Cookies op Tweakers

Tweakers maakt gebruik van cookies, onder andere om de website te analyseren, het gebruiksgemak te vergroten en advertenties te tonen. Door gebruik te maken van deze website, of door op 'Ga verder' te klikken, geef je toestemming voor het gebruik van cookies. Wil je meer informatie over cookies en hoe ze worden gebruikt, bekijk dan ons cookiebeleid.

Meer informatie

Door Dimitri Reijerman

Redacteur

Slimmer omgaan met energie

Domotica helpt de consument besparen

Door , 141 reacties

Inleiding

Energie, het was in de afgelopen decennia voor de meesten van ons de normaalste zaak van de wereld, mede ingegeven door relatief lage energieprijzen en de vanzelfsprekendheid van de beschikbaarheid van gas en elektriciteit. De tijden zijn veranderd; energie is uitgegroeid tot een onderwerp dat ook voor de gemiddelde consument meer dan interessant is. Deze verandering in denken - en steeds vaker in handelen - is het gevolg van ontwikkelingen als klimaatverandering, toegenomen concurrentie op de energiemarkt, stijgende prijzen, de opkomst van groene energiebronnen en nieuwe mogelijkheden van elektronica.

Energiebesparing speelt een belangrijke rol als we kijken naar de ontwikkelingen in energiebeheer door middel van domoticaproducten en -diensten, maar ook comfort moet niet uit het oog worden verloren. Een 'smart home' bijvoorbeeld kan ervoor zorgen dat de verwarming alleen wordt ingeschakeld in ruimtes waar dat noodzakelijk is of alleen als er iemand thuis is.

Niet alleen voor consumenten zijn energiebeheer en -besparing een hot topic; steeds meer energiebedrijven moeten inspelen op deze markt nu de energietransitie naar groenere vormen van energieopwekking prominenter op de agenda komt te staan en de winsten die met fossiele brandstoffen worden behaald slinken. De leveranciers richten zich daarom in toenemende mate op het aanbieden van hardware en diensten die het de consument gemakkelijker en zelfs 'leuk' moeten maken om hun energiehuishouding efficiënt te beheren.

In dit tweede deel van onze domoticaserie bekijken we een aantal actuele producten en aanvullende diensten op het gebied van energiebeheer. Verder werpen we voorzichtig een blik in de toekomst: welke ontwikkelingen kunnen we op het gebied van energiebeheer en -besparing nog verwachten? Daarvoor spreken we met een aantal partijen uit het veld.

Thermostaten worden slimmer

Het besparen van energie is op vele manieren mogelijk. Een van de manieren die lange tijd het meest werden toegepast en, op papier, het eenvoudigst waren uit te voeren, is een 'klassieke' thermostaat voorzien van een programmeerbare timerfunctie. Zo leert een volkswijsheid dat je je gasverbruik vermindert door de verwarming een uurtje voor het naar bed gaan alvast uit te schakelen.

Veel van deze programmeerbare thermostaten kennen weliswaar een weekfunctie en soms een vakantie-instelling, maar flexibel zijn ze niet te noemen. De apparaten houden met dergelijke programma's een rigide tijdschema aan. Ook de gebruiksvriendelijkheid laat vaak te wensen over en in woningen met een nog eenvoudigere thermostaat, zoals de beroemde Round van Honeywell, moet de gebruiker steeds zelf de gewenste temperatuur instellen. De kans is klein dat hiermee structurele energiebesparingen worden behaald.

Inmiddels is de technologie dermate gevorderd dat er veel meer mogelijkheden zijn voor regelapparatuur als thermostaten. Draadloze technologie maakt het benaderen van thermostaten op afstand via bijvoorbeeld wifi en internet mogelijk, waardoor het schakelapparaat gezien kan worden als een onderdeel van het internet-of-things. Daarnaast zijn vooral moderne cv-ketels niet alleen zuiniger geworden, ze kunnen tegelijk beter aangestuurd worden door het brede gebruik van de OpenTherm-specificatie. Via dit open communicatieprotocol kan een thermostaat de ketels digitaal aansturen en is er de mogelijkheid tot modulerend verwarmen, waarbij het vermogen stapsgewijs kan worden geregeld. Vrijwel alle nieuwe ketels op de Nederlandse markt kunnen met het open protocol overweg.

Google heeft in elk geval een stevige voet tussen de huiskamerdeur gekregen

Naast deze nieuwe aanstuurmogelijkheden speelt de 'cloud' een rol van betekenis. Data over het stookgedrag kan online opgeslagen, geanalyseerd en vergeleken worden. Daarbij maakt een dergelijke koppeling met internet, samen met de aanwezigheid van sensors, het mogelijk om 'zelflerende' thermostaten te bouwen. Deze moeten het in- en uitschakelen van de verwarming automatisch uitvoeren op basis van het gedrag en de aan- en afwezigheid van een of meer personen.

Niet de eerste maar in elk geval de bekendste in de 'niche' voor thermostaten op de domoticamarkt is de slimme thermostaat van Nest. De thermostaat verscheen in 2011 op de markt en bepaalde voor velen min of meer de definitie van een 'slimme thermostaat'. Aan de vormgeving zou je dat niet direct afleiden; door het ronde ontwerp ziet het apparaatje er modern en toch klassiek uit. Nest voorzag het schakelapparaatje echter van veel meer functionaliteit; de thermostaat was niet alleen via een mobiele app te bedienen, de Nest was volgens de gelijknamige maker ook in staat om na een leerperiode een geoptimaliseerd en energiezuinig programma op te stellen.

De Nest-thermostaat, die inmiddels ook in Nederland te koop is, was dermate vernieuwend dat het bedrijf al snel werd overgenomen door Google. Tegelijkertijd ontstond een interessante discussie over privacy. Vragen als: 'Waar gaan mijn persoonlijke gegevens over stookgedrag naartoe?' of: 'Kan ik dergelijke opties wel uitschakelen?' kwamen naar voren. Hiermee heeft Google, dat als geen ander weet wat een gebruiker online uitspookt, in elk geval een stevige voet tussen de huiskamerdeur gekregen.

Volgens eigen onderzoek van Nest, op basis van verzamelde data van gebruikers van de thermostaat, en volgens twee externe onderzoeken kan het apparaatje daadwerkelijk concrete energiebesparingen opleveren. Zo zou er op de kosten van verwarming gemiddeld 10 tot 12 procent per jaar bespaard kunnen worden en, relevant voor de Amerikaanse markt, tot 15 procent op de airco. Daarmee heeft de Nest-thermostaat zich volgens de fabrikant in minder dan twee jaar terugverdiend.

Vanuit de Nederlandse markt klinkt er echter ook kritiek op het apparaatje. Zo kan de 'slimme' thermostaat niet overweg met OpenTherm-ketels, waardoor alleen het aan-uit-mechanisme overblijft. Hierdoor worden er geen optimale besparingen behaald bij modulerende ketels. De Consumentenbond is na een praktijktest eveneens kritisch; de bond meent dat de vermeende intelligentie van de algoritmen in de praktijk tegenvalt.

Energiebedrijven zien nieuwe markt

Met de komst van de Nest, die ontegenzeggelijk een Apple-achtige eenvoud uitstraalt, kon de gevestigde orde natuurlijk niet achterblijven. Zowel energiebedrijven als fabrikanten van verwarmingsapparatuur, maar ook enkele start-ups, kwamen met concurrerende producten. Er was en is immers een nieuwe markt te verdelen. Dat geldt vooral voor traditionele energiebedrijven. De energiemarkt is sterk aan verandering onderhevig, zoals in december vorig jaar de opsplitsing van de Duitse energiegigant E.ON in een fossiele en een groene of dienstverlenende tak liet zien. Ook in Nederland, dat nog erg leunt op fossiele brandstoffen, speelt dit vraagstuk steeds meer.

Een energiebedrijf dat zich meer en meer richt op aanvullende diensten is Eneco. Toon, een slimme thermostaat die aanvullende functionaliteit kan herbergen, is daar een voorbeeld van. Het apparaatje werkt via touchscreenbediening, al kan daarnaast een mobiele app worden gebruikt. Naast een thermostaatfunctie, met een zelflerende functie voor een vertrek en ondersteuning voor modulerende cv-ketels, doet Toon dienst als centraal verzamelpunt voor het meten van het energiegebruik.

Toon kan aanvullend het elektriciteitsverbruik in kaart brengen en met een update, die later dit jaar beschikbaar komt, kan daarnaast de opbrengst van eventueel aanwezige zonnepanelen worden gemeten. Met optionele hardware en het liefst een slimme meter, waarover meer op pagina 5, kan het gasverbruik worden gevolgd. Compatibiliteit met stadsverwarming staat volgens Eneco op de agenda, terwijl het touchscreen van de Toon het mogelijk maakt om Philips Hue-lampen centraal in- en uit- te schakelen.

Eneco's Toon, waarvan de software door het Nederlandse bedrijf Quby wordt ontwikkeld, laat duidelijk zien dat energieleveranciers een belangrijke groeimarkt hebben gevonden voor het leveren van energiegebruiksmanagers en de bijbehorende abonnementen. Er moet voor Toon immers 3,50 euro per maand worden betaald. Daarnaast heeft Eneco aangekondigd dat het Toon aan niet-klanten gaat leveren, waarmee het potentiële aantal consumenten dat Toon gaat gebruiken flink zal stijgen. Eneco noemt zelfs een ambitieus streefcijfer van een miljoen klanten over enkele jaren, terwijl er dat momenteel circa honderdduizend zijn.

Naast Eneco heeft de Nederlandse Energiemaatschappij, in samenwerking met het Nederlandse Plugwise, een slimme thermostaat voor zijn klanten ontwikkeld. Het apparaatje, dat Anna heet en de kenmerkende ronde vorm heeft meegekregen, biedt zelflerende functionaliteit, waarbij de gebruiker uit verschillende bespaarprofielen kan kiezen, van een minder zuinige comfortstand voor koukleumen tot een 'tree-hugger-modus' met de naam green crusader.

Energieleverancier Essent kan niet achterblijven en heeft, naast de Nest, de E-thermostaat in de aanbieding. De E-thermostaat is wat minder geavanceerd dan de eerder genoemde apparaatjes. Zo is er geen zelfleerfunctie aanwezig en wordt het energiegebruik niet in kaart gebracht. De E-thermostaat is wel via een app op afstand te bedienen en uitgebreid te programmeren, en er is een bewegingssensor aanwezig om de verwarming uit te schakelen als er niemand aanwezig is.

