Door Luke van Drie

Teamlead Mediateam

De opvallende opmars van Alexa - Amazons spraakassistent zet de toon

09-01-2017 • 14:00

148

De meeste grote elektronicafabrikanten werken aan spraakherkenning voor hun producten, en de grootste partijen sleutelen ook aan digitale assistenten. Microsoft heeft Cortana, Apple heeft Siri en Google heeft zijn Assistant. Waar je in Europa maar weinig over hoort is Alexa, de digitale spraakassistent van Amazon. In 2014 bracht Amazon deze in de VS op de markt als onderdeel van de Echo, een slimme speaker waar je tegen kunt praten en die je kunt gebruiken om smarthomeapparatuur te bedienen, vragen te stellen, muziek te spelen en dingen te kopen.

Er zijn inmiddels meer dan 5 miljoen Echo's over de toonbank gegaan en vorig jaar besloot Amazon om Alexa beschikbaar te maken aan derden. Op CES zagen we daarvan de eerste resultaten in de vorm van heel veel verschillende producten waarin Alexa aanwezig is. Van koelkasten tot huisrobots en van auto's tot kinderspeelgoed. Voor deze reportage gingen we bij een aantal fabrikanten langs die Alexa omarmd hebben.

Op termijn zal Amazons assistent vast concurrentie krijgen van Microsofts Cortana en Googles Assistent, maar op dit moment heeft Alexa - in ieder geval in de Verenigde Staten - een flinke voorsprong te pakken.

Reacties (148)

148
143
74
13
1
52
Wijzig sortering
Ben ik nou de enige die niet geïnteresseerd is in die spraakassistenten? Het instellen van mijn thermostaat doe ik door een knopje in te drukken op de thermostaat. Dat werkt ook als er geen internet is. Een kastje dat al 15 jaar mee gaat. En waarschijnlijk nog 10 jaar.
Lampen hebben een aan/uit knop. Ik zet ze 1 of 2 keer per dag aan of uit. De inhoud van de koelkast kan ik zo overzien. Wat een werk. En als ik iets zou willen bestellen op internet dan zoek ik dat zelf op en bestel het. Maar aangezien mijn huis al te vol is met rotzooi doe ik dat steeds minder. Ik besteed mijn geld liever aan ervaringen zoals dagjes uit, etentjes etc, veel leuker en je struikelt niet steeds over de zooi in huis!
Ik meen me een filmpje te herinneren op Youtube waarin Nederlanders gevraagd worden over de toekomst van de draadloze telefoon.

Vrijwel niemand wilde er een, immers als het belangrijk was konden mensen altijd terugbellen als ze wel thuis waren. Nu heeft de telefoon in deze zin niets te maken met Amazon en haar Alexa, maar een ding is zeker devices als dit zijn de toekomts.

Misschien zie jij het nut er nu nog niet van in, maar in een nabije toekomst zijn devices en hulpmiddelen zoals dit net zo common als de mobiele telefoon/ smartphone.

Stel je voor: jij bent nog kind en bent opgegroeid met devices zoals de Alexa, je ziet dat er iets mis is met jouw vader en het enige wat je hoeft te roepen is: "Help Alexa bel een Ambulance" Alexa meet de toon en emotie in jouw stem en weet dat het serieus is (dit natuurlijk om prankcalls te voorkomen). Binnen een zucht staat er een ambulance aan de deur en heeft het device in jouw paniek een leven weten te redden.

Ik neem hier een extreem geval, maar dat is het mooie aan techniek. Je kan het zo gek niet bedenken. Ik zie wel toekomst in dit kleine apparaatje dat je overal neer kan zetten, misschien is het even eng omdat het veel/ alles opneemt maar je ontkomt er toch niet aan.

Edit:
Even wat meer punctuaties toegevoegd, maakt het wat beter leesbaar.

[Reactie gewijzigd door ReDnAx1991 op 24 juli 2024 04:48]

Allemaal juist en toch betwijfel ik de grote toekomst van spraakassistentie voor algemeen gebruik. Enkel voor specifieke toepassingen* zie ik een groot nut.
(* zoals het nood-bellen in jouw scenario of in de auto of andere dingen waarbij de operator geen handen of ogen beschikbaar heeft)

Ik vind het al hatelijk om te moeten bellen. Ik chat of sms veel liever.
Ik kan mn gsm nu al op zoveel vlakken via voice controlleren. Ik doe het nooit.
Niet omdat het niet werkt maar omdat ik het zo hatelijk vind.

Ik wil niet luidop zeggen wat mijn gsm moet doen, dan kan iedereen me horen. en het goed gezegd krijgen duurt meestal langer dan het gewoon zelf doen. Ik wil gewoon op een knopje drukken, klaar en duidelijk, geen interpretatie problemen mogelijk.

Als ik met mijn naasten liever via tekst dan via geluid communiceer, waarom zou ik dan wel met mijn devices willen praten? Een android app (of afstandsbediening) om die devices van eender waar te bedienen zal mijn beleving dan veel beter verbeteren.
Hier het grappige YouTube-filmpje in kwestie.
Precies dit. Maar ik vermoed dat we oud worden ofzo.

Ik zie mogelijkheden voor mensen met een beperking, maar voor de normale mens is lopen naar een schakelaar toch niet een probleem waar dit de oplossing voor is.

