Door Redactie Tweakers

Desktop Best Buy Guide

Januari 2022

Game-pc voor 1440p/144Hz

Sinds de introductie van Intels nieuwe Alder Lake-platform is het de moeite om nog eens een blik te werpen op ons advies voor highframerategaming. Gezien de kosten van het nieuwe platform ligt het echter nog niet voor de hand om een dergelijke cpu te pakken voor een simpel 1080P-gamesysteem. Daarom updaten we de 1440P-144Hz-gamingconfiguratie die we afgelopen september hebben samengesteld. Na een aantal maanden zijn de prijzen van specifieke producten weer enigszins verschoven, dus sommige andere componenten zullen ook anders zijn.

Basisonderdelen

ProcessorsIntel Core i5-12600K Boxed

Van de line-up die Intel afgelopen november heeft neergezet, is de Core i5 12600k de grote winnaar. Wat gaming betreft kan deze processor zich meten met de allerduurste producten van zowel Intel als AMD en heeft hij daarnaast nog rekenkracht in reserve om flink rap een videostream te coderen.

Score: 4.5(2 reviews)
linkReview @ Tweakers.net
MoederbordenMSI PRO Z690-A DDR4

Voor de nieuwe line-up Z690-borden valt op dat er eigenlijk geen slechte opties zijn. Dat is helaas terug te zien in de prijzen, dus we kiezen hier voor het betaalbaarste bord in de reeks. Ook zal opvallen dat we hier voor een variant kiezen die enkel DDR4-geheugenmodules accepteert. Op dit moment is DDR5 nog slecht te krijgen en erg duur. Daarbij levert in real world testen nog geen noemenswaardig voordeel op.

Score: 4.5(3 reviews)
linkZ690 Roundup @ Tweakers.net
VideokaartenMSI GeForce RTX 3070 Ti GAMING X TRIO 8G

Op het gebied van videokaarten is er weinig veranderd ten opzichte van de vorige versie van het 1440P-systeem, anders dan dat deze MSI voor dezelfde prijs als de Gigabyte leverbaar is. Kwalitatief scoort deze variant net wat beter, dus gaan we liever voor deze.

Score: 4.5(1 reviews)
BehuizingenCorsair 4000D Airflow Tempered Glass Zwart

Hoewel onderhevig aan smaak, denken we ook deze keer dat je met deze case niet fout kunt gaan. Wat koelprestaties betreft staat hij zeer hoog in de ranglijsten en op het gebied van bouwkwaliteit doet deze case het eveneens zeer goed. Als klap op de spreekwoordelijke vuurpijl kun je ook alle hardware die je kunt verzinnen, erin kwijt.

Score: 4.5(15 reviews)
Processorkoelingbe quiet! Dark Rock 4

We kiezen voor een wat zwaardere cpu-koeler dan de vorige keer. Alder Lake-processors leveren bij hun piekvermogen aardig wat warmte op en het is zaak om die adequaat af te voeren. Met deze koeler van be quiet kun je eigenlijk niet fout gaan. Wel verwachten we dat de socket LGA 1700-mountingaccessoires nog niet direct bij de koeler geleverd worden en dat dit pas in de loop van januari standaard zal zijn. Als je een exemplaar treft dat ze nog niet heeft, kun je ze echter kosteloos aanvragen op de site van be quiet.

Score: 4.5(20 reviews)
linkAanvraag pagina LGA1700 mounting kit @ be-quiet
Geheugen internCorsair Vengeance LPX CMK32GX4M2D3600C18

Voor de zekerheid gaan we hier voor lowprofile-DDR4, om mogelijke clashes met de cpu-koeler te voorkomen. Verder is dit een behoorlijk snelle DDR4-kit, met een lage true latency, waardoor je er zeker van kunt zijn dat je je nieuwe processor niet afknijpt. We kiezen voor 32GB, omdat 16GB in sommige situaties wat tekortschiet.

Score: 5(3 reviews)
VoedingenCorsair RM850x (2018) (EU-model) Zwart

Voor deze prijs haal je hiermee een geweldige voeding in huis. Het ontwerp heeft zich in het veld al lang en breed bewezen. Het enige minpuntje dat te verzinnen is aan deze voeding, is dat de kabels niet heel flexibel zijn. Gelukkig hoef je hem maar één keer te installeren.

Score: 5(6 reviews)
Solid state drivesWD Black NVMe SSD SN850 1TB (zonder heatsink)

Met het oog op de komst van direct storage kiezen we hier voor een van de snelste PCI-e 4.0-ssd's op de markt. In hoeverre dit exact voordelen gaat opleveren, is nog niet direct duidelijk. Voor een systeem van dit kaliber vinden we echter een ssd waarmee je zeker iets snels in huis hebt, wel een paar tientjes extra waard. We begrijpen dat er mensen zijn wie dit niet belangrijk in de oren klinkt. Zij kunnen nog steeds perfect kiezen voor bijvoorbeeld een Kingston A2000.

Score: 5(8 reviews)
€ 1.878,76Actuele totaalprijs:
Product Prijs Act. prijs
Processors Intel Core i5-12600K Boxed € 309,- € 314,-
Moederborden MSI PRO Z690-A DDR4 € 199,95 € 199,-
Videokaarten MSI GeForce RTX 3070 Ti GAMING X TRIO 8G € 1.399,- € 799,-
Behuizingen Corsair 4000D Airflow Tempered Glass Zwart € 94,90 € 109,-
Processorkoeling be quiet! Dark Rock 4 € 60,87 € 69,95
Geheugen intern Corsair Vengeance LPX CMK32GX4M2D3600C18 € 119,90 € 112,90
Voedingen Corsair RM850x (2018) (EU-model) Zwart € 125,- € 139,01
Solid state drives WD Black NVMe SSD SN850 1TB (zonder heatsink) € 144,90 € 135,90
Totaalprijs bij opstellen BBG € 2.453,52 € 1.878,76

De goedkoopste leveranciers van deze configuratie kun je hier bekijken.

Reacties (207)

Wijzig sortering
Over die BeQuiet koeler en een 1700 mount....

Ik heb cirka 22 december de Darkrock 4 mounting kit voor S1700 besteld, en nog steeds niet in huis. Uiteraard zitten hier ook feestdagen tussen, maar ga er maar van uit dat het een week duurt voordat de 1700 mount geleverd word.

Intel leverd geen stockkoelers meer, dus met andere woorden, als je dit systeem besteld kan je niet direct bouwen, wat eventueel van je 30 dagen herroeping af gaat. Helaas kan je ook niet echt goed filteren in de PW op een koeler die wel past gezien de PW filter alleen kijkt of de koeler compatible is.

Wat kan je dan wel het beste doen? Als je de 1700 filter gebruikt zie je ook 1700 mounting hardware. Koop dus een koeler + 1700 mounting hardware (van hetzelfde merk ofc). In mijn geval heb ik een 90mm koeler gekocht van Noctua (tijdelijk totdat ik mijn 1700 mountingbracket van BeQuiet krijg, daarna gaat ie ergens anders in) + 78mm 1700 bracket. Noctua bied 2 soorten brackets aan 78mm en 83mm, je moet op de site van Noctua kijken welke van de 2 je nodig hebt.

Zo kan je zorgeloos je PC bouwen zonder gezeik :)

[Reactie gewijzigd door rickboy333 op 1 januari 2022 21:23]

Heb je de bracket bij de fabrikant besteld? Je kan namelijk op veel sites de brackets los kopen voor nog geen 10 euro en dat heb je m de volgende dag in huis.
Waar kan je de bracket voor be quiet (dark rock pro 4) los bestellen dan?
Ik kreeg vorige week te horen dat de levertijd minimaal 2 weken was. De bracket wordt niet eerder verzonden dan 11 januari!! Zou er met alle plezier 1 los bestellen.
Heb echter geen winkel gevonden die ze los verkoopt. En ook be quiet zelf kon me niet naar een winkel doorverwijzen.
Ik heb juist goede ervaringen met de service van BeQuite!.
Kocht een Dark Rock Pro 4 voor mijn 12600K en bestelde simpel via de website van Bequite!
gratis een LGA 1700 mounting kit. Ik had deze na twee dagen binnen en kon aan de slag.
Als je alles online bij dezelfde verkoper koopt en deze verstuurt dat in meerdere verzendingen dan heb je ook altijd nog het recht om te een beroep te doen op de bedenktermijn, die loopt 14 dagen vanaf het moment dat je de laatste levering hebt ontvangen. Alhoewel voorkomen natuurlijk beter is dan genezen
@Tweakers

Is het een idee, om de pc's in de BBG gelijk te testen, om zo de koper gelijk een idee te geven, wat wel en/of wat niet te 'doen' is op de betreffende BBG pc?

