Cisco trekt stekker uit LoRaWAN-aanbod

Cisco heeft aangekondigd dat het zich terugtrekt uit de markt voor LoRaWAN-producten. Het bedrijf zal vanaf 1 januari 2025 geen nieuwe LoRaWAN-gateways en bijbehorende producten meer verkopen. Voor bestaande klanten is er geen geplande migratieroute.

Ondersteuning voor huidige producten loopt door tot eind 2029, zegt Cisco, maar na 31 december 2026 worden er geen software-updates of patches meer uitgebracht. Dit betekent dat organisaties die Cisco-hardware gebruiken voor hun iot-implementaties op zoek moeten naar alternatieven. De beslissing komt onverwacht, aangezien Cisco nog vorig jaar nieuwe LoRaWAN-producten introduceerde. Een analist waar de site The Register mee sprak, speculeert dat de stap deel uitmaakt van Cisco's recente herstructurering, waarbij het bedrijf zich meer wil richten op AI en beveiliging. LoRaWAN, een specificatie voor langeafstands-iot-connectiviteit, kent desalniettemin een groeiende markt. Ondanks Cisco's terugtrekking blijven andere grote spelers zoals Bosch en Semtech actief in de sector.

Door Andrei Stiru

Redacteur

08-10-2024 • 13:33

52

Submitter: JapyDooge

Reacties (52)

52
50
18
2
1
26
Wijzig sortering
Vraagje: wat is LoRaWAN? Is vást te googlen maar had wel in het artikel mogen staan.
een specificatie voor langeafstands-iot-connectiviteit
Que?
LoRa is een radio-techniek waarbij de bits als een soort van "chirps" uitgezonden worden.
Dat wil zeggen dat de zender langzaam de frequentie op laat lopen binnen een bepaald bereik rond de frequentie van een bepaald kanaal.
Dit gaat relatief langzaam en met een voorspelbaar verloop per 'chirp' waardoor het signaal nog best wel goed te ontcijferen is door de ontvanger, zelfs als er veel ruis is.

Je kunt zelf instellen hoe 'langzaam' je de data wilt versturen. Dit doe je door een zogenaamde "spreading factor" in te stellen.
Per stapje omhoog (dus van bijv. SF7 naar SF8) duurt het 2x zo lang voor je bericht verzonden is, maar ben je wel een stuk minder afhankelijk van de ruis.
Ook heb je vrij weinig zendvermogen nodig, wat gunstig is voor batterijverbruik.

Zoals gezegd is het nogal traag.
Een pakketje van 20 bytes kost ruim 50 msec bij SF7 en 1.3 seconden bij SF12.
Ook mag je maar 1% van de tijd zenden.

LoRaWAN is een laag bovenop LoRa.
Zeg maar een beetje vergelijkbaar met Ethernet, waarbij LoRa dan layer-0 is en LoRaWAN een hogere layer (bijv. layer-3).
Met dit verschil dat LoRaWAN veel meer doet, zoals het definieren van encryptie van je datapakketje, hoe het verder verwerkt moet worden, of er een antwoord moet komen vanaf de gateway naar de node, etc.

Er is een groot LoRaWAN netwerk beschikbaar wat je gratis kunt gebruiken en vrijwel landelijke dekking heeft (en wereldwijd heel veel gateways heeft) en dat is TTN oftewel The Things Network.
Hiervoor kun je zelf ook een gateway beschikbaar stellen als je ergens niet genoeg dekking hebt.
Je kunt de data van je eigen nodes op diverse manieren benaderen, zoals via MQTT broker van TTN of een van de vele andere manieren.

