Door Friso Weijers

Redacteur

Google Pixel 6 en Pixel 6 Pro Review

Eindelijk écht high-end

25-11-2021 • 06:00

161

Singlepage-opmaak

Conclusie

De interesse voor Googles Pixel-toestellen bereikte dit najaar een hoogtepunt, te oordelen naar de snelle uitverkoop en de vele forumberichten, zowel hier op Tweakers als elders op internet. Na een mager 2020, met de Pixel 5 die toch eerder midrange dan high-end was, is Google dit jaar helemaal terug in het high-end segment, met niet een, maar twee nieuwe smartphones.

Zowel de Pixel 6 als de Pixel 6 Pro is voorzien van een nieuw design voor de behuizing, dat er in elk geval herkenbaar uitziet. De toestellen zijn een stuk groter en zwaarder dan de Pixel 5, wat ook ruimte laat voor een veel groter scherm. Het scherm is feller dan dat van eerdere Pixels en bij de Pixel 6 Pro heeft het paneel ook de verdere eigenschappen die je van een topmodel verwacht.

De Pixel-telefoons van de afgelopen jaren onderscheidden zich steeds weer door hun goede camera, hoewel de hardware steeds meer achterliep. In de Pixel 6 en Pixel 6 Pro heeft Google eindelijk nieuwe hardware geplaatst. Die levert foto’s op met een frisse en levendige kleurweergave, zeer veel doortekening in schaduwen en erg heldere nachtfoto’s. De verhouding tussen detail en ruis is een stuk beter dan bij de Pixel 5, met dank aan de drie keer zo grote sensor. De Pixel 6 Pro heeft daarbij een opmerkelijk goede telecamera. Zelfs op 10x-vergroting is de beeldkwaliteit nog behoorlijk goed en ook als je iets minder wilt inzoomen, blijft het beeld bij de Pixel 6 Pro netjes scherp. Het is daarmee misschien wel de best zoomende smartphone van dit jaar. Google mag volgend jaar weleens investeren in een iets geavanceerdere ultragroothoekcamera, want er past niet zoveel in het beeld als bij de concurrentie door de beperkte beeldhoek, en macro's maken kan hij al evenmin.

Net als de vorige jaren is de gebruikservaring heerlijk vloeiend, als je eenmaal voorbij de trage vingerafdrukscanner bent tenminste. Die moet spoedig worden versneld door middel van een software-update, zoals je die als Google Pixel-bezitter nog vaak en lang tegemoet mag zien. Het nieuwe Android 12 heeft voor het eerst in jaren een compleet vernieuwd design, dat er interessant uitziet. We zijn benieuwd hoe andere fabrikanten en appmakers het in de komende maanden zullen implementeren. Iets minder positief aan de nieuwe Pixels is de accuduur. Over het geheel genomen scoren de Pixel 6-telefoons gemiddeld, waarbij de Pixel 6 het net iets beter doet dan zijn grotere broer. Bij gebruik van de mobiele verbinding gaan de twee relatief sneller leeg dan tijdens browsen op wifi. Ook iets om rekening mee te houden is de lange laadtijd.

Al met al zijn we enthousiast over Googles nieuwe Pixel-toestellen, misschien nog wel het meest over de Pixel 6 Pro. De Pixel 6 ondervindt op zijn prijspunt net wat meer concurrentie dan de Pixel 6 Pro. Een luxere uitstraling, beter scherm en veelzijdigere camera rechtvaardigen de meerprijs van 250 euro en voor deze combinatie van eigenschappen betaal je elders meer. Dat maakt de Pixel 6 Pro, wat ons betreft, de terechte ontvanger van onze Excellent Choice award. Je moet misschien een beetje extra moeite doen om hem te bemachtigen ten opzichte van andere telefoons, maar ongetwijfeld is een nieuwe Pixel kopen wel gemakkelijker dan een videokaart of console. Je haalt dan een in diverse opzichten interessante en goed presterende, maar in praktijk ook gewoon fijne smartphone in huis.

Lees meer

Reacties (161)

161
159
105
3
0
39
Wijzig sortering
Tweakers, die camera vergelijking die jullie hebben gedaan klopt voor een deel niet.
Ook de Pixel 6-toestellen hebben Night Sight, dat net als bij veel concurrenten automatisch kan worden ingeschakeld wanneer nodig. Je kunt geen belichtingsduur kiezen en ook de voortgangsindicatie had duidelijker gekund, hoewel de software de wachttijd naar onze indruk nooit te lang maakt. De iPhone 13 Pro is over het algemeen wel een stuk sneller klaar, vaak al na een seconde.
De Pixel 6 Pro gaat 's nachts door op dezelfde voet als overdag, met schaduwen die over het algemeen erg helder worden weergegeven. Het moet goed donker zijn wil een deel van de foto bij de Pixel 6 Pro helemaal zwart uitslaan. De Galaxy S21 Ultra en zeker de iPhone 13 Pro geven nachtfoto's veel meer contrast mee. Welk van die twee benaderingen je beter vindt, is deels een kwestie van smaak. De manier waarop de iPhone nachtfoto's belicht, geeft bijvoorbeeld beter weer hoe de scène er in het echt uitzag, maar dat gaat weer ten koste van de zichtbaarheid van de schaduwen.
Nog steeds bevatten de nachtfoto's van de Pixel 6 Pro meestal niet zo weinig ruis als die van de iPhone 13 Pro, die de ruis in de lucht en andere gelijkgekleurde delen van de opnamen effectief weet terug te dringen. In de moeilijkste scènes, zoals die in de derde foto zonder duidelijke scheiding tussen de lucht en de voorgrond, met straatlantarens die in de lens schijnen, wint alsnog de lichtgevoeligere Pixel-camera als het op detail en ruis aankomt.
Dat is allemaal wel leuk en aardig, maar je vergelijkt dus een foto met een opnametijd van 1 seconde, met een foto met een sluitertijd van 5 seconden. Daar zit precies het hele probleem, op de iPhone heb je ook een optie om de sluitertijd langer te maken. Als ik dat doe, krijg ik resultaten die toch heel erg vergelijkbaar zijn. Dusdanig vergelijkbaar dat ik het verschil zo goed als niet kan zien als ik mijn Pixel 6 met mijn iPhone 13 vergelijk.