De BBG is natuurlijk het artikel om tweakers te informeren of een update/upgrade een goed idee is. Vaak is voor die nieuwe hardware wel ergens een benchmark te vinden, maar voor de Desktop BBG natuurlijk niet. Dus als men een pc van de Desktop BBG koopt, is het eigenlijk een redelijke 'blinde' koop.

Bij deze BBG is de samenstelling waarschijnlijk geheel virtueel, maar het is toch Tweakers.net's dna om juist alles te testen en/of te vergelijken ?

Tweakers zou eigenlijk ( natuurlijk ) haar eigenbouw ook moeten testen, vooral ook omdat de daarvoor benodigde kennis en 'methodes' aanwezig zijn.

[Reactie gewijzigd door PsiTweaker op 1 januari 2022 12:44]

Dit is lang geleden al geopperd in het BBG feedback topic maar afgeschoten om meerdere (slechte) redenen.

De BBG is vanouds een gratis effort vanuit de community en afgezien van de uren die in dit artikel gaan zitten, zou testen het BBG artikel vele malen duurder maken en dat kan natuurlijk niet.

Dus als je de BBG opvolgt ben je nooit zeker dat je de prestaties haalt of dat de combo ook stabiel is.
Deze vraag (zoals bijna alle discussie-punten omtrent een BBG) zijn al heel vaak (terecht) gesteld, en beantwoord.

Het antwoord op jouw vraag is dat het onmogelijk is voor T.net om álle mogelijke BBG systemen te samenstellen en testen en dan ook nog met een fatsoenlijk antwoord te komen tijdig voor de BBG, daar komt nog bovenop dat het een dynamisch proces is met input van de community die vaak tot redelijk vlak voor publicatie door gaat. (en het argument dat ook al heel vaak aangedragen is, dat omdat T.net een gevestigde naam is dat het de producenten toch om die spullen kan vragen, maar daarmee komt de onpartijdigheid in het geding, dus ook geen optie).
De BBG wordt dus samengesteld a.d.h.v. reviews en de QVL (Qualified Vendor List) waardoor er zo goed mogelijk naar compatibiliteit wordt gekeken.

Zo is er ook al heel vaak bediscussieerd of er wel of niet een monitor of een kast bij moet...
Een monitor is een extern apparaat, en hoeft derhalve niet aan een BBG gekoppeld te worden (zolang de BBG niet over monitoren gaat ;)), maar een systeem neerzetten zónder kast is gewoon een zooitje onderdelen op een hoop gooien, dus daarom zit de kast er nog wel bij. een BBG is wat het zegt, een "guide", een gids, voor hen die het wat advies nodig hebben, en dan de details wat betreft hun voorkeur zelf te bepalen. Anders zijn er hele goede OEM's (Dell/Lenovo/HP/noem een iets) die je een kant een klaar systeem kunnen leveren.....
Een goed idee om ze eerst te testen. In de BBG voor de gamePC 1440p/144mhz zie ik dat ze 3600mhz corsair geheugen aanbevelen terwijl het Z690 moederbord volgens zijn eigen specs maar maximaal 3200mhz geheugen aankan. Oftewel gaat dit wel werken?
Ik vraag me af waarom er voor een Bitfenix voeding is gekozen in het budget-office systeem. Jullie verantwoording voor deze keuze is ook wat vaag:
Er zijn in de onderste prijsregionen van voedingenland helaas veel slechte voedingen te koop. Daarom kopen we een model waarvan we denken dat het wat langer meegaat en dat hopelijk iets betrouwbaarder is.
Er zijn inderdaad genoeg slechte voeding te verkrijgen, maar die filter je er gemakkelijk uit: Kijk naar de garantieperiode!
Geen enkel fabrikant zal het aandurven om meer dan 2 of 3 jaar garantie geven op een crappy voeding, dus als de voeding zoals deze Bitfenix 5 jaar fabrieksgarantie krijgt, dan weet je dat het snor zit. Daarnaast is ook een 80Plus Gold label een teken van duurzaamheid. Dat label bepaalt een hoge efficiëntie en dat kan je niet behalen als een voeding vol zit met el cheapo obscure Chinese componenten.

Als je dus in de pricewatch kijkt naar voedingen met minimum 5 jaar fabrieksgarantie en minimum een 80PLUS Gold label, dan komen vier interessante budgetvoedingen naar boven:De Be Quiet! is de goedkoopste, is overal leverbaar en kreeg op HW.info een Great Value award.
De Bitfenix is duurder, enkel drie shops hebben ze in hun gamma en er zijn geen reviews van te vinden. Daarnaast is Bitfenix ook niet echt bekend om zijn voedingen.
De Seasonic voedingen zullen een betere kwaliteit hebben dan Be Quiet! en Bitfenix, aangezien Seasonic zijn voedingen zelf maakt (Be Quiet! en Bitfenix hun laten hun voedingen maken door andere fabrikanten zoals Seasonic, CWT, FSP, Enhance...) en meestal hoog aangeschreven Japanse componenten gebruikt.
Daar komt nog bovenop dat deze Seasonic voedingen beter beschikbaar zijn dan de Bitfenix voor een gelijkwaardige prijs.

De keuze is dus simpel gemaakt. Ga voor de Be Quiet als iedere euro telt of ga voor de Seasonic als je een betrouwbare voeding wil voor een lage prijs.

Tip: Wil je je verdiepen in reviews over voedingen, check dan de deze van The_Mask op T.net of Aris Mpitziopoulos op THW&TPU.
Tip: Wil je je verdiepen in reviews over voedingen, check dan de deze van The_Mask op T.net of Aris Mpitziopoulos op THW&TPU.
Mpitziopoulos is juist erg lovend over de BitFenix in kwestie in zijn review (die er dus wel is) voor Tom's Hardware:
"The BitFenix BF450G is a very good power supply, no doubt about that. It offers tight load regulation on all of its rails, it is highly efficient, incredibly quiet, and its ripple suppression is pretty good. Although this PSU lacks a semi-passive mode and uses a smaller 120mm fan, it's still one of the quietest models we've ever tested. Channel Well Technology and BitFenix did a very good job designing the BF450G, earning this platform a top place in its efficiency class (80 PLUS Gold and ETA-A)."
Bron: https://www.tomshardware....0g-power-supply,5614.html
Bedankt voor de link. Ik had er geen idee van deze review. Maar als ik moet kiezen, dan zou ik toch eerder voor de Seasonic GM gaan. De goedkoopste prijs van de Bitfenix is 59,90 euro, maar dat is via Amazon en met een verzendingskost van 15,90. Dan ben je beter af bij Informatique die de Bitfenix voor 62 euro verkoopt. Echter is dat exacte dezelfde prijs als de Seasonic GM. Deze Seasonic is in tegenstelling tot Bitfenix (deels) modulair, heeft 7 jaar garantie, is van een meer gerenommeerd merk en krijgt van HW.info een Great Value Award (helaas niet hetzelfde reviewniveau als Mpitziopoulos).
Ik denk eerlijk gezegd dat alle 4 die voedingen die jij aanhaalde (inclusief de BitFenix) ruim voldoende zouden moeten zijn voor een budgetsysteem. Ik ben het wel met je eens dat die BitFenix (te) beperkt leverbaar is, wat het niet handig maakt om hem aan te raden in een BBG.
Heb 1 keer goedkopere psu die heeft computer gefrituurd, sinsdien alleen nog maar high end corsair of seasonic net wat goedkoper is.

Weet niet wat de prijzen nu zijn maar een seasonic heb je ook voor paar tientjes meer dan chinese rommel dus waarom risico lopen met zon goedkoop ding die wrs ook niet zo lang mee gaat voor een paar tientjes
Waarom gaan we weer van 700 naar 2500 en is er weer geen midway in de 1000 tot 2000 range :?
Er lijkt een foutje in de inleiding te zitten, want de "budget" optie is vanwege de belachelijke gpu prijzen 1200, niet 700. De stap daar bovenop is dus buiten wat kleine upgrades gewoon 600 euro extra voor een stevige gpu ipv een budget kaart.

