ACM houdt ondanks bezwaar LG-boete om tv-prijsafspraken in stand

ACM houdt de boete die was opgelegd aan LG om het maken van verboden prijsafspraken in stand. LG had bezwaar aangetekend, maar dat bezwaar verklaart de toezichthouder ongegrond. De boete van 8 miljoen euro voor LG Benelux blijft dus staan.

LG is op meerdere punten in beroep gegaan tegen de boete, maar de ACM vindt dat deze bezwaren niet gegrond zijn of 'overeenkomen met de feiten'. "Ook na heroverweging constateert de ACM dat LG de consumentenverkoopprijzen voortdurend in de gaten hield en detailhandelaren aansprak en aanspoorde om de prijzen op het door LG gewenste niveau te brengen en te houden", schrijft de Autoriteit Consument & Markt.

De ACM gaf de boete een jaar geleden. De toezichthouder concludeerde dat LG van 2015 tot en met 2018 verboden prijsafspraken voor LG-tv's maakte met zeven detailhandelaren. De namen van deze winkels zijn niet genoemd. LG zei winkels welke prijzen ze moesten hanteren en gaf daarbij aan dat concurrenten dezelfde prijzen opgelegd zouden krijgen. Zo wisten winkels dat ze zichzelf niet uit de markt zouden prijzen als ze de LG-prijzen zouden hanteren.

De winkels klaagden ook bij LG als een concurrent toch een lagere prijs aanbood, waarna LG contact opnam met de concurrent om ervoor te zorgen dat de prijs werd aangepast. LG koppelde dit later weer terug aan de klagende partij. Winkels kregen ook de vraag om kortingen niet te adverteren op prijsvergelijkingswebsites of online. Pas als een klant ging afrekenen, mocht die korting dan gecommuniceerd worden.

De ACM merkt op dat het fabrikanten niet verboden is om adviesprijzen te delen, maar hierbij mag 'op geen enkele manier druk worden uitgeoefend'. Een leverancier mag hierbij ook niet ingaan op klachten van winkels als concurrenten producten tegen een lagere prijs aanbieden. LG kan bij de rechtbank Rotterdam in beroep gaan tegen de boete. Samsung kreeg eerder om dezelfde reden een boete van de ACM, al viel die boete met 40 miljoen euro hoger uit vanwege de grotere omzet van Samsung.

Door Hayte Hugo

Redacteur

20-09-2024 • 13:18

45

Reacties (45)

45
45
21
1
0
18
Wijzig sortering
Dankbaar gebruik gemaakt van het Tweakers forum om een goedkope LG tv te kopen een jaar geleden. Ik vond het al zo vreemd dat je werkelijk altijd korting kreeg als je hierom vroeg.
Kan je een link naar het foum geven zodat ik er ook even naar kan kijken, bedankt alvast :)
Dankbaar gebruik gemaakt van het Tweakers forum om een goedkope LG tv te kopen een jaar geleden.
Dit speelt al heel wat jaar. Zelf had ik tegen het einde van 2020 ook een goede ervaring dankzij het forum. Het verbaast mij dat het tot een jaar geleden nog steeds er zo aan toeging.

Het was een "onbesproken korting". Gebeld, aantrekkelijke prijs gekregen op voorwaarde dat ik de TV zelf kwam ophalen (en had dat ook gedaan). Keurig een (correcte) factuur gekregen, vriendelijk geholpen en het is een bekende winkel, maar ergens klopt er natuurlijk iets niet in het verhaal als iedereen zomaar zoveel (evenveel) "onbesproken" korting krijgt.

Met deze zaak in het achterhoofd begrijp ik de context waarin die winkel opereerde: adverteer geen lagere prijs, want dan krijg je problemen met je leverancier. Individuele aanbiedingen waren geen probleem, zolang publiekelijk de prijs maar niet lager werd gezien.

[Reactie gewijzigd door The Zep Man op 20 september 2024 14:17]

Niets mis met korting vragen en krijgen. Dat is de handelaar die dan zijn marge opoffert omdat hij/zij weet dat als jij naar de conculega gaat en daar de vraag ook stelt en die zegt wel ja, jij je koop daar gaat doen. Liever een verkoop met kleinere marge dan geen verkoop.
Niets mis met korting vragen en krijgen.
Maar er is wel iets mis met als een winkel druk ontvangt van een leverancier om de geadverteerde prijs niet te hoog of te laag neer te zetten. In een normale situatie zou de winkel waar ik die TV haalde de geadverteerde prijs waarschijnlijk lager hebben gezet als er geen druk van LG was.