Hier zie je mijn vergelijking met de Iphone 13 en Pixel 6. Ik heb altijd eerst de Pixel 6 een foto laten nemen, geteld hoeveel seconden dat waren. Die foto's met de iPhone 13 zijn genomen met de langst mogelijke opnametijd, zodat deze net zo lang mocht doen over het nemen van de foto als de pixel. Soms heb ik nachtmodus ook uitgezet op de pixel en de iPhone, die foto's zitten er ook tussen en die zie je snel genoeg. Er zitten ook 4 videos bij, een lichte en donkere per telefoon.

Mijn conclusie is: De Pixel 6 heeft een net iets betere camera dan de iPhone 13. Ook film is iets beter. Maar als de pixel 6 een score van 20/20 krijgt, krijgt de iphone 19/20. Het doet niet zoveel onder voor elkaar - dus ik kan de reviews van
dxomark (waarbij je zelf de mainsensor van de 6 Pro vergelijkt met de iPhone 13) wel beamen.

https://photos.app.goo.gl/R288EmwcD9rCK8z99

[Reactie gewijzigd door Frozen op 22 juli 2024 17:31]

Klopt inderdaad dat ik hier nachtfoto's met verschillende opnametijden heb vergeleken, maar dat is overdag ook niet anders. Zoals omschreven in de review laat ik de toestellen altijd zo veel mogelijk zelf de instellingen kiezen om er zo achter te komen welke accenten de fabrikanten zelf leggen. Bij Apple is dat 's nachts dus snelheid zoals ook in de tekst staat, en daar is wmb zeker iets voor te zeggen, want het maakt het maken van nachtfoto's veel fijner, naast dat je in potentie minder snel last hebt van mislukte/bewogen foto's. Maar je kunt natuurlijk ook voor een langere sluitertijd kiezen bij de iPhone. Daar ben ik toen bij de iPhone 13-review wel op ingegaan en had ik hier misschien ook kunnen doen om de verschillen 's nachts beter te laten zien. Leuk dat je je eigen vergelijkingsfoto's hebt gedeeld! Het lijkt er inderdaad op dat de iPhone met een langere opname een stuk meer gaat lijken op de Pixel qua belichting. En opvallend dat de Pixel het bij jou ook zo goed doet met video, mijn ervaring tijdens het testen was juist dat de iPhone het op dat gebied nog iets beter doet (behalve stabilisatie).
Lange sluitertijden zou wat mij betreftals min punt omschreven kunnen worden. De kans op onscherpe foto's krijgt wordt namelijk aanzienlijk groter. Een optie wat betreft lange sluitertijd zou beter zijn want soms kan het handig zijn. Ik begrijp dat men lange sluitertijden hanteerd om het gebrek van de camera te maskeren.
Geen lader? Hoe dan? :/
Kost de fabrikant minder geld omdat ze geen lader hoeven te betalen, een kleinere verpakking leveren, en zo meer telefoons per container kunnen vervoeren.

Ze verkopen het onder het motto, we doen het voor het milieu, terwijl verschillende fabrikanten verschillende dingen doen die juist slechter voor het milieu zijn. Denk aan het moeilijker maken van reparatie door accu's vast te lijmen en foutmeldingen te geven als je een onderdeel vervangt, korte software ondersteuning, alles verschepen in plastic (apple heeft wel laten zien dat dit niet meer nodig is, dat is wel netjes) of onderdelen helemaal niet beschikbaar stellen. Het netst zou zijn dat er 2 versies te koop zijn, 1 met en 1 zonder een hoge kwaliteit lader. Kan de consument kiezen, daar 1 of 2 tientjes meer voor betalen. Hoeft er niet eventueel achteraf nog 1 gekocht te worden wat weer een hoop verpakkingsmateriaal kost.
Het idee is juist dat je al je apparaten via USB-C op kan laden en daardoor maar 1 lader nodig hebt. Dan hoef je dus niet met elk apparaat (telefoon, draadloze koptelefoon, draadloze oordopjes, ereader, tablet) een lader te krijgen maar koop je die gewoon los.
Het vervelende is weer dat de ene lader de andere niet is. Voor deze pixels is het niet heel beroerd, want die laden niet al te snel dmv standaard protocollen. Er zijn echter telefoons die met 80 of zelfs 120w kunnen laden. Als je die mogelijkheid hebt, zou ik mij voor kunnen stellen dat je er gebruik van wilt maken. En dan moet je een losse lader kopen, welke ook weer verpakt is in een hoop plastic. Als je online bestelt moet er weer een doos omheen, en deze moet weer bezorgd worden bij je huis, zeker als je na 2 weken denkt oh die wil ik wel, dan moet er extra gereden worden.