Je zou daartussen nog de 3060ti kunnen positioneren, maar dat kunnen mensen denk ik zelf ook wel verzinnen, hoewel het vermelden niet raar is.
Momenteel is de 3070 Ti ten opzichte van de 3060 Ti wellicht beter, een dikke maand geleden was het procentueel gezien veel slimmer om voor een 3060 Ti te gaan idd. 700 vs 1100 en nu 900 vs 1300.
Tsja budget gaming ligt in coma :'(

Heb 500 euro betaald voor een 3060 en dat vond ik al veel.
Omdat ze uitgaan van de prijzen in winkels, waar hopelijk niemand een kaart koopt. Heb zelf 750 euro voor mijn 6700XT betaald, sealed van AMD.. De rest van mijn computer bij elkaar was ook zo'n 750 euro dus 1500 in totaal, en ik game prima op 1440P/144Hz
Hij is toch rond de 500 bij and zelf?
Mag ik als computerbouw beginner vragen hoe je precies bij AMD (of Nvidia) zelf een kaart kan kopen?
Dat kan via https://www.amd.com/en/direct-buy/nl
Neem ook een kijkje in dit topic [AMD Radeon RX6000 series] Levertijden & Prijzen voor meer informatie. Meestal is elke donderdag rond 16:00 een drop bij AMD zodat je tegen een normale prijs een videokaart kan kopen. Is nog wel een beetje een loterij dat je er 1 te pakken kan krijgen
Ah thanks! Ga ik in de gaten houden!
In 7 weken tijd met tweaker script 2 keer een 6900xt weten te krijgen dus je kansen zijn wel hoog beter dan een staatslot
Omdat je van budget pc naar gaming pc gaat en gpus ondanks de lhr variant door de huidige schaarste van chips nog steeds peper duur zijn..
De budget-pc is 1100.
Vervang deze achterlijk dure kaart met eentje van de helft (nog steeds duur), en tada :)
Dan klopt de verhouding met prestaties mogelijk ook niet meer. Stel dat de 1440p/144Hz pc €2000 was aangeprijst ga je toch ook geen 6600XT aanprijzen met een i5 12600K? Dan schroef je alles even een tandje naar beneden. En dat is niet aan de lezer, maar aan de redactie want die schrijven deze artikelen
Zie ook @arcan hierboven, AMD 6700 XT: 1000€
arcan in 'reviews: Desktop Best Buy Guide - Januari 2022'

[Reactie gewijzigd door OruBLMsFrl op 1 januari 2022 18:26]

Het gaat niet zozeer om budget maar welk performance target je wilt kunnen halen met je systeem, dat bepaalt je budget.

Dat zie je in het high-end systeem terug.
Uiteraard is Tweakers niet consistent en spreekt over een ‘budget systeem’ whatever that means, wat een beetje gericht lijkt op 1080p60 gamen.

[Reactie gewijzigd door Q op 1 januari 2022 18:48]

Dat ligt ook aan de games die je wilt spelen.
wat is er mis met bijvoorbeeld een 6700XT? deze zijn te vinden voor +/- 1000€ wat toch 300 scheelt met een 3070 TI

Mijn build met actuele prijzen:

*AMD 5800X : 400€
*AMD 6700 XT: 1000€
* 32GB DDR4: 110€
* PSU MPG A750GF: 95€
* Case Thermaltake Core V21 : 80€
* Nvme 1 TB: 140€
* Asus TUF GAMING B550M-PLUS : 150€

Totaal : 2000€

[Reactie gewijzigd door arcan op 1 januari 2022 10:50]

Nou, die build van jou vind ik anders ook wat twijfelachtig. Je CPU is in spellen helemaal zo bijzonder niet, maar kost wel een hoop. Een 11400f of straks een 12400f doen het in spellen praktisch niet minder. Ook een 12600 die in spellen toch echt sneller is dan de 5800x is een klap goedkoper. Zelfs een 11600 zou je nog mee wegkomen.

32gb geheugen is nog niet zo hard nodig. 16gb red je het ruimschoots mee als je op budget zit. Een voldoende snelle SSD voor spellen is een 80 euro, niet 140.

Een 750w voeding is overdreven. Met 550W heb je al meer dan genoeg. Je moederbord is ook wat overdreven, dat kan zonder het inleveren van prestaties best een tikkie goedkoper.

Een gtx3070ti is wel een aardige tik sneller dan de 6700xt. De 6700xt zit tussen een 3060 en 3070 in. De ti gaat daar wat overheen. Dat kan best de meerprijs van 300 euro waard zijn.
Ik heb een 6700XT, momenteel rond de 800 euro op Marktplaats, sealed van AMD. In veel games die ik speel ga ik over de 10GB vRAM usage heen en soms max ik zelf de volle 12GB (usage in Task Manager, NIET vRAM allocation).

Hoe gaat zo'n 3070Ti daar mee om.. 4GB vRAM tekort? Ik denk dat er heel veel performance op tafel blijft liggen door Nvidia's keuze om voor duur maar weinig vRAM te gaan, en over 1-2 jaar zitten deze kaarten in de problemen voor 1440P+ zonder DLSS of FSR. Zal vast een bewuste keuze zijn.

6700XT voor 800 euro of 3070Ti voor 1400 euro.. ja.. ik weet wel welke keuze ik zou maken.

CPU is overigens minder belangrijk, stop er een 5600X in met een degelijk moederbord van 100-150 euro afhankelijk van je wensen en voila. En als de CPU ietwat langzaam begint te worden, wat ik betwijfel, heb je zelfs op AM4 nog een upgrade optie voor een CPU met 3d V-Cache. Tegen de tijd dat zo'n AM4 systeem niet goed genoeg meer is voor 1440P/144Hz, zitten we al aan AM6. Ik ben van plan mijn AM4 systeem tot minstens 2026 te houden, tenzij er iets kapot gaat.

[Reactie gewijzigd door ZombieDimebag op 2 januari 2022 00:01]

Dat is niet helemaal hoe VRAM werkt. Ten eerste is al eerder gebleken, toen de GTX 1050 2GB op zijn donder kreeg met dezelfde argumenten, dat hij niet onder deed voor een RX 460 4GB in heel veel games, omdat de compressie techniek en memory management van nvidia gewoonweg beter was.

Het is niet zo dat een Nvidia kaart met dezelfde relatieve gaming performance even veel VRAM nodig heeft als de AMD kaart.

Als gebruiker heb je geen goed beeld bij hoe VRAM werkt. Het kan zomaar zijn dat een heel stuk van het gevulde VRAM helemaal niet actief gebruikt wordt, maar gewoon cache is.
Simpel voorbeeld is dat de asset voor een bepaalde rotsformatie nog in je VRAM cache zit voor als je je omdraait en die rots weer bekijkt. Als je je nooit omdraait, is het slechts ongebruikte cache.
Nvidia kan andere afwegingen maken. Minder cachen omdat dingen inladen sneller gaat? Slechts speculatie.

[Reactie gewijzigd door youridv1 op 2 januari 2022 12:55]

Uh.. Als gebruiker heb je wel degelijk een goed beeld van hoeveel vRAM er "gereserveerd" is en hoeveel er actief gebruikt wordt. Dat laatste kan je vinden in.... tromgeroffel.. task manager! De Radeon drivers geven inderdaad het gereserveerde geheugen aan, wat misleidend is, maar in Task Manager zie je hoeveel vRAM er echt gebruikt wordt.

Je kan blijven lullen over hoe 8GB genoeg zal zijn maar ik betwijfel het. Over 1-2 jaar wordt dat een issue tenzij je met DLSS speelt. Dat is waarschijnlijk ook waar Nvidia op inzet: dat DLSS breed ingezet kan worden en er zonder kwaliteitsverlies gespeeld kan worden met (eigenlijk) te weinig vRAM, ivm de AI technologie die erachter zit. De vraag is echter, aangezien consoles allemaal AMD chips hebben, in hoeverre DLSS door developers gebruikt gaat worden.
De hoeveelheid RAM is nogal afhankelijk van welke spellen je speelt. Mijn broer en een vriend hebben beide verdubbeld voor Cities Skylines
Twijfelachtig als je weet dat arcan de PC alleen voor gaming wil gebruiken, en als je doelstelling is zo goedkoop mogelijk en zo niet-future-proof mogelijk een PC in elkaar te draaien. :9
5800X is overkill, 5600X is meer dan prima voor gaming, zeker op 1440P. 99% van de tijd zal je een GPU bottleneck hebben op deze resolutie, zelfs met een 3080Ti/6900XT.