Het Duitse E.ON biedt een completer pakket voor energiebeheer met zijn EnergieAssistent. Het pakket bestaat onder andere uit een gateway-module die gegevens uit de meterkast verzamelt en via wifi of ethernet doorstuurt naar internet en de bijbehorende app. Daarnaast is er de thermostaatmodule voor het aansturen van de verwarming. Deze thermostaat beschikt over een bewegingssensor en met behulp van een power converter kunnen ook oudere cv-ketels met de thermostaatmodule werken. Ten slotte levert E.ON twee stekkers mee die op afstand in- en uitgeschakeld kunnen worden, programmeerbaar zijn en het stroomverbruik doorgeven.

E.ON claimt dat een gemiddeld huishouden met behulp van de mobiele applicatie, die ook geofencing ondersteunt, tien procent op zijn energiegebruik kan besparen. Daarbij is het met een optionele 'opwekmodule' mogelijk om het rendement van geïnstalleerde zonnepanelen te meten. Voorwaarde om de EnergieAssistent te kunnen gebruiken is dat er een slimme meter is geïnstalleerd.

 NestToonAnnaE-thermostaatEnergieAssistent
Leverancier Essent / los verkrijgbaar vanaf € 179,- Eneco NLE / los verkrijgbaar vanaf € 209,- Essent E.ON
Verwarming          
Cv-communicatie Aan/uit OpenTherm, aan/uit OpenTherm, aan/uit OpenTherm, aan/uit OpenTherm, aan/uit
Compatibel met stadsverwarming Ja Ja, in 1e kwartaal 2015 Nee Ja Ja
Features          
Zelflerend 10 zones 1 zone 1 zone Nee Nee
Geofencing Ja Ja Ja Nee Ja
Bediening          
Via display Ja Ja Ja Ja Ja
Via app Ja Ja Ja Ja Ja
Metingen          
Gasverbruik meten Nee Optioneel Nee Nee Ja
Stroomverbruik individueel meten Nee Optioneel Nee Optioneel  Ja
Totaalverbruik  gas/stroom Nee  Ja Nee Nee  Ja
Vergelijking andere huishoudens Ja Ja Ja Nee Nee
Zonnepanelen meetbaar Ja Ja, later dit jaar Nee Nee Optioneel
Kosten          
Abonnement Gratis bij 5jr Groene Stroom & Gas Zeker Nest, bij 3jr 49 euro 3,50 euro per maand, aanschafkosten afhankelijk van abonnement 3,99 euro per maand, na 5jr eigendom, installatiekosten 70 euro 3,95 euro per maand, thermostaat gratis bij 3jr Groene Stroom & Gas Zeker 14,50 per maand voor een jaar, korting bij 3 jaar Gas & Stroom incl. EnergieAssistent

Slimme thermostaten van derden

Energiebedrijven zijn niet de enige die brood zien in de markt voor slimme thermostaten; diverse 'onafhankelijke' ondernemingen komen eveneens met dergelijke apparaten op de markt. Daarbij spelen ze onder andere de privacykaart; met de aanschaf van een slimme thermostaat zonder dat er een energiebedrijf in het spel is, is de privacy van de consument beter gewaarborgd, zo wordt gesteld. Daarnaast zijn er in de meeste gevallen geen abonnementen nodig, waardoor de eindgebruiker meer vrijheid heeft. Zo is de overstap naar een andere energieleverancier gemakkelijker.

Een gevestigde naam in de markt voor thermostaten is Honeywell. Het bedrijf kwam begin vorig jaar met het Evohome-systeem. Opvallend aan de Evohome is dat het een zoneregelingssysteem mogelijk maakt, waarbij de centrale thermostaateenheid draadloos communiceert met radiatoreenheden die in andere woonvertrekken dienen als vervanger voor de normale radiatorknop. Momenteel bieden nog weinig andere fabrikanten deze functionaliteit voor decentrale verwarming.

Honeywell claimt dat de zoneregeling van Evohome gemiddeld meer besparing oplevert dan een centraal geplaatste, slimme thermostaat, omdat de verwarming per kamer in- of uitgeschakeld kan worden. Evohome beschikt verder over een zelfleerfunctie en bediening via een mobiele app. Het systeem werkt met alle typen verwarming, waaronder vloer- en stadsverwarming, en er zijn geen abonnementskosten. Een potentieel nadeel is dat Honeywell een propriëtair protocol gebruikt op de 868MHz-band, waardoor de hardware niet zonder meer door andere software aangestuurd kan worden.

Naast Evohome heeft Honeywell de Lyric en de Round Connected in de aanbieding. Laatstgenoemde is een digitale versie van de aloude Round-thermostaat en biedt als instapmodel beperkte functionaliteit. Zo ondersteunt de klokthermostaat geen geofencing. De Round Connected kan wel via een mobiele app ingesteld worden. De Lyric is geavanceerder, maar tegelijk duurder. De slimme thermostaat toont onder andere de weersvoorspelling en houdt daar rekening mee bij het gekozen programma. Geofencing is mogelijk. De Lyric is momenteel alleen in de Verenigde Staten verkrijgbaar, maar Honeywell wil het apparaatje in de loop van 2015 ook in Nederland op de markt brengen.

Concurrent Nefit poogt met de Moduline Easy een stukje van de markt te veroveren. Deze slimme thermostaat moet een zelflerende functie krijgen, maar Nefit stelt dat hij nog niet gereed is en nog wordt getest. De Easy is al wel via verschillende apparaten te bedienen door middel van de Nefit Easy-app. Nefit EasyDe Easy is vrij fors en heeft een rechthoekige vorm gekregen, waarbij de bediening via een touchscreen verloopt. De thermostaat kan aan de hand van een gedetecteerde smartphone 'zien' wie er thuis is en daar de verwarming op instellen. Voor sommige cv-ketels is wel een adapter nodig, de Easy Connect geheten. Er zijn geen abonnementskosten.

Nieuwkomers zijn er ook op de markt. Zo wist het Nederlandse ThermoSmart via een crowdfundingactie voldoende geld op te halen voor de gelijknamige thermostaat. De ThermoSmart biedt een aanraakgevoelige display waarop alleen de temperatuur wordt getoond. Het apparaatje is via een smartphone te bedienen en desgewenst via een webportal. De Themosmart is geschikt voor zowel aan-uitketels als ketels die communiceren op basis van OpenTherm.

De makers van ThermoSmart zeggen de nadruk te willen leggen op de privacy van gebruikers. Zo worden er geen gegevens met anderen gedeeld en is er geen abonnementsmodel. Er is wel een publieke api, zodat de thermostaat interessant wordt voor softwareontwikkelaars. Er wordt onder andere gewerkt aan Drebbl, een mobiele app die de verwarming in- en uitschakelt op basis van de aanwezigheid van de gebruiker. Met hardware wordt eveneens gewerkt aan koppelingen, zoals met de SmartAlarm. Als de bewoner dit alarmsysteem inschakelt, weet de ThemoSmart dat de verwarming lager kan. Verder zijn er ideeën om de thermostaat te koppelen aan Philips Hue-verlichting, Roomba-stofzuigers en weerstations van Netatmo.

 EvohomeLyricModuline EasyThermoSmart
Leverancier Honeywell Honeywell Nefit ThermoSmart
Verwarming        
Cv-communicatie OpenTherm, aan/uit OpenTherm, aan/uit OpenTherm (via adapter) / Nefit EMS OpenTherm, aan/uit
Compatibel met stadsverwarming Ja Nee Nee Ja
Features        
Zelflerend Ja, via IFTTT Ja, via IFTTT Nee Ja
Geofencing Nee Ja Ja Ja, met toekomstige firmware-update
Bediening        
Via display Ja Ja Ja Ja
Via app Ja Ja Ja Ja
Metingen        
Gasverbruik meten Nee Nee Ja Nee
Stroomverbruik individueel meten Nee Nee Nee Nee
Totaalverbruik  gas/stroom Nee Nee Nee Nee
Vergelijking andere huishoudens Nee Nee Nee Ja
Zonnepanelen meetbaar Nee Nee Nee Nee
Kosten        
Prijzen Honeywell EvoHome Starterspakket vanaf € 239,- Prijs nog onbekend Nefit Moduline Easy vanaf € 182,90 ThermoSmart vanaf € 229,-

Slimme energiemeter

Veel Nederlandse huishoudens hebben nog een oude, analoge elektriciteits- en gasmeter. Een dergelijke meter heeft de nodige nadelen. Zo moet eenmaal per jaar de meterstand worden doorgegeven aan het energiebedrijf. Hierdoor kan de jaarnota een bill shock veroorzaken als er onverwacht een hoog bedrag boven op de maandelijkse energielasten moet worden bijbetaald. Daarbij is het relatief lastig om het energiegebruik in kaart te brengen, omdat steeds handmatig de stand moet worden uitgelezen. Er bestaan weliswaar compacte apparaatjes die de oude meters kunnen uitlezen, maar erg handig zijn die in de praktijk niet.

Al sinds 2012 zijn netbeheerders bezig met het installeren van zogenaamde slimme meters. De netbeheerders kunnen dergelijke energiemeters op afstand via gprs of ethernet uitlezen. De uitrol van slimme meters verliep aanvankelijk stroef, omdat er de nodige privacyproblemen naar voren kwamen. Ook ontstonden er actiegroepen die zich tegen de aanvankelijke installatieplicht keerden. Om de onrust rondom de privacyaspecten te sussen werd uiteindelijk een politiek compromis gesloten. Installatie van een slimme meter is niet langer verplicht en de netbeheerder mag, mits de consument toestemming verleent, maximaal zes keer per jaar de meterstand uitlezen.

Vanuit de domoticaoptiek bekeken heeft de komst van de slimme meter de nodige voordelen. Zo kan de consument via de zogeheten P1-poort, die op vrijwel alle slimme meters is te vinden, lokaal het actuele energiegebruik van gas en elektriciteit uitlezen. Daarvoor kan een poortuitlezer op de slimme meter worden geplaatst, waardoor de verbruiksgegevens live via een veelal draadloze verbinding door andere apparaten zijn te gebruiken. Slimme meters kunnen het verbruik met een maximale nauwkeurigheid van tien seconden monitoren. Er zijn diverse commercieel verkrijgbare producten op de markt om verbruiksdata via de P1-poort toegankelijk te maken, maar het kan bijvoorbeeld ook met een eenvoudige Raspberry Pi en wat knutselwerk.

Een andere optie is om gebruik te maken van de diensten van energieleveranciers. In sommige gevallen kunnen de gegevens van het stroom- en gasverbruik via een slimme thermostaat inzichtelijk worden gemaakt, zoals op de eerder genoemde Toon van Eneco. Een voordeel daarvan is dat de kosten direct inzichtelijk gemaakt kunnen worden, doordat de energieprijzen van de desbetreffende leverancier bekend zijn. Daarnaast kunnen apparaten als de Toon grafieken genereren om zo het energiegebruik over langere tijd inzichtelijker te maken. Nadelen zijn dat er in veel gevallen abonnementsgeld betaald moet worden en de potentiële privacyrisico's.

