Prima product met uitstekende prijs/kwaliteit-verhouding. De mogelijkheden van de Google home worden beperkt door de gebruikte diensten, hardware en de kennis van de Engelse taal.
Pluspunten
Gebruiksgemak
Extra diensten
Geluidskwaliteit
Minpunten
Enkel ondersteuning van Engels, Frans en Duits - Edit: niet meer van toepassing
Inleiding
Persoonlijke assistenten gaan al even mee; zo introduceerde Apple Siri in 2010, waarop Google volgde met Google Now in 2012 (wat later evolueerde in de Google Assistant in 2016), Amazon met Alexa in 2014 en Windows met Cortana in 2015. In deze review zal ik focussen op de Google Assistant, en meer bepaald de integratie ervan in de Google home (die “de luchtverfrisser” kreeg op het internet door zijn gelijkaardige vorm). Deze werd officieel in november 2016 beschikbaar in de VS, waarbij andere landen volgden in het afgelopen jaar. De Benelux zit er echter nog niet bij waardoor je ofwel Engels, Frans of Duits zal moeten praten tegen je Google home. Doorheen deze review zal ik mijn ervaringen van de afgelopen 8 maanden samenvatten, waarbij ik vooral focus op het gebruik van de Google home in combinatie met andere diensten en hardware aangezien daar de kracht van het systeem zit. Verder zal ik een blik werpen op de nieuwe functies die later toegevoegd zullen worden om een blik te werpen op de toekomst van het apparaat.
Installatie
De installatie van de Google home is kinderspel; gewoon inpluggen op het lichtnet en de Google-home app installeren. Vanuit deze app kan je vervolgens je Google home zien en in no-time ben je up and running. De home app geeft je verder informatie door middel van kaarten, zoals Google now het vroeger deed. Indien je muziek of Netflix afspeelt komt de informatie daarvan als 1 van de eerste kaarten, de rest is informatie of tips over hoe je de Google home verder kan gebruiken. Let wel op; de app is enkel beschikbaar voor IOS en Android, dus indien je een Windows Phone hebt (zoals ik indertijd) zal je je oude gsm moeten gebruiken om alles op te zetten. Ikzelf moest dus uitwijken naar een Galaxy Nexus, wat niet aan te raden is aangezien het zware karakter van de app. Met mijn huidige smartphone (Xiaomi Redmi Note 4) loopt alles echter vlot.
Uitzicht en geluidskwaliteit
Je Google home komt standaard in de verpakking met een grijze stoffen “base”, wat je kan veranderen door een andere met een ander kleurtje of zelfs 1 van de aluminium/metalen(?) bases. De standaard versie is echter redelijk neutraal en sober, zodat deze in vele interieurs makkelijk zou integreren. Verder is er maar 1 knop op de Google home, namelijk de mute-knop waarbij je de microfoon kan uitzetten indien je wilt dat er niet geluisterd wordt naar het “OK Google”-keyword (“Hey Google” of “Hey Googoo” werkt trouwens ook. Die laatste heb ik trouwens op het internet gevonden…).
De geluidskwaliteit is verder heel er goed; zeker voor de prijs die je ervoor betaald. Verwacht natuurlijk niet hetzelfde volume als uit een stereo van 500 a 1000€, maar de geluidkwaliteit mag zeker niet onderdoen!
Gebruik
In deze sectie zal ik de algemene werking van de Google home toelichten, waarbij ik een opdeling heb gemaakt tussen het basic gebruik (waarvoor je geen extra hardware of diensten voor nodig hebt), en de dingen die ik persoonlijk doe door extra services of hardware toe te voegen.
Basic gebruik
Zoals elke home-assistant zal je enkele standaard zaken moeten instellen voor het dagelijkse gebruik van je Google home, waaronder je voorkeuren voor het nieuws (waarbij je per land je nieuwsbronnen kan selecteren-let wel op; enkel de landen waar er een officiële release is gebeurt), weer (°C of °Farenheit), agenda en woon-werkverkeer. Vervolgens kan je je dag starten met “Ok Google, Good morning”, waarbij je een overzicht krijgt van het weer, het verkeer naar je werk, je opkomende vergaderingen, herinneringen en het nieuws. Je kan zelf instellen welke van de vorige zaken je wilt horen en je kan tijdens je overzicht altijd overschakelen naar het volgende item door “next” te zeggen. Opmerkelijk hierbij is dat er recent stemherkenning is toegevoegd aan de Google home (max. 5 personen), waarbij alles dus op jou persoonlijk is ingesteld. Stel dat er iemand anders “Good morning” zegt zal het overzicht dus aangepast worden aan de ingestelde voorkeuren van die persoon. Deze stemherkenning hoeft niet ingesteld te worden, maar dit is eenvoudigweg te doen door in de app naar stemherkenning te gaan en enkele keren “Ok Google” te zeggen.