6700XT kan je voor ~800 scoren op Marktplaats, sealed van AMD. Heeft 12GB vRAM en ik heb nu al in meerdere games gehad dat ik richting de volle 12GB vRAM usage ging! Hoe gaat zo'n 8GB 3070Ti daar mee om? Daar blijft performance liggen.. te weinig geheugen hebben zorgt voor de meest irritante issues, net als te weinig RAM..

Voor 130 euro heb je 32GB DDR4-3600 CL16

Moederbord idd rond de 150 euro, kan zelfs goedkoper als je bepaalde features niet nodig heb.

Bonus: De AM4 moederborden zullen nog lang mee gaan, begin 2022 komen er AM4 Ryzen 3D-Cache CPUs uit dus je hebt zelfs nog een upgrade path in de toekomst. Mijn recente AM4 build zal waarschijnlijk tot minstens 2026 mee gaan als het niet langer is.

Ben het met je eens dat de 1440P/144Hz build niet erg logisch is en ook nog eens extreem duur voor wat je krijgt.

[Reactie gewijzigd door ZombieDimebag op 1 januari 2022 23:30]

Marktplaats.... 8)7 :X Zeg maar doei tegen je garantie.
Sealed met bon zou nog steeds garantie moeten geven lijkt me.
Nee, AMD levert alleen garantie aan de originele koper
Bron?

AMD levert 2 jaar fabrieksgarantie (gebaseerd op het serienummer) mits je een bijbehorende factuur hebt. Tweedehands maakt niks uit. Dat zou ook raar zijn.. stel ik heb geen credit card dus ik gebruik die van jou om een videokaart te betalen, dan heb ik ineens geen garantie?

Dit is via de EU geregeld.
van de amd site:

" THIS LIMITED WARRANTY, AND ANY IMPLIED WARRANTIES THAT MAY EXIST UNDER APPLICABLE LAW, APPLY ONLY IF YOU ARE THE ORIGINAL PURCHASER OF THE PRODUCT, AND LASTS ONLY FOR AS LONG AS YOU CONTINUE TO OWN THE PRODUCT. To be eligible for this Limited Warranty, the date of purchase of the Product is required. AMD may request the original sales receipt or a copy as proof of the date of purchase "

je zal vast wel garantie krijgen onder eu regels, maar het kan misschien gedoe geven
Nee joh, 1 e-mail waarin je EU regels noemt en je bent klaar. En anders bel je rechtsbijstand ff op.

Off-topic tip aan iedereen: neem een rechtsbijstandverzekering. Het zou je verbazen hoe vaak je juridisch genaaid wordt op alle fronten door winkels, werkgevers etc. Ik maak er makkelijk 2-3x per jaar gebruik van. Als een jurist iets zegt wordt het wel serieus genomen.
Thx zombie, goed om te weten!
2 jaar fabrieksgarantie obv serienummer. Proof of purchase kan gevraagd worden maar in principe niet nodig, aldus hun eigen website.

Ze moeten conform de EU regels 2 jaar garantie bieden.
Ik weiger helaas te kopen bij scalpers
Ik geef je groot gelijk! Zo stond ik er ook in.. maar zat eerst met een 1060.. toen de 1060 verkocht voor 150 euro (had meer kunnen krijgen) en een 1080 gekocht voor 325 euro.. terwijl ik een 1440P 144Hz scherm heb.

Uiteindelijk dacht ik, ik kan wel nog een jaar wachten (en dan is de nieuwe serie alweer uit), of ik leg wat extra geld neer en heb nu direct een betere ervaring. Toch maar gedaan, geen spijt van. Hoewel de 1080 nog steeds een goede kaart is, is de 6700XT duidelijk 50% sneller in de meeste games, wat op 1440P 144Hz veel waard is. Dus de 1080 verkocht en met 300 euro bijbetaling een 6700XT gefixt. Vond ik nog best meevallen. Fingers crossed dat ie niet kapot gaat.

Heb in totaal 475 euro betaald voor die upgrades, valt best mee, en de bedoeling is dat deze kaart minstens 2 jaar mee gaat.. komt neer op pakweg 20 euro per maand om te gamen. Valt mee. Ik hoop wel dat er over 2 jaar weer fatsoenlijke kaarten tegen MSRP verkrijgbaar zijn, anders wordt PC gaming wel heel erg zuur. Gelukkig stapt Intel ook in als 3e partij, en ook al zijn hun GPUs matig, dat wordt alleen maar beter en dat is weer beter voor ons. :)

Nu maar hopen dat China van Taiwan af blijft anders is de GPU markt weer een paar jaar verpest..

[Reactie gewijzigd door ZombieDimebag op 15 januari 2022 00:37]

Heb zelf sinds kort ook deze videokaart en ben er zeer tevreden mee!
Nog steeds gaat mijn voorkeur uit naar een console (Xbox series X / PS5) als je puur kijkt naar prijs/kwaliteit verhouding. Met de absurde videokaart prijzen krijg je geen budget gaming PC gebouwd die 4K 60fps, laat staan 4K 120fps, aan kan.
Ja, moet je er wel eentje aan kunnen schaffen...

Ik zou zelf graag een PS5 en een Series X willen hebben. Die heb je beide voor minder dan de prijs van de budget gaming PC hier.

Laten we het nog maar niet hebben over de belachelijke prijs van de 1440p mid range PC! Want dat is het! 1440p is mid range IMHO. 4k is high end.

Nee, PC gaming is helemaal dood voor mij. Ik zal geen nieuwe gaming PC meer bouwen.
Zowel mensen die denken dat de markt morgen hersteld als degenen die denken dat dit ''het nieuwe normaal'' is zitten er denk ik best wel naast. Maar tót dat veranderd ben ik het met je eens. Als je nu een console kan bemachtigen zou ik dat van harte aanraden. PC upgraden pas weer naar kijken wanneer er beweging komt in de markt, of dat nou over 6 maanden of 1,5 jaar is.

Een PC GPU gelijk aan een PS5 of Xbox Series X kopen nu kost zo'n beetje 2-2.5x de console zelf en dat is natuurlijk gewoonweg te gek. De enige manier om m'n PC nu te upgraden is m'n huidige spul tegen de hoge prijs te verkopen aan miners en op die manier wat van de 'schade' goedmaken voor een upgrade.
Ach geniet inmiddels een klein half jaartje van mijn 6700xt in beter tijden had het een 6900 kunnen zijn maarja ik leef nu. En de vraag is waren die lage prijzen wel normaal? Iedere geek deed wel een upgrade om de 6 maanden, lekker voor de E-waste.

Laat die ontwikkelaars maar eens goed de huidige hardware benutten, mijn PS4 gaat nog redelijk mee waar mijn Phenom955/HD7870 LE(vergelijkbaar met de PS4) ergens op zolder in een donkere hoek staat.
Ja, moet je er wel eentje aan kunnen schaffen...

Ik zou zelf graag een PS5 en een Series X willen hebben.
@mitsumark
Bij de MM was gister winkelvoorraad van de PS5 , de XSX is ook bij minstens 5 winkels af te halen.
Enige is dat je door de ' bundels ' wellicht onnodige accesoires koopt .

[Reactie gewijzigd door nuffy op 1 januari 2022 21:28]

Dan moet je maar net mazzel hebben dat je er tegenaan loopt, online zie ik eigenlijk nooit voorraad.
Maargoed, ook dan ben je 1200 kwijt voor de console + RTS PC.

Of (tijdelijk) voor de 3x zo zwakke Xbox S gaan, is alsnog 2-3x zo sterk als de Xbox One.
De hobby wordt zo onbetaalbaar inderdaad.

Wat je eventueel nog zou kunnen proberen om via Direct Buy van AMD een kaart proberen te scoren. Zo ben ik destijds ook aan mijn kaart gekomen (met dank aan mensen op het tweakerforum).
Ik heb even een ps5 gehad maar kon er niet aan wennen, ik speel voornamelijk shooters.
Had al daarvoor een 6700 xt kunnen scoren, echter de mensen waarmee ik speel vinden het wel mooi geweest.
Slechte optimalisatie in sommige games en de prijzen van een gpu is het hun niet waard dus die stappen over na console.

De schade aan de pc gaming community is niet te overzien zo.

Dat direct buy van amd is ook kansloos.
Scalpers trekken heel die store leeg met scripts en bots, en die kaarten verschijnen dan voor 300 bovenop de verkoop prijs hier op v&a.

