Door Femme Taken

Architect

Doe-het-zelf-domotica

Het nieuwe tweaken

Conclusie

Op de voorgaande pagina’s hebben we ruim tien standaarden en technieken besproken waarmee je een veelzijdig en geïntegreerd domoticasysteem kunt bouwen. Welke oplossing is nu het geschiktst voor jou? Allereerst is het belangrijk om je te realiseren dat je keuze niet exclusief hoeft te zijn. De meeste domoticasoftwarepakketten en sommige controllers zijn compatibel met een veelvoud aan standaarden. Zo is het mogelijk om een draadloze technologie als z-wave te gebruiken voor apparaatjes waar je niet met een draad bij kunt komen en kunnen apparaten die wel bedraad bereikbaar zijn via knx aangestuurd worden. Protocollen zoals dmx en 1-Wire zijn geëigend voor specifieke toepassingen en kunnen een goede aanvulling zijn op een standaard die geschikt is voor generieke doeleinden.

Een goed uitgangspunt om de keuze van een domoticasysteem te beperken is de vraag of er draadloos of bedraad gecommuniceerd kan worden. Een bedraad systeem is in principe betrouwbaarder, maar zal in bestaande bouw vaak geen optie zijn vanwege de heftige ingrepen die nodig zijn om draden te trekken. Een uitzondering is een systeem dat het stroomnet gebruikt voor communicatie, zoals DigitalStrom doet. Een tweede selectiepunt is het budget. De kosten van de verschillende systemen lopen enorm uiteen. Dit geldt overigens ook voor de kwaliteit. Een tweaker zou ook de tweakbaarheid van een systeem als criterium kunnen nemen.

Van de in dit achtergrondartikel besproken standaarden en technieken zijn er vijf die uitblinken wat prijs, kwaliteit, ondersteuning, mogelijkheden of gebruiksgemak betreft. 433MHz is een leuke categorie voor mensen die voor een zachte prijs aan de slag willen gaan met draadloze domotica en voor lief nemen dat het systeem geen ultieme betrouwbaarheid en schaalbaarheid biedt. 433MHz is ook leuke spielerij voor zelfbouwers. Een stap hoger op de ladder is z-wave, minder tweakbaar, maar wel voorzien van alle features die draadloze technologie betrouwbaar en veilig maken. Er is veel apparatuur voor verkrijgbaar en de kosten blijven in de hand.

Bedraad schakelen met knx of een plc is een flink stuk duurder dan draadloos en dan tellen we de kosten voor kabels en het leggen van leidingen nog niet mee. Hiervoor krijg je wel betrouwbare apparatuur van industriële kwaliteit. Knx is de de facto standaard voor bedrade gebouwautomatisering. Het biedt een flexibele netwerktopologie en een systeem dat autonoom en decentraal functioneert. Een plc heeft lagere kosten en biedt een hogere tweakbaarheid, omdat de sensors en actoren losgekoppeld zijn van de aansturing. In tegenstelling tot knx is er geen ingebakken intelligentie en om een plc autonoom te laten werken, dat wil zeggen onafhankelijk van een domoticaserver, zul je tijd moeten investeren in het leren van plc-programmeertalen.

Gaan installatie- en configuratiegemak voor jou boven lage hardwarekosten en wil je tegelijkertijd de betrouwbaarheid van een bedraad systeem, dan biedt DigitalStrom een mooi alternatief. Er zijn weliswaar nog niet zoveel componenten voor verkrijgbaar, maar het is wel tot in de puntjes afgewerkt.

Dan de afvallers. EnOcean heeft interessante energy-harvesting-technieken, die draadloze sensors zonder batterij mogelijk maken, maar is fors duurder dan z-wave. Knx-rf biedt geen noemenswaardige voordelen ten opzichte van z-wave en EnOcean, behalve de naadloze integratie met bedrade knx-netwerken. Voor zowel knx-rf als EnOcean geldt wel dat er hoogwaardige producten voor de professionele markt verkrijgbaar zijn. De fabrikanten van z-wave-apparatuur bekommeren zich meer om de consument voor wie prijs een allesbepalende factor is.

Domotica over ip-netwerken is nu nog een ongeorganiseerde bende, waarin misschien structuur komt als standaarden als upnp meer tractie krijgen. Het is niet verstandig om er een compleet domoticasysteem op te baseren. Je ip-netwerk leent zich beter als backbone tussen je domoticaserver en interfaces naar bijvoorbeeld een 433MHz-transceiver of plc. Ten slotte zijn er nog de buitenbeentjes dmx en 1-Wire. Deze protocollen dienen een beperkt doel. Dmx is gericht op lichtsturing en 1-Wire is een goedkope oplossing om waarden uit te lezen van sensors die geen snelle responstijd nodig hebben.

(1) Aantal hops met gebruikmaking van routers of repeaters.
(2) Kosten exclusief server, bekabeling en montagetoebehoren. Zie pagina 2 voor samenstelling van voorbeeldinstallaties.

Dit artikel kwam mede tot stand dankzij bijdragen van ThinkPad, GENETX, HeroS, Cobaltjeh, vincenttor en tss68nl, en de feedback van gebruikers in het Duurzame Energie & Domotica-forum op GoT.