Het blijft oppassen als je besluit een dienst van een derde partij te gaan gebruiken

Ten slotte zijn er nog diverse onlinediensten die los van de energieleveranciers opereren. Deze 'energiemanagers' vragen de klant om toestemming om de verbruiksdata te mogen uitlezen op de systemen van de netbeheerder. Sommige diensten zijn deels gratis te gebruiken, maar voor meer geavanceerde functies moet veelal een abonnement worden afgenomen.

Ook bij deze online-energiemanagers zijn er nadelen, waaronder opnieuw het risico op privacyinbreuken. Dit risico werd onlangs weer eens goed zichtbaar toen netbeheerders noodgedwongen besloten tijdelijk geen informatie door te geven aan zogeheten onafhankelijke dienstenaanbieders. Dit besluit werd genomen nadat was gebleken dat kwaadwillenden slechts weinig gegevens nodig hebben om in te loggen bij bepaalde webportals om zo vervolgens data van slimme meters te kunnen inzien. Het blijft dus oppassen als je besluit een dienst van een derde partij te gaan gebruiken.

Sluipverbruik indammen

Bij een gemiddeld Nederlands huishouden bestaat circa zeventig procent van het energiegebruik uit het verstoken van gas. De eerder genoemde apparaten kunnen de nodige besparingen aan gas opleveren, maar op de overige dertig procent, elektriciteit, kan eveneens bespaard worden.

Met steeds meer apparaten in huis neemt vooral het sluipverbruik, het veelal ongemerkte stroomverbruik van apparaten, in veel huishoudens toe, met als gevolg een hogere elektriciteitsrekening en onnodige belasting van het milieu. Volgens schattingen verspilt een gemiddeld huishouden jaarlijks circa 450kWh stroom, goed voor ruim 100 euro bij een stroomprijs van 0,23 euro per kWh.

Er zijn diverse soorten apparatuur in huis verantwoordelijk voor het sluipverbruik. Zo staat een kabel- of glasvezelmodem veelal 24 uur per dag aan, evenals de deurbel. Apparaten met accu's en laders verstoken ongemerkt stroom, doordat ze veelal in het stopcontact geprikt blijven. Er is in veel huishoudens ook apparatuur te vinden die in stand-by nog relatief veel stroom opslurpt.

Er zijn mogelijkheden voor energiebeheer waarbij de tweakfactor een rol speelt

Het sluipverbruik zal in Europa op de langere termijn vermoedelijk enigszins stabiliseren of misschien zelfs wat dalen dankzij strengere EU-regels. Zo mocht bijvoorbeeld een nieuwe televisie in stand-by sinds 2010 niet meer dan 1W verstoken en sinds januari 2013 is de norm gehalveerd tot een toegestaan sluipverbruik van maximaal 0,5W. Apparaten die in stand-by een secundaire functie bieden, bijvoorbeeld een klokje op een lcd-display, mogen nog 1W verbruiken.

Met enkele relatief eenvoudige ingrepen is het sluipverbruik terug te dringen. Zo is het allereerst handig om na te gaan hoeveel stroom een apparaat of een aantal apparaten verbruikt, immers: meten is weten. Er zijn tal van verbruiksmeters in diverse prijsklassen. In de Pricewatch vinden we bijvoorbeeld eenvoudige verbruiksmeters in stekkervorm vanaf 13 euro, maar ook starterspakketten van meer dan 100 euro, waarbij het stroomverbruik op verschillende punten in huis via mobiele apps is af te lezen. Veel apparaten in deze productcategorie kunnen niet alleen het actuele elektriciteitsverbruik meten en omrekenen in maandelijkse of jaarlijkse kosten, een aantal is bovendien op afstand te schakelen.

Enkele bedrijven gaan innovatiever te werk. Noemenswaardig is bijvoorbeeld de Wall Plug van Fibaro. Deze verbruiksmeter is zeer compact en visualiseert een stijgend stroomverbruik door middel van veranderende kleuren op de led-ring. Het actuele stroomverbruik is draadloos uit te lezen dankzij ondersteuning voor het Z-wave-protocol. Standaard worden de HomeCenter van Fibaro en de Vera van MiCasaVerde ondersteund, maar op papier kunnen ook andere apparaten de Wall Plug aansturen en schakelen via Z-wave.

De Wattcher is een ander catchy apparaatje. Deze opvallend vormgegeven energiemonitor moet volgens de Nederlandse ontwerper de eindgebruiker vooral aanmoedigen om stroom te besparen door visueel op te lichten als het stroomverbruik hoog ligt. De Wattcher toont het huidige verbruik, het dagverbruik en de besparing in euro's. Een sensor, die zowel oude draaischijfmeters als pulsmeters kan monitoren, levert de informatie.

Al met al kan het elektriciteitsverbruik met eenvoudige middelen onder controle worden gekregen door simpelweg de stekkers uit het stopcontact te trekken, stand-by-killers of stekkerdozen met een schakelaar te gebruiken en door timers in te zetten. Uiteraard zijn er ook geavanceerdere mogelijkheden voor energiebeheer, waarbij de tweakfactor een belangrijke rol speelt, maar daar komen we in een latere aflevering in deze serie op terug.

Toekomstvisies: privacy en smart grids

Met eigentijdse domoticaproducten pogen bedrijven het gemakkelijker te maken om zowel gas als elektriciteit te besparen zonder dat je veel comfort hoeft in te leveren. Dat lijkt hen inmiddels aardig te lukken, want de installatie en bediening van dergelijke apparatuur is veelal kinderspel geworden. Bovendien verschaft de nieuwe meet- en regelapparatuur de burger met harde cijfers inzicht in zijn eigen energieconsumptie, terwijl hij voorheen slechts werd geconfronteerd met een abstracte jaarfactuur van het energiebedrijf.

Decentrale energieopwekking, bijvoorbeeld via zonnepanelen, de opkomst van 'smart grids', verwarmingssystemen die per kamer opereren en nieuwe manieren van verwarmen zijn interessante ontwikkelingen met deels grote gevolgen. De privacy is daarbij een heet hangijzer; een groeiend aantal bedrijven, en daarmee indirect wellicht ook overheden, zamelt op grote schaal gegevens in. Een andere te nemen hobbel is die van de standaarden: kiezen we massaal voor open standaarden of slaan we de weg in waarin bedrijven ons propriëtaire systemen opleggen? Tweakers sprak met Arjen Noorbergen van Toon-maker Quby, Hans Kouwenhoven van ThermoSmart en Norbert Vroege, ceo bij Plugwise, over een aantal van deze ontwikkelingen.

Privacy

Een thema waarbij de heren elkaar kunnen vinden is de rol die privacy speelt bij de ontwikkeling van apparaten en diensten voor energiebeheer nu en in de toekomst. Zo benadrukt Arjen Noorbergen dat de privacy bij de ontwikkeling van Toon vooropstaat en dat daar bepaalde keuzes bijhoren. "Met Toon zorgen we ervoor dat we geen gegevens gebruiken waarvoor een gebruiker geen toestemming heeft gegeven. We slaan gegevens niet centraal op; we laten ze op Toon en wij noch Eneco zullen gegevens doorleveren aan derde partijen."

Plugwise-ceo Norbert Vroege sluit zich daarbij aan. "Ook wij verkopen geen data door", aldus de topman. Volgens Vroege heeft een energiegigant als het Duitse E-ON juist warme belangstelling voor een product als Anna voor zijn klanten, omdat het Nederlandse Plugwise voldoende privacywaarborgen zou kunnen bieden.

Hans Kouwenhoven kijkt daarnaast echter naar het verdienmodel van een bedrijf dat slimme thermostaten op de markt brengt. "Bedrijven als Google en Nest verdienen hun geld met data van mensen. Dat verklaart waarom zij hardware goedkoop kunnen aanbieden; ze hoeven er niet aan te verdienen." Hij ziet niets in een lock-in door een deal te sluiten met een energieleverancier. ThermoSmart leunt daarom in zijn ogen meer op het 'Apple-model'. "Ons verdienmodel is gebaseerd op de hard- en software en niet op datahandel. We maken spullen die mooi, handig en goed zijn, en waarvan wij denken dat mensen ze willen kopen. Niet vanwege de lage prijs, maar vanwege de kwaliteit. Privacy is in die zin ingebakken in onze bedrijfsstrategie."

Smart grids

Smart homes waarin steeds meer slimme elektronica is te vinden kunnen een belangrijke rol gaan spelen bij de ontwikkeling van smart grids. Decentraal opgewekte stroom moet immers een belangrijke bron van energie worden. Domotica kan daarin een rol spelen.

Kouwenhoven ziet in eerste instantie vooral een belangrijke rol voor de slimme meters die in de komende jaren op grote schaal worden geplaatst. Zo kan het apparaat meehelpen om samen met accu's 'peak shaving', ofwel het versturen van opgeslagen elektriciteit naar het stroomnet bij een hoge vraag en andersom, mogelijk te maken. Een volgende stap zou kunnen bestaan uit een koppeling tussen thermostaat en de agenda van de bewoner. "Een thermostaat zou, als die elektrisch verwarmt, verder in de toekomst kunnen kijken door middel van de agenda", zo filosofeert Kouwenhoven. Er kan dan bijvoorbeeld rekening worden gehouden met geplande vakanties.

'In de nabije toekomst zijn vrijwel alle apparaten uitgerust met slimme pluggen'

Noorbergen ziet eveneens voor apparaten als slimme thermostaten een rol weggelegd als het aankomt op intelligente sturing van het elektriciteitsnetwerk. Zo zou een toekomstige Toon een rol als dirigent kunnen spelen zodra er bijvoorbeeld wasmachines op de markt komen die kunnen communiceren. Dit wordt wellicht zelfs noodzakelijk, omdat zonnestroom in de toekomst vermoedelijk niet langer via een salderingsregeling kan worden betaald. Het efficiënt inzetten van zelf opgewekte zonne-energie in huis wordt volgens Noorbergen daarom nog belangrijker. Quby is al bezig met de eerste smart-grid-technologie. "Oplettende tweakers hebben gezien dat Quby voor TexelEnergie de Kiek! heeft ontwikkeld, een systeem waarbij op lokale schaal vraag en aanbod van stroom worden afgestemd, met time-of-use-pricing als stuurmiddel", aldus Noorbergen.

Vroege van Plugwise vertelt dat zijn bedrijf ook al bezig is met smart grids, ditmaal in Japan. "We werken aan een systeem voor het efficiënter aansturen van de talloze airconditioning-units in Japan." Daarvoor wordt de CoolDing-hardware van Plugwise gebruikt, een infraroodcontroller die via wifi opdrachten kan ontvangen. Elektriciteitsbedrijven kunnen via de CoolDing airco's zachter zetten bij een dreigend energietekort. Dergelijke toepassingen zijn nuttig in een land waar energieschaarste heerst. "Verder verwacht ik dat in de nabije toekomst vrijwel alle apparaten zullen zijn uitgerust met slimme pluggen. Zo kan alles geschakeld worden", aldus Vroege.