[Reactie gewijzigd door Bassbounce op 1 januari 2022 08:37]

Je kan natuurlijk ook gewoon een mindere pc aanschaffen en en console. Of gewoon een game pc, zelf geeft ik de voorkeur aan een duurder model met betere specificaties, aangezien die gewoon lager meegaat.
Tja, ander platform. En consoles worden ook vrolijk voor 750+ verkocht i.p.v. hun adviesprijs. Is uiteraard nog niet zo gek als bij videokaarten, maar maakt het verschil wel een stukje minder.
Consoles worden inderdaad voor woekerprijzen doorverkocht. Het grote verschil t.o.v de videokaarten is dat consoles wel voor een normale prijs de winkel verlaten. Dat scalpers je altijd voor zijn is een feit. Maar scoren voor een retail prijs is zeker mogelijk. Videokaarten worden in de winkel al tegen absurde prijzen verkocht.
Grotendeels eens, maar je kan nog steeds bij Nvidia en AMD voor adviesprijzen kopen, alleen moet je hier erg snel voor zijn. Maar dat is ook het geval bij consoles.

Met als grote verschil dat vrijwel elke winkel consoles voor normale prijzen aanbied, dat is bij GPUs zeker niet het geval inderdaad.
Mijn voorkeur gaat naar Stadia. 0 euro voor mooie kwaliteit met de zelfde gemak als consoles, hoef geen hardware te onderhouden. In Nederland hebben we ook geen datacaps en internet throttling zoals in Amerika.
Heb ik ook een tijd gehad. Alleen kwam ik toen op het grandioze idee om mijn 300mbit verbinding in te ruilen voor een 60mbit. Dat in combinatie met 3 personen streamend in huis, levert je geen leuke stadia ervaring op :o
Als ik kijk naar de games die ik speel (hoofdzakelijk mmo's) dan is een nieuwe console hier juist weer het laatste wat in huis zou komen.
Wel 1 voordeel met mmo's spelen, je hoeft niet perse een top range pc te hebben om het leuk te kunnen spelen.
Maar als je kijkt naar prijs/kwaliteit en een console bied je de games die je out-of-the-box wel leuk vind dan is dat een betere keuze inderdaad.
Ik vind een console beter dan een PC, vooral voor gemak en prijs/kwaliteit zoals je aangeeft. Mijn vrienden zijn het eerder oneens want ze komen telkens met het argument dat een PC beter is en je meer performance hebt. Ik vraag dan telkens of ze voor 500 euro een PC hebben dat even krachtig is als een PS5 maar daar heeft nog niemand een antwoord op kunnen geven, zeker niet met de huidige prijzen.
Ow, dat is toch huilen als een budget game pc 1100 euro kost.

En dat 1440 systeem....
Precies, dit is echt ongezien in mijn herinnering.

Vroeger deed je als tiener een zomer job en had je genoeg geld voor een mid range game PC, nu lijkt 1440p buiten bereik van zelf veel volwassenen met full time job.

Wat een absurde prijzen. Erg jammer voor PC gaming.

Om er een positieve draai aan te geven: als je al een game PC had, gaat die wel even langer meekunnen met nieuwe titels, want game studios gaan echt geen games targetten op specificaties die enkel een kleine elite kan betalen. Dan verkopen die nooit genoeg kopietjes om uit de kosten te raken.
Yep. Momenteel zijn vanwege de prijzen consoles een veel betere optie.
Och ik ben uiterst tevreden met mijn game laptop (Xmg apex met ryzen 3700x en 2070 refresh begin van 2021 gekocht voor ongeveer €1100)

[Reactie gewijzigd door Sneezzer op 1 januari 2022 10:43]

Precies, gaming laptops zijn momenteel een betere koop. Voor 1500-1800 euro je al degelijke 1440p laptops van een goed merk.
"gaming laptop"
voor 1500a1800€ kan er een 3050ti of 3060 in,
waar dan ook nog 30a50 % minder performance inzit dan de desktop tegenhanger.

en op een warme zomerdag begint je game te haperen want je koeling kan niet volgen.

je kan er "goedkoper" mee gamen als je niet teveel eisen stelt.

zoek je een echte " desktop replacement" met een volwaardige cpu en gpu kan je het budget x2 doen :)
Niet dus, je moet enkel goed zoeken.
Dus geen dunne case, geen begrenzing op het vermogen (wel leuk als je het zelf kunt instellen als je wilt).
Clevo & Tan...... nog iets maken hier best mooie oplossingen voor. Voor mijn vrouw recent de XMG core besteld met 3060 en 5800h, meer dan voldoende voor 1080p gaming. Mijn Apex heeft zelfs een gewoon een desktop 3700x (en die kan ik nog upgraden naar 3950x als ik dat zou willen) met een 2070 op vol vermogen. Ja hij maakt kabaal als ik hem volluit laat gaan, maar in entertainment modus kan ik heel prima Total War Warhammer 2 spelen of Cyberpunk 2077 op 1080p. Deze beide laptops waren ongeveer even duur als een fatsoenlijke graca+ proc. combi voor een diy build desktop.
tnx voor de reactie ,
maar heb het gevoel dat je een beetje naast de kwestie antwoord.

het ging over een 1440p laptop op 144hz voor een budget van 1500a1800€

tenzij hier een powersupply bijzit van 500w zal de performance altijd achterlopen tegenover de desktopvariant.
ik ken clevo als builder, maar jan piet met de pet zal nooit een bto laptop bestellen .
Dat is inderdaad ook nog een goeie optie!
2070 was toen al bijna niet meer te krijgen. Nu heb je voor zo’n 1250 een leuke met 3060.
Een console is geen vervanging voor een game PC imo, compleet andere ervaring.
Persoonlijk kan ik ook niet wennen aan een controller en sommige games zijn zonder muis helemaal niet te doen.

De PS5 en Xbox X zijn ook niet verkrijgbaar, dan zit je dus met een fors langzamere Xbox S...
maar waar heb je een game pc echt voor nodig, wat een console + office/budget pc niet kan tegenwoordig?

Persoonlijk speel ik misschien 1 or 2x per jaar echt een spel dat zwaar voor de GPU is, heel veel van de maintream games zoals fortnite/among us/minecraft/etc draaien ook prima op een potato pc. Civilization/RTS achtige games die je alleen op PC ziet hebben ook zelden een goede GPU nodig.

Vroeger zei ik nog: "ja maar de games zijn op console altijd duurder", maar tegenwoordig zijn er tig game abbonementen voor 10eu in de maand waar ook nieuwe AAA games inzitten.

Mijn 1070 zat bij halo infinite vrij dicht bij de minimumspecs, maar dat was ook de enige shooter die in in 2021 gespeeld heb. Dus moet ik me toch even achter de oren krabben of ik 1200+ wil betalen voor KB+M of 600eu voor een playstation.

[Reactie gewijzigd door KSU4reqY op 1 januari 2022 15:06]

Op een console heb je altijd iets van auto aim.Je kan mij niet vertellen dat je met een controller met zo goed kan mikken als met een muis ..... Gaat er bij mij gewoon niet in . Dus : Game PC
Maar je kunt geen PS5 kopen voor 600, Xbox X ook niet, hooguit een refurbished met krassen voor 800.

Als je dan voor RTS games (of games die je sowieso liever met muis speelt) nog een 5600G systeem a 600 euro nodig hebt, ben je alsnog duurder uit.
je huidige gpu houdt natuurlijk niet op te bestaan, en die zal nog jaren genoeg blijven voor de niet gpu intensieve games.

misschien dat als ik mijn cpu/hele systeem zou moeten vervangen of als ik veel FPS speelde dat ik er anders over zou denken. maar in het geval van enkel een GPU upgrade vind het het toch lastig te verantwoorden momenteel.
Op een console ga ik ook geen competitieve shooters spelen. Ik heb een ps4, en daar heb ik toch al enkele pareltjes op gespeeld die niet op pc verkrijgbaar zijn. God of war, the last of us, …

Ik speel bijna dagelijks valorant, maar als morgen mijn pc ontploft, dan houd ik het wat pc gaming betreft gewoon even voor bekeken, en zal ik wel terug een pc kopen als de prijs van midrange kaarten rond de 300-400 euro hangt. 1000 euro voor een beeldkaart? Laat het dan maar …
Ja de PC Gamer markt gaat pas weer een beetje leuk worden als zowel de shorages opgelost zijn (en alle nieuwe fabrieken overuren draaien) en hopelijk Intel ook een leuke entree maakt in de GPU markt. Maar zelfs dán gaat het nog een tijdje duren voordat prijzen écht zakken. En uiteraard zal de crypto markt ook directe invloed hebben. Het is gewoon een ''perfect storm'' voor idiote prijzen op het moment en dat tot op grotere hoogte dan ik in de afgelopen 10 jaar gezien heb. Helaas júíst op het moment dat competitive gaming en PC gaming juist erg populair zijn. Dus extra vervelend.

