Door Friso Weijers

Redacteur

Google Pixel 6 en Pixel 6 Pro Review

Eindelijk écht high-end

25-11-2021 • 06:00

161

Singlepage-opmaak

Camera: eindelijk ook goede hardware

Googles antwoord op veel vragen en problemen is om er machinelearning tegenaan te gooien, zo ook bij de camera in Pixel-telefoons. Waar andere fabrikanten van jaar tot jaar gebruikmaken van nieuwe sensor- en lenscombinaties, gebruikte Google voor de Pixel 3, 4 en 5 dezelfde IMX363-sensor van Sony. En eigenlijk kunnen we de IMX362 van de Pixel 2 er ook nog bijtellen, want die was praktisch gelijk aan de IMX363. De 12-megapixelsensoren hebben een formaat van 1/2,55", wat naar huidige maatstaven klein is. Desondanks wist Google elk jaar weer verbeteringen in de fotokwaliteit te bereiken doordat het de machinelearningmodellen die het toepaste, telkens verbeterde. Toch kun je met die werkwijze maar tot een bepaald punt komen en zelfs de beste algoritmen zijn afhankelijk van de kwaliteit van de data die je erin stopt. Voor de Pixel 6 ging de camerahardware dus op de schop.

  • Pixel 6
  • Pixel 6 Pro
  • Versus Pixel 5
Camerasysteem
Pixel 6
Primair Ultragroothoek Front
Resolutie 50 megapixel 12,5 megapixel 8 megapixel
Sensorgrootte 1/1,31" (72mm²) 1/2,51" (19,6mm²) 1/3,21" (10,0mm²)
Pixelgrootte 1,2μm 1,25μm 1,12μm
Bayerlay-out 2x2 1x1 1x1
Brandpunt in 35mm-eq. 25mm 16mm 24mm
Diafragma f/1.85 f/2.2 f/2.0
Ois Ja - -
Autofocus Laser + dualpixel-pdaf - -
Video: max. resolutie 4k/60fps 4k/30fps 1080p/30fps
Camerasysteem
Pixel 6 Pro
Primair Ultragroothoek Tele Front
Resolutie 50 megapixel 12,5 megapixel 48 megapixel 11,1 megapixel
Sensorgrootte 1/1,31" (72mm²) 1/2,51" (19,6mm²) 1/2" (30,7mm²) 1/2,73" (16,5mm²)
Pixelgrootte 1,2μm 1,25μm 0,8μm 1,22μm
Bayerlay-out 2x2 1x1 1x1 1x1
Brandpunt in 35mm-eq. 25mm 16mm 103mm 20mm
Diafragma f/1.85 f/2.2 f/3.5 f/2.2
Ois Ja - Ja -
Autofocus Laser + dualpixel-pdaf - Pdaf -
Video: max. resolutie 4k/60fps 4k/30fps 4k/30fps 4k/30fps
Pixel 5 Pixel 6
Sensor Sony IMX363 Samsung Isocell GN1
Formaat 1/2.55" 1/1.31"
Resolutie 12,2Mp 12,5Mp (downscaled vanaf 50Mp)
Pixelgrootte 1,4μm 1,2μm
Diafragma f/1.7 f/1.85
Brandpunt (35mm equiv.) 27mm 24mm

De Pixel 6 en Pixel 6 Pro hebben dezelfde primaire camera, waarvoor de hoofdsensor niet meer van Sony afkomstig is, maar van Samsung, in de vorm van de Isocell GN1. Deze sensor heeft een drie keer zo grote oppervlakte en een vier keer zo hoge resolutie als de IMX363. Net als bij veel andere moderne smartphones wordt de informatie van vier sensorpixels tot één pixel in de uiteindelijke foto gecombineerd (pixel binning), waarbij het kleurfilter zo is opgedeeld dat vier sensorpixels naast elkaar dezelfde kleur licht vangen. De Pixel 6 en Pixel 6 Pro produceren dus 12,5-megapixelopnamen met de hoofdcamera. Veel andere moderne smartphones geven je ook een optie de volledige sensorresolutie te gebruiken zonder deze downsampling; de Pixel 6 en Pixel 6 Pro kunnen dit om een of andere reden niet. Hoewel de individuele sensorpixels kleiner zijn dan bij de IMX363, claimt Samsung dat de GN1 in de praktijk karakteristieken heeft die vergelijkbaar zijn met die van een sensor met 2,4-μm-pixels.

Voor de GN1 bevindt zich een optisch gestabiliseerde lens met een equivalente brandpuntsafstand van 24mm, wijder dan bij voorgaande Pixels, en een diafragmaopening van f/1.85. Naast dualpixel-pdaf is ook een laser aanwezig voor snellere focus in het donker.