Is het leuk? Op zich wel. Maar misschien is het ook niet zo heel goed voor ons dat we straks vanuit de stoel het hele huishouden kunnen regelen. Doet me denken aan Wall-E...
De zender op TV wijzigen ging 35 jaar geleden toch ook prima met de knoppen op het toestel? Ken jij nog iemand die er vandaag de dag nog voor rechtstaat uit z'n luie zetel?
Haha, ja ok, maar er zijn grenzen...

TV kijken doe je om te ontspannen, ik vind het logischer dat je daarvoor een afstandsbediening hebt.

Het hele huishouden regelen met dit soort speelgoed is wat anders.

Toch ben ik hier ook een beetje hypocriet, want onze robotstofzuiger is natuurlijk ook niet nodig... :/

Voor mij oogt dit ding toch wat té. Een beetje tegen je huis praten voor elk klein dingetje dat toch al weinig moeite kost. Blijkbaar is dat waar ik de grens trek.
Doe de gordijnen dicht
- Okee heb ik wel bijvoorbeeld dit: https://www.kickstarter.c...r-existing-curtains-smart nodig
Stofzuig mijn kamer
- Ja heb ik zo'n robot ding nodig
Toilet! (zet licht in de gang alvast aan en in het toilet)
Ontdooi mijn auto alvast
- Scheelt mij krabben
Doe mijn boodschappen, heb geen speciale wensen
- Doet bijvullen en kiest wat makkelijk te maken recepten, die hij mij tijdens koken kan voordragen

Ik zie het zeker voordelen hebben.
De meeste voordelen lijken mij inderdaad nuttig. Behalve die "zet het licht aan in het toilet". Twee keer op een schakelaar drukken lijkt mij minder moeite dan die zin uit te spreken. En ge moet toch rechtstaan want naar het toilet gaan moet ge voorlopig nog steeds zelf doen.

Licht uitdoen vind ik in ieder geval ook wel handig. Bvb als ik in de zetel zit te gamen en dus geen zin heb om recht te staan, maar het bvb wel al donker is geworden ondertussen. Nu moet ik rechtstaan en op 3 verschillende locaties een sfeerlampje aansteken. Geen drama, maar toch.
35 jaar geleden was er ook minder reclame. was de behoeft om de tv ffe uit te zetten tijdens reclame een stuk minder.
in die tijd waren er ook al afstandsbedieningen.
rond 1980 was de overgang dat de afstandsbediening er standaard bij zat.
zie wiki
35 jaar geleden kon je alleen zappen tussen Ned 1 en Ned 2. Nu heb je 70 zenders, een media speler en ondemand diensten erbij. De mogelijkheid om van zender te wisselen is verdwenen. Als die er nog is, dan kan je ze in elk geval niet zonder AB instellen.
Ik vind het er echter niet beter op geworden. De TV is grotendeels een verkooptool geworden gezien de stroom commercials.
Ik mis de dagen van vroeger, dan maar geen moderne films op tv.
Die laatste kijk ik toch niet, omdat ik die onderbrekingen gewoon 'killing' vind.
Met een afstandsbediening thermostaat aanpassen lijkt me prima, hoewel ik niet echt gevoel heb dat ik echt ooit specifiek moest opstaan omdat aan te passen. Meestal als ik naar boven ga zet ik thermostaat uit en als ik weer thuis kom zet ik het aan.

Maar los ervan, ik zie werkelijk waar niet de nut van om in de ruimte te gaan praten van "Zet thermostaat twee graden hoger". Doe mij maar een afstandsbediening met knopjes. Of zelfs een app met knopjes.

Zelfde geld ook voor jou voorbeeld. Een tv waar je tegen aan moet praten om van zender te veranderen zie ik ook niet als een succesvolle idee. Liever iets met knoppen.

Technisch vind ik het heel gaaf dat stemherkenning werkt, maar in praktijk heb ik nog niet de gouden toepassing van gezien voor consumenten. Misschien iets voor de auto industrie.
Dat komt omdat je daarmee echt tijd bespaart. Je hoeft immers niet op te staan en naar het toestel te lopen. Om een actie uit te spreken die je met je telefoon misschien in een halve seconde uitvoert levert in mijn eigen weinig extra gemak op. Zo heb ik acties als lichten aan en lichten uit gewoon op het startscherm van mijn mobiel als shortcut staan.

En dan heb ik het nog niet over vertraging doordat het apparaat je misschien eerst een keer niet begrijpt.
Je bent zeker niet de enige!
Ik ben ook iemand die de HomeAutomatisation maar flauwe kul vind.
Als je gewoon met de hand de lampen schakelt weet je precies wat er gaat gebeuren. Aan verschillende kleuren heb ik geen behoefte en als ik niet thuis ben hoeft het licht niet aan. De kachel zet ik wel aan als ik thuis kom.
Zo'n stemassisten moet alles nog interpreteren en wat er dan gebeurd is dan nog afwachten, Moet je eens een discussie voeren over het nut of onzin van zo"n ding als er één in de buurt staat. Je weet niet wat je overkomt. Overal om je heen floepen lampen aan en uit, de thermostaat raakt van de rel en de eigenaar loopt rood aan.

En waarom? Degraderen we ons tot couchpatato?
Waarom moeten mensen die ergens NIET in geïnteresseerd zijn altijd reageren dat ze er niet in geïnteresseerd zijn?
Fijn dat jij het niet nuttig vind en graag opstaat om op het knopje te drukken of de telefoon erbij te pakken, maar wat hebben wij aan die info?