Wil je meer te weten komen over het bouwen van een domoticasysteem, lees dan verder in de volgende artikelen en topics:

Lees meer

Reacties (115)

115
114
94
3
0
0
Wijzig sortering
Ik mis nog wel meer dingen zoals Zigbee of Thread.
Zigbee 3.0 komt einde van dit jaar op de markt maar veel bestaan Zigbee HA 1.2 product kunnen geupdate worden naar de vernieuwde Zigbee standaard. Bedrijven zoals Philips en Belkin komen ook dit jaar nog met mooie nieuwe sensoren en toepassingen. Ik hoop echt dat bedrijven gewoon aan deze nieuwe Zigbee stack gaan houden en niet dat ze gebruik gaan maken van hun eigen stack. Zo dat we gewoon merk x gateway gebruiken samen met merk y sensoren en dat merk z lampen ook werken. We weten dit pas in de toekomst! Ik heb veel vetrouwen in de Zigbee voor domotica en ik hoop dat dit de IoT standaard word.

Verder was misschien leuk nog over NodeMCU te hebben Lua voor ESP8266 Wifi chip. In 'Het grote ESP8266 topic' is dit zeer populiar. Software word steeds stabieler. En sommige tweakers zijn bezig met zeer leuke projectjes. Zeker de moeite waard om even daar rond te kijken!
De insteek van dit artikel is om advies te geven op basis van ervaringen uit de praktijk en een eerste voorwaarde daarvoor is dat je spullen moet kunnen kopen en toepassen. Er moet ook ergens een grens getrokken worden tussen standaarden die wel behandeld worden en standaarden die nog toekomstmuziek zijn of onvoldoende populair zijn. Zigbee wordt weliswaar in veel apparaten toegepast (vaak zonder dat de gebruiker het weet, bijvoorbeeld in een rf-afstandsbediening van een decoder) maar om er een domoticasysteem mee te bouwen is het nu geen voor de hand liggende keuze. Het protocol lijkt er met versie 3.0 wel klaar voor te zijn. Zo komt er eindelijk standaardisatie op applicatieniveau zodat apparaten met verschillende functies met elkaar kunnen samenwerken. Andere standaarden hebben dit al langer goed geregeld.

Thread moet zich ook nog bewijzen. Als je vandaag aan de slag wil gaan om een domoticasysteem te bouwen heb je er niets aan.
Zigbee word al jaren ondersteund door de professionele domotica bedrijven. (Control4/AMX)

Die producten zijn echter nog veel duurder dan hetgeen waar hier over geschreven is.

Desalniettemin is het wel een bewezen standaard, het werkt voor een draadloos systeem redelijk snel en betrouwbaar. Control4 en AMX hebben hetzelfde nadeel als KNX, dure software (licenties) nodig om er überhaupt mee aan de gang te mogen.

Mochten jullie ooit een stuk willen schrijven over professionele domotica, ik werk al jaren in deze branche en zou jullie kunnen helpen.
Als aanvulling op bericht Femme,

Nou dat over te koop zijn van zigbee is al iets wat waar ik mij 4 jaar over verbaas. Dat is het moment dat ik zelf zat te kiezen tussen zigbee en zwave. Een zigbee gateway stond toen al op binnenkort leverbaar. Uiteindelijk is die pas in 2013 op de markt gekomen (2 jaar later).

De voordelen die zigbee toen beloofde word nu heel hard ingehaald door z-wave plus. Dus dat philips gekozen heeft met Hue voor zigbee was nog wel een positieve impuls voor het protocol maar vraag mij wel af of het echt nog een lang leven is beschoren. Maar aangezien ik geen glazenbol heb staan, weet ik ook niet zeker wat de toekomst gaat brengen :P
Helemaal mee eens. Zigbee was op papier prachtig. Open, heel divers en het zou breed gedragen worden i.t.t. het gesloten Z-Wave. De praktijk is echter heel anders en toen ik halverwege vorig jaar in mijn nieuwe woning moest kiezen voor een draadloze domotica standaard, was na enkele avonden Google, fora afstruinen en dergelijke duidelijk dat ik niet voor Zigbee zou gaan, maar voor Z-Wave, omdat er qua Zigbee gewoon bijna letterlijk niks te krijgen was.

Sommige webshops hadden zelfs een speciale Zigbee-sectie waar gewoon he-le-maal niks instond. Dat Philips er nu met Hue ingedoken is, is prachtig voor Zigbee, maar komt voor mij net even te laat. En dan nog kan ik met Z-Wave kiezen uit tientallen fabrikanten van schakelaars, dimmers, controllers, elektrische rolgordijnen, garagedeuropeners, etc. Met Zigbee is het maar afwachten wie er nog meer mee gaan doen. De potentie is er, maar Z-Wave staat ook niet stil en is nu al breed gedragen :)
ESP8266 is wel genoemd, zie mijn stukje op reviews: Doe-het-zelf-domotica: het nieuwe tweaken ;) Ik gebruik een ESP8266 om de aanvoer- en retourleiding van m'n CV-ketel te meten Gemeten temperatuur wordt nar Domoticz gestuurd en met een stukje script van een medetweaker maak ik daar een mooie grafiek mee. Zie ook: http://domoticz.com/forum/viewtopic.php?f=38&t=5301
Voor degenen die eens diep in het gebruik van de frequentiebanden willen duiken:

https://zoek.officielebekendmakingen.nl/stcrt-2015-3750.html

433MHz systemen wil ik zelf niet hebben, dat is een secundaire toewijzing
voor o.a. domotica. Primair is de band toegewezen aan de amateurdienst:

http://www.agentschaptele...over-primair-gebruik-door

Secundaire gebruikers moeten kort samengevat tegen een (storings) stootje kunnen.