Toekomstvisies: decentrale verwarming en standaarden

Hoewel slimme thermostaten een woonkamer efficiënter kunnen verwarmen en tegelijk meer gebruiksgemak bieden dan traditionele schakelthermostaten, kunnen de meeste systemen nog niet goed overweg met decentrale verwarming, ofwel het per kamer of ruimte instellen van de gewenste temperatuur. Hoe willen Plugwise, Quby en ThermoSmart daarop inspelen?

Hans Kouwenhoven van ThermoSmart zegt dat zijn start-up onderzoekt of zijn systeem per kamer kan opwarmen via 'connected radiatorkranen'. Eenvoudig is dat echter niet. "De moeilijkheid is niet zozeer de hardware, er is op dat vlak al behoorlijk wat op de markt. De uitdaging is hoe de interactie met de gebruiker plaatsvindt. We zullen iets dergelijks alleen aanbieden als het voldoet aan onze eisen: makkelijk en mooi. Het huidige aanbod voldoet nadrukkelijk niet aan die voorwaarden", aldus Kouwenhoven.

Quby vindt decentrale verwarming eveneens een taai vraagstuk. Arjen Noorbergen krijgt vragen of Toon dit gaat ondersteunen, maar een beslissing is nog niet genomen, want er zijn veel hindernissen te nemen. "Er zijn bijvoorbeeld woningen waarin de retourleiding van een radiator de aanvoerleiding is voor een radiator in de kamer ernaast. Het dichtdraaien van de kraan in de ene kamer heeft dus gevolgen voor de temperatuur in de andere kamer. Het is lang niet altijd duidelijk of een bestaande radiatorknop eenvoudig te vervangen is door een elektronisch bestuurbare knop. Zo niet, moet het systeem leeg en moet er gezaagd worden in pijpen. Dat maakt het systeem dan behoorlijk duur."

Vroege van Plugwise laat weten dat de Anna-thermostaat binnenkort een update krijgt waarmee decentrale, draadloze radiatorknoppen aangestuurd kunnen worden. Daarmee zal ook de Anna in staat zijn om per ruimte de temperatuur in te stellen.

Standaarden

Zoals je in de inleidende aflevering in deze serie kon lezen, zijn er tal van standaarden op het gebied van domotica. Een aanzienlijk deel is open, maar er zijn ook belangrijke propriëtaire protocollen. De vraag is welke kant het in de toekomst opgaat: naar een markt die gedomineerd wordt door enkele, grotendeels gesloten standaarden of toch naar een open speelveld op basis van standaarden die voor eenieder vrij te gebruiken zijn?

Noorbergen reageert met een diepe zucht op de vraag. "Een erg lastig onderwerp". Hij ziet momenteel slechts één echt goed werkende open standaard. "De enige standaard die op dit moment goed werkt is ip. Op een ip-netwerk kun je elkaar tegenkomen en met elkaar communiceren. En als iedereen er nou voor zorgt dat ie ip spreekt, is het goed mogelijk dat een Z-wave-apparaat zoals de Toon de besturing regelt voor Zigbee-nodes, zoals de Philips Hue-lampen."

Toch ziet Noorbergen lichtpuntjes. Zo vindt hij Thread interessant, een open protocol voor internet-of-things-toepassingen van onder andere Google, ARM en Samsung. "Aan de andere kant zien we de AllSeen Alliance, die de AllJoyn-standaard ontwikkelt, een erg interessante techniek die voortborduurt op principes uit upnp, met een grote groep van partijen die dit ondersteunt."

'Je ziet dus meer en meer bedrijven gratis open standaarden beschikbaar stellen'

Kouwenhoven van ThermoSmart kiest voor open standaarden. Het bedrijf heeft om het goede voorbeeld te geven een eigen api ontwikkeld, Gets Connected geheten. De api moet communicatie met de slimme thermostaat mogelijk maken en ondersteuning voor IFTTT komt eraan. "Hiermee kan iedereen automatiseren door specifieke acties aan gebeurtenissen te koppelen. Bijvoorbeeld als je de ThermoSmart aanzet, dan gaan je Philips Hue-lampen branden", zo verduidelijkt Kouwenhoven.

Ondanks de openheid ziet ThermoSmart echter wel iets in de nieuwe initiatieven uit Cupertino. "Naast Gets Connected voelen we ons erg aangetrokken tot het idee achter HomeKit van Apple. Dit is meer gesloten, maar heeft toch een open structuur." Concrete aankondigingen op dit vlak heeft Kouwenhoven echter nog niet.

Ook Norbert Vroege is positief. "Het gaat de goede kant op. Standaarden moeten meer en meer open worden, zodat diensten op bestaande hardware sneller en breder voor de community beschikbaar komen. Hierbij is het wel van belang dat de primaire werking van de hardware niet negatief beïnvloed kan worden door verkeerd gebruik van open api's. Je ziet dus meer en meer bedrijven, waaronder Plugwise, gratis open standaarden beschikbaar stellen op netwerk/html/xml-niveau."

Lees meer

Reacties (141)

Wijzig sortering
Google Nest thermostaat:
Vanuit de Nederlandse markt klinkt er echter ook kritiek op het apparaatje. Zo kan de 'slimme' thermostaat niet overweg met OpenTherm-ketels, waardoor alleen het aan-uit-mechanisme overblijft. Hierdoor worden er geen optimale besparingen behaald bij modulerende ketels. De Consumentenbond is na een praktijktest eveneens kritisch; de bond meent dat de vermeende intelligentie van de algoritmen in de praktijk tegenvalt.
Dit is ernstig: alle HR ketels moduleren. Sterker nog, dat is juist de manier waarop ze dat hoge rendement halen; op deellast branden (= lage temperatuur = condensatie = rendement (daarom kun je >100% halen; een HR ketel gebruikt de condensatieenergie vd rookgassen dmv een extra warmtewisselaar)). Bij volllast is ook een HR ketel niet HR... :P (vollast = hoge temperatuur = geen condensatie = lager rendement). De vollast heb je alleen nodig voor warmwater, niet voor de verwarming.

Daarnaast is moduleren nu juist bedacht om het aantal start-stops vd ketel te verminderen. Dat zorgt voor minder slijtage, storingen (de meeste storingen onststaan tijdens de opstartfase vd cv-ketel, vooral ontstekingspennen) en tikkende leidingen vanwege het uitzetten/krimpen tgv tempverschillen.
Het idee is om de ketel zo ver terug te laten moduleren dat hij 's winters helemaal niet meer uit gaat (minder starts-stops, geen getik en deellast=maximaal rendement).

De Google Nest thermostaat kan dit niet en doet dus het hele HR principe te niet. :?
En zorgt ook nog eens voor extra slijtage aan je ketel en kans op storingen. |:(
Kortom; Google verandert je dure HR ketel in een gewone ketel....

Tip: wil je extra rendement?
Stel dan de max aanvoertemperatuur iets lager in (moderne goed geÔsoleerde woning: 60-70 grC ipv de standaard 90) en/of het max % last tijdens verwarming (een 28kW ketel in een goed geÔsoleerd flatje kun je makkelijk op 50% instellen(alleen cv, niet ww)).

Edit: typo

[Reactie gewijzigd door Tweaker626 op 7 maart 2015 11:45]

Google Nest thermostaat:

[...]
Dit is ernstig: alle HR ketels moduleren. Sterker nog, dat is juist de manier waarop ze dat hoge rendement halen; op deellast branden (= lage temperatuur = condensatie = rendement (daarom kun je >100% halen; een HR ketel gebruikt de condensatieenergie vd rookgassen dmv een extra warmtewisselaar)). Bij volllast is ook een HR ketel niet HR... :P (vollast = hoge temperatuur = geen condensatie = lager rendement). De vollast heb je alleen nodig voor warmwater, niet voor de verwarming.
Dit is niet juist. De HR-ketels halen hun hoge rendement als de rookgastemperatuur boven de 55 graden ligt en het retourwater uiteraard kouder is dan dat. De warmte van de rookgassen wordt dan gebruikt om het retourwater als eerste op te warmen. Een ketel op vollast zal een hoge rookgastemperatuur hebben en dit kan dan dus goed gebruikt worden om het retourwater voor te verwarmen.
Voorbeeld van mijn ketel: bij vollast 80/60 een rendement van 97%, bij vollast 60/30 een rendement van 106%.

Een goede thermostaat overruled wat je op de ketel instelt - ook de max aanvoertemperatuur. Wil je verder besparen zorg dat je verwarming een 20graden verschil heeft tussen aanvoer en retour. Zet alle kachels vol aan, de thermostaat op 26, en meet de aanvoer en retourtemperatuur van de kachel het verste weg. Draai de retour dicht tot het verschil 20 graden is. Repeat met alle kachels, meet alles opnieuw. Profit.

Wat veel mensen vergeten bij de ketel is de pomp terug te zetten op stand 1, vaak staat deze op stand 3 wat meer flow geeft, maar totaal niet nodig is. Het verschil tussen stand 1 en 3 kan zo 50-80watt zijn. Gratis geld.

[Reactie gewijzigd door Cpt.Chaos op 8 maart 2015 13:05]

De HR-ketels halen hun hoge rendement als de rookgastemperatuur boven de 55 graden ligt en het retourwater uiteraard kouder is dan dat.
:? Hoe lager de rookgastemp, hoe meer warmte overgedragen (= niet door de schoorsteen verdwenen) en hoe hoger het rendement.
Een ketel op vollast zal een hoge rookgastemperatuur hebben en dit kan dan dus goed gebruikt worden om het retourwater voor te verwarmen.
Korrekt; en waar blijven die rookgassen met hoge temperatuur vervolgens....
Buiten! ;)
Beschouw een CV-ketel als een tegenstroom warmtewisselaar, en reken dan eens met de massastromen v water en rookgassen.
Voorbeeld van mijn ketel: bij vollast 80/60 een rendement van 97%, bij vollast 60/30 een rendement van 106%.
Welke ketel is dit? (linkje naar specs?)
Ik ben erg benieuwd naar een ketel die 106% haalt op vollast (zonder wtw, wp etc).
Theoretisch zou het wel kunnen; met een grotere warmtewisselaar en een grotere waterflow (dus eigenlijk een grotere ketel op deellast...). Maar we hadden nu juist de pomp teruggezet om elektra te besparen... ;)
Pomp op deellast past mooi bij brander op deellast!

