Door Paul Hulsebosch

Redacteur

Doom Eternal Review

Veel vernieuwing en grotendeels geslaagd

20-03-2020 • 06:00

111

Multipage-opmaak

Genoeg vernieuwing

Samengevat

Doom Eternal is een dappere poging van id Software om de formule van zijn klassieker op te rekken. Die poging is grotendeels geslaagd, al zijn de platformgedeelten nu wel erg prominent aanwezig, wat de vaart een beetje uit de game haalt. Gelukkig zijn de veranderingen in de gameplay beter geslaagd. Glory Kills waren al erg leuk, maar ze zijn nu veel meer geïntegreerd. Ook de zwakke plekken van sommige vijanden, de mods van wapens en de bijkomende noodzaak om vaker van wapen te wisselen, zijn prima. Daar komt bij dat je tijdens gevechten nog beweeglijker bent. Daar zorgen de double jump, double dash en monkey bars wel voor. Doom Eternal is een game waarin je weer heerlijk tekeer kunt gaan en het gevoel op kunt bouwen dat je als Doom Slayer de meest gevreesde warrior van ons zonnestelsel bent. Dat maakt Doom Eternal tot de snelle en hectische shooter waar menigeen op zat te wachten.

De aanloop naar Doom 2016 was lang en verliep bepaald niet vlekkeloos, maar het eindresultaat mocht er zijn. De shooter was een succesnummer dat naar meer smaakte. Dat 'meer' is er nu in de vorm van Doom Eternal, uiteraard gemaakt door de grootmeesters van het genre: id Software. De studio heeft veel energie in Eternal gestoken en de game voorzien van nieuwe spelmechanismen, nieuwe wapens en de terugkeer van wat oude favorieten. Maar levert dat ook een goede game op?

De game gaat bijna furieus van start. Er is werk aan de winkel voor de Doom Slayer, dus je mag direct aan de bak. Deze game begint voor de verandering eens niet met een voorzichtig intro en het gebruikelijke niet al te beste wapen. De aarde is weer eens in gevaar en de troepen uit de hel rammelen stevig aan de poort. Sterker nog, de aarde is al grotendeels gevallen. Je start daarom vanuit een basis die in een baan om de steeds roder kleurende planeet draait.

Op zoek naar ammo

Wat het meest opvalt aan het begin van de campagne is dat je geen Pistol meer hebt. Er is dus geen wapen met een oneindige voorraad kogels waar je op terug kunt vallen als je even krap in je munitie zit. Je start met de Combat Shotgun waarvoor je patronen van het slagveld moet rapen. Daarmee heb je ook meteen een wapen in handen waar je de hele game op terug zult blijven vallen. Dat wapen is een uitstekende basis, vooral door de mods die je aan kunt brengen. De boodschap is duidelijk: als je een intro wilt, pak je Doom 2016 er maar bij. In de nieuwe Doom ga je direct los. Het is een aanpak die we kunnen waarderen, zeker omdat binnen die opzet nog steeds de belangrijkste functionaliteiten worden uitgelegd.

Nieuwe driehoek

Daarmee hebben we ook direct de belangrijkste verandering in de speelstijl te pakken. In Doom 2016 - en eigenlijk in alle edities van de serie - raapte je munitie, medicijnen en armor op van de grond. Er was altijd voldoende te vinden. In Doom 2016 veranderde dat een beetje doordat id Software het idee van Glory Kills introduceerde. Door een laatste klap uit te delen aan een al zwaargewonde demon kon je medicijnen en armor scoren. Dat hield de vaart in de game, want zo hoefde je niet op zoek naar wat er in de omgeving was te vinden. Je kon voortaan vijanden afmaken en tegelijkertijd aansterken.

Review Doom Eternal

In Eternal maakt id Software er een driehoek van. Je kunt nu ook munitie scoren met een Glory Kill door je kettingzaag te gebruiken en je tegenstander daarmee een bloedig einde te bezorgen. Dat maakt dat je eigenlijk volledig zelfvoorzienend bent, mits je op tijd de juiste Glory Kills maakt. Is je gezondheidsniveau laag? Stomp je slachtoffer dood. Heb je armor nodig? Pak je vlammenwerper erbij. Je hoeft dus niet meer op zoek naar wat er in de hoeken van de levels verborgen ligt. Als je op tijd de juiste Glory Kills maakt, kun je blijven gaan.

Brandstof bijvullen

Helemaal waterdicht is het systeem echter niet. Je vlammenwerper en kettingzaag hebben veel brandstof nodig en als je die niet op voorraad hebt, is het lastig om armor en munitie te scoren. Vooral als je kettingzaag zonder brandstof zit, wordt het wat lastig. Gelukkig ligt hier en daar wat voorraad in de verschillende levels. Het is alleen minder dan in de vorige game, zodat je nu meer bent aangewezen op Glory Kills. Waar ze in Doom 2016 vooral een leuke extra waren, zijn ze nu niet alleen leuk, maar ook noodzakelijk.