NB voor ik commentaar krijg: ik heb zelf een registratie als zendamateur, er staat hier o.a. een 70cm band antenne op het dak. En nee, mijn garagedeur opener raakt daar niet overspannen van :)
Dit was ook precies waar ik aan zat te denken bij het lezen van dit artikel. Als ik domotica zou gaan gebruiken wil ik wel dat dit gewoon altijd werkt en robuust is. Juist daarom ben je denk ik wel aangewezen op wifi technologie.

Op de 433MHz heb je flink veel risico dat er vreemde dingen gebeuren, of dat je appliances niet meer op signalen reageren als er iemand in de buurt de 70cm zender aanslingert met 10+ Watts. De kans dat je domotica zender van een paar milliWatt dan nog daaroverheen komt om je verlichting te dimmen is vrij klein. Met een slecht merk domotica heb je zelfs kans dat de schakelaars overstuurd raken en spontaan gaan schakelen :p
10W op 70cm is niet een hoog vermogen in zendamateurland.

400W is het max vermogen voor F-licentiehouders, niet dat ik denk dat de meesten dat gebruiken maar het mag op zich dus wel.

Als je dan een el-cheapo domotica receivertje hebt is het effect wel voorspelbaar O-) Ook met een modaal transceivertje zoals ik heb staan zit je al op 20W op 70cm.
Het is wel de bedoeling dat je met minimaal vermogen werkt, wat toereikend is. Met 10W kun je over het algemeen Utrecht wel bereiken vanuit de uithoeken van het land ;-) Vandaar dat ik 10+ W aangaf. Veel lager zal niemand gaan. Wel (veel) hoger zoals je al opmerkt. Maar met die minimale 10W kan niet goed afgeschermde bami-electronica al aardig over de huizen gaan
Klopt, met het minimum benodigde vermogen werken is wel het idee.

Met 10W op 70 NL werken.. kan, moet je wel een kamertje in de AVVC of Gerbrandytoren ritselen :P :P

[Reactie gewijzigd door wkb op 3 april 2015 22:50]

Zelf zit ik ook in de installatie branche en vroeg me al telkens af wanneer KNX genoemd zou worden in 1 van jullie artikelen. Een andere grote naam wat ik hier mis is NIKOBUS. Deze standaard wordt veel toegepast in de woning/villa bouw als KNX te duur blijkt te zijn.

Afijn, met veel plezier gelezen en ga zo door!
Als ik me niet vergis werken Niko schakelaars gewoon als 24V pulscontacten, en worden deze inderdaad als KNX te duur blijkt te zijn met een (veel aderige, bijv 8 of 16 x 0.6mm2) SVV kabel naar een centrale meterkast gebracht, waar je die dan vervolgens op een KNX binaire ingang kan koppelen.

http://www.voltus.de/hausautomation/knx-eib/nach-hersteller/mdt/eingaenge/mdt-be-16000-01-binaereingang-16-fach-8te-reg-eingaenge-potentialfrei.html

Dan heb je dus niet echt een bus door je huis liggen, en dure bedieningspunten met allemaal eigen logica, maar een wel een uitbreidbaar KNX systeem centraal. Jung heeft ook een serie pulsdrukkers in de F40 serie zitten die voor hetzelfde doeleinde te gebruiken zijn.

De Niko bus zelf zou ik me niet echt aan durven wagen, omdat het niet een systeem is waar nog veel ontwikkeling in zit en specifiek door één leverancier ondersteund wordt. Wel heb ik overwogen om Niko als drukknoppen te gebruiken, maar een goede deal met een Italiaanse KNX fabrikant heeft me over de streep getrokken om toch alle bedieningspunten te voorzien van KNX componenten.
Wat betreft Niko kan ik er wel het een en ander over melden. Nikobus is de voorloper van Niko Home Control, destijds een prima installatie echter door de jaren heen beperkt geworden (geen GUI, koppeling IP etc.). Niko Home Control s zijn opvolger wat wel beschikt over deze mogelijkheden. Dat een aantal zich niet meer aan Nikobus wagen, terecht want dat systeem is ook klaar met ontwikkelen. Daar is dus Home Control voor gekomen. Overigens is er nog steeds ondersteuning voor Nikobus en zijn de systeemcomponenten ook gewoon nog verkrijgbaar.

Ik lees dat een aantal mensen het als nadeel ervaren dat je met dit systeem vast zit aan een fabrikant, beperkte keuzes hebt en wellicht zelfs nauwelijks of geen support mag verwachten. Wat betreft keuzes, het is maar net wat je als bewoner wil en het gaat er voor de meeste om, schakelen, dimmen van verlichting, sturen van rolluiken of iets dergelijks, bedienen met smart Phone of tablet en evt. nog zaken automatiseren. Dan moet je je eigen afvragen of je daar een bak geld voor neer moet gaan tellen of voor een goedkoper systeem kiest die dezelfde functionaliteiten bied. Niet iedereen heeft programmeerkennis, veel geld op de bank of dusdanige eisen dat niks kan voldoen (geloof me, ze zijn er).

