Door Wout Funnekotter

Hoofdredacteur

Google Home versus Amazon Echo

Strijd tussen slimme speakers

03-04-2017 • 06:00

146

Multipage-opmaak

Inleiding

"Tea. Earl grey. Hot". Wie Star Trek: The Next Generation heeft gezien, weet dat kapitein Jean-Luc Picard zijn drankjes echt niet ouderwets met de hand maakt. Een simpel gesproken commando is genoeg. De kans dat wij binnen een paar jaar met stemcommando's een koffiezetapparataat of waterkoker kunnen bedienen, is groter dan je misschien denkt. De laatste jaren hebben techbedrijven namelijk enorm geïnvesteerd in spraakbesturing en dat sijpelt nu door naar allerlei consumentenelektronica en zelfs naar witgoed.

Google Home en Amazon Echo

Dat betekent niet dat al die apparaten over microfoons en stemherkenning hoeven te beschikken. Als het aan Google en Amazon ligt, zullen ze allemaal op de een of andere manier verbonden zijn met hun slimme speakers: respectievelijk de Google Home en de Amazon Echo. Deze moeten in het slimme huis van de toekomst een hub vormen waarmee vrijwel elk stukje elektronica verbonden is, en waaraan je als gebruiker al je vragen kunt stellen en commando's kunt richten. Dit kan dankzij de ingebouwde digitale assistenten. In het geval van Google is dat simpelweg 'Assistant' en bij Amazon heet ze 'Alexa'.

Beide fabrikanten timmeren nu hard aan de weg om zoveel mogelijk partners aan zich te binden. Amazon is op dat vlak goed op dreef. Toen we eerder dit jaar op de CES rondliepen, werden we overdonderd door het aantal producten dat overweg kon met Amazons slimme assistent. Google heeft wat dat betreft een achterstand, maar breidt het aantal producten waarmee de Home en de Assistant compatibel zijn, op bijna wekelijkse basis uit.

Beide speakers zijn op dit moment nog niet officieel in de Benelux te koop, maar we waren zo nieuwsgierig naar hun werking, dat we ze uit de Verenigde Staten hebben laten overkomen en ik ze een plekje gaf in mijn huis. Vrijwel alle producten reviewen we op Tweakers HQ, maar producten als deze moet je gewoon dagelijks ervaren. In dit artikel beschrijf ik mijn persoonlijke ervaring met beide praatpalen, waarbij ik inga op de functionaliteit, de verschillen, hoe goed ze in Nederland werken en hoe ze omgaan met jouw privacy.

Zelfde concept, verschillende uitwerking

In deze wereld van smartspeakers is Amazon de pionier. De Echo kwam in 2014 al op de markt, terwijl Google de Home pas in 2016 in de winkelschappen legde. Google heeft dus goed kunnen afkijken hoe Amazon het heeft aangepakt en daarom hebben de apparaten, hoewel ze duidelijk een ander uiterlijk hebben, veel zaken gemeen. Kort door de bocht zijn beide producten behoorlijk hetzelfde: ronde apparaten, met ingebouwde luidsprekers, verschillende microfoons, ledverlichting bovenop om activiteit en interactie aan te geven en knoppen om de microfoon uit te zetten.

Amazon heeft dat geheel verwerkt in een slanke en hoge cilinder, die je in het zwart of wit kunt krijgen. Onderin zitten een losse woofer en tweeter voor het geluid, en bovenop zijn de microfoons weggewerkt. Het volume regel je, als het aan Amazon ligt, met je stem, maar je kunt ook aan de bovenste rand draaien om de Echo harder of zachter te zetten. In die rand zit een ring van gekleurde leds. Deze draaien mee met de ring als je het volume wijzigt, en lichten op als de speaker actief is en naar je luistert. Bovenop zitten tot slot een knop om de microfoons uit te schakelen en een knop om de Echo wakker te maken, zodat hij naar je luistert.

Google Home en Amazon Echo

Googles Home-speaker is een stuk minder hoog dan de Echo, ongeveer de helft, maar wel wat breder aan de onderkant, en hij loopt taps toe. De bovenkant loopt schuin. Het bovenstuk is altijd wit, maar de onderkant is verwijderbaar en te krijgen in verschillende kleuren. Smaak is natuurlijk persoonlijk, maar ik vind de Home net wat vriendelijker ogen en minder opvallen in een kamer.

Net als de Echo heeft ook de Google Home een knop om de microfoon uit te zetten. Voor de rest ben je aangewezen op het oppervlak aan de bovenkant, dat aanraakgevoelig is. Door hierop te tikken kun je de Home bijvoorbeeld de mond snoeren en door in een cirkelvorm te vegen zet je hem harder of zachter. Daarnaast schijnen door de bovenkant van tijd tot tijd vier balletjes in de Google-kleuren rood, groen, blauw en geel. Zeg je 'Hey Google', dan lichten ze op en beginnen ze te pulseren om aan te geven dat Home naar je luistert. Tijdens het verwerken van je spraakcommando draaien de balletjes in het rond.

In het gebruik gedragen de twee speakers zich bijna identiek; je zegt het 'hot word', de speaker wordt wakker en geeft dat aan met de gekleurde leds, je geeft een commando of stelt een vraag, de leds laten zien dat de speaker de input verwerkt en vervolgens wordt je opdracht uitgevoerd of krijg je antwoord via de luidspreker.

Meteen bij het begin van die keten zit al een verschil. Je maakt de Home wakker met 'Hey Google' of 'Okay Google'. Je praat dus niet met een virtuele persoon of een ai, maar rechtstreeks met Google. Dat heeft de zoekgigant expres gedaan; Google wil dat mensen zich ervan bewust zijn dat alle informatie en functionaliteit door het bedrijf mogelijk wordt gemaakt. Amazon ziet dat anders. Standaard maak je de Echo wakker door 'Alexa' te zeggen, de naam van de digitale assistent. Daarnaast heb je nog de opties 'Echo', 'Amazon' en, voor de Star Trek-fans, simpelweg: 'Computer'.

Buiten het feit dat de hot words voor de Echo korter zijn, en dat is bij veelvuldig gebruik fijner dan je misschien zou denken, is vooral het hot word 'Alexa' een stuk natuurlijker en menselijker dan 'Hey Google'. Bij de Echo praat je tegen een virtueel persoon, bij de Home praat je tegen een beursgenoteerd bedrijf. Voor degene wie het puur om de functionaliteit is te doen, zal dat weinig uitmaken, maar het is iets wat bij een minder technisch en digitaal ingestelde gebruiker een struikelpunt kan zijn.

Bluetoothspeaker met ingebouwde microfoon

Waar de Echo over een losse woofer en tweeter beschikt, en daarnaast een ingebouwd basreflexsysteem heeft, moet de Home het doen met een enkele luidspreker. Het resultaat van die ontwerpkeuzes kan iedereen met het blote oor horen. De Echo klinkt simpelweg beter, met meer laag en een voller geluid.

Dat betekent niet dat de Home slecht klinkt, verre van. Hoewel ik thuis over een goede versterker en luidsprekers beschik, koos ik er bij het testen van deze speakers negen van de tien keer voor om muziek via de speakers zelf af te spelen, omdat het simpelweg veel makkelijker is. Koppel Spotify en zeg 'Hey Google/Alexa, play some' gevolgd door de artiest en binnen een seconde of twee klinkt de muziek door je kamer. Vooral als je even snel wat achtergrondmuziek wil opzetten voor bijvoorbeeld tijdens het eten is dit een handige functie. Daarbij is het handig dat je niet om specifieke muziek hoeft te vragen; termen als 'smooth jazz', 'easy listening', 'relaxing' of 'sunday morning' leveren vaak de juiste resultaten op.

Amazon Echo en Google HomeAmazon Echo en Google Home

Op audiovlak zijn ze bij Amazon slim geweest. Niet alleen is de ingebouwde luidspreker van de Echo beter, je kunt hem ook nog eens via bluetooth aan een externe speaker koppelen. Heb je dus een versterker of losse (bluetooth-)speaker, dan doe je er goed aan die met de Echo te koppelen. Zo heb je het gemak van spraakbediening om muziek te starten, gecombineerd met de geluidskwaliteit van je eigen installatie. Wat het helemaal af zou maken is een optie waarbij muziek door de bluetoothverbinding gaat en normale audio van Alexa via de Echo, dan hoef je niet constant een versterker of tweede speaker aan te hebben staan. Die optie is er helaas niet.

Bluetooth-speaker

Het is ook mogelijk om vanaf je telefoon of een ander apparaat muziek naar een van beide speakers sturen. Bij de Echo gaat dat simpelweg net als bij elke andere bluetooth-speaker. De Google Home kan niet als bluetooth-ontvanger werken, maar heeft wel ondersteuning voor Chromecast ingebouwd. Ondersteunt je favoriete muziek- of audioapp dus Chromecast, dan is er op dit vlak tussen de twee speakers in de praktijk weinig verschil. Ondersteunt je muziekdienst dit niet, dan kun je alsnog alle audio van je telefoon naar de Google Home casten.