Het feit dat er al 5miljoen mensen er eentje hebben gekocht geeft aan dat er vraag naar is.

Ik vind het persoonlijk leuk, niet noodzakelijk maar gewoon leuk, mits het ook echt werkt.
Ook aan die info heeft niemand hier wat aan 😉
Haha nou ik ben nog niet bejaard hoor, maar ik vind dat we ver doorslaan in het automatiseren van dingen die prima zonder kunnen. En daarbij is het ook nog eens allemaal veel foutgevoeliger dan de oude versie. Ik zie de philips lampjes die je met een telefoon kunt instellen nog geen 10 jaar mee gaan!
Niet alle technische ontwikkelingen zijn nuttig en positief. Het feit dat je een 'Tweaker' bent betekent nog niet dat je elke ontwikkeling met open armen moet ontvangen. Het is juist belangrijk kritisch te zijn!
Mee eens. Het leukste ding dat ik zag in de rapportage was de pluche dolfijn of haai op het bed in de kinderkamer in dat deel over Aristoteles. Heb altijd al een pluche haai gewild. :)

Zo te zien vond Wouter het weer helemaal cool. Maar daar wordt ie voor betaald, niet om écht kritisch te zijn.

Ik waarschuw al jaren of geef de IOT koelkast al jaren aan als voorbeeld van wat je niet moet willen. Ik geloof dat ik toen +3 kreeg voor mijn commentaar. Koelkasten die online gaan keuvelen met supermarkten en als ik dat goed zie, camera's in de koelkast zodat je kunt zien wat er in zit?

Afgezien van dat dit soort dingen het klimaat kapot stoken (maar wat geeft dat, als we allemaal over de klif gaan doen we een VR setje op en dan maken we het einde van de wereld niet echt mee) , willen bedrijven ons nu echt gaan vertellen dat we dit nodig hebben, dat dit een oplossing is voor een bestaand probleem? Willen we echt dat supermarkten in je koelkast kijken? Gaan we straks op YT livestreams meemaken van de inhoud van iemands koelkast. :?

De opties tot hacking zijn oneindig. Kill me fucking now. :'(
Zo ver ik het weet, zijn de bezig met NFC tags op producten. Dus die camera van jou komt nergens bij kijken. Of dat een wenselijke situatie is, is voor iedereen zelf te bepalen. Maar ik zou het wel fijn vinden om een appje te krijgen, hey muff, vandaag kan je dit/dit/dit eten op basis van deze ingredienten die over twee dagen over datum zijn.

dat je in et verleden een +3 gekregen hebt(ijn er echt mensen die hier om geven), is blijkbaar geen goede graadmeter voor je replies naderhand.

Voorlopig hoef je dus niet gekilled te worden.
Dat komt toch uit de reportage hoor, zie maar op dat display na 1:40 of zo?
Ben ik nou de enige die niet geïnteresseerd is in die spraakassistenten? Het instellen van mijn thermostaat doe ik door een knopje in te drukken op de thermostaat. Dat werkt ook als er geen internet is. Een kastje dat al 15 jaar mee gaat. En waarschijnlijk nog 10 jaar.
Lampen hebben een aan/uit knop. Ik zet ze 1 of 2 keer per dag aan of uit. De inhoud van de koelkast kan ik zo overzien. Wat een werk. En als ik iets zou willen bestellen op internet dan zoek ik dat zelf op en bestel het. Maar aangezien mijn huis al te vol is met rotzooi doe ik dat steeds minder. Ik besteed mijn geld liever aan ervaringen zoals dagjes uit, etentjes etc, veel leuker en je struikelt niet steeds over de zooi in huis!
Heerlijk hoeten je dit vertelt. Je bent ook iemand zonder mobiele telefoon.

Er is een filmpje op internet over hoe mensen in de 90er jaren dachten over mobiele telefoons.
Jou opmerking komt precies overeen met een man in het filmpje. Hij zei: mobiele telefoon? Als ze me nodig hebben sturen ze maar een brief
Het ziet er allemaal fantastisch uit en de nerd in mij wil het nu in huis, maar ik blijf toch met de vraag zitten of het eigenlijk wel goed idee is om al die bedrijven toegang te geven tot de kleinste details van mijn leven.

Ik blijf maar denken aan al die sci fi films over totalitaire mega corporations die ons regeren als slaven :X
Stel je voor dat dat ding in je slaapkamer al je bed activiteiten opneemt. Lekker dan.
Bedenk ook dat het enige doel van deze apparaten geld verdienen is. Niet meer en niet minder.
juist vanwege het tweede punt zullen ze waarschijnlijk minder geïnteresseerd zijn in je eerste punt. Maar wellicht registreert dat ding dat de activiteiten in bed over tijd minder en minder worden, en gaat Amazon je hulp voorschotelen om dingen te kopen om er weer wat leven in te blazen... Kan een voordeel zijn, maar ook wel eng klinken.
Een avondje lekker worstelen met je vrouwtje in de slaapkamer, de volgende dag op amazon suggesties: - condooms, dildo's, handboeien :P
Of afhankelijk van de geluiden bij de worsteling 112 bellen...
Het apparaat is niet belangrijk. Het is data wat het nieuwe goud is. Het is de netwerkkaart in het apparaat waar men geld mee wil verdienen.