De bedragen die winkels als korting gaven bij een eerste verzoek tot korting waren hetzelfde. Het was geen onderhandeling met verschillende prijzen voor verschillende klanten. En dit gebeurde niet bij een enkele winkel als je het betreffende topic doorleest.

[Reactie gewijzigd door The Zep Man op 20 september 2024 13:37]

Het gebeurt vaker in deze branche heb ik ooit van dichtbij gezien bij een fabrikant. Winkels die ‘te lage prijzen’ hanteerden kregen minder, latere of zelfs geen leveringen meer. Dat werd dan verteld aan de winkels die wel ‘hogere prijzen’ hanteerden. Gebeurt vaker, wil niet zeggen dat het goed is.

En als die lage prijswinkels dan hun producten uit het buitenland zoals Duitsland haalden, kwamen ze met cash back acties die alleen geldig zijn voor deelnemende winkels. Of konden verkopers tegen consumenten zeggen dat je geen garantie kreeg op producten uit het buitenland. In de praktijk werden bijv. TV’s binnen de garantieperiode toch nog wel gerepareerd waar nodig.
Die grijze import kan aardig wat schelen, zo kocht ik eens een Samsung tv en soundbar die bij een winkel in de buurt van de Duitse grens in totaal z’n duizend euro goedkoper waren .
Sony deed dit ook, diverse wegen werden bewandeld om winkels tóch onder druk te zetten of te beïnvloeden. Geen idee of het nog steeds zo is.
adverteer geen lagere prijs, want dan krijg je problemen met je leverancier
Dit is immens gebruikelijk bij een hele hoop zaken die ik koop
Dat jij vorig jaar korting kon krijgen was nadat de ACM deze zaak al gestart had en de korting die je kreeg staat daar los van. Mensen vergeten wel eens dat een koopovereenkomst een afspraak is tussen koper en verkoper en dat prijzen onderhandelbaar zijn. In een supermarkt zal je dat niet snel lukken, maar op de zondagsmarkt vinden we het dan weer de normaalste zaak.

Voor mij ook de reden waarom ik geen fan ben van online aankopen van duurdere producten. Ga naar de winkel, spreek met de verkoper en probeer korting te krijgen. Je zal versteld staan van hoe vaak dat het mogelijk is. Een nieuwe TV? Een nieuwe eetkamer? Een nieuwe wagen? Een nieuwe laptop? Allemaal te verkrijgen met korting, als je er maar om vraagt.
De boete is in september 2023 gegeven, lijkt mij dat er in alle maanden en jaren daarvoor nog geen invloed was van de ACM. Mijn tv heb ik trouwens twee jaar geleden gekocht zie ik net, en de verkopende partij gaf specifiek aan dat LG 'dwingende richtlijnen' had als het om prijzen ging.

Lijkt er dus zeker niet los van te staan.
Die laatste tekst snap ik niet zozeer, of ik zoek slecht, zowel bij de grote en kleine jongens (beide in-store en online) heb ik bij honderden aankopen maar twee keer een "oke" korting gekregen, vaak wordt ik snel afgepiept met "marges zijn overal flinterdun en al helemaal <hetgeen wat ik wil kopen>".
Ja ook bij een auto (of onderdelen), laptop, pc onderdelen, thermostaat, gereedschap, enzv.

Misschien als iemand naar een duurdere winkel stapt en niet op dat moment de goedkoopste dat het anders is.. dan zullen ze misschien wel gaan tot de huidige bodemprijs. Maar ik ga toch bijna altijd naar de goedkoopste, en als niet heb ik daar een goede reden voor.