Overigens hebben recente (duurdere) ketels een modulerende pomp en schakelt de pomp helemaal uit als er geen warmtevraag is (dat laatste al >10j).

En hoe haal jij een deltaT van 30grC bij een aanvoerT van 60?
Wil je verder besparen zorg dat je verwarming een 20graden verschil heeft tussen aanvoer en retour.
Ja, 20grC deltaT is de standaard voor radiatoren en stel je bij ingebruikname zo af. Zonder deltaT v ca 20grC heeft de installateur zijn werk niet gedaan.... :(
En dat komt vaak voor: het is (te) veel werk....

[Reactie gewijzigd door Tweaker626 op 9 maart 2015 01:15]

Dit is ernstig: alle HR ketels moduleren. Sterker nog, dat is juist de manier waarop ze dat hoge rendement halen
Mijn huis is in 2011 opgeleverd met een HR ketel met aan/uit thermostaat. Ik durf te wedden dat ze bij het doorrekenen van de energieprestatie voor de bouwaanvraag / voorwaarden bouwbesluit gewoon het maximale redenment van de ketel met modulerende themostaat hebben genomen. Maar ja, scheelt toch weer een tientje op een bouwsom van 3 ton 8)7
Tip: wil je extra rendement?
Stel dan de max aanvoertemperatuur iets lager in (moderne goed geÔsoleerde woning: 60-70 grC ipv de standaard 90) en/of het max % last tijdens verwarming
Dit is wat ik beiden heb gedaan. Overweeg nu de Connected van Honeywell.

edit: typo's

[Reactie gewijzigd door Marcva op 7 maart 2015 09:45]

Reagerend op je laatste alinea, ik kan dit volledig onderstrepen, januari begonnen. Met meten, 1 feb zaken terug gesteld zoals je aangaf.

Ruim 50 EUR gas minder verbruikt! Zelfde vloerverwarmingsprograma en evenredig veel gedoucht.

Het terugstellen van je ketel heeft zin! Als je het kan doen! Op gathering tweakers staat een topic over cv ketel tuning, staan vele behulpzame tips in die je geld besparen.
Nu was feb natuurlijk ook een stuk warmer dan jan.
Buitenom dat je dat wel zou denken, is dit niet wat de statistische data van het KNMI laat zien: https://weerstatistieken.nl/de-bilt/2015/januari
(je kan je dichtstbijzijnde officiŽle meetstation bovenaan selecteren)

Desondanks twijfel ik wel of het klopt wat itlee zegt. Besparing zal er allicht zijn, maar 50m3 staat voor zo'n 75m3 besparing wat redelijk fors is. Daarbij meet hij ook nog maar zo kort, dat je bijna verwacht dat het een meetfout oid is.

[Reactie gewijzigd door marcel87 op 9 maart 2015 12:41]

Mooi artikel, met breed overzicht van diverse domitica ontwikkeling. Ik vraag mij wel af, waar consumenten uiteindelijk voor gaan kiezen.
  • Een duur eigen systeem dat ze volledig zelf beheren, waar veel moeite en groots besparingspotentieel en privacy-zekerheid aan zit.
  • Een duur systeem van de energieleverancier, waar veel gebruiksgemak en ook besparingspotentieel aan zit.
  • Een goedkoop systeem van een advertentieverkoper, met veel gebruiksgemak, maar effectief geen besparing in Nederland, maar wel verzameling van privť gegevens.
uiteindelijk zullen een paar echte tweakers als HeroS gaan voor doe het zelf systemen. video: Gathering of the Tweakers: Het domoticasysteem van HeroS, maar de meeste mensen kiezen voor een oplossing van hun energieleverancier. Nederlanders zullen het NESTsysteem zolang dat geen energie bespaart maar wel vergaand inbreuk maakt op je privacy links laten liggen.
En hopen dat er mensen zijn die nog in hun gedrag willen investeren? Verwarming wat lager, trui aan, deken op bed en stuff uit als je het niet gebruikt. Bij ons gaan die gadgets echt niet het verschil meer maken. Een goed gevoel koop je, besparing doe je zelf. :)
Ik schakel nog steeds zelf mijn thermostaat. Ouderwets misschien, maar dat ik 15 minuten moet wachten voor het huis warm is vind ik niet erg.
Ook het uitzetten van de kachel doe ik handmatig. Mijn bed tijden variŽren nogal.
Nadeel is wel dat ik het soms een keer vergeet. Het is natuurlijk wel afhankelijk van je thuis situatie. Ik werk 42,5 uur per week, ben alleen staande ouder(weduwe naar) van een 2 jarige.
Mijn stroom verbruik ligt iets hoger dan de rest van mijn buurt, maar mijn gas verbruik ligt lager. Gas Niet vreemd omdat we maar met zijn 2en zijn en stroom...tja Electronica..

Denk er wel over om een nieuwe ketel te kopen waar ik met mijn raspBerry pi gebruik van kan maken.

Volgend jaar maar weer eens kijken.
pfoeh, zware taak man, respect!
Wij woonden voorheen in een klein huisje, 63m≤. Daar stond een intergas keteltje, gewoon neergepleurd door bouwverenigingsinstallateur en weggelopen. Heb die eens afgesteld, want bij ons was het ook zomaar warm.

Temperatuur verlaagt, napompen/pendelen veranderd...56% besparing!!!!!!!!!!!!!!!!! enige was dat het iets langer duurde voor het warm was, maar het was wel veel comfortabeler, dus niet 24graden op hoofdhoogte en 17over de vloer. Misschien nog de moeite waard eens te doen :)


PS: die 56% was vergeleken met een jaar dat we ook nog eens 2 maanden afwezig waren en de temp op 12,5 hadden gezet...
Inderdaad, verwarming aanzetten doe ik ook wel gewoon zelf. Koud krijg ik het pas als ik stil ga zitten, als ik net binnen kom van buiten dan heb ik het juist liever niet al te warm. Ook 's ochtends hoeft het van mij niet zo warm, zeker niet dat half uurtje tussen opstaan en richting werk vertrekken op doordeweekse dagen.

Uitzetten laat ik wel door mijn programmeerbare thermostaat doen, maar dat is het enige dat hij doet. Om 10 uur 's avonds gaat de verwarming uit, als ik veel langer op blijf dan is het een goede herinnering om te gaan slapen als het koud begint te worden ;-)

Helaas kan in mijn appartement geen HR geplaatst worden (vanwege simpele afzuiging), dus beter dan VR wordt het niet en dan hebben al die gadgets ook weer minder zin verwacht ik.
Waar "men" voor gaat kiezen weet ik niet...
Maar voor mijzelf weet ik het wel. Het maakt het thuisnetwerk er niet simpeler op. Punt 1: Ik vind eigenlijk dat je je CV ťťn keer moet kunnen programmeren, moet kunnen aanpassen, en dat is het... Waarom een oogje erop houden of moeilijk ermee doen, als de "jaren 90" programmeerbare regelaar alles al kan? Vakantie stand? Jup. Even een tikje hoger / lager? Jahoor. Zomer? Ook dat.
Juist de temperatuur laten schommelen betekend hard stoken, ik denk niet dat je met een goed geÔsoleerd huis werkelijk baat hebt bij deze oplossingen. En om het dan nog maar niet eens te hebben over vloerverwarming, dat gaat al helemaal niet goed als je zonder programmeerbare delay iets ermee kan doen. En als je dan toch 4 uur van te voren erover moet nadenken, kan je het net zo goed laten.

Ik vind het niet zo'n punt om iedere maand even door te geven via een simpel portaal wat ons verbruik is. Liever dat dan dat er via grps iedere 2 seconden verbruik wordt doorgestuurd en met precies weet uit een profiel wat voor spullen ik op welk tijdstip heb aanstaan.

Deze energieleveranciers ga ik in ieder geval lekker links laten liggen. Doe mij liever een goed tarief zonder deze grappen...
Ik ben het met je eens. Ik vind dit allemaal marginaal werk. Ik kan zelf mijn verwarming wel instellen. Als ik net gesport heb en thuiskom kan het koud zijn in de kamer maar dan heb ik geen verwarming nodig. Als ik niet alleen slaap kan de kachel ook wat lager. Soms trek ik liever een trui aan, soms drink ik liever een kop thee. En dat bepaal ik zelf.
Helemaal met je eens. Aanvulling, en je weet zeker dat derden niet met JOU aktuele data aan de haal gaan.
Het is overigens "per se". :+

Ik kan me helemaal vinden in de opmerkingen van djunicron en niki_lauda. Domotica lijkt in de huidige opzet eerder synoniem aan het creŽren van een markt voor niet bestaande problemen, en data-mining.
Misschien kiezen ze er ook voor hun simpele Honeywell round classic te handhaven? Domotica lijkt me niet zo'n overtuigende sell als een flat-screen of ipad. Bezuinigen kan ook simpel door de thermostaat savonds op 15 te draaien en overdag op 19 en je wat warmer te kleden.
Uiteindelijk draait bij het energiebezuinigen alles natuurlijk om het geld. Dat is ook de reden waarom we in de jaren '90 massaal gingen isoleren en het laatste decennium aan de zonnepanelen.
Voor mij (en hopelijk ook voor anderen) gaat het erom dat tegen gelijke kosten mijn stroom 100% groen is. Levert het financieel nog wat op dan is dat meegenomen zo niet ook goed.

Een veel beter alternatief voor de Wattcher is deze:
http://www.youless.nl/winkel.html
productreview: YouLess LS110 energiemeter review door trm0001
Youless pulsteller/elektriciteitsmeter
79 euro nieuw, gebruikt in de V&A rond de 60 euro.
Voor mij (en voor iedereen) gaat het erom dat niet-verbruikte stroom goed is voor de verbruiksfactuur.

Niet-verbruikte stroom is tevens een betere bijdrage aan het milieu dan gewoon overschakelen op groene stroom. Ik zou zelfs zeggen dat iemand die "vuile stroom" afneemt en zijn of haar verbruik doet dalen met 30%, een grotere bijdrage levert aan het milieu dan iemand die overschakelt op groene stroom en uiteindelijk 10% meer verbruikt doordat zijn/haar geweten gesust is ("Voor het milieu moet ik toch niet meer op mijn verbruik letten want hoe meer ik verbruik, hoe meer bijdrage ik lever aan het milieu via groene stroom.").
Uiteraard is stroombesparen het beste begin. Echter ken ik ook mensen die daar (nog) niet voor kiezen. Die keuze kan allerlei oorzaken/redenen hebben.

Ik heb dan liever dat mensen die niet willen besparen (toegegeven: dit kost wat moeite) groene stroom afnemen ipv grijze stroom.

Tot slot begrijp ik je redenatie wel maar niet iedereen maakt nu eenmaal dezelfde keuzes.......