Als vanaf dat de neef van Freud, Edward Bernays, ook wel genoemd de 'vader van de marketing' psychologische theorie ging gebruiken om mensen in hun psyche te manipuleren tot aankopen hebben bedrijven en marketing- en reclame bureaus interesse in the 'black box' die de mens is met haar gedachten en gevoelens. Vroeger had men 'focus groups' waar amerikaanse huisvrouwtjes al werden uitgenodigd voor rond de tafel gesprekken over een product. Dit was de vroege vorm van datamining.

Wat willen die vrouwen nu van een product? Wie meer wil weten moet Adam Curtis docu's kijken.

De technologie branche heeft een enorme slag gewonnen. Apparaten zijn goedkoop. De markt is verzadigd op allerlei gebieden, Bepaalde machines zijn standaard, zoals koelkast. Wat voor winst kun je nog met vernieuwing bereiken? Het lampje vervangen door een LED lamp is prima. Maar uiteindelijk moet je je product her-versexificeren. En ja, dat is vanaf 12-01-2017 een nieuw woord. _/-\o_

En dus ramt een robot er een netwerkkaart in, een anders propt er een scherm op de deur en voila, je kunt weer profileren voor de aandeelhouders' winst verwachting.

Of dat de samenleving tot val brengt maakt ze niets uit. Hoe ongelukkiger mensen worden, hoe meer ze zullen consumeren.

Een ander aspect vind ik de debilisering van de mens. Als mensen, die toch al een smart phone hebben en via allerlei apps tegenwoordig bestellingen kunnen plaatsen bij supermarkten (wat al erg genoeg is) dan hoef je geen koelkast met dit soort functies. En als je al zo dcebiel bent dat je niet langer controle kunt houden op je voorraad melk, hoe kun je dan als werknemer nog serieus genomen worden.

Als ik een bedrijf had zou een van de vragen aan de sollicitant zijn wat voor koelkast die heeft. En als het zo'n IOT ding is, epic fail voor je. Twee miljoen jaar neurologische evolutie sinds de laatste aap tegen die rare aap genaamd mens wuifde en dacht 'Screw you, I'm gonna enjoy the banana up the tree!' en wij kunnen al niet meer onze boodschappen regelen? |:(

Technorealisme vraagt: Voor welk probleem is dit een oplossing?

Eer zijn er hier die zullen zeggen (na het downmodden) dat 'het nu eenmaal moet komen omdat het er toch van komen gaat'. 8)7 Of dat we wel moeten omdat vernieuwing altijd beter is dan stagnatie. Of een of andere drogredenatie die voortkomt uit een conditionering om alle technologie kritiekloos te aanvaarden.

En nu, sorry, mijn koelkast zegt me dat het tijd is dat ik op jacht ga met mijn speer want de voorraad beer raakt op, mijn smart watch zegt me dat ik niet moet vergeten een extra berenvel-cape om te doen want het is nogal fris en mijn Whatsapp groep voor de lokale jagers melden met dat ik moet opschieten want er is een kudde antelopen die er smakelijk uitzien. En oh ja, mijn vrouw wil dat ik nog wat bessen verzamel. Of was dat mijn koelkast. f zijn ze hetzelfde?

Verdomde smart cave.
...vorig jaar besloot Amazon om Alexa beschikbaar te maken aan derden...
Dat beschikbaar maken aan derden is zelfs nog relatief beperkt.
Op dit moment moet je je nog registreren als preview klant, maar zodra dit publiekelijk toegankelijk wordt verwacht ik een nog hardere groei.
Zie https://aws.amazon.com/lex/

Het antwoord geven (text to speech) zit sinds eind vorig jaar ook in de publieke AWS API en werkt ook erg goed.
https://aws.amazon.com/polly/

Op deze manier kan je relatief makkelijk een vrij complex systeem bouwen zonder over de techniek en infrastructuur te hoeven denken.

Ik vond het leuk dat toen Amazon hun winkel aankondigde, zie nieuws: Amazon toont fysieke supermarkt zonder kassa's je dan ook meteen ziet dat ze delen van die services zoals gezichtsherkenning en object herkenning ook meteen publiekelijk aanbieden. Zie https://aws.amazon.com/rekognition/

En dat is wel een grote plus van Amazon, ze bouwen zelf een product, maar laten het ook heel goed integreren met andere producten via relatief simpele APIs waardoor er meer toepassing ontstaan en je een evolutie van de service krijgt.

Note: We draaien zelf veel servers en software binnen AWS dus ik kijk meer naar AWS dan Google Cloud of Azure en heb dit dus minder kunnen vergelijken met Google/Apple/Microsoft, maar ik heb wel het idee dat AWS meer open is, sneller groeit en je makkelijker laat koppelen voor een relatief lage prijs.

De drempel is in elk geval laag, je kan relatief makkelijk vrij complexe systemen bouwen die een paar jaar geleden vrijwel onmogelijk leken en dan is het ook leuk om dit soort diensten te ontwikkelen.
Als Google het doet is het eng en evil, maar als Amazon het doet is het blijkbaar oke?

Ik vind dit soort dingen maar dubieus, dan ga ik eerlijk gezegd liever voor een Cortana of Siri, daarvan lijkt de ondertoon tenminste nog 'assistentie' te zijn, bij de overige (Google Asssistant, Amazon Alexa etc) zit je gewoon tegen een marktkoopman te praten die je natuurlijk bepaalde producten/services gaat voorstellen/aanpraten.
In welke zin loopt Amazon voorop met Alexa? Google Home is,zover ik begrijp, zeker vergelijkbaar.