Ik blijf erbij dat het beste zou zijn om een keuze te krijgen. Ik zou bijvoorbeeld graag zien dat je voor een meerprijs een gallium nitrite charger kan krijgen in de verpakking. Dit zijn de meest efficiënte chargers die je nu kan krijgen.
GAN laders zijn inderdaad top maar dan is het juist fijn om zelf een lader te kopen, als ik als techie snel wil laden en de nieuwste technologie wil hebben dan geef ik wel 50euro uit aan een lader die snel kan laden en ook elk snellaad protocol heeft en die ik mogelijk over 3 jaar vervang voor iets wat dan up-to-date is.

Veel mensen hebben waarschijnlijk genoeg aan een simpele Samsung lader en zullen daar 10 jaar mee vooruit kunnen, ongeacht welke telefoon ze gebruiken want ze laden bijvoorbeeld toch alleen 's nachts op.
Eens. De lader zit niet meer in de verpakking, maar de prijs is er niet mee omlaag gegaan. Het is puur voor het geld gedaan van het los kunnen verkopen van een lader en draad. Als ze echt zoveel om het milieu zouden geven dan verkochten ze laders met draden die niet snel kapot kunnen gaan bij intensief gebruik. Uiteraard volgen hier meestal genoeg reacties op van mensen die al weet ik hoeveel jaar doen met een zelfde lader of draad blabla. Maar dat gaat voorbij aan het punt dat er veel betere en sterkere verkocht worden die bij iedereen lang mee zouden gaan. Niet alleen bij hen.
Its all about the monnies.
Zonder lader kan t goedkoper, de concurrentie doet het ook. De rest is marketing.
Het idee is juist dat je al je apparaten via USB-C op kan laden en daardoor maar 1 lader nodig hebt. Dan hoef je dus niet met elk apparaat (telefoon, draadloze koptelefoon, draadloze oordopjes, ereader, tablet) een lader te krijgen maar koop je die gewoon los.
Probleem is dat toestellen verschillende laadprotocollen ondersteunen. De ene ondersteund hogere voltages, de andere hogere stroomsterktes, en dan heb je dus nog steeds verschillende laders nodig. Daarnaast hebben veel mensen een aparte lader bij het bed en een aparte lade die ze meenemen. Ik heb net een maand een nieuw toestel en zit soms aan het einde van de dag op 49%, soms op 75%, maar met mijn vorige net geen 3 jaar oud, moest ik meestal al tussendoor opladen.

Als je veel apparaten heb, zal het wel schelen. Overigens zijn oordopjes, en andere accesoires nog vaak µ-usb, en gebruiken de andere gezinsleden lightning-stekkertjes die om de haverklap vervangen moeten worden.
Dat was een leuk idee een paar jaar geleden. Maar nu heeft elk apparaat dat ik koop een verschillende Volt/Ampere vereiste.

Voor zover ik weet maakt een lader met te veel/te weinig ampere niet zoveel uit, je apparaat bepaald hoeveel ampere het van de lader vraagt.
Maar ik geloof dat te weinig en vooral te veel volt is iets waar je apparaat niet blij van word.

Dus in de praktijk heb ik nog steeds 3 or 4 laders liggen omdat ik het niet echt vertrouw mijn tablet dat met een 7 volt lader kwam aan te sluiten op een 30+ volt snellader.
Klop voltage hoger of lager kan je device slopen of het werkt gewoon niet, ampere van de lader mag rustig hoger of lager zijn. het is wel zo dat een lader van een ander merk soms een ander laad protecol gebruikt en dat de telefoon zich soms in de laagste laad stand zet als je bijvoorbeeld een dash lader van oneplus op een Samsung telephone aansluit.

[Reactie gewijzigd door trisje op 22 juli 2024 17:31]

Google heeft ook geen plastic in zijn verpakkingen zitten.
En dan moet je een lader, en een kabel kopen, allebei los verpakt..... En bij Apple zijn die echt schrikbarend duur.
Dat klopt niet. Bij de iPhone zit gewoon een kabel bijgeleverd, alleen het laadblokje ontbreekt.
Een kabel komt gewoon in de doos.
Kost de fabrikant minder geld omdat ze geen lader hoeven te betalen, een kleinere verpakking leveren, en zo meer telefoons per container kunnen vervoeren.
Zo'n lader kost inkoop misschien 1 dollar aangezien het in miljoenen aantallen geproduceerd wordt ergens in China. Kleinere verpakking ben ik nog niet tegen gekomen. Scherm diameter worden steeds groter dus doosjes ook. De kunst van het weglaten is een grote farce.
Wel een usb-c kabel en een usb-a naar -c adapter, geen blokje. Maar voor 11 euro koop je een 23w blokje van Samsung oid.
45W van Action, wel usb-c dus aan een usb-a naar usb-c kabel heb je niets.
Niet alle telefoons werken met USB-C naar C. Veel weigeren dan op te laden.
De hele bedoeling van Micro-USB, en later van USB-C was juist om de enorme berg afval van allemaal verschillende telefoonladers tegen te gaan. Fabrikanten zouden geen lader meer hoeven mee te leveren, want iedereen heeft wel een lader van de vorige telefoon. En dat is ook gewoon zo in de praktijk, toch? Als je nog geen lader had, of als je een extra lader wilt, dan koop je er eentje. Ik juich het toe. Een paar weken geleden kocht ik een Kobo Elipsa e-reader. Zit alleen een USB-laadkabel bij, geen adapter. Dikke prima! Wat mij betreft is dit dan ook geen minpunt van de Pixel 6, maar een pluspunt. _/-\o_

[Reactie gewijzigd door Bergen op 22 juli 2024 17:31]

Ik heb de Pixel nu twee weken en ik stoor me nog niet aan het trage laden. Ik heb voor 11 euro een 23W-lader van Samsung gekocht, waarmee ie in een uur vol is, of in iets meer dan een kwartier op iets van 50-60 procent zit. En mijn accu gaat nu nog iets meer dan een dag mee, dus in de praktijk laad ik m even op als ik achter mijn pc zit of in bed lig.

Echt een heel fijn toestel, en wat een goede camera! Mijn enige pet peeves zijn dat het glas op de achterkant echt superglad is, en door die camerabalk ligt het zwaartepunt een beetje raar, waardoor ik m al een paar keer heb laten flikkeren. Maar er is een dbrand-skin onderweg voor wat extra grip. Ik heb nu een hoesje, maar die maakt het al grote toestel nog lomper.

Daarnaast vind ik het echt vet irritant dat van de rechterrand naar links swipen ook terug is, en dat je dat niet kunt uitzetten waardoor ik al veel te vaak in Instagram of YouTube of de fotogalerij terugswipe zonder dat ik dat wil.

Oh en waarom kan ik het snelle overzicht niet uitzetten (die datum op het hoofdscherm)... Als ik een klok op het scherm zet heb ik twee keer naast elkaar de datum staan. Dat kan mijn ocd echt niet aan.

Bizar trouwens hoe vaak ik al gebruik maak van de Assistant en live transcript features, iets dat ik nooit op een ander toestel zou doen.

Edit: 80 procent in een kwartier was idd wat optimistisch.

[Reactie gewijzigd door SirRosencrantz op 22 juli 2024 17:31]

Ik heb de Pixel nu twee weken en ik stoor me nog niet aan het trage laden.
Ik ben het 100% met je eens. Ik snap dat er telefoons zijn die sneller laden, maar om het traag te noemen vind ik eigenlijk belachelijk. Hij laadt namelijk met 21 of 23 Watt (P6/P6Pro), dat is niet verbluffend snel, maar.. is het weinig?

Ik kom zelf van een OnePlus 6, die had een zelfgemaakte snellaadtechniek (Dash Charge) en die werd in alle reviews heel snel genoemd, laten we even de Tweakers review van indertijd erbij halen:
Het grootste voordeel is waarschijnlijk simpelweg dat het de snelste snellaadtechnologie voor smartphones is die wij hebben gemeten
Ik gebruikte de OnePlus6 tot vorige week, en vond de lader nog altijd erg snel, het enige nadeel was dat de telefoon enkel kan snelladen met de meegeleverde lader en kabel (Dash Charge werkt niet met gewone kabels). In die review van de OnePlus 6 staat niet hoe snel het is, maar als ik op de lader kijk staat daar: 5V/4A, dus... 20 Watt.

Mijn nieuwe Pixel 6 kan dus even snel laden als mijn oude OnePlus 6 die absoluut niet traag was, met als bijkomend voordeel dat hij het met eender welke USB-C PD lader kan.

Al bij al dus een vooruitgang voor mij.
De nieuwe pixel heeft wel een grotere accu, dus relatief kan het het iets trager zijn.
Daar heb je wel een punt, maar hij gaat ivm de OnePlus6 ook langer mee per mAh, dus als je kijkt naar hoeveel gebruiksminuten je er per minuut laden uithaalt, laadt hij weer sneller op. Het is dus maar hoe je het bekijkt natuurlijk ;)

Persoonlijk vind ik snelladen vooral belangrijk in het scenario "Oei, ik moet de deur uit over 20 minuten en mijn telefoon is bijna leeg", en in dat scenario is niet zozeer van belang hoeveel % je haalt, maar hoeveel extra gebruikstijd je haalt (naar 100% doe ik wel snachts, dan doet snelheid er niet toe).
Zeg je nu dat je je p6 (pro?) Net zo snel oplaad als je OnePlus 6 met die lader?

Ik heb namelijk ook de OnePlus 6 en overweeg over te gaan naar de pixel 6, en vraag me ook af hoe "traag" die pixels eigenlijk zijn. Snelladrn van OnePlus was fantastisch, maar het nodig hebben van speciale kabels en laders was dat niet.
De OnePlus 6 laadt maximaal op met 20 watt ja (dat is wat de meegeleverde lader maximaal output), en de pixel 6 pro laadt maximaal aan 23 watt.