Review Doom Eternal

Wapens

Het wapentuig in de game bestaat uit een mix van 'oud' en 'nog ouder'. Toch is er wel iets veranderd aan het gebruik ervan. Er is nu meer noodzaak om in een bepaalde situatie een specifiek wapen te gebruiken. De meeste wapens kun je van twee modificaties voorzien. Zo ook de Combat Shotgun die kan worden uitgerust met een granaatwerper. Het is een heerlijke mod die vooral erg nuttig is als je Cacodemons uit moet schakelen. De zwevende monsters slurpen de granaat op, waarna ze in Stagger State raken. Ideaal, alleen moet je daarna natuurlijk wel nog even je Combat Shotgun tevoorschijn halen, in de hoop dat je er genoeg munitie voor hebt.

Review Doom Eternal

Zo zijn er meer specifieke toepassingen. De Plasma Rifle is niet het meest interessante wapen, maar wel uitzonderlijk geschikt om de Energy Shields uit te schakelen die sommige demons voor zich houden. Zo dwingt de game je om goed na te denken over alle mogelijkheden die je wapens hebben - en door de mods zijn dat er meer dan gebruikelijk - en ze op de juiste momenten te gebruiken. Waar je in het verleden lang kon vertrouwen op één favoriet wapen, zul je hier vaker moeten wisselen. Is dat erg? Nee, want het houdt de game spannend.

Verder hebben we niets dan lof over de wapens. Het is een game-onderdeel dat bij id Software altijd al in goede handen was. De Rocket Launcher is van oudsher onze favoriet. De Super Shotgun is terug van weggeweest en nu voorzien van een Meat Hook waarmee je jezelf naar tegenstanders toe kunt trekken. De Chaingun is een oude bekende, net als de BFG die ook al terug is van weggeweest. Later in de campagne bemachtig je de Ballista en Crucible, twee wapens voor het echt zware werk.

Zoek de zwakke plek

Een aparte vermelding verdient de Heavy Cannon. Niet dat het nu zo'n bijzonder wapen is, maar het is wel het meest nauwkeurige. Dat geldt helemaal als je het voorziet van de Precision Bolt. Dat maakt de Heavy Cannon ideaal om de zwakke plekken van sterkere tegenstanders mee te raken. Daarbij snijden we een fenomeen aan dat nieuw is in Doom Eternal. Tegenstanders als de Arachnotron, Mancubus, Pinky en Revenant hebben zulke zwakke plekken. Als je die weet te treffen, raken ze eerder in Stagger State. Het is een prima mechanisme dat gevechten een tactisch tintje geeft.

Al met al biedt de game een uitstekende verzameling wapens, met leuke modificaties en een prima uiterlijk, mooie actie en fijn geluid. Het is alleen wel zaak om goed op je munitie te letten. Als je niet genoeg gebruikmaakt van je kettingzaag - of daar niet aan toekomt omdat je dringend behoefte hebt aan medicijnen of armor - kun je nog steeds makkelijk zonder de juiste soorten munitie zitten. Ook op die manier dwingt de game je om veel af te wisselen. Dat maakt het er alleen maar spannender op.

Review Doom Eternal

Bewegen

Behalve wapens en tegenstanders heeft id Software nog meer zaken gewijzigd. De opzet van de levels is bijvoorbeeld anders dan je gewend bent. Doom was altijd een game vol pittige gevechten die aan elkaar werden geknoopt middels wat gangetjes waar je even op adem kon komen. Dat is nu anders. De gangen tussen de vele gevechtslocaties hebben grotendeels plaatsgemaakt voor wat anders. Tussen de gevechten door is Doom Eternal haast een platformgame. Muren waar je tegen op kunt klauteren maken in combinatie met een double jump en double dash dat je flinke en vooral gewaagde sprongen kunt maken, en dat wordt ook van je verwacht. Er zijn veel secties waarin je alleen via een serie sprongen verder kunt komen. Je vindt er talloze bewegende constructies waar je naartoe of vanaf moet springen, en talloze monkey bars: horizontaal uitstekende palen waaraan je jezelf verder kunt slingeren.

Review Doom Eternal

Die secties bieden niet de moeilijkste puzzels, en daarmee ook niet de leukste. Op zich is het goed dat id Software iets nieuws probeert, maar de makers voeren de nieuwe opzet wel erg ver door. Waar je in de oude gangetjes gewoon even op adem kon komen terwijl je op weg was naar een volgend gevecht, wordt er hier opeens veel meer van je verwacht. Het gaat om ware platformpuzzels waarbij je toch even na moet denken en je misschien zelfs een paar keer in de fout gaat. Op zich is dat niet erg. De puzzels zijn leuk en afwisselend genoeg, maar ze halen ook de vaart uit de campagne. Doom is toch een game waarin je lekker wilt schieten en waar jezelf in hoog tempo doorheen wilt knallen. Dat knallen wordt naar onze smaak te veel onderbroken.

Lekkere arena's

We zijn daarentegen wel te spreken over de mogelijkheden die dit alles biedt tijdens gevechten. Want ook daarbij kun je de double jumps en double dashes inzetten, samen met de nieuwe Blood Punch, een heerlijk krachtige melee-aanval die op moet laden voor je hem in kunt zetten. Ook de arena's waarin je vecht zijn vaak voorzien van jump pads, portals en monkey bars die voor veel beweging zorgen. Op deze locaties werkt het prima. Daarbuiten waren we af en toe liever in een simpel gangetje op adem gekomen.

