Hoewel slimme thermostaten een woonkamer efficiënter kunnen verwarmen en tegelijk meer gebruiksgemak bieden dan traditionele schakelthermostaten, kunnen de meeste systemen nog niet goed overweg met decentrale verwarming, ofwel het per kamer of ruimte instellen van de gewenste temperatuur. Hoe willen Plugwise, Quby en ThermoSmart daarop inspelen?
Hans Kouwenhoven van ThermoSmart zegt dat zijn start-up onderzoekt of zijn systeem per kamer kan opwarmen via 'connected radiatorkranen'. Eenvoudig is dat echter niet. "De moeilijkheid is niet zozeer de hardware, er is op dat vlak al behoorlijk wat op de markt. De uitdaging is hoe de interactie met de gebruiker plaatsvindt. We zullen iets dergelijks alleen aanbieden als het voldoet aan onze eisen: makkelijk en mooi. Het huidige aanbod voldoet nadrukkelijk niet aan die voorwaarden", aldus Kouwenhoven.
Quby vindt decentrale verwarming eveneens een taai vraagstuk. Arjen Noorbergen krijgt vragen of Toon dit gaat ondersteunen, maar een beslissing is nog niet genomen, want er zijn veel hindernissen te nemen. "Er zijn bijvoorbeeld woningen waarin de retourleiding van een radiator de aanvoerleiding is voor een radiator in de kamer ernaast. Het dichtdraaien van de kraan in de ene kamer heeft dus gevolgen voor de temperatuur in de andere kamer. Het is lang niet altijd duidelijk of een bestaande radiatorknop eenvoudig te vervangen is door een elektronisch bestuurbare knop. Zo niet, moet het systeem leeg en moet er gezaagd worden in pijpen. Dat maakt het systeem dan behoorlijk duur."
Vroege van Plugwise laat weten dat de Anna-thermostaat binnenkort een update krijgt waarmee decentrale, draadloze radiatorknoppen aangestuurd kunnen worden. Daarmee zal ook de Anna in staat zijn om per ruimte de temperatuur in te stellen.
Standaarden
Zoals je in de inleidende aflevering in deze serie kon lezen, zijn er tal van standaarden op het gebied van domotica. Een aanzienlijk deel is open, maar er zijn ook belangrijke propriëtaire protocollen. De vraag is welke kant het in de toekomst opgaat: naar een markt die gedomineerd wordt door enkele, grotendeels gesloten standaarden of toch naar een open speelveld op basis van standaarden die voor eenieder vrij te gebruiken zijn?
Noorbergen reageert met een diepe zucht op de vraag. "Een erg lastig onderwerp". Hij ziet momenteel slechts één echt goed werkende open standaard. "De enige standaard die op dit moment goed werkt is ip. Op een ip-netwerk kun je elkaar tegenkomen en met elkaar communiceren. En als iedereen er nou voor zorgt dat ie ip spreekt, is het goed mogelijk dat een Z-wave-apparaat zoals de Toon de besturing regelt voor Zigbee-nodes, zoals de Philips Hue-lampen."
Toch ziet Noorbergen lichtpuntjes. Zo vindt hij Thread interessant, een open protocol voor internet-of-things-toepassingen van onder andere Google, ARM en Samsung. "Aan de andere kant zien we de AllSeen Alliance, die de AllJoyn-standaard ontwikkelt, een erg interessante techniek die voortborduurt op principes uit upnp, met een grote groep van partijen die dit ondersteunt."
'Je ziet dus meer en meer bedrijven gratis open standaarden beschikbaar stellen'
Kouwenhoven van ThermoSmart kiest voor open standaarden. Het bedrijf heeft om het goede voorbeeld te geven een eigen api ontwikkeld, Gets Connected geheten. De api moet communicatie met de slimme thermostaat mogelijk maken en ondersteuning voor IFTTT komt eraan. "Hiermee kan iedereen automatiseren door specifieke acties aan gebeurtenissen te koppelen. Bijvoorbeeld als je de ThermoSmart aanzet, dan gaan je Philips Hue-lampen branden", zo verduidelijkt Kouwenhoven.
Ondanks de openheid ziet ThermoSmart echter wel iets in de nieuwe initiatieven uit Cupertino. "Naast Gets Connected voelen we ons erg aangetrokken tot het idee achter HomeKit van Apple. Dit is meer gesloten, maar heeft toch een open structuur." Concrete aankondigingen op dit vlak heeft Kouwenhoven echter nog niet.
Ook Norbert Vroege is positief. "Het gaat de goede kant op. Standaarden moeten meer en meer open worden, zodat diensten op bestaande hardware sneller en breder voor de community beschikbaar komen. Hierbij is het wel van belang dat de primaire werking van de hardware niet negatief beïnvloed kan worden door verkeerd gebruik van open api's. Je ziet dus meer en meer bedrijven, waaronder Plugwise, gratis open standaarden beschikbaar stellen op netwerk/html/xml-niveau."