Door Wout Funnekotter

Hoofdredacteur

Google Home versus Amazon Echo

Strijd tussen slimme speakers

03-04-2017 • 06:00

146

Singlepage-opmaak

Tweaking met Ifttt, Stringify, Domoticz en Home Assistant

Hoewel de Echo en Home duidelijk bedoeld zijn als plug-and-playapparaten, en Google en Amazon het liefst zien dat je alleen de officieel ondersteunde functies gebruikt, valt er gelukkig genoeg te tweaken aan beide praatpalen. Centraal hierbij staat de ondersteuning voor If This Then That, een clouddienst die het mogelijk maakt om allerlei soort apparaten en diensten aan elkaar te koppelen. Beide speakers hebben de mogelijkheid om via Ifttt een zelfbedacht commando te maken en hier vervolgens een actie aan te hangen.

Bij de Echo werkt dit net even wat minder mooi dan bij Google Home, omdat je voor een commando 'trigger' moet zeggen. Bij de Home hoeft dit niet, waardoor je zelfbedachte commando's net zo natuurlijk klinken als de commando's die al zijn ingebakken. Daarnaast kun je bij de Home commando's met variabelen maken en kun je zelf instellen wat de Home moet terugzeggen ter bevestiging. Amazon antwoordt steevast met hetzelfde 'sending that to ifttt'. Tot slot kun je bij de Home-integratie van Ifttt een paar alternatieven opgeven voor je commando, zodat de kans groter is dat wat je zegt, herkend wordt.

IFTTT en StringifyIfttt kent ook zijn beperkingen. Om te beginnen is het een clouddienst, dus zit er enige vertraging in het verwerken van je commando, al is het in de praktijk niet meer dan een seconde als je internetverbinding snel is. Ook kan Ifttt maar één actie aan een commando koppelen. Wil je dus met één commando bijvoorbeeld twee Philips Hue-lampen aanzetten, dan gaat dat niet. Gelukkig kun hier omheen werken door de dienst Stringify te gebruiken. Dit is zelf een soort Ifttt, maar dan met de mogelijkheid om complexere flows met verschillende acties te maken, die weer aangestuurd worden door Ifttt. Het lijkt wat omslachtig met zoveel zaken aan elkaar geknoopt, maar als het eenmaal werkt, heb je daar geen erg in.

Via deze constructie heb ik bijvoorbeeld het commando 'tv time' gemaakt. Als ik dit tegen Alexa of de Home zeg, gaat dit naar Ifttt, van hieruit wordt een Stringify-flow gestart en deze schakelt vervolgens alle lampen uit, behalve een klein sfeerlampje in de woonkamer, dat sterk wordt gedimd. Gebruik ik het commando met de Home, dan krijg ik ook nog als bevestiging 'enjoy the show' te horen. Mijn mediaspeler bedien ik gewoon met een afstandsbediening, maar met een Harmony Hub was het mogelijk geweest om als onderdeel van deze flow bijvoorbeeld een televisie en versterker aan te zetten.

Stringify

IFTTT en Maker Wat als je iets wil aansturen dat niet door een skill, service, Ifttt of Stringify wordt ondersteund? Ook dan zijn er oplossingen. Ifttt heeft namelijk een Maker Webhook-actie; hiermee kun je een http-get of -post-request met variabelen naar een url sturen. Dat opent deuren voor integratie met bijvoorbeeld Domoticz of Home Assistant. Ik gebruik dit zelf om mijn Eneco Toon te kunnen bedienen. Eneco heeft wel een officiële Toon-api, maar er is geen ondersteuning voor de Home, Alexa of Ifttt. Wel is iemand zo slim geweest om Toon-ondersteuning aan Domoticz toe te voegen, wat bij mij draait op een Raspberry Pi.

De volledige keten ziet er dan als volgt uit: Spraak-->Home-->Ifttt-->Maker Webhook-->Domoticz-server-->Toon. Omdat je bij de combinatie Home/Ifttt ook variabelen kunt gebruiken, zeg ik simpelweg: 'Hey Google, set the temperature to (getal)' om de temperatuur te wijzigen. Het is te hopen dat de Alexa-koppeling met Ifttt ook snel ondersteuning voor variabelen krijgt, want dat geeft je veel extra mogelijkheden.

Een laatste manier om zelf functionaliteit toe te voegen is door softwarematig een Hue Bridge te emuleren. Hiermee kun je een nep-Philps Hue-systeem in je netwerk hangen, dat herkend wordt door Alexa en de Home. De apparaten denken doodgewone lampen te schakelen, maar dit zijn niets meer dan virtuele schakelaars die bijvoorbeeld in software als Home Assistant gebruikt kunnen worden om compleet andere apparatuur te bedienen. Heb je een Android-telefoon en wil je echt helemaal losgaan, dan is er ook nog Autovoice, van de maker van de populaire tweak-app Tasker, waarmee je zelf commando's kunt maken in combinatie met Tasker-regels.

Lees meer