[Reactie gewijzigd door grasmanek94 op 20 september 2024 15:00]

Mijn ervaring is dat ze de duurdere exemplaren nooit in de winkel hebben en dan gewoon de adviesprijs geven. Maar misschien is dat tegenwoordig anders.
Alsjeblieft niet zeg. Laten we als Nederland even zo effectief mogelijk werken. Ik zit er echt niet op te wachten dat we op alle producten onder 1000 ook nog eens moeten gaan onderhandelen. Gelukkig zijn de meeste producten online goedkoper dan in de winkel en is er minder onderhandelingsruimte. Voor elektronica vind ik dat prima (kleding pas ik liever in een echte winkel).
Kan je een link geven? Ik ben wel benieuwd.
Even een oprechte vraag: Waarom mag dit niet?

Het gaat hier niet om prijsafspraken tussen concurrenten, maar om LG die hun producten voor een bepaalde prijs wil verkopen. Is dat niet LG zijn goed recht? Als ze zichzelf daarmee uit de markt prijzen moeten ze dat lekker doen, maar in principe mag een fabrikant toch gewoon bepalen hoeveel een product kost?

Volgens mij gaat dit ook om iets wat Apple bijv. al jaar en dag doet. Ze sluiten winkeliers uit waarmee ze niet willen samenwerken en houden de prijs op hetzelfde niveau, totdat zij kiezen hem te verlagen. En volgens mij moet je dat als fabrikant prima kunnen kiezen, want in een markt met gezonde concurrentie moet dat kunnen.
Dat er soms geen gezonde concurrentie is ben ik het mee eens, maar volgens mij is dit dan een pleister op je knie plakken terwijl je arm bloed. En ik heb niet het idee dat LG in de TV markt de alleenheerser is.

Een vrije markt is toch de vrijheid om iets aan te bieden op een bepaalde prijs, heb jij niet de juiste prijs dan gaat de consument naar de concurrent.

[Reactie gewijzigd door teciyi1673 op 20 september 2024 13:44]

Even een oprechte vraag: Waarom mag dit niet?

Het gaat hier niet om prijsafspraken tussen concurrenten, maar om LG die hun producten voor een bepaalde prijs wil verkopen. Is dat niet LG zijn goed recht?
Zowel horizontale prijsafspraken (tussen concurrenten) als verticale prijsafspraken (tussen leveranciers en winkels) zijn verboden. Dit komt omdat het concurrentieruimte beperkt en nadelig is voor de consument. In dit geval hebben winkels minder ruimte om met elkaar te concurreren omdat ze onder druk worden gezet om hun geadverteerde prijs op een minimale hoogte te houden.
Een vrije markt is toch de vrijheid om iets aan te bieden op een bepaalde prijs, heb jij niet de juiste prijs dan gaat de consument naar de concurrent.
Er is geen vrije markt. Er is een gereguleerde markt. Dit valt onder regulering.

Verder werd de vrijheid van winkels beperkt om iets aan te bieden met een zelfgekozen prijs. Dus je kan juist zeggen dat wat LG deed tegen het idee van een vrije markt ingaat.

[Reactie gewijzigd door The Zep Man op 20 september 2024 15:16]

Is dat niet LG zijn goed recht?
Nee, dat is het inderdaad niet:
Leveranciers en afnemers mogen afspraken maken over samenwerking zolang iedereen vrij kan ondernemen en concurreren. De leverancier mag bijvoorbeeld een adviesprijs meegeven, maar mag nooit bepalen wat de verkoopprijs is. De afnemer moet zijn eigen verkoopprijs kunnen bepalen. De leverancier mag de afnemer niet beïnvloeden om de adviesprijs op te volgen. Bijvoorbeeld door te dreigen met een leveringsstop. Ook minder directe beïnvloeding zoals het telkens sturen van berichten of vaak bellen over de adviesprijs mag niet.
Zie https://ondernemersplein.kvk.nl/kartels-en-mededinging/

En dat vetgemaakte is dus wat LG deed, en dat mag dus wettelijk niet:
LG zei winkels welke prijzen ze moesten hanteren

[Reactie gewijzigd door wildhagen op 20 september 2024 13:46]