De batterij van de pixel 6 pro is wel groter, en ik denk dat de pixel 6 pro ook sneller afremt met laden (dus trager laden wanneer de batterij voller raakt, ik weet het niet zeker, dat zou je moeten opzoeken voor de OP6 en p6pro om ze goed te vergelijken, maar dat is wat moeilijk te vinden), dus tot 100% laden zal trager zijn op de pixel 6 pro dan op de OnePlus 6. Maar als hij bijna leeg is, en je wilt snel wat bijladen (dat is in mijn ogen het belangrijkste scenario voor snelladen)? Dan is de pixel 6 pro ietsje sneller dan de OP6 ja, al scheelt het wel maar 3 watt.
Ik kwam ook van de Oneplus 6, dus ik ben om dezelfde reden wel tevreden met het laden. Als ie net leeg is als je weg moet heb je net genoeg umpf in een kwartiertje om weer door te kunnen en als ie vol moet lig ik toch op bed of ben ik aan het werk dus dan heb ik geen erg in de snelheid.
Heb je live transcript toevallig in nl werkend gekregen?
ik wel, en werkt matig. Sommige woorden kent hij niet of verstaat hij niet goed. Het is echter wel handig, en doet wat aan interpunctie, maar echt correct is het nog niet. Ik geef het een 7.5/10.
Hoe benader je dat als je aan het typen bent dan, of kan dat niet?

Als ik kijk bij de instellingen van Gboars kan ik die opties in het nl nog niet aanzetten.

Live transcriptie via toegankelijkheid kan wel, maar ja, daar heb ik een stuk minder aan.
https://support.google.com/gboard/answer/11197787?hl=en

In whatsapp, of mail krijg ik het ook niet voor elkaar in het Nederlands. Ook de transcribe functie tijdens het recorden met de recorder app werkt niet in het Nederlands. Doe je het in de transcribe app, dan werkt het wel in het nederlands. Het lijkt dus alsof ze het algoritme al goed getraind hebben, en hij zo geport kan worden naar andere apps. Ik zou het +- een maand geven.
Ik kreeg het ook niet aan de gang maar je moet nog een instelling doen onder Apps--> Gboard --> rechten microfoon inschakelen.
Ja werkt prima in het Nederlands naar mijn gevoel.
Dat "rechts swipen is terug" kan je uitzetten door gesture bediening volledig uit te zetten.

System > Gestures > System navigation
Ja maar ik wil wel gesture bediening, maar niet rechts van het scherm ;)
Op m'n OP6 kan ik kiezen uit 3 opties: gestures uit, dus virtuele knoppen onderin, gestures aan waarbij van rechts of links naarbinnen swipen 'terug' is, en gestures aan waarbij vanaf onder naar boven aan de linker- en rechter onderkant van het scherm 'terug' is. Ik dacht dat standaard was bij Android, maar blijkbaar een OxygenOS-ding?
Dat ben ik inderdaad ook gewend maar dat is een OxygenOS-ding idd.
Ik ben deze aanpak op verschillende toestellen tegengekomen. Ik heb het idee dat het ooit in Android zat en ze vervolgens overgeschakeld zijn naar andere oplossingen. Die vervangende gestures waarbij je met de rechterkant van onderen 'terug' gaat, zat ook in mijn S8, maar niet meer in mijn S10, waar het gewoon van links en rechts swypen is. In OxygenOS hebben ze die oude manier kennelijk nog steeds als optie (kan natuurlijk ook dat ze gewoon Samsung gekopieerd hebben en dat het nooit standaard was).
Je kunt de gevoeligheid wel op laag zetten van zowel de rechter als eventueel ook de linkerkant. Dat heeft bij mij erg geholpen.
Ja dat helpt wel wel iets maar ga nog steeds vaak de fout in.
In een kwartier van 0% naar 80%? De test hier geeft aan dat na een half uur hij rond de 46% vol zit. Dus ik denk dat je dan niet bij < 10% gestart bent met laden.
Oh nee ik zet m altijd met iets van 20-30 procent aan de lader. Hij laadt inderdaad niet sneller dan in de test. Mijn punt was meer: ik heb nog niet last gehad van dat hij relatief langzaam laadt.
Hoe kan het dat jouw pixel zo veel sneller laadt dan de test hier en verhalen elders op het web?

Wat voor lader gebruik je daarvoor?
Hij is niet sneller dan in de test. Ik laad m nooit vanaf leeg. Mijn punt was meer dat het langzame laden me nog niet gestoord heeft. Maar ik kwam ook van een Oneplus 6 dus ik ben niet gewend dat het veel sneller gaat dan dit.
Heb je de 6 of 6pro gekocht?
Op mijn Pixel 6 Pro heb ik snelle overzicht uitgezet en ik zie enkel links boven 1x de datum en temperatuur en in het midden 1x de digitale klok.
Werkt die live transcript ook in het Nederlands?
Combinatie van traag opladen en middelmatige accu ( zeker in vehouding tot de performance) is erg jammer. Als het opladen nu snel ging dan kond dat de accu nog compenseren.

Wel jammer dat we weinig benchmarks gedraaid zijn. Met name geekbench.

