Cookies op Tweakers

Tweakers maakt gebruik van cookies, onder andere om de website te analyseren, het gebruiksgemak te vergroten en advertenties te tonen. Door gebruik te maken van deze website, of door op 'Ga verder' te klikken, geef je toestemming voor het gebruik van cookies. Wil je meer informatie over cookies en hoe ze worden gebruikt, bekijk dan ons cookiebeleid.

Meer informatie

Door Wout Funnekotter

Hoofdredacteur

Google Home versus Amazon Echo

Strijd tussen slimme speakers

Conclusie

Als een nieuwe productcategorie zijn intrede doet, is het niet makkelijk er een oordeel over te vellen, want er zijn nog geen maatstaven bepaald. Nog meer dan bij andere smartproducten, draait het bij de Amazon Echo en Google Home sterk om de precieze manier waarop ze gebruikt worden. Afhankelijk daarvan kan de Echo als absolute winnaar uit de bus komen, maar de Google Home kan dat evengoed. Toch is er een aantal punten waar enigszins objectief naar gekeken kan worden.

Om te beginnen de prijs: de Echo kost 179 dollar, terwijl je de Home al voor 129 dollar oppikt. Geen klein verschil. Daar moet bij gezegd worden dat er ook een veel goedkopere Echo Dot is voor 50 dollar. Dit is een kleinere versie van de Echo met een zwak speakertje, die je daarom eigenlijk altijd aan een externe speaker wil koppelen. Overigens ga ik er hierbij van uit dat je ze fysiek koopt in de VS of door iemand laat meenemen; importeren is een ander verhaal, met bijkomende kosten. Wat de speaker betreft, die is bij de Echo gewoon beter dan bij de Home, al is het zeker geen straf om op de Google Home muziek te beluisteren.

Op het gebied van de dagelijkse praktijk kan ik alleen maar zeggen welke ik uiteindelijk het fijnst vind werken. De Echo mag dan duizenden skills hebben, de meestgebruikte functies komen op de Home beter uit de verf. Googles Assistant is slimmer, begrijpt mij vaker, maakt minder fouten, heeft een veel grotere database aan informatie, behoudt buiten de VS de meeste functionaliteit en heeft een fijnere app. Daarnaast zit de Ifttt-integratie beter in elkaar, waardoor de Home zich makkelijker in een smarthome laat opnemen.

Of het in de nabije toekomst de gewoonste zaak van de wereld is om tegen je huis te praten, zoals dat in Star Trek het geval was, valt te betwijfelen. Op dit moment is de achterliggende software nog niet slim en gebruiksvriendelijk genoeg voor echte mainstreamacceptatie en voor velen zal er ook een flinke privacydrempel zijn die overwonnen moet worden. Daarnaast doet een dergelijke praatpaal niets wat je niet ook met een telefoon voor elkaar kunt krijgen. Op dit moment zijn de Echo en Home vooral leuk speelgoed voor techliefhebbers, zeker als je ze ook nog eens gaat tweaken en koppelt aan andere apparatuur.

Toch ben ik thuis niet de enige die tegen de Home en Echo praat; voor mijn vriendin is het nu bijna een tweede natuur om er de lichten ermee te bedienen, timers te zetten, boodschappenlijstjes bij te houden en vragen te stellen. En wetende dat zij niet veel met tech heeft en vooral wil dat dingen gewoon betrouwbaar werken, laat het wel zien dat een goede implementatie van spraakbesturing zeker de kans heeft om ook bij niet-techliefhebbers in de smaak te vallen. Nu is het wachten op officiële releases van beide apparaten in de Benelux, met Nederlandse taalondersteuning.

Lees meer

Google Home Review Productreview door tweakers65 6

+2 Score: 5

Reacties (146)

Wijzig sortering
Het valt me op dat Tweakers vaker wel dan niet dit soort potentiele privacy drama's probeert goed te praten. De risico's worden welliswaar belicht, maar maar heel kort, en daarna gaan we er weer overheen met de leuke dingen en zo sluiten we het ook af. Het is belicht, maar het is een ondergeschoven kindje. Ik weet het niet.. het zou wel een monster van informatie zijn voor bedrijven die hun bestaansrecht aan in inkomsten van reklame's te danken hebben. Altijd maar kunnen 'horen' waar het hele huis het over heeft, over denkt, van plan is, een mening over heeft..

Ohja, we kunnen de spraak historie verwijderen. Hm-hm. Dat is wel vaker in het verleden beloofd.

[Reactie gewijzigd door ISaFeeliN op 3 april 2017 07:32]

That, good sir, ISaFeeliN ;)

Nu vind ik het over het algemeen niet sterk om te wijzen op zaken die erger zijn en dan te zeggen: kijk, zo erg is dit niet. Maar hier kun je niet anders: verplaats je even in een persoon die jou zou willen afluisteren, wat is dan de beste methode?

Vrijwel iedereen heeft een smartphone op zak. En anders ken je wel iemand met een smartphone op zak. Dat is vaak een onveilig apparaat waarvoor veel zero days beschikbaar zijn om misbruik van te maken - buiten het feit dat veel smartphones oude en onveilige software draaien. Daarnaast bevatten smartphones veel meer data dan de op te nemen audio en is de audio vermoedelijk ook beter, omdat het niet alleen werkt in huis zelf.

Veel huishoudens hebben bovendien een smart tv met internetverbinding. Die zijn ook matig beveiligd en kunnen gehackt worden. Misschien zijn er veel Xbox-consoles met Kinect. Daarnaast hebben veel mensen iot-apparatuur waarvan soms nooit updates uitkomen.