Zelf heb ik o.a. via de Youless mijn kwh verbruik met 70 procent weten te reduceren. Van 4000kwh naar 1200kwh. Ook komt mijn stroom 100% uit eigen windmolen productie:
Greenchoice actie: Samen een windmolen kopen
Wat jammer is, is dat heel veel mensen die groene stroom afnemen ook daadwerkelijk denken dat hun stroom alleen van windmolens etc. af komt en dat ze zo iets bijdragen terwijl maar zo'n 10% van de stroom opgewekt in Nederland groen is (bron: nieuws: CBS: windenergie voor de eerste maal belangrijkste bron voor hernieuwbare stroom). Elke energieleverancier heeft ook een groen pakket, sterker nog, er zijn meer groen pakketten dan grijze pakketten, dus dan mag je toch wel verwachten dat we veel groene stroom verbruiken in Nederland? Toch blijven we op zo'n 10% steken.

Energieleveranciers kopen zogenaamde groene energie certificaten op uit het buitenland waarmee ze kunnen zeggen dat ze groene stroom leveren, maar in feite zorg je daarmee niet voor dat Nederland groener wordt (alleen de landen die die certificaten verkopen). Dat verklaart bijvoorbeeld ook dat Oxxio beweert 99,6% energie uit water te halen (bron: https://www.oxxio.nl/over-oxxio/brandstofmix), terwijl het CBS aangeeft dat niet eens 1% van het opgewekte energie uit water komt.

Kortom, heel leuk dat je netjes voor groene stroom wilt gaan, maar als je gelijke kosten wilt houden weet je toch eigenlijk al dat het nooit groene stroom kan zijn? Deze energie besparings tips, tools en gadgets kunnen groot inzicht geven en je bewust maken van je gedrag op dat gebied. Je kunt trends herkennen in je energie verbruik, misschien ga je bepaalde taken die veel energie kosten (wassen en droge) in de daluren doen omdat het minder kost (dat kan je bij Toon weer goed zien). Persoonlijk geloof ik heel veel in dit soort tools, meten is weten, dat gezegde past hier echt perfect bij.

[Reactie gewijzigd door Soepstengel op 8 maart 2015 01:32]

Het doet er echt niets toe welke stroom er uit mijn stopcontact komt als ik zelf maar 100% groene stroom opwek via mijn eigen Windturbine:
https://www.windcentrale.nl/

Van de stroom die ik zelf opwek zal er in de praktijk geen enkel electron bij mij uit het stopcontact komen. Dit doet er ook niet toe. Mijn verbruik is 100% gecompenseerd door eigen opwekking van windenergie, dat is het enige dat telt.

Alle beroeps pessimisten ten spijt werkt dat gewoon goed genoeg.
Dat oxxio gewoon keihard liegt over groene stroom is algemeen bekend.
Het milieu akkoord fiasco helpt ook niet om NL Groen te maken.

Ik betaal al ruim 10 jaar geen cent extra voor 100% groene stroom uit Windenergie via Greenchoice. Sinds 31 december 2013 wek ik zelfs mijn eigen stroom op via een eigen stuk windmolen en dat kost me ook geen cent extra tov grijze stroom welke in feite zelfs fors duurder is.

Mijn energie besparing is sinds 2000 ruim 60 procent voor Gas & Electra.
Ook neem ik deel aan locale groene initiatieven en schrijf reviews over groene (meet) apparatuur hier op TNET:
http://tweakers.net/productreview/user/64119/

Edit: onderstaande gaat niet over Soepstengel,
Dat er dan hier op tweakers mensen zijn die het nodig vinden om via onderontwikkelde one-liners mij, Greenchoice en de Windcentrale systematisch te beschuldigen van oplichting en betaalde belangen verstrengeling is misselijk makend genoeg maar helaas allemaal toegestaan door de Mods. Zeg je er wat van, dan word je gecensureerd.
N.B. in een vrije democratische rechtstaat op tweakers in 2015...... :N

[Reactie gewijzigd door trm0001 op 8 maart 2015 05:17]

Ik denk dat jij meer uitzondering op de regel bent dan de rest van NL ;) Mijn post was ook niet zozeer tegen jouw bedoelt maar meer tegen de rest van de Nederlanders die in dit soort verkoop praatjes trappen van de energie leveranciers :)
Daar heb je toch in veel gewone thermostaten al functionaliteit voor tijden instellen dat de kachel aan gaat.
We hebben dat al 20 jaar een thermostaat waar je tijden kan instellen.
We hebben thuis stadsverwarming en dat betekent dat de vaste kosten aanzienlijk zijn en de variabele kosten laag. Daar valt niet tegenop te automatiseren. Een eenvoudige Youless zorgt voor inzicht in het stroomverbruik, minder dan 1500 kWh op jaarbasis. We zijn benieuwd of er voor ons wat bruikbaars op de markt komt.
@nul07

Ik denk dat je een vierde mogelijkheid over het hoofd ziet: een goedkoop systeem met veel gebruiksgemak en flink besparingspotentieel van de een of andere bouwmarkt, maar dan zonder externe datalijnen en dus privacy-zekerheid.

Dit verwacht ik, omdat ik denk dat de grootste bottleneck zit in de netwerk-aansluiting van sensoren en actuatoren, en die lijkt prima standaardiseerbaar te zijn op de "Zigbee" chip.

Op het moment dat je het probleem "hoe beheer(s) ik de verschillende apparaten in mijn huis" gesplitst hebt in (1) aankoppelen en (2) een besturingscomputer die 24/7 aanstaat en (3) de besturingssoftware denk ik dat er voldoende ruimte in de markt is voor goedkope "third-party" besturingscomputers en Open Source software voor de besturing zelf.

Op dat moment denk ik wel dat er een markt is voor doe-het-zelf domotica die je bij de een of andere bouwmarkt kan kopen en die simpel en bedrijfszeker genoeg is voor de doorsnee consument.
Zelfbouw kan inderdaad prima. De componenten die je nodig hebt om verwarming aan te sturen - temperatuursensoren, bewegingsmelders, ventielen, schakelactoren en dergelijke - zijn gewoon voor zo'n beetje elke domoticastandaard verkrijgbaar. Een serieus domoticasoftwarepakket biedt ook de functionaliteit van een thermostaat en anders kun je die er zelf in scripten of programmeren. Mits de juiste sensoren en actoren aanwezig zijn kun je ook meteen de temperatuur per ruimte regelen. Gebruiksgemak is wat betreft het installeren en configureren nog wel een issue. Zelfbouwen biedt wel een leuke uitdaging. Als je er iets moois mee bouwt zal het eindresultaat wel gebruiksvriendelijk zijn.
Ik word niet vrolijk van het artikel. Ik heb zelf een aantal basiseisen voor zo'n systeem:
- maakt gebruik van open standaarden zodat je niet vast zit aan 1 leverancier
- alle data blijft 100% privť
- geen abonnement
- betrouwbare versleutelde draadloze communicatie
- 1 systeem voor alles, in stappen uit te breiden
- betaalbaar

Technisch kan het, maar de wil is er niet.

Privacy vind ik heel belangrijk. De trend is echter: grote bedrijven met datahonger, die het niet zo nauw nemen met onze privacy. Energiemaatschappijen laten derden bij de data, die jij als burger in bewerkte vorm kunt inzien. Met een beetje moeite kon je echter een account krijgen van een willekeurige Nederlander met een slimme meter, en zo het energieverbruik over de dag inzien. Het geeft wel aan wat voor mentaliteit deze leveranciers hebben.

Er is nog een lange weg te gaan.
Inderdaad, los van het privacy verhaal is er echter nog een veel belangrijker argument: besparen.

Domotica helpt de consument besparen (volgens dit artikel) -> dit klopt niet als je eerst een abbo bij een energieleverancier moet afsluiten en er vervolgens voor jaren aan vastzit en niet over kan stappen waardoor je jaarlijks je overstappremie van 125 euro als nieuwe klant misloopt.
3,5 euro in de maand voor Toon lijkt bijvoorbeeld een klein bedrag, maar doe dat eens x36 bij een 3 jarig contract en dan praat je al over honderden euro's totaal wat je moet zien terug te verdienen.

De mogelijke besparing die energieleveranciers je voorschotelen is erg optimistisch en in de praktijk alleen te halen door veel minder de cv te gebruiken. Verder is de hardware op dit moment nog vrij duur, waardoor het voor de meeste mensen niet rendabel is om domotica aan te schaffen. Besparen is iets wat tussen je oren moet zitten, een slimme thermostaat is vooral een handig hulpmiddel.
§126, niet honderden euro's...
Maar ik ben ook van mening dat ik geen x bedrag per maand wil kwijt zijn. Niet alleen besparen is belangrijk, ook comfort.
Mijn grote probleem is mijn dienstrooster. Oneven weken werk ik rooster a, even weken rooster b. Ik wil dit kunnen programmeren, zonder elke week te moeten wisselen. Aansluiting op agenda is ook makkelijk.

Wat misschien wel het belangrijkste is, is dat de interactie met online zo beperkt mogelijk moet zijn. Ik wil wel aangeven 'warm alvast op', maar wijzigingen in programma kan ik alleen thuis doen. verbruik wordt hooguit lokaal opgeslagen.
Klopt. Maar het zijn wel honderden euro's als je het totaal berekend bij een 3 jarig contract (icm jaarlijks overstappen naar een concurrent met de bijbehorende welkomstpremie dus).

126 euro (abbo kosten over 3 jaar) + (2 x 125 euro misgelopen premie) = totaal dus 376 euro. Dat zijn dus de kosten die je gedurende 3 jaar minimaal moet besparen aan energie.
De slimme meter wordt ons ook met dat argument opgedrongen: inzicht dus besparen.
Er is onderzoek gedaan naar het effect van de plaatsing van de slimme meter op het energieverbruik van huishoudens. Het was nog geen 1%...
Besparen doe je gewoon zelf. Door je gedrag en door verstandig te kopen. Daar heb je in principe geen Toon voor nodig.
Een slimme meter en een slimme thermostaat zijn wel twee verschillende dingen he. De slimme meter zelf geeft mogelijkheden om waardes makkelijk uit te lezen. Sluit je niets aan op die slimme meter om inzicht te krijgen dan veranderd er inderdaad ook niets.
Als je iets aansluit en je hebt inzicht, ook dan verandert er niets aan je stroomverbruik.

Er verandert pas iets als je je gedrag aanpast en apparatuur gaat vervangen. Dat is waar je op moet focussen.

En daar heb je geen slimme meter en geen inzicht in de meterstanden voor nodig.

Als je twijfelt over het stroomverbruik van een specifiek apparaat, dan moet je een losse energiemeter gebruiken.

Ben je geinteresseerd in de meterstanden van elke twee maanden? Daar heb je geen slimme meter voor nodig. Een lijstje in de meterkast voldoet prima.

