De interesse voor Googles Pixel-toestellen bereikte dit najaar een hoogtepunt, te oordelen naar de snelle uitverkoop en de vele forumberichten, zowel hier op Tweakers als elders op internet. Na een mager 2020, met de Pixel 5 die toch eerder midrange dan high-end was, is Google dit jaar helemaal terug in het high-end segment, met niet een, maar twee nieuwe smartphones.
Zowel de Pixel 6 als de Pixel 6 Pro is voorzien van een nieuw design voor de behuizing, dat er in elk geval herkenbaar uitziet. De toestellen zijn een stuk groter en zwaarder dan de Pixel 5, wat ook ruimte laat voor een veel groter scherm. Het scherm is feller dan dat van eerdere Pixels en bij de Pixel 6 Pro heeft het paneel ook de verdere eigenschappen die je van een topmodel verwacht.
De Pixel-telefoons van de afgelopen jaren onderscheidden zich steeds weer door hun goede camera, hoewel de hardware steeds meer achterliep. In de Pixel 6 en Pixel 6 Pro heeft Google eindelijk nieuwe hardware geplaatst. Die levert foto’s op met een frisse en levendige kleurweergave, zeer veel doortekening in schaduwen en erg heldere nachtfoto’s. De verhouding tussen detail en ruis is een stuk beter dan bij de Pixel 5, met dank aan de drie keer zo grote sensor. De Pixel 6 Pro heeft daarbij een opmerkelijk goede telecamera. Zelfs op 10x-vergroting is de beeldkwaliteit nog behoorlijk goed en ook als je iets minder wilt inzoomen, blijft het beeld bij de Pixel 6 Pro netjes scherp. Het is daarmee misschien wel de best zoomende smartphone van dit jaar. Google mag volgend jaar weleens investeren in een iets geavanceerdere ultragroothoekcamera, want er past niet zoveel in het beeld als bij de concurrentie door de beperkte beeldhoek, en macro's maken kan hij al evenmin.
Net als de vorige jaren is de gebruikservaring heerlijk vloeiend, als je eenmaal voorbij de trage vingerafdrukscanner bent tenminste. Die moet spoedig worden versneld door middel van een software-update, zoals je die als Google Pixel-bezitter nog vaak en lang tegemoet mag zien. Het nieuwe Android 12 heeft voor het eerst in jaren een compleet vernieuwd design, dat er interessant uitziet. We zijn benieuwd hoe andere fabrikanten en appmakers het in de komende maanden zullen implementeren. Iets minder positief aan de nieuwe Pixels is de accuduur. Over het geheel genomen scoren de Pixel 6-telefoons gemiddeld, waarbij de Pixel 6 het net iets beter doet dan zijn grotere broer. Bij gebruik van de mobiele verbinding gaan de twee relatief sneller leeg dan tijdens browsen op wifi. Ook iets om rekening mee te houden is de lange laadtijd.
Al met al zijn we enthousiast over Googles nieuwe Pixel-toestellen, misschien nog wel het meest over de Pixel 6 Pro. De Pixel 6 ondervindt op zijn prijspunt net wat meer concurrentie dan de Pixel 6 Pro. Een luxere uitstraling, beter scherm en veelzijdigere camera rechtvaardigen de meerprijs van 250 euro en voor deze combinatie van eigenschappen betaal je elders meer. Dat maakt de Pixel 6 Pro, wat ons betreft, de terechte ontvanger van onze Excellent Choice award. Je moet misschien een beetje extra moeite doen om hem te bemachtigen ten opzichte van andere telefoons, maar ongetwijfeld is een nieuwe Pixel kopen wel gemakkelijker dan een videokaart of console. Je haalt dan een in diverse opzichten interessante en goed presterende, maar in praktijk ook gewoon fijne smartphone in huis.
- Google Pixel 6
- Google Pixel 6 Pro