We hebben ons omringd met onveilige zogenaamd slimme apparaten, waarvan veel met microfoons en internet.

Dat is vooral heel vervelend als je een mogelijk interessant doelwit bent. Het verzamelen van spraak als middel voor spionage of chantage is misschien makkelijk, de interpretatie is dat niet. Het kost veel ruimte om het op te slaan en er is geen goede software om het geautomatiseerd goed te analyseren: dat is handwerk en vereist een native speaker van die taal. Een teveel aan data hindert een inlichtingendienst alleen maar en helpt niet.

Kortom: afluisteren via een slimme speaker kan wel, maar is waarschijnlijk niet de enige, beste of makkelijkste manier. De data die het oplevert is ook niet makkelijk te verwerken.

Uiteraard hebben we altijd en blijven we altijd aandacht houden voor privacy en beveiliging. Niet omdat het een moetje is, maar omdat we vinden dat slimme technologie en privacy goed samen zouden moeten kunnen gaan en omdat privacy een grondrecht is, een waarde waaraan we een deel van ons mens-zijn ontlenen; zonder privacy is er geen vrijheid en zonder vrijheid is de samenleving die we hebben geen fluit meer waard.

Daarom schrijven we elke dag over deze onderwerpen. Ook bij dit verhaal heeft privacy - heel terecht - een rol. Maar je moet ook realistisch zijn: beveiliging van je leven draait om de zwakste schakel en deze slimme speakers zullen in maar heel weinig levens de zwakste schakel zijn.

[Reactie gewijzigd door arnoudwokke op 3 april 2017 08:39]

Een belangrijk verschil is dat de speakers gemaakt zijn om spraak door te sturen naar een externe partij. Daar hoef je niet eens aan te hacken, dit is de primaire functionaliteit.

Als je meer dan gemiddeld op veiligheid en privacy let dan kan je prima zorgen dat je telefoon niet zomaar wordt gehackt. Hier ook een SmartTV maar die functionaliteit is uitgeschakelt en er zit alleen een stroom- en HDMI-kabel aan dat apparaat.

Bij een 'smart speaker' is dat allemaal geen optie. Deze sturen automatisch data naar hun maker, heel veel controle heb je daar niet over.

Ik vind dit absoluut een interessante ontwikkeling. Op korte termijn plannen voor uitgebreide domotica in een nieuw te bouwen huis en een systeem als dit zou een erg prettige toevoeging zijn als het betrouwbaar werkt en als het veilig werkt zonder grote privacy implicaties. Een hoop vragen zullen hulp uit een backend nodig hebben (het weer, filemeldingen, etc) maar waarom Google/Amazon ook moeten weten dat ik luiers op de boodschappenlijst zet een afspraak heb met de huisarts en geïnteresseerd ben in beleggen is me onduidelijk.

Als er een betrouwbaar systeem komt dat ik lokaal kan draaien dan word ik wel enthousiast. Tot die tijd? Hey Google, thanks but no thanks..
Mensen die vanwege privacy overwegingen hun mobiel beveiliging en hun smartTV uitschakelen kopen denk ik ook geen Google Home.
Klopt. Omdat een Google Home nogal een privacyrisico inhoudt.
Maar dat wil niet zeggen dat die privacybewuste mensen geen behoefte hebben aan de functionaliteit van een Google Home apparaat. Ik wil best makkelijk een timer kunnen zetten tijdens het koken, willen horen of er file staat op de A2, verlichting aan willen passen, deur op slot willen doen, etc, etc.
Maar dat kan voor het overgrote deel prima met een apparaat dat zonder 'de cloud' mij verstaat en dat omzet in instructies voor mijn domoticasysteem of query richting online dienst.

In die gevallen bepaal ik zelf of en wanneer er informatie naar buiten gaat (b.v. de vraag naar fileinformatie, maar zelfs dat kan met weinig tot geen privacyimpact).

Wat ik vooral een beetje vreemd/eng vindt is dat 'men' (inclusief reviewers op Tweakers) het tegenwoordig normaal vindt dat een Google of Amazon dit soort informatie vrijwel onbeperkt verzamelt en bewaart. Ik ben echt geen alu-hoedjes figuur, maar een beetje kritische houding is op dit vlak wel gepast lijkt me. Ook omdat een heel erg groot deel van die privacyinbreuken helemaal niet nodig zijn.

[Reactie gewijzigd door bartvb op 3 april 2017 20:30]

Het verzamelen van spraak als middel voor spionage of chantage is misschien makkelijk, de interpretatie is dat niet. Het kost veel ruimte om het op te slaan en er is geen goede software om het geautomatiseerd goed te analyseren: dat is handwerk en vereist een native speaker van die taal.
Dat is wellicht nu de situatie, maar als je ziet hoe snel de ontwikkelingen bijvoorbeeld bij google translate gaan zal dat niet voor altijd zo blijven.

Overigens ben ik het volledig eens met de opmerking dat er zwakkere schakels zijn. Laat niet onverlet dat met hoe meer schakels we ons omringen, hoe moeilijker het zal worden er weer vanaf te komen.
Snap echt totaal niet dat een zogenaamd teveel aan informatie bij de veiligheiddiensten een reden is om ze meer informatie te geven.

