Door Friso Weijers

Redacteur

Google Pixel 6 en Pixel 6 Pro Review

Eindelijk écht high-end

25-11-2021 • 06:00

161

Singlepage-opmaak

Behuizing

Google doet wel vaker iets geks met het design van zijn Pixel-telefoons. Denk aan de extra diepe 'badkuipnotch' van de Pixel 3 XL of aan de achterkant van de Pixel 5, die er haast uitzag en aanvoelde als karton. Sommige experimenten pakken beter uit dan andere, maar de Pixel 6-serie heeft een naar ons idee best geslaagd eigenaardigheidje. In plaats van in een ‘camera-eiland’, zijn de lenzen van de Pixel 6 en Pixel 6 Pro geplaatst in een horizontale camerabalk over de hele breedte van de achterkant van het toestel. Niet iedereen op de redactie was gecharmeerd van het ontwerp en sommigen vonden het zelfs uitgesproken lelijk, maar het maakt de Pixels in ieder geval herkenbaar in een zee van gelijkvormige toestellen. Te oordelen naar de geruchten rondom een goedkopere Pixel 6A heeft Google dat ook begrepen, want die zou hetzelfde design hebben als het nu gepresenteerde duo.

Pixel 6 Pro (links) en Pixel 6
Pixel 6 Pro (links) en Pixel 6

Of je de camerabalk mooi of lelijk moet vinden, is persoonlijk, maar ergens is het ontwerp praktisch. De camera’s steken bij de Pixel-toestelen vrij ver uit, bij de Pixel 6 nog net iets meer dan bij het grotere model. Met een traditioneel design met camera’s aan één kant zou dat gegarandeerd gewiebel opleveren als je hem op tafel legt. Een nadeel is weer dat zich binnen de kortste keren veel stof ophoopt rondom het cameragedeelte. Tussen cameradeel en behuizing zit immers een hoek van 90 graden.

Google Pixel 5 Google Pixel 6 Google Pixel 6 Pro
Hoogte (mm) 144,7 158,6 163,9
Breedte (mm) 70,4 74,8 75,9
Dikte (mm) 8,0 8,9 8,9
Gewicht 151g 207g 210g
Schermdiagonaal 6,0" 6,4" 6,7"

We hebben de afmetingen en het gewicht van de Pixel 6 en Pixel 6 Pro verzameld in de bovenstaande tabel. Dan valt meteen op dat het nieuwe duo een heel stuk groter is dan de kleine Pixel 5 van vorig jaar: anderhalf tot twee centimeter langer, een halve centimeter breder en ook een millimeter dikker op het dikste punt. De rest van de behuizing buiten de camerabalk is veel dunner, dus in de hand voel je dat niet zo. Wel duidelijk merkbaar is het hogere gewicht. Beide Pixels zijn zwaarder dan tweehonderd gram en wegen liefst een kwart meer dan de Pixel 5, waarbij de Pixel 6 ondanks zijn kleinere afmetingen toch maar drie gram lichter is dan zijn grotere broer. Dat maakt de Pixel 6 relatief zwaar voor een 6,4"-smartphone. De Pixel 6 Pro is juist relatief licht voor een 6,7"-topmodel. De Galaxy S21 Ultra en iPhone 13 Pro Max, om twee alternatieven te noemen, wegen nog tientallen grammen meer.

Google Pixel 6 en Pixel 6 ProGoogle Pixel 6 en Pixel 6 Pro

Bij beide nieuwe Pixels bestaat de rest van de backcover uit glimmend glas, in twee gedeelten die beide een iets andere kleur hebben. Bij de gekleurde uitvoeringen is dat opvallender dan bij onze ingetogen, grijze testexemplaren. We vinden het matte glas van de meeste high-end telefoons over het algemeen fijner aanvoelen, maar met een hoesje zul je het vast niet merken. Het aluminium frame heeft bij de Pixel 6 een matte afwerking, terwijl het frame van de Pixel 6 Pro glimt. Dat toestel heeft boven in het frame ook een plastic gedeelte voor de signaalontvangst. Bij de Pixel 6 zit tussen frame en scherm een plastic randje, terwijl het glas aan de voorzijde en het frame bij de Pixel 6 Pro naadloos op elkaar aansluiten. Daarmee ziet de Pixel 6 Pro er wel een stukje fraaier en luxer uit, ook door de smallere bezels rondom het scherm. De Pixel 6 herinnert ons van voren gezien nog het meest aan de Galaxy S20 Fan Edition, al heeft die een beduidend goedkoper aanvoelende achterkant.

Google Pixel 6 en Pixel 6 ProGoogle Pixel 6 en Pixel 6 ProGoogle Pixel 6 en Pixel 6 Pro

Het Pixel 6-duo voelt stevig en degelijk aan, en is voorzien van de in het high-end segment verwachte certificering voor water- en stofdichtheid (IP68). Tegelijk hebben we de indruk dat Google wat afwerking betreft niet tot hetzelfde uiterste is gegaan als sommige andere fabrikanten hebben gedaan voor hun topmodellen. Tussen het midden van de camerabalk en de glazen rondingen aan de zijkant zit bijvoorbeeld een klein randje, terwijl het dunne metalen frame rondom de camerabobbel wat scherp aanvoelt. Onze Pixel 6 heeft op dat punt ook al een klein beetje verf verloren, wat ons met andere toestellen niet zo snel gebeurde. Ook de knopjes aan de rechterzijkant hadden naar ons idee beter gekund. Zo zitten ze niet helemaal onbeweeglijk in het frame, waarbij de feedback vrij stevig is. Dat geldt helemaal voor de powerknop van onze Pixel 6 Pro, die je in onze ervaring vrij hard en ook echt in het midden moet indrukken, want anders doet hij het helemaal niet. Dat kan natuurlijk een probleempje van dit ene exemplaar zijn. Google plaatst de powerknop om een of andere reden nog steeds boven en niet onder de volumeknoppen, wat komende vanaf een andere smartphone dan een eerdere Pixel even wennen kan zijn.

Lees meer