Oh interessant. De halve HIFI en cameramarkt doet hieraan mee...
Ik denk dat dat eerder markten zijn waar prijsconcurrentie tussen winkels minder speelt. Ik ken de hifi markt redelijk goed en wat je daar ziet is dat veel mensen hun "vaste" winkel hebben waar ze graag kopen. En veel klanten willen bepaalde spullen gewoon hebben en kijken niet zo naar aanbiedingen. Net als met dure auto's: Iemand die S-klasse wil hebben gaat niet voor 2000 euro korting een 7-serie kopen.
Ik heb de winkels gesproken en ze hebben gewoon heel transparant vermeldt dat ze de kortingen niet op de site(s) mogen zetten omdat ze anders ruzie krijgen met de leveranciers. Dit geldt voor o.a. Bowers & Wilkens en Sony camera meuk.
Volgens mij gaat dit ook om iets wat Apple bijv. al jaar en dag doet
Niet geheel waar, apple geeft een adviesprijs, maar geeft winkeliers ook ontzettend weinig marge, waardoor ze min of meer gedwongen worden om de adviesprijzen te hanteren.
Ik heb wel eens geprobeerd om 1000 iPhones gelijktijdig aan te schaffen voor mijn werkgever, waarbij de korting die ik tussen concurrenten probeerde uit te spelen niet hoger kwam dan 5%.
En de producten verkopen toch wel. Een andere kant van vergelijkbare prijzen is dat winkels zich moeten onderscheiden op andere manieren. Bijvoorbeeld door alles direct uit voorraad te kunnen leveren of betere service geven. Ik heb vaak genoeg meegemaakt dat als bepaalde winkels leuke prijzen hadden het "net" uitverkocht was als je wilde bestellen. Dan wachten ze totdat er voldoende bestellingen zijn en gaan ze het inkopen.
Volgens mij doet Apple aan iets van kickback sales. Dus als jij als winkel X aantal producten afneemt en verkoopt voor de Apple gehanteerde prijs krijg je weer een bedrag van Apple of ga je "tiers" omhoog.
Waardoor het er eigenlijk nog steeds op neerkomt dat het gewoon prijsafspraken zijn maar goed. Dit zal wel weer mogen.

Apple is best streng qua verkoopregels tegenover winkeliers. Ik weet dat je vroeger ook niet zomaar kortingacties mocht hebben over Apple producten. Als het acties zijn, zijn ze altijd besproken en houden ze er rekening mee met je beloning van de tiers etc. Maar geen idee hoe dat tegenwoordig zit.
Een fabrikant heeft de vrijheid hun producten aan tussenpartijen zoals retailers en andere ondernemers te verkopen en dan een eigen redelijke winstmarge te regelen. De fabrikant hoort zich niet zomaar met de winstmarges van wie het product daarna wil doorverkopen te bemoeien. Als ze zelf direct aan de eindegebruikers verkopen dan kunnen ze de eindprijs bepalen, maar daar gaat dit niet over.

Natuurlijk kun je dan stellen dat er waarschijnlijk wel meer fabrikanten hun wil aan tussenhandelaren proberen op te leggen, maar dat maakt de genomen vrijheid er niet zomaar rechtsgeldig door en is ook geen reden om niet te handhaven. De wetgeving is strenger gemaakt juist omdat dit soort bemoeienis van fabrikanten veel te ver gaat.
Doet Apple niet t zelfde? Daarvan zijn alle prijzen toch ook overal verplicht gelijk?
Als ik de pricewatch bekijk dan zie ik nog steeds verdacht veel winkels die allemaal heel toevallig dezelfde prijs hanteren. Alleen enkele als wat meer rebels bekend staande winkels hanteren lagere prijzen. Kortom, de uitspraak van de ACM heeft nog geen effect gehad, er moet meer gebeuren.
Dat betekend niet dat er prijsafspraken zijn, alleen dat ze naar elkaars prijzen kijken. En dat mag wel.
Het is niet logisch dat in een concurrerende markt iedereen op dezelfde prijs uitkomt, dus dat ben ik niet met je eens. Of anders gezegd: Er waren prijsafspraken, dat is bewezen, en er is niets veranderd aan de prijzen. Klinkt niet alsof de prijzen nu wel in vrijheid bepaald worden.