Google Pixel 6 en Pixel 6 Pro

Na experimenten met een telecamera op de Pixel 4 en een ultrawide op de Pixel 5 is de Pixel 6 Pro de eerste telefoon van Google die beide bevat. De telecamera van de Pixel 6 Pro heeft een relatief grote 48-megapixelsensor. De lens heeft een brandpuntsafstand van 102,6mm in kleinbeeldtermen. Om dat mogelijk te maken met de grote sensor heeft hij een periscopisch ontwerp, zoals we dat ook op bijvoorbeeld op de S21 Ultra zagen. De foto’s worden net als bij de hoofdcamera teruggebracht naar 12,5 megapixel. De Pixel 6 heeft nog steeds alleen een ultrawidecamera naast de hoofdcamera, met dezelfde specificaties als op de Pixel 6 Pro. De camera heeft een 12,5-megapixelsensor met daarvoor een f2.2-lens met een equivalente brandpuntsafstand van 16mm. Helaas zit er geen autofocus op, waarmee hij niet geschikt is voor macrofotografie. De hoofdcamera (of telecamera) kan ook niet echt dichtbij focussen.

Behalve in de aanwezigheid van een telecamera verschilt de Pixel 6 Pro ook van de Pixel 6 in de gebruikte frontcamera. De Pixel 6 heeft, te zien aan de specificaties, dezelfde 8-megapixelsensor als de Pixel 5. Ook de f/2.0-lens lijkt identiek. De Pixel 6 Pro heeft een 11,1-megapixelfrontcamera met een f/2.2-lens met een beduidend grotere beeldhoek. Dat maakt de kadrering makkelijker als je naast jezelf een hele groep mensen in beeld wil brengen. Beide camera's hebben een vaste focus.

Camerasoftware

Als het om de camerasoftware gaat, heeft Google een aantal leuke nieuwe trucjes ingebouwd die leunen op de Tensor-soc. Zo kan de camera motion blur toevoegen voor een actiefoto, terwijl gezichten die tijdens het fotograferen door het beeld bewegen juist scherp moeten blijven. Wellicht de meestbesproken nieuwe feature van de Pixel 6-serie is de Magic Eraser. De functie verwijdert storende objecten à la Content Aware Fill in Photoshop. Hij zit strikt genomen niet in de camera-app, maar in de galerij, waar je een nieuw menuutje Tools vindt tussen de bewerkopties. Inmiddels zweven er op het internet al apk's rond waarmee je de Magic Eraser ook op eerdere Pixel-telefoons kunt gebruiken, dus de Tensor-soc lijkt niet echt nodig, zoals Google suggereert.

Magic Eraser werkt heel simpel: je kunt met je vinger objecten omcirkelen of markeren, die automatisch worden herkend en ingevuld. Daarvoor hoef je niet nauwkeurig te selecteren, zoals in Photoshop. Zelfs grotere en ingewikkeldere objecten in onze foto's werden nauwkeurig door de software herkend en uitgeknipt op basis van een krabbel. Behalve als de achtergrond heel eenvoudig is, heeft de invulling nog wel genoeg foutjes om te kunnen herkennen dat je een beetje met de foto hebt gesjoemeld, bijvoorbeeld een textuur die zichzelf herhaalt, die niet helemaal goed aansluit op de rest of waarvan het perspectief niet klopt.

De Pixel camera-app zelf is nog altijd minimalistisch vormgegeven en prettig in gebruik. Er is weinig sluitervertraging, maar net als de Pixel 5 nemen de Pixel 6-toestellen nadat je snel na elkaar een paar foto's hebt gemaakt, wel een merkbare pauze, waarbij de sluiterknop grijs wordt om aan te geven dat je even geen foto kunt maken. Het viel ons vooral op bij het maken van 'ingezoomde' foto's, waarvoor het toestel er pixels bij moet berekenen. Het previewbeeld is beter van kwaliteit dan dat op de Pixel 5 en blijft ook als het pikkedonker is voldoende helder.

Tegenover de sluiterknop zit een uitklapmenuutje voor de gangbaarste instellingen, waaronder resolutie, het gebruik van de flitser en het automatisch maken van bewegingsfoto's of nachtfoto's. Er is ook een knopje waarmee je foto's niet in de standaardgalerij, maar in een afgeschermde map kunt opslaan. De carrousel met cameramodi is niet zo goed gevuld als bij sommige concurrenten, zoals Samsung, maar alle gebruikelijke standen zitten erin. Leuk extraatje is de mogelijkheid om naast panorama's ook 360-gradenfoto's te maken, waarbij je als het ware in de foto kunt rondkijken. Eedere Pixel-toestellen hadden dat overigens ook al.

Google Pixel 6 Pro - Camera-appGoogle Pixel 6 Pro - Camera-appGoogle Pixel 6 Pro - Camera-appGoogle Pixel 6 Pro - Camera-app

De Pixel-camera-app biedt weinig mogelijkheden om zelf de instellingen te wijzigen, zoals iso of sluitertijd. Als je op de preview tikt om het focuspunt aan te passen, kun je nu wel de witbalans en helderheid aanpassen met slidertjes die dan verschijnen. Fijn voor wie nadien nog graag aan de opnamen wil sleutelen, is dat foto's in de meeste modi kunnen worden opgeslagen als een raw bestand. Zo staat alle informatie die de camera verzamelt, naderhand tot je beschikking, waar andere camera-apps raw fotografie vaak alleen ondersteunen in de Pro-stand, die niet gelijktijdig werkt met de nachtmodus of hdr-fotografie. Alleen Apple doet raw fotografie op smartphones nog beter met zijn ProRAW-formaat op recente iPhone Pro-toestellen.

Lees meer