Ik blijf dan ook nog wel even m'n huidige PC gebruiken voor zolang dat kan en zal m'n consoles hier en daar ook wat meer liefde geven ondertussen :p
Tsja ik kocht jaren een mid range kaart en dat was dan zo een 200-250 euro voor en degelijke videokaart, nu heb je nog geen 1660 van 4-5 jaar oud voor die prijs. Meer en meer mensen kopen een console en pcs worden vervangen door laptops. Ik heb in ‘maart 2020 nog een 2060 super gekocht voor zo een 300-350 euro. Vond ik best al veel, maar nog geen sconde spijt van gehad. Deze zal toch nig een tijdje moeten meegaan
Dat had ik ook moeten doen zit nog op een stokoude GT760 maar ik ga geen 1000 euro uitgeven voor een magere upgrade.
Ik heb 4 jaar geleden een RX580 8Gb gekocht. Voldoet nog wel, maar had graag al dik een jaar geupgrade. Waanzinnig die prijzen, ik ga voorlopig ook nog met deze kaart door.
Ik heb bij het begin van dit circus een reeks Radeon RX 570 en 480 kaarten verkocht voor meer dan hun nieuwprijs. (Ik thrifte vroeger vaak budget game PCs samen om te verkopen, dus had wel wat liggen)

Sindsdien zijn de prijzen echter nog gekker geworden. Het is echt huilen als je een PC wil bouwen.

Jammer genoeg vrees ik dat zelfs wanneer productie en beschikbaarheid weer goed komt, de prijzen nog jaren hoog zullen blijven. We zagen hetzelfde symptoom na de harddrive crisis door de tsunami tien jaar terug.
Precies, dit is echt ongezien in mijn herinnering.

Vroeger deed je als tiener een zomer job en had je genoeg geld voor een mid range game PC, nu lijkt 1440p buiten bereik van zelf veel volwassenen met full time job.
Het is een kwestie van smaak maar ik vind 1440/144 systeem redelijk high end.
Ik ben het natuurlijk met je eens dat de prijzen momenteel relatief hoog zijn, maar ik vind ze ook weer niet onvoorstelbaar hoog. Waarschuwing, de rest van deze post is "opa vertelt over tegen de wind in fietsen".

Een IBM AT PC (met intel 286 processeor) kostte meer dan tienduizend gulden. Het moederbord van mijn Pentium II moederbord koste 1100 gulden (al was dat ook toen een vrij duur bord). Een 19" monitor koste ook zo iets. Die monitor moet je niet onderschatten want beeldschermen zijn enorm in prijs gedaald.
Wegens inflatie komen de gulden prijzen van toen ongeveer overeen met de europrijzen van nu.
Om er een positieve draai aan te geven: als je al een game PC had, gaat die wel even langer meekunnen met nieuwe titels, want game studios gaan echt geen games targetten op specificaties die enkel een kleine elite kan betalen. Dan verkopen die nooit genoeg kopietjes om uit de kosten te raken.
Zeker, in de jaren 90 ging een PC eigenlijk maar 3 jaar mee en dan was het ding eigenlijk hopeloos verouderd.
Mijn ouders hebben ooit nog 80.000 bfr (zo'n 4500 gulden - 2000 euro) voor een hard disk van 20 mb betaald.

Ik betaalde zelf ook al tegen de 500 euro voor een geforce 1 DDR toen hij uitkwam.

De huidige prijzen zijn zeker niet mals sure, maar in verhouding vind ik het dan ook nie zo extreem, er lijkt wel vanuit gegaan te worden dat computer componenten nooit in prijs mogen stijgen, ik zou 1000 euro voor een high end GPU toch als normaal omschrijven eerlijk gezegd.
Voor 1000 euro zou je normaal een RTX 3080 Ti als high end kaart willen kopen, met de RTX 3090 daar nog boven. Nu koop je echter meer een 3060 Ti tot RX 6700 voor duizend euro, echt midrange ipv high end voor die prijs nu.
wat is "normaal", hoe kom jij op "normaal is 1000 euro voor een 3080ti"? Als je dat vergelijkt met 20 jaar terug is dat dus nog steeds relatief goedkoop, inflatie en koopkracht ingerekend.

Ik denk dat mensen schromelijk onderschatten wat deze vooruitgang eigenlijk kost. Ja ze maken winst en er kan zeer zeker wat af, maar 1000 euro voor het absolute topmodel, nee ik vrees dat dat eigenlijk gewoon niet eens meer realistisch is long term.

[Reactie gewijzigd door kristofv op 1 januari 2022 19:11]

Ik denk dat de normaal en de frustratie bij heel veel mensen zit in het feit dat ze zo veel boven adviesprijs worden verkocht.
Dit is nooit anders geweest. Jouw 20 jaar terug, die Geforce 1 DDR (technische Geforce 256 DDR), dat was nog voor de euro tijd. Hier een discussie van voor de euro munt introductie, gaat alles al over de Geforce 2 MX.
https://forums.overclocke...reads/geforce-1-ddr.2030/

En als je zonder het te noemen een omrekening maakte, van bfr naar euro's toen, en het hebt over de Geforce 256 DDR introductie toen in het jaar 2000 (SDR in 1999), die DDR nu 22 jaar terug, ging dan volgens nieuwsbericht hieronder om toen een nieuwprijs van $ 300 ...
nieuws: GeForce 256 reviews

... en ca. 148% inflatie volgens CBS cijfers ...
https://opendata.cbs.nl/#/CBS/nl/dataset/70936ned/table

... dan kom je op ca. $ 450 omgerekend naar vandaag. Het is vandaag tevens geen launch date van welke videokaart in het hogere segment ook. Gaat allemaal om kaarten die al maanden of zelfs al een jaar op de markt zijn.

Al met al, is 2021 en nu ook al begin 2022 echt een historisch slechte tijd om een videokaart te kopen. In het jaar 2000 had je nog prima op hoge instellingen alle spellen van die generatie met een Voodoo 3 of Riva TNT 2 kaart kunnen draaien ook. Anandtech noemt dat hieronder, dat veel TNT2 (Ultra) bezitters toen hun kaarten echt niet meteen hoeven inruilen voor een Geforce, geen sprong in mogelijkheden gaan zien, hooguit wat extra FPS.
https://www.anandtech.com/show/429

Vandaag in deze gekke markt is daar schijnbaar niets tegenover te stellen, zo een alternatief model als een TNT2 (Ultra) of Voodoo 3 type videokaart wat betaalbaar is en vandaag nog goed genoeg draait lijkt er nu helemaal niet te zijn. In het jaar 2000 daalden prijzen aardig met de kwartalen en zeker met een jaar. De Geforce 2 was de echte snelheid doorbraak, Geforce 3 kwam er toen zelfs al weer snel achteraan, ATI had daar ook weer mooie kaarten ertegenover (9700/9700 pro eind 2002). Prijzen daalden, je kon instappen en PC gamen al die jaren rondom 20 jaar terug voor ver onder € 1.000, correctie voor inflatie toen een videokaart budget van € 680 en je was koning te rijk geweest.

Echter vandaag, heel anders. Een normale RTX 3080 (zonder Ti), is nu ook al nergens nieuw onder de € 1.000 te vinden en van AMD ga je voor die prijs ook geen normaal verkrijgbare RX6800 vinden, laat staan een RX6800XT. Een RTX 2080 is nu al 3 jaar oud en gaat voor 800-1.000 euro tweedehands, het is historisch ongekend. Zo exclusief is PC gamen nooit geweest durf ik wel te stellen. Deze mate van prijs exclusiviteit voert eerder terug naar een tijd dat personal computers enkel waren voor bedrijven en vermogende particulieren, richting 40 jaar geleden. Dat ging niet zozeer om gamen hoewel het toen al wel bestond, maar toch vooraleerst om überhaupt een PC te bezitten. Ik mag van harte hopen dat de exclusiviteit doorbroken wordt en we snel leukere tijden treffen waarin PC gamen weer leuk meedoen wordt voor elke portemonnee.
Ja, hier ook. De game pc van mijn jongste zoon ryzen 1600/rx580 draait full hd fantastisch en zelfs de meeste spellen draaien nog goed op 1440p.