Vanwege die Chromecast-ondersteuning kun je overigens via een omweg wel audio van je Google Home op een beter audiosysteem krijgen. Dit moet dan via een Chromecast Audio-dongle of een speaker of tv die dit ingebouwd heeft. Je stuurt dan dus niet al je audio door, zoals bij de Echo, maar enkel de dingen die overweg kunnen met Chromecast, zoals Spotify. Met Google Play Music werkt dit allemaal prima, maar ik kreeg het helaas niet voor elkaar om Spotify via de Home naar een Nvidia Shield TV te Casten. Een bekend probleem, zo blijkt na een korte zoektocht online.

Geen van de twee scoort dus maximale punten op dit onderdeel, maar tegelijk doet geen van beide het slecht als speaker en aansturing voor je audio. Sterker nog, audio afspelen staat in de top drie zaken die ik er in de praktijk het meest mee doe.

Microfoons

Enorm belangrijk voor apparaten als deze zijn de microfoons en in geen van beide gevallen stellen die teleur. Je hoeft bij normaal omgevingsvolume niet te schreeuwen of overduidelijk en langzaam te praten. Ik heb beide apparaten getest in een appartement met een open benedenverdieping van ongeveer 40m² en werd vanuit alle hoeken zonder overdreven luid te praten gehoord. Ga je helemaal los op je favoriete muziek, dan is het natuurlijk een ander verhaal. De microfoons hebben geen magische eigenschappen en in situaties waarin je een ander niet normaal zou verstaan, doen deze speakers dat ook niet.

Het is moeilijk om te zeggen welke van de twee beter is in het oppikken van geluid. In een totaal niet wetenschappelijke test, waarbij ik beide hotwords vooraf op gelijk volume opgenomen had en vervolgens afspeelde via mijn laptop vanuit verschillende plekken in de ruimte, bleken de microfoons van de Google Home nipt nauwkeuriger. Bij 25 procent afspeelvolume wist de Home nog te reageren, terwijl het volumeniveau voor de Echo naar 30 procent moest worden opgeschroefd. In de praktijk is dat verschil moeilijk op te merken.

Standaardfunctionaliteit, skills en services

Een beetje muziek luisteren is natuurlijk niet de enige reden waarom je een Echo of Home aanschaft, je wilt waarschijnlijk met allerlei slimmigheden en integraties aan de slag, maar wat kún je nou eigenlijk met die dingen?

Die vraag is niet zo makkelijk te beantwoorden als je misschien denkt. Dat komt doordat beide apparaten zowel standaardfunctionaliteit hebben als functionaliteit die door derde partijen is toegevoegd. Bij Alexa heten dit 'skills'; Google heeft het over 'services'. En dat zijn er nogal een boel: meer dan 7000 bij Alexa, meldde Amazon onlangs nog trots. Google geeft geen getallen, maar binnen het overzicht in de app staan er een kleine 150. Online zijn voor de Home wel een paar lijstjes beschikbaar, maar volledig zijn die helaas niet. De voorsprong van Amazon op het gebied van third-partyondersteuning wordt hier pijnlijk duidelijk.

Lampen schakelen met Echo en Home

Deze uitbreidingen, en de ingebakken commando's, hebben allemaal last van hetzelfde probleem: onbekend maakt onbemind. De enige manier om erachter te komen wat je met deze speakers allemaal kunt, is door lijsten van skills en services scrollen en de bijbehorende commando's onthouden. Sommige mogelijkheden staan niet eens in de app en vooral in het begin bracht ik behoorlijk wat tijd door op Reddit en wiki's om door gebruikers gemaakte handleidingen en tips te lezen.

Die telefoonapps verschillen overigens flink in kwaliteit. De Alexa-app is niets meer dan een webview, werkt daardoor niet zo snel en oogt wat oubollig. De Google Home-app is native en een stuk fijner om mee te werken. Alexa heeft dan weer als voordeel dat je de skills ook gewoon in je browser kunt bekijken en aanzetten, terwijl je de lijst met services voor de Google Home alleen in de app terugvindt.

De standaardfunctionaliteit pak je dus snel genoeg op, maar dat je Alexa om hondenfeitjes, ademhalingsoefeningen of flauwe grappen kunt vragen, zul je niet vanzelf bedenken. En dat de Google Home een persoonlijke stylist aan boord heeft en je biertips kan geven, weet je ook niet van tevoren. De bijbehorende commando's onthoud je ook niet zo makkelijk. Het komt erop neer dat gebruikers voor zichzelf moeten kijken welke functionaliteit ze handig vinden en die simpelweg in hun kop moeten stampen. Uitzondering hierop is als je een apparaat koopt dat compatibel is met een van de slimme assistenten; dan zullen bedrijven dat vast op de doos gaan vermelden.

Amazon Alexa skills

Niet sexy, wel handig

Het interessantst zijn de standaardfuncties, want die zul je het meest gebruiken. Het gaat dan om zaken die zo voor de hand liggen dat je de bijbehorende commando's vaak kunt gokken. Denk aan het instellen van een wekker, opvragen van de tijd, checken van het weerbericht, schakelen van slimme lampen, afspelen van muziek, opvragen van de verkeersdrukte op je vaste route of het stellen van de meest willekeurige vragen. Voor alle smarthomefuncties geldt: de speakers ondersteunen alleen wifi, dus apparaten direct aansturen via bijvoorbeeld Z-Wave of Zigbee gaat niet, daarvoor zul je via een hub of server moeten werken.

Dit is het soort zaken dat ik in de praktijk veruit het meest gebruikte. Het zijn misschien niet de meest sexy functies, maar ze zijn daadwerkelijk handig. Ik heb het dan bijvoorbeeld over een timer zetten als je de ovenschotel in de oven schuift, vragen hoe warm het buiten is terwijl je naar de kapstok loopt, de lampen in de keuken uitzetten nadat je neerploft op de bank en beseft dat ze nog aanstaan, en meer van dat soort alledaagse zaken. Je zou het misschien niet zeggen, maar het is echt handig om elke keer als je misgrijpt in de koel- of voorraadkast dit even te melden bij je assistent. Als je dan in het weekend naar de supermarkt gaat, staat er een digitale boodschappenlijst klaar in je telefoon.

In hoeverre je dit aanvult met skills en services, zal van persoon tot persoon verschillen, net zoals niet iedereen precies dezelfde apps op zijn telefoon heeft staan. Net als bij die smartphoneapps zal het bij skills en services afhangen van het nut, de kwaliteit en de populariteit of ze veel gebruikt gaan worden. Op dit moment zit er, alweer net als bij telefoonapps, veel meuk tussen die leuk is voor tien minuutjes, maar niet langer. Maar, zoals we eerder al schreven, op de CES zagen we dat heel veel bedrijven bezig zijn met de integratie van Alexa.

Hoe slim zijn ze echt?

Tijdens het gebruik werd me al snel duidelijk dat deze speakers niet zo slim zijn als Amazon en Google je voorschotelen. Uiteindelijk doe je niets meer dan commando's geven, maar dan met je stem in plaats van met een toetsenbord of muis. En net zoals een computer een foutmelding geeft als je een tikfout maakt in een commando, zul je heel duidelijk moeten zijn in je instructies aan de Echo en de Home. Anders krijg je een van de vele variaties op 'ik begrijp je niet' te horen. Hoe je dingen zegt, is dus belangrijk. Soms kan een enkel woordje het verschil maken tussen je zin krijgen of niet.

Het is ook weer niet helemaal eerlijk om de steminstructies weg te zetten als veredelde keyboardcommando's, want je kunt instructies vaak op veel verschillende manieren geven. Philips Hue-lampen aanzetten kan bij de Home bijvoorbeeld met onder andere 'lights on', 'turn on the lights' en 'give me some light'. Dat verhoogt de kans dat je een van de goede opties gebruikt. Vooral in het begin liep ik tegen het probleem aan dat de speakers mij soms niet begrepen, maar zaken die je veel gebruikt, krijg je al snel in de vingers. Bij nieuwe integraties en functies is er wel telkens een duidelijke leercurve.

Lekker pubquizzen

Beide speakers kunnen niet alleen commando's uitvoeren, ze kunnen ook vragen beantwoorden. Op dit vlak is Google duidelijk heer en meester. Google is al jaren bezig met de transitie van een zoekmachine naar een kennismachine en de knowledge graph, die het brein vormt achter veel zoekresultaten en functies als Google Now, is ook verwerkt in de Google Home. Als de Google Home een mens was, zou hij elke pubquiz van hier tot Tokio winnen. Google leunt hierbij zwaar op informatie uit Wikipedia, wat betekent dat het speakertje er ook weleens naast zit. In de meeste gevallen weet de Home echter behoorlijk te verrassen.

Heb je daar veel aan? Niet per se, het is vooral vermaak, al kan het soms handig zijn als je een discussie wil beslechten of gewoon even ergens niet op komt. Hoe heet ook alweer die zanger van U2? Hoeveel geld heeft de film Titanic opgeleverd? Wanneer viel het Romeinse Rijk? Wie is de premier van Nieuw-Zeeland? Als je van feitjes houdt, zit je bij de Home goed. En de Echo dan? Ook Alexa kan je van feitjes voorzien, maar je krijgt veel vaker nul op het rekest. Daarbij is de achterliggende database minder actueel; Jan Peter Balkenende is toch echt al een tijdje geen premier van Nederland meer bijvoorbeeld.

De Google Home is ook beter in contextuele vragen. Als ik de Echo na het foutief beantwoorden van de vraag over onze premier doorvraag naar de naam van zijn vrouw, raakt Alexa de weg kwijt. Als ik de Home vraag 'what is his wife called', dan krijg ik netjes de naam van Balkenendes vrouw, en ook op de contextuele vervolgvraag 'how old is she' weet de Home het juiste antwoord te geven. Bovenstaande voorbeelden zijn misschien niet erg nuttig, maar geven aan dat de Google Home in het dagelijks gebruik een stuk slimmer en menselijker aanvoelt dan de Echo en Alexa.

Mensen herkennen

Wat beide speakers op dit moment nog niet kunnen, is mensen herkennen. Dat is jammer, want op die manier zou je een gepersonaliseerde ervaring kunnen krijgen, waarbij gebruikers bijvoorbeeld hun eigen agenda via stemcommando's kunnen beheren. Naar verluidt werkt zowel Amazon als Google op dit moment aan deze functionaliteit, maar het is niet bekend wanneer dit klaar moet zijn.

Wat werkt wel en wat niet in de Benelux?

De Amazon Echo en Google Home zijn geen van beide officieel in de Benelux te koop. De Home kun je alleen in de VS kopen en de Echo op een aantal plekken meer, waaronder Duitsland. Er is dus geen officiële ondersteuning voor de Nederlandse taal of gebruik in de Benelux.

Amazon Alexa locatieDat betekent dat je Engels moet praten en bij Amazon levert het daarnaast nog meer problemen op. Dat komt doordat Amazon een sterk op Amerika gericht bedrijf is. Zo is het bijvoorbeeld niet mogelijk om een locatie in Nederland op te geven voor een lokaal weerbericht. Bij de Home is dit geen probleem, wat niet gek is, want de achterliggende systemen worden ook ingezet voor Android en dat draait over de hele wereld op smartphones.

Omdat de speakers alleen Engels verwachten, hebben ze er geregeld moeite mee als je Nederlandse woorden in je commando's verwerkt. Muziek van Engelstalige artiesten? Geen probleem. De nieuwste hit van Boef luisteren? Veel succes. Hetzelfde geldt voor plaatsnamen in Nederland en België of vragen over Nederlandse personen. Ook zijn er nauwelijks tot geen Nederlandse services en skills te vinden. Helemaal jammer is dat dat ook voor nieuwsbronnen geldt. Beide apparaten hebben een functie die je 's ochtends in het kort de headlines van de dag geeft, maar geen van de grote Nederlandse of Vlaamse nieuwsmedia biedt dit aan. Wel is er voor de Echo een onofficiële skill die het NPO Radio 1-nieuwsbulletin hier inlaadt.

Een futuristischere functie die bij ons niet werkt, is die om via de Echo en Home producten te kopen. Vooral Amazon zet hier hard op in. Als je een Amazon Prime-account hebt en 1-clickbetalingen plus voice shopping hebt ingeschakeld, kun je producten bestellen door simpelweg 'Alexa, order (productnaam)' te zeggen. Hetzelfde geldt voor Google Home, waarbij het om producten gaat van winkels die aangesloten zijn bij Google Express.

Eerder dit jaar ging het bericht rond over een klein meisje dat op deze manier een poppenhuis en twee kilo koekjes had besteld, waarbij mensen die de tv-reportage hierover bekeken, ook hun Echo geactiveerd zagen worden toen de commando's uit de tv kwamen. Technisch is dit mogelijk, al moet je wel een creditcard gekoppeld hebben en verschillende instellingen activeren, en zul je elke aankoop met 'ja' moeten bevestigen. Om dit te beveiligen is het mogelijk om een pincode aan te maken, waar Alexa bij een aankoop naar zal vragen.

Tweaking met Ifttt, Stringify, Domoticz en Home Assistant

Hoewel de Echo en Home duidelijk bedoeld zijn als plug-and-playapparaten, en Google en Amazon het liefst zien dat je alleen de officieel ondersteunde functies gebruikt, valt er gelukkig genoeg te tweaken aan beide praatpalen. Centraal hierbij staat de ondersteuning voor If This Then That, een clouddienst die het mogelijk maakt om allerlei soort apparaten en diensten aan elkaar te koppelen. Beide speakers hebben de mogelijkheid om via Ifttt een zelfbedacht commando te maken en hier vervolgens een actie aan te hangen.

Bij de Echo werkt dit net even wat minder mooi dan bij Google Home, omdat je voor een commando 'trigger' moet zeggen. Bij de Home hoeft dit niet, waardoor je zelfbedachte commando's net zo natuurlijk klinken als de commando's die al zijn ingebakken. Daarnaast kun je bij de Home commando's met variabelen maken en kun je zelf instellen wat de Home moet terugzeggen ter bevestiging. Amazon antwoordt steevast met hetzelfde 'sending that to ifttt'. Tot slot kun je bij de Home-integratie van Ifttt een paar alternatieven opgeven voor je commando, zodat de kans groter is dat wat je zegt, herkend wordt.

IFTTT en StringifyIfttt kent ook zijn beperkingen. Om te beginnen is het een clouddienst, dus zit er enige vertraging in het verwerken van je commando, al is het in de praktijk niet meer dan een seconde als je internetverbinding snel is. Ook kan Ifttt maar één actie aan een commando koppelen. Wil je dus met één commando bijvoorbeeld twee Philips Hue-lampen aanzetten, dan gaat dat niet. Gelukkig kun hier omheen werken door de dienst Stringify te gebruiken. Dit is zelf een soort Ifttt, maar dan met de mogelijkheid om complexere flows met verschillende acties te maken, die weer aangestuurd worden door Ifttt. Het lijkt wat omslachtig met zoveel zaken aan elkaar geknoopt, maar als het eenmaal werkt, heb je daar geen erg in.

Via deze constructie heb ik bijvoorbeeld het commando 'tv time' gemaakt. Als ik dit tegen Alexa of de Home zeg, gaat dit naar Ifttt, van hieruit wordt een Stringify-flow gestart en deze schakelt vervolgens alle lampen uit, behalve een klein sfeerlampje in de woonkamer, dat sterk wordt gedimd. Gebruik ik het commando met de Home, dan krijg ik ook nog als bevestiging 'enjoy the show' te horen. Mijn mediaspeler bedien ik gewoon met een afstandsbediening, maar met een Harmony Hub was het mogelijk geweest om als onderdeel van deze flow bijvoorbeeld een televisie en versterker aan te zetten.

Stringify

IFTTT en Maker Wat als je iets wil aansturen dat niet door een skill, service, Ifttt of Stringify wordt ondersteund? Ook dan zijn er oplossingen. Ifttt heeft namelijk een Maker Webhook-actie; hiermee kun je een http-get of -post-request met variabelen naar een url sturen. Dat opent deuren voor integratie met bijvoorbeeld Domoticz of Home Assistant. Ik gebruik dit zelf om mijn Eneco Toon te kunnen bedienen. Eneco heeft wel een officiële Toon-api, maar er is geen ondersteuning voor de Home, Alexa of Ifttt. Wel is iemand zo slim geweest om Toon-ondersteuning aan Domoticz toe te voegen, wat bij mij draait op een Raspberry Pi.

De volledige keten ziet er dan als volgt uit: Spraak-->Home-->Ifttt-->Maker Webhook-->Domoticz-server-->Toon. Omdat je bij de combinatie Home/Ifttt ook variabelen kunt gebruiken, zeg ik simpelweg: 'Hey Google, set the temperature to (getal)' om de temperatuur te wijzigen. Het is te hopen dat de Alexa-koppeling met Ifttt ook snel ondersteuning voor variabelen krijgt, want dat geeft je veel extra mogelijkheden.

Een laatste manier om zelf functionaliteit toe te voegen is door softwarematig een Hue Bridge te emuleren. Hiermee kun je een nep-Philps Hue-systeem in je netwerk hangen, dat herkend wordt door Alexa en de Home. De apparaten denken doodgewone lampen te schakelen, maar dit zijn niets meer dan virtuele schakelaars die bijvoorbeeld in software als Home Assistant gebruikt kunnen worden om compleet andere apparatuur te bedienen. Heb je een Android-telefoon en wil je echt helemaal losgaan, dan is er ook nog Autovoice, van de maker van de populaire tweak-app Tasker, waarmee je zelf commando's kunt maken in combinatie met Tasker-regels.

Compatibiliteit

Hieronder vind je een selectie van populaire smarthomeapparaten en -protocollen, en verschillende diensten, met daarbij aangegeven of ze met de Echo of Home werken. Het gaat hierbij om ingebouwde functionaliteit; zoals eerder beschreven kun je met wat tweaking een eind komen. Zo werken Lightify-lampen wel als je ze aan een Hue- of SmartThings-hub hangt en is via Domoticz of Home Assistant nog meer mogelijk.

Privacy

"Dus je hebt apparaten in je huis staan die constant luisteren naar alles wat je zegt? Daar moet ik echt niet aan denken", een veelgehoorde opmerking de laatste paar weken als ik mensen vertelde over de Echo en Home of een korte demonstratie gaf. Prima te begrijpen ook, want het heeft wel iets griezeligs. Beide apparaten sturen alle commando's die je geeft, via internet naar hun backends. Dus voordat je zo'n ding in je huis zet, is dat zeker iets om over na te denken.

Dat betekent niet dat hele gesprekken opgenomen worden, en op de servers van Amazon en Google terechtkomen. De microfoons van beide apparaten staan inderdaad constant aan, maar de detectie van het 'hot word' gebeurt volkomen offline. Pas nadat je de speakers wakker hebt gemaakt, zal wat gezegd wordt ter analyse naar de servers van Amazon en Google gestuurd worden. Dat is simpelweg omdat goede spraakherkenning veel rekenkracht vereist en het daarom in de cloud gedaan wordt. Heb je dus geen actieve internetverbinding, dan reageren beide speakers wel op je stem, maar kunnen ze vervolgens helemaal niets.

Amazon Echo

Als je op bepaalde momenten zelfs niet wil dat de speakers naar hun hot words luisteren, dan is het bij beide mogelijk om de microfoons te dempen met een knop op de behuizing. Ik heb er zelf geen behoefte aan gehad, maar soms reageren de speakers op een false positive. Ze denken dan dat ze het hot word gehoord hebben, maar vergissen zich. Dit gebeurt zelden, maar het betekent wel dat alles wat ze erna horen, doorgestuurd wordt naar de cloud voor spraakanalyse. Voer je een vertrouwelijk gesprek en wil je honderd procent zeker weten dat die informatie niet het internet overgaat, dan doe je er goed aan de muteknop in te drukken.

Beide diensten bewaren de spraakdata om daarmee de achterliggende spraakverwerkingsalgoritmen te verbeteren. Het is de bedoeling dat de dienst in het algemeen daardoor beter wordt, maar ook dat jouw stem gaandeweg beter wordt herkend. Vind je dat geen fijn idee, dan heb je bij zowel Amazon als Google de optie om je spraakhistorie te verwijderen. Het is niet mogelijk om de verzameling helemaal stop te zetten; je zult de logs van tijd tot tijd zelf moeten verwijderen.

Google geeft je hierin meer inzicht dan Amazon, op het enge af. Door in te loggen op de My Activity-pagina van je Google-account kun niet alleen zien wanneer je een commando hebt gegeven en wat Google daar vervolgens van maakte, je kunt ook de audio-opname terugluisteren. Hier zie je alle stemopdrachten die je ooit gebruikt hebt, ook via je Android-telefoon of -tablet. Het is prijzenswaardig dat Google zo compleet transparant is hierover, maar toen ik er voor het eerst ging rondneuzen en daar audio-opnames van mezelf uit 2014 kon terughoren, voelde dat toch ongemakkelijk.

Google My Activity

Rechtszaken en reclame

Een goede reden om die data regelmatig te wissen is dat Google en Amazon dan nooit gedwongen kunnen worden om ze over te dragen. Kortgeleden gebeurde dit nog in de Verenigde Staten, toen de Amerikaanse politie opnamen wilde hebben van een gebruiker die verdachte was in een moordzaak. Amazon verzette zich aanvankelijk, totdat de gebruiker in kwestie aangaf er geen problemen mee te hebben als de data werd overhandigd. Dit zal vast niet de laatste keer zijn dat een dergelijk verzoek wordt ingediend en de tijd moet leren hoe Amazon, Google en rechtbanken hiermee zullen omgaan.

Tot slot was er onlangs enige ophef toen bleek dat de Google Home bij sommige mensen reclame voorschotelde. Bij verschillende gebruikers werd hun dagelijkse nieuwsupdate afgerond met de melding dat de nieuwe Belle & Het Beest-film van Disney nu in de bioscopen draaide. Volgens Google ging het niet om reclame, maar unieke en 'tijdige' content voor gebruikers. Of het bedrijf hier in de toekomst vervolg aan wil geven, is nog niet bekend.

Ook Amazon lijkt met dit soort reclamevormen te experimenteren. In een video op Twitter laat een gebruiker zien hoe de Echo reclame maakt voor een game genaamd Starlanes, terwijl de gebruiker de speaker had gevraagd om 'knock knock jokes'.

Conclusie

Als een nieuwe productcategorie zijn intrede doet, is het niet makkelijk er een oordeel over te vellen, want er zijn nog geen maatstaven bepaald. Nog meer dan bij andere smartproducten, draait het bij de Amazon Echo en Google Home sterk om de precieze manier waarop ze gebruikt worden. Afhankelijk daarvan kan de Echo als absolute winnaar uit de bus komen, maar de Google Home kan dat evengoed. Toch is er een aantal punten waar enigszins objectief naar gekeken kan worden.

Om te beginnen de prijs: de Echo kost 179 dollar, terwijl je de Home al voor 129 dollar oppikt. Geen klein verschil. Daar moet bij gezegd worden dat er ook een veel goedkopere Echo Dot is voor 50 dollar. Dit is een kleinere versie van de Echo met een zwak speakertje, die je daarom eigenlijk altijd aan een externe speaker wil koppelen. Overigens ga ik er hierbij van uit dat je ze fysiek koopt in de VS of door iemand laat meenemen; importeren is een ander verhaal, met bijkomende kosten. Wat de speaker betreft, die is bij de Echo gewoon beter dan bij de Home, al is het zeker geen straf om op de Google Home muziek te beluisteren.

Op het gebied van de dagelijkse praktijk kan ik alleen maar zeggen welke ik uiteindelijk het fijnst vind werken. De Echo mag dan duizenden skills hebben, de meestgebruikte functies komen op de Home beter uit de verf. Googles Assistant is slimmer, begrijpt mij vaker, maakt minder fouten, heeft een veel grotere database aan informatie, behoudt buiten de VS de meeste functionaliteit en heeft een fijnere app. Daarnaast zit de Ifttt-integratie beter in elkaar, waardoor de Home zich makkelijker in een smarthome laat opnemen.

Of het in de nabije toekomst de gewoonste zaak van de wereld is om tegen je huis te praten, zoals dat in Star Trek het geval was, valt te betwijfelen. Op dit moment is de achterliggende software nog niet slim en gebruiksvriendelijk genoeg voor echte mainstreamacceptatie en voor velen zal er ook een flinke privacydrempel zijn die overwonnen moet worden. Daarnaast doet een dergelijke praatpaal niets wat je niet ook met een telefoon voor elkaar kunt krijgen. Op dit moment zijn de Echo en Home vooral leuk speelgoed voor techliefhebbers, zeker als je ze ook nog eens gaat tweaken en koppelt aan andere apparatuur.

Toch ben ik thuis niet de enige die tegen de Home en Echo praat; voor mijn vriendin is het nu bijna een tweede natuur om er de lichten ermee te bedienen, timers te zetten, boodschappenlijstjes bij te houden en vragen te stellen. En wetende dat zij niet veel met tech heeft en vooral wil dat dingen gewoon betrouwbaar werken, laat het wel zien dat een goede implementatie van spraakbesturing zeker de kans heeft om ook bij niet-techliefhebbers in de smaak te vallen. Nu is het wachten op officiële releases van beide apparaten in de Benelux, met Nederlandse taalondersteuning.

Lees meer

Reacties (146)

146
138
66
13
2
52
Wijzig sortering
Het valt me op dat Tweakers vaker wel dan niet dit soort potentiele privacy drama's probeert goed te praten. De risico's worden welliswaar belicht, maar maar heel kort, en daarna gaan we er weer overheen met de leuke dingen en zo sluiten we het ook af. Het is belicht, maar het is een ondergeschoven kindje. Ik weet het niet.. het zou wel een monster van informatie zijn voor bedrijven die hun bestaansrecht aan in inkomsten van reklame's te danken hebben. Altijd maar kunnen 'horen' waar het hele huis het over heeft, over denkt, van plan is, een mening over heeft..

Ohja, we kunnen de spraak historie verwijderen. Hm-hm. Dat is wel vaker in het verleden beloofd.

[Reactie gewijzigd door ISaFeeliN op 22 juli 2024 17:10]

That, good sir, ISaFeeliN ;)

Nu vind ik het over het algemeen niet sterk om te wijzen op zaken die erger zijn en dan te zeggen: kijk, zo erg is dit niet. Maar hier kun je niet anders: verplaats je even in een persoon die jou zou willen afluisteren, wat is dan de beste methode?

Vrijwel iedereen heeft een smartphone op zak. En anders ken je wel iemand met een smartphone op zak. Dat is vaak een onveilig apparaat waarvoor veel zero days beschikbaar zijn om misbruik van te maken - buiten het feit dat veel smartphones oude en onveilige software draaien. Daarnaast bevatten smartphones veel meer data dan de op te nemen audio en is de audio vermoedelijk ook beter, omdat het niet alleen werkt in huis zelf.

Veel huishoudens hebben bovendien een smart tv met internetverbinding. Die zijn ook matig beveiligd en kunnen gehackt worden. Misschien zijn er veel Xbox-consoles met Kinect. Daarnaast hebben veel mensen iot-apparatuur waarvan soms nooit updates uitkomen.

We hebben ons omringd met onveilige zogenaamd slimme apparaten, waarvan veel met microfoons en internet.

Dat is vooral heel vervelend als je een mogelijk interessant doelwit bent. Het verzamelen van spraak als middel voor spionage of chantage is misschien makkelijk, de interpretatie is dat niet. Het kost veel ruimte om het op te slaan en er is geen goede software om het geautomatiseerd goed te analyseren: dat is handwerk en vereist een native speaker van die taal. Een teveel aan data hindert een inlichtingendienst alleen maar en helpt niet.

Kortom: afluisteren via een slimme speaker kan wel, maar is waarschijnlijk niet de enige, beste of makkelijkste manier. De data die het oplevert is ook niet makkelijk te verwerken.

Uiteraard hebben we altijd en blijven we altijd aandacht houden voor privacy en beveiliging. Niet omdat het een moetje is, maar omdat we vinden dat slimme technologie en privacy goed samen zouden moeten kunnen gaan en omdat privacy een grondrecht is, een waarde waaraan we een deel van ons mens-zijn ontlenen; zonder privacy is er geen vrijheid en zonder vrijheid is de samenleving die we hebben geen fluit meer waard.

Daarom schrijven we elke dag over deze onderwerpen. Ook bij dit verhaal heeft privacy - heel terecht - een rol. Maar je moet ook realistisch zijn: beveiliging van je leven draait om de zwakste schakel en deze slimme speakers zullen in maar heel weinig levens de zwakste schakel zijn.

[Reactie gewijzigd door arnoudwokke op 22 juli 2024 17:10]

Een belangrijk verschil is dat de speakers gemaakt zijn om spraak door te sturen naar een externe partij. Daar hoef je niet eens aan te hacken, dit is de primaire functionaliteit.

Als je meer dan gemiddeld op veiligheid en privacy let dan kan je prima zorgen dat je telefoon niet zomaar wordt gehackt. Hier ook een SmartTV maar die functionaliteit is uitgeschakelt en er zit alleen een stroom- en HDMI-kabel aan dat apparaat.

Bij een 'smart speaker' is dat allemaal geen optie. Deze sturen automatisch data naar hun maker, heel veel controle heb je daar niet over.

Ik vind dit absoluut een interessante ontwikkeling. Op korte termijn plannen voor uitgebreide domotica in een nieuw te bouwen huis en een systeem als dit zou een erg prettige toevoeging zijn als het betrouwbaar werkt en als het veilig werkt zonder grote privacy implicaties. Een hoop vragen zullen hulp uit een backend nodig hebben (het weer, filemeldingen, etc) maar waarom Google/Amazon ook moeten weten dat ik luiers op de boodschappenlijst zet een afspraak heb met de huisarts en geïnteresseerd ben in beleggen is me onduidelijk.

Als er een betrouwbaar systeem komt dat ik lokaal kan draaien dan word ik wel enthousiast. Tot die tijd? Hey Google, thanks but no thanks..
Mensen die vanwege privacy overwegingen hun mobiel beveiliging en hun smartTV uitschakelen kopen denk ik ook geen Google Home.
Klopt. Omdat een Google Home nogal een privacyrisico inhoudt.
Maar dat wil niet zeggen dat die privacybewuste mensen geen behoefte hebben aan de functionaliteit van een Google Home apparaat. Ik wil best makkelijk een timer kunnen zetten tijdens het koken, willen horen of er file staat op de A2, verlichting aan willen passen, deur op slot willen doen, etc, etc.
Maar dat kan voor het overgrote deel prima met een apparaat dat zonder 'de cloud' mij verstaat en dat omzet in instructies voor mijn domoticasysteem of query richting online dienst.

In die gevallen bepaal ik zelf of en wanneer er informatie naar buiten gaat (b.v. de vraag naar fileinformatie, maar zelfs dat kan met weinig tot geen privacyimpact).

Wat ik vooral een beetje vreemd/eng vindt is dat 'men' (inclusief reviewers op Tweakers) het tegenwoordig normaal vindt dat een Google of Amazon dit soort informatie vrijwel onbeperkt verzamelt en bewaart. Ik ben echt geen alu-hoedjes figuur, maar een beetje kritische houding is op dit vlak wel gepast lijkt me. Ook omdat een heel erg groot deel van die privacyinbreuken helemaal niet nodig zijn.

[Reactie gewijzigd door bartvb op 22 juli 2024 17:10]

Het verzamelen van spraak als middel voor spionage of chantage is misschien makkelijk, de interpretatie is dat niet. Het kost veel ruimte om het op te slaan en er is geen goede software om het geautomatiseerd goed te analyseren: dat is handwerk en vereist een native speaker van die taal.
Dat is wellicht nu de situatie, maar als je ziet hoe snel de ontwikkelingen bijvoorbeeld bij google translate gaan zal dat niet voor altijd zo blijven.

Overigens ben ik het volledig eens met de opmerking dat er zwakkere schakels zijn. Laat niet onverlet dat met hoe meer schakels we ons omringen, hoe moeilijker het zal worden er weer vanaf te komen.
Snap echt totaal niet dat een zogenaamd teveel aan informatie bij de veiligheiddiensten een reden is om ze meer informatie te geven.

De huidige situatie is uitermate zorgelijk, dus geef je maar over. Is dat Sanoma, of een Tweaker?
Ik dacht precies hetzelfde. En dan ook nog linken naar een artikeltje op tweakers om dat kracht bij te zetten 8)7 . Heerlijke drogredenering, die je zou kunnen verwachten op kieskeurig.nl. Als dit journalistiek is, wie gaat dan onze privacy verdedigen?
In aanvulling daarop is het advies in het artikel op de privacypagina om bij een vertrouwelijk gesprek de mute knop in te drukken voor mij tenenkrommend. Trek dan de stekker uit het apparaat. Bij webcams en dergelijke idem. Er zijn al langere tijd aanvallen op diverse merken en soorten apparatuur bekend waarin op afstand opnames gemaakt kunnen worden met de indicator leds uit.

nieuws: Justitie adviseert webcams met tape af te plakken

Zonder stroom zal electronica echter nooit functioneren, wat je in mijn beleving de zekerheid geeft die je wilt hebben bij een vertrouwelijk gesprek. Uiteraard schakel je dan smartphone(s), tablets, laptops, de smart TV en eventueel slim en interactief kinderspeelgoed ook uit, maar kom op zeg. Het is toch ook niet zodanig lastig om een paar apparaten uit te schakelen dat ons niets rest behalve collectief defaitisme?

[Reactie gewijzigd door OruBLMsFrl op 22 juli 2024 17:10]

...
Dat is vooral heel vervelend als je een mogelijk interessant doelwit bent. Het verzamelen van spraak als middel voor spionage of chantage is misschien makkelijk, de interpretatie is dat niet. Het kost veel ruimte om het op te slaan en er is geen goede software om het geautomatiseerd goed te analyseren: dat is handwerk en vereist een native speaker van die taal. Een teveel aan data hindert een inlichtingendienst alleen maar en helpt niet.

Kortom: afluisteren via een slimme speaker kan wel, maar is waarschijnlijk niet de enige, beste of makkelijkste manier. De data die het oplevert is ook niet makkelijk te verwerken.
...
Dit is wel heel simplistisch, als we iets weten gekomen zijn de afgelopen 4 jaar is het wel dat veiligheidsdiensten alles maar dan ook echt alles opslaan en van iedereen. Ongeacht of je nu 'een interessant doelwit' bent of niet, je zal afgeluisterd worden. Want ga er maar gewoon vanuit dat alles wat je zegt opgenomen gaat worden. Wellicht niet door Google of Amazon, aangezien zij met die 'hot words' werken, maar ik garandeer je dat de CIA/NSA of AIVD/MIVD in deze connected speakers bovengemiddelde interesse in hebben.

Snowden bracht het in 2013 ook kristalhelder:

Greenwald: "Why should people care about surveillance?"
Snowden: "Because even if you're not doing anything wrong you're being watched and recorded. And the storage capability of these systems increases every year consistently by orders of magnitude to where it's getting to the point where you don't have to have done anything wrong. You simply have to eventually fall under suspicion from somebody even by a wrong call. And then they can use this system to go back in time and scrutinize every decision you've ever made, every friend you've ever discussed something with. And attack you on that basis to sort to derive suspicion from an innocent life and paint anyone in the context of a wrongdoer."


Nu snap ik dat je van een 'connected smart speaker' uiteraard minder privacy mag verwachten dan bijv. een smart tv/game console. Maar om dan maar simpelweg te zeggen, andere doen het dus mag dit het ook is echt te makkelijk.
Kortom: afluisteren via een slimme speaker kan wel, maar is waarschijnlijk niet de enige, beste of makkelijkste manier.
Wel de beste. Het is het vergelijken van een glas tegen de muur van de smartphone (die vaak in een broekzak, hoesje of handtas zit) vergeleken met een high-tech richtmicrofoon. Letterlijk: Een Echo heeft 7 microfoons, de 6 in een array doen aan noise- en echo cancellation en berekenen ook waar het geluid vandaan komt; de nieuwste zijn poëzie elektrisch dus nog veel nauwkeuriger. Veruit de beste microfoon die je op dit moment in huis kan hebben, tenzij je geluidsman/vrouw bij de TV bent natuurlijk.
Dus omdat er veel meer, nog onveiliger devices bestaan is een afluister device meer niet erg? Kom op zeg.
Dit soort speakers zijn op zich geweldig, maar zodra je geen controle hebt over de data die gelogd wordt, zijn ze gewoon niet bruikbaar.
En met controle over de logs bedoel ik: alleen beschikbaar voor jou en niemand anders. Dus ook alleen analyse door jou mogelijk.
Zo zal ik ook alleen bijvoorbeeld piwik gebruiken en niet google analytics. Waarom? Omdat ik de data die ik wil kunnen analyseren niet met anderen wil delen. Anderen hebben gewoon met hun tengels van mijn data af te blijven. Net zoals ik Nextcloud in eigen beheer heb en geen dropbox gebruik.
Zodra er een oplossing komt zodat je de smartspeaker volledig in eigen beheer kan laten draaien, dan ga ik om. Eerder zal ik voor geen goud een dergelijk apparaat in huis willen hebben.
Je verhaal klopt: je privacy wordt aan alle kanten belaagd.

Om dat als reden te nemen de witte vlag uit te steken, en je OOK LEGAAL af te laten luisteren, dan moet je wel een hele grote duiloor zijn.

Wil je iets doen aan de zwakste schakel? Dan is de makkelijkste stap om INDERDAAD je Smart TV (die al net zo'n slechte privacy policy heeft, en ook willekeurig mee mag luisteren) en je Xbox iig het raam uit te flikkeren.

Je smartphone en PC zijn lastiger. Echter, mensen zich er doorgaans van bewust. Er is ook geen zinnig alternatief. Ik meen dat dit het grootste Europese Veiligheidsrisico is dat er is. Over al onze politici bestaat een zee van blackmail. Je kunt niet onderhandelen met iemand die precies weet hoe jij je ingelezen hebt, en hoe niet.

Maar ga ALSJEBLIEFT geen geld uitgeven aan machines die je MET LEGALE TOESTEMMING af gaan lopen luisteren! Dan ben je toch echt helemaal de weg kwijt?
Wat mij het meeste stoort is niet dat je afgeluistert kan worden, dat kan, zoals je zelf zegt, makkelijker op een andere manier (voor de crimineel, beveiligingsdienst) gebeuren. Ik zie echter de potentie tot reclame in mijn eigen huis als grootste struikelpunt. Om reclame kun je heen lezen, mits het subtiel gedaan is zoals op vele sites. Reclame op de TV kun je uitzetten, of het geluid dempen. Maar zo'n speaker? Kun je daar tegen zeggen dat hij stil moet zijn als reclame afgespeeld wordt? Waarschijnlijk niet. Nu is dat nu niet zo'n probleem, net zoals dat 15 jaar geleden niet zo'n probleem op TV en internet was. Maar als het verleden een maatstaf is voor wat er gaat gebeuren op zo'n home assistent, dan hebben we over 5jaar een constante kakkafonie aan reclame berichten die uit dat ding komen. Daar zit ik echt niet op te wachten. Dus ik hoef pas zo'n ding als er geen speaker meer in zit.

Of misschien de draadjes doorknippen, succes om dan nog reclame af te spelen :)
AuteurWoutF Hoofdredacteur @ISaFeeliN3 april 2017 09:28
We hebben best even gestoeid met hoe je apparaten als deze moet reviewen. Er valt weinig echt aan te testen, benchmarks zijn er niet en hoe goed ze werken hangt compleet af van wat je ermee wilt doen.

Daarom heb ik ervoor gekozen om te beschrijven hoe ik ze gebruikt heb, een wat meer persoonlijke review dus. Een pagina over privacy kon daarbij in mijn ogen echt niet ontbreken en daarin wordt volgens mij goed duidelijk hoe deze apparaten daarmee omgaan en wat je zelf als gebruiker kunt doen om hier zoveel mogelijk controle over te houden. Ik ben het dus niet met je eens dat het een ondergeschoven kindje is in deze review.

Uiteindelijk heb ik ervoor gekozen om er in de context van de review niet een enorm probleem van te maken, of mijzelf heel activistisch op te stellen. Simpelweg omdat ik niet geloof dat dit het 'potentiele privacydrama' is, dat jij schetst. Amazon en Google weten al erg veel van je en of die input nou via een fysiek toetsenbord, touchscreen of stemcommando binnenkomt, dat maakt niet veel uit.

Je hebt een valide punt dat gebruikers er goed aan doen om na te denken over welke gratis diensten ze allemaal gebruiken en hoe bedrijven met hun gegevens omgaan. Dit soort apparaten zijn simpelweg een extra wijze om van die diensten gebruik te maken.
Tweakers zou een privacy label moeten gaan voeren bij product/services reviews en de pricewatch. Dit kan dan op meerdere assen: is het gevaarlijk vanwege zwakke beveiliging (Netgear met gatenkaas firmware) of is de service die je afneemt privacy invasief (Google services). Je kan beschrijven hoe bedrijven bekend staan qua privacy schendingen en daar dan een waarde aan toekennen. Dit zou je verder kunnen uitvoeren naar de inventaris lijsten die Tweakers bijhouden. Zo kan je een overzicht maken van welke informatie je (mogelijk) blootstelt aan bedrijven, overheden en hackers. Privacy als onderwerp zou een véél prominentere rol in moeten nemen op deze website. Tweakers zou ook vaker alternatieve kunnen meenemen die privacy wél serieus nemen. Jullie kunnen bovendien ook bijhouden hoe de politiek omgaat met dit onderwerp. Dát zou pas technologie op de proef stellen zijn.

[Reactie gewijzigd door laminaatplaat op 22 juli 2024 17:10]

Zijn er alternatieven die de privacy in orde hebben? En spreken die ook mee met de vaatwasser, omvormer (zonnepanelen) etc. die deze apparaten ook kennen? Ik hoop van wel! Ik ken ze nog niet...
Anoniem: 785125 @Arokh3 april 2017 22:31
Het gaat juist niet om het al dan niet bestaan van alternatieven. Dat is juist de kracht van de privacy aantastende producten. Vaak zijn ze uniek, super handig of gewoon gratis. Dat wil niet zeggen dat iedereen dan maar automatisch die diensten moet gebruiken. Ik heb daar in ieder geval geen last van.
Ik reageerde op 'laminaatplaat' die juist vond dat er alternatieven besproken moesten worden.
@techie782 begrijpt mij juist uitstekend. Het alternatief is wat je behoudt als je dit soort producten uit je huis houdt. Je betaalt met meer dan alleen je geld. Dat mag elke keer benoemd worden. Het alternatief kan zijn dat je een gelijkwaardig artikel beschrijft wat hetzelfde kan maar zónder privacy schending. Bij Tweakers werken (tech)journalisten, die mogen best wel wat diepgang en opinie tonen bij het beschrijven van wat er in techland gebeurt en wat dat voor invloed kan hebben op de wereld.

Bovendien is Tweakers een community van makers. Dus als je een alternatief beschrijft zijn er misschien wel leden die zelf gaan knutselen. Of van mij part schrijf je er een wedstrijd voor uit en breng je zo de inzichten van vele bijeen.

[Reactie gewijzigd door laminaatplaat op 22 juli 2024 17:10]

dat zou inderdaad een hele goede toevoeging zijn. Het continu benoemen van 'gratis' Gmail etc. is iets dat mij ook stoort. Je betaalt inderdaad niet monetair, maar met andere middelen.
Je gaat voorbij aan dat deze apparaten voor geen democratisch burger tolereerbaar zouden moeten zijn.

Dat jullie altijd al te weinig prioriteit leggen op de bescherming van je digitale zelf is daarop geen aanpassing.

Je kan met geen gezond verstand iemand aanraden zo'n ding in zijn huis te zetten.

Ook hebben jullie verzuimd om daadwerkelijk analytisch te zijn: hoeveel false positives? Is het wel ECHT essentieel om dit in de cloud te doen? Hoe betrouwbaar zijn Amazon en Google (hint: absoluut niet, al maar vanwege Patriot Act e.d.)? Is die mute knop hardwarematig?
Anoniem: 785125 @WoutF3 april 2017 22:37
Het privacy stuk is gewoon wederom een oppervlakkig en naief verhaaltje. Net genoeg voor veel onwetenden, maar te weinig om de potentiele sponsors van Tweakers niet teveel voor het hoofd te stoten.
Een simpele test met sniffer/packet analyzer was wel welkom geweest
"De microfoons van beide apparaten staan inderdaad constant aan, maar de detectie van het 'hot word' gebeurt volkomen offline. Pas nadat je de speakers wakker hebt gemaakt, zal wat gezegd wordt ter analyse naar de servers van Amazon en Google gestuurd worden."

Lozere belofter hoor je zelden! Tot welke update? Hoeveel false positives? Is de mute knop hardware, of software?

Dat Tweakers het lef heeft gewoon 100% de door Snowden aangetoonde afluistering mee te wegen, dat is nog wel het meest schokerend. PRISM en totale afluistering van het netwerkverkeer - is dat niet net zo goed een privacy inbreuk?

"Dat is simpelweg omdat goede spraakherkenning veel rekenkracht vereist en het daarom in de cloud gedaan wordt."

Dit is klinkklare onzin. Alsof Amazon/Google jou zoveel gratis rekenkracht gaan geven! Als het niet goedkoop was KON het niet in de cloud!

Het is absoluut 100% onnodig dit soort dingen in de cloud te berekenen. Je mag je zelf afvragen waarom dat toch gedaan wordt, maar ik spreek met niemand met Google Glass op, nog zal ik me ooit comfortabel voelen in een door de VS afgeluisterd huis.

Als jij besluit dat wel te doen, zou je er zomaar goed vanaf denken te komen. Een beetje spion laat zichzelf niet bemerken. En, misschien ben je inderdaad wel compleet oninterresant - omdat je verder gewoon niet online gaat, en geen enkel belang hebt in eniger zaak. Anders moet je je afvragen wat de VS zou kunnen doen met deze data, en of je er geld aan wil geven dat in huis te halen.
Ik ben het er ook mee eens dat het klinklare onzin is dat spraakherkenning niet op een mobiele device gedaan kan worden. Dat kan het zeker wel en er zijn talloze voorbeelden van APIs die het offline kunnen.

Het enige voordeel tussen cloud-based en offline is dat de cloud constant nieuwe analyses toe kan voegen aan de spraakherkenning. Machine learning kan dan ingezet worden voor een steeds betere spraakherkenning.

Toch zie ik het liefst een offline oplossing; Het is het snelst en veiligst voor de gebruiker, updates kunnen er dan voor zorgen dat er nieuwe features toegevoegd worden.

Als je kijkt naar de huidige ontwikkelingen in de VS sinds Donald Trump daar president is, wordt ik sowieso niet vrolijk. Vanaf gisteren mogen ISP's de data van hun klanten verkopen aan derde zonder toestemming. Als dat al zo makkelijk kan, hoe veilig is onze data daar dan nog. Het illustreert hoe fragiel de hele privacy situatie is en is geweest in de afgelopen jaar.

De dooddoeners 'Ik heb niets te verbergen' zullen dan wel snel verdwijnen uit de wereld, zodra ze zien dat er ook hele nare dingen gedaan kunnen worden met jouw 'open voor de wereld' informatie.
Je verliest gewoon onderhandelings kracht. Bargaining power. Als FB precies weet waarvoor je gevoelig bent, hoe gevoelig je bent, hoeveel je te spenderen hebt, dan kunnen ze je altijd het duurste aanbod doen dat je accepteert. Amazon zit daar natuurlijk ook wel op te wachten.

En die constante updates, die kan je echt wel ff naar de gebruikers sturen hoor. Het opbouwen van een megagrote machine-learning database is waardevol voor het bedrijf, maar een andere business, en bovendien gewoon heeel, heeel slecht voor jou.
Als je kijkt naar de huidige ontwikkelingen in de VS sinds Donald Trump daar president is, wordt ik sowieso niet vrolijk. Vanaf gisteren mogen ISP's de data van hun klanten verkopen aan derde zonder toestemming. Als dat al zo makkelijk kan, hoe veilig is onze data daar dan nog. Het illustreert hoe fragiel de hele privacy situatie is en is geweest in de afgelopen jaar.
Vergis je niet in wat nu in de US aan de gang is, want er wordt al sinds de dotcom periode gevochten om de Internet accessproviders aan carrier status te geven voor de wet. Hiermee komen verplichtingen voor accessproviders, maar ook vrijstellingen. Ze moet alle klanten hetzelfde behandelen, maar ook zijn ze vrijgesteld van vervolging van de data die nu door hun netwerk gaat. De gevolgen van het verkopen van deze metadata gaat vergaande gevolgen hebben. Dit kan nog weleens de meest gehaaide privacy maatregel zijn die er is, want als ze je daadwerkelijk kunnen profilen kunnen ze je ook beoordelen op misbruik. Het heeft bij de telegraaf/telefonie aanbieders destijds wat tijd gekost, maar daarna was de sector wel overtuigd dat er andere wetgeving nodig was.
Als iedereen Google gebruikt (om z'n vragen in te typen) is er geen probleem... nu het plots via de stem gaat is het wel een probleem ?

Maar natuurlijk bestaan er reeds complot theorieen dat je stem constant wordt opgenomen op de servers van Google (of welk bedrijf dan ook)... niet dus ! Ondertussen lopen we constant met een GSM rond (zodat je provider perfect weet waar je bent), en kan die ook reeds tientalle jaren al je gesprekken opnemen ?

Het is dus niet omdat het technisch mogelijk is dat het zo ook is... probeer het dus een beetje te relativeren (en als je dat niet kan zeg je best je internet en mobiel abonnement op).
Ondertussen lopen we constant met een GSM rond (zodat je provider perfect weet waar je bent), en kan die ook reeds tientalle jaren al je gesprekken opnemen ?
Een van de redenen waarom ik mijn GPS standaard uit heb staan. (een andere reden is batterijverbruik) Natuurlijk weten ze waar ik in de buurt ben vanwege de lokatie van de GSM mast waarmee ik verbind. Dat is dan een probleem waar ik mee zal moeten leven. Je moet ergens een afweging maken tussen gebruik en privacy.
Dus jij gaat er al vanuit dat je provider (of andere partijen) ook toegang hebben tot je GPS ?

Soms is het alu-hoedjes gehalte toch groot heb ik de indruk.
Je hebt geen GPS nodig om een telefoon te lokaliseren, dit kan ook gedaan worden op basis van de zendmasten waarmee de telefoon verbonden is.

Dus dit uitzetten heeft alleen nut voor je batterij...

Overigens slaat Google ook nog eens alle WiFi punten om je heen op zodat ook zij weten waar je je bevindt. Een paar jaar geleden meen ik al iets van gezien dat Google perfect een telefoon kon volgen via zendmasten en WiFi adressen.
Anoniem: 112755 @r25043 april 2017 19:57
Deze praatpalen versturen standaard niet alles wat de mic oppikt, maar technisch is dit gewoon mogelijk. De microfoon zou op afstand gewoon softwarematig aangezet kunnen worden om alles door te sturen. Gevaarlijk speelgoed in mijn ogen.
Dat kan met een GSM ook reeds 20 jaar... al kunnen we niet ontkennen dat sommige bedrijvend de grenzen wel aftasten, maar het is aan de wetgeving om daar een kader voor te maken (en dat loopt serieus achter), laat ons van de techniek genieten.
Eens. Maar ik denk ook dat de argwaan voor een deel komt uit het feit dat het iets heel nieuws is dat opzienbarende nieuwe functionaliteiten biedt. Maar in feite komt het neer op functionaliteit (o.a. opnemen van stem-, en omgevingsgeluid) wat allerlei apparaten allang kunnen en daar staan we al niet eens meer bij stil. Jouw mobiel en je laptop kunnen dat ook al. Sterker nog, tegenwoordig staan die bijna altijd default te luisteren (Siri, Google Now, Cortana).
Maar dat doet inderdaad verder niet af aan de zorg om privacy.
Bij het feit dat ze "standaard al staan te luisteren" moet er wel bij vermeld worden dat deze dan geen data naar de server sturen totdat er bijvoorbeeld "Ok, Google" lokaal (terecht of onterecht) wordt herkend.
Anoniem: 112755 @RoelRoel3 april 2017 20:01
Totdat ze dat remote inschakelen of het apparaat wordt gehackt. Ik zou visueel dataverkeer willen zien. De chromecast in mijn tv op de slaapkamer vind ik soms al verdacht veel netwerkactiviteit tonen als de tv uit staat...
Volgens mij is dat gewoon een bijkomstigheid van de tijd waarin we leven. In een tijd waar alles zo gepersonaliseerd mogelijk is, is het logisch dat de bedrijven veel over ons weten. Zeker een apparaat zoals je telefoon weet gewoon ontzettend veel van je waarvan een deel wordt doorgestuurd naar de fabrikant. Van de ene kant eng en ongemakkelijk, aan de andere kant een logisch gevolg. Daarnaast waren bepaalde producten lang niet zo goed als dit niet mogelijk was geweest.

Voor de gemiddelde consument is het helemaal niet erg wanneer er een boel informatie gedeeld wordt, aangezien ze als groep interessant zijn en niet als persoon. Natuurlijk is dit voor sommige personen anders en die moeten dan
a) dit soort functionaliteit uitschakelen.
b) dit soort producten niet kopen.
als je je dusdanig druk maakt over je privacy, dan moet je dit soort technologie al helemaal niet in huis halen.
Zou ik ook niet snel doen, maar ik wil dan ook weer niet al te hypocriet overkomen, want ik heb ook een Smartphone, ik gebruik Facebook.. dus mja. Maargoed, dit is wel heel erg een open deur, zo'n apparaat. Let's hope I'm wrong.
Anoniem: 310408 @TheSiemNL4 april 2017 11:08
als je je dusdanig druk maakt over je privacy, dan moet je dit soort technologie al helemaal niet in huis halen.
En ZEKER geen smartphone op zak hebben.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 310408 op 22 juli 2024 17:10]

Wel grappig te lezen dat iedereen hier praat over privacy en opslag van spraak opdrachten alsof het iets nieuws is terwijl de meeste van deze mensen al jaren lang dezelfde dingen zoeken via www.google.com en daar totaal geen problemen mee hebben! Dit is precies hetzelfde alleen dan met spraak, achterkant is onveranderd alleen het kanaal is anders. Houd jezelf toch niet voor de gek. Dit is omkeerbaar en wij zijn niet interessant als individu maar worden omgezet (geclusterd) in patronen die geld op kunnen leveren voor bedrijven en dat gebeurt al jaren zo.
Anoniem: 535502 3 april 2017 13:51
quote
Dat is simpelweg omdat goede spraakherkenning veel rekenkracht vereist en het daarom in de cloud gedaan wordt. Heb je dus geen actieve internetverbinding, dan reageren beide speakers wel op je stem, maar kunnen ze vervolgens helemaal niets.
unquote

Kijk, dat is nu wat mij het meeste ergert. Waarom MOET alles via internet gebeuren?
Als ik zou vragen om mijn koffiezetmachine aan te zetten, moet dit dus gewoon binnen mijn thuisnetwerk kunnen gebeuren en hoeft er helemaal niets via de cloud of buitenshuis verbinding gemaakt te worden.

Wanneer leren producenten eens om gesloten circuits te maken? Internetverbinding hoeft enkel maar als ik iets vraag dat niet binnen mijn thuisnetwerk valt.
Als ik zou vragen om mijn koffiezetmachine aan te zetten, moet dit dus gewoon binnen mijn thuisnetwerk kunnen gebeuren en hoeft er helemaal niets via de cloud of buitenshuis verbinding gemaakt te worden.
Omdat je voor $125 geen hardware krijgt die goede stemherkenning kan doen zonder vele miljoenen aan hardware in de cloud.
De hardware voor processing is niet meteen het probleem, maar de database die bijgehouden wordt om de spraakherkenning een beetje betrouwbaar te laten zijn is nogal groot. En die wil je wel een beetje up-to-date hebben.

Immers, mijn autoinfotainment systeem heeft ook spraakherkenning voor de bediening van de navigatie en radio. En daar zit echt geen tonnen kostende hardware in. Alleen is de herkenning niet heel erg betrouwbaar (maar wel in het NL).
Het zijn leuke apparaten en was toevallig laatst aan het kijken naar meer automatisering binnen huis. Aardig wat systemen bekeken en vergeleken, maar bij alles mis je wel het een of het ander. Privacy is iets wat hierboven al vaker aangehaald is en ik vind het nogal bekrompen beschreven in de review.

Daarnaast kun je met de processors en rekenkracht tegenwoordig echt wel een computer met stemherkenning maken zonder dat dit via de cloud moet verlopen, dit is gewoon een leuke manier voor ze om informatie binnen te halen. Erg naïef om te denken dat dit alleen via de cloud zou kunnen. Ja er zijn genoeg smart producten te vinden die ook privacy gevoelig zijn, maar al deze producten werken ook zonder internet. Of het nu een telefoon is, televisie, computer en ga zo maar door. Dat is bij dit product echter niet het geval. Naar mijn mening een gemiste kans, er zullen genoeg mensen wat meer willen betalen voor een onafhankelijk product.

Automatisering binnen woningen is iets wat echt in opkomst is en ik verwacht dat dit over paar jaar een erg grote markt zal zijn. Gelukkig zijn er ook voldoende alternatieven die niet per se spraakherkenning hebben maar die ook niet direct met het internet verbonden moeten zijn.

Maar hoe meer ik er over na ga denken, lijkt het me toch eenvoudiger, goedkoper en beter dat ik moet opstaan en een schakelaar moet overhalen of andere handelingen moet uitvoeren. Dan hoef ik ook niet elke avond te sporten, omdat ik anders te weinig beweging krijg door mijn kantoor baan :P

[Reactie gewijzigd door Andyk125 op 22 juli 2024 17:10]

Kunnen Alexa en Google Home elkaar ook opdrachten geven?

:+
Jazeker, je start bijvoorbeeld met "Alexa, say: home assistant ask alexa to how are you google home? Op die manier kun je een loop creëren :)
Ik twijfel al een langere tijd om zoiets aan te schaffen. Had graag de Homey bij de vergelijking gezien. Vooral omdat je de Homey gewoon in NL kan kopen.

[Reactie gewijzigd door streamnl op 22 juli 2024 17:10]

Gelukkig kan je de reviews nog altijd naast elkaar leggen :)

reviews: Athom Homey: smarthomehub van Nederlandse bodem
Homey heeft inmiddels een Alexa skill, die voor Google Assistent is onderweg.
https://forum.athom.com/d...ment/47640/#Comment_47640
https://www.amazon.com/Athom-B-V-Homey/dp/B01MTBIR69

[Reactie gewijzigd door jip_86 op 22 juli 2024 17:10]

Het leuke is dat athom bezig is om het aan elkaar te linken. Je kunt straks de toch betere stemherkenning van alexa en home gebruiken om commando's naar homey door te zetten.

Homey is echter echt wel een ander apparaat in mijn ogen. Homey spreekt bijv wel z wave. Daarnaast bepaal jij veel meer vantevoren wat er wel of niet gaat werke, door flows aan te maken. Sinds kort heeft de laatste experimentele firmware ook ondersteuning voor Spotify (voor nu alleen nog naar Sonos), YouTube en soundcloud aan boord en zijn de mogelijkheden nog weer veel leuker.
Dit is wat de meeste home automation pakketten ook kunnen en doen. Zoals bijvoorbeeld OpenHAB waar ook een Alexa skill voor is.
Ook al lijkt Homey misschien veel op Alexa of Google home, de conceptuele verschillen zijn echter groot. Naar mijn mening (als Homey gebruiker) is Homey geen personal assistent maar een smart home controller. Spraak aansturing is niet de main feature van Homey, maar de diversiteit aan antennes/protocollen en community drijven apps.

Ik gebruik Homey om Klik-aan-klik-uit, Phillips Hue, Fibaro en verschillende web services aan elkaar te knopen. Enkel Hue heeft (nog) een bridge nodig. Alexa en Google Home zouden ook bridges nodig hebben voor klik-aan-klik-uit.
Ik heb nu een aantal maanden de home. En ben er zeer blij mee. Elke ochtend en middag gaat de muziek aan via spotify. Het geluid en bediening is zeer fijn.
Tijdens het koken gebruiken we hem soms, net als het verhogen van de thermostaat.

Maar alleen voor de muziek. Zou ik hem al kopen. Bedienen van de tv gaat ook goed ( Google tv en Chromecast)
Leuk artikel, maar ik moet het toch ff kwijt:
Waarom 2 producten vergelijken die hier niet te koop zijn?
Omdat heel veel tweakers wel vaker spullen uit het buitenland importeren.
Of, zoals ik in het buitenland wonen waar ze wel te koop zijn :)
Klopt, ik heb hem hier besteld, voor de liefhebber: https://www.chromeit.nl/a.../amazon-echo-dot-2nd-gen/
Stel je dit soort vragen ook bij Autoweek? Er zijn namelijk genoeg auto's die ook niet in Nederland te koop zijn.

Maar meestal gaat het daar niet eens om. Nog los van het feit dat deze twee producten vroeg of laat wél op de Nederlandse markt verkrijgbaar zijn, geeft deze vergelijkende review een mooie update over hoe ver de technologie is. Voor mij en mijn vakgebied is het wél van essentieel belang om dit te weten en ik heb deze review dan ook uitvoerig gelezen.

Maar goed. Ga jij maar lekker een review lezen over de Homey. Die is wel gewoon in Nederland verkrijgbaar.
Tweakers gaat in eerste instantie om techniek en niet zozeer om commercie. Dus waarom niet?
Ik blijf me ongemakkelijk voelen als ik praat tegen mijn telefoon, bij deze 2 producten zal het niet anders zijn. Vandaar dat ik dit soort apparaten niet aanschaf. Bovendien ben ik ook niet iemand die het noodzakelijk vind om de verlichting in huis met stem commando's aan te sturen, ik loop makkelijker gewoon even naar het schakelaartje (of draaiknopje)
Ik heb het ook dat ik dat vreemd blijf vinden. Het is denk ik minder ongemakkelijk als het in je eigen huis is. Net als dat praten tegen je carkit (commandos) in de auto best normaal voelt. Praten tegen je telefoon is vaak ook ongemakkelijk omdat het in het openbaar is.
grappig, dat zei MrsT ook toen ik een echo kocht.. nu grapte ze laast of ik geen alexa in de camper kon bouwen... ze is er immers zo aan gewend en gebruikt hem vaak.
IK zou graag zien dat het mogelijk is om het trigger woord naar keuze is in te stellen.
Er lopen genoeg geeks rond die liever "hey, J.A.R.V.I.S., HAL, Red Queen oid roepen :)
IK zou graag zien dat het mogelijk is om het trigger woord naar keuze is in te stellen.
Er lopen genoeg geeks rond die liever "hey, J.A.R.V.I.S., HAL, Red Queen oid roepen :)
Het lastige hierbij is dat niet alle trigger words even goed te detecteren zijn, de hotwords die smartAssistants nu gebruiken zijn bewust gekozen omdat deze gemakkelijk te trainen en herkennen waren.

Als je ineens HAL wilt kunnen herkennen als hotword zul je al helemaal in het Nederlands als snel false positives krijgen tenzij je echt weken aan het trainen bent geweest, dat is dan niet echt meer plug and play en daardoor 'verliest' het product aan waarde.

Verder ben ik het helemaal met je eens dat het totaal geweldig zou zijn als het wel fatsoenlijk kan.
Wachten op de Motorola variant. :)

M'n Moto X 2014 heeft personalized trigger. :)
Wauw precies op tijd deze review, ik vlieg vanmiddag naar de verenigde staten en ben aan het twijfelen om een google home mee te nemen. Ik heb voor de rest nog geen slimme apparatuur, zoals hue lampen, geen spotify of play music abo, dus de vraag is dan of ik voor 100 dollar wel echt klaar ben.

Gaat een beetje afhangen van hoe duur de vakantie voor de rest word denk ik :p
Leuk Artikel, ben benieuwd wanneer ze gewoon in de Benelux te koop zijn.
En natuurlijk met de Nederlandse taal overweg kunnen.

Denk toch echt wel dat ze een succes kunnen worden, als ze maar betrouwbaar werken.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.