[Reactie gewijzigd door ronaldmathies op 22 juli 2024 17:31]

Traag (trager, niet traag) gaat er wel voor zorgen dat je accu aanzienlijk langer mee gaat!

https://twitter.com/andre...5wMNJyjNSgdgXpjm1ifA&s=19

[Reactie gewijzigd door DamirB op 22 juli 2024 17:31]

Is dat wel zo? Ik heb mijn one plus 6 altijd opgeladen met de snellader en heb na bijna 4 jaar nog 78 procent over van de oorspronkelijke capaciteit volgend de app accubattery. Ik zie veel slechtere voorbeelden om me heen, terwijl toen destijds werd gezegd, hier ook op dit forum, dat zo'n accu binnen twee jaar aan gort zou zijn.
Ik heb na 3 jaar nog 93% over van de capaciteit (Sony telefoon). Dus ik vind die 78% nogal laag...
Kijk, op deze manier heb je, als jij dezelfde app gebruikt, goed vergelijkingsmateriaal.
Ik ga er van uit dat je dat percentage ook hebt afgelezen na langer gebruik van de app? want na 1 of 2 keer laden zegt dat cijfer nog niet zoveel.....

Het zou leuk zijn om een soort poll te doen hierover, want dan krijgen we inzicht hoe het er voor staat met de verschillende laadtechnieken en de gevolgen op termijn.

Mijn oneplus hangt al ruim anderhalf jaar op die 78 procent, dus het verval is duidelijk afgevlakt.
459 sessies met 24.016% charged voor 772.545mAh totaal... Dus niet echt een kort gebruik :p Ik heb deze app heel snel geinstalleerd. Ik heb de app in oktober 2018 gekocht. En de telefoon ergens in september :D
Ja, dan zijn de cijfers w :) :) el betrouwbaar
Hangt er beetje vanaf hoe intens je 'm voor de rest gebruikt en hoe je dat snelladen gebruikt.

Als je 'm vaak compleet leeg laat lopen of bijv de hele nacht aan de lader laat hangen gaat je accu een stuk sneller achteruit vergeleken met in de lader bij 20%.

Die generaties deden trouwens ook nog aan snelladen met een normaal wattage. Niet de 50+ watt van nu.
Hoe kun je dat meten? is hier een app voor?

P.s ik heb android

[Reactie gewijzigd door appie35 op 22 juli 2024 17:31]

Jazeker, dat is "AccuBattery - Batterij"

Na een week dagelijks opladen heb je een redelijk betrouwbaar beeld van de status van je accu.
Het programma dient een aantal keren je laadt en ontlaadcyclus te hebben gevolgd voor een nauwkeurige meting.

Ook krijg je inzichtelijk welke apps zorgen voor je energieverbruik.
Apple heeft al een aantal jaar een batterij optimaliseer functie in iOS zitten. Sinds ik die gebruik gaat inderdaad de batterij veel langer mee qua conditie. Dat snelladen is echt niet goed voor apparaten en waarom moet alles perse sneller :)
Om nog maar te zwijgen over de trage en goedkope vingerafdruk sensor.
Dit kan echt niet in een flagship zoals deze.
Goedkoop?

Traag? Mijn persoonlijk ideale plek was achterop het toestel maar ook op mijn zakelijke toestel zit hij tegenwoordig in het scherm. Ik heb nul problemen momenteel met de vingerafdruk scanner. Hij werkt in vrijwel alle gevallen snel. En als het al een keer niet meteen snel zou werken dan ben ik mij er niet bewust van in ieder geval.

Had ook de eerste reviews en indrukken gelezen maar dit is in ieder geval niet mijn ervaring.
Blij dat het goed werkt voor jou. De dagdagelijkse ervaring ermee blijft de voornaamste pijler! Volledig mee akkoord.

Maar, ook dat neemt niet weg dat het één van de elementen is waarop ze bespaard hebben. Ik had ze liever met een ultrasone sensor zien komen die gewoon ALTIJD goed werkt.
De vingerafdrukscanner valt me ook wat tegen maar als je je duim er twee keer in zet lijkt dat al iets te schelen en Google heeft dus een softwareupdate onderweg die dit probleem moet fixen. Ik ben heel benieuwd.
Middelmatig accu? Mijn Google pixel 6 haalt met gemak 7 uur screen on time op 90hz..
Heb met alle toeters en bellen vaak rond de 7 uur "Screen on Time" ... dus valt mij niet tegen. (P6P)

benchmarks komen helaas niet altijd overeen met "real life" ervaringen/usercases. Prima indicaties maar een procentje meer performance in een benchmark" resulteert vaak niet dat ik dat ook zelf merk in het gebruik.
Anoniem: 1439850 25 november 2021 07:40
Ergens wel bijzonder dat de Pro hier meer lof krijgt dan de "vanilla". Vrijwel overal is het, mede door de prijs, juist net andersom.
Dat ben ik met je eens. En ook de reden dat ik voor de normale Pixel ben gegaan.
Ik zoom niet veel met de camera en ben na de S8 en S10 na 4 jaar wel klaar met die gekromde schermen.

Nog geen spijt van. De Pixel is snel, schiet goede foto's en het scherm is prima.

Dessalniettemin kan ik me voorstellen als je beide toestellen naast elkaar gebruikt voor een week je voor de Pro kiest!
Ik kan me er ook wel iets bij voorstellen, maar volgens mij is het tevens dat je voor iets meer geld dan de Pro een veul beter toestel kan krijgen. Maar goed, zo erg zit ik niet in die wereld. Kan er dus volledig naast zitten.