Afhankelijk van de hoogte van een gateway en hoe vrij deze in 't veld staat, kun je makkelijk tientallen km's overbruggen met een LoRaWAN node.
Zie hier het bereik van tracker-nodes die de gateway hier in mijn straat hebben kunnen bereiken: https://ttnmapper.org/hea...rk=NS_TTS_V3://ttn@000013
Deze gateway hangt op een hoogte van 12m.
Ik zie heel veel clients van jouw node (heet dat zo?) die op een weg zijn als ze contact maken.
Zijn dat dan mensen die vanuit een auto contact maken? Wie gebruikt dit eigenlijk en waarvoor?
Dit is een side-project van TTN, genaamd TTN-mapper.
Je kunt een node die GPS-data levert koppelen aan TTN-mapper.
Hierdoor kan je het bereik van de gateways in kaart brengen.
Die kaart levert informatie op van welke signaal-kwaliteit er ontvangen is door welke gateway vanaf een bepaalde GPS positie.

De link die ik gaf is voor een enkele gateway. Hier voor alle data: https://ttnmapper.org/heatmap/
Je kunt dan her en der op een gateway klikken voor informatie van die gateway.

Let wel, je moet als user expliciet zelf die koppeling maken. Anders is het onmogelijk jouw data te decoderen als je niet zelf de decoder levert en de koppeling maakt met de diverse modules.
Ik heb die (jouw?) antenne even bekeken op google maps. Da's een flinke jongen! Doet niet iedereen je na. Heb je daar een bouw- of omgevingsvergunning voor nodig? Zou verwachten dat niet iedereen in de buurt daar op zit te wachten.
De gateway zal een klein kastje zijn op die mast. Ik gok dat TD-er zendamateur is en daarom toch al een grote mast had, waar de gateway nu op zit. Als je alleen de gateway plaatst kan dat een stuk compacter :)
Bijna :)
Het is niet mijn antenne, maar van inderdaad een zendamateur.
Hij heeft die mast al zo'n 30 jaar. (net afgelopen week zijn er nieuwe katrollen opgekomen, omdat die -heel raar- vergaan na 30 jaar weer en wind)

De gateway is inderdaad een vrij compact kastje met een 868 MHz antenne eraan.

Er zijn er in de omgeving trouwens die de gateway op nog gunstiger plekken hebben hangen, zoals bovenin een kerktoren.
Hoogte en line-of-sight zijn belangrijk voor een groot bereik.
Die 'stippen' van nodes die op zo'n 100 km afstand nog verbinding hebben gemaakt waren waarschijnlijk aan een ballon vastgemaakt.
Low-bitrate radio met een groter bereik dan wifi. Ik was van plan het te proberen met een Raspberry maar ben er nooit aan toe gekomen. Geen idee of het ook al goed implementeerbaar is of dat je vast zit aan een driver binary. Of onduidelijke documentatie en een confiuratie met zoveel t-splitsingen dat je er nooit komt. Daar hebben zulke dingen nog wel eens last van...

[Reactie gewijzigd door blorf op 8 oktober 2024 13:50]

The LoRaWAN® is a Low Power Wide Area (LPWA) end-to-end system architecture designed to wirelessly connect battery operated ‘things’ to the internet in regional, national or global networks. The architecture includes protocol standards and features that support low-cost, mobile, and secure bi-directional communication for Internet of Things (IoT), machine-to-machine (M2M), smart city & industrial applications. LoRaWAN® architecture is optimized for low power consumption and is designed to scale from a single gateway installation up to large global networks with billions of devices. Innovative features of the LoRaWAN® protocol standards include support for redundant operation, geolocation, low-cost, and low-power
Simpel gezegd, een draadloos netwerk met een bereik in kilometers uitgedrukt ipv meters zoals bij Wifi waar niemand echt iets geeft over hoeveel bandbreedte het heeft maar eerder zuiver op betrouwbaarheid, reactietijd en stroomverbruik.

Dat stroomverbruik moet je vooral als volgt zien, als ik een sensor wil plaatsen aan de andere kant van mijn boerderij maar ik word verplicht 2km stroomkabel in de grond te steken want die sensor heeft 230 netspanning nodig, dan heb ik heel dat draadloos gedoe ook niet meer nodig, dan trek ik wel een kabel/fiber mee.