Wat betreft support, geen probleem, daar hebben ze telefoonnummers voor ;)

Wat ik eigenlijk wel jammer vind, de consument is klaar voor domotica, waarom zien we het dan nog zo weinig? Bijna alle gevallen van nieuwbouw is een standaard installatie waar je niks of weinig mee kan en wil je het uitbreiden dan lopen de kosten ook redelijk uiteen.
Ik heb zelf ca. 3 jaar de keuze moeten maken voor mijn domotica systeem, en ik kan je vertellen waarom de consument er nog niet klaar voor is. Het zit 'm in de bediening!

Ik was volledig klaar voor loxone, waarbij ik mijn verwarming met 4 thermostaten wou aansturen. Toen bleek dat ik daar enkel een knx thermostaat voor kon gebruiken: duur + onzeker of ik die wel kon programmeren/instellen. Een andere optie was androids/iphones/... Aan de muur plakken, maar heeft mijn vrouw haar veto gesteld.

Uiteindelijk heb ik niko home control geplaatst: qua bediening perfect, qua uitbreiding/andere opties wat minder. Doelbewust trouwens. Heb een training gevolgd (wou het vast hebben voor dat ik een bom geld ging uitgeven), en toen zei men dat ze een marktonderzoek hadden uitgevoerd, en dat de consument dus allergisch is voor het woord 'domotica'.

Blijkbaar kent de gemiddelde mens áltijd verhalen van iemand met negatieve ervaring (bijv. Buitengesloten door rolluiken), of verhalen als ' automatisch uw bad laten lopen', of onduidelijke knopfuncties,...

Domotica werd me door mijn architect trouwens keihard afgeraden!

Bottom line: mijn vrouw is nu zeer tevreden, dus ik ook :-).
En bij domoticasysteemkeuze wil je stabiliteit.
Niko is ondertussen al aan zijn 3de of 4de versie van zijn "Nikobus".
En de vorige versies is geen ondersteuning meer voor.
Zit je niet op te wachten als je na 20 jaar een kapotte schakelaar ofzo hebt in huis die je wil vervangen.
Reden waarom ik KNX in huis heb gestoken. Kan je bij meer dan 300 fabrikanten gaan kijken wie een leuke nieuwe schakelaar voor je heeft met bepaalde specificaties :)
Dat zal voor mij ook de beweegredenen zijn! ;)
Nikobus is helemaal niet meer up to date is een zeer oud systeem. Wat je nu wel hebt is nikohomecontrol maar is eigenlijk niet een volledig domotica systeem. Plus hier zit je vast aan niko en als niko een nieuw systeem uitbrengt. krijgt je nikobus nooit van zijn leven nieuwe toestellen.
You sir are correct. Idd Nikohomecontrol.
In de volksmond nog steeds nikkobus :)
Waarom mis ik wederom Insteon? Ik weet dat de beschikbare EU modules nog karig zijn, maar daar gaat een hoop in veranderen als eenmaal de nieuwe Insteon hub pro wordt gelanceerd. Volledige homekit integratie en sturing van alles wat door homekit wordt ondersteund.

Ik vind, na 15 jaar ervaring in licht,- en domoticatechniek Insteon één van de beste protocollen op de markt. Hun HUB zit inmiddels rond de 100 euro en de installatie van Insteon is zo simpel dat m'n vriendin het zou kunnen doen. De modules hebben zowel contact via RF als powerline. Faalt rf, neemt powerline (gebaseerd op X10) het over. Modules in verschillende fases worden automatisch gekoppeld.

De software werkt super snel en intuïtief en is schandalig stabiel. In 4 jaar nog nooit een crash gehad of de HUB hoeven te resetten. De hub ontbreekt het momenteel aan uitgebreide programmeermogelijkheden, maar de nieuwe HUB pro ondersteund api en ITTT.

Het enige gemis is een uitgebreide modulelijn in de EU, maar langzaam wordt er uitgebreid. Hoe dan ook, doe eens onderzoek en neem dit protocol, hard,- en software in een volgend item mee.
Ik heb besloten om geen propriëtaire standaarden in dit artikel op te nemen. Hieronder versta ik in dit geval een standaard waarvoor meerdere fabrikanten apparatuur op de markt brengen, ofwel omdat de standaard open is ofwel omdat de technologie onder licentie afgenomen kan worden. De keuze is mijn inziens goed te verantwoorden omdat de propriëtaire standaarden qua populariteit toch kleiner zijn dan de grote standaarden waarvoor meerdere fabrikanten producten leveren. Als ik Insteon, Eaton XComfort, Nikobus, HomeMatic, Allnet, LCN, FS20, Velleman bus, Creston enz. ook nog moet behandelen loopt het uit de hand en wordt het er voor de lezer niet overzichtelijker op.
Z-Wave is ook een propriëtaire standaard. Ondanks het werk van de Open ZWave ontwikkelaars. Als ontwikkelaar dien je een non-closure agreement te tekenen wil je met hun eigen code aan de slag kunnen.
Mee eens! Enkel is er mijn inziens een kleine keerzijde. insteon werkt voor zover ik weet nauw samen met zowel Microsoft alsmede Apple. In de VS is dit dan ook één van de meer populaire merken. In de VS wordt er ook door andere bedrijven ontwikkeld aan Insteon wat in feite een doorontwikkeling van het meest bekende X10 protocol is. Ook is x10 volledig compatible met insteon. Homeseer is bijv. Ook volledig compatible met Insteon. Revolv, een domotica kickstarter welke behalve z-wave ook insteon implementeerde is onlangs overgenomen door NEST, en ook naar aanleiding hiervan predikt Insteon binnenkort het "works with nest" label te ontvangen. Hoe dan ook, het zou toch wel eens een keer leuk zijn dat daar aandacht aan geschonken wordt.
En ik blijf erbij, uit persoonlijke ervaring spreek ik als ik zeg dat insteon superieur is aan bijv. Fibaro en zipato. Simpel om het feit dat het gewoon werkt! Altijd!

