Id Software toont eerste teaser van aankomende singleplayer-dlc Doom Eternal

Id Software heeft een eerste teaser van Doom Eternal - The Ancient Gods, Part One getoond. De dlc gaat verder waar het originele verhaal ophield. De Doom Slayer heeft met zijn daden in de game de balans in de hemel verstoord, wat hij in deze dlc vermoedelijk recht gaat zetten.

De teaser werd getoond in het kader van de QuakeCon-beurs. Een volledige trailer van de dlc wordt op de openingsavond van Gamescom getoond, op 27 augustus. Wegens het coronavirus is de beurs er dit jaar alleen in digitale vorm. Normaal gesproken is de beurs in Keulen te vinden.

"Je tocht van vernietiging heeft de mensheid van de uitroeiing gered, maar er zijn ook kosten aan verbonden. De machtsbalans in de hemelen is verstoord en de ware heerser van het Doom-universum moet opstaan om de zaken recht te zetten", vertelt Hugo Martin, creative director van Doom tijdens een presentatie op Quakecon.

First-person shooter Doom Eternal kwam eerder dit jaar uit en is de zevende game in de franchise, exclusief spin-offs. Het is het tweede deel dat uitkomt na een lange tussenpauze na Doom 3, dat zijn laatste uitbreiding in 2005 kreeg. In 2016 werd het stokje weer opgepakt met Doom. Deze nieuwste game maakt gebruik van de id Tech 7-engine.

Op donderdag werd ook bekend dat Doom Eternal versies krijgt speciaal voor de Xbox Series X en de PlayStation 5, de nieuwe generatie consoles die eind dit jaar moeten uitkomen.

Wat vind je van dit artikel?

Geef je mening in het Geachte Redactie-forum.

Door Mark Hendrikman

Redacteur

08-08-2020 • 12:01

55 Linkedin

Reacties (55)

Wijzig sortering
En dit is dan dus zonder (nieuwe) muziek van Mick Gordon?
Goeie vraag idd. Er is iets voorgevallen mbt de release van de OST waar Mick Gordon redelijk 'pissed' over was.
Hmm naar wat ik heb gelezen is Mick verreweg de onredelijke partij.

Herhaaldelijk deadlines niet halen, steeds uitstel gekregen van Bethesda met behoud van de bonus voor op tijd zijn.

En door Europese wetgeving moet de OST samen met het spel gereleased worden aan mensen die dat gekocht hebben. Dus toen heeft een iemand anders maar een album samengesteld uit muziek van de game files om maar iets te hebben voor release.

Vervolgens gaat Mick ellendig lopen doen op twitter etc.

Toen kwam Bethesda met een open brief aan de "community" (rare naam voor klanten, maar okay): https://www.reddit.com/r/..._eternal_ost_open_letter/

Erg betreurenswaardig al met al.
Het is niet de eerste keer dat Bethesda ruzie heeft met een composer, ik denk hierbij in het bijzonder aan Jeremy Soule. Probleem is natuurlijk dat het going concern in een business (zeker de game industrie) en de creatieve performance van dit soort artiesten gewoon een lastige combinatie is.

Feit blijft wel dat hoe geweldig Doom (2016) ook was, het was niet de helft van de game geweest zonder die soundtrack van Mick Gordon. Je kunt eigenlijk hetzelfde zeggen over Elder Scrolls (3,4,5) en Jeremy Soule.

Als we dan af moeten gaan op de verklaringen van Bethesda en andere mensen (concurrenten) uit de industrie dan komt er snel een negatief beeld naar voren. En misschien zijn het ook wel verschrikkelijke mensen om mee samen te werken. Maar de realiteit is dat de kwaliteit van die soundtracks het eigenlijk allemaal waard zou moeten zijn. Want een goede game leeft voor de komende 50 jaar door in de herinneringen van een nieuwe generatie gamers, vaak speelt de soundtrack hierbij een grote rol. En het zou mij niet verbazen als de executives bij Bethesda daar heel anders over denken.