De huidige situatie is uitermate zorgelijk, dus geef je maar over. Is dat Sanoma, of een Tweaker?
Ik dacht precies hetzelfde. En dan ook nog linken naar een artikeltje op tweakers om dat kracht bij te zetten 8)7 . Heerlijke drogredenering, die je zou kunnen verwachten op kieskeurig.nl. Als dit journalistiek is, wie gaat dan onze privacy verdedigen?
In aanvulling daarop is het advies in het artikel op de privacypagina om bij een vertrouwelijk gesprek de mute knop in te drukken voor mij tenenkrommend. Trek dan de stekker uit het apparaat. Bij webcams en dergelijke idem. Er zijn al langere tijd aanvallen op diverse merken en soorten apparatuur bekend waarin op afstand opnames gemaakt kunnen worden met de indicator leds uit.

nieuws: Justitie adviseert webcams met tape af te plakken

Zonder stroom zal electronica echter nooit functioneren, wat je in mijn beleving de zekerheid geeft die je wilt hebben bij een vertrouwelijk gesprek. Uiteraard schakel je dan smartphone(s), tablets, laptops, de smart TV en eventueel slim en interactief kinderspeelgoed ook uit, maar kom op zeg. Het is toch ook niet zodanig lastig om een paar apparaten uit te schakelen dat ons niets rest behalve collectief defaitisme?

[Reactie gewijzigd door OruBLMsFrl op 4 april 2017 21:47]

...
Dat is vooral heel vervelend als je een mogelijk interessant doelwit bent. Het verzamelen van spraak als middel voor spionage of chantage is misschien makkelijk, de interpretatie is dat niet. Het kost veel ruimte om het op te slaan en er is geen goede software om het geautomatiseerd goed te analyseren: dat is handwerk en vereist een native speaker van die taal. Een teveel aan data hindert een inlichtingendienst alleen maar en helpt niet.

Kortom: afluisteren via een slimme speaker kan wel, maar is waarschijnlijk niet de enige, beste of makkelijkste manier. De data die het oplevert is ook niet makkelijk te verwerken.
...
Dit is wel heel simplistisch, als we iets weten gekomen zijn de afgelopen 4 jaar is het wel dat veiligheidsdiensten alles maar dan ook echt alles opslaan en van iedereen. Ongeacht of je nu 'een interessant doelwit' bent of niet, je zal afgeluisterd worden. Want ga er maar gewoon vanuit dat alles wat je zegt opgenomen gaat worden. Wellicht niet door Google of Amazon, aangezien zij met die 'hot words' werken, maar ik garandeer je dat de CIA/NSA of AIVD/MIVD in deze connected speakers bovengemiddelde interesse in hebben.

Snowden bracht het in 2013 ook kristalhelder:

Greenwald: "Why should people care about surveillance?"
Snowden: "Because even if you're not doing anything wrong you're being watched and recorded. And the storage capability of these systems increases every year consistently by orders of magnitude to where it's getting to the point where you don't have to have done anything wrong. You simply have to eventually fall under suspicion from somebody even by a wrong call. And then they can use this system to go back in time and scrutinize every decision you've ever made, every friend you've ever discussed something with. And attack you on that basis to sort to derive suspicion from an innocent life and paint anyone in the context of a wrongdoer."


Nu snap ik dat je van een 'connected smart speaker' uiteraard minder privacy mag verwachten dan bijv. een smart tv/game console. Maar om dan maar simpelweg te zeggen, andere doen het dus mag dit het ook is echt te makkelijk.
Kortom: afluisteren via een slimme speaker kan wel, maar is waarschijnlijk niet de enige, beste of makkelijkste manier.
Wel de beste. Het is het vergelijken van een glas tegen de muur van de smartphone (die vaak in een broekzak, hoesje of handtas zit) vergeleken met een high-tech richtmicrofoon. Letterlijk: Een Echo heeft 7 microfoons, de 6 in een array doen aan noise- en echo cancellation en berekenen ook waar het geluid vandaan komt; de nieuwste zijn poëzie elektrisch dus nog veel nauwkeuriger. Veruit de beste microfoon die je op dit moment in huis kan hebben, tenzij je geluidsman/vrouw bij de TV bent natuurlijk.
Dus omdat er veel meer, nog onveiliger devices bestaan is een afluister device meer niet erg? Kom op zeg.
Dit soort speakers zijn op zich geweldig, maar zodra je geen controle hebt over de data die gelogd wordt, zijn ze gewoon niet bruikbaar.
En met controle over de logs bedoel ik: alleen beschikbaar voor jou en niemand anders. Dus ook alleen analyse door jou mogelijk.
Zo zal ik ook alleen bijvoorbeeld piwik gebruiken en niet google analytics. Waarom? Omdat ik de data die ik wil kunnen analyseren niet met anderen wil delen. Anderen hebben gewoon met hun tengels van mijn data af te blijven. Net zoals ik Nextcloud in eigen beheer heb en geen dropbox gebruik.
Zodra er een oplossing komt zodat je de smartspeaker volledig in eigen beheer kan laten draaien, dan ga ik om. Eerder zal ik voor geen goud een dergelijk apparaat in huis willen hebben.
Je verhaal klopt: je privacy wordt aan alle kanten belaagd.

Om dat als reden te nemen de witte vlag uit te steken, en je OOK LEGAAL af te laten luisteren, dan moet je wel een hele grote duiloor zijn.

Wil je iets doen aan de zwakste schakel? Dan is de makkelijkste stap om INDERDAAD je Smart TV (die al net zo'n slechte privacy policy heeft, en ook willekeurig mee mag luisteren) en je Xbox iig het raam uit te flikkeren.