Dus vaak zie je bij dit soort cases een batterij met een zonnepaneel om die sensor te voeden, bijgevolg wil je de communicatielaag zo laag mogelijk in verbruik. Hou ook rekening mee dat die sensoren continu willen communiceren, de meer algemene/gekende technieken zoals Wifi sparen stroom door de verbinding uit te zetten / in standby te gaan, hier moet de verbinding continu up blijven maar dan heel zuinig.
Hou ook rekening mee dat die sensoren continu willen communiceren, de meer algemene/gekende technieken zoals Wifi sparen stroom door de verbinding uit te zetten / in standby te gaan, hier moet de verbinding continu up blijven maar dan heel zuinig
Dat is dus juist niet het geval. De meeste sensoren zijn Class A en slapen 99.999% van de tijd. Kunnen dan ook niks ontvangen. Pas na een transmissie gaat er een kort receive window open.
Misschien denk je aan 3G/4G?

[Reactie gewijzigd door fsfikke op 8 oktober 2024 14:03]

Long Range Wide Area Network.

868Mhz (in Europa) bedoeld voor ultrakorte berichten over hele lange afstand.
Ideaal voor plekken waar geen tot weinig GSM dekking is of je geen GSM abbo met gratis datumlimiet wilt
om alleen maar een gps locatie of een berichtje "muis gevangen" te versturen.

Word blijkbaar ook gebruikt voor offgrid communicatie: meshtastic
Ja dat meshtastic werkt voor geen meter. Leuk als hobby speeltje maar in een calamiteiten situatie zou je er niet van afhankelijk willen zijn. Ik denk dat Cisco door heeft gekregen dat de range van dit soort producten hard achteruit gaat als het meer gebruikt gaat worden.
LoRa is ook niet bedoeld voor calamiteiten maar voor het versturen van nonurgente data. Lees: de grond van de boer is wat droog, de muizenval zit vol, de regenton loopt over, de papiercontainer mag wel eens leeg, etc.
Tsja, je bent afhankelijk van liefhebbers of een goeie verbinding zonder obstakels. niet echt iets voor calamiteiten idd.
LoRa is ook helemaal niet bedoeld voor calamiteiten. Transmissie latency is enkele seconden voor een paar bytes.

Deze sensortypes zijn voor non-urgente zaken, waar reactietijden in uren, dagen of weken gemeten mogen worden.

Denk aan:
- Waterpeil voor een put of reservoir
- Sensoren in de weg die verzadiging van het wegdek meten.
- Luchtvochtigheid in een kas
- Vochtigheid van grond op het land
- Temperatuur en/of luchtvochtigheid in een server omgeving

Allen zaken die niet urgent zijn, maar wel voor problemen kunnen zorgen op lange termijn.

Goed voor historische data analyse bijvoorbeeld.
Meshtastic is ook niet bedoeld voor calamiteiten. Het is bedoeld om bepaalde gebieden van functionaliteit te voorzien die er anders helemaal niet is en dan kan het inderdaad zo zijn dat er een nood signaal over heen moet omdat er geen andere optie is. Het is alleen niet primair hiervoor bedoeld. Asynchrone berichtuitwisseling kan altijd te maken hebben met uitval en al helemaal vertraging.

Je kunt er wel data/bericht uitwisseling op doen, maar dat is niet zoals we met whatsapp of sms doen. Iedere regel nieuw bericht en gigantische lappen tekst de wereld in slingeren.
Die functionaliteit is niet betrouwbaar, heb je er wel eens mee getest? Mensen hebben geen idee of hun berichtjes aankomen, als er paar apparaten lopen te pingen is zo'n node al vrijwel meteen overbelast. Het is speelgoed, meer kan ik het niet noemen.
Ik heb er zelf mee getest en haal toch wel 1 km aan afstand in de stad en redelijk snel. Ik praat dan weliswaar Lora en niet lorawan. Dit is een mooi device om mee te spelen https://www.lilygo.cc/pro...CZpowg6sx7PJ3SKNR5lIHR1En en ik heb hierop mijn eigen firmware gemaakt juist om een wat betrouwbaarder en sneller verkeer mee op te zetten https://github.com/goedzo/lilygo-t-echo-push-to-talk-lora
Nee dat is het zeker niet, maar als er verder dus helemaal niks is, is niet betrouwbaar altijd beter dan niks. Het is een goed experiment om mee te testen, maar meer dan dat is het nu idd ook niet.
Mwoah. Tata steel in IJmuiden heeft alle apparatuur verbonden via lora, voor predictive maintenance, dus lora is wel iets meer dan een muizenval.