Sinds eind 2017.

Eind 2019 nog één voor een vriend van hem goed kunnen samenstellen voor 700 euro.

Maar jaar later kwam er nog eentje en dat was toen al teleurstelling. En het is er niet beter op geworden.
Als je zo wilt denken zou ik de MSRP gebruiken voor de vergelijking, niet de echte prijzen, want dat scheelt bijna 1000 euro. De enige reden dat die prijzen zo belachelijk zijn is bijna volledig door de gekte voor GPU's.
Dat is wat er gebeurd als de geldprinter roodgloeiend is. De inflatie gaat door het dak en men zoekt rendement in alternatieve beleggingen zoals crypto, dat weer de vraag naar videokaarten omhoog stuwt. En ondertussen is de reële rente (spaarrente minus inflatie) momenteel -5% en dan moet je daar ook nog flink belasting over betalen in de vorm van de spaartaks.

Er valt gewoon niet meer tegenop te sparen, ook niet met een normaal inkomen.
Vroeger.. niet zo lang geleden.. kocht ik nieuwe PCs voor 1200 euro en dan had je echt fantastisch spul. Nu is dat blijkbaar budget.

Nouja ik koop wel gewoon niks nieuws. Dan levensstandaarddeflatie, maar ik weiger me scheel te betalen aan dat soort dingen.

Dat heb ik met meer dingen. Als de prijzen weer omhoog gaan dan stopt ik liever. Ik ga wel wandelen ofzo.
En nog vroeger dan dat betaalde je 5000 gulden voor een fatsoenlijk systeem. Maar net hoe ver je terug in het verleden gaat om je punt te maken.
Voor mij gaat vroeger niet zo ver terug nog ;)
:+ Ik heb het zelf ook niet meegemaakt hoor, althans niet heel bewust. Ik vind het ook irritant deze hoge prijzen maar het is in het verleden sowieso veel erger geweest, we zijn alleen gewoon erg verwend geraakt de afgelopen 10 jaar.
Dat de gewone man het beste van een bepaalde prodoctsoort kan kopen is in principe niet normaal in de historie. Voor de rijken zijn er altijd duurdere opties met extra kwaliteit beschikbaar geweest. Een kleine groep "happy few" kan zich onderscheiden en extra betalen.
Dan zit je nu ook aan zo'n € 2500,- (miss iets meer, geen idee wat de inflatie is geweest vanaf toen, maar de lonen zijn ook iets mee gestegen ;) )
Toen kon je van 5000 gulden bijna een huis kopen :+ Flink overdreven natuurlijk, maar ik gok dat het in verhouding significant duurder was. In termijnen betalen was toen ook al zeer gebruikelijk.
Ja precies, maar dat doet de pc community zelf.
Als je ziet dat na een drop van nbb of amd de kaarten hier bijna voor het dubbele worden aangeboden en blijkbaar verkoopt het goed.. 8)7
Naja, je kan ook zien dat dit de enige manier is om een goeie kaart te kunnen betalen. Wat geluk hebben bij die drops een paar keer, met flinke winst verkopen aan anderen (gamers of miners maakt niet uit), zodat je dankzij die winst de kaart kan kopen welke je wilt.
Ja precies, maar dat doet de pc community zelf.
Scalpers ≠ pc community
850w power supply is een beetje overkill niet? of was dit goedkoper dan een lagere wattage versie?

Ik draai een 3090 en 9900k 5ghz op een 750w zonder problemen (Seasonic)
Dan zit je wel erg op de limiet van die voeding en moet hij vaak op 90%+ draaien bij games waar alles uit je PC gehaald wordt en zal de fan-speed/noise ook wel op 100% staan draaien.

3090 tijdens gaming (average) naar gelang versie/overclock: 335W - 435W
3090 tijdens gaming (peak) naar gelang versie/overclock: 415W - 475W

i9-9900K + systeem zonder de 3090: 336W
i9-9900K 5,1Ghz overclocked: 378W

totale range gaat dus in bovenstaande van 670W -> 850W bij gaming in bepaalde piek momenten.

https://www.techpowerup.c...rtx-3090-suprim-x/29.html
https://www.techpowerup.c...tel-core-i9-9900k/16.html

---

3070 Ti doet zo'n 300W bij gaming.
12600K in multi-threaded test zo'n 190W.
-> Met 500W max zonder OC is een 850W geen domme optie als je nog wat geeft om je geluidsproductie.
De 3090 draait op een underclock (1800mhz) dat maakt alles vrij rustig in de kast (I9 zit op een waterloop). Geen idee wat de powerdraw is van een kaart op undervolt. Heb ook niet het idee dat de psu hard aan het werk is, de fan draait maar is niet te horen. Wellicht heb je gelijk hoor en zou ik een beefier psu moeten aanschaffen, het bekijken waard.
Ik neem aan dat die 750W Seasonic full modulair is ?, dus dan kun je hem vrij makkelijk wisselen met de 850W versie van die voeding ;)
Wel een voetnoot, kwalitatief goede voedingen vinden het meestal meer dan OK om meer dan 10% van de rating te leveren. Gaat vaak wel ten koste van je efficiëntie en je riskeert wel OCP.

Dat zou dus wel kunnen verklaren waarom jellybrah hier niets van ziet.
Het prijsverschil is vaak wel heel klein. Meestal win je een beetje in efficientie van de PSU en is het toch een stukje future-proofing.
Inderdaad, en als je nu meteen een goede 850W voeding pakt, (bijv Corsair-Seasonic met 10j garantie) dan kun je je huidige systeem blijven upgraden, gpu en eventueel cpu, en anders zou je hem altijd over kunnen zetten naar een nieuw systeem :)
Net als SmokingCrop vermoed ik dat je dan wel heel dicht bij het limiet van je voeding zit, dat zijn geen zuinige onderdelen. Al zou je eens een watt-meter aan het stopcontact moeten zetten om een beter idee te krijgen van hoe veel(/hoe effciënt) je maximaal verbruikt. (Want de meeste voedingen worden ook weer minder efficient als je richting de 90%+ belasting gaat.)

Overigens wil dat niet zeggen dat er iets mis zal gaan, Seasonic is over het algemeen kwalitatief een goed merk, en vrijwel alle goede PSUs kunnen tijdelijke overbelasting van 110-120% aan. (Al wil je dat liever zo laag mogelijk en zo kort mogelijk, sommige slechte PSUs willen doodleuk 200% leveren tot ze echt stuk gaan.)

[Reactie gewijzigd door M-en-M op 1 januari 2022 10:28]

Als je naar efficiency gaat kijken zou ik het zeker geen overkill vinden. De efficiëntie van een voeding hangt af van het gebruikte vermogen en hoe dit verdeeld is over de diverse spanningen die de voeding moet leveren. Echter kan je als vuistregel nemen dat een voeding het meest efficiënt is rond 50% van het opgegeven vermogen. Ten opzichte van dit optimum neemt het sterk af naarmate het vermogen laag wordt, en lichter af naarmate je hoger vermogen hebt. (Dit zie je ook terug in de 80plus certificering)

Voor als je waardes wilt weten: hardware.info test met een set van waardes (22.5, 50, en dan per 100W). Tomshardware test volgens mij meer waardes (en zowel 115 als 230V) met een mooi efficiëntie grafiekje. Voor de hier aangeraden voeding zijn kun je hier hardware.info waardes vinden en hier die van Tomshardware In dit geval zie je dat het toppunt rond de 91-93% efficiëntie ligt, en dit bij maximum vermogen zo'n 89%.

Dus de vraag dan, wat kost die 2-4 procentpunt aan efficiëntie? Laten we voor het gemak uitgaan van twee hypothetische voedingen, die bij 700W gebruik die 89% en 93% efficiënt zijn. De eerste trekt dan dan werkelijk 700W/0.98 = 787W uit het stopcontact, terwijl dit bij de tweede 700W/0.93 = 753W is. Dus een winst van 34W, wat gelijk is aan elke ~30 uur 1kWh, of ~130uur voor een euro (met 22c/kWh).

