Google voegt Continued Conversation toe aan Assistant op Home-speakers

Google heeft de Continued Conversation-functionaliteit toegevoegd aan zijn Assistant-spraakdienst. De functie voor 'natuurlijke conversaties' komt als eerste beschikbaar op de Home-speakers.

Continued Conversation screenshot

Gebruikers van de Google Home, Home Mini en Home Max kunnen Continued Conversation inschakelen via het voorkeurenmenu bij de instellingen. Eenmaal ingeschakeld kunnen gebruikers op een intuïtieve manier met de Assistant op de slimme speakers converseren, zonder voor elk commando 'Hey Google' te hoeven zeggen.

Na het eerste commando dat nog wel het hotword 'Hey Google' moet bevatten, kunnen gebruikers vervolgcommando's uitspreken, waar de assistent direct op zal antwoorden. Google kondigde Continued Conversation aan tijdens zijn I/O-evenement in mei.

Of Continued Conversation ook direct in het Nederlands werkt als de Assistant in die taal beschikbaar komt, is niet bekend. Google is de Assistant momenteel in het Nederlands aan het testen. De Home-speakers komen later dit jaar naar de Benelux.

Continued Conversation

Door Olaf van Miltenburg

Nieuwscoördinator

22-06-2018 • 11:18

65

Reacties (65)

65
64
23
4
1
36
Wijzig sortering
Direct wezen proberen maar werkt simpelweg niet...
Hey Google, turn on the lights
-ok turning on 8 lights
Also dim the lights in the kitchen
-... *Draaid icoontje knipper en uit*

Nog wat andere simpele opdrachten gegeven maar zelfde effect.
Ik zie wel het verschil met de functie aan want de lichten op de home blijven gedimd branden na het eerste commando. Zodra je wat zegt pikt hij het op, maar helaas doet hij er niets mee :/
Klopt, zelfde probleem hier! Ik heb het 'start geluidje' aan (onder toegankelijkheid, vind ik wel zo fijn, dan weet je wanneer hij luistert), en na de eerste zin hoor je dat geluid dus nogmaals, maar je kan roepen wat je wilt maar hij doet het niet.
Kijk je dan onder 'activiteit' dan staat er als tweede opdracht altijd 'onbekende spraakopdracht'.
Ik zie net binnen de instelling dat er nog een vinkje aangezet moet worden genaamd continued conversation. Misschien dat aanzetten mocht dat nog niet het geval zijn.
Ja, die staat al wel aan, anders komt inderdaad dat geluidje ook niet voor de tweede keer. Het werkt in NL blijkbaar nog niet helemaal.
Bij mij werkt het prima, ik gebruik wel een gecombineerd commando. Zo is de functie volgens mij ook bedoeld.

Bijvoorbeeld: Hey Google, Table light on and broadcast 'it's dinnertime'.

Vervolgens gaat het licht boven de eettafel aan en hoor ik op de slaapkamers de broadcast.
Ja dat werkt inderdaad wel, "binnenkort" kun je ook een derde commando toevoegen door inderdaad commando's op te volgen met "and" ertussen.
Maar dat is een andere feature waar dit artikel over gaat is "Continued Conversation".
Dus je geeft 1 commando vervolgens voert Google deze uit en bevestigd dit, daarna wacht hij nog even op input. Je hoeft in dat geval niet nog eens "hey Google" met commando in te geven.

Het lijkt mij iniedergeval heel handig want hier struikelen we wel eens over onze woorden als we een hele AND string vragen.
Dit is wel een echte verbetering. Gewoon door kunnen lullen zonder elke keer "Hey Google, doe dit", "Hey Google, doe dat".
Hier kan Apple nog wat van leren met Siri. Het is dat ik het verder nooit gebruik, maar als ik een assistant veelvuldig zou gebruiken zou ik toch wel overstappen naar Google Assistant. Siri is echt tenenkrommend slecht, en dat zeg ik als fervent Apple gebruiker.

Ik denk echter niet, zoals vragen in het artikel gesteld staat, dat het direct in het Nederlands beschikbaar zal zijn. Gezien de ontwikkeling naar de Nederlandse taal al lang duurde zal dit niet direct een feature zijn voor alle talen die Google Assistant ondersteund.
Siri is voornamelijk heel star, en verstaat toch een hele hoop net niet goed genoeg. Ik gebruik het alleen voor korte reminders oid, het hoeft niet m'n hele huis te besturen gelukkig. Noem mij overactief, maar ik zit echt niet te wachten op een toekomst zoals in Wally geschetst wordt, waarbij de digitale assistenten letterlijk alles voor ons doen. Kan toch verdorie zelf een lichtknopje omzetten of een kanaal wisselen zonder dat zo'n assistent zich ermee bemoeit 8)7


Wat betreft NL taalondersteuning... Ik denk dat mensen zich er enorm op verkijken hoe ingewikkeld dit allemaal is. Er wordt gewoon het hardst gewerkt om de grootste talen als eerste naar buiten te brengen en dat maakt dat wij gewoon niet zo boeiend zijn. Als iedereen als een robot z'n zinnetjes uit zou kramen met perfecte articulatie zou verstaan al redelijk te doen zijn, maar natuurlijke spraak analyseren is een nachtmerrie. Al die soorten stemmen en accenten, wij "transponeren" dat allemaal naar iets verstaanbaars in ons hoofd omdat er wel patronen inzitten die vergelijkbaar zijn en blijven, maar dat aan een computer leren is al ongans lastig. Wat een computer kan is patronen herkennen en dat is hoe spraakanalyse werkt, er wordt een formantenanalyse gedaan, dat is basically een soort van alfabet voor spraak. Je kunt het als mens ook leren lezen. Maar iedereen klinkt net ff anders en dat is voor die computer dus weer... ruk.

Maar na het verstaan heb je nog zoveel ongein om aan te denken... Woordvolgorde is overal anders, inflectie van werkwoorden die betekenissen om kunnen draaien en dan zijn westerse talen nog beschaafd mbt agglutinatie (woorden aanpassen om verhoudingen obv cases aan te geven, die shit van Duits maar dan binnen 1 woord). Er zijn talen (West Groenlands) waarin je met 1 woord volwaardige zinnen kan bouwen, waar wij 10 woorden voor nodig zouden hebben. Fantastisch interessant, maar 't zit nog ff niet in de assistants. In Nederlands hebben we de Satzklammer (oke, eigenlijk Duits) waarbij we het woordje "niet" praktisch achter elke voltooide zin kunnen plakken waardoor het hele voorgaande gebeuren van betekenis verandert. Gaat je analyse. En dan hebben we het nog niet eens over fratsen als ironie, sarcasme en andersoortige intonatiemoeilijkheden. We zijn nog héél ver van Jarvis verwijderd. Ik snap dat iedereen in het Westen gewend is alles tegelijk te krijgen (of dat zich wil toe eigenen, zie Netlflix cheats), maar dat kan hierbij gewoon niet. En wij Nederlanders staan niet hoog in het lijstje. Deal with it, en tot die tijd; we hebben toch allemaal Engels gehad op school?

Niet op jou gericht natuurlijk, maar ik word af en toe zo simpel van mensen die maar blijven roepen dat dingen "gewoon in het NL beschikbaar moeten zijn". Volgens mij is ons landje zo groot geworden omdat WIJ ons aan iedereen konden aanpassen, omdat geen hol NL spreekt. Halloooo, dat is niet veranderd.

[Reactie gewijzigd door A64_Luuk op 24 juli 2024 00:58]

Kan toch verdorie zelf een lichtknopje omzetten of een kanaal wisselen...
Ik heb zo het idee dat dit argument in lijn ligt met "waarom hebben we kleurentelevisie nodig, zwart-wit is toch prima" en "waarom een afstandsbediening, zijn mensen te lui geworden om even naar de TV te lopen en van kanaal te wisselen". Of wat te denken van "wie heeft 4G nodig, 3G is toch prima"?

Het is een ontwikkeling en bij ontwikkelingen zullen er altijd mensen zijn die het nut er nog niet van inzien, maar als het dan helemaal ingebakken zit in alles om je heen, kan je niet anders of, beter gezegd, wil je niet anders meer.
Precies! Ik heb in de afgelopen paar dagen een aantal smart bulbs (Tradfri icm Hue bridge) gekocht en vind het heerlijk werken. Vooral met Routines van Google Assistant kan ik het mezelf heel makkelijk maken. "Hey Google, good night" zet m'n telefoon op stil en doet alle lampen uit. "Hey Google, power nap" doet hetzelfde, en zet een wekker voor over 20 minuten. Nu nog een smart plug - ik zit op een exemplaar van Ikea te wachten ivm de prijs - en dan kan ik ook m'n espressomachine laten opwarmen vanaf 10 minuten voordat m'n wekker gaat.

Schitterend, toch? En als je dat allemaal niet wilt, koop/gebruik je het niet.

@A64_Luuk bedankt voor je uitleg over de Nederlandse taalondersteuning, geeft een goed inzicht in de complexiteit!
Niet iedere ontwikkeling wordt ook een succes. Denk aan 3D op televisies wat de hype nu wel voorbij is.
Of spraaksturing nu overal echt zo handig is is ook maar de vraag. In een auto onderweg zie ik er het nut nog wel van in maar verder niet bepaald.

Laat staan wat het doet met je privacy, al die spraakopdrachten staan bewaard 'om de service te verbeteren'.
Ik voel de -1 al aankomen, maar van mij mag hij de zin "Hey google, turn off the lights" verder analyseren, of elke andere spraakopdracht die ik doe. Mocht het een zoek opdracht zijn had ik toch ook hetzelfde in google ingevoerd...
Er is een verschil tussen alleen een zoekopdracht intikken en het continue meeluisteren.
Zeker met continued conversation. Want wanneer stopt dit en moet je weer een start commando invoeren.

[Reactie gewijzigd door CR2032 op 24 juli 2024 00:58]

[quote]
"waarom een afstandsbediening, zijn mensen te lui geworden om even naar de TV te lopen en van kanaal te wisselen".
[quote]
Ik vind een afstandsbediening wel handig aangezien mijn tv hooguit van die slecht te vinden kleine kötknopjes op de achterkant heeft.
Dat is natuurlijk oorzaak, gevolg.
Ja en nee. Sommige ontwikkelingen lijken heel gaaf maar zijn dit uiteindelijk toch niet. Waarom 2D televisie kijken als 3D gewoon kan, of waarom zo'n stomme platte televisie: er zijn toch curved televisies.
De speaker valt voor mij het 3d televisie spectrum: leuk dat het kan maar het voegt niets toe behalve kabaal in huis. Er lopen hier een stel kinderen rond die waarschijnlijk de speaker op tilt doen slaan en als ze op bed liggen ben ik blij als het stil is in huis. Tegen mijn speaker aanpraten zie ik dan ook als een verslechtering van mijn leefomgeving.
Man, hoevaak de afstandsbediening hier kwijt is, heerlijk om dan gewoon te kunnen switchen van film, of het volume hoger te zetten door simpelweg te praten.

Er zijn ook vast nog mensen die een typemachine fijner vinden dan een computer, maar door techniek kan alles gewoon een stuk sneller en beter. Laat maar komen die Assistents!
Thanks voor dit uitgebreide inzicht.
Het "Satzklammer" voorbeeld zie ik niet helemaal hoe dat in de *Nederlandse* taal zou gaan, heb je daar een voorbeeld van?
Overigens had ik het idee dat het toevoegen van de Nederlandse taal ook door Google Nederland gedaan wordt. Dat er dus wat dat betreft ook parallel gewerkt kan worden aan de ondersteuning van verschillende talen. Ik hoop toch niet dat we bijvoorbeeld op een soort van wachtlijst stonden en dat Thai nu net klaar is en over twee talen is Nederlands aan de beurt?
Een satzklammer is elke contructie waarbij een zinsdeel tussen het hoofdwerkwoord en niet in staat. Dus "dat vind ik ook niet" is zo'n ding. Ik zie de mogelijkheid om uit te breiden naar onze vestigingen in Rusland... niet, is er ook een. Constructie is in het Duits ooit benoemd, en wij zijn lui. Dus we noemen het hetzelfde. Zowel NL als DE hebben de rare eigenschap dat "niet" ongeveer overal in de zin wel te verwerken is, klinkt voor ons simpel maar voor een computer waanzinnig lastig. In het Engels bijvoorbeeld is dat peanuts, die staat na het hulpwerkwoord, punt. Veel voorspelbaarder, bespaart de programmeurs weer een paar weken. Eenvoudige talen zijn veel sneller op te zetten :)

Natuurlijk wordt er een hoop parallel ontwikkeld, maar het is niet zo dat er evenveel resources in NL gepompt worden als in sommige andere talen. En dat terwijl NL zéker niet eenvoudiger is dan Engels, we zijn alleen 'kleiner'. Dus gaat het veel langer duren voordat onze taal beschikbaar komt, en wanneer dat gebeurt gaat het houteriger werken. maar hey, wij komen tenminste aan de beurt. Er zijn zal talen die misschien ooit uit pure verveling een beurt krijgen, maar verder niet omdat die populatie geen telefoons heeft of anderszins niet interessant is.

[Reactie gewijzigd door A64_Luuk op 24 juli 2024 00:58]

Onwijs bedankt voor deze uitleg.
Die Nederlandse taal is zo makkelijk niet.
(See what I did there? :*) )

Anyways ik begrijp dus het aspect van het begrijpen van de Nederlandse taal. Wat ik echter nog niet helemaal begrijp is waarom ze dan niet iteratief functionaliteit introduceren. We hadden al een start met Google Now en er is al wel wat TTS ondersteuning en spraakherkenning in het Nederlands had Google Now ook al redelijk.
Ik begrijp wel dat Google Now en Google Assistant andere applicaties zijn, maar toch.
Ik begrijp ook wel dat ze het in één keer goed willen omdat het generieke publiek het anders te snel afkraakt, maar toch.

Ik gebruik de Engelstalige variant van Google Assistent; waarom kan ik niet alvast Nederlandse nieuwsbronnen toevoegen. Is Tweakers bijvoorbeeld al benaderd om hun nieuws gereed te maken om toe te voegen als Google Assistent nieuwsbron? Is het starten van een Tweakers podcast hieraan gerelateerd?
Ja, of gewoon een leerfunctie die ik kan trainen op mijn eigenaardigheden in plaats van "one size fits all". Al is het maar als overgang en het geleerde kan gebruikt worden om latere AI versies te helpen OSFA te zijn.
Je "vergeet" de efficiency factor. Ok die is er nu nog duidelijk niet o.a. door de problemen die jezelf aanhaalt t.a.v. spraakherkenning, maar het is in veel gevallen gewoon efficiënter.
Als ik binnenkom volgeladen en ik moet een gedeelte eerst neerzetten om het licht aan te doen, dan levert het mij een efficiency voordeel op door het gewoon met spraak te kunnen. Zo zijn er talloze zaken te verzinnen wat het leven gewoon makkelijker en efficiënter maakt. Mensen zijn niet goed in multitasking, maar ff een commando er uit gooien terwijl je bezig bent met iets anders is nou niet echt multitasking.
Spraakherkenning gaat het gewoon helemaal worden. Kunnen we zonder leven, ja hoor en ook zonder smartphone.
Dan even terugkomen op spraakherkenning, die is nog steeds redelijk ruk en dat komt inderdaad door veel van de factoren die je noemt
Echter bij Google komt daar m.i. nog 1 factor bij, zij leggen de nadruk op data verzamelen, alles moet via de server onder het mom van deep learning en dat soort argumenten, maar het maakt het traag en het persoonlijke trainen wordt achtergesteld. Ik vind de herkenning niet veel beter dan in de tijd van lernhout en hauspie (o.i.d.) en hoe vaak ik eerst moet horen dat power controls is not yet supported en I don't understand terwijl ik misschien 15 commando's heb, is ronduit triest. En heel inefficiënt natuurlijk. Maar dat is Google, data first, customer last
Dit is wel een echte verbetering. Gewoon door kunnen lullen zonder elke keer "Hey Google, doe dit", "Hey Google, doe dat".
Hier kan Apple nog wat van leren met Siri. Het is dat ik het verder nooit gebruik, maar als ik een assistant veelvuldig zou gebruiken zou ik toch wel overstappen naar Google Assistant. Siri is echt tenenkrommend slecht, en dat zeg ik als fervent Apple gebruiker.
Ik gebruik Siri heel veel onderweg, voor het instellen van routes, reminders en het 'schrijven' van WhatsApp berichten. Zelfs met een headset op en d.u.i.d.e.l.i.j.k a.r.t.i.c.u.l.e.r.e.n.d begrijpt Siri er in de praktijk geen hol van. Je moet dan het lopende proces annuleren en de hele formele riedel ophoesten en afwachten totdat Siri weer zover is dat je het opnieuw kunt proberen. En uiteraard lukt het ook dan weer niet...
Goh, die ervaring heb ik totaal niet.
In de auto gebruik ik het om te navigeren of te reageren op een berichtje en dat gaat prima. Ook inclusief interpunctie.

De dicteerfunctie in het toetsenbord is zelfs zo goed dat het sneller gaat dan typen.
Dus kom maar op met Nederlandse versies :)
"He Google, turn on my tv"
"Sure, turning on tv"
"Schat, maak jij even een kopje koffie voor me?"
"Sorry, I did not understand that. Can you repeat it"
Gewoon zelf je koffie maken. Simpel.
Misschien dat ze een afsluit commando moeten toevoegen, bijvoorbeeld, "Thanks!"
Dat zie ik best wel gebeuren, hij moet wel het verschil opmerken tussen een vervolggesprek en een niet volledig gerelateerd verzoek. Misschien is het zoiets doms als "je statement moet met 'en' beginnen" :P
"Schat, maak jij even een kopje koffie voor me?"
Hey you, make coffee for the boss.
Dat voorbeeld, bevestigd dat ding nu continue wat je nu zegt?

Snap wel dat je bevestiging wil van wat dat ding zegt, maar dat maakt het gesprek toch nog steeds onnodig lang?
(wat voor de popcorn maker toch incorrect is, hij zegt 'start', niet 'turn on'.)
Niks mis mee, mag beide. Alleen is de zinsopbouw van de assistant wel vreemd en zou niemand het zo zeggen.

[Reactie gewijzigd door Iva Wonderbush op 24 juli 2024 00:58]

Als docent engels... jawel hoor, kan prima ;)
Als een Brit... klinkt vreemd en zou niemand zo zeggen ;)
Dat niemand het zo zou zeggen maakt niet dat het fout is, want grammaticaal gezien is het gewoon correct.

En niet vergeten dat Google primair US Engels gebruikt, geen UK Engels. Dat maakt voor de grammatica niets uit, maar sommige schrijfwijzes wel.

Daarnaast doelt SinergyX op dat de gebruiker 'start' zegt en dan zou verwachten dat Google Home reageert met 'and starting the popcorn maker'. Mooie is wel dat Google Home daar dus ook alternatieven voor weet. ;)

[Reactie gewijzigd door CH4OS op 24 juli 2024 00:58]

Dat klopt inderdaad. Ik heb ook nooit gezegd dat de zin grammaticaal fout is, alleen dat de zinsopbouw vreemd oogt omdat niemand (een persoon) het zo zou zeggen.

Edit:
Je zit wel van alles erbij te bewerken, maar je moet eens mijn eerste post lezen.

[Reactie gewijzigd door Iva Wonderbush op 24 juli 2024 00:58]

Even voor de volledigheid, ik zou ook turning on the pm gebruiken omdat ik de zin eindigen met een voorzetsel niet goed vind klinken, maar dat betekent niet dat niemand het zo zegt. Paar jaartjes taalkunde studeren geeft je compleet andere inzichten dan een paar jaartjes 1 taal studeren, zullen we maar zeggen.
Ik verwacht dat dit met ifttt in elkaar geknutseld is, je kunt dan eigen commando's erin kloppen en ook de manier hoe Google home daarop moet reageren.
Ik denk dat Google er wel wat meer achter hangt dan een "if-this-then-that", maar ik snap wat je bedoeld. ;) Alleen is inet alles op te lossen met een ifttt. Ik denk dat Google Assistant wel wat complexer is dan dat. ;)

[Reactie gewijzigd door CH4OS op 24 juli 2024 00:58]

Er zijn voldoende Nederlanders die "groter als" fout of goed vinden, dat maakt het niet beter of slechter dan iets anders. Het is grammaticaal, en daarmee uit :P

Over het algemeen zijn native speakers geen beste bron als het gaat over wat goed of fout is. Jongeren en ouderen staan vaak lijnrecht tegenover elkaar, en niet alleen op gebied van spelling.
Dit gaat niet over grammatica, waarom dat ineens zo lijkt te zijn voor veel mensen is mij een raad. Dus prima dat het daarmee uit is :P

Over het tweede heb je ongelijk, want dit gaat niet om wat goed of fout is, het gaat om wat goed klinkt en de zin dat Google Assistant terug geeft klinkt vreemd. Dat is mijn punt, niet meer, niet minder. Elk Engels sprekend persoon zou de zin korter zeggen want dat klinkt gewoon veel beter en natuurlijker, en daarmee uit ;)

Edit: Nou zeg ik elk, maar ik bedoelde natuurlijk de meerderheid.

[Reactie gewijzigd door Iva Wonderbush op 24 juli 2024 00:58]

Tja, en ik vind "groter dan" ongelofelijk veel beter dan "groter als", en toch... Je weet dat deze zinnen volledig voorgeprogrammeerd worden toch? Er is niks AI aan, het is gewoon het goeie stukkie tekst op het juiste moment (proberen te) produceren. Blijkbaar zijn er best wat native speaking programmeurs die dit prima vinden. Just saying ;)

Dat jij het vreemd vindt is prima, maar niemand kan voor al z'n taalgenoten spreken. En minderheden zijn altijd minder klein dan je denkt of vindt dat ze zouden moeten zijn. Taalverloedering is taalverandering waar je het niet mee eens bent, en dit is er volgens mij een waar jij wat moeite mee hebt :P

Wij Nederlanders niet echt, want in ons poldertaaltje is deze constructie juist heel normaal.
Hij bevestigd momenteel inderdaad continu wat je zegt, aan de ene kant vreselijk irritant - aan de andere kant heel fijn omdat je dan zeker weet dat hij je goed verstaan heeft. Vooral aangezien nu nog alles in het Engels moet.
Hoe vaak ik wel niet op Siri zit te schelden omdat die niet doet wat ik roep. Daarom lijkt me die terugkoppeling wel handig ;)
Anoniem: 708439 22 juni 2018 11:22
Ik: Hey Google start Peppa Pig from Netflix on living room tv.
Google: Ok starting Peppa Pig from Netflix on living room tv.
ik: Also change language to Dutch.

Ja voor nu vind ik het wel handig aangezien ik bij iedere serie of film nu taal moet wijzigen ivm het ontbreken van de Nederlandse taal.
Ze zijn bezig met de nederlandse versie, er is op dit moment een gesloten beta. Al kan ik al wel verklappen dat ze nog een lange weg te gaan hebben.
Ik vraag me zo ontzettend af waar nou al die tijd in gaat zitten. Het lijkt me niet dat ze moeten leren dat "fiets" een vervoersmiddel is met twee wielen en een zadel. De knowledge graph is er al lang, met Wavenet hoeven ze echt niet elk zinnetje op te nemen. Oh ik zou zo graag bèta tester zijn..