Ik begrijp dat anderen hier misschien anders over denken, en er is natuurlijk een grens van waar artiesten mee weg zouden moeten kunnen komen. Maar we moeten de kunst kunnen scheiden van de kunstenaar.
Volgens mij is juist de game industrie perfect ingericht op het omgaan met artiesten van allerlei klassen. We hebben het immers over schrijvers, kunstenaars, ontwerpers, muzikanten, dirigenten en een takke lading it-nerds die dan mogelijk wel of niet artiest zijn maar ook een boezem vol zijn.
Ik wacht nog steeds op de Switch release! Moeten redelijk wat set-backs zijn geweest als deze na 9 maanden nog niet uit is.
De Switch versie wordt gemaakt voor Panic Button, net als de Doom 3 en beide Wolfenstein ports. Het idee was om op dezelfde dag uit te komen als de andere versies (ze waren dan ook al een hele tijd bezig geweest) maar twee zaken hebben roet in het eten gegooid voor een day-and-date Switch release.

1. id moest Eternal uitstellen van November naar Maart. Panic Button werd van de Switch port afgehaald om te helpen de PS4 en Xbox versies op tijd de deur uit te krijgen. Ze konden dus pas in Maart weer verder met de Switch en hadden daarvoor een oude build uit November waar nog maanden aan console optimalisaties ingebouwd moest worden. Drie maanden aan extra werk zat er dus naar alle waarschijnlijkheid wel in.

2. Corona-virus vanaf Maart, 'nuff said =S .

Bron: Digital Foundry https://www.youtube.com/watch?v=aCOklD_PVLo

Net als jij wacht ik met spanning op een release date, maar dat-ie er nog steeds aan zit te komen is duidelijk!
Om eerlijk te zijn begrijp ik niet echt waarom ze überhaupt zulke games uitbrengen op de Switch. Het is niet bepaald een power house en toch eigenlijk neer gemaakt voor van die typische Nintendo games?

Voor andere games kan je imo beter een Xbox of PS4 kopen.
Je kan beter een pc kopen ja. Een console voor shooters proest.
Om dat je misschien onderweg even wilt knallen?
Ik heb alleen een Switch, speel handheld. Geen zin in een console.
Doom 2016 draaide net goed genoeg op de Switch, ik zie niet in hoe Eternal goed kan draaien op de Switch om eerlijk te zijn. De game is veel hectischer, sneller etc. Vertaald gewoon niet mooi naar de Switch.
De engine is wel weer een stapje beter en tovert meer op je scherm met minder rekenkracht.
Deze engine vereist juist meer. Het is nogsteeds een super efficiente engine. Maar ze hebben megatextures igneruild voor een meer traditionele manier van het verwerken van textures, mooier maar ook zwaarder.

De laatste 2 Wolfenstein titels waren ook fors waziger op de Switch dan Doom en dat is dan zelfs nog een updates Doom 2016 engine.
Mooier, maar niet zwaarder.
Megascans vereist veel meer vram,

verder zijn de lighting operaties voor beide exact hetzelfde.
De systeemeisen zijn een heel pak zwaarder van Doom Eternal versus Doom 2016. Megatextures vereist meer vram maar scheelde in drawcalls.
Interessante discussie. Only time will tell :)
Scheelde in drawcalls voor grote open omgevingen. Wat doom niet echt doet ;)

Maar idd we gaan het zien :)
Heb je de laatste 2 Doom's wel gespeeld, de maps zijn enorm, Eternal heeft vrij veel open maps dan ook. De systeemeisen liegen er niet om, de game is zwaarder dan de voorganger en niet zo;n heel klein beetje ook.
De maps zijn extreem lineair. In Doom 2016 kon je in een aantal maps sommige dingen in je eigen volgorde doen, dat was dan semi-lineair. Doom Eternal is heel lineair, totaal niet open. Daarnaast zijn de meeste maps in Eternal korter/kleiner dan in 2016.

Overigens een geniaal spel hoor, ik geniet er nog bijna dagelijks van.
Volgens mij heb jij een ander spel gespeeld, de maps zijn meer linear ja, maar groter qua absolute omvang.
De maps in Eternal zijn kleiner. dan DOOM 2016. Nog steeds vrij groot, maar kleiner. Ook de reviews zeggen dat. En inderdaad zo lineair als het maar kan. Je wordt letterlijk van battle naar battle geleid en er is 1 weg daarheen.