De slimme meter is imho een vrij nutteloze gadget die ons door de politiek door de strot wordt geduwd op onze kosten. Het gaat in de politiek niet over de zin van zo'n apparaat, maar om uitstraling. Daarom wordt het ook een slimme meter genoemd, terwijl het gewoon een dom meetapparaat is.
De meeste mensen hebben geen benul van hun gedrag. Die mensen confronteren met hun gedrag, door middel van het geven van inzicht, kan ze bewegen om daar wat aan te gaan doen.

Prima dat jij dit allemaal zonder slimme meters of gadgets kan, maar ik kan nooit een lijstje bijhouden, ik vergeet dat soort dingen gewoon puur omdat het weer niet zo'n hoge prio is. Misschien zegt dat meer over mij (of over mijn generatie) dan over jou, maar blijkbaar hebben meer mensen dit, anders waren dit soort "nuteloze gadgets" niet zo populair en was er ook geen artikel hier op tweakers geweest.

Volgens mij draait jouw afkeur van deze slimme oplossingen puur over het feit dat de verbruik data automatisch verzonden wordt zonder dat je precies weet wanneer dat nou gebeurt. En dat snap ik volkomen, ik ben er ook niet blij mee en ik had ook liever gewoon een 'slimme meter' gehad met een kabeltje waarbij ik gewoon zelf kan bepalen of ik het door wil sturen naar de beheerder/leverancier. Maar ik heb het nu eenmaal, en er is geen mogelijkheid om terug te gaan naar een oude meter, het in de grond boren van deze oplossingen is geen oplossing voor het privacy probleem met de slimme meter. Het niet gebruiken van deze slimme oplossingen (als je een slimme meter hebt) zorgt er niet voor dat er minder data naar de beheerder/leverancier wordt gestuurd.
Afkeur van de slimme meter is nog een te klein woord. Ik beschouw het als een enorm veiligheidsrisico dat anderen beschikken over dermate gedetailleerde gegevens over mijn levensstijl.

Maar wat ik me dan afvraag is, op welke manier jij precies de slimme meter toepast om energie te besparen. Ik proef uit jou woorden dat de slimme meter meer gemakzucht (niet negatief bedoeld) is dan dat het daadwerkelijk toegevoegde waarde biedt. Of zie ik dat verkeerd?
Gemakzucht als in niet elke maand de stand opschrijven zodat ik mijn eigen verbruik bij kan houden; ja. Gemakzucht als niet elke jaar mijn meterstand doorgeven aan de leverancier; nee.

Dus ja, het is een stukje gemakzucht maar ook noodzakelijk als ik dat inzicht wil hebben, anders gebeurt het gewoon niet. En persoonlijk maak ik er gewoon een wedstrijdje van met het inzicht dat ik krijgt; kijken of ik volgende maand nog minder kan verbruiken en zo nog meer geld kan besparen uiteindelijk :) Het voorkomt ook verassingen op de eindafrekening. Dat kan handmatig inderdaad, maar ik hou dat dan misschien 2 maanden vol en dan vergeet ik het.

Overigens ben ik geen fan van de commerciŽle oplossingen, betalen om je data te laten verwerken door een derde partij. Dus ik ben zelf wat aan het maken uiteraard (dat zie ik dan weer als een hobby).
Zo slim is mijn klokthermostaat ook niet. Alleen een vast weekrooster is mogelijk. Ideaal zou zijn meerdere dagprogramma's te kunnen instellen en daarnaast een kalender waarin je per dag het gewenste dagprogramma kunt kiezen. © Alex3.
Precies, ik had geen keuze (nieuwbouw woning)
Laat ik even zeggen wat er gebeurd als je niet oplet

1. Of ze jouw data koppelen aan jouw is onbekend ( hier stonden de meters verkeerd geregistreerd)
2. Kunnen ze meterstanden aanpassen?
Wie kan er bij de data?

Maar "besparen" op energie kosten is onzin gezien deze systemen meestal geld kosten. Die moet je wel bij de energie kosten optellen.

Nu heb ik een zeeaquarium, welke zo veel stroom verbruikt dat besparen eigenlijk niet veel oplevert. Maar een energie leverancier uitzoeken die goedkope basis elecriciteit heeft wel. ( alsmede de meter als enkele meter laten staan ).

Hetzelfde geld voor gas.

Daarnaast kan je zien dat ze administratie niet op orde hebben, de fout hierboven werd door Brabant water ( met de water meter ) direct gevonden, een telefoontje en alles was goed, bij het gas/stroom heeft het mij 6 maanden gekost voordat het geregeld was.

Stroom/water/gas besparen doe je met slimme makkelijke tips.
Een van de beste die ik ooit heb gevonden.
-. Draai bij zo'n "zwenkkraan" altijd wanneer de kraan uit deze op koud. Meestal pak je zo kort water dat je geen warm water krijgt.

Ik weet niet, maar ik bespaar geen stroom / gas/water omdat ik zie dat iemand anders minder verbruikt, maar omdat je achter makkelijke dingen komt om te besparen.
goede tip is ook dat als je warm water nodig hebt dat je eerst heel kort warm water vraagt dan de kraan weer uit en wacht tot de cv het water heeft opgewarmd.
met douchen werkt dit ook goed.
Er zijn wel degelijk oplossingen hoor. Volgens mij biedt Plugwise aardig wat jij zoekt. Kijk anders eens op Mijnhuis-online
Volgens mij wordt bij beide geen gebruik gemaakt van open standaarden en is het niet leverancier onafhankelijk.
Plugwise is ook vrij duur imho.
Dit heb ik ook al gezegd.. er is geen goede open standaard. En ja als we er nog 1 maken zijn er nog meer standaarden.

Er moet nu gewoon een standaard komen die heel divers werkt maar ook grote data kan versturen zoals streams van ip camera's enzo. Tevens volledig encrypted end to end. Iig een lichte encryptie is al genoeg om een groot deel pottekijkers uit de digitale wereld te weren.
Wat ik mij eigenlijk afvraag is hoe nuttig zo een slimme thermostaat nog is bij het gebruik van vloerverwarming. Een dergelijk systeem heeft vaak een week aan opstarttijd nodig, waardoor het aan en uit moduleren al helemaal niet interessant wordt, tenzij er een reis of dergelijke gepland is. Het aanhouden van de vaste temperatuur lijkt hierdoor dus efficiŽnter.

Heeft er iemand hier meer informatie over?
Ik zit ook met dezelfde vraag. Hier krijg je niet echt info over gevonden.
Moduleren is niet aan- en uitschakelen maar op laag vermogen branden indien mogelijk. Dan is een HR-ketel het efficiŽntst. Dat lukt niet met een simpele aan/uit-thermostaat, alleen met een klokthermostaat. Die kan bovendien anticiperen op je warmtebehoefte: als je b.v. een hogere temperatuur instelt wanneer je thuiskomt begint hij al ruim van tevoren, bijvoorbeeld een uur, laag te branden. Dat is efficiŽnter dan een kwartier op vol vermogen, wat bij een domme thermostaat gebeurt.
De besparing door (nacht)verlaging bij vloerverwarming is - net als bij andere verwarmingstypen - significant, maar wanneer het wordt toegepast in een goed geÔsoleerd huis, vaak niet substantieel te noemen.

Meer informatie en data bijvoorbeeld in een artikel op Olino getiteld "Nachtverlaging bij vloerverwarming rendeert wel"

Dit experimentele resultaat van deze 'warmtetweaker' is ook goed te verklaren vanuit de natuurkunde: de 'lekkage' van warmte van binnen naar buiten is recht evenredig met het temperatuurverschil tussen binnen en buitentemperatuur en met de tijdsduur waarover dat temperatuurverschil optreedt. Dus des te groter het temperatuurverschil tussen binnen en buiten en des te langer dat verschil aanhoudt, des te meer warmte lekt er uit je huis.

Doorgaans moet (het grootste deel van) het warmteverlies worden gecompenseerd door je verwarming; en doorgaans een kleiner deel wordt 'vanzelf' gecompenseerd door zon-instraling via ruiten en andere warmtebronnen in je huis zoals personen die thuis zijn en 'rest'warmte van elektrische apparatuur in je huis.

Zonder (nacht)verlaging lekt er meer warmte naar buiten en moet je dus ook meer warmte opwekken door te stoken!

Het is alleen zo dat bij toepassing van vloerverwarming in een goed geÔsoleerd huis de warmtelekkage naar buiten relatief gering is. Je merkt dat doordat de temperatuur minder snel zakt. In zo'n goed geÔsoleerd huis kun je bovendien ook toe met een verwarming met een kleiner vermogen. Daardoor is de opwarming ook relatief langzaam. Het verwarmen zal dus ook eerder moeten beginnen om op tijd weer de gewenste temperatuur te hebben. Dus zal er ook tijdens de opwarmfase langer iets meer warmte naar buiten lekken dan als je wat later zou kunnen beginnen met opwarmen. Er zijn zelflerende thermostaten of thermostaat-apps die je het giswerk uit handen nemen en kunnen leren hoe lang van tevoren ze moeten beginnen met opwarmen. Alles bij elkaar lekt er nog steeds minder warmte naar buiten dan als je geen (nacht)verlaging zou toepassen. In absolute zin is de besparing niet zo groot is al bij slechter geÔsoleerde huizen (waar doorgaans geen vloerverwarming wordt toegepast, als ik goed geÔnformeerd ben).

*Full disclosure: ik ben mede oprichter van Drebbl; we maken de automatische piloot voor je thermostaat, een app en service die zorgt voor altijd warm thuiskomen zonder programmeren (op dit moment alleen nog maar beschikbaar voor de ThermoSmart).

[Reactie gewijzigd door hterhofte op 7 maart 2015 16:03]

Ik heb toch altijd mijn bedenkingen met het feit dat je met domotica op je stookkosten kan besparen. Voor het slapen gaan verwarming uitzetten of uitzetten wanneer je gaat werken is toch niet meer van deze tijd. Er is maar 1 manier om te besparen zonder aan comfort in te boeten en dat is isoleren. Een goed geisoleerde woning in combinatie met een lage temperatuursverwarming en je hebt geen ingewikkelde sturingen meer nodig. Hier zet ik begin november de thermostaat aan en in april weer uit. That's it. Overal in huis heel de winter dag en nacht 21 graden, kost +- 500 EUR per jaar.
Dat is een bijzonder laag bedrag. Je moet wel een erg goed geÔsoleerd huis hebben. Ventileer je ook?