[Reactie gewijzigd door dmantione op 20 september 2024 14:58]

Het is niet logisch dat in een concurrerende markt iedereen op dezelfde prijs uitkomt,
Dat is juist heel logisch. Veel webshops kunnen zich niet veroorloven ook maar eén euro meer voor een product te vragen dan een concurrent, omdat juist bij webshops de klandizie makkelijk overstapt. Dus als de concurrent vindt dat de marge wel wat kleiner kan ga je mee - maar ga je juist niet nog lager want dan blijft de spiraal doorgaan.

Dus dat die prijzen gelijk zijn hoeft helemaal niet te wijzen op druk van leveranciers. Wat niet wil zeggen dat het toch (ook) aan de hand zijn...
Waarom is dat niet logisch? Naar elkaars prijzen kijken is iets heel anders dan prijsafspraken. Het zou nogal vreemd zijn als webshop wanneer je niet de prijs van de concurrent in de gaten houdt.
Omdat er tussen de oude situatie (prijsafspraken) en de veronderstelde nieuwe situatie (geen prijsafspraken) niets veranderd is.
Hoe weet je dat? Wij kunnen niet weten of winkels nu onder druk worden gezet om hogere prijzen te hanteren. We weten niet of ze hogere prijzen hanteren, alleen dat sommige winkels gelijke / vergelijkbare prijzen hanteren. Maar dat zie je bij heel veel producten, en daar heb je geen prijsafspraken voor nodig.
Ik kan nieuwe druk van LG niet bewijzen, ik kan wel vaststellen dat winkels zich kennelijk niet vrijer voelen in hun prijsstelling.
Het artikel gaat over prijsafspraken tussen 2015 en 2018, die producten worden niet eens meer verkocht.
En dus? Dat er nieuwe producten zijn betekent dat LG geen prijsafspraken meer maakt?
Het duurt toch ook allemaal veel te lang met die onderzoeken. Het onderzoek liep al in 2019. Nu is er dan eindelijk definitief(?) uitspraak gedaan over de jaren 2015 t/m 2018, maar al die jaren daarna is het echt niet minder geworden. Samsung al gepakt, en al die andere merken zijn/waren heilig zeker? Het wordt tijd dat ACM er bovenop gaat zitten met korte procedures en hoge boetes. Hoe moeilijk kan het zijn?
Vermoedelijk voornamelijk personeelstekort, maar ook het onderzoek uitvoeren duurt lang, het opstellen van een rapport duurt lang (en moet je goed onderbouwd hebben). De uitspraak kan wel vrij kort zijn en de boetes mogen wat mij betreft ook wel hoger, maar je kunt er vanuit gaan dat bedrijven die zo'n boete opgelegd krijgen gaan procederen. Dan moet je verdraaid goed omschreven hebben waarom je als ACM tot de conclusie bent gekomen dat er prijsafspraken zijn gemaakt want anders lopen die bedrijven fluitend de rechtszaal weer uit.

Met meer budget kan de ACM wellicht een flinkere deuk in een pak boter slaan.
Jammer dat de winkels er mee wegkomen de consument zo te tillen en dat alleen de fabrikant de boete pakt. Die paar mensen die de korting durven te vragen of via got erachter komen is een druppel op de gloeiende plaat. Zo blijft het gewoon in stand.
Ik denk dat winkels wel willen maar vooral gedwongen worden om hoog te blijven in hun prijzen. Er hoeft immers maar één zaak te zijn die een korting van €100 of meer aanbiedt en wij gierige Nederlanders rijden daar wel een uurtje voor om :).
Ik laat mijn spullen altijd gewoon opsturen, alleen als ik vooruit moet betalen en ze geen creditcard willen zien dan stap ik wel in de auto, maar toen ging het om bijna duizend.
Ik weet van een webshop/winkeleigenaar dat hij flink onder druk werd gezet door onder meer LG. Ging hij onder de aangegeven prijs zitten, kreeg hij gewoon amper nog wat geleverd. En het is niet dat je dan naar de concurrent kunt, want alle grote merken doen/deden hetzelfde. Dan zit je dus binnen de kortste keren zonder voorraad in je shop. Alleen de echt grote ketens konden hier wel eens tegenin gaan, maar ook die kregen naar verloop van tijd een tik op de vingers.
Heeft LG in andere landen ook boetes gekregen of speelt dit alleen in Nederland?
In 2012 kreeg LG een boete voor prijsafspraken op Europees niveau.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.