Door Friso Weijers

Redacteur

Samsung Galaxy S22 en S22+ Review

Kleiner is het nieuwe groter

11-03-2022 • 06:00

159

Singlepage-opmaak

Software: OneUI 4

De Samsung Galaxy S22 en S22+ draaien uiteraard op Android 12 met daaroverheen Samsungs OneUI 4-skin, net zoals de Galaxy S22 Ultra en Galaxy S21 Fan Edition. Als je de recente reviews van die toestellen hebt gelezen, zal deze sectie dus weinig nieuws bevatten. Ook gelijk is het uitstekende updatebeleid; de fabrikant gaat de smartphones maar liefst vijf jaar voorzien van updates. Die zijn onder te verdelen in vier OS-upgrades en vijf jaar beveiligingsupdates. Dat is nog steeds ongekend lang voor een Android-smartphone en zelfs nog beter dan wat Google voor zijn Pixel-toestellen belooft: ook vijf jaar updates, maar slechts drie OS-upgrades.

OneUI 4 bevat een aantal mogelijkheden die uit Android 12 zijn overgenomen. Een daarvan is het privacydashboard waarin je je appmachtigingen beter kunt beheren, en kunt instellen en controleren welke apps allemaal gebruikmaken van je camera, microfoon of locatie. Ook kan er worden aangegeven welke apps bij de inhoud van je klembord kunnen komen. De functie waarschuwt ook als een app deze inhoud probeert uit te lezen, door middel van een klein gekleurd bolletje in de notificatiebalk.

Samsung Galaxy S22(+) - OneUI 4Samsung Galaxy S22(+) - OneUI 4Samsung Galaxy S22(+) - OneUI 4Samsung Galaxy S22(+) - OneUI 4

Pas je het kleurenschema aan, dan zie je dat overal in de interface: van het homescreen tot het notificatiecentrum en de meegeleverde Samsung-apps

OneUI bood altijd al redelijk wat mogelijkheden om de interface naar je hand te zetten. Nieuw en eveneens overgenomen van Android 12, is de mogelijkheid om de interfacekleuren zich automatisch aan te laten passen aan je achtergrondafbeelding. Heb je bijvoorbeeld een blauwe wallpaper, dan is de lichtgrijze achtergrond van het instellingenmenu 'stiekem' een klein beetje blauw. Ten opzichte van de interface op de Pixel 6-toestellen, die hetzelfde trucje ondersteunen, ziet het Samsung-kleurenschema er over het algemeen wel een stuk drukker uit naar ons idee. Dat kan ook komen doordat Samsung standaard zoveel extra apps op zijn toestellen voorinstalleert, wat een nogal bonte collectie iconen oplevert. Die kun je met een toggle overigens wel allemaal dezelfde kleur geven, maar daardoor kun je je apps weer niet goed uit elkaar houden.

Over die apps gesproken, naast de verplichte standaard Google-apps, levert Samsung zoals gebruikelijk de nodige duplicaten mee die precies hetzelfde doel hebben. Naast de Play Store is er de Galaxy Store, naast de Google Assistant is er Bixby en naast Berichten is er Samsung Berichten. Voor de rest zijn enkele standaardapps vervangen door Samsungs eigen versies, zoals de telefoon-app, Galerij, Klok en Contacten. Daarnaast zijn er nog enkele andere Samsung-apps die niet ter vervanging dienen voor een standaardapp of -handeling: Game Launcher, Samsung Free, Facebook, OneDrive en AR-Zone. Samsung heeft zelfs een app toegevoegd met het bekijken van advertenties als primair doel: de Global Goals-app, waarin je door advertenties te bekijken 'geld' kunt inzamelen dat vervolgens wordt gedoneerd aan een goed doel. Bloatware is kortom aan de orde van de dag en wat dat betreft maakt de 'schone' interface van een Google Pixel- of iOS-toestel toch een veel betere eerste indruk.

Samsung Galaxy S22(+) - OneUI 4Samsung Galaxy S22(+) - OneUI 4Samsung Galaxy S22(+) - OneUI 4Samsung Galaxy S22(+) - OneUI 4Samsung Galaxy S22(+) - OneUI 4Samsung Galaxy S22(+) - OneUI 4Samsung Galaxy S22(+) - OneUI 4Samsung Galaxy S22(+) - OneUI 4

OneUI kent ook wat eigenaardigheidjes ten opzichte van standaard Android die even wennen kunnen zijn als je van een non-Samsung-toestel komt. Een concreet voorbeeld is het gebruik van de powerknop, al dan niet in combinatie met een andere knop. Bij veel Android-smartphones is het langer ingedrukt houden van deze knop een trigger om een menu tevoorschijn te toveren met opties om je toestel uit te schakelen of te herstarten. Bij Samsung-toestellen wordt dan Bixby gestart. Het maken van een screenshot is normaal gesproken een kwestie van de powerknop en volume-omlaagknop ingedrukt houden. Op dit toestel verschijnt dan juist het powermenu. Voor het maken van een screenshot moet je de twee knoppen kort indrukken. Deze opties kunnen gelukkig allemaal worden aangepast.

Net als bij de Galaxy S22 Ultra is er de mogelijkheid om de desktopinterface DeX te gebruiken, waarbij je een soort bureaublad voor je neus krijgt als je je toestel op een beeldscherm aansluit. Je Android-apps worden dan getoond als vensters. Niet heel veel fabrikanten bieden deze mogelijkheid, dus voor een bepaalde niche van gebruikers kan het een leuke extra zijn. Voor OneUI 4 heeft Samsung ook ingezet op betere integratie met andere apparaten. In samenwerking met Microsoft is er een betere Windows-app waarmee je bijvoorbeeld bestanden kunt overzetten tussen toestel en pc. Heb je een Samsung-tablet of wearable, dan wordt er nog meer mogelijk, zoals op je telefoon verdergaan waar je was gebleven in apps die je eerder op de tablet had openstaan.

Lees meer