Dat gezegd hebbende, hoe vaker ik mijn Xperia 5 weer gebruik voor cloud gaming... hoe vaker ik er over nadenk om mijn Pixel 6 te verkopen en de Xperia weer als daily driver te nemen. De Pixel 6 is naar mijn gevoel echt te groot.
Dat "iets meer geld" is bijna 40% meer, in mijn ogen niet "iets", en daar krijg je voornamelijk een iets beter scherm en telefoto mogelijkheid voor terug. De 6 lijk dus een betere deal te zijn, tenzij je die twee opties erg belangrijk vind, en dat is dan ook de conclusie van veel reviews.
Dat "iets meer geld" is bijna 40% meer, in mijn ogen niet "iets", en daar krijg je voornamelijk een iets beter scherm en telefoto mogelijkheid voor terug. De 6 lijk dus een betere deal te zijn, tenzij je die twee opties erg belangrijk vind, en dat is dan ook de conclusie van veel reviews.
Bedenk je wel dat veel reviews van Angelsaksische media zijn - vooral Amerikaans. De markt voor smartphones ziet er daar heel anders uit. Merken als Xiaomi, Poco, OPPO, Vivo en Realme zijn daar niet of slecht beschikbaar. Samsung is er wel, maar legt in de VS veel minder nadruk op midrange dan in Europa. Veel mensen kopen daar hun telefoons vooral via providers en wat zij in het assortiment hebben, vliegt dus de winkels uit. Dat is vooral Apple, Samsung, met een beetje OnePlus en Google. Check zelf het aanbod bij AT&T of bij T-Mobile USA. De grootste advertenties en grootste kortingen zijn voor Apple en Samsung, de rest is er nauwelijks.

Als je kijkt naar die markt, waarin alleen iPhones en Galaxy S/Z meetelt, dan is de Pixel 6 echt een verdraaid goede deal, want je krijgt veel telefoon voor minder. In Nederland is de markt echt veel meer verspreid. De Pixel 6 heeft hier veel meer concurrentie - en dus komt hij relatief minder uit de verf.

Tldr; ander land, andere markt, andere nuances in reviews.
Het gaat me om de vergelijking tussen de 6 en de 6 Pro. Beide hebben hetzelfde "probleem" met de concurentie van merken als Xiaomi, Poco, OPPO, Vivo, Realme etc.
Het gaat me om de vergelijking tussen de 6 en de 6 Pro. Beide hebben hetzelfde "probleem" met de concurentie van merken als Xiaomi, Poco, OPPO, Vivo, Realme etc.
Well, sure, maar de Amerikaanse markt is veel meer gefocust op het prijssegment boven 700 dollar, waarin Apple zijn nieuwste generatie iPhones heeft en Samsung zijn Galaxy Z-foldables en Galaxy S-modellen. Daaronder is minder aanbod, terwijl we dat hier wel hebben. De Pixel 6 heeft in zijn prijsklasse in de VS nauwelijks geduchte concurrentie en dan ben je natuurlijk al snel de beste. Hier is dat niet zo en dus is onze op de Nederlandse markt gerichte review daar genuanceerder over :)
Wat @arnoudwokke hier onder(of boven) zegt.

Maar volgens mij zegt @Anoniem: 1439850 dat je voor "iets meer geld" een beter toestel dan de PRO kan krijgen.

Maar zo kanje bezig blijven.

Denk dat iedereen zelf bepaald wat hij/zij over heeft voor wat hij/zij belangrijk vindt in een toestel. En daarmee is de keus altijd dan ook de betere deal. Toch? ;)
Hangt ervan wat je zoekt in je telefoon. Die zoom camera is serieus goed en ik heb beide even kunnen spelen met beide en vind toch de feel van de Pro een stuk meer premium. Speakers zijn ook stukje beter trouwens
Ja dat begrijp ik heel goed. Als ik mijn S10 pak voelt hij ook meer premium.

Speakers ben ik ook met je eens. Ze zijn prima, maar zeker niet beter dan de S10
Hij krijgt alleen meer lof door de lage dollar prijs. Als je de Euro prijs rekent valt hij toch wat tegen in vergelijking met de concurrentie.
Jammer dat de Pixel 5 nogal negatief belicht wordt in deze review. Natuurlijk zijn de specs minder, maar dat is wat mij betreft toegestaan als relatief klein toestel (ok, het is nog steeds geen Xperia compact, maar toch) in een zee van uitsluitend phablets die tegenwoordig te krijgen zijn. Alleen eventueel op iOS is nog wat hanteerbaars te vinden. Daarmee was de pixel 5 een nobrainer voor mensen die hun telefoon in hun broekzak hebben of met 1 hand willen bedienen. De 6 is vooral meer zoals de rest. Qua prijs en ondersteuning nog steeds interessant, maar verder een eenheidsworst in het telefoonschap.
Als de Pixel 5 niet om hoog was geschoten qua prijs, was ik daar waarschijnlijk voor gegaan. Compacter in formaat, nog steeds een relatief schoon OS, dan maar mid range... zoveel heel bijzondere dingen doe ik er niet mee. Maar de 5 is nu duurder dan de 6, dan houdt het feestje op.

Nu de 6 twee weken in bezit... hij is groot, maar het went langzaam. Kleiner zou wat mij betreft beter zijn, maar de aankondiging van de 6a met 6,2" komt net te laat, heb nu deze al.