Neemt niet weg dat de nb-iot gewoon harder gaat.
Oh, zeker. Ik vond het alleen een leuk voorbeeld, meer niet.
"the Internet Of Things" IoT is een verzameling van sensoren en actoren die doorgaans in het veld worden geïnstalleerd. Denk bijvoorbeeld aan een systeem voor het bewaken van een waterniveau, uitlezen batterijspanning, loggen van temperatuur. LoRaWAN is een draadloze standaard voor het verzenden van deze informatie.
LoRa staat voor "long range" (kilometers) en is tevens low power (tientallen milliWatt) - dat is mogelijk doordat de data rate zeer laag is (tientallen kbit/s). De standaard applicatie is point-to-point, maar LoRa kan ook worden toegepast in een (wide area) netwerk (WAN).
Wikipedia: LoRa
Is vást te googlen maar had wel in het artikel mogen staan.
Cisco's beslissing om te stoppen met de verkoop van LoRaWAN-producten is opmerkelijk, vooral omdat LoRaWAN nog steeds een groeiende markt heeft binnen de IoT-sector. Zeggen dat bestaande klanten ondersteuning krijgen tot 2029, is bijna een wassen neus te noemen als nieuwe software-updates en patches zullen stoppen vanaf 2027.

Hoewel Cisco zich lijkt te richten op AI en beveiliging als onderdeel van een bredere herstructurering, blijven andere spelers zoals Bosch en Semtech gelukkig wel actief in die markt. Als je bedrijf er van afhankelijk is, dan is het overstappen naar een van deze nu al goed om te overwegen.
Het is doe-het-zelf telecom. Ik denk dat ze liever straalzender-installaties verkopen.
Alleen Cisco heeft niet zo'n heel groot aanbod in Point-to-Point straalzenders.
Het is doe-het-zelf telecom. Ik denk dat ze liever straalzender-installaties verkopen.
Hangt helemaal af vd toepassing. Straalzender heeft doorgaans een hoge datarate maar is kostbaar, LoRa heeft een zeer lage datarate maar is erg goedkoop, ideaal voor "things" die alleen maar af en toe een status moeten doorgeven.
Evengoed gewoon computers. Het is in principe netwerkinfrastructuur weggeven. Waarschijnlijk niet lang betrouwbaar, verwacht ik. Zijn er al clubs die de hele lokale bandbreedte volstouwen met multi-channel systemen en relay-stations? Dat had je ooit bij een 27mc packet modem.
Evengoed gewoon computers.
Dat wil toch niet zeggen dat kosten niet uitmaken? Waarom duizenden euro's uitgeven aan een straalverbinding als een paar tientjes voor LoRa voldoende is?
Dat was volgens mij precies de reden dat Cisco niet heel veel interesse heeft.
Ik heb het idee dat LoRa nooit helemaal van de grond gekomen is. Een jaar of 10~15 geleden was het even een hype. Maar er is nooit echt iets nuttigs uitgekomen naar mijn idee.
Disclaimer is wel dat ik zelf de techniek ook niet meer gevolgd heb.
Grappig is dat dit zon beetje met veel IoT is gebeurd. Het was een grote hype, en toen was het weer weg. Maar in de achtergrond is het zeker van de grond gekomen en er zijn genoeg successvolle usecases. Even als voorbeeld: https://www.thethingsindustries.com/

Al meer dan 1 Miljoen devices verbonden aan The Things Stack (momenteel een van de grootste LoRaWAN network servers), en het getal groeit exponentieel.

Bron: heb tot kort geleden een paar jaar bij The Things Industries gewerkt :)
4G is heel goedkoop geworden - daarom zit dat nu ook in alle watermeters ipv Lora.
Maar dat is dus geen vergelijking. De 1 heeft een accuduur van 5 jaar en de ander 3 maanden... Stel dat je 80 watermeters hebt kan dit veel tijd besparen. Denk aan een grote plantenkas.

Daarbij biedt KPN vrij goedkope abbonementen voor LoraWan. De prijs per actieve verbinding bij KPN is 2,50 per maand.

Hiervoor mag je 300 uplinks/30 downlinks per dag versturen. Rond de 5 updates per uur.

[Reactie gewijzigd door StormRider op 8 oktober 2024 16:13]

Ik neem aan dat de vitensen van deze wereld de businesscase hebben gemaakt - ik denk dat ze vrij veel korting krijgen van de KPN in bulk :shrug:

Ik ben met je eens dat Lora een technisch mooier oplossing is, maar blijkbaar niet "beter" genoeg.

[Reactie gewijzigd door BCC op 8 oktober 2024 16:34]

Niet iedereen heeft een project waarbij ze honderdduizenden dure geijkte meters in woonwijken plaatsen.

Als je er maar iets van duizend sensoren verspreid over het land moet plaatsen, is LoRa veel goedkoper en beter geschikt. Ten eerste is een 4G modem relatief duur, een LoRA module is simpeler en dus goedkoper. Daarnaast kun je met een kleine accu al een jaar zenden, in plaats van een paar weken. LoRa heeft een groot bereik dus het is prima mogelijk om je sensor midden in het bos of ergens op het water te plaatsen, waar 4G geen of slecht bereik zou hebben. Voor sommige toepassingen heb je niet eens een provider nodig en kun je gebruikmaken van een eigen station of het gratis the things Network.
Maar 4G is dus ook heel goedkoop --> https://open-m2m.nl/prijzen 0,99 per maand en 0,12 per MB, en dit is maar de eerste aanbieder die ik google. Ik weet niet wat een 'uplink' is. En er zijn zeker meer aanbieders die goedkoop zijn. Het kunnen gebruiken van 'gewone' TCP/IP in plaats van een specifiek protocol zoals LoRaWAN is een heel groot voordeel!
Wij doen zakelijk veel met LoRa en kan je vertellen, die €0,12 is best hoog. Wij betalen €0,008 per MB… maandelijkse rekening ligt zo rond de €400, dus reken maar uit wat we kwijt zouden zijn met ‘4g’
Waarom heb je een isp nodig voor LoRa? Klinkt een beetje tegenovergesteld van wat je zou willen.
Is niet nodig, maar KPN heeft landelijke dekking met LoRa. Je hebt dan dus altijd ontvangst. Als je geen partij gebruikt, ben je afhankelijk van je eigen stations (of die van anderen) om data van apparaten in het veld te ontvangen.

[Reactie gewijzigd door Ablaze op 8 oktober 2024 22:10]

Onzin, je moet wel dekking hebben en die is met 4g groter dan met LoRa en dat is logisch omdat het verdien model bij LoRa anders is.
Er is ook nog LR-FHSS modulatie wat satteliet onvangst mogelijk zou maken. Maar 5G heeft ook een NBIoT standaard wat weer beter zou zijn dan 4G. En er was ook nog Sigfox. Etc. etc.
Iemand zei ooit. Standaarden zijn net als tandenborstels. Iedereen vind dat je er één moet hebben, maar niemand wil die van een ander gebruiken.
Cisco's recente beslissing om de stekker uit hun LoRaWAN-productlijn te trekken roept vragen op. Zijn ze blind voor de voordelen van deze technologie, of is er meer aan de hand?