P.S.Voor degene die het gemist hebben, op twitch zijn twee Home apparaten al een paar dagen tegen elkaar aan het praten. Over ong 3 uur weer online. https://www.twitch.tv/seebotschat

Edit: Ok wacht, de integratie van Alex in producten door derden is waarin ze voorlopen..

[Reactie gewijzigd door Arjanders op 24 juli 2024 04:48]

Ik snap niet dat Tweakers het er niet even bij verteld maar misschien weten ze het zelf niet:

Amazon is de grootste retailer van de US (en enorm groot daarbuiten). Tevens is hun cloud dienst zo enorm op voorsprong dat men er ernstig aan twijfeld of Google, Microsoft of iemand anders er ook maar in de buurt van kan komen.

Een Google home is leuk als je een beetje wil knutselen met domotica of een muziekje wilt afspelen maar waar is het praktische nut voor de gewone mens? Met Alexa kun je ieder moment alles kopen en is het binnen no-time aan je deur afgeleverd.

Alexa, bestel pampers. Alexa, melk, koffie en waspoeder bestellen. Alexa, beer me!
Amazon leverde eerder ook al smartknoppen waarmee je met een druk een nieuw pak van het bestelde product kan krijgen. Dit is hun echte praktische troefkaart. Eentje die Google of Microsoft niet kan aanbieden. Helaas ook eentje waar we in Nederland momenteel geen ondersteuning voor hebben.
een Microsoft zou hier NU op in moeten spelen door in zee te gaan in de BeNeLux met Albert Heijn. Dan kan Bol.com/AH je vrijwel alles leveren wat Amazon ook in de VS al kan. Voordeel hier is de enorme tegenwoordigheid van de AH. In het VK misschien met Tesco, in Frankrijk kunnen ze kiezen voor Carrefour (die wereldwijd een enorme speler is) enzovoort.

Maar wel NU handelen, als de AH eenmaal bezet is (door Apple, Google of Microsoft) is er geen alternatief eigenlijk.
Hopelijk voert dit de druk op voor andere partijen om marktaandeel te claimen en komen de apparaten zo ook snel naar Europa.
Met een raspberry pi, mic en speaker maak je in een handomdraai je eigen alexa, niet nodig om op fabrikanten te wachten.
Toch denk ik dat Alexa het wat better doet dan een raspberry pi. Zelf heb ik een Homey. Die heeft 2 microfoons en gebruikt een extreme dienst voor spraak herkenning. Als ik vanuit de keuken iets roep kan Homey het redelijk vaak (4/5 keer) verstaan, zelfs met achtergrond geluid. Ik heb dit ook wel eens met een laptop geprobeerd (met externe microfoon), maar dat hield na een meter in 2 wel op.

Wellicht dat met de juiste microfoon het wel mogelijk is, maar een out of the box product die zo iets al kan is voor de meeste consumenten toch aantrekkelijker.
Ik wil hier wel inhoudelijk op reageren. Ik heb zowel een Amazon Echo Dot als een RaspberryEcho (of AlexaPi zoals je het wil noemen) gebouwd. De Amazon Echo staat in de woonkamer en wel om de volgende redenen:
1. Het ziet er gewoon mooier uit en kan in het zicht geplaatst worden
2. Amazon Echo Dot reageert sneller op de wake word 'Alexa' dan via de Raspberry
3. De kosten van een AlexaPi:
- RaspberryPi: 35,-
- micro SD kaartje (8GB): 10,-
- speaker ( 10 - 100 euro, afhankelijk van welke je gebruikt of misschien heb je die al ergens liggen). Daarnaast reageert de speaker van de Dot stukken beter op commando's (vanuit de keuken geen enkel probleem).
- microfoon: (tussen de 5 en 50 euro, afhankelijk van welke je gebruikt )
4. De tijd die je erin steekt om de AlexaPi te bouwen
5. De Dot kan je met iedere Bluetooth speaker in huis pairen. De AlexaPi kan dat (nog) niet

Kortom, indien je de AlexaPi als hobby wil bouwen om te testen is het prima maar het gemak, plug and play, én het uiterlijk van een Amazon Echo Dot is mijns inziens beter. Vergeet daarbij ook niet de WAF, want de vrouw moet het ook mooi en functioneel vinden...

[Reactie gewijzigd door studiodubio op 24 juli 2024 04:48]

waar gebruik je in Nederland nu de Echo al voor? Puur muziek en wikipedia zeg maar of is er meer interessant al?
Ik gebruik het naast muziek (spotify) en Wikipedia ook vóór mijn hue lichten, domotica (Home Assistant), als (kook) wekker, agenda en boodschappenlijstje.

[Reactie gewijzigd door studiodubio op 24 juli 2024 04:48]

Ik wil geen alexa, maar een Google Home en dat gaat niet met een raspberry op dit moment helaas :'(
Anoniem: 436362 @SaiKoTiK9 januari 2017 17:40
Ja, maar soms heb je hier geen tijd voor
Het grootste probleem van deze systemen is de privacy.
Deze systemen luisteren continu mee, en veel wordt opgenomen voor verbetering en evaluatie.