Edit:
Begrijp me niet verkeerd dit is pure beroepsmatig nieuwsgierigheid. Ik bedoelde niet te zeggen dat ze het al lang af hadden kunnen hebben.

[Reactie gewijzigd door Veneus op 24 juli 2024 00:58]

Ik vind de Amerikaanse stem nog wel een beetje zo'n nette sci-fi-achtige stem, maar die Nederlandse Maps-stem (die je nu ook al ineens hoort als hij een agenda-afspraak met een Nederlands item voorleest) vind ik eigenlijk helemaal niet zo mooi passen bij zo'n AI-beleving als dit. Ik hoop dat we straks niet maar 1 Nederlandse stem hebben.
Ik vind het al heel aardig werken.
Ja, de vragen die het via de knowledge graph kan beantwoorden zijn goed. Ook de 'grapjes' en mini games zijn goed. Maar de dingen die ik bij de engelse variant het meeste gebruikte (weer, routines en lichten aan/uit) werken nog niet of nog niet goed genoeg.
Gisteren en ook nu zie ik de optie nog niet staan. Telefoon staat op USA engels. =(

Edit: Ik dacht dat een tijdje terug routines ook geïntroduceerd waren, die zijn hier volgens mij ook nog niet beschikbaar.

[Reactie gewijzigd door resistme op 24 juli 2024 00:58]

Er staat toch ook dat het eerst op de Home devices beschikbaar komt. Dat is dus niet je telefoon.
Ik heb het ook over de home. De verwarring zit hem dat als je telefoon op Nederlands staat soieso er minder opties zichtbaar zijn in de app (waar je het hele ding mee configureert). Veel van de home app, ook onderdelen die niet op chromecast oid gericht zijn maar puur op de home speakers, zijn namelijk al wel vertaald.

Zo was het eerst bv zo dat als je een standaard muziek dienst wou koppelen aan je home in NL, je de home op engels moest zetten om spotify als optie te zien. Daarna kun je taal weer terug zetten en zie je niet meer dat je spotify gekoppeld had als standaard device, maar werkte het wel. Recentelijk zie je dat ook in NL al bv.
Dat klopt inderdaad. En wat een paar maanden geleden ook nog niet werkte, was vragen wat iets in het Nederlands betekent. Als je die vraag nu stelt krijg je keurig de Nederlandse vertaling
hier staat die er al tussen "more settings - preferences - onderaan".

En routines staan er al vrij lang in onder more settings
Hmmmm bij mij beide toch niet. Zou het besturingssysteem nog uitmaken? Ik zit op iOS

Overigens, om ook daar de verwarring over weg te nemen, bestonden routines natuurlijk al wel, ik bedoel natuurlijk de nieuwe die ook op I/O waren aangekondigd. Het grappige is wel dat als ik zeg ''he google, goodmorning'' dat hij reageert in de trant van welkom bij de nieuwe ochtenroutine, je kan deze aanpassen in de app...
Zou kunnen android idd.

En dat moet je die goodmorning routine idd ff instellen in de app.
Mooie uitbreiding.. maar ik word helemaal blij wanneer de nederlandse taal beschikbaar komt!!!!!
enige wat nog 'ontbreekt' bij alexa; 2 opdrachten uitvoeren, of zoals hierboven; ana elkaar blijven lullen.
dat 'aan elkaar' blijven lullen, werkt overigens wel wanneer je de app/toepassing 'opent'
Ik zie de optie hier nog niet... phased rollout?
Open de Google home app, druk rechtsboven op het menu.
Kies more stettings, preferences en dan voor continued conversations.
hey google.. was maar af en zorg voor mijn huis. waarop google antwoordt en wat ga jij dan doen meneer? op de bank hangen zeker

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.