Dat neemt niet weg dat de makers uitstekende levels hebben gemaakt. De arena's zijn prima en de delen ertussen vooral groots, afwisselend en mooi. Die afwisseling was in Doom 2016 een stuk minder aanwezig. Hier ga je uiteraard naar de hel, maar ook naar ijzige levels, industriële complexen en klassieke kastelen. Leuker nog is dat de levels vol verrassingen zitten. Zo zijn er de nodige geheimen te ontdekken. Veel daarvan worden duidelijk aangegeven. Daarbij is het vooral zaak om de juiste doorgang te vinden. Er zijn echter ook genoeg echt verborgen geheimen. Verder vind je audio-logs, medailles die je kunt gebruiken om op te waarderen, en toegang tot bepaalde geheime arena's.

Het maakt dat de levels rijk aanvoelen. Dat rijke gevoel geldt eigenlijk voor de hele game, dankzij de vele extra's die de makers hebben toegevoegd. Het wordt versterkt doordat er nog meer verhaal in de game is verwerkt dan in Doom 2016. De goed ontworpen levels maken de campagne ook het herspelen waard. Er valt tenslotte genoeg te ontdekken. Schroef de moeilijkheidsgraad een tandje op en probeer eens wat andere wapens, dan is ook een tweede doorloop zeker de moeite waard.

Review Doom Eternal

Minpunten

Doom Eternal is echter niet de perfecte opvolger. Om met het grootste kritiekpunt te beginnen: de game heeft geen deathmatch-modus, en dat is natuurlijk opmerkelijk. Er is wel Battlemode, een spelvorm voor twee tegen een, waarbij de enkele speler de Doom Slayer is en het duo uit een aantal demons kan kiezen. Helaas was deze spelvorm nog niet beschikbaar toen wij de game speelden.

Verder noemden we al dat we best zijn te spreken over de platformgedeeltes tussen de levels, maar dat het ook wel wat veel is. Het haalt de vaart uit een game die het juist van snelheid moet hebben. Sommige boss fights zijn zeer pittig, maar tegelijk ook wat saai, zeker richting het einde van de campagne. Tot slot zijn de Meat Hook en Flame Belch leuke toevoegingen, maar we merkten dat we ze in de praktijk weinig gebruikten. De Meat Hook is een fijn hulpmiddel, maar de game leert je al veel eerder dat je vooral vaak van wapen moet wisselen omdat dat in de meeste gevallen eigenlijk een makkelijkere oplossing biedt. Gewoon goed mikken met het juiste wapen, dan heb je de Meat Hook niet nodig. Dat heeft als bijkomend voordeel dat je in beweging blijft, terwijl de Meat Hook je toch even uit de actie haalt. Voor de Flame Belch is weinig munitie voorhanden, en met de twee andere Glory Kills kom je er doorgaans ook wel.

id Tech 7

Over het uiterlijk van de game hebben we niets dan lof. De game draait op id Tech 7, een verbeterde versie van de engine van Doom 2016. Dat is te zien. Waar Doom 2016 er al erg goed uitzag, is alles nu nog net wat indrukwekkender. Er zijn meer kleine details, maar het verschil is vooral zichtbaar in 'het grote'. Denk daarbij met name aan de enorme levels waar je in rondloopt, en aan de schaal van de gebouwen en landschappen, en het detail dat daarin zichtbaar is. In Doom 2016 ging id Software vooral voor effectbejag, met licht dat mooi door stofwolken sijpelde. Dat is hier minder het geval, maar dat maakt de belichting er niet minder indrukwekkend op. Engines bouwen kan id Software nog steeds als de beste. Bovendien draait de game erg soepel. Een zeker virus dwong ons om Doom Eternal thuis te spelen, op een systeem dat niet veel krachtiger is dan wat minimaal wordt geadviseerd, maar de game draaide in 1080p zeer strak op 60fps.

Review Doom Eternal

Conclusie

Doom Eternal is een heerlijke shooter en een waardig vervolg op Doom 2016. De nieuwe game is bovendien een dappere poging van id Software om de formule van de klassieker op te rekken. Die poging is grotendeels geslaagd, al is de studio wel erg fanatiek te werk gegaan. Een tandje minder had ook gekund. We hebben het dan met name over de platformdelen die nu wel erg prominent aanwezig zijn en de vaart er wat uit halen, terwijl dit toch een game is die het juist van snelheid moet hebben.

Gelukkig zijn de veranderingen die de studio heeft doorgevoerd aan de gameplay beter geslaagd. Glory Kills waren al erg fijn, maar ze zijn nu veel meer geïntegreerd in de gameplay. Ook de zwakke plekken van sommige vijanden, de mods van wapens en de bijkomende noodzaak om vaker van wapen te wisselen, pakken prima uit. De wapens zijn en blijven het sterkste punt van de game, zowel in uiterlijk en geluid als met betrekking tot de actie. De genoemde zwakke plekken van vijanden geven zelfs een licht tactisch tintje aan de game. Daar komt bij dat je nog beweeglijker bent tijdens gevechten. Daar zorgen de double jump, double dash en monkey bars wel voor.

Doom Eternal is daarmee een game waarin je weer heerlijk tekeer kunt gaan en onderweg het gevoel op kunt bouwen dat je als Doom Slayer inderdaad de meest gevreesde warrior van ons zonnestelsel bent. Dat wordt je door het verhaal herhaaldelijk ingeprent, en de gameplay bevestigt het alleen maar. Als id Software nu nog wat modi toe gaat voegen aan multiplayer, wordt het helemaal mooi. Maar ook zonder dat is Doom Eternal al precies die heerlijk snelle en hectische shooter waar menigeen op heeft gewacht.

Review Doom EternalReview Doom EternalReview Doom EternalReview Doom EternalReview Doom EternalReview Doom EternalReview Doom EternalReview Doom EternalReview Doom EternalReview Doom EternalReview Doom EternalReview Doom EternalReview Doom EternalReview Doom EternalReview Doom EternalReview Doom Eternal

Lees meer

[Multi] Doom Eternal Forumtopic van 21 april 2025 419

Reacties (111)

111
110
75
9
0
24
Wijzig sortering
Ik heb hem gisteren een tijdje gespeeld en hij is tof. Het muziekje in het menu is zo vet.....

Maar, en dit is wel een ding voor me, er is toch gebeurd waar ik een beetje bang voor was: het lijkt er op dat de makers niet echt hebben begrepen wat Doom 2016 zo goed maakte. Het allervetste in Doom 2016 zijn de gevechten en het bewegen in deze gevechten. En nu ineens kom je paarse slijm tegen waardoor je niet kunt rennen en springen terwijl je beschoten wordt. Echt...... dit slaat zo de plank mis dat het gewoon ongelooflijk is dat ze dachten dat dit een goed idee zou zijn.

Voor mij persoonlijk had het verhaal ook niet echt gehoeven met cut-scenes enzo. Ik vond het in Doom 2016 juist zo mooi dat alles in de eerste persoon werd getoond en je niet onnodig uit het spel werd gehaald, nu heb je meerdere cut-scenes in de derde persoon en wat geouwehoer over de kan-makyr or whatever. Het is Doom en het verhaal: De demonen zijn Mars ontsnapt en hebben de aarde overgenomen, go get um! was ruim voldoende geweest. Ook dit doet me weer denken aan het niet helemaal hebben begrepen wat Doom 2016 zo'n verademing maakte ten opzichte van andere spellen. Ook de centrale hub, je ruimteschip, is totaal onnodig en maakt het alleen maar dat de flow van het spel onderbroken wordt. Hadden ze prima weg kunnen laten.

Verder lijkt het erop dat er teveel geneuzel is qua controls, Doom 2016 was mooi gestroomlijnd en dit heeft weer extra's waarvan de meerwaarde onduidelijk is. Dit maakt het naar mijn idee onnodig complex, terwijl de complexiteit juist uit de gevechten moet komen en niet door de controls. Ik heb liever 20 extra imps om af te schieten in een open arena en dat ik zelf de strategie moet bepalen dan 3 imps en een afgebakende ruimte met vuurballen/bliksem die uit het level komen die je ook nog kunnen raken.

Verder loopt hij enorm goed, Ultra Nightmare op 1920 x 1080 op 60 fps op een 1080GTX met af en toe drop naar 50. Maar 90% van de tijd loopt hij echt enorm soepel. Verder is de 3D echt "tastbaar/solid", het staat als een huis. Alles voelt alsof het gewicht heeft en de materialen die gebruikt zijn maken dat alles er uitziet dat het volume heeft ipv een mesh is.

Straks weer verder.

[Reactie gewijzigd door Sandor_Clegane op 23 juli 2024 14:05]

Ik vond het verhaal in Doom 2016 een behoorlijk vet onderdeel anders. Ik hoop eigk dat er iets meer verhaal nog in zit
1080p op maar 60fps? Ik heb ook een GTX1080, maar die draait dit spel op Ultra, 2560x1440 op 120
fps. Ik denk dat je vsync aan hebt staan.
Klopt, het ging er meer om dat het een constante 60FPS is zonder dips.

Heb nu mijn 1080TI aan de VM gekoppeld en die trekt net geen 4K :( Nou ja hij dipt onder de 50 af en toe...

HDR is zo vet, alleen is de map dan onleesbaar........

[Reactie gewijzigd door Sandor_Clegane op 23 juli 2024 14:05]

Ik ben het eens met je kritiek op "het paarse slijm" en bijv. de RAD plekken, echter is dit maar 10-15 minuten van de speeltijd en heeft verder niet echt een prominente rol. In tegenstelling tot veel tweakers hier vind ik het level design wel sterk verbeterd en werkelijk briljant! Het zoeken naar de secrets, het platforming gedeelte en alle slayer gates/secret encounters, het kan niet op. Daarbij kan ik de Doomguy hub ook waarderen met wat collectibles die te unlocken zijn met de ??naam ontschiet me?? (power canisters ofzo) wat mij echt een gevoel van progressie geeft.

Sterk verbeterde aspecten zijn voor mij de vijanden, wapens, leveldesign en graphics (alles draait op een engine waar je u tegen zegt > ultra nightmare 1440P 144 FPS).

Als ik toch wat negatieve dingen moet melden vind ik het bijv. ook jammer dat de Ammo er snel doorheen gaat. Dit word naarmate je er meer upgrades in pompt al een stuk minder hinderlijk gelukkig.

Tot slot een meesterlijke soundtrack van mr. Mick Gordon!
Sentinel Shards :)

Het had niet gehoeven, die kleine delen van dat paarse meuk maakt het juist dat die eruit springen als iets wat totaal niet werkt in een Doom game. RAD is nog wel te doen, maar de zwem stukken zijn ook een beetje funky qua controls.

Voor de rest is het een fijne game en hij loopt als een speer. Dat Gore nest level is echt wel vet. Helemaal als je je dubelloops hebt met die meat hooks.

Ik gok dat ik hem bijna uitgespeeld heb, ben nu in Urdak oid en ik moet zeggen dat het best een korte game is.
Onzin, Cut scenes kun je overslaan, dat doet niks aan de spelbeleving af, en de paarse smuurie komt zelden voor.
Dit maakt het naar mijn idee onnodig complex, terwijl de complexiteit juist uit de gevechten moet komen en niet door de controls.
Git gud

[Reactie gewijzigd door nullbyte op 23 juli 2024 14:05]

Vandaar dat ze het er ook wel uit hadden kunnen laten. :)

Oh dat is het probleem niet, ik red me aardig.
Ik speel het sinds gisteren. Het is niet helemaal wat ik er van verwacht had. Speel op ultra violence, dan is het nog goed moeilijk, 1 lager is ineens weer veel te makkelijk (vind ik). Ga best vaak dood, maar ik leer zo wel het spel sneller spelen. Echter de platforming vind ik wat te, als ze dat nou iets meer hadden ingezet om bij secrets enzo te komen ok, maar je moet zoveel platforming doen om door de levels te komen dat het wat saai wordt. Ik wil rennen en schieten. En aangezien platforming er voor zorgt dat het rennen en schieten even stop vind ik dat jammer.

Wat ik ook jammer vind zijn de arena's in 2016 had ik het gevoel dat de arenas wat meer overliepen in de andere levels en de flow van de game. Nu heb je dat minder. Ik denk dat het komt omdat sommige arenas echt super klein zijn voor mijn gevoel. Levels lijken groter, maar eigenlijk is gewoon de view-distance huge, en zit je nog steeds in de zelfde soort levels. Muren zijn weggehaald zodat je naar buiten kan kijken, op zich voelt het veel meer episch, maar ook weer jammer, dat het niet echt groter is. Het mes snijdt echt wel aan twee kanten bij DE helaas.

Je wordt ook telkens uit het spel gehaald door een cut-scene, zonder spoilers, maar er zijn voldoende scenes waar je prima zonder cut-scene had kunnen rondlopen. Ik zie zelf ook wel dat er iets aan zit te komen daar hoef je niet mij de controle af te nemen om de camera daar even goed op te richten.

Alle extra's zoals flame belch / grenade launcher vind ik maar ongemakkelijk, m'n vingers kunnen er bijna nooit bij. Op een controller is dat makkelijker, maar dit moet je echt niet met een controller willen doen...

Als je voor de 10e keer dood gaat kan je cutscenes skippen met de R toets. Hou je die te lang in gedrukt dan ram je gelijk je flame belch leeg. En zo zijn er nog wel wat meer gekke dingen dat ik denk van why?

Is dit waarom het zo lang is uitgesteld? Moesten ze zoveel fixen? Ik heb echt nog het gevoel dat er issues in zijn blijven zitten die me nu irriteren.

En toch zul je het nu wel gek vinden dat ik zeg dat ik wel geniet van de game. Ik ben ook beetje biased omdat ik fan ben en dat besef ik mij goed, ik MOET deze game vet vinden.

Het is even wennen. Het is alleen niet het success dat doom 2016 was. Maar dat was te verwachten want het IS geen doom 2016. En dat is niet erg, het is wat mij betreft totaal iets anders.

Te veel demonen is nooit een probleem :) en de guns op een bepaalde manier gebruiken is leuk. Maar van al dat andere wat er too much in zit kan er wat mij betreft wel uit.

-edit-

Owja die modus dat anderen in je game kunnen komen als een demon staat standaard aan. Ik vond het al zo gek dat ik sommige demons soms wat te goed vond... En ik ben er helemaal niet van dus heb het uitgezet alleen het heet nu volgens mij anders. De optie heet 'empowered demons' als je lekker single player wilt spelen zonder dat iemand je game invade zet het dan uit. Leuk dat het opt-out is trouwens...minpuntje.

[Reactie gewijzigd door maradesign op 23 juli 2024 14:05]

HDR modus maakt de map onleesbaar......

Ik vond het na 10 seconden, je vraagt je af.
Dank maar even uitgezet die empowered demons
.oisyn Moderator Devschuur® 20 maart 2020 21:42
Je kunt nu ook munitie scoren met een Glory Kill door je kettingzaag te gebruiken en je tegenstander daarmee een bloedig einde te bezorgen.
Uhm, dat was in het vorige deel ook al zo. Nieuw is juist de vlammenwerper waarbij je armor krijgt.

[Reactie gewijzigd door .oisyn op 23 juli 2024 14:05]

Een zeker virus dwong ons om Doom Eternal thuis te spelen, op een systeem dat niet veel krachtiger is dan het minimaal geadviseerde, maar de game draaide in 1080p zeer strak op 60fps.

Uit nieuwsgierigheid, op welk systeem draaide je dit spel? Wat zijn juist de minimum requirements?
Core i5-4690K 3.5GHz met een GTX 2060 Super :-)
Jezus Paul, wees even realistisch. Een 1060 blaast een 1050 al met een factor 2-3 uit het water in de vorige Doom. Een 2060 Super is gewoon 100% high end. Dat er een paar kaarten nog wat sneller zijn betekent niet dat je "niet veel krachtiger dan de min specs" hebt.

[Reactie gewijzigd door twiFight op 23 juli 2024 14:05]

Uit onze eerste - en nog zeer voorlopige benchmarks - lijkt DE best veel van je cpu te vragen en die is niet meer zo high end...
Dat een kaart niet high end is, betekend nog niet dat deze niet voldoende is. Als die 2060 Super het spel met meer dan 60fps op high/ultra draait is dat prima. Misschien niet voor een pro gamer of een Tweaker die elke frame er uit wilt persen, maar om de kaart gelijk als middelmatig te bestempelen...

Mijn 1070 draait het spel ook prima op high/ultra op 1080p. Dat is zeker weten geen high end meer... Voor mij zou die 2060 Super een prima upgrade zijn (even los van het feit dat ik het niet nodig vind)

Het komt een beetje over als hardware snobisme


Edit: kuch lezen is een kunst

[Reactie gewijzigd door Laurens-R op 23 juli 2024 14:05]

Paul heeft het in z'n reactie over de cpu, niet de gpu.
En het is nog iets complexer. Ik heb dus een Core i5-4690K 3.5GHz, maar dan eigenlijk met een GTX 970. Daar ben ik mee begonnen. Later - toen de shit losbarstte - kon ik van kantoor een GTX 2060 Super meepikken. Nog net voor alles op slot ging. Dus toen ben ik overgestapt en ben ik voor de video opnieuw begonnen met de campagne.
Als het nog een 970 was dan was hwt inmiddels redelijk low end ja.

Maar een 2060 is geen low end gpu, is niet eens veel trager dan een 2070...

Mid end, nieuw,
niet low end
https://www.youtube.com/watch?v=D6RsDyMn2gY

Dat valt stiekem toch wel reuze mee ;)

De game draait op 1080p vloeiend 60fps met alles maxed op mijn ouwe bak, gtx 1060 en (OC) 2500k. ;)

De 'nieuwe' Doom games zijn super goed geoptimaliseerd.
Iets wat mij vaker opvalt met id tech engines.
Het ziet er misschien niet uit, maar het is modders gelukt om Doom3 werkend te krijgen op een Voodoo2, al dan niet in SLI.
Uhm dat is toch een prima game machine. Top of the line? Nee natuurlijk niet, maar zeker niet afgeschreven. Ik heb zelf en 4770k met een GTX 1070. Draait het spel prima op met settings op high/ultra op 1080p.

[Reactie gewijzigd door Laurens-R op 23 juli 2024 14:05]

Anoniem: 58485 @Cuball20 maart 2020 08:07
In de regel voldoet een RX570 al. Dat heeft te maken met de Vulkan API die gewoon beter functioneert dan dat hele DirectX toestand. Alle overhead is gewoon tot een minimum beperkt en dat stelt devs in staat meer uit hardware te halen dan dat voorheen mogelijk was.
DirectX 12 en Vulkan zijn beide low-level Hardware API's en ontlopen elkaar weinig qua performance. Vulkan heeft doorgaans een iets hogere max framerate en DirectX 12 heeft doorgaans een hogere minimale framerate. Tevens is Vulkan een doorontwikkeling van AMDs Mantle en daardoor loopt dat net wat sneller op AMD hardware en loopt DirectX net wat beter op Nvidia hardware.

Voorbeeld: https://www.kitguru.net/g...-pc-performance-analysis/

https://www.overclock3d.n...lkan_performance_review/1
Ik herinner me wel dat Doom na Vulkan update aardig beter draaide dan met DirectX. Doom was ook een van de weinige games die zo goed draaide op zo'n hoog grafisch niveau. Andere games van die generatie liepen op mijn PC als stront door een doekje, waar Doom heerlijk soepel draaide op hoge instellingen.

Zijn de verschillen inmiddels kleiner geworden?
Anoniem: 306567 @Sjekster20 maart 2020 09:38
Ik heb gisteravond nog doom 2016 geprobeerd met een rx580. Nu heb ik nog een I5 die ik binnenkort ga vervangen. Maar die is bij dit spel wel de bottleneck. Alleen op Opengl werkt dit spel prima op 1080p ultra maar op vulkan hapert hij. Lijkt erop dat vulkan wat CPU intensiever is dan OpenGL.

Edit: Foutje, Directx moest OpenGL zijn.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 306567 op 23 juli 2024 14:05]

Doom 2016 heeft last van microstutters / soms een hapering van een seconde op 4 cores zonder HT / SMT. Een 2600k doet het soepeler dan een 6600k.
Dat zal het zijn dan, ik heb een i5 4670 zonder HT en ik heb een I7-470K met HT besteld. Hopelijk gaat dat een stuk beter. Ik heb er bij veel games last van dat de processor het nu niet kan bijhouden.
Ah, dat zou kunnen. Ik weet niet de exacte specs van mijn oude PC, volgens mij had die een rx4x0 reeks kaart icm een 6core AMD . Nu heb ik een rx570 met Ryzen 6 core. Draait nu natuurlijk veel beter, maar op oude PC draaide het echt verbazingwekkend goed. Zonder de Vulkan update ging het bijna richting slideshow.
Doom 2016 is OpenGL of Vulkan, geen DirectX.
Ik heb een RX580 en een ryzen 2700X. Ik kan je vermoeden bevestigen dat je cpu de bottleneck is. In Doom 2016 zit ik meestal boven de 100fps, in Doom Eternal komt hij volgens mij nooit onder de 60fps, en dat is op "ultra nightmare" settings op 1080.
Doom 2016 heeft geen ondersteuning voor DirectX. Dus dat vergelijk is niet te maken.
Ah, thx. In dat geval: verschil OpenGL en Vulkan was substantieel :) ;)
Anoniem: 306567 @hiostu20 maart 2020 09:56
Foutje, bedoel ook Opengl. Opengl draait beter dan Vulkan.
Je hebt helemaal gelijk, maar de implementatie van DX12 laat in heel veel games helaas nog te wensen over.
Ik speel het op een 290x en een i5 2500k op medium settings op 1440p. Hardware uit 2013 en 2011 respectievelijk. Volgens de readon software haal ik gemiddeld 66 fps en 19ms frametiming.
Best aardig nog!

[Reactie gewijzigd door Dekaasboer op 23 juli 2024 14:05]

De nodige specs vallen reuze mee:
Processor: Intel Core i5-2500K 3.3GHz / AMD Ryzen 3 2200G
Graphics: AMD Radeon R9 280 or NVIDIA GeForce GTX 1050 Ti 4GB
VRAM: 4GB
System Memory: 8 GB RAM

Geadviseerd:
Processor: Intel Core i7-6700K 4-Core 4.0GHz / AMD Ryzen R7 1700
Graphics: AMD Radeon RX 480 8GB or NVIDIA GeForce GTX 1060
VRAM: 6GB
System Memory: 8 GB RAM
Dat is inderdaad heel netjes, ik veronderstel voor 1080p dan.
Met m'n RX 570 zou het dus nog vlotjes moeten draaien.
Dit ja. Met een recessie voor de deur vindt ik het lastig te verantwoorden om 500.- aan een grafische kaart uit te geven, dus als de game ook draait op een broodrooster, dan al te beter.

Linux ondersteuning is trouwens nog gaande:
https://github.com/ValveSoftware/Proton/issues/3654

Geef het een maand en je kunt Doom Eternal uit de discount bak vissen, en spelen op Linux.
Hmm, ik dacht eerst. Lijkt me leuk misschien ga ik doom weer eens spelen, maar na het kijken van de review begint de gameplay al saai te worden om na te kijken. Het vele springen lijkt me helemaal suf. Ben ik de enige?
Ik zou je adviseren om wat andere videos er van te kijken, bvb de eerste 2 levels uit een lets play of van een goede streamer. Want als ik eerlijk moet zijn speelt de reviewer het spel wel erg rustig (waarschijnlijk om goede beelden te hebben voor de review ipv een promo-video). Een speler die wat fanatieker speelt en die de volledige arena-battles toont geeft het spel al een heel andere uitstraling dan deze slow-paced review-video.

EDIT: Een goede reviewer die ik tegenkom is, verrassend, IGN! https://www.youtube.com/watch?v=3cjgQ8v6R6o Deze video-review laat wat meer van de combat-stijl zien die je in deze review mist.

[Reactie gewijzigd door Stoelpoot op 23 juli 2024 14:05]

Misschien moet je de review effe lezen, dan heb je een antwoord op die vraag 😉

Voor mij persoonlijk lijkt het me ook wel iets dat ik snel beu zal zijn

[Reactie gewijzigd door spoonman op 23 juli 2024 14:05]

Ik merkte bij het spelen dat die platform-delen steevast het moment waren om af te haken, om de game af te sluiten en pauze te nemen. Dat had ik niet bij het schieten ;)
Ik ben ook een beetje bang dat ik het platformen minder ga vinden. Monkeybars en draaiende vuurbalken uit Mario, srsly? Overigens ben ik groot fan van Mario maar dat doet er niet toe :)

Ook het uiterlijk vind ik er een beetje teleurstellend uitzien, maar misschien is dat een kwestie van wennen. De oorspronkelijke Dooms waren ook redelijk kleurrijk (zoals bijna alle spellen uit die tijd), Doom 3 was heel donker en Doom 2016 was een goed compromis.

Dingen als glory kills waren leuk maar optioneel in Doom 2016, evenals het verhaal. Het lijkt erop dat die keuzes een beetje weg zijn. Al met al een hoop minpunten. Maar misschien is het een kwestie van wennen.
Ik heb precies hetzelfde, ik vind een shooter leuk, maar een platform game vind ik geen moer aan. Dus als ze dat combineren, zoek ik wel een game die dat niet heeft. Ben je net met veel moeite niet doodgegaan in een vette bossfight, ga je dood om dat je net niet goed springt ofzo...