Je smartphone en PC zijn lastiger. Echter, mensen zich er doorgaans van bewust. Er is ook geen zinnig alternatief. Ik meen dat dit het grootste Europese Veiligheidsrisico is dat er is. Over al onze politici bestaat een zee van blackmail. Je kunt niet onderhandelen met iemand die precies weet hoe jij je ingelezen hebt, en hoe niet.

Maar ga ALSJEBLIEFT geen geld uitgeven aan machines die je MET LEGALE TOESTEMMING af gaan lopen luisteren! Dan ben je toch echt helemaal de weg kwijt?
Wat mij het meeste stoort is niet dat je afgeluistert kan worden, dat kan, zoals je zelf zegt, makkelijker op een andere manier (voor de crimineel, beveiligingsdienst) gebeuren. Ik zie echter de potentie tot reclame in mijn eigen huis als grootste struikelpunt. Om reclame kun je heen lezen, mits het subtiel gedaan is zoals op vele sites. Reclame op de TV kun je uitzetten, of het geluid dempen. Maar zo'n speaker? Kun je daar tegen zeggen dat hij stil moet zijn als reclame afgespeeld wordt? Waarschijnlijk niet. Nu is dat nu niet zo'n probleem, net zoals dat 15 jaar geleden niet zo'n probleem op TV en internet was. Maar als het verleden een maatstaf is voor wat er gaat gebeuren op zo'n home assistent, dan hebben we over 5jaar een constante kakkafonie aan reclame berichten die uit dat ding komen. Daar zit ik echt niet op te wachten. Dus ik hoef pas zo'n ding als er geen speaker meer in zit.

Of misschien de draadjes doorknippen, succes om dan nog reclame af te spelen :)
We hebben best even gestoeid met hoe je apparaten als deze moet reviewen. Er valt weinig echt aan te testen, benchmarks zijn er niet en hoe goed ze werken hangt compleet af van wat je ermee wilt doen.

Daarom heb ik ervoor gekozen om te beschrijven hoe ik ze gebruikt heb, een wat meer persoonlijke review dus. Een pagina over privacy kon daarbij in mijn ogen echt niet ontbreken en daarin wordt volgens mij goed duidelijk hoe deze apparaten daarmee omgaan en wat je zelf als gebruiker kunt doen om hier zoveel mogelijk controle over te houden. Ik ben het dus niet met je eens dat het een ondergeschoven kindje is in deze review.

Uiteindelijk heb ik ervoor gekozen om er in de context van de review niet een enorm probleem van te maken, of mijzelf heel activistisch op te stellen. Simpelweg omdat ik niet geloof dat dit het 'potentiele privacydrama' is, dat jij schetst. Amazon en Google weten al erg veel van je en of die input nou via een fysiek toetsenbord, touchscreen of stemcommando binnenkomt, dat maakt niet veel uit.

Je hebt een valide punt dat gebruikers er goed aan doen om na te denken over welke gratis diensten ze allemaal gebruiken en hoe bedrijven met hun gegevens omgaan. Dit soort apparaten zijn simpelweg een extra wijze om van die diensten gebruik te maken.
Tweakers zou een privacy label moeten gaan voeren bij product/services reviews en de pricewatch. Dit kan dan op meerdere assen: is het gevaarlijk vanwege zwakke beveiliging (Netgear met gatenkaas firmware) of is de service die je afneemt privacy invasief (Google services). Je kan beschrijven hoe bedrijven bekend staan qua privacy schendingen en daar dan een waarde aan toekennen. Dit zou je verder kunnen uitvoeren naar de inventaris lijsten die Tweakers bijhouden. Zo kan je een overzicht maken van welke informatie je (mogelijk) blootstelt aan bedrijven, overheden en hackers. Privacy als onderwerp zou een véél prominentere rol in moeten nemen op deze website. Tweakers zou ook vaker alternatieve kunnen meenemen die privacy wél serieus nemen. Jullie kunnen bovendien ook bijhouden hoe de politiek omgaat met dit onderwerp. Dát zou pas technologie op de proef stellen zijn.

[Reactie gewijzigd door laminaatplaat op 3 april 2017 14:53]

Zijn er alternatieven die de privacy in orde hebben? En spreken die ook mee met de vaatwasser, omvormer (zonnepanelen) etc. die deze apparaten ook kennen? Ik hoop van wel! Ik ken ze nog niet...
Het gaat juist niet om het al dan niet bestaan van alternatieven. Dat is juist de kracht van de privacy aantastende producten. Vaak zijn ze uniek, super handig of gewoon gratis. Dat wil niet zeggen dat iedereen dan maar automatisch die diensten moet gebruiken. Ik heb daar in ieder geval geen last van.
Ik reageerde op 'laminaatplaat' die juist vond dat er alternatieven besproken moesten worden.
@techie782 begrijpt mij juist uitstekend. Het alternatief is wat je behoudt als je dit soort producten uit je huis houdt. Je betaalt met meer dan alleen je geld. Dat mag elke keer benoemd worden. Het alternatief kan zijn dat je een gelijkwaardig artikel beschrijft wat hetzelfde kan maar zónder privacy schending. Bij Tweakers werken (tech)journalisten, die mogen best wel wat diepgang en opinie tonen bij het beschrijven van wat er in techland gebeurt en wat dat voor invloed kan hebben op de wereld.

Bovendien is Tweakers een community van makers. Dus als je een alternatief beschrijft zijn er misschien wel leden die zelf gaan knutselen. Of van mij part schrijf je er een wedstrijd voor uit en breng je zo de inzichten van vele bijeen.