Een volgend handig commando van de Google home is het “Give me directions to…” commando, waarbij je aanwijzingen vraagt om ergens naartoe te rijden. Je standaard methode van verplaatsen zal hierbij gebruikt worden en de aanwijzingen worden automatisch doorgestuurd naar Google Maps op je smartphone. Gewoon op de notificatie klikken en je kan vertrekken!
Boodschappenlijstjes maken kan de Google home ook, gewoon “Add … to my grocery list” en in de winkel kan je je boodschappen bekijken in de home app. Origineel werd alles in Google keep bewaard, wat ik persoonlijk veel gemakkelijker vond, maar dit is dus verhuist naar de app zelf. Je kan ook vragen wat je nodig hebt om iets klaar te maken (bijvoorbeeld “tomato soup”) en vervolgens kan je alle benodigde ingrediënten in je boodschappenlijstje plaatsen. Later begeleid je Google home je door het kookproces, waarbij elke stap uitgelegd wordt en waarbij er gewacht wordt op het “Next step” commando. Het is een leuke gimmick, maar ik heb het persoonlijk nog maar 1 keer gebruikt.
Voor de rest kan je de typische zaken zoals zinnen vertalen, informatie van iemand of iets opvragen, een rekensom maken, de beurskoers opvragen, spelletjes spelen, verhalen vertellen, muziek afspelen via bluetooth, etc. De kracht van Google is hierbij dat je “follow-up” questions kan stellen waarbij je dus niet meer hoeft te specifiëren over wie of wat je het hebt in een volgende vraag. Als ik bijvoorbeeld vraag naar de leeftijd van een bekend persoon kan ik bijgevolg de vraag stellen waar hij woont. Google weet hierbij dan dat de “hij” slaat op de bekende persoon waar ik eerder achter vroeg. Deze mogelijkheid onderscheid Google van de concurrenten die dit niet kunnen. Ga je vaak gebruiken? Nee, waarschijnlijk niet, maar het is wel handig.
Mogelijkheden door extra hardware of diensten toe te voegen
Zelf maak ik gebruik van volgende hardware en diensten in combinatie met de Google home (in volgorde van mate van gebruik):
• Spotify
• Phillips hue
• Chromecast
• Netflix
• Chromecast audio
• Ifttt
• Google home mini (binnenkort-de review zal aangepast worden met mijn bevindingen hierover)
Spotify is de dienst die ik het vaakst gebruik in combinatie met de Google home; dagelijks vraag ik wel om een playlist van mezelf of de muziek van een bepaalde artiest af te spelen. Bij de introductie was er enkel maar ondersteuning voor de premium versie, maar nu zou de gratis versie dus ook werken. Zelf heb ik Spotify premium, dus over de werking met een gratis account kan ik niets zeggen. Het afspelen van muziek werkt vlekkeloos indien je een Engelstalige artiest hebt, bij Nederlandse namen heeft de Google home het iets moeilijker, maar indien je weet hoe je iets moet uitspreken lukt het soms nog wel. In het slechtste geval kies je de muziek vanop je smartphone/PC en laat je deze afspelen op de Google home. Zelf ben ik dus uitermate tevreden van de ondersteuning van Spotify!
Een 2e veelgebruikte optie is het aan- of uitzetten van mijn Philllips hue lampen. Ik heb enkel maar hue-lampen hangen in mijn living en keuken aangezien de Google home daar binnen stembereik is. Door je hue lampen te linken aan je Google home kan je dus gebruik maken van stemcommando’s om bepaalde lampen/groepen van lampen aan te zetten, dimmen, uit te zetten of de kleuren ervan in te stellen. Dit werkt ook redelijk goed en je geraakt er snel aan gewoon (tot je zelfs de lampen probeert aan te zetten in een kamer waar je geen hue’s hebt hangen…). De luiheid-factor is zeer groot, maar het is gewoon handig om je lichten via je stem aan of uit te zetten als je bijvoorbeeld binnen komt met boodschappen of als je juist in je luie zetel bent geploft en niet meer recht wilt komen.
Verder kan je een Chromecast gebruiken om zaken op je tv te tonen. Zo kan je YouTube-filmpjes opvragen of Netflix laten streamen op je tv. Dit laatste werkt uitermate goed; “Play [naam serie] on TV” en de serie of film begint te spelen op je tv met Nederlandstalige ondertitels. Dit natuurlijk in de veronderstelling dat je je Chromecast “TV” hebt genoemd. Indien je al een serie hebt gestart gaat hij gewoon met de volgende aflevering verder, en anders zeg je gewoon “next episode”. Verder is ook pauzeren, hervatten en controle van het geluidsvolume aanpasbaar via de Google home. Verder kan je met een Chromecast en HDMI-CEC ondersteunende TV je TV aan- of uitzetten. Let hierbij wel op dat je Chromecast niet zijn voeding mag krijgen uit de TV (anders kan je de TV natuurlijk niet aanzetten; uitzetten lukt wel).