Toch kun jij m.i. makkelijk besparen door 's avonds een uur voor het slapengaan de ketel uit te schakelen. Een woning verliest nl altijd energie, ook als deze goed geÔsoleerd is. 's Nachts heb je die 21 graden niet nodig. Ik zou het al zeker niet 21 graden in de slaapkamer willen hebben.
Hier is het 12cm pur vloer, 15cm muur en 25cm rotswol dak. Ook aandacht voor luchtdichtheid. Ventilatie is een must. Ik verwarm dmv een warmtepomp en volledige woning vloerverwarming. Gezien vvw heel traag reageert heeft het hier geen zin om met nachtverlaging te werken. Ik krijg vaak de opmerking dat 21 graden te warm is, maar meet de temp in uw slaapkamer eens tussen juni en september, zal ook bijna altijd 20 a 21 graden zijn en kan me toch moeilijk inbeelden dat je 4 maanden lang slecht slaapt. Ik wil maar zeggen dat een dergelijke temp in heel het huis heel het jaar lang zeer comfortabel is en je hebt er geen dure domotica voor nodig...
In jou geval heeft domotica misschien niet zo veel zin. Isoleren is inderdaad het eerste wat je moet doen. Maar overal vloerverwarming is natuurlijk wel een grote aanpassing. Een warmtepomp is een prijzig ding.
Heb jij balansventilatie? In oude woningen wordt dat een lastig verhaal. Daar is domotica wel zinvol imho.
Toch wel erg benieuwd op welke manier jij je huis hebt geisoleerd en hoeveel m3 groot het is. Die 500 euro ben ik onderhand per kwartaal kwijt :(
§500 per jaar is heel weinig. §500 per kwartaal is (te) veel en hier is besparing mogelijk.

Nu behoeft de §500 nog wel enige nuancering. nightraver23 heeft in een andere post al meer details gegeven over de isolatie van zijn huis en die is extreem goed, alleen mogelijk in een nieuwbouwhuis van de laatste paar jaar.
Maar, wat voor soort huis is het? Hoekwoning, tussenwoning? Hoeveel m3? Zijn in deze §500 ook de netwerkkosten van §162 meegenomen? Hoeveel personen gebruiken de douche, hoe vaak en hoe lang?

Ik heb ooit voor 6 maanden mijn huis verhuurd. Alleen al door vaker douchen was het gasverbruik §150 hoger, §300 op jaarbasis.
Hier een nieuwbouwhuis uit 2010 van 140m2 oppervlak en 400m3 volume. Goed geisoleerd bij oplevering en verder niets meer aan gedaan. Verwarming en tapwater d.m.v. een warmtepomp en vloerverwarming. De aanvoer van de bronwarmte is een soort stadsverwarming die altijd water aanvoert van minstens 18 graden. Dat geeft warmte in de winter en koeling in de zomer. Geen gas, alleen electriciteit. Ventilatie is een WTW unit.

Kosten energie Eneco: 44 euro per maand. That's all. En het is hier altijd minstens 20-21 graden.

Maarrrr, ik betaal ook 60 euro per maand vastrecht voor de levering van de bronwarmte. Dat was 5 jaar geleden nog 50 euro per maand, maar door inflatiecorrectie is dat na 5 jaar inmiddels dus een tientje meer. Dus eigenlijk kan je deze 60 euro per maand nog bij mijn energiekosten optellen, maar dan nog is 104 euro per maand voor een groot huis niet veel.

Nightraver23 heeft denk ik zelf nog een buitenunit van zijn warmtepomp in de tuin staan, als hij er verder geen kosten bijtelt. Dat gedeelte heb ik dus zeg maar 'uitbesteed' aan de leverancier van de bronwarmte. Maar zoals al gezegd, een warmtepomp is een erg duur ding. De afschrijving daarvan moet je ook niet vergeten mee te nemen. Ook al zeggen ze dat ze 15-30 jaar meegaan.
Ik heb zelf vorig jaar de Evohome in gebruik met verschillende zones. Mijn ervaringen zijn wisselend; qua temperatuur-meting twijfel ik regelmatig aan de juistheid. Maar over het algemeen is het pakket zeer handig in gebruik. Vooral op afstand bij sturen is iets dat wij veel gebruiken; handig bij een onregelmatig leven.
Wij hebben de ervaring dat met name de temperatuurmetingen van de radiator kleppen/units nogal beÔnvloed wordt door de radiator zelf en tocht (laag bij de grond of vlak onder het raam)

Met de hoofdunit in de woonkamer ging het prima.
Maar in het kantoor hebben we een afzonderlijke ruimtethermostaat opgehangen, waarmee we bovendien de temperatuur daar makkelijk bij kunnen regelen.
Een verdubbeling van het comfort moet ik zeggen, terwijl het gemiddeld een graad kouder is ofzo.

Edit: deze dus

[Reactie gewijzigd door NovapaX op 7 maart 2015 07:24]

Je kunt ook de Round Wireless gebruiken als temperatuur-sensor (en je kunt er dan ook de gewenste temperatuur in de kamer mee overrulen).

https://www.waakzaamwonen...ze-thermostaat-p-879.html
Wij hebben al 3 jaar de Evohome, sinds begin vorig jaar de nieuwste versie (kleurenscherm via omruilactie).

Vooral de zones dragen bij aan verhoging van het comfort en minder verbruik, nu kun je bijv. de badkamer even verwarmen, terwijl de verwarming in de rest van het huis uit blijft staan. Voorheen was dat anders, moest je de kamerthermostaat hoger zetten, om je badkamer op te warmen. Achteraf gezien is dat niet meer van deze tijd.

En idd vanwege onregelmatig leven (diensten, stages, etc.) ideaal dat het nu op afstand bij te sturen is.
Het moet echt niet duur zijn om domotica te integreren in een bestaand huis.
Surf naar www.insteon.com , heel compleet domotica systeem en helemaal niet duur.
led lampen met wifi, sensors, thermostaten, cams....via een hub te controleren met alle smartphone's (ios, android, windows Phone), alle tablets, pc's, mac's...
1 hub kan meer dan 100 apparaten controleren, kost 120 euro inclusief btw.
voor 1000 euro kan je al uw lampen vervangen, uw thermostaat, sensors.....
Dus echt duur is het niet meer.
Heb ik ook.
Insteon met Lumia/Surface en 1 losse physieke Insteon afstandbediening.

Alleen niet de thermostaat, want dat zet geen zoden aan de dijk.
Dat is contraproductief door geen opentherm em geen modulatie.
En dat zegt dit artikel feitelijk ook. Voordat we een stap voorruit maken doen (bijna) alle slimme thermostaten 2 stappen of meer terug.

Voor de rest is Insteon inderdaad top voor relatief weinig.
Yep heel mooi spul en niet zo duur inderdaad.

Heb je ook al uitgerekend wat al die sensoren en wifi-modules aan energie verbruiken.
En heb je dat dan ook al eens afgezet tegen het energie verbruik zonder al dat moois.

Heel erg mooi, misschien zelfs fantastisch en zelfs heel erg makkelijk.
Maar qua energie besparen?
Nee, dat lijkt mij echt grote onzin.

Het is meer "omdat het kan"
en in mijn ogen is dat de enige reden!!!
goeie bijdrage. ik vind het nog erg duur, heb nu in de slaapkamers programmeerbare thermostaat knoppen (10 -20 euro bij conrad of soms bij aldi), dat scheelt veel gas, en krijg niet het gevoel dat een duur systeem mij veel goedkoper uit zal laten zijn. zou wel voor gebruiksgemak handig zijn.

ik ben nu bezig met halogeen lampen te vervangen met led... ook een interessante markt met mega veel opties en details, wordt daar al in een forum over gediscussieerd ?

[Reactie gewijzigd door wilvanwil op 7 maart 2015 08:08]

ik ben nu bezig met halogeen lampen te vervangen met led... ook een interessante markt met mega veel opties en details, wordt daar al in een forum over gediscussieerd ?
Naar hartelust: LEDs; de verlichting van de toekomst? --> Ervaringen deel II.
Goede isolatie is nog steeds de beste besparing. Mijn energierekening is gehalveerd nadat ik ben verhuisd van een tochtig bouwval naar een appartement met redelijk goede isolatie.

Mijn CV staat nu gewoon uit, altijd. Gewoon een trui aan en een wat dikker dekbed en heel af en toe (was -8 buiten) even een electrische kachel aan 10 minuten voor het slapen gaan en klaar is Kees. Vanaf nu zo'n beetje tot november kan de trui ook weer uit.

Het enige wat nu stroom trekt is mijn PC. Helaas zijn de transportkosten van energie best hoog daar zou ook op te besparen zijn d.m.v. zonnepanelen. Volgende huis wellicht.
Hoe warm is het dan bij jouw gemiddeld? Lijkt me dat je al snel onder de 14 graden zit na zo`n lange periode.
Gemiddeld weet ik niet maar nu (4 uur 's nachts) : 16.5 graden.

18-19 is voor mij ideaal, 17 goed te doen en < 15 wordt het wat te koud: dan voel ik het aan mijn handen.

Maar zeker april-oktober is de temp >18 dus hoef ik 0,0 te stoken.

Maar in mijn oude huis was het op de slaapkamer geregeld zeker <10: had daar geen verwarming alleen electrisch kacheltje....dat was echt brrrrr

Moraal van het verhaal: als je huis aardig geisoleerd is hoef je niet zo veel te stoken.

De rest is volgens mij gerommel in de marge qua domotica enzo -qua besparing dan, misschien niet qua comfort in de zin dat alles zich laat regelen- (tenminste voor een standaard appartement/eensgezinswoning)
Mooi artikel. bij de Watcher dacht ik ah dit lijkt me wel wat. Woon in een oude woning met een meterkast aan de buitenkant van de woning. Er zijn in die meterkast geen stopcontact en ook geen netwerkkabel aanwezig (alleen de meters zelf). Hoopte dat de Watcher een draadloze zender had maar na meer informatie op hun website te hebben gelezen kwam ik erachter dat het via bedraad netwerk gaat. Weet iemand een vergelijkbaar iets als de Watcher?

Woeps zag de andere versie van de Watcher. Deze is draadloos:-)

[Reactie gewijzigd door Cave_Boy op 7 maart 2015 07:46]

Probeer anders de apparatuur van Currentcost eens. Zag het vorige week voor 4 tientjes bij de Gamma liggen. Ik gebruik het inmiddels drie jaar en heb het systeem nu overgezet naar een Raspberry Pi die logt naar mijn Emoncms op mijn webserver. Momenteel ben ik bezig om ook het Evohome systeem door te zetten naar Emoncms (maar ben niet zo sterk in Python...)

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.


Apple iPhone X Google Pixel 2 XL LG W7 Samsung Galaxy S8 Google Pixel 2 Sony Bravia A1 OLED Microsoft Xbox One X Apple iPhone 8

© 1998 - 2017 de Persgroep Online Services B.V. Tweakers vormt samen met o.a. Autotrack en Hardware.Info de Persgroep Online Services B.V. Hosting door True

*