In de VS verschijnen nu ook berichten dat de veiligheidsdiensten live mee kunnen luisteren met Alexa als ze dat willen.

Voor mij een reden om dit systeem links te laten liggen.
Ik vind dat eigenlijk niet zo een grote stap probleem.

Als de veiligheidsdiensten dat willen kunnen zij toch ook gewoon uw mails lezen, uw telefoongesprekken afluisteren en weet ik wat allemaal. Zouden ze ook niet gewoon spyware op uw gsm kunnen installeren zodat die constant alles doorstuurt wat er gezegd wordt? De kans dat een veiligheidsdienst ook echt die moeite voor u gaat doen is (bij normaal gedrag) redelijk onbestaande.

Voor mij in ieder geval geen reden om alle apparatuur die audio/video kan opnemen buiten te zwieren.
Je gebruikt in wezen het "Ik heb niets te verbergen" argument, omdat je een paar dingen niet begrijpt:

1.
Het vinden van boeven is slechts een klein deel van waar data-gedreven systemen voor worden gebruikt. Verzamelde data wordt gebruikt om je gedrag te beoordelen, en op basis daarvan wordt bepaald welke kansen je krijgt. Een lening, een nieuwe baan, al die organisaties checken even je score bij data-brokers en andere partijen die zich hierin specialiseren.

2.
Daarmee is hopelijk ook begrijpelijker dat het gevaarlijke juist zit in de volledig geautomatiseerde analyses door algoritmes. De kans is inderdaad klein dat je door een mens wordt beoordeeld, dat is inderdaad veel moeite. En dat is jammer, want mensen kunnen veel meer begrip en nuance aanbrengen in hun analyse. Algoritmes niet, die werken met voorgeprogrammeerde noties van 'goed' en 'slecht'.

3.
Je denkt misschien dat die algoritmes je neutraler beoordelen dan mensen, maar dat is de idylle die ons nu wordt verkocht door Silicon Valley. De realiteit is dat allerlei vooroordelen in deze systemen sluipen, en dat je vooral voordeel hebt als je dicht bij het concept van de 'gemiddelde mens' zit. Blanke mannen op Tweakers zitten daar dicht tegenaan.

4.
Die algoritmes zijn ook nog eens erg ontransparant. Wat doe je als je onterecht wordt beoordeeld?

Kijk eens naar het "social credit systeem" dat ze in China bouwen, en kijk daarna eens naar de startups in het westen die aan de reputatie economie bouwen, wat in wezen hetzelfde systeem is, maar dan door de markt gebouwd.

Er is nu veel rumoer in startup land omdat er in de nieuwe aankomende Europese Privacy Wet 1 zinnetje staat dat vaag stelt dat volledig geautomatiseerde beoordeling niet meer mag.

Enfin, ik sta met open mond te kijken hoe mensen hun webcam afplakken, en tegelijkertijd een Alexa kopen. Een apparaat met supergoeie microfoons zodat je in je gehele woonkamer goed te beluisteren bent, gemaakt door een vrij heftig bedrijf, zonder Europese databescherming, en met slechts de belofte dat het ding niet altijd luistert. Tot een software update of versie 2, want "dan kan Alexa nog sneller reageren, en zelfs anticiperen. Fantastisch!".

Gelukkig is de startup wereld via het internet of things het tomeloze vertrouwen van de consument zelf al goed aan het afbreken :-D

Mijn tip: lees dit boek.

Dingen zonder de cloud doen, dat wordt het nieuwe biologisch eten.
Ik reageerde voornamelijk op de post hierboven waarin specifiek verwezen werd naar de bijkomende mogelijkheden die veiligheidsdiensten zouden krijgen. Mij lijkt dit argument slechts een beperkte impact te hebben omdat veiligheidsdiensten nu al zoveel kunnen te weten komen en kunnen afluisteren dat een Alexa meer of minder (als ge al een tablet/gsm/laptop/auto hebt met camera/microfoon/gps ingebouwd dan zal die extra microfoon van Alexa nu niet echt het verschil maken. Willen veiligheidsdiensten u afluisteren, dan kunnen ze dit. Het lijkt mij naïef om te denken dat het niet kopen van een Alexa u bescherming zal bieden voor veiligheidsdiensten.

Dat was een eerste privacy issue. Een tweede privacy issue, en dat is eigenlijk iets afzonderlijk, is hoe Amazon omgaat met de gegevens die ze al dan niet verzameld via Alexa en met wie ze deze deelt. Daarvoor bestaat er de privacy wetgeving en de gebruikersovereenkomst. Het lijkt mij inderdaad belangrijk dat gebruikers duidelijk weten wie welke data over hun krijgt en dat dit door de bedrijven gerespecteerd wordt. Indien niet, dan zijn dit criminele feiten.

Een aantal van de argumenten die ge zegt zou inderdaad potentieel misbruik kunnen zijn van Alexa. Daar moeten we voor oppassen. Maar potentieel misbruik wil niet zeggen gegarandeerd misbruik. Je hele tekst draait eigenlijk rond: "het zou kunnen gebruik worden voor...".