[Reactie gewijzigd door Jack Flushell op 10 augustus 2020 10:08]

Alle arena's zijn groter in Doom Eternal (om meer vijanden te faciliteren), Niet alle Doom 2016 maps waren groot, voornamelijk die in het begin en daarna werden deze steeds meer linear zoals de Vega map, Argon Tower etc.

Linear staat niet gelijk aan dat de maps kleiner zijn.

Verder ben ik geen enkele comments tegengekomen in reviews dat de maps kleiner zouden zijn. Heb beide games recentelijk uitgespeed. Wat ik vooral heb met de Doom Eternal maps is dat ik ze inconsistent vind qua kwaliteit.
De vorige engine was al erg goed geoptimaliseerd (heb zelfs gezien dat mensen het op Surface Pro's speelde), lijkt me dat je er niet heel veel meer uit kan krijgen.
eternal draait op mijn NUC bean lake ;) 30 fps 720p
denk dat de switch dit ook wel aan kan
De engine is inderdaad vernieuwd, maar is vooral gericht op verbeterde visuals voor nieuwere systemen.

Juist de optimalisaties voor langzamer geheugen (zoals megatextures) zitten er niet langer in omdat deze niet langer nodig zijn voor het gemiddelde systeem en ze zorgden voor een limiet in de visuele kwaliteit. De Switch zou juist nog wel van deze oude optimalisaties goed gebruik kunnen maken.

Het zou me niet verbazen als ze de game voor de Switch nog porten naar de oude engine, maar ik weet niet genoeg van de engines af om dit met zekerheid te zeggen.

[Reactie gewijzigd door sjettepetJR. op 8 augustus 2020 16:10]

Ik ben zowel Doom als Doom Eternal aan het spelen op m'n laptop, en Eternal draait vele malen beter. Laad sneller, speelt sneller, voelt snappier.
Anecdotisch, het is een feit dat Doom Eternal zwaarder is, dat Doom 2016 niet lekker draait op jouw laptop doet daar niks aan af.
Volgens mij kwam Eternal pas in maart uit, en zoals ik het nu ervaar zijn we qua temperatuur heel erg ver van December
Wat ik zo vreemd vind is dat het begin van Doom Eternal helemaal niet wordt uitgelegd. Wat komt dat hele fort vandaan? Waar komt Vega vandaan? Ik vind het zo bizar dat er niets wordt uitgelegd en dacht dat dit misschien in een DLC zou uitkomen. Weet iemand hoe dit zit?
Jawel, je moet de codexen vinden, en lezen, daar staat alle lore in.
Gedaan, daar staat niets in over hoe doomguy aan die basis komt, hoe hij bij de aarde komt, eigenlijk alles wat tussen de beide delen is voorgevallen.

Aan het einde van doom wordt hij weggestuurd door hayden en Eternal begint gewoon in een mega basis boven de aarde... Vertel anders even hoe hij er aan komt?
The Fortress of Doom is the Doom Slayer's combined spaceship and base of operations. It was originally a Night Sentinel command station, built during the reign of King Danak. Despite the close involvement of the Maykrs in its construction, its primary systems appear to have been specifically intended for Argenta use. Regardless, the Khan Maykr still has influence over some of its subsystems, as can be seen when she remotely deactivates its power supply (which is replaced with the demonic Crucible by the Doom Slayer, to the bemusement of Samuel Hayden). The fortress has no propulsion systems, and instead uses an unknown process utilizing Sentinel energy to manipulate space around itself in order to move.

According to VEGA, the fortress is likely to be the last trace of what was once a much larger fleet.

https://doomwiki.org/wiki...ded%20for%20Argenta%20use.
Yes, heb ik ook gelezen... Maar hoe komt hij er aan? En waar was hij al die tijd daarvoor (nadat hij weg werd geteleporteerd). Wie is Vega (the father)?
Hier het einde van Doom
En hier het begin van Doom Eternal. Er zit duidelijk een heel verhaal tussen.