[Reactie gewijzigd door laminaatplaat op 4 april 2017 19:18]

dat zou inderdaad een hele goede toevoeging zijn. Het continu benoemen van 'gratis' Gmail etc. is iets dat mij ook stoort. Je betaalt inderdaad niet monetair, maar met andere middelen.
Je gaat voorbij aan dat deze apparaten voor geen democratisch burger tolereerbaar zouden moeten zijn.

Dat jullie altijd al te weinig prioriteit leggen op de bescherming van je digitale zelf is daarop geen aanpassing.

Je kan met geen gezond verstand iemand aanraden zo'n ding in zijn huis te zetten.

Ook hebben jullie verzuimd om daadwerkelijk analytisch te zijn: hoeveel false positives? Is het wel ECHT essentieel om dit in de cloud te doen? Hoe betrouwbaar zijn Amazon en Google (hint: absoluut niet, al maar vanwege Patriot Act e.d.)? Is die mute knop hardwarematig?
Het privacy stuk is gewoon wederom een oppervlakkig en naief verhaaltje. Net genoeg voor veel onwetenden, maar te weinig om de potentiele sponsors van Tweakers niet teveel voor het hoofd te stoten.
Een simpele test met sniffer/packet analyzer was wel welkom geweest
"De microfoons van beide apparaten staan inderdaad constant aan, maar de detectie van het 'hot word' gebeurt volkomen offline. Pas nadat je de speakers wakker hebt gemaakt, zal wat gezegd wordt ter analyse naar de servers van Amazon en Google gestuurd worden."

Lozere belofter hoor je zelden! Tot welke update? Hoeveel false positives? Is de mute knop hardware, of software?

Dat Tweakers het lef heeft gewoon 100% de door Snowden aangetoonde afluistering mee te wegen, dat is nog wel het meest schokerend. PRISM en totale afluistering van het netwerkverkeer - is dat niet net zo goed een privacy inbreuk?

"Dat is simpelweg omdat goede spraakherkenning veel rekenkracht vereist en het daarom in de cloud gedaan wordt."

Dit is klinkklare onzin. Alsof Amazon/Google jou zoveel gratis rekenkracht gaan geven! Als het niet goedkoop was KON het niet in de cloud!

Het is absoluut 100% onnodig dit soort dingen in de cloud te berekenen. Je mag je zelf afvragen waarom dat toch gedaan wordt, maar ik spreek met niemand met Google Glass op, nog zal ik me ooit comfortabel voelen in een door de VS afgeluisterd huis.

Als jij besluit dat wel te doen, zou je er zomaar goed vanaf denken te komen. Een beetje spion laat zichzelf niet bemerken. En, misschien ben je inderdaad wel compleet oninterresant - omdat je verder gewoon niet online gaat, en geen enkel belang hebt in eniger zaak. Anders moet je je afvragen wat de VS zou kunnen doen met deze data, en of je er geld aan wil geven dat in huis te halen.
Ik ben het er ook mee eens dat het klinklare onzin is dat spraakherkenning niet op een mobiele device gedaan kan worden. Dat kan het zeker wel en er zijn talloze voorbeelden van APIs die het offline kunnen.

Het enige voordeel tussen cloud-based en offline is dat de cloud constant nieuwe analyses toe kan voegen aan de spraakherkenning. Machine learning kan dan ingezet worden voor een steeds betere spraakherkenning.

Toch zie ik het liefst een offline oplossing; Het is het snelst en veiligst voor de gebruiker, updates kunnen er dan voor zorgen dat er nieuwe features toegevoegd worden.

Als je kijkt naar de huidige ontwikkelingen in de VS sinds Donald Trump daar president is, wordt ik sowieso niet vrolijk. Vanaf gisteren mogen ISP's de data van hun klanten verkopen aan derde zonder toestemming. Als dat al zo makkelijk kan, hoe veilig is onze data daar dan nog. Het illustreert hoe fragiel de hele privacy situatie is en is geweest in de afgelopen jaar.

De dooddoeners 'Ik heb niets te verbergen' zullen dan wel snel verdwijnen uit de wereld, zodra ze zien dat er ook hele nare dingen gedaan kunnen worden met jouw 'open voor de wereld' informatie.
Je verliest gewoon onderhandelings kracht. Bargaining power. Als FB precies weet waarvoor je gevoelig bent, hoe gevoelig je bent, hoeveel je te spenderen hebt, dan kunnen ze je altijd het duurste aanbod doen dat je accepteert. Amazon zit daar natuurlijk ook wel op te wachten.

En die constante updates, die kan je echt wel ff naar de gebruikers sturen hoor. Het opbouwen van een megagrote machine-learning database is waardevol voor het bedrijf, maar een andere business, en bovendien gewoon heeel, heeel slecht voor jou.
Als je kijkt naar de huidige ontwikkelingen in de VS sinds Donald Trump daar president is, wordt ik sowieso niet vrolijk. Vanaf gisteren mogen ISP's de data van hun klanten verkopen aan derde zonder toestemming. Als dat al zo makkelijk kan, hoe veilig is onze data daar dan nog. Het illustreert hoe fragiel de hele privacy situatie is en is geweest in de afgelopen jaar.
Vergis je niet in wat nu in de US aan de gang is, want er wordt al sinds de dotcom periode gevochten om de Internet accessproviders aan carrier status te geven voor de wet. Hiermee komen verplichtingen voor accessproviders, maar ook vrijstellingen. Ze moet alle klanten hetzelfde behandelen, maar ook zijn ze vrijgesteld van vervolging van de data die nu door hun netwerk gaat. De gevolgen van het verkopen van deze metadata gaat vergaande gevolgen hebben. Dit kan nog weleens de meest gehaaide privacy maatregel zijn die er is, want als ze je daadwerkelijk kunnen profilen kunnen ze je ook beoordelen op misbruik. Het heeft bij de telegraaf/telefonie aanbieders destijds wat tijd gekost, maar daarna was de sector wel overtuigd dat er andere wetgeving nodig was.
Als iedereen Google gebruikt (om z'n vragen in te typen) is er geen probleem... nu het plots via de stem gaat is het wel een probleem ?