Voor een aantal andere dingen waarvoor die data gebruikt kan worden heb ik dan persoonlijk weer minder een probleem. Als ik google zoek naar USB C dock en twee minuten later staat er naast mijn facebook feed reclame voor USB C docks, dan vind ik dat geen probleem in ruil voor de dienstverlening die wordt aangeboden.

offtopic: Er loopt toch ook iets mis met de beoordeling van posts. De post boven mij die neerkomt op "volgens mij is alexa een te grote inbreuk op de privacy" krijgt een +1 rating en heeft dus enige relevante informatie. Mijn post die neerkomt op ""volgens mij is alexa geen te grote inbreuk op de privacy" krijgt de +0 rating en is dus offtopic.
Dank je voor de uitgebreidere uitleg van je positie, maar ik wil toch graag weer even reageren.
Willen veiligheidsdiensten u afluisteren, dan kunnen ze dit.
Ik denk dat yzf1kr dat ook wel begrijpt. De naiviteit waar je hem/haar van beticht lees ik nergens terug in de parent post. Volgens mij stelt yzfikr een andere vraag, namelijk: hoe makkelijk willen we het de veiligheidsdiensten maken?

Tuurlijk, het kan al, maar dat betekent toch niet dat je een volgende stap ook klakkeloos moet zetten? Integendeel: dankzij Snowden hebben we nu beter inzicht in deze praktijken, en zouden we terughoudender moeten zijn. Als iemand je een broodje verkoopt (internet/mobiele telefonie) waar je later ziek van wordt (surveillance), dan ga je toch ook niet terug om er nog een tweede broodje (internet of things) te eten? Op zijn minst ruik je er dan toch even aan?

Zeggen dat die ene extra microfoon het verschil niet maakt, dat is een te simpele voorstelling van zaken:
- Deze microfoons zijn gevoeliger en kunnen je in de hele woonkamer perfect horen.
- Waar het voor een mobiele telefoon een unieke situatie is als die continu luistert (alleen bij extreme verdenking door veiligheidsdiensten), schuift de Alexa de grens op: vanaf nu moet je het maar normaal vinden dat je een apparaat in je woonkamer hebt staan dat expliciet continu luistert, en dat bedrijven die technologie mogen runnen.

Hellen Nissenbaum's uitleg van privacy als "contextuel integriteit" helpt enorm bij het doorzien van deze op het eerste oog kleine veranderingen.


Ook je tweede punt verraad een iets te simpel begrip:
Het lijkt mij inderdaad belangrijk dat gebruikers duidelijk weten wie welke data over hun krijgt en dat dit door de bedrijven gerespecteerd wordt. Indien niet, dan zijn dit criminele feiten.
De privacy wetgeving dekt dit niet zo af als je denkt. Ja, de opslag van de gegevens moet netjes gebeuren, en daar is Amazon/etc zelf ook gebaat bij. Want die data is hun product. Als ze de data eenmaal hebben is er een enorm vrije markt voor de verhandeling van die data. Jij weet helemaal niet aan wie de grote data bedrijven jouw data (of beter gezegd: daar door algoritmes uit gesponnen inzichten en oordelen) doorverkopen. Ik raad je aan iets meer te lezen over databrokers, in die sector gaat ondertussen miljarden om.

Je geeft diepgaand inzicht in je leven aan bedrijven en zet de deur open voor nog machtigere staatssurveillance, in ruil voor iets betere advertenties.

Ik meen het: lees dit boek. Of dat leuke boek van de Correspondent. Of "Data and Goliath" van Bruce Schneier. Of "Design my Privacy". Deze zijn allemaal erg toegankelijk, en helpen de privacy problematiek beter te begrijpen.

Naiviteit is kennisloos optimisme.

[Reactie gewijzigd door unfold op 24 juli 2024 04:48]

Goed boek! En ik ben het deels met je eens wat het nieuwe biologische eten betreft. Vergeet alleen niet dat ook het biologisch eten duurder is en op den duur alleen een beperkt groep mensen nog aanspreekt.

Privacy...weten bedrijven en overheidsinstellingen anno 2017 niet al alles van je? Mensen die denken dat door AmazonEcho hun privacy wordt geschonden zijn naïef of willen innovatie bewust tegenhouden.
Sterker nog, alles word opgenomen wat je tegen het apparaat verteld.

Dit is een erg data-hongerig bedrijf, net als Google, ze leven er op. Ik hoop in de toekomst toch nog wel de keuze te krijgen dat ik niet realtime word afgeluisterd en word meegekeken met wat ik uitvoer.
Je wordt niet afgeluisterd want... Er luistert niemand. En er wordt ook niet meegekeken....
De data wordt simpelweg opgeslagen om de gebruikerservaring te verbeteren.

En een keuze heb je: Je koopt het niet.
Waarom zo moeilijk doen?

Edit: En de aluhoedjes modden weer lekker weg. @Z1rconium: You just proved my point.

[Reactie gewijzigd door Nyarlathotep op 24 juli 2024 04:48]

Oh ?
1.3 Voice Services. You control Alexa with your voice. Alexa streams audio to the cloud when you interact with Alexa. Alexa processes and retains your voice input and other information, such as your music playlists and your Alexa to-do and shopping lists, in the cloud to respond to your requests and improve our services. Learn more about these voice services including how to delete voice recordings associated with your account.
Volgens hun FAQ beginnen ze pas op te nemen als je het ding iets vraagt (via sleutelwoord of knop), en zie je dat ook doordat het oplicht. Wanneer de opname stopt wordt er niet bij gezegd.