Het zal wel een deel 3 of DLC worden.
Dat zijn idd vragen die niet beantwoord worden. Zover was ik er niet ingedoken. Ook zonder verhaal was dit spel voor mij absoluut vermakelijk. Er is vast wel een Lore filmpje op Ytube te vinden.
Ja, sorry, ik ben er ook een beetje te diep ingedoken denk ik :)
Het is verder een super spel en het past ook wel in de sfeer. Niet teveel nadenken, rip and tear!
Heb zelf pas deel 1 gespeeld, en ik deel de mening - van wat ik van de Doom begreep was het gewoon een soldaat die de initiele invasie van hel heeft overleeft en vervolgens wraak neemt.

Maar in de remake wordt gesproken alsof de "Doom slayer" een of andere god is, waarvan de komst al bekend was en legendes op zijn gebaseerd.

wat.jpg

Het spel zelf was uiteraard niets mis mee (alhoewel... iets meer vijanden was leuk geweest), en waarschijnlijk denk ik er teveel over na, maar het religieuze gedoe eromheen vind ik maar vreemd in de remake. "Doom guy" is gewoon iemand die redelijk boos is en z'n frustraties laat bot vieren met een kettingzaag. Klaar. Bam. Meer is nie nodig.
Tja, verhaallijnen worden soms wat pretentieus met de tijd. Ze moeten toch wat he, om het een beetje nieuw te houden. That said: bij games als dit interesseer ik me niet zo heel veel voor het verhaal. Gewoon lekker knallen en gaan! Als ik al die codexen met een half oog heb bekeken is het veel. Prima dat het erin zit hoor, leuk voor mensen die het wel interessant vinden. Mijns inziens heeft zo'n game het gewoon niet nodig :).
Ik begon met het heel nauwlettend lezen van elke codex entry, maar het is zo tergend slecht geschreven dat ik het nu ook maar met een half ook bekijk. De in-game dialogen zijn verder prima en genoeg verhaal voor mij.
In dat geval kan ik aanraden om Doom Eternal te spelen en de lore erg goed in de gaten te houden. Daar wordt uitgelegd hoe Doom Guy de Doom Slayer wordt en hoe dit proces zich voltrekt. Hij wordt inderdaad een soort God :9

Hopelijk komt er nog een volledig vervolg op Eternal!
In de teaser lijkt het wel Vega die je hoort! Tof. Ben benieuwd.
Mjah, euhm, da’s Father denk ik...
Misschien wel. Misschien niet. Ik vond de lore in Doom Eternal tof. Niet dat Doom dat persee nodig heeft maar het maakt het net wat meer vermakelijk.
Hmm, nice. Weet iemand of Doom via VR te spelen is? Lijkt me wel gaaf namelijk :)
Nee, enkel de Doom VFR (gebaseerd op 2016) is in VR te spelen.
De teaser maakt me wel nieuwsgierig, misschien dat ik naderhand als alle DLC uit zijn de games of the year Edition er nog bij koop, of naderhand gewoon de season pass.
Weet iemand of er plannen zijn voor volledige campaign coop zoals de oude Doom's ook hadden? (dat vond ik persoonlijk altijd erg leuk als game modus)
Word dit dan gratis DLC of?
Is volgens mij betaald, want de duurdere versies handen namelijk de season pass.
Part one, iemand enig idee hoeveel delen het gaat omvatten?
Niet bekend. Het enige wat 'we' weten is dat er twee add ons/dlcs komen in het eerste jaar sinds de release van Doom Eternal (waar dit er een van is). De mensen die de seasons pass hebben krijgen die erbij. Daarna is het opnieuw portemonnee trekken.

Bron.

Ik wacht een paar jaar op een Game of the Year edition :p

[Reactie gewijzigd door Kuusje op 8 augustus 2020 12:51]

Ze moeten een paar dingen doen:
-Snapchat editor opnieuw erin
-Deathmatch toevoegen, zoals in Doom 2 :)
-Fast Travel direct inschakelen en niet pas aan het eind van de mappen, ben zo uren bezig om al die secrets nog te halen...
Fast travel naar punten waar je al geweest bent zou erg handig zijn idd. Ik haat het als je een weapon mod laat liggen omdat je weet dat je even verderop een nieuw wapen krijgt, en dat je dan niet meer terug kunt omdat je van een afgrondje naar beneden bent gesprongen.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.


Nintendo Switch (OLED model) Apple iPhone SE (2022) LG G1 Google Pixel 6 Call of Duty: Vanguard Samsung Galaxy S22 Garmin fēnix 7 Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee