Apparaat Amsterdamse designer maakt wijzigen roepnaam slimme speaker mogelijk

Een in Amsterdam woonachtige designer heeft een apparaatje gemaakt, waarmee het mogelijk is het hotword waarmee je een slimme speaker wekt te wijzigen in wat je maar wil. Er is wel wat knutselwerk voor nodig om het in elkaar te zetten.

Slimme speakers zijn handig, maar dat je de hele tijd 'Hey Google' of 'Alexa' moet zeggen vindt niet iedereen een goed idee, zeker niet als Alexa de naam is van een familielid of een ex. En dat terwijl er zoveel leuke namen zouden zijn voor digitale assistenten. Wat dacht je van Computer, Janet of heb je liever je eigen Clippy in huis? Dat is standaard niet mogelijk, want Google laat je het hotword niet veranderen en Amazon geeft beperkte mogelijkheden voor het 'wake word' van een Echo.

Dat vond de van oorsprong Deense ontwerper Björn Kalmann ook, en dus bedacht hij Project Alias. Wie het zelf na wil maken kan de instructies vinden op Instructables. Het apparaat gaat over een Home of Echo heen en maakt hem 'doof' door een onhoorbare ruis. Die ruis gaat weg als gebruikers het zelfgekozen woord gebruiken en zegt stilletjes 'Hey Google' of 'Alexa' tegen de speaker, waarna de speaker functioneert als normaal.

In de 3d-geprinte behuizing zit een Raspberry Pi met microsd-kaart, een microfoonset, speakertje en wat bekabeling. De software werkt via een lokale pagina voor setup die gebruikers via de browser kunnen benaderen en die draait op de Pi. De code daarvoor staat op GitHub.

De eerste keer is een telefoon nodig om de setup te doorlopen, daarna functioneert de Alias zelfstandig. De nu beschikbare 3d-printmodellen ondersteunen alleen de originele Home en Echo. Ondersteuning voor andere modellen als de Echo Dot, Home Mini en andere modellen uit de speakerseries is er nog niet.

Door Arnoud Wokke

Redacteur Tweakers

15-01-2019 • 07:14

89

Reacties (89)

89
85
60
4
0
13
Wijzig sortering
Raak je zo niet de functionaliteit van Voice Match kwijt?
Dan kunnen mijn vriendin en ik niet meer naar onze eigen agenda vragen bijvoorbeeld?
Wat doet voice match eigenlijk wanneer jij hey google zegt en je vriendin vervolgens de vraag stelt? Is de agenda match dan op het keyword of de vraag? (Denk het laatste)
Op het keyword :)
Als je voice match instelt moet je ook het keyword 4 keer zeggen.
Gemakkelijk te ondervangen door aan dit apparaat (de Alias) ook stemherkenning/voice match toe te voegen en eenmalig zelf het zinnetje 'Hey Google' in te spreken in de Alias.
Bijkomend voordeel is dus dat Google en Amazon niet kunnen meeluisteren omdat er continu static noise de microfoon verblind.

Ook als je speaker gehackt wordt kan er dus niemand meeluisteren in je huis. Soort sound barrier heb je dan.
Sterker nog, dit is het hele doel van het apparaat. Een andere naam kunnen gebruiken is juist het bijkomende voordeel.
Waarom wordt dit voordeel (dan) nergens aangegeven? Bij Tweakers niet, in het filmpje niet.

Ik snap dat het vervelend is als er een Alexa in huis is of als het je schoonmoeder/ex/overledene is of iets dergelijks. Maar privacy zou toch juist het grote pluspunt voor 95% van de mensen moeten zijn?
En niet het wijzigen van een naampje naar Dodo/kutkind/flapdrop of whatever...

Zo jammer dat dit dan nergens genoemd wordt. Privacy is so underrated tegenwoordig :'(

[Reactie gewijzigd door White Feather op 23 juli 2024 03:59]

Kan ook zijn dat de ontwikkelaar bang is door Google/Amazon aangepakt te worden en daarom geen grote ruchtbaarheid zelf geeft aan dit voordeel.
Het wordt wel in het filmpje benoemd, maar dan subtiel. Die dame zegt op een gegeven moment "Als ik dit er dus op zet kan ie me niet horen?" en dan zegt ze "OK Google" en komt er geen response.
Op het einde van het filmpje zegt die meneer ook nog "See, Alias has paralyzed your device and only listens when you call its name".

Ofwel, het is gewoon duidelijk in de advertentie, ik snap je punt niet.

[Reactie gewijzigd door Asitis op 23 juli 2024 03:59]

Overrated? Neem aan dat je underrated bedoelt?
Jup, na de USB condoom nu dus de condoom voor je digitale assistent.
USB condom? Never heard of, tell me more!
Een USB condoom is een apparaatje dat je tussen en onvertrouwd oplaadpunt (in de trein, bus, publieke plek ed.) en je eigen apparaat zet, om te zorgen dat er geen malware wordt geinstalleerd op je device (zogenaamde "juice jacking"). Hier een bronnetje als je meer wilt weten: https://en.wikipedia.org/wiki/Juice_jacking#Mitigation

[Reactie gewijzigd door GLaDTheresCake op 23 juli 2024 03:59]

Je kunt natuurlijk ook een power-only kabel gebruiken als het juist om een micro-usb apparaat gaat b.v.
Geniale oplossing voor inderdaad én het keyword én het doof maken van de speaker wanneer je niet wilt dat deze luistert.
- Dat Google en Amazon van de data mining zijn en een normale ontwikkelaar niet?
- Dat de software hoogstwaarschijnlijk open source is en dan gecheckt kan worden?
- Dat een slimme luidspreker rechtstreeks met het internet verbonden is en zo'n pi dat niet hoeft, zodat er dus nooit data je huis uit hoeft?

En hacken is gewoon mogelijk, beetje Google levert deze al op: https://www.google.nl/amp...rt-speakers-into-spy-bugs
Bedankt voor de link. Ik was nog niet bekend met die hack.

Hoe goed de apparaten van Google en Amazon te vertrouwen zijn en beveiligd zijn ten opzichte van andere apparaten blijft een open punt.

Wat ik me blijf verbazen is dat mensen een probleem hebben met een slimme speaker terwijl we allemaal met een smartphone van Apple/Samsung/Google rondlopen met apps van Facebook en tientalle andere bedrijven die we dan ineens wel vertrouwen.

For the record: Ik heb m'n huis vol liggen met Google Home Mini's.
Dat andere apparaat heb je zelf in beheer, en daar kan google of amazon niet meeluisteren zonder dat jij dat wilt.
Janet? Computer? Nee man, Jarvis :D
Ben ik de enige die last had van Google die ging luisteren bij het vrouwtje dat zei: "ok Google" :+
Vast niet. Mijn Echo Dot v2 luistert ook elke keer als ik een youtubefilmpje afspeel waarop iemand "Alexa" noemt.
Same here...
Als ik Google IO kijk gaat het hele huis bezerk :+
Ik was zo blij dat ik in het enige kamertje in mn huis was waar geen GH staat...!

Wat dat betreft moet het internet denk ik eens opgevoed gaan worden. Bij youtubers die over slimme speakers 'vloggen' zijn ze al zo ver dat ze hot-words 'dempen'. Nu de rest van de wereld nog.... Voordat we weer zo'n burgerking reclame in de wereld krijgen https://www.google.com/ur...FoR1J0jVBA8-E4XYP&ampcf=1
Even off-topic. Maar ik vind het merkwaardig dat tijdens Keynotes van apple, waar soms meerdere malen hey Siri gezegd wordt, er in de zaal of bij mij thuis nooit een apparaat af gaat. Is dat een verborgen magie?
Ik draai er niet warm van. Ik zou het leuk vinden om de hot word van mijn Google Home te kunnen veranderen, maar dit is een kostbare oplossing..

Een Raspberry Pi is tegenwoordig niet zo duur, maar het zijn toch fikse extra kosten die je daar bovenop moet leggen. Daarna moet je nog iets 3D laten printen en je moet het allemaal zélf in elkaar zetten. Het is wel een creatieve oplossing, maar of dit echt van de grond gaat komen. Ik zie vooralsnog niemand met een kwakkie op zijn Home of Echo thuis zitten.
Er is ook niemand die beweert dat deze man hier rijk van gaat worden. Het opent wel een wereld naar wellicht "betere" oplossingen. Ik heb 2 GH in huis en ik hoor mijn zoon van af en toe "He Googo" roepen. Dat is niet gezond.
Wat is niet gezond? Dat je zoon je probeert na te doen? Stel dat je een ander woord kan gebruiken, dan gaat je zoon dat toch gewoon zeggen? Kinderen kopiëren nu eenmaal, imho is dit gewoon inherent aan het gebruik van dit icm de aanwezigheid van kinderen...Instant satisfaction: je roept wat en er komt meteen een respons, de vraag is of dat gezond is in de opvoeding? (no offense ik wil me niet met iemands opvoeding bemoeien, maar heb er wel serieus mijn twijfels bij)
Want kinderen moeten zeker niet leren omgaan met technologie die in de toekomst alleen maar meer gebruikt zal worden! Nee laten we allemaal onze kinderen opvoeden zoals wij zijn opgevoed, met dezelfde technologieën die wij hadden toen wij kinderen waren, want nieuw is eng en gevaarlijk!
Ahahahah, same here. M'n dochter van 2 roept "Stop casting" en "plee huf roos". Zou fijn zijn als ze straks niet de hele tijd "Google" gaat roepen.
Ach ja, dat voorkom je toch niet. Mijn dochter van 5 roept nu steeds dat ze met Siri wil spelen nadat ze bij een vriendinnetje is geweest waar ze veel Apple spullen hebben, terwijl wij zelf helemaal niet met Siri werken. Als ze het thuis niet oppikken doen ze het wel ergens anders.
Ik vind het idee best goed. Het geeft in elk geval aan dat je de GH met wat knutselwerk van naam kunt veranderen en gelijk een extra beveiligings-schil om je GH kunt plaatsen. Helemaal leuk dat hij het gewoon als open-source op Github zet. Zo kunnen anderen het namaken.
Commercieel zou zo'n "kwakkie" het misschien ook wel aardig doen. Het filmpje zou ook niet misstaan als "kickstarter", maar daar kiest hij dus niet voor.
Wat je van de vormgeving vindt is natuurlijk persoonlijk. Ik vind het wel geslaagd. Het is duidelijk te zien dat hij een designer is.
Nu nog de microfoon van alexa of google home kunnen uitschakelen zodat ze echt niet met alles mee kunnen luisteren en dan wil ik er wel een lelijk toupetje op gooien hoor!
Zit gewoon een knop op de Echo speakers om de microfoon uit te schakelen... al blijft het natuurlijk wel een 'software' oplossing... dus staan ze wel echt uit... hmm.... :p

Vraag me overigens wel af of de directionele microfoons die iig Echo's hebben nog wel werken met dit ding
De knop op de Google Home MINI is blijkbaar ook 'softwarematig' (wel een fysieke knop, maar deze koppelt niet direct de microfoon af). Je kan namelijk ook met een spraakopdracht de microfoon uitschakelen. De knop staat dan nog wel op 'aan'..... lekker verwarrend.

Maar goed, als wij hier echt serieuze gesprekken (evt. moeten) voeren dan gaat gewoon de stroomstekker er even uit en de smartphones in de jaszak op de kapstok in de gang.

Je kan bij https://myactivity.google.com/myactivity ook zien (en luisteren!) welke gesproken opdrachten je hebt gedaan 'tegen' de Google home (mini). Wat mij opvalt is dat als ik een gesproken opdracht terug luister, dat ik ong. 1 a 2 seconden achtergrond geluid hoor, en dan mijn stem 'OKE Google, zet de TV uit' .

Schijnbaar luistert de Google Home dus wel constant mee en gaat pas 'opnemen' als het 'OK Google' heeft gehoord, maar laat dus ook 2 seconden voor die opdracht al geluid horen wat is opgenomen. Ik kan dus terugluisteren wat ik 2 maanden geleden heb gezegd: ' 2 sec achtergrond geluid - 'oke google zing een liedje' - 1 sec achtergrondgeluid'.

Wellicht een 'feature' dat na gesproken te hebben 'oke google' dat dan pas echt dat stuk gesampled wordt en naar Google wordt gestuurd... (?)

Maar het 'ding' luistert 'vanuit het kastje' dus wel constant mee ! (dus als Google zou willen... dan....)

Misschien maar eens kijken met WireShark o.i.d. wat er nu daadwerkelijk, al dan niet constant, naar Google wordt verstuurd....!

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 1058531 op 23 juli 2024 03:59]

Anoniem: 1058531 @etimm15 januari 2019 14:07
Bij de Google Home MINI is het mogelijk om de microfoon 'hardwarematig' (d.m.v. een knopje op de achterkant) uit te schakelen. Bij de 'gewone' Home en Alexa weet ik niet of dat kan. Uiteraard zou je het ding kunnen openen en zelf bij het kabeltje/soldeerpunt van de microfoon een schakelaar kunnen 'tussen plaatsen'.

update: zie mijn reactie onder kerstmanneke: de knop is softwarematig...

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 1058531 op 23 juli 2024 03:59]

Het apparaat gaat over een Home of Echo heen en maakt hem 'doof' door een onhoorbare ruis. Die ruis gaat weg als gebruikers het zelfgekozen woord gebruiken, waarna de speaker functioneert als normaal.
Dit klinkt goed. Ik neem aan dat er ook een speaker in zit die dan zelf gelijk "hey alexa" of iets zegt? Op het moment dat jij je eigen wake up word zegt.
Klopt, thanks! Ik heb het even toegevoegd :)
Leuke suggesties met Computer, Janet en Clippy! :D
Hal zou ook mijn favoriet zijn. Niet alleen vanwege HAL 9000, maar ook vanwege de associaties met Hal van Malcolm in the middle. Best dad ever! :)
Ik neem aan dat de persoonlijke resultaten functie dan niet langer werkt?

Edit: Wat een lachertje dat moderatie systeem hier. Vier stemmen en allen vier "off-topic"...
Kan iemand mij uitleggen waarom dit off-topic is?
Als ik tegen Google Home zeg "Hé Google, wat zijn mijn afspraken vandaag" dan zal de speaker d.m.v. voice match mijn agenda oplezen. Als mijn vriendin dit zelfde zegt, zal haar agenda worden opgelezen.
Ik vraag me dus af of de voice match nog wel werkt als de speaker "Hé Google" zegt...

[Reactie gewijzigd door S-1-5-7 op 23 juli 2024 03:59]

Dit is overigens ook een mooie oplossingen voor alle mensen die, ondanks dat er niet wordt 'afgeluisterd', toch bepaalde alu-hoedjes-afluister-theoriën hebben :)

Ik wacht echter op een iets makkelijkere/goedkopere oplossing om mijn google om te dopen naar 'Skynet' :)
Anoniem: 1128097 @Tusk15 januari 2019 09:10
Maar waarom zou je zo'n ding in huis willen als je bang bent om afgeluisterd te worden?
Maar waarom zou je zo'n ding in huis willen als je bang bent om afgeluisterd te worden?
Ik neem aan dat jij van alles wat je gebruikt ook de risico's inziet. Schoonmaakmiddelen zijn giftig, een slot op de deur kan het gevolg hebben dat je buitengesloten wordt etc. Het lijkt mij heel gezond om zo'n veiligheidsanalyse te doen, continu en vaak onbewust, en dan tegenmaatregelen te nemen. Het schoonmaakmiddel niet naast de whiskey zetten, sleutels in je zak steken voordat je het huis verlaat etc. Dat lijkt mij een veel gezondere houding dan alle spullen met enig risico uit je huis te verbannen.
Anoniem: 1128097 @84hannes15 januari 2019 11:08
Mooi argument. Alleen de drogreden in de laatste zin maakt het beetje raar.

Een slot heb je nodig. Schoonmaakmiddelen ook. Maar dit apparaat niet. Volgens jouw redenatie kan ik net zo goed een lekkende kern reactor in mijn huis neerzetten zolang ik maar zorg dat er tijdens een meltdown een alarm afgaat.

Er zijn nou eenmaal dingen die je moet vermijden als de pest. Dat mensen andere meningen hebben, is natuurlijk een dingetje.
En mijn argument staat nog steeds. Als je bang bent om afgeluisterd te worden, dan neem je toch niet apparaten in huis die verbonden zijn aan het internet en die heel de dag luisteren naar alles in het huis?
Lijkt mij een simpele 1 + 1 = 2.
Als jij bang bent voor clowns dan koop je toch ook geen clowns poppetjes? Zelfde principe.
Een slot heb je nodig. Schoonmaakmiddelen ook. Maar dit apparaat niet.
Dat ben ik niet met je eens. Met azijn, citroensap, ossegal en as kom je een heel eind om je huis schoon te maken en het is aanzienlijk minder giftig. Een computer om belastingaangifte te doen en bankzaken te regelen is heel wat lastiger om niet te hebben. En ik kan niet garanderen dat jouw computer jou niet de hele dag afluisterd.
Anoniem: 1128097 @84hannes15 januari 2019 12:48
[...]

Dat ben ik niet met je eens. Met azijn, citroensap, ossegal en as kom je een heel eind om je huis schoon te maken
En dat zijn dan jouw schoonmaak middelen ;)

En een computer is iets anders dan een slimme speaker, waar we het over hebben. Blijf een beetje bij het onderwerp.
Nee. Jij hebt het over apparaten met een microfoon, internetverbinding en software die je niet kunt vertrouwen. Ik ook. Jij vindt dat azijn hetzelfde is als ammoniak, ik vindt dat er geen wezenlijk verschil is tussen slimme speakers en andere computers.

[Reactie gewijzigd door 84hannes op 23 juli 2024 03:59]

Anoniem: 1128097 @84hannes15 januari 2019 16:41
Als je een product gebruikt om schoon te maken dan is het een......

Tevens is er zeker wel een verschil tussen een slimme speaker en andere devices.

Dat is wat ik probeer te zeggen, maar dat zal niet aankomen.
Dat is wat ik probeer te zeggen, maar dat zal niet aankomen.
Klopt, je herhaalt het vaak genoeg, maar zonder argumenten zal het nooit aankomen.

Ik stel dat het grootste verschil tussen twee computers de vorm en de software is. De vorm is geen bedreiging en de software is niet te vertrouwen. Dus als je bang bent voor afluisteren dan ontgaat mij echt waarom je smartphones, laptops en wellicht zelfs horloges, televisies, thermostaten en routers (die hebben waarschijnlijk geen microfoon, al heb ik dat zelf nooit gecontroleerd) wel vertrouwd, maar luidsprekers niet.
Anoniem: 1128097 @84hannes16 januari 2019 13:30
Semantische spelletjes spelen doe je maar lekker op college ;)
En een computer is iets anders dan een slimme speaker
Tevens is er zeker wel een verschil tussen een slimme speaker en andere devices.
Dat zijn herhalingen van je standpunt. Ik zou echt wel willen weten waarom je de ene wel vertrouwt, maar de andere niet, maar je helpt me niet echt.
Voor iemand die een desginer zou moeten zijn, vind ik het wel een foei lelijk toupetje :X

Voor de rest een grappig/leuke vinding.
Hij zal dan ook wel geen grafisch designer zijn. Misschien eerder software designer.
Normaal gesproken noemen we dat een ontwikkelaar toch?
Bij designer denk ik over het algemeen aan een grafisch vormgever
Ja dat klopt. Alhoewel de UX-Designer naast me nu terecht opmerkt dat zij ook geen noemenswaardig grafisch design zou kunnen maken.
daarom is de interface van windows 10 ook gedemoveerd van GUI naar UX, geen noemenswaardige grafishe opmaak meer.
hebben ze daar ook laten vallen.

sorry kon het niet laten.
Heb sinds kort de home. Ik hoop wel dat je de lampjes bovenop dan nog ziet. Dat is wel zo handig om te zien wat het apparaat doet. Zo draaien de lampjes gekleurd als hij luisterd. En het volume bedien je met touch of met de hand. Maar verder blijft het natuurlijk gek. Je moet toch er van kunnen maken wat je wil! Jarvis, computer, scarlett :) is toch veel leuker dan oke google!
Probleem is, dat als je er van kan maken wat je wil, de kans op verkeerde momenten afgaan/luisteren groter word.

De kans dat je Ok Google zegt of iets wat daar op lijkt in een normaal gesprek is minimaal, maar als mensen dat ding gewoon een random naam geven kan dat dus de functionaliteit kosten en dat wil geen een fabrikant.

Maar gaat vast ooit komen en ben bang dat ik dan niet kan kiezen tussen al de opties :P
Dat is persoonlijk, en het werkt niet feilloos, heb al meerdere keren gehad dat Ciri ging opnemen toen ik het over iets heel anders had (totdat ik het daardoor uitgezet heb dus), en ik heb een (normale/platonische) vriendin die Alexa heet, dus Hé Alexa is ook geen vreemde uitspraak voor me....

Dus ja, Hé Zoeksl*t zou ik een stuk minder vaak gebruiken in gewone conversaties dan Hé Alexa....
Ja, ben het helemaal met je eens dat dit niet opgaat voor Siri en Alexa. Hoe vaak Siri ook niet random afgaat bij de iPhone van m'n vriendin. Bedoelde dus ook eigenlijk dat Google dit niet zo snel gaat doen, juist om die redenen. Is ook de reden (en marketing,merknaam verstevigen) dat ze voor Oké Google hebben gekozen.

Maar ik ben voor Zoeksl*t als alternatief hoor :P

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.