Nou kan je je afvragen of ze daar niet over liegen (ik schat van niet, want het zou dodelijk zijn als dat uit zou komen). Maar ik denk niet dat ze dat echt kunnen beloven, alles is te hacken, en het is natuurlijk een ideaal doelwit.
En als je zoveel diensten aan Alexa knoopt als Amazon hoopt, legt een breach van Alexa ook meteen al je accounts open. Simpele fysieke toegang tot het apparaat is al voldoende: het reageert op iedere stem.

Ik snap de aantrekkelijkheid van het ding heel goed, maar hier moet je nooit aan beginnen.
Alexa is zeker geweldig in het kopen van popoppenhuizen :P
Niemand begrijpt wat je bedoelt. ;)
Blijkbaar reageert Alexa ook op het geluid afkomstig van je tv. Als iemand in een tv show zegt: "Alexa, koop mij een poppenhuis" dan doet zij dit ook. Dat is dus onlangs ook effectief gebeurd. Maar blijkbaar kan je er een code opzetten bij aankopen. Dat lijkt me ook handig als je kinderen hebt.
is xbox daar ook es niet mee in het nieuws gekomen? da mensen naar een youtube filmpje keken die dan de opdracht gaf om de xbox te stoppen of starten. of was da een hoax? mijn google search levert niets op.
Nee volgens mij waren dat mensen die een gamertag in de trant van xboxgohome of zoiets dergelijks. Die gingen dan klooien in multiplayer games en als gamers ze er dan op aanspraken met hun naam...dan tja je weet het resultaat :)

Edit: een paar reacties hieronder staat een youtube filmpje over wat je bedoelt. Reactie van HKS Skyline

[Reactie gewijzigd door Chance77 op 24 juli 2024 04:48]

Quote van "the register" ter verduidelijking: "During that story's segment, a CW-6 news presenter remarked: "I love the little girl, saying 'Alexa ordered me a dollhouse'."

That, apparently, was enough to set off Alexa-powered Echo boxes around San Diego on their own shopping sprees. The California station admitted plenty of viewers complained that the TV broadcast caused their voice-controlled personal assistants to try to place orders for dollhouses on Amazon."
Waarom je best dan geen 'Alexa' zegt met zo'n ding in huis :
https://www.engadget.com/...attempted-spending-spree/

Ik weet wel niet of deze functie opt-in of opt-out is.
Zoals in het artikel geschreven staat kun je er een pincode op zetten of het "wake word" wijzigen.

Maar dit is bij alle nieuwe producten het geval. In het begin van iOS (heb je het mooie artikel hier op Tweakers over de iPhone 1 gelezen?) en ook bij Android was de boel ook nog aan geen kant echt goed beveiligd. Zoiets komt geleidelijk.

Als Europeanen mogen we daarom misschien wel blij zijn dat die Amerikanen het eerst mogen testen. Dan krijgen we hier straks bij de introductie betere software meegeleverd ;)
Staat toch in het artikel? Bestellen staat standaard aan, maar je kunt er een pincode bij instellen, of het helemaal uitzetten.

Gebeurt bij mij trouwens ook wel eens dat Google now op m'n smartphone aanspringt, omdat op de tv iets te horen was wat een beetje op "Okay Google" leek.
Toch bijzonder dat het standaard aan staat. Logisch voor Amazon maar onlogisch voor de gemiddelde klant
Hopelijk worden de spraak assistenten beter, ik gebruik af en toe die van Google maar die laat te wensen over. Daarin is Siri al veel verder. Voornamelijk in de auto vind ik het prettig als ik gewoon kan vertellen wat ik wil; iemand bellen, een spotify playlist aanzetten of opzoeken of er file op mijn route is. Dit zijn vaak taken waar ik toch mijn mobiel voor pak tijdens het rijden terwijl ik dat eigenlijk niet wil.

Het zou fijn zijn als de fabrikanten meer met elkaar optrekken, je merkt dat bepaalde woorden gewoon anders opgepakt worden door de verschillende assistenten. Dit maakt het lastiger om consequent gebruik te maken van een assistent.

Naar mijn mening; goede ontwikkeling dat er een assistent breder beschikbaar wordt gesteld!
Kan dat dan niet gewoon met de knopjes op je stuur of met de spraakherkenning van de auto? Niet naar jou persoonlijk maar mensen die tijdens het rijden met hun mobiel zitten te klooien mogen ze wat mij betreft het rijbewijs door de shredder halen. Levensgevaarlijk.
Het is natuurlijk mooi als het ook in goedkope auto's kan.

De laatste beta van Google Maps heeft trouwens redelijke spraak bestuuring. Zo kon ik vragen of er alternative routes waren, maar ze vervolgens niet met een spraak commando selecteeren. (Dit was wel in het Nederlands)
Ook wilde ik het nummer wat in Spotify op pauze stond hervatten, uiteindelijk starte Maps Google Music en was mijn navigatie weg }:O
Het zal nog wel een paar maanden duren, maar we zijn opweg.
Google Auto installeren, deze maakt de ervaring in de auto een stuk beter. Deze staat niet op de play store maar is wel op APKmirror te vinden.
Ik ervaar juist dat het zeer merkbaar is dat Google al langer ondersteuning heeft voor de Nederlandse taal dan siri. Google herkent veel beter wat ik zeg dan siri. De resultaten van Google zijn ook vele malen beter. Ik begin steeds beter het immer stijgende marktaandeel van Android te begrijpen.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.