Maar natuurlijk bestaan er reeds complot theorieen dat je stem constant wordt opgenomen op de servers van Google (of welk bedrijf dan ook)... niet dus ! Ondertussen lopen we constant met een GSM rond (zodat je provider perfect weet waar je bent), en kan die ook reeds tientalle jaren al je gesprekken opnemen ?

Het is dus niet omdat het technisch mogelijk is dat het zo ook is... probeer het dus een beetje te relativeren (en als je dat niet kan zeg je best je internet en mobiel abonnement op).
Ondertussen lopen we constant met een GSM rond (zodat je provider perfect weet waar je bent), en kan die ook reeds tientalle jaren al je gesprekken opnemen ?
Een van de redenen waarom ik mijn GPS standaard uit heb staan. (een andere reden is batterijverbruik) Natuurlijk weten ze waar ik in de buurt ben vanwege de lokatie van de GSM mast waarmee ik verbind. Dat is dan een probleem waar ik mee zal moeten leven. Je moet ergens een afweging maken tussen gebruik en privacy.
Dus jij gaat er al vanuit dat je provider (of andere partijen) ook toegang hebben tot je GPS ?

Soms is het alu-hoedjes gehalte toch groot heb ik de indruk.
Je hebt geen GPS nodig om een telefoon te lokaliseren, dit kan ook gedaan worden op basis van de zendmasten waarmee de telefoon verbonden is.

Dus dit uitzetten heeft alleen nut voor je batterij...

Overigens slaat Google ook nog eens alle WiFi punten om je heen op zodat ook zij weten waar je je bevindt. Een paar jaar geleden meen ik al iets van gezien dat Google perfect een telefoon kon volgen via zendmasten en WiFi adressen.
Deze praatpalen versturen standaard niet alles wat de mic oppikt, maar technisch is dit gewoon mogelijk. De microfoon zou op afstand gewoon softwarematig aangezet kunnen worden om alles door te sturen. Gevaarlijk speelgoed in mijn ogen.
Dat kan met een GSM ook reeds 20 jaar... al kunnen we niet ontkennen dat sommige bedrijvend de grenzen wel aftasten, maar het is aan de wetgeving om daar een kader voor te maken (en dat loopt serieus achter), laat ons van de techniek genieten.
Eens. Maar ik denk ook dat de argwaan voor een deel komt uit het feit dat het iets heel nieuws is dat opzienbarende nieuwe functionaliteiten biedt. Maar in feite komt het neer op functionaliteit (o.a. opnemen van stem-, en omgevingsgeluid) wat allerlei apparaten allang kunnen en daar staan we al niet eens meer bij stil. Jouw mobiel en je laptop kunnen dat ook al. Sterker nog, tegenwoordig staan die bijna altijd default te luisteren (Siri, Google Now, Cortana).
Maar dat doet inderdaad verder niet af aan de zorg om privacy.
Bij het feit dat ze "standaard al staan te luisteren" moet er wel bij vermeld worden dat deze dan geen data naar de server sturen totdat er bijvoorbeeld "Ok, Google" lokaal (terecht of onterecht) wordt herkend.
Totdat ze dat remote inschakelen of het apparaat wordt gehackt. Ik zou visueel dataverkeer willen zien. De chromecast in mijn tv op de slaapkamer vind ik soms al verdacht veel netwerkactiviteit tonen als de tv uit staat...
Volgens mij is dat gewoon een bijkomstigheid van de tijd waarin we leven. In een tijd waar alles zo gepersonaliseerd mogelijk is, is het logisch dat de bedrijven veel over ons weten. Zeker een apparaat zoals je telefoon weet gewoon ontzettend veel van je waarvan een deel wordt doorgestuurd naar de fabrikant. Van de ene kant eng en ongemakkelijk, aan de andere kant een logisch gevolg. Daarnaast waren bepaalde producten lang niet zo goed als dit niet mogelijk was geweest.

Voor de gemiddelde consument is het helemaal niet erg wanneer er een boel informatie gedeeld wordt, aangezien ze als groep interessant zijn en niet als persoon. Natuurlijk is dit voor sommige personen anders en die moeten dan
a) dit soort functionaliteit uitschakelen.
b) dit soort producten niet kopen.
als je je dusdanig druk maakt over je privacy, dan moet je dit soort technologie al helemaal niet in huis halen.
Zou ik ook niet snel doen, maar ik wil dan ook weer niet al te hypocriet overkomen, want ik heb ook een Smartphone, ik gebruik Facebook.. dus mja. Maargoed, dit is wel heel erg een open deur, zo'n apparaat. Let's hope I'm wrong.
als je je dusdanig druk maakt over je privacy, dan moet je dit soort technologie al helemaal niet in huis halen.
En ZEKER geen smartphone op zak hebben.

