De ultragroothoekcamera is misschien wel de zwakste schakel in het camerasysteem van de Pixel 6 en Pixel 6 Pro. Niet dat de beeldkwaliteit slecht is, integendeel. Opnamen hebben dezelfde karakteristieken als die van de hoofdcamera als het gaat om de weergave van kleur en contrast in de scène. Met grote verschillen tussen licht en donker heeft de camera dus niet zoveel moeite, waarbij schaduwen veel doortekening bevatten en er ook niet te veel clipping te zien is in highlights. Wat vooral in positieve zin opvalt, is de goede detailweergave. Bij de iPhone 13 Pro en Galaxy S21 Ultra neemt de scherpte veel verder af als je overschakelt op de ultrawide. De lens van de Pixel 6 (Pro) lijkt wel wat minder scherp in de hoeken dan die van beide concurrenten. Storender is dat hij ook nogal veel last heeft van purple fringing, wat je kan opvallen rondom contrastrijke overgangen in het beeld. Met name de iPhone weet dat effect effectiever te corrigeren.
Foto's van de ultragroothoekcamera zien er kortom prima uit, maar jammer genoeg is de beeldhoek ten opzichte van de Pixel 5 niet groter geworden en daarmee nog steeds beperkt voor een ultragroothoekcamera. Er past dus minder in het beeld en je kunt er ook niet hetzelfde 'dramatische' effect mee bereiken als bij de iPhone 13 Pro en Galaxy S21 Ultra. Doordat de hoofdcamera van de Pixel 6 en Pixel 6 Pro wel een grotere beeldhoek heeft dan die van de Pixel 5, is het verschil tussen beide lenzen bovendien kleiner dan ooit. Je ziet dat terug in de camera-app; waar veel andere toestellen je een optie geven voor '0,5x' of '0,6x', schakel je bij de Pixel 6 (Pro) terug naar '0,7x'. Teleurstellend aan de ultragroothoekcamera is tot slot het gemis van autofocus voor macrofotografie, zoals we al eerder opmerkten.
Inzoomen: Pixel 6 versus Pixel 6 Pro
Om een stukje in te zoomen, heeft de Pixel 6 Pro een aparte telecamera en de Pixel 6 niet. Op 2x-vergroting, waarvoor beide toestellen een knopje hebben in de camera-interface, merk je daar nog niets van, want de telecamera van de Pixel 6 Pro is een '4x'-exemplaar. Deze vergroting moet op allebei de telefoons dus softwarematig aan elkaar worden gerekend. Dat doen beide toestellen heel verdienstelijk, met dank aan Super Res Zoom, een algoritme uit Googles softwaretrukendoos waarbij verschillende opnamen slim worden gecombineerd tot een foto met meer detail. Vergelijk het met de manier waarop veel moderne projectoren een 4k-beeld halen uit een beeldchip met een veel lagere resolutie door verschillende keren een net iets ander beeld te projecteren. De Google Pixel 5 beschikte al over deze functionaliteit en kon daarmee ook vrij scherpe ingezoomde foto's maken, hoewel hij geen telecamera had. De Pixel 6 en Pixel 6 Pro maken net iets scherpere foto's dan de voorganger dankzij de nieuwe sensor met relatief hoge resolutie, maar veel scheelt het niet.
Ingesteld op 2x zoom produceren de Pixel 6 (links) en Pixel 6 Pro een even scherpe foto, afgezien van toevallige verschillen bij het samenstellen van de foto
Ook zonder aparte telecamera biedt de Pixel 6 dus nog perfect bruikbare foto's op deze vergrotingsfactor, wat je van veel andere smartphones niet kunt zeggen. De Galaxy S21 Ultra en Apple iPhone 13 Pro Max maken bijvoorbeeld een veel vagere foto als je 2x wilt inzoomen, want de telecamera's van deze toestellen vergroten 3x.
Op 4x-vergroting haalt Super Res Zoom niet heel veel meer uit, omdat er dan nog maar zo'n 3 megapixel aan echte sensordata beschikbaar is. In principe kun je maximaal 7x digitaal inzoomen met de Pixel 6, maar zoals gebruikelijk levert het uiteinde van het zoombereik nauwelijks nog bruikbare resultaten op. Beter beperk je je als koper van een Pixel 6 tot 2x of maximaal 3x zoom, wat nogmaals meer is dan waarop je eigenlijk had mogen rekenen.
Inzoomen: Pixel 6 Pro versus de competitie
De telecamera van de Pixel 6 Pro heeft een resolutie van maar liefst 48 megapixel. Dat levert op 4x-vergroting een erg scherp plaatje op, zoals je hierboven kunt zien. De Samsung Galaxy S21 Ultra en iPhone 13 Pro hebben een 3x-telecamera aan boord. Die is op 4x niet onbruikbaar, maar moet wat detail betreft de Pixel 6 Pro voor zich dulden.
Googles algoritmes werken ook op de telecamera van de Pixel 6 Pro en met dank aan de hoge sensorresolutie kun je ver digitaal inzoomen zonder dat de kwaliteit echt ondermaats wordt. Bekijk bijvoorbeeld het beeld op 10x zoom. De foto van de Pixel 6 Pro is vager dan die van de Galaxy S21 Ultra, met zijn 10x optische zoom, maar het verschil is echt marginaal. De iPhone 13 Pro is, net als andere smartphones zonder periscopische telelens, weinig meer waard als je zover wilt inzoomen.
Het mooie aan de benadering van Google bij de Pixel 6 Pro is dat je niet alleen op 10x, maar ook op vergrotingen tussen de 4x en 9,9x iets hebt aan de telecamera, waar de Galaxy S21 Ultra in de problemen komt. Ga je bijvoorbeeld 7x inzoomen, dan maakt de S21 Ultra afwisselend foto's die als geheel vaag zijn, en opnamen waarbij het toestel kennelijk heeft geprobeerd informatie van de 3x- en 10x-camera's te combineren. Die foto zie je hieronder; de rand van de foto, in de uitsnede rechtsonder te zien, is lelijk vaag, terwijl het midden net wat scherper is: niets van dat al bij de Pixel 6 Pro. Hoewel het detailniveau op 7x uiteraard niet zo hoog ligt als op 4x, is de hele foto nog steeds acceptabel scherp.
Met zijn betere kwaliteit over een groter deel van het bereik is de Google Pixel 6 Pro wat ons betreft de best zoomende smartphone van dit jaar, hoewel de Galaxy S21 Ultra hem op een extreme vergroting zeer nipt weet te verslaan. Kijken we naast de Galaxy S21 Ultra naar de verdere concurrentie, dan komt alleen de Xiaomi Mi 11 Ultra naar voren als een serieuze uitdager op dit vlak. Gelukkig hadden we hem nog liggen, want het in maart geïntroduceerde toestel is nu al niet meer te koop.
Met ook een 48-megapixeltelecamera, maar dan met een lens die optisch 5x-vergroting biedt, zijn de 10x-opnamen van deze smartphone daadwerkelijk nog iets scherper dan die van de Pixel 6 Pro, zoals je hierboven kunt zien. Aan de andere kant is het 'gat' tussen de primaire camera en de telecamera ook groter, waarmee iets minder inzoomen sneller een slechter resultaat kan opleveren dan bij de Pixel 6 Pro. Bovendien zijn de drie camera's van de Pixel 6 Pro in onze ervaring veel beter op elkaar afgestemd als het om de kleuren en verdere beeldverwerking gaat.