Je hebt natuurlijk gelijk dat er veel andere oplossingen zijn. De Jung oplossing is ook schitterend, maar onbetaalbaar.
Insteon zijn een stelletje cowboys die troep verkopen! Hun zogenaamde MESH via PLC en RF is waardeloos omdat units die niet op dezelfde fase via RF gekoppeld zouden kunnen worden. Helaas heeft dit RF MESH slechts 0.5m bereik in op en top condities. Ik heb meerdere malen geklaagd net als de rest van de wereld, maar een echt antwoord waar je iets aan hebt komt nooit.
Zou dat een andere oorzaak kunnen hebben? Bij mij werkt dit feilloos namelijk. Ik schat dat er een meter of 5 tussen zit. Hier zou je verder geen instellingen voor te hoeven wijzigen.

Maar over van alles valt wat te zeggen, zigbee en z-wave komen bij mij niet door een wand van een aanbouw heen. Deze wand is voorzien van een dragende staalconstructie. Hue werkt daar ook niet. Met Insteon geen enkel probleem.
De plug-in`s hebben een beter bereik dan de Micro modules denk ik
Gebruik uitsluitend micro-modules. Ik heb hier in het begin wel problemen mee gehad. Toen bleek een webshop mij oudere types, zonder dual-band te hebben verkocht. meestal installeer ik uit voorzorg sowieso een phasecoupler bij 3-fase installatie.
In de afgelopen tien jaar heeft een groeiende groep tweakers zijn zelfbouw-pc’s vervangen door kant-en-klare desktops en laptops

Waarop is dat eigenlijk gebaseerd? Naar mijn weten zie ik bijna niet dat men overstapt naar kant-en-klare desktops. Volgens mij blijft het gewoon lucratief om zelf te bouwen. Dan weet je exact wat er in je PC zit, kan je bouwen op snelheid of juist stilte en voldoet die exact aan je wensen.

[Reactie gewijzigd door Steephh op 28 maart 2015 09:23]

Uit allerlei factoren, deze zou ik het zelf uit afleiden als ik zo'n conclusie had geschreven :)
- Algemene marktonderzoeken waarvan wij de resultaten regelmatig zien en blijkt dat vooral laptops meer verkocht worden (en ondertussen ook alweer beginnen terug te lopen)
- Berichten op de markt van/over diverse compontentenfabrikanten en dergelijke
- Het feit dat de bijbehorende discussiefora relatief minder druk zijn geworden
- (Relatieve) terugloop in de pricewatch van componentencategorieen
- (Relatieve) toename van laptops in de pricewatch
- Populariteit van diverse all-in-ones (zoals de imac)
- Populariteit van game-consoles (waardoor ik aan neem dat er minder noodzaak is voor zware pc's)
- Eigen ervaringen

Ik denk trouwens wel dat je het vooral moet lezen als 'door laptops' en dat de kant-en-klare desktops minder relevant zijn ;)

[Reactie gewijzigd door ACM op 28 maart 2015 09:55]

Ik denk dat je het voornamelijk zo moet lezen dat componenten die je koopt, en thuis even snel in elkaar schoeft ook onder de kant-en-klare desktop valt.

Lastig is het immers niet, en veel eigen inbreng heb je ook niet. Processor in het socket, koeler erop, geheugen erin, bord in de kast, signaalkabeltjes knoppen en evt usb erop, voeding erop, schijfjes eraan, kastje dicht..... <klik aan> ... Ik mis daar het tweaken? Als ze er een Ikea logootje en een mickey mouse schroevendraaier bij zouden leveren zou ik het ook geloven :)

Waar je vroeger nog wilde proberen het laatste beetje performance uit je setup te persen omdat het loonde, zie je tegenwoordig vooral dat we wat componenten bij elkaar harken en dat het toch wel voldoende performt voor wat we ermee willen. Ik noem dat kant en klaar, net zoals ik Ikea kasten als kant en klaar zie. :)

Ik denk dat femme vooral duidelijk wil maken dat er niet echt meer getweaked wordt door het gros. Maar neem een domotica systeem.... daar komt heel wat meer bij kijken. Natuurlijk moet je zorgvuldig je componenten uitzoeken, maar het allemaal vlekkeloos met elkaar laten samenwerken is best een uitdaging. Er komt veel planning bij kijken, en ieder huis en functionaliteit is anders. Mijn ervaring is dat je in je eigen huis nooit uitgetweaked bent....het systeem is potentieel zo omvangrijk, dat je blijft innoveren, en nieuwe betere functionaliteit bedenkt met dezelfde componenten.

Het heeft ook veel raakvlakken met andere kennisgebieden, en voor je het weet raak je verzeild in LED technologie, en vooral het dimmen en aansturen ervan. Daarnaast is er een hoog doe-het-zelf gehalte omdat sommige componenten en verlichting nou eenmaal het best naadloos in je huis verwerkt moet zitten.