Het lijkt erop dat Cisco volledig meegaat in de AI-hype en daarbij andere belangrijke ontwikkelingen uit het oog verliest. Net zoals Volkswagen destijds vol op het gaspedaal ging richting elektrische voertuigen, zet Cisco nu alles op alles voor AI. Maar is dat wel zo verstandig?

LoRaWAN speelt een cruciale rol in de uitrol van betrouwbare en veilige IoT-netwerken, vooral buiten de bebouwde kom. Denk aan slimme landbouw, bosbeheer en industriële automatisering in afgelegen gebieden. 4G is daar vaak geen optie, en alternatieven zoals NB-IoT schieten tekort qua dekking en flexibiliteit.

Door LoRaWAN te laten vallen, creëert Cisco een gat in de markt dat al snel opgevuld kan worden door Chinese aanbieders. En dat terwijl we juist minder afhankelijk willen zijn van Chinese technologie!

Ik vraag me serieus af of Cisco de gevolgen van deze beslissing wel goed heeft overzien. Wat denken jullie? Zien we hier een strategische blunder van jewelste, of is er toch een dieperliggende reden voor deze keuze?

Welke alternatieven voor LoRaWAN zien jullie als Cisco deze technologie echt achter zich laat?
Ik krijg het idee dat het bij Cisco niet meer zo lekker gaat. De kwaliteit van hun switches is enorm achteruit gegaan. Voor mij zelfs tot op het punt dat ik sterk overweeg naar een ander merk over te stappen. En dat na 20+ jaar met Cisco gewerkt te hebben. Meraki is ook al een drama (behalve voor de marges).
Cisco heeft in het verleden wel vaker rare sprongen gemaakt. Vol inzetten op een bepaalde technologie of markt en als de doelen niet binnen XX tijd gehaald werden dan resoluut de stekker er uit. Helaas is dat naar mijn mening vaak te vroeg maar gedreven door beursnoteringen, kwartaalcijfers en aandeelhouderswaarde. Veelbelovende oplossingen zijn op deze manier te snel de nek omgedraaid. (Mis de lange termijn visie bij meer bedrijven trouwens)
[...]
Door LoRaWAN te laten vallen, creëert Cisco een gat in de markt dat al snel opgevuld kan worden door Chinese aanbieders. En dat terwijl we juist minder afhankelijk willen zijn van Chinese technologie!
Probleem met LoRa/LoRaWAN is dat je best wel afhankelijk bent van 1 partij.
Namelijk alle LoRa chips komen van 1 fabrikant, Semtech.
Dus als het gaat om minder afhankelijk te zijn, dan snap ik wel waarom LoRa/LoRaWAN wat minder aantrekkelijk is.
[...]
Welke alternatieven voor LoRaWAN zien jullie als Cisco deze technologie echt achter zich laat?
NB-IoT en andere varianten van LTE-M
Zeg maar alles wat binnen 3GPP LPWAN standaarden valt.
Zie Wikipedia - Narrowband IoT voor een overzicht van een aantal van deze standaarden.
Hebben nutsmeters niet vaak lorawan?

Ik gebruikte het heel veel voor sensoren om tijdelijk data op te halen.
Bv met een eigen lorawan netwerkje een heel groot gebouw voorzien van sensoren om prestaties, verbruik en aanwezigheid te monitoren via een dashboard.

Voordeel was het lage energieverbruik, er zijn sensoren waarvan 5 jaar de batterij mee gaat.
Inderdaad ik heb ook klanten waar ik hun gasmeter van de tank mee gemonitord heb..
Dit ging over het proximus LoRa netwerk. En werkte vrij goed. En die sensoren hun accu gingen 8 jaar mee. 4 Updates per dag... Was 1 x 500€ voor het platform te gebruiken. en daar kan je dan op uitleven.

Ik dacht zelfs dat Fluvius hun netwerk ging gebruiken om hun digitale electriciteit meters mee uit te rusten.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.