[Reactie gewijzigd door falconhunter op 4 april 2017 11:08]

Wel grappig te lezen dat iedereen hier praat over privacy en opslag van spraak opdrachten alsof het iets nieuws is terwijl de meeste van deze mensen al jaren lang dezelfde dingen zoeken via www.google.com en daar totaal geen problemen mee hebben! Dit is precies hetzelfde alleen dan met spraak, achterkant is onveranderd alleen het kanaal is anders. Houd jezelf toch niet voor de gek. Dit is omkeerbaar en wij zijn niet interessant als individu maar worden omgezet (geclusterd) in patronen die geld op kunnen leveren voor bedrijven en dat gebeurt al jaren zo.
quote
Dat is simpelweg omdat goede spraakherkenning veel rekenkracht vereist en het daarom in de cloud gedaan wordt. Heb je dus geen actieve internetverbinding, dan reageren beide speakers wel op je stem, maar kunnen ze vervolgens helemaal niets.
unquote

Kijk, dat is nu wat mij het meeste ergert. Waarom MOET alles via internet gebeuren?
Als ik zou vragen om mijn koffiezetmachine aan te zetten, moet dit dus gewoon binnen mijn thuisnetwerk kunnen gebeuren en hoeft er helemaal niets via de cloud of buitenshuis verbinding gemaakt te worden.

Wanneer leren producenten eens om gesloten circuits te maken? Internetverbinding hoeft enkel maar als ik iets vraag dat niet binnen mijn thuisnetwerk valt.
Als ik zou vragen om mijn koffiezetmachine aan te zetten, moet dit dus gewoon binnen mijn thuisnetwerk kunnen gebeuren en hoeft er helemaal niets via de cloud of buitenshuis verbinding gemaakt te worden.
Omdat je voor $125 geen hardware krijgt die goede stemherkenning kan doen zonder vele miljoenen aan hardware in de cloud.
De hardware voor processing is niet meteen het probleem, maar de database die bijgehouden wordt om de spraakherkenning een beetje betrouwbaar te laten zijn is nogal groot. En die wil je wel een beetje up-to-date hebben.

Immers, mijn autoinfotainment systeem heeft ook spraakherkenning voor de bediening van de navigatie en radio. En daar zit echt geen tonnen kostende hardware in. Alleen is de herkenning niet heel erg betrouwbaar (maar wel in het NL).
Het zijn leuke apparaten en was toevallig laatst aan het kijken naar meer automatisering binnen huis. Aardig wat systemen bekeken en vergeleken, maar bij alles mis je wel het een of het ander. Privacy is iets wat hierboven al vaker aangehaald is en ik vind het nogal bekrompen beschreven in de review.

Daarnaast kun je met de processors en rekenkracht tegenwoordig echt wel een computer met stemherkenning maken zonder dat dit via de cloud moet verlopen, dit is gewoon een leuke manier voor ze om informatie binnen te halen. Erg naïef om te denken dat dit alleen via de cloud zou kunnen. Ja er zijn genoeg smart producten te vinden die ook privacy gevoelig zijn, maar al deze producten werken ook zonder internet. Of het nu een telefoon is, televisie, computer en ga zo maar door. Dat is bij dit product echter niet het geval. Naar mijn mening een gemiste kans, er zullen genoeg mensen wat meer willen betalen voor een onafhankelijk product.

Automatisering binnen woningen is iets wat echt in opkomst is en ik verwacht dat dit over paar jaar een erg grote markt zal zijn. Gelukkig zijn er ook voldoende alternatieven die niet per se spraakherkenning hebben maar die ook niet direct met het internet verbonden moeten zijn.

Maar hoe meer ik er over na ga denken, lijkt het me toch eenvoudiger, goedkoper en beter dat ik moet opstaan en een schakelaar moet overhalen of andere handelingen moet uitvoeren. Dan hoef ik ook niet elke avond te sporten, omdat ik anders te weinig beweging krijg door mijn kantoor baan :P

[Reactie gewijzigd door Andyk125 op 3 april 2017 14:24]

Kunnen Alexa en Google Home elkaar ook opdrachten geven?

:+
Jazeker, je start bijvoorbeeld met "Alexa, say: home assistant ask alexa to how are you google home? Op die manier kun je een loop creëren :)
Ik twijfel al een langere tijd om zoiets aan te schaffen. Had graag de Homey bij de vergelijking gezien. Vooral omdat je de Homey gewoon in NL kan kopen.

[Reactie gewijzigd door streamnl op 3 april 2017 07:11]

Gelukkig kan je de reviews nog altijd naast elkaar leggen :)

reviews: Athom Homey: smarthomehub van Nederlandse bodem
Homey heeft inmiddels een Alexa skill, die voor Google Assistent is onderweg.
https://forum.athom.com/d...ment/47640/#Comment_47640
https://www.amazon.com/Athom-B-V-Homey/dp/B01MTBIR69

[Reactie gewijzigd door jip_86 op 3 april 2017 10:51]

Het leuke is dat athom bezig is om het aan elkaar te linken. Je kunt straks de toch betere stemherkenning van alexa en home gebruiken om commando's naar homey door te zetten.

Homey is echter echt wel een ander apparaat in mijn ogen. Homey spreekt bijv wel z wave. Daarnaast bepaal jij veel meer vantevoren wat er wel of niet gaat werke, door flows aan te maken. Sinds kort heeft de laatste experimentele firmware ook ondersteuning voor Spotify (voor nu alleen nog naar Sonos), YouTube en soundcloud aan boord en zijn de mogelijkheden nog weer veel leuker.
Dit is wat de meeste home automation pakketten ook kunnen en doen. Zoals bijvoorbeeld OpenHAB waar ook een Alexa skill voor is.
Ook al lijkt Homey misschien veel op Alexa of Google home, de conceptuele verschillen zijn echter groot. Naar mijn mening (als Homey gebruiker) is Homey geen personal assistent maar een smart home controller. Spraak aansturing is niet de main feature van Homey, maar de diversiteit aan antennes/protocollen en community drijven apps.

Ik gebruik Homey om Klik-aan-klik-uit, Phillips Hue, Fibaro en verschillende web services aan elkaar te knopen. Enkel Hue heeft (nog) een bridge nodig. Alexa en Google Home zouden ook bridges nodig hebben voor klik-aan-klik-uit.
Ik heb nu een aantal maanden de home. En ben er zeer blij mee. Elke ochtend en middag gaat de muziek aan via spotify. Het geluid en bediening is zeer fijn.
Tijdens het koken gebruiken we hem soms, net als het verhogen van de thermostaat.

Maar alleen voor de muziek. Zou ik hem al kopen. Bedienen van de tv gaat ook goed ( Google tv en Chromecast)
Leuk artikel, maar ik moet het toch ff kwijt:
Waarom 2 producten vergelijken die hier niet te koop zijn?
Omdat heel veel tweakers wel vaker spullen uit het buitenland importeren.
Of, zoals ik in het buitenland wonen waar ze wel te koop zijn :)
Klopt, ik heb hem hier besteld, voor de liefhebber: https://www.chromeit.nl/a.../amazon-echo-dot-2nd-gen/
Stel je dit soort vragen ook bij Autoweek? Er zijn namelijk genoeg auto's die ook niet in Nederland te koop zijn.

Maar meestal gaat het daar niet eens om. Nog los van het feit dat deze twee producten vroeg of laat wél op de Nederlandse markt verkrijgbaar zijn, geeft deze vergelijkende review een mooie update over hoe ver de technologie is. Voor mij en mijn vakgebied is het wél van essentieel belang om dit te weten en ik heb deze review dan ook uitvoerig gelezen.

Maar goed. Ga jij maar lekker een review lezen over de Homey. Die is wel gewoon in Nederland verkrijgbaar.
Tweakers gaat in eerste instantie om techniek en niet zozeer om commercie. Dus waarom niet?
Ik blijf me ongemakkelijk voelen als ik praat tegen mijn telefoon, bij deze 2 producten zal het niet anders zijn. Vandaar dat ik dit soort apparaten niet aanschaf. Bovendien ben ik ook niet iemand die het noodzakelijk vind om de verlichting in huis met stem commando's aan te sturen, ik loop makkelijker gewoon even naar het schakelaartje (of draaiknopje)
Ik heb het ook dat ik dat vreemd blijf vinden. Het is denk ik minder ongemakkelijk als het in je eigen huis is. Net als dat praten tegen je carkit (commandos) in de auto best normaal voelt. Praten tegen je telefoon is vaak ook ongemakkelijk omdat het in het openbaar is.
grappig, dat zei MrsT ook toen ik een echo kocht.. nu grapte ze laast of ik geen alexa in de camper kon bouwen... ze is er immers zo aan gewend en gebruikt hem vaak.
IK zou graag zien dat het mogelijk is om het trigger woord naar keuze is in te stellen.
Er lopen genoeg geeks rond die liever "hey, J.A.R.V.I.S., HAL, Red Queen oid roepen :)
IK zou graag zien dat het mogelijk is om het trigger woord naar keuze is in te stellen.
Er lopen genoeg geeks rond die liever "hey, J.A.R.V.I.S., HAL, Red Queen oid roepen :)
Het lastige hierbij is dat niet alle trigger words even goed te detecteren zijn, de hotwords die smartAssistants nu gebruiken zijn bewust gekozen omdat deze gemakkelijk te trainen en herkennen waren.

Als je ineens HAL wilt kunnen herkennen als hotword zul je al helemaal in het Nederlands als snel false positives krijgen tenzij je echt weken aan het trainen bent geweest, dat is dan niet echt meer plug and play en daardoor 'verliest' het product aan waarde.

Verder ben ik het helemaal met je eens dat het totaal geweldig zou zijn als het wel fatsoenlijk kan.
Wachten op de Motorola variant. :)

M'n Moto X 2014 heeft personalized trigger. :)
Wauw precies op tijd deze review, ik vlieg vanmiddag naar de verenigde staten en ben aan het twijfelen om een google home mee te nemen. Ik heb voor de rest nog geen slimme apparatuur, zoals hue lampen, geen spotify of play music abo, dus de vraag is dan of ik voor 100 dollar wel echt klaar ben.

Gaat een beetje afhangen van hoe duur de vakantie voor de rest word denk ik :p
Leuk Artikel, ben benieuwd wanneer ze gewoon in de Benelux te koop zijn.
En natuurlijk met de Nederlandse taal overweg kunnen.

Denk toch echt wel dat ze een succes kunnen worden, als ze maar betrouwbaar werken.
1 2 3 ... 6

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.


Apple iPhone 11 Nintendo Switch Lite LG OLED C9 Google Pixel 4 FIFA 20 Samsung Galaxy S10 Sony PlayStation 5 Elektrisch rijden

'14 '15 '16 '17 2018

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2019 Hosting door True