In de praktijk staat daar tegenover dat de efficiëntere voeding waarschijnlijk een grotere is. Die dus bij laag verbruik minder efficiënt is. Echter omdat het verbruik dan lager is, heb je ook minder effect van die lagere efficiëntie. Dus dit weegt waarschijnlijk niet op tegen de voordelen bij hoger vermogen, tenzij je computer heel veel idle draait.
Ik denk dat veel mensen er toch tegenaan lopen dat de definitie van 1440p/144Hz heeeel breed is. Heb je het over 1440p/144Hz in de nieuwste triple-A titles op de hoogste settings, of wil je gewoon een potje Rocket League spelen? Tweakers zal uit veiligheid van het eerste uit moeten gaan, maar afhankelijk van de games die je speelt kun je veeel goedkoper uit zijn.
Natuurlijk moet je uitgaan van de nieuwste AAA games op hoge settings bij dit soort adviezen, dat is niet meer dan logisch, want je moet ervan uitgaan dat mensen ook wel eens een nieuwe AAA game willen spelen en dan niet met alles op low.. Dat je met goedkopere en/of oudere hardware ook bepaalde prestaties nog kan halen door alleen oudere games te spelen en/of settings te verlagen doet er verder niet toe.. Als je dat meteen al moet doen met zo'n nieuwe PC dan gaat hij ook minder lang mee, want de grens dat dat niet meer werkt en je toch weer moet upgraden bereik je dan ook sneller..

[Reactie gewijzigd door Inflatable op 1 januari 2022 11:49]

Ik ben het ook zeker eens met hoe Tweakers de BBG heeft aangepakt, maar ik denk dat mensen zich er ook in vergissen dat 1440p/144Hz met max settings op triple-A titles echt heeel impressive is, en ver boven het niveau ligt van wat de consoles bieden.

Het probleem is een beetje dat die "max settings" zo'n betekenisloos doel vormt. Game developers bieden absurd gedetailleerde graphics aan voor die paar enthusiastelingen met een RTX 3090, en vervolgens denkt de gemiddelde gamer dat ze ook die settings moeten kunnen halen omdat ze anders een gecompromitteerde game ervaring beleven. De consoles hebben nog altijd "lagere" settings dan een PC, maar dat is ook voornamelijk omdat die overtreffende trap zo onnodig is.

Kortom, ik denk dat "max" settings voor te veel mensen gelijk staat aan de minimaal acceptabele settings, terwijl dat echt nergens op slaat.
Maar wat iemand acceptabele settings vindt verschilt per persoon.. Ze moeten gewoon een benchmark pakken om prestaties mee weer te geven en doen dat gewoon met Ultra presets qua settings.. Bijna iedereen begrijpt verder wel dat je games altijd kan tweaken qua settings en dat alles ultra echt niet altijd perse nodig is om alsnog hele mooie graphics te hebben.. En uiteraard ligt het ver boven wat de consoles kunnen, dat is altijd al zo geweest met PC gaming, daarom kost een PC ook wel iets meer he.. Voor de 500 euro die ze kosten produceren de consoles echter best nog wel indrukwekkende graphics..
Precies dit. Hier een 9600K / GTX980Ti. Draait nog steeds als een zonnetje op mijn 1440p scherm. En ja de laatste titels niet op max settings natuurlijk maar de bulk van wat er gespeeld wordt is geen probleem. Meest recente is new word die rond de 60 hing. Goed speelbaar. Op basis hiervan zou je met een 1660S of 2e hands 1070/1080 ook een eind moeten komen.
Dat is inderdaad vreemd en misschien een optie voor Tweakers.

Nieuwe hardware willen we altijd vergelijken met oude hardware en de beste wijze is dat door dezelfde tests te doen, als waarmee de vorige hardware is getest.

Is het een idee, om de pc's in de BBG gelijk te testen om zo de koper gelijk een idee te geven, wat wel en/of wat niet de 'doen' is op de betreffende BBG pc?
Met de huidige gpu prijzen moet je juist geen game pc aanraden. Beste game pc? Geen pc, punt. Misschien worden de fabrikanten dan wakker....
Gelukkig kan je zelf nadenken toch, haal de GPU eraf en je hebt een game pc voor 1000 euro. Neem je oude GPU mee en klaar of je wacht zoals jij zegt op betere prijzen en dan dus nu geen pc.
Meestal doe je die upgrade omdat die oude gpu het niet meer kan trekken …
Dan heb je een hele oude GPU, dan hoef je niet naar die 3070 Ti.
Dan kan je beter puur een nieuwe videokaart kopen i.p.v. hier een BBG bekijken.
Waarom upgraden als je dan een oude gpu erin prikt. Kan je beter wachten tot het weer aantrekkelijk word.

ps: Natuurlijk "Belovedaunt", een deels nieuw systeem combineren met een goede 2de hands videokaart is nu helaas de verstandigste optie. Maar daar gaat mijn reactie toch niet over? Er word hier zonder blikken en blozen een 2500 euro kostende, nieuwe game-pc aanbevolen.

[Reactie gewijzigd door Madrox op 1 januari 2022 15:31]

Op zich mee eens, echter kan je met goed zoeken een prima budget game-PC bouwen (nog steeds). Ik heb twee maanden geleden een PC gebouwd voor circa 650 euro waarop prima 1080p te gamen is:

*AMD Ryzen 7 3700X
*Sapphire Radeon R9 280X 3GB (9% overclock, nieuwe fans)
16GB HyperX 3600Mhz cl18
512GB Samsung M.2 Pci-e
NZXT H1 + 750watt
Aorus ITX B550 moederbord
Windows 11 licence

* = Tweedehands

Je ziet nog steeds R9 280(X), 380(X) RX 470/480/570/580 GPUs in goede en redelijke staat weggaan voor onder de 350 euro. Die R9 280X heb ik voor 70 euro overgenomen van een Tweaker. CPU temp tijdens het gamen is max. 68 graden, GPU 79 graden max.

- Apex Legends draait op medium/low settings 1080p gemiddeld 57fps.
- Rocket League op 4K low settings 55fps.
- Sea of Thieves 39 fps op 4K, 65 op 1080p.

Op een XBOX Series S kan dit ook allemaal met dezelfde performance gehaald worden, maar daar kun je niet op werken en heel veel games draaien daar niet op.
Je ziet nog steeds R9 280(X), 380(X) RX 470/480/570/580 GPUs in goede en redelijke staat weggaan voor onder de 350 euro.
Hoe is dat een goede deal?

Een gebruikte GPU (neem even de 480 als referentie), die 5 jaar geleden al een budgetkaart was, voor meer dan de nieuwprijs.

Je noemt prima gamen op 1080p, en noemt dan toevallig spellen die bizar weinig van de GPU eisen.

Prima voor als je enkel zulke spellen speelt, maar als je ook nog redelijk recente/AAA games wilt spelen zul je toch flink moeten inboeten op zowel FPS en grafische pracht dat het bijna onspeelbaar is.

Ik begrijp dat niet iedereen een monster van een GPU kan of wil betalen, of grafische parels, maar rx 480 prestaties zijn anno 2022 echt geen budget preataties meer, eerder aardappel prestaties. Dan lijkt een console van de huidige generatie toch de betere optie tenzij je graag wilt modden of PC only/indie games speelt)

(ik trouwens wil niet elitair overkomen, speel zelf ook gewoon nog op 1080P met een midrange GPU van de vorige generatie, mijn PC is zeker geen monster)
Die RX kaarten zie ik ook, en ik kan je zeggen een slechte deal in veel gevallen.

https://gpu.userbenchmark...-vs-AMD-RX-480/3609vs3634
jouw 280x komt er nog bekaaider af:
https://gpu.userbenchmark...vs-AMD-R9-280X/3609vs2192


De GtX 1070 met 8 GB is pakweg 50% sneller dan een RX480 en vind je ook tussen de 300~400 euro. Wat mij betreft op dit moment de beste van slechte deals anno 2022.

[Reactie gewijzigd door Madrox op 9 januari 2022 15:57]

"onder de 350" of "voor 70€" is wel een brede range :X
Ik geef ook een brede range aan kaarten aan, ik begrijp je punt niet.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.


Google Pixel 7 Sony WH-1000XM5 Apple iPhone 14 Samsung Galaxy Watch5, 44mm Sonic Frontiers Samsung Galaxy Z Fold4 Insta360 X3 Nintendo Switch Lite

Tweakers is samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer onderdeel van DPG Media B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

    Relevantere advertenties

    Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

    Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

    Ingesloten content van derden

    Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

    janee