Laatst ook de HTC Desire weer in m'n handen gehad, die lag nog in een la... _dat_ was een fijn formaat, maar dat zijn we inmiddels wel lang gepasseerd ;)
Laat ze eens toestellen maken in de smaken small, medium en large. Voor elk wat wils. Ik heb de Pixel 5 (perfect formaat!) en sla de te grote Pixel 6 toestellen over.
Ik hou van mijn 5! Lekker compact, snel, doet wat het moet doen. Hoopte inderdaad dat de 6 iets kleiner was, maar denk dat die tijd voorbij is.
een goede prijs/spec verhouding bij een prijs van 1000+ euro voor de pixel 6 pro...

Ik heb een 2 jaar oude Oneplus 7t pro met 4gb minder intern geheugen en 8 mp minder voor de camera, Oja: ook Android 11 ipv 12. Maar die was wel 700 destijds en nu onder de 400.

Wie gaat er 2,5 keer meer betalen voor dat verschil in specs?
1000+ euro? Volgens mij is ie gewoon 900 toch?
Als het in de pricewatch staat betekent dat niet meteen dat het ook zo is. Je kunt het voor 900 euro uit Frankrijk of Duitsland halen.
Tsja... 2 jaar geleden lagen een hoop prijzen anders ;)

Daarbij zou ik niemand nu een 2 jaar oud toestel aanbevelen als aanschaf.
Heb de 6 nu paar weken in gebruik, bevalt goed, maar ben toch niet heel erg tevreden over de foto's. De bewerkingen zijn veel te heftig. Veel HDR, veel sharpening, veel te vibrant.

Als iemand in de schaduw staat wordt de hele persoon ontzettend licht gemaakt (met halos van dien). Dit hoef je niet voor me te doen, als ik dit wil dan wil ik zelf de keuze kunnen maken voor post processing.

Hetzelfde geldt voor situaties met veel verschillende lichtval. De lucht wordt direct heel heftig, schaduwen verdwijnen en worden opgelicht. Alsof er automatisch 3 instagram filters worden toegepast.

iPhone foto's van mijn vriendin zijn veel eerlijker, en kunnen met nabewerking wanneer gewenst hetzelfde resultaat opleveren.

En ik wil ook de google zoekbalk weg onderin het home screen.

[Reactie gewijzigd door WendelV op 22 juli 2024 17:31]

Ik kom van een Pixel 4 XL af, en daarop vond ik de foto's over het algemeen beter dan op de Pixel 6. De Pixel 6 heeft ook een soort blur rond de foto's als je een foto van te dichtbij neemt (een foto van je eten of bureau). Zal iets met depth of field van een lage aperture te maken hebben verwacht ik, maar het is wel storend. Op de 4 had ik dit nooit.
Hopelijk trekken ze met software updates e.e.a. nog recht.
Schiet gewoon in RAW.

Herken overigens het te veel aan sharpening niet echt in de standaard JPG's. Het dynamisch bereik is inderdaad wel "wennen" maar juist erg fijn wat mij betreft. Het is makkelijker om zonder te veel bijwerkingen een foto wat " donkerder " te maken dan " lichter ". ;)

En voor wat betreft de zoekbalk, heb vanaf moment 1 de Nova launcher op mijn pixel draaien. Doe ik het al jaren mee en de terugkeer van een backup betekent dat mijn instellingen en layout binnen een mum van tijd zo weer het vertrouwde aanzicht hebben.

[Reactie gewijzigd door GroeneThee op 22 juli 2024 17:31]

Unpopular opinion (ervaring op pixel 4a):

Android 12 is kwa gebruik en visueel design een grote achteruitgang op Android 11.
Ben ik met je eens, ook een Pixel 4a hier, en ik vind het allemaal wat kinderlijk aandoen. Het draait wel vlot, maar ik heb alles maar weer helemaal op zwart en minimalistisch gegooid, al die kleurtjes leidt maar af.
Tja, verandering om de verandering. En omdat op iPhones ook alles teletubbie-afrondingen en grote kleurvlakken heeft.
Heb de pro en afgezien het een groot toestel is heb ik weinig problemen.
De vinger print scanner is nieuw voor mij en kan ik niet vergelijken, maar werkt zelfs met een protector erop. Als ik anderen mag geloven is het langzamer maar dat maakt voor mij niet veel uit.
De accu gaat een dag or langer mee. In de avond adaptive opladen is geweldig. Overdag opladen en de accu is na 1 uur laden op 90%.
Heb Google mogen ervaren van de G1 telefoon (wat trouwens ook geen headset aansluiting had) tot de huidige generatie Google telefoon.

In mijn opinie, Google zou er goed aan doen om de 6a op de markt te brengen voor een goede prijs. De pro is prijzig. Ik had geluk dat ik 300 euro voordeel had met punten sparen.
Heb je een glazen protector?
tempered glass 9H
Er is een verdunning bij het gedeelte van de vinger scanner.
Ja die heb ik ook gehad maar werkte helaas niet, al 3 soorten gekocht en niks werkt. Kost me nu nu al 70 euro aan screen Protectors die niet werken. Heb je misschien een link voor mij ?
Woon zelf in Japan. Denk niet dat ze het hebben in NL.

https://www.amazon.co.jp/...uka&qid=1637878750&sr=8-6

Maar misschien kan ik je helpen met versturen. Voor mij werkt het. Moest wel mijn vinger print opnieuw registreren.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.