Leuke game dus voor de mensen die van beide houden.
Hoop dat dit deel beter is dan de 2016 versie. dat had voor mij weinig te doen met doom zoals ik het ken, ik weet dat ik een van de weinigen ben die doom 2016 niet goed vond. wellicht is het platform element wel leuk.
Er zijn wat mindere arena's. Dat is het enige wat me beetje tegen stond aan 2016.

Of was je meer liefhebber van de 2004 versie?
Nou dan zal je deze ook niks vinden. Ben dan wel benieuwd wat je wel verwacht had van Doom 2016.
Eigenlijk had Doom 3 niets met doom te maken. Doom 1 en 2 waren fast paced shooters, net zoals Doom 2016. Doom 3 was meer een horror game.
Momenteel 36 euro op cdkeys.com! praktisch all budget prijs. :)
cdkeys.com, g2a, etc zijn sites waar mensen die creditcards gestolen hebben het geld witwassen; if it's too good to be true, it probably is.
cdkeys.com, g2a, etc zijn sites waar mensen die creditcards gestolen hebben het geld witwassen; if it's too good to be true, it probably is.
Dat is dus niet het geval met cdkeys.com. probleem kan wel voorkomen met G2A en Kinguin. Met cdkeys.com koopt u in de winkel zelf en niet bij een andere gebruiker. cdkeys.com verhandelen geen gestolen sleutels. Ook zijn de sleutels niet ingekocht met gestolen creditcards. Het blijkt dat dit een heel belangrijk detail is. Dat komt omdat u, in het geval van marktplaatsen zoals G2A en Kinguin, sleutels koopt van andere personen, daarom dienen platforms zoals G2A en Kinguin vaak als nest voor frauduleuze activiteiten.

[Reactie gewijzigd door Snake_Eye op 23 juli 2024 14:05]

Is dat effectief zo?
Waarom kunnen deze sites dan blijven bestaan als het illegale praktijken zijn ?
Er zijn al meerdere devs geweest die aan hebben gegeven dat ze liever hebben dat je hun games via torrents download dan Keys van zo'n site haalt
Niet alles geloven wat je leest, ze kopen keys op goedkopere landen en verkopen ze door. niets mis mee, als het niet legit was, was het allang offline. Zelf nog nooit problemen gehad met Cdkeys en zou gek zijn als ik meer zou betalen.
Zelf al een spel of 5-6 gekocht via cdkeys.com en altijd perfect geholpen wat ik wou..

Ging dat nu zelf terug doen aangezien het toch wel een ferme korting is... FF de kat uit de boom kijken dus ;-)
Iets van een bron zou wel fijn zijn. Zeker voor cdkeys twijfel ik aan je stelling.
Ook de soundtrack wordt enorm geroemd. Je koopt in feite een geweldig metal-album en krijgt er gratis een game bij ;)

Maar onthoud goed kinderen: ook in Doom net zoals de echte wereld is geweld nóóit de oplossing voor een probleem.

Geweld is de vraag. Het antwoord is ja.

[Reactie gewijzigd door DigitalExorcist op 23 juli 2024 14:05]

Zit toevallig nu naar een live stream te luisteren van Mick Gordon (https://www.youtube.com/watch?v=3lQUuXKW4FQ), laat wat oud en nieuw materiaal van Doom 2016 en Doom Eternal horen. Speelde net opnames van het Metal Choir om 07:45, klonk als de apocalyps, hoe toepasselijk...

Verder van GDC 2017 deze video, geweldige presentatie hoe hij de nieuwe Doom muziek heeft ontwikkeld, zowel technisch als zijn creatieve proces eromheen: https://youtu.be/U4FNBMZsqrY
Mick Grodon is de vader van de Slayer. Die gast is veel meer dan geniaal.
En hoe hij plaatjes verwerkt in zijn muziek, ik kwam niet meer bij tijdens zijn uitleg :D
Anoniem: 170423 20 maart 2020 06:40
Ik heb erg veel genoten van Doom 1, 2 en Doom 2016. Voor deze nieuwe wacht ik wel tot ik het uit de digitale budgetbak kan vissen. Ik heb nog nachtmerries van de laatste eindbaas van Doom 2016.
Ik vond het laatste stuk van 2016 een beetje een domper, ineens heb je bosses met hun eigen mechanics en tactiek? En die eindbaas kwam een beetje uit het niets, dat hadden ze ook beter kunnen opbouwen (de karakters op Mars werden nog ontwikkeld).
Goede review guys.
Krijg hem vanmiddag binnen, blijft vreemd dat er geen deathmatch optie is. Doom is anders bekend geworden door zijn deathmatching. Hoop ook echt dat het platform werk niet in de weg gaat zitten. Zie liever complex level design zonder plaform elementen.
"Die mode is eons oud" zegt Pete Hines. De Doom formule niet dan? ;)
Volgens mij is het gewoon niet populair genoeg en is het lastig genoeg om nieuwe elementen wat Doom Erternal maakt te vertalen naar een multiplayer implementatie.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.