Voor mij in ieder geval een flinke uitdaging!
- Uren gespendeerd aan KNX afgelopen jaar: naar schatting 900
- Uren gespendeerd aan een nieuwe pc (ja, zelfbouw): 8
Naar mijn idee is de complexiteit van het zelf bouwen van PC's tegenwoordig ook minder groot dan vroeger, voor zo ver het toen al complex was. Vind domotica en zelf PC's bouwen niet echt een goede vergelijking.
Als je de on-line ETS eCampus cursus doorloopt.
Kost je iets meer dan een half uur krijg je een voucher van € -140,- op ETS5 Lite.
Dan kost een KNX ETS5 Lite licentie €90,75

Voor de PRO versie op het duitse KNX forum bij een inkoopactie meedoen.
Dan kun je een voucher krijgen voor € -400,-
Hier kun je verder voor al je KNX gerelateerde zaken terecht.

Zie dat jullie de prijzen van Voltus.de genomen hebben. Als je daar koopt even een mailtje naar hun met alles dat je wilt hebben en om een zachter prijsje vragen. ;)

[Reactie gewijzigd door OMIKRON op 28 maart 2015 11:52]

Leen een BTW nummer? Hardware heeft gewoon 21% BTW, tenzij je het voor je eigen bedrijfsvoering gebruikt en BTW plichtig bent. Wat jij zegt is BTW fraude en wordt door de Belastingdienst (terecht) zwaar bestraft. Niet doen dus...
De korting met de online cursus van de Knx Association haal je inderdaad in één tot twee uur binnen. De cursus is sowieso nuttig om begrip te krijgen van de knx-basics als je met knx aan de slag wil gaan. Het duurde bij mij wel twee maanden voordat ik mijn dongle binnen had.
Nergens, echt nergens wordt Bluetooth genoemd :'(

Sinds 2009 zet de Bluetooth SIG zich in om een draadloze standaard te ontwerpen voor energiezuinige applicaties. BLE (bluetooth low energy) in de vorm van Bluetooth 4.0 en 4.1 is een geweldige kanshebber voor de nieuwe IOT (Internet of Things) en is geschikt voor Domotica.

Cypress Semiconductor heeft begin dit jaar een simpel ontwikkelbordje gemaakt voor BLE. Met hun documentatie, voorbeeldprojecten en uitlegfilmpjes wordt BLE zelfs voor totale beginners simpel.

Vorig jaar heb ik mogen experimenteren met een BLE-bordje van Nordic Semiconductors: De NRF51822. Dit bordje was te complex voor mij maar heeft me wel geïnteresseerd in BLE.

Met een klasgenoot ben ik vorige maand begonnen met een 433MHz projectje met een ATINY als slave en een RASPBERRY PI als master. De Raspberry Pi is aangesloten op het netwerk en te besturen in de browser. Niet alles werkt optimaal maar met een beetje tweaken is het erg goed mogelijk.
Met een klasgenoot ben ik vorige maand begonnen met een 433MHz projectje met een ATINY als slave en een RASPBERRY PI als master. De Raspberry Pi is aangesloten op het netwerk en te besturen in de browser. Niet alles werkt optimaal maar met een beetje tweaken is het erg goed mogelijk.
Je gaat hopelijk niet pilight opnieuw uitvinden. Dan kunnen we beter onze krachten bundelen :)
Dit artikel is gericht op standaarden en technieken die je vandaag in de praktijk kunt toepassen om een compleet domoticasysteem te bouwen. Met Bluetooth kom je op dit moment niet ver of je moet zowel een groot deel van de hardware als software zelf willen bouwen. Wellicht kunnen we nog eens aandacht besteden aan potentieel toekomstig populaire domoticastandaarden die in de steigers staan.
Homewizard is in deze serie onderbelicht en wordt neergezet als een systeem dat alleen werkt met Kaku 433 Mhz, met al zijn nadelen.
Maar voor energylink, openterm thermostaten en weerstations werkt het met betrouwbaar 868 Mhz bidirectioneel protocol.
Verder merk ik dat ze steeds verder uitbreiden in hun programma met diverse leveranciers.
Heb het zelf draaien met diverse Kaku lichtpunten die het stabiel doen, voor buiten moest ik wel een repeater zetten om dit betrouwbaar te laten werken.
Camera's werken via Wifi en zijn te zien via Windows Phone, Iphone en Ipad.
Tweakers had hier best meer energie in mogen steken.
Dit artikel beperkt zich tot populaire standaarden en technieken voor de communicatie en aansturing van sensoren, actoren en andere hardware in een domoticasysteem. In een vervolgartikel willen we aandacht besteden aan software en kant-en-klare controllers die de logica in een domoticasysteem regelen en de visualisatie doen. Homewizard hoort bij die categorie product en valt buiten de scope van dit artikel.
Wat je ook nog hebt als protocol is DALI. Is ook puur voor lichtsturing en is wel een zeer makkelijk systeem. Zo kan je voor gewone spotjes op 24v een elektronische trafo kopen met dali. En zo kan je elk spotje apart dimmen en aansturen.
Dat klopt, maar de prijs van Dali componenten maakt dat het zoals Quze zegt vooral in de utiliteitsbouw wordt gebruikt. Het alternatief zou DMX zijn wat vele malen goedkoper is, en eigenlijk vooral gebruikt wordt voor podium techniek.

DMX wordt vaak ten onrechte afgedaan als disco verlichting, maar is een prima protocol om lichtbesturing mee te realiseren. Femme's build leunt zwaar op DMX en is dan ook een goed voorbeeld daarvan.

Komt er op neer dat er veel te veel protocollen en bijzondere combinaties mogelijk zijn om in één artikel te kunnen vatten, en de keuze is gemaakt voor eigenlijk al een flink aantal populaire oplossingen.
Is dmx niet een bejaard protocol nog gebaseerd op midi?
Klopt, bijna net zo oud als TCP en UDP. Dus volkomen afgeschreven :)
TCP schaalt nog fijn naar Gigabit. DMX weet niet eens of iets aan staat.
We hebben ook nog dingen op 9600 baud draaien maar die geven nog antwoord.
Er is wel bidirectionele communicatie mogelijk met dmx maar dat wordt in de praktijk niet zoveel mee gedaan. Is ook niet nodig voor lichtsturing omdat de waarde van een dmx-adres continu wordt uitgezonden over de bus.

Het nut van hele hoge snelheden is ook beperkt. Dmx biedt de mogelijkheid om 512 kanalen per kabel aan te sturen bij een refresh rate van zo'n 44Hz. Dat zijn al heel wat kleurkanalen en de framerate is ook ok. De beperking zit 'm eerder bij de 8bits resolutie van een kanaal. Voor het uitkiezen van een kleur geeft dat wel genoeg mogelijkheden maar vloeiende langdurige fades is alleen mogelijk als de driver interpolatie doet.

[Reactie gewijzigd door Femme op 29 maart 2015 20:53]

Doe je ook aan documentatie voor het nageslacht? :)
Ik ken iemand met DMX (LED) tuinverlichting maar over
de aansturing hebben ze niks op papier gezet.
Ken ook een verhaal van een mooie installatie in de meterkast en na de scheiding leverde dat een hoop gezeur op toen er wat stuk ging.
Ik hou een mooie spreadsheet bij met adernummers of kleurcoderingen en wat het doet. Je hoeft het niet eens voor het nageslacht te doen, ook voor jezelf is het essentieel om later nog te begrijpen hoe je installatie in elkaar zit :) .
Alleen kosten de de dmx componenten nog eens meer dan dali. Dali is goed voor gewone lichtpunten te dimmen enz...
DMX is beter voor bv ledstrips en dergelijke. Bij duurdere armaturen met RGB functionaliteit zit meestal DMX. Bij armaturen die gewoon wit licht uitstralen wordt meestal dali aangeraden.

Ook hebben bewegingsmelders ook alleen maar DALI als protocol en nooit DMX. Die bewegingsmelders zijn uitstekend voor de lichten automatisch te dimmen voor een constante lichtsterkte.

[Reactie gewijzigd door Stijnb_ op 28 maart 2015 14:50]

In de utiliteitsbouw bouw wordt deze standaard veel toegepast in combinatie met Dalí/KNX drivers. Dus het KNX systeem stuurt de Dalí. Hier heb je het natuurlijk wel over 100derden lampen.
Ik mis overigens IO en RTS, zeker aangezien je wel DMX behandeld. Komt in het vervolg artikel wel de Somfy Tahoma ter sprake ? (Inmiddels ondersteuning voor IO, RTS, EnOcean, Z-Wave en (Via Bridge) Philips HUE.
Dan wacht ik die serie met spanning af :)
Jammer dat bij zelfbouw hier de Raspberry pi wordt vernoemd. Dat is een heel leuk bordje om te experimenteren met GPIO en om als multimedia/programmeer leercentrum te gebruiken. Het is echter totaal niet geschikt (zowel hardwarematig als softwarematig) om 24/7 een installatie te bedienen.

Uiteraard zeg ik dit niet zonder onderbouwing, volgende zijn de belangrijkste puntjes waarom dit met een Raspberry Pi/Beaglebone niet gaat:
  • De hardware is volledig onbeschermd, alle IO zitten meteen op de SoC aangesloten. Je moet dus al dure extra printen gaan aankopen om met echte actoren te kunnen werken.
  • Het besturingssysteem staat op een SD-kaartje (bij emmc versies van de beaglebone is dit opgelost). Deze kaartjes zitten niet vastgesoldeerd en komen door warmte graag los waarna het systeem niet meer reageerd.
  • De besturingssystemen op deze krachtige SBC's zijn in weze dezelfde als deze op onze computers en dus is er veel schijf I/O. SD kaartjes en in mindere mate eMMC zijn hier niet op voorzien. Vooral SD kaartjes raken met de Raspberry Pi bij de vloot corrupt. Hierdoor valt je systeem uit.
  • Een RPI/Beaglebone verbruikt tussen de 2 a 3 Watt, dat is niet zo veel, maar dat kan nog een heel stuk lager voor IoT/Domotica toepassingen.
Dat zijn toch wel de grootste nadelen. Ik had het leuk gevonden moest men in dit segment als Benelux site ook Belgische en Nederlandse initiatieven wat meer in de kijker hebben gezet.

Voor IoT toepassingen met hoge betrouwbaarheid is er bv. het DPT-Board uit België:Hierop kan je meteen 8 relays aansluiten, 1-wire/I2C/SPI sensoren koppelen, ... en er is een community rond aan het ontstaan. Ook is de software volledig open source en gebaseerd op OpenWRT wat volledig in het RAM draait en dus geen corrupt geheugen heeft. De boardjes halen zonder problemen uptimes van jaren.

Afgewerkte systemen zijn bijvoorbeeld de HomeWizard, maar ook:
De hardware is volledig onbeschermd, alle IO zitten meteen op de SoC aangesloten. Je moet dus al dure extra printen gaan aankopen om met echte actoren te kunnen werken.
Dat is precies wat ik met pilight bewijs. Duizenden draaien pilight (en pimatic) vanaf hun Raspberry Pi in de meest kritieke omgevingen zoals bediening van hun verwarming of hun terrarium. Via 433.92Mhz zenders en ontvangen direct op de GPIO. Ook gebruik ik nu al 4 jaar een Raspberry Pi om mijn energieverbruik te loggen via de P1 poort en de enige uitval die ik heb gehad was na een inbraak en tijdens de verhuizing. Mijn logs zijn zo nauwkeurig dat ik van elk kwartier kan zien wat het verbruik is.
Het besturingssysteem staat op een SD-kaartje (bij emmc versies van de beaglebone is dit opgelost). Deze kaartjes zitten niet vastgesoldeerd en komen door warmte graag los waarna het systeem niet meer reageerd.
Nog nooit meegemaakt en ook als XBian ontwikkelaar en nu manager heb ik toch écht heel veel gewerkt met de Raspberry Pi.
Een RPI/Beaglebone verbruikt tussen de 2 a 3 Watt, dat is niet zo veel, maar dat kan nog een heel stuk lager voor IoT/Domotica toepassingen.
Voor een bordje van 30 euro. Je kan leuk allemaal toepassingen kopen van 100+ euro met een super laag energieverbuik, maar daarvoor kan je ook een Raspberry Pi 60 jaar laten draaien.
Het probleem is er wel degelijk:

http://www.raspberrypi.or...iewtopic.php?f=28&t=36533

Dit wil natuurlijk niet zeggen dat je het niet kan optimaliseren en/of vermijden met een hele goede SD kaart of een harde schijf als primary boot medium. Maar dit verhoogt het stroomverbruik weer een beetje.

Over PiLight heb je helemaal gelijk, kleine dingen zoals LEDjes en zend/ontvang modules kan je meteen op de GPIO aansluiten zonder probleem. Maar ik zou bijvoorbeeld niet proberen om een temperatuursensor met 10 meter kabel aan een GPIO te hangen. De minste EMC spike zend de RPi naar de eeuwige jachtvelden.

Laag stroomverbruik hoeft niet zo duur te zijn. Kijk maar naar de STM Discovery bordjes of het DPT-Board (0.36Watt).

Even rekenen 2W 24/7 kost €4/ jaar en 0.36W 24/7 kost €0,73/jaar. Als je zo meerdere boardjes hebt in je woning maakt dit toch een verschil.

10 jaar een RPi laten draaien kost je dus €40, bv. een ESP of DPT-Board kost je dan €7. Dan heb je nog over een een RPI voor multimedia te gebruiken. En ik vrees ervoor dat de energiekosten in de toekomst enkel zullen stijgen.

*Berekend met deze site: http://watt-kosten-berekenen.gebruikmaar.nl/

[Reactie gewijzigd door laserfreak op 28 maart 2015 11:39]

Het probleem is er wel degelijk.
Dat probleem kan er zijn. Maar je HDD of SSD kan ook corrupt raken. Het verschil is voornamelijk dat er met de Raspberry Pi véél meer geëxperimenteerd wordt. Als je eenmaal een werkende setup hebt en hem zo netjes 24/7 laat draaien, dan heb je echt in 99.9% nergens last van.
Over PiLight...
Zoals elders hier aangegeven is het pilight.
Anoniem: 642703
@laserfreak28 maart 2015 19:42
"Over PiLight heb je helemaal gelijk, kleine dingen zoals LEDjes en zend/ontvang modules kan je meteen op de GPIO aansluiten zonder probleem. Maar ik zou bijvoorbeeld niet proberen om een temperatuursensor met 10 meter kabel aan een GPIO te hangen. De minste EMC spike zend de RPi naar de eeuwige jachtvelden. "

Optocouplers lossen dat hele probleem op. Een zeer goedkope, en goede oplossing.
In het artikel wordt gesteld dat de 10 euro 433MHz ontvangers suprhetorodynes zijn.
Was het maar waar, vaak zijn het goedkope direct conversie ontvangers wat kan betekenen dat de stoorgevoeligheid (LTE, amateurs etc) behoorlijk kan zijn.
Je moet je afvragen of je daar een huisinstallatie van wilt voorzien.
Er zijn ook goede ontvangers daarom is het mooi dat er een fabrikantonafhankelijke raspbery oplossing is, gewoon een betere ontvanger nemen en je kunt een prima systeem maken.
Het is ook waar. Je kan je ze bij mij op de pilight site kopen (dan sponsor je gelijk het project) of hier, hier, of hier.

[Reactie gewijzigd door CurlyMo op 28 maart 2015 11:21]

Is een direct conversie ontvangertje met een discriminator op het LF signaal zodat je er direct enen en nullen uitkrijgt. De beschrijving is soms misleidend, met het schema kom je meer te weten.
Als ik het goed heb< maar ik heb geen tyoenummer dus ikan het mis hebben, volgens EN 300-220 cat 3.
ik wil niemand ontmoedigen om te experimenteren maar cat 3 is binnenkort niet meer toegestaan op de EU markt vanwege de hoge storingsgevoeligheid voor met name blocking.
1 2 3 ... 6

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

    Relevantere advertenties

    Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

    Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

    Ingesloten content van derden

    Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

    janee