Net als de Chromecast kan je de Google home ook combineren met een Chromecast audio indien je muziek wilt afspelen op betere speakers (door het commando “Continue on Chromecast audio” of “play x on Chromecast audio”). Ikzelf heb een Chromecast audio, maar ik gebruik die niet zo veel aangezien het geluid van de Google home op zichzelf al heel goed is voor kleinere tot medium ruimtes en ik dan mijn speaker apart moet aanzetten.
Als laatste “extra functie” zou ik IFTTT willen bespreken. Deze dienst laat je toe om zelf acties in te stellen met een “if” en een “than that”. Zo kan je bijvoorbeeld je lampen blauw laten worden als er regen op komst is of de lichten op een bepaalde manier instellen bij een eigen gedefinieerde “key sentence”. De mogelijkheden hierbij zijn eindeloos en veelal beperkt door je beschikbare hardware.
Zaken die ik niet gebruik maar wel mogelijk zijn:
Je kan nog vele andere hardware (die ik niet heb) koppelen aan je Google home, zoals:
• Een video-deurbel (waarbij Google in de toekomst zelf zal zeggen zie er aan de deur staat indien het een vaak voorkomende persoon is)
• Nest thermostaat
• Wifi-stopcontacten
• Alles wat Smartthings ondersteund (e.g. een robotstofzuiger die je kan starten door “Start cleaning” te zeggen).
Updates
Onlangs heeft Google enkele updates voor de Google home gepresenteerd op Google I/O, waaronder grais bellen in de VS en Canada, een cast-optie waarbij je andere Google home’s als intercom kan gebruiken, de videobel die mensen kan herkennen, etc.
• Bellen in de vs
• Bluetooth support (werkt al)
• Meer visuele ondersteuning voor bijvoorbeeld het weer/je agenda
• TV aan- of uitzetten (werkt al)
De functies die ik dagelijks gebruik
Dagelijks gebruik ik de muziekfunctie, net als het “Good morning” commando om het weer/verkeer/overzicht van mijn dag te krijgen. Alsook het besturen van mijn lichten gebeurt uitsluitend met de Google home. Verder is de combinatie van een Chromecast met Netflix super, waardoor je niets van afstandsbedieningen meer nodig hebt. Verder vraag ik soms tussendoor wat voor weer het gaat worden (of ik een paraplu nodig heb voor ik vertrek) of om timers zetten. De rest blijft iets meer gimmick voor mij.
Ikzelf ben uitermate tevreden van mijn Google home; muziek afspelen, lichten bedienen, Netflix kijken, noem het maar op! Als ik terugkijk op mijn gebruik zou ik wel geen Chromecast audio meer gekocht hebben aangezien ik de geluidskwaliteit van de Google home al heel erg goed is. Verdere investeringen ben ik voorlopig niet van plan, alhoewel ik wel geneigd ben om de rest van mijn huis te voorzien van hue lampen om verder de lampen te kunnen bedienen (soms toch wel een gemis). Het nut van een Nest thermostaat of een deurbel met camera zie ik niet echt in door de eerder ongunstige prijs/kwaliteit verhouding voor mezelf. Ikzelf zou de Google home dus zeker aanraden, maar let wel op dat het gebruik beperkt wordt door je toegevoegde diensten/hardware en je eigen kennis van de Engelse taal! Ikzelf heb daar geen last van aangezien ik dagelijks Engels praat, maar ik kan begrijpen dat de gebruiksvriendelijkheid naar beneden gaat als je moet nadenken over elke zin.
Edit 30/03/2019
Een kleine update: op dit moment ondersteunt de Google home ook Nederlands, wat ik echter niet heb aangezet aangezien ik Engels al gewoon ben en het nog niet soepel klinkt. Verder heb ik nog een nest thermostaat e aangeschaft, dewelke met 1 klik verbonden wordt met de Google home app en direct alles ondersteunt. Alles laatste heb ik ook nog een slimme schakelaar aangeschaft om een aparte lamp aan te schakelen samen met mijn hue lampen. Ook dit werkt super eenvoudig; het voldoet om de schakelaar toe te voegen in de hue app en van daaruit kan Google de schakelaar controleren. Conclusie: nog altijd tevreden van de Google home!
Zoals marcostal zegt: je moet inderdaad een chromecast aangesloten hebben op de HDMI-CEC poort en dan werkt het out of the box (in de veronderstelling dat de chromecast natuurlijk niet gevoed wordt door de tv zelf). Ikzelf heb het op 2 verschillende Samsungs werkende gekregen.
Functioneel en analytisch
Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie.
janee
Relevantere advertenties
Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht.
Ingesloten content van derden
Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden.