Netbeheerders staan tijdelijk geen opvragingen van data slimme meters toe

Netbeheerders staan de komende maanden niet toe dat nieuwe klanten data opvragen van slimme meters. Die maatregel is nodig, omdat is gebleken dat kwaadwillenden slechts weinig gegevens nodig hebben om in te loggen bij bepaalde webportals en data van slimme meters in kunnen zien.

Het probleem zit volgens brancheorganisatie Netbeheer Nederland bij zogenoemde oda's, onafhankelijke dienstenaanbieders. Dat zijn bedrijven die consumenten diensten aanbieden om het stroomverbruik in de gaten te houden via de slimme meter, maar het zijn zelf geen netbeheerders of energieleveranciers.

Het is mogelijk bij die webportals om je in te schrijven als iemand anders, mits diegene een slimme meter heeft. Portals checken veelal alleen op naam, adres en ean-code van de gas- en elektriciteitsmeter. Die ean-codes zijn online makkelijk te achterhalen. Daardoor is het in theorie makkelijk om jezelf als iemand anders in te schrijven en volgens Netbeheer Nederland heeft een niet nader genoemde journalist dat ook gedaan.

Dat oda's een risico vormen, was al jaren geleden bekend geworden na een risico-analyse van TNO. Het is onbekend of en hoeveel mensen misbruik hebben gemaakt van deze methode om het energieverbruik van anderen in te zien.

ODA slimme meter

Door Arnoud Wokke

Redacteur Tweakers

29-01-2015 • 15:56

197

Reacties (197)

197
189
125
5
1
42
Wijzig sortering
Waarom leven we in een land waar dit allemaal zomaar is toegestaan? Zoals in het artikel vermeld, is al jaren geleden aangetoond dat slimme meters een enorm privacy-risico met zich meebrengen. Op dat gebied waren slimme meters een 'disaster waiting to happen'. De energieleveranciers wassen hun handen in onschuld, maar hebben natuurlijk boter op hun hoofd. Privacy interesseert niemand iets, zoveel is nu wel duidelijk.

En nu ontrolt zich het bekende scenario van verantwoordelijkheden afschuiven, schermen met 'technische problemen', instelling van korte termijn-oplossingen en we gaan maar weer afwachten tot de volgende zwakke schakel in de keten knapt.
Aangezien je ons schijnbaar met een reden noemt wil ik graag even reageren:

Het was bij SlimmemeterPortal.nl al bekend dat dit artikel zou verschijnen. Hopelijk heb je ook het door ons geschreven nieuwsbericht gelezen. Ik denk echter dat je op Google hebt gezocht op 'slimme meter' en zonder verder onderzoek onze link hebt geplakt.

Wij zijn inderdaad een ODA. 1 van de grotere (misschien zelfs wel de grootste onafhankelijke) van het land. Wij geven particulieren inzicht in verbruik. Ons proces is heel duidelijk en heel helder, zoals RoelsRules ook al omschrijft hieronder. We verifiëren iedere aanmelding met een brief die per post wordt opgestuurd naar het huisadres zoals is opgegeven bij aanmelding. Kortom, je moet daadwerkelijk aanwezig zijn in die woning op het moment dat de post wordt bezorgd, die brief pakken, openmaken en de code invoeren voordat wij überhaupt data aanvragen.

De journalist in kwestie heeft ons ook benaderd en heeft aangegeven dat hij bij meerdere partijen in de markt heeft geprobeerd data op te vragen van andere personen. Hij gaf duidelijk aan dat dit bij ons niet is gelukt. Ik begrijp daarom niet waarom je ons noemt. Sterker nog, we zijn een partij die door Netbeheer Nederland werd gecomplimenteerd met onze beveiliging.

Om even een kleine kanttekening aan te brengen: wij geven het energieverbruik altijd een dag later weer. Dus we tonen vandaag het verbruik van gisteren. We hebben duidelijk een demo op de website staan waarop een ieder kan kijken. Het zijn de verbruiksgegevens van ons pand in Apeldoorn.

De reacties lijken mij niet de juiste plek om een verdere discussie aan te gaan rondom de meters. Ik wil verder wel graag mensen te woord staan, ben bereikbaar op support@slimmemeterportal.nl of eventueel via DM.

Ps. Misschien kan een verwijzing naar een artikel geen kwaad. Hier worden duidelijk namen genoemd. http://nos.nl/artikel/201...gevoelig-voor-fraude.html

Pps. Nog een kleine aanvulling op mijn schrijven: het originele artikel van de journalist vind je hier: http://www.eerlijkemedia.nl/slimme-meter

[Reactie gewijzigd door KaiseRRuby op 22 juli 2024 13:38]

Ik ben shocked door het feit dat ik mijn EAN code zomaar kan vinden en het feit dat mijn gebruikersdata zo eenvoudig is in te zien.

Om deze feiten te constateren heb ik geen nader onderzoek nodig. Ik wil helemaal niet dat ook maar iemand anders behalve mijn energie leverancier mijn data kan inzien. Ik heb daar immers nooit toestemming voor gegeven.

Bovendien wil ik ook niet dat ODA's mijn gebruikgegevens weten (en gebruiken) want dat is ongetwijfeld het business model, zelfs al zou ik toestemming hebben gegeven om op die manier mijn gebruik in te zien.

Ik ga vandaag mijn netwerkbeheerder de opdracht geven om doorgifte van de gebruikgegevens te staken!

edit; een simpel telefoontje naar Enexis en nu als het goed is kan niemand meer de meter uitlezen. Dat is jammer voor mijn energielevernancier maar dat ongemaak neem ik op de koop toe. Volgens Enexis komen er veel klachten over ODA's binnen en zetten veel mensen hun meter nu dicht.

[Reactie gewijzigd door G-bird op 22 juli 2024 13:38]

Ik wilde je graag een DM sturen maar zo te zien kan dat niet.

Je EAN-code is altijd al publiek bezit geweest. Die kan je van jezelf, maar ook van iedereen anders opzoeken op www.eancodeboek.nl. Dat heeft in mijn opinie niets te maken met de slimme meter.

Je verbruiksdata is niet zo eenvoudig in te zien. Als jij geen toestemming geeft aan een ODA kan niemand behalve de leverancier je verbruik zien. Je leverancier kan dit dan eens per twee maanden opvragen.

Als je niet wil dat ODA's je verbruiksgegevens weten moet je ze geen toestemming geven, zo simpel is dat.

Al je punten geven aan dat je jezelf er gewoon nooit in hebt verdiept, dat nu wel hebt gedaan en nu je gegevenslevering richting de leverancier stop hebt gezet terwijl je hier boven aangeeft dat je dat eerst geen enkel probleem vond.

Wij krijgen vanuit SlimmemeterPortal.nl regelmatig controle vanuit verschillende organen. Daar wordt gekeken of wij enkel gegevens opvragen van meters waar we ook daadwerkelijk toestemming hebben. En daar is nog nooit iets mis gegaan.

Kortom: ik begrijp je +3 niet helemaal.

Mocht je ooit toch inzicht in je verbruik willen dan blijf je uiteraard van harte welkom! :)
Je kunt in ieder geval bij Nuon ook aangeven dat je elke week de meterstanden uitgelezen wilt hebben. Aangezien de meter niet van Nuon is, maar van Liander, neem ik aan dat andere partijen dit ook kunnen.
hebt gezet terwijl je hier boven aangeeft dat je dat eerst geen enkel probleem vond.
Ik zie niet waar je dat leest of waar ik dat gezegd heb.

Het probleem is voor mij de ODA's. Ik wist niet dat ze bestonden dat ten eerste. (Je kunt tenslotte niet alles weten!)

Ik wist niet dat het zo gemakkelijk is voor ODA om toegang te krijgen (al dan niet met de juiste permissies).

Daarnaast als ODA de gebruikersdata aan gebruiker laat zien, dan gebruiken de ODA deze informatie zefl ook voor commerciele doeleinden. Dat vind ik niet kunnen.

Dit alles is voor mij reden om de zaak dicht te zetten. Zo waarborg ik mijn privacy, voorkom ik misbruik en hoop ik dat meerdere mensen dat doen zodat ODA's (imo luizen in de pels) geen bestaansrecht meer hebben!

kortom ik begrijp de +3 niet echt waar jij de ODA's of jezelf of je werkgever in verdedigd

[Reactie gewijzigd door G-bird op 22 juli 2024 13:38]

Je EAN codes zijn openbaar, maken deel uit van je huis en zijn dus doorzoekbaar.Zie het EAN codeboek [0]

Bovendien is het zo, dat ODA's alleen jouw gebruikersgegevens kunnen verkrijgen wanneer ze het ook aanvragen bij uw netwerkbeheerder. Dus ODA's hebben niet standaard toegang tot ieders gegevens, want ze hebben toestemming nodig. De discussie over dit artikel, gaat over dat die toestemming niet toereikend gevalideerd wordt.

[0] http://www.eancodeboek.nl/
Kijk eens op http://www.eancodeboek.nl/

Je kan je afvragen wat het nut is van deze codes.
Misschien is het probleem niet zozeer de portals, maar dat deze portals zo eenvoudig gegevens van de netbeheerders krijgen.

Het is natuurlijk fijn als een portal degelijk in elkaar zit en waarborgen heeft ingebouwd, maar het probleem is natuurlijk dat deze waarborgen bij de provider van de gegevens hoort te liggen.
Gebruik al ruim een jaar die site en om het hele proces van aanmelding af te kunnen ronden moet je een code invoeren. Deze code kreeg ik pas na aanmelding op mijn huis adres fysiek binnen.
Zo shocking is dat dus niet en volgens mij vrij lastig om voor iemand anders te doen (tenzij je brieven wilt open maken)
Het enige shocking is dat die website ook weet wat jouw energie verbruik is. Benieuwd wat ze met die gegevens doen.

Stel een wildvreemde belt bij je huis aan "Zeg meneer, mag ik even inzien wat u allemaal met uw energie doet?" Wat doe je dan? :P Of alleen als deze wildvreemde zegt "Als u het doet mag u op mijn computer zien wat uw verbruik is." Dan doe je het wel?
Maar daar kies je toch zelf voor? Dat is niet shocking, dat is een afweging. Ik zou niet weten wat ze er mee moeten doen en heb er dan ook voor gekozen om mijn data door een gratis site te laten uitlezen. Werkt prima en het is leuk om je verbruik en opbrengsten over een jaar te volgen.
Zo'n site kan alleen maar zien hoeveel en wanneer ik wat verbruik. Dat is alleen bij ons zo grillig dat ik er zelf nog niet eens een rode draad in heb kunnen vinden.
Nou, het is niet altijd eigen keuze hoor. Als je een huurwoning hebt via een woningcorporatie, dan kan die corporatie kiezen voor zulke meters en dit linken aan die website.
Als dat bij mij zou gebeuren dan zou ik bezwaar aantekenen. Naar mijn idee mag een corporatie niet zonder jouw medeweten data uitlezen over jouw verbruik. Ik denk dat ze zich hiermee behoorlijk in de vingers kunnen snijden. Als ik erachter kom dat de corporatie mijn meter uit zou lezen dan ging ik in protest. Het gaat om mijn verbruik en daar heeft een corporatie helemaal niets mee van doen. Net als dat de buurman dat niet zou mogen uitlezen via een website, zoals in het nieuwsbericht wordt gesteld.
Waarom heeft die website toegang tot die gegevens? Dus die beheerders van die websites kunnen alle gegevens zo maar inzien? Is dat bedrijf wel te vertrouwen?

Als dat bedrijf toegang krijgt tot deze gegevens wie vraagt dan of ik wel toestemming heb gegeven.

Of volstaat het voor dit bedrijf om te "zeggen" dat ze die toestemming hebben. Wie checked dit?
Ik had het specifiek over die slimme meter portal, het klopt dat die beheerder mijn gegevens kan inzien maar dat heb ik zelf geregeld. Het is natuurlijk wat anders als een malafide site zich voordoet als een klant om de gegevens in te mogen zien.
Dat zal wel niet zo gecontroleerd worden inderdaad..
Ik bedoel: wat geeft die beheerder (een derde partij) het recht om die gegevens in te zien?

Hoe kan ik zorgen dat er niet een legertje van beheerders toegang tot mijn gegevens heeft?
Er wordt jaarlijks een controle gedaan door een accountant waarbij wordt gekeken of er voor de klanten in het systeem ook daadwerkelijk een mandaat van de klant aanwezig is (machtiging om uit te lezen). De data wordt opgevraagd bij de netbeheerder, maar voordat de netbeheerder een ODA toegang verleent tot de data, moet de ODA ook aan een heel aantal voorwaarden voldoen die centraal zijn opgesteld in de energiemarkt. Het is niet zo dat iemand zomaar op het centrale systeem van een netbeheerder kan inloggen en de data kan opvragen. Dit is middels een aantal regelingen afgeschermd. Of sommige partijen terecht voldoen aan de voorwaarden is weer een andere discussie.
Uhm, als ik die plaatjes zo goed bekijk en de website zo lees houden ze de data per kwartier (elek) en uur (gas) bij. Nou wordt het wel heel makkelijk om aan de hand van een aantal weken aan data binnen een paar minuten te bepalen wanneer jij (en je gezin?) thuis zijn en wanneer niet. Nu nog even de data van de buren er naast leggen om te kijken wanneer zij niet thuis zijn en dan is het als inbreker wel heel erg makkelijk om er mee weg te komen.

Je zegt dat het bij jou erg grillig is maar dat zal niet zo zijn bij het meerendeel van onze medelanders. Alleen al om dit scenario - wat ik net binnen een minuut uit mijn duim heb gezogen - zou een derde partij nooit, maar dan ook nooit, inzage mogen hebben in iemands gegevens.
Anoniem: 412052 @desmond29 januari 2015 16:10
De netbeheerders worden door de overheid verplicht om voor 2020 bij ieder huis een slimme meter aangeboden te hebben. Als eigenaar heb je nog steeds het recht om dit af te wijzen.
En als hij er al zit? Kun je het 'slimme' gedeelte dan uitzetten?
Ik wil gaan verhuizen, maar wil geen spionnetje op m'n meterkast....
Anoniem: 412052 @buzzin29 januari 2015 16:33
je kan inderdaad bij de netbeheerder aangeven om het slimme deel uit te zetten.
Maar voor mijn gevoel is dat geen garantie dat hij niet uitgelezen wordt, de slimme meter zit nog steeds in mijn huis en de antenne hangt er ook nog aan.
De enige garantie die ik heb is dat ze bevestigen dat hij uitstaat als ik een mailtje stuur me de vraag of het aan staat.
Als ze het kunnen uitzetten kunnen ze het ook weet aanzetten.

alleen de hardware die het mogelijk maakt er uit slopen is de enige oplossing.
Maar onze staat wil naar totale controle toe daar zijn ze op alle gebied al druk mee bezig.

Doorgeven van kenteken bij parkeren aan de bealstingdienst.
Scanner en doorgeven van je kenteken bij allerlei portals.
De zogenaamde terrorisme maatregelen om jou vlieggegeven inclusief speciale opmerking 5 jaar te bewaren.
Het loggen van internet en ga zo maar door
Het verplicht hebben van een melding bij ongeluk in je auto onder het mom van veiligheid heb je dan een blackbox zodat je overal te traceren bent

De energiemeter is maar een onderdeel van de totale controle dor onze zogenaamde democratische overheid.
Simkaartje eruit halen en de slimme meter kan weinig meer doorsturen. Je moet dan alleen wel de verzegeling van de netbeheerder doorbreken, die daar vast wel weer een leuke boete voor kan toesturen.

Een andere oplossing is een batterij aan accu's die je stroomverbruik uitsmeert en alle apparaatspecifieke verbruikskenmerken onderdrukt. Dat zou ook nog eens voordeel kunnen bieden als er een realtime prijs gaat komen.
simkaart er uit halen kan/mag niet. (alles kan natuurlijk voor een tweaker)
uitlaten zetten van het uitlezen van de slimme meter kan ook niet.*

je zou op tweakers eens moeten proberen iets negatiefs te zeggen over de slimmemeter, en je krijgt meteen een alu hoedje opgespeld }>
de meeste mensen zijn gewoon dom en geven niks om privacy, tot dat het fout gaat en dan is het te laat.


*) slimme meter word altijd uitgelezen door de netbeheerder, maar je kunt wel aan geven dat het niet aan een oda door gegeven kan worden. dit noemen we administratief uit zetten.
alleen bewijst dit artikel dat het een beetje brak geregeld is.
Nee hoor, de slimme meter wordt zeker niet altijd uitgelezen. Alleen als er bij de netbeheerder een verzoek komt van een leverancier of Oda die gerechtigd is deze data op te vragen zal de data voor dat moment worden uitgelezen. Als deze partij ook de volgende dag wil uitlezen dan zal wederom een verzoek moeten worden geplaatst die weer zal worden gecontroleerd op geldigheid.
ehum, de netbeheerder is zelfs verplicht 1x per 2 maanden de meter uit te lezen. (normaal is 1x per 3 jaar, of eigenlijk per jaar, maar met slimme meter 1x per 2 maanden.)
dan is het wel de bedoeling dat alleen de meter standen worden uitgelezen. (en nog wat stabiliteit info)

verder kunnen ze uitlezen wat ze willen van de meter, het is maar net waar ze zin in hebben alleen het door geven aan een oda/leverancier is administratief uit te zetten (maar nogmaals, zoals dit artikel al aan geeft, hoe veilig is dat.)
Hoi migjes,

Je bent verkeerd geinformeerd. De leverancier die een klant heeft met een slimme meter moet eens per 2 maanden een stand opvragen en presenteren aan de klant. De netbeheerder zelf heeft deze verplichting niet.
De netbeheerder zou inderdaad kunnen uitlezen wat die wil, maar ik weet uit eigen ervaring dat dit niet gebeurd en dat juist bij de netbeheerders heel verl aandacht wordt besteed aan het voldoen aan privacy regels
dan word de slimme meter toch eens in de 2 maanden uit gelezen door de netbeheerder na aanvraag van leverancier?
oke de verplichting wil je verplaatsen van netbeheerder naar leverancier, maar dat is mij eender, de meter word dus gewoon uitgelezen.

met administratief uit wat gebeurd er dan?
komen ze dan weer langs om de stand op te nemen?
Administratief uit? Ja, dan blijft de meter opnemer langskomen.
Niks mis met de good old ferraris meter.
Hier blijft ie ook zo lang mogelijk hangen.
(Al heeft dat ook een andere reden, nml PV)
het zijn maar kleine dingen om voor een oude feraris te kiezen.
maar zoals bij mij, feraris 1x telwerk is het simpel.
stand dit jaar - stand vorig jaar = betalen enkel tarief.

met een slimme meter:
t1 - oude t1 = t1 gebruik.
t2 - oude t2 = t2 gebruik.
t3 - oude t3 = t3 gebruik. (dit is dus een getal in de -)
t4 - oude t4 = t4 gebruik. (dit is dus een getal in de -)
en dan word het:
t1 gebruik - t3 gebruik = hoog gebruik
t2 gebruik - t4 gebruik = laag gebruik
hoog gebruik + laag gebruik = betalen enkel tarief.
en probeer dat maar eens geregeld te krijgen met de leverancier.
dit levert nog regelmatig problemen op (t3 en t4, de terug levering per ongeluk vergeten b.v.)
of hoog(t1/t3) en laag (t2/t4) nadelig voor de klant tegen elkaar weg strepen.

en in de toekomst kan het bedrag wat je krijgt voor de t3 en t4 anders worden als de t1 en t2 (postcoderoos model), en dat kan met een feraris niet.

(en wat je ook moet meenemen, in energieland is het eerst betalen en dan pas kijken we naar je probleem. ;) )

[Reactie gewijzigd door migjes op 22 juli 2024 13:38]

Aha FUD dus. Postcoderoos model is niet van invloed op particuliere PV installaties, en of de salderingsregeling voor particulieren wordt aangepast is nog zeer onzeker.

Enkel/dubbel tarief kan je gewoon aangeven bij je leverancier. Doet die het niet goed: overstappen

Met enkel tarief zou ik meer betalen netto dan met dubbel. Immers ik lever tegen hoog tarief netto energie terug. Onder de streep gebruik
betaal ik alleen tegen laag tarief en leveren ik alleen terug tegen hoog tarief. En dit met een sobere 2kWp installatie en hoog eigen verbruik.
door uitspraken van het Europees hof is geen enkele pv installatie meer particulier. ;)
je kunt gewoon de btw terug vragen van de installatie.
hoe dat gaat lopen met het postcode model weet ik ook niet, nog dat de regering het weet.
(de pvv noemt salderen al diefstal, dus als we die gaan stemmen dan kunnen we het schudden met salderen en postcoderoos.)

enkel/dubbel tarief, blijft lastig met een pv installatie.
het is maar net wat de leverancier wil of niet wil.
voor de 1 is het wegstrepen tegen elkaar het gunstigst voor de ander is dat weer niet.
(overstappen kan wel eens nodig zijn, je maakt dan de opties die je over hebt wel wat kleiner(minder leveranciers, en toch wel extra kosten).)

voordeel van enkeltarief feraris, geen limiet behalve je hoofd aansluiting, kunt dus zonder problemen meer als 5000kWh doen per jaar en dat bij iedere leverancier.

maar alles heeft zo zijn voors en tegens.
(het is niet zwart/wit maar veel grijs gebieden ;) )
Gewoon voor $50 een jammer bestellen in China doet ook wonderen. Alleen is dit wel zwaar illegaal om te bestellen of te hebben maar ik heb het uit "betrouwbare bron" dat de douane dit soort pakketjes vaak doorlaat. ;)

Moet je alleen wel zorgen dat je een model heb waar je de banden waarop je niet moet jammen uit kan schakelen. En als je een brief krijgt met de melding dat je meter niet uit gelezen kan worden terwijl het slimme deel uit moet staan, weet je hoe laat het is.
Een oude battery pack van een prius halen. 'S nachts op laag tarief opladen en de rest van de dag alleen maar van de battery pack energie gebruiken. Ook handig bij black/brown outs.
Vraag me af of je daar voordeel uit haalt ivm het verlies bij opladen.

Dan zou je de accu moeten plaatsen tussen de meter en de stoppen, en vraag me af of dat mag.

OK ik zoiu beide kunnen na zoeken, maar zolang ik mezelf geen accu van een prius zie aanschaffen voor dit doel laat ik het maar bij een leuk idee

[Reactie gewijzigd door Splorky op 22 juli 2024 13:38]

Waarom zou dat tussen meter en stoppen moeten? Er zijn mensen die tijdens black outs gewoon hun prius met kitjes als noodgenerator gebruiken. Ook voor de volt/ampera zijn er ups/generator kitjes.
Wel is het aan te raden om zo'n inverter kit op een eigen groep te zetten.

Veel mensen die "off the grid" leven zoeken zulke battery packs voor laden vanaf pv panelen zodat ze na zonsondergang ook elektriciteit hebben. Probleem is dat nieuwe er veel te duur voor zijn en Toyota zelf de oude battery packs voor iets gelijkwaardig wilt gebruiken.
Je sommetje klopt niet: als je een verlies van 60% hebt dan zul je niet meer dan de helft overhouden. Voor 100 kWh moet je er in jouw voorbeeld 100 / 0,40 = 250 kWh instoppen.

En je eenheden kloppen ook niet.
Of dat uitlezen uitstaat kan je wel degelijk zien op een aantal meters.

Op de display wordt aangegeven of de uitlezing "administratief" is ja of nee. Hierdoor weet je dat de netbeheerder alleen de meter inziet voor onderhoud of gegevens ook doorgeeft aan de aanbieder van je stroom.


Ik ben er zelf ook geen voorstander van kwa privacy, maar aangezien je er toch niet onderuit gaat komen is het zaak wel zelf iets te doen, vandaar dat mijn meter dus niet uitgelezen mag worden en dit zichtbaar is, een belletje later met mijn leverancier liert in hun systemen dan ook zien dat dat uitstond, men kwam daar zelf mee, en daarmee is de kous af.

Aangezien ik ook wilde monitoren heb ik een los "P1 kastje" gekocht die dit voor mij gaat regelen, dit kastje maakt in tegenstelling tot heel veel anderen geen verbinding met een externe server waar je nog eens voor mag betalen want is een dienst. kortom ik houd alles in eigen beheer en op mijn eigen netwerk maar daar moet je wel iets voor doen.

De meeste aanbieders hebben een web portal waar mensen in kunnen zien en geven derhalve toestemming om de meter uit te lezen en betalen daar dan ook nog eens voor.

Gelukkig was er ook een Nederlandse energie aanbieder die mij jaarlijks toch nog 30 euro besparing kon geven op de stroom door hun "goedkopere stroom" en dan kreeg ik gratis een display waarop ik het verbruik kon aflezen, dat ik daar een abbo bij moest hebben wat mij 35 euro per jaar kost vertellen ze er gemakshalve even niet bij. Resultaat in plaats van besparen zou het je dus geld gaan kosten, en de mensen maar dromen..

Is een beetje zelf onderzoek nu echt zo moeilijk voor veel mensen, blijkbaar wel want veel mensen trappen klakkeloos in de mooie praatje over groen en zuinig bezig zijn en betalen daar flink voor met geld en privacy. Dit alles terwijl je hetzelfde ook goedkoper kan en wel met privacy.
Ik ben er zelf ook geen voorstander van kwa privacy, maar aangezien je er toch niet onderuit gaat komen is het zaak wel zelf iets te doen.
Wat een onzin, je kunt zo'n meter ook gewoon weigeren zoals @furrie hierboven aangeeft.
Moet je er wel op bedacht zijn.

Bij ons stond de monteur op een dag gewoon aan de deur, om de meter te vervangen. Op dat moment komt het niet bij je (vrouw) op om te weigeren. Zo slim wordt 't gespeeld.
Dat weet ik ook. Het wordt inderdaad slim gespeeld. Maar door mensen goed voor te lichten, zoals wij hier nu doen, kun je mensen wel bewust maken. Hoe kan het dat in Duitsland de mensen veel kritischer zijn? Omdat ze daar de uitersten hebben gezien van wat een overheid kan doen met een bevolking qua afluisteren en onderdrukken. Er wordt in Nederland wel eens gedaan alsof er hier niet zoiets zou kunnen gebeuren, als het al niet gebeurt, maar dat is natuurlijk volslagen naïef als het zo dicht bij ons huis ook gebeurde in een niet ver verleden.
Wij als burgers worden overal zelf verantwoordelijk voor gemaakt, zorgkeuzes, geldzaken, maar we mogen niet zelf bepalen of we zulke drastische besluiten wel willen. Daarom is het zaak om ook de minder technische mensen onder ons uit te leggen waarom het belangrijk is dat die slimme meters niet slim zijn en alleen maar slim voor bepaalde groepen binnen de samenleving zijn. There is nothing like free beer. If you don't pay for the product, you are the product being sold. Und so weiter....
Nu nog ja, maar over slechts een paar jaar is het toch einde verhaal en moeten alle meters vervangen zijn. Nu weigeren is slechts uitstel van executie.
Bij het plan van de netbeheerder hier alle meters te vervangen kan ik wel weigeren (heb ook zonnepanelen) maar het komt er toch van. Nu kon ik mooi een inrichting maken voor het monitoren van het verbruik ook al kon ik dat al zien in mijn exel sheets.
Nee hoor, je mag een meter weigeren. Niemand kan je verplichten om een slimme meter in huis te krijgen.
Iedereen verhuist vroeger of later en dan kom je in een huis met slimme meter.
Sterker nog, je kunt een meter laten vervangen voor een niet-slimme meter als jij dat wil. Hoef je niet eens je energiemaatschappij of netbeheerder voor te bellen. Kun je laten doen door je meter over te laten nemen door een meetmaatschappij.
Maar die kan he dan meteen van dag 1 administratief late uitzetten.
Anoniem: 412052 @tedades29 januari 2015 17:01
Ik weet niet precies hoe de procedure werkt bij de netbeheerders, dit zal ook per netbeheerder verschillen, maar als ODA krijg je een foutmelding als je een meter uit wilt lezen die uit staat.
Kun je er geen aluminium folie omheen doen?
En dat bedoel ik serieus. Nee het is niet top, maarja als je echt niet wil dat hij jouw data uitstuurt.
Een enkele laag alufolie is ook niet genoeg om je mobiel offline te krijgen, probeer maar :). Wat wel lijkt te werken is blik, je mobiel in een afgesloten blik stoppen, even later heeft ie geen dekking meer.

Maw, je slimme meter omkapselen met een doos van blik. Ik vraag me af of dat verboden is in de kleine lettertjes.
http://www.slimmemeters.nl/vraag-en-antwoord/#post-2248
V Hoe kan ik ervoor zorgen dat mijn meterstanden niet op afstand worden uitgelezen?
A Als u niet wilt dat de meterstanden tweemaandelijks op afstand worden uitgelezen, kunt u dit aan uw netbeheerder doorgeven. Dit betekent dat u jaarlijks zelf de meterstanden moet doorgeven en u ontvangt geen regelmatig overzicht van uw energieverbruik.
En wie heeft bij de overheid lopen lobbien voor de invoering van de slimme meter? ;)
Waarom zou het niet moeten zijn toegestaan? Mensen kiezen zelf voor zo'n third-party ODA, het is geen dienst van hun leverancier of de netbeheerder.

Wij verplichten mensen in Nederland ook niet hun Renault bij de Renault garage te onderhouden of hun telefoon bij KPN af te nemen.
Zoals ik ergens anders ook al zei, het kan ook een woningcorporatie zijn m.b.t. huurhuizen die die link legt, als huurder heb je er dan niet zoveel over te zeggen...
Daarom dus geen slimme meter toestaan in je huis, mensen!
De 'slimme energiemeter lobby' is best agressief in de westerse landen.

zie ook "Take Back Your Power" over de situatie in de VS:
https://www.youtube.com/watch?v=0hJqs1jwAPc

met o.a.:
- inbreken om een meter te vervangen
- liegen dat het communicatie gedeelte uit staat
- ondermaats onderzoek naar de veiligheidsaspecten
- enkele staten die slimme meters verboden hebben

http://electronica.infonu...limme-meter-weigeren.html
De energieleveranciers kunnen hun handen ook in onschuld wassen, dit is de verantwoordelijkheid van de netbeheerders, niet van de energieleveranciers..

Ook los van dit specifieke probleem is het natuurlijk niet een verrassing dat een grote (semi-overheid, toch nog..) instelling niet goed om gaat met datastromen. Natuurlijk doet iedereen z'n best, maar waar mogelijk (en in het geval van slimme meters is dat mogelijk) is het aan de consument om z'n gegevens zo goed mogelijk te beschermen en niet te delen met deze instellingen als daar niet een heel groot voordeel aan is.
De energieleveranciers wassen hun handen in onschuld, maar hebben natuurlijk boter op hun hoofd. Privacy interesseert niemand iets, zoveel is nu wel duidelijk.
Zowel de energie producent als energie leverancier heeft niets vandoen met de slimme meter.

Zoals de plaat in het artikel al laat zien.
Netbeheer is verantwoordelijk voor de installatie en beheer van de meter.Op afstand uitlezen gaat via de p4 poort, door de netbeheerder (liander, enexis etc). De netbeheerder geeft deze aan EDSN, zo is er 1 bron voor alle aansluitingen.
Als een energie afnemer (jij en ik) toesteming geeft voor het uitlezen op afstand (6xper jaar, 52x per jaar of elk kwartier) aan een partij, krijgen zij die p4 data via XML services via two way sertificaat authenticatie aangeleverd.

Zoals eerder ook gemeld. De overheid verplicht netbeheerders iedereen voor 2020 'gratis' een slimme meter aan te bieden. En verplicht leveranciers elke twee maanden klanten met een slimme meter inzicht te geven in verbruik.

Dat laatste in natuurlijk een beetje gek, immers de netbeheerder bemeterd dus waarom hij die grafiekjes niet mag geven en EDSN er bij moest komen + de leveranciers is me een raadsel. Veel onnodige complexe IT die vast fout kan gaan...

[Reactie gewijzigd door djwice op 22 juli 2024 13:38]

Dit komt omdat er een leveranciersmodel is ingevoerd. Voordeel voor de klant: hij krijgt 1 rekening incl. Het netwerkdeel. Gevolg: de leverancier communiceert de standen naar de klant, want de netbeheerder kent alleen het adres en niet de klant die er woont.
Nogal heel makkelijk te achterhalen ja
http://www.eancodeboek.nl/zoekean.php#

Die hebben de energieleveranciers gezamelijk geregeld

[Reactie gewijzigd door Fish op 22 juli 2024 13:38]

Waarom bestaat dit codeboek dan eigenlijk als dit door de netbeheerders wordt gevuld maar tevens meteen een groot lek is voor andere services...
Je hebt EAN codes soms nodig, bij de bouw van een woning bijvoorbeeld (ingebruikname), wanneer je de meters wil aanmelden voor energielevering.

Netbeheerder en leverancier werken namelijk gescheiden, dus de leverancier heeft soms van jou de EAN code nodig van een nieuw geplaatste meter. Verder kan het dienen als controlemiddel, bijvoorbeeld bij een foutieve meterstand op je rekening is dan via het EAN te achterhalen of men niet per ongeluk de verkeerde meter heeft gepakt. Dit gebeurt vrij veel in (bijvoorbeeld) Amsterdam waar met huisnummer toevoegingen wordt gewerkt en dat niet altijd even secuur wordt bijgehouden tussen het GBA/verhuurder e.d.

Verder is het EAN niet geheim. Je moet het zien als een bankrekeningnummer. Ook persoonlijke informatie, maar vrij te benaderen door allerlei partijen. Je kan het EAN gewoon aflezen van je meter, dus geen reden om ze op internet dan af te schermen.

[Reactie gewijzigd door Vayra op 22 juli 2024 13:38]

Nou ik zou denken van wel, want om de ean bij mij thuis af te lezen zullen ze toch eerst mijn huis inmoeten. Nu kunnen ze het gewoon opvragen zonder enige controle.

Als ik mijn meter wil aanmelden bij wie dan ook kijk ik op die meter en geef ik dat door. Dat is foutlozer als opzoeken via een website waarbij een grote disclaimer staat dat het niet HOEFT te kloppen.
En als ze die van mijn buren willen weten zullen ze ook daar eerst binnen geweest moeten zijn, of zij hebben dat zelf doorgegeven.

[Reactie gewijzigd door harley op 22 juli 2024 13:38]

In de toekenning van EAN wordt niets toegepast dat op een 'security feature' lijkt. Het is in beginsel gewoon een openbaar gegeven dat mag worden uitgewisseld. Zo kan het EAN van opeenvolgend geplaatste meters gewoon opvolgend zijn, bijvoorbeeld, dus als je een EAN kent van huisnummer 1 dan is de kans groot dat je die van de rest van de straat ook kunt gaan raden of in elk geval proberen. EAN codering is ook een 'oud' systeem in die zin, dus niet ingericht met de gedachte van toepassing via internet.

[Reactie gewijzigd door Vayra op 22 juli 2024 13:38]

Niet elke netbeheerder heeft de EAN code op de meter staan. Dus dan is het codeboek wel weer handig. Bij de aanmelding van mijzelf bij een leverancier heb ik het EAN codeboek er ook bij moeten hebben, omdat de leverancier ons aanmelde op de EAN van een oude gesloopte kerk die op het perceel stond waar nu onze woning staat.

Een combinatie van EAN, meternummer en klantgegevens zou al beter moeten zijn. Er zijn ook Oda's die een manager hebben waarbij je dus eerst je adresgegevens ingeeft, vervolgens het meternummer moet opgeven en dan een brief thuisgestuurd krijgt met daarin een activatiecode om de uitlezing te activeren. Dit systeem is al een stuk beter. Er zou eigenlijk door de netbeheerder, of ODA moeten worden gecontroleerd of een meter wel op een bepaald adres hangt, voordat die data wordt uitgestuurd.

De controle van mandaten (toestemmingen om uit te lezen), gebeurt ééns per jaar en dat is dan vaak een steekproef. Er wordt dan door een accountant/notaris gecontroleerd of de klant wel echt heeft opgegeven dat je de meter mag uitlezen.

Al deze dingen zijn niet waterdicht en daar zou beter naar gekeken moeten worden, al vraag ik me af hoe je het wel waterdicht kunt krijgen.
Ik snap dat dit met privacy blabla niet kan, maar wie is er geïnteresseerd in de energie gegevens van de buurman?
Eventuele inbrekers, die veilig vanuit thuis kunnen zien of hun target thuis is, en rond welke tijden deze normaal thuis is.
En toch he, het zal een risico zijn maar de meeste inbrekers zijn gelegenheidsdieven. Die gaan niet posten bij een huis of uitzoeken of je er wel of niet bent. De categorie dieven die dat wel doet hou je niet buiten.
Het hoeft niet gericht. Men zou een grote database kunnen bouwen die alle adressen langsgaat om het energieverbruik te plotten per uur. Vervolgens draai je er een rapportage uit en poef, je weet exact welke huizen in een radius van 10km waarschijnlijk leeg zijn.
Ik snap het risico, en het kan ook misbruikt worden. Alleen is het nu zo dat je meer kans hebt dat er wordt ingebroken omdat je een raam/deur oid hebt laten openstaan (zelfs al ben je thuis) dan dat deze data misbruikt wordt. Zo geavanceerd zijn dieven niet, maar wat niet is kan nog komen.
Precies, inbrekers kraken een tuindeur, geen server. Inbraken die duidelijk gepland zijn blijken in de praktijk uitermate zeldzaam te zijn.

Natuurlijk is dit een kwalijk veiligheidslek dat opgelost moet worden, maar de misdaadcijfers zullen er werkelijk niet van dalen.
Da's waar - inbrekers houden van een gelegenheid die zich aandient...

Anderzijds: inbrekers worden ook vaak gezien op het moment dat ze een beetje doelloos door de straat scharrelen, op zoek naar die gelegenheid. En dat hoeft dus nu niet meer! Zoek een dure postcode, download het actuele energievebruik en zie wie er weg is. Doelgericht langsrijden, deurtje openbreken en gaan...
Precies. Hoeveel inbrekers zijn vastberaden genoeg om iedere dag buiten te timen hoe laat je lichten precies aan en uitgaan om te kijken of je een schakelklok gebruikt, of om je energieverbruik een paar weken lang in de gaten houden zodat ze bij een mogelijke dip direct toe kunnen slaan? Daarnaast, hoeveel "return on investment" geeft dit? Wekenlange surveillance zodat je een camera, een laptop en twee iPads kan stelen? Het lijkt me toch sterk.
Ben beveiligingsbemabte.
Wel eens een verdachte auto getraceerd op industrieterrein, reed langzaam door straten, noteerde ook iets, was ook al door collega opgevallen.
Politie ingelicht, spraken persoon aan, bleek per adres op industrieterrein alles bij te houden zoals poort open/dicht, wel/geen verlichting en waar etc.

Hoeft zelf geen inbreker te zijn, maar zulke info kun je ook verkopen aan geinteresseerden...
Op een industrieterrein, tuurlijk. Ik kan me voorstellen dat de buit op een gemiddeld bedrijf veel waardevoller is dan in een gemiddeld woonhuis. Denk alleen al aan een paar dozijn computers. Dat is het hem juist: ik denk dat de "return on investment" veel te laag is om dit bij een woonhuis te doen.

[Reactie gewijzigd door HooksForFeet op 22 juli 2024 13:38]

Maar dat is het hem juist. Je hoeft niet meer wekenlang te surveilleren. Je vraagt gewoon een handig medecrimineeltje om de al opgeslagen gegevens van het laatste jaar. Leg dat naast de gegevens van de buren en het wordt mogelijk om met grote zekerheid een moment te kiezen waarop er niemand in de buurt aanwezig is. Zo maak je het ook de (voormalig) gelegenheidsdieven wel heel erg makkelijk om een kraak te zetten met een zeer laag risico op betrapping.
Dan nog: de kans dat je daarmee kan voorspellen dat het huis volgende week vrijdag leeg is, is miniem. Dat vereist een heel vast patroon van zowel bewoners als buren. Je zou hooguit kunnen zien of het huis vandaag leeg is, maar dan zit je weer met het feit dat je dat wekenlang iedere dag moet checken totdat de bewoners een keer de hele dag op pad zijn. En dat voor een buit van misschien duizend euro. Ik denk niet dat dat de moeite waard is. Met 's avonds door een buurt rijden en kijken waar het licht uit is heb je waarschijnlijk een hoger success rate voor minder moeite.
Dat is makkelijk te automatiseren en op te schalen, naar honderden of duizenden huizen die je via 1 pc kan tracken.
Ik denk dat het je nog zou verbazen hoeveel je uit een jaar data over iemands gedrag kunt voorspellen. Al gaat het maar om gedrag 2 dagen voordat mensen op vakantie gaan. Als je dat herkent weet je dus alvast waar je over 2 dagen heen kan.

[Reactie gewijzigd door mae-t.net op 22 juli 2024 13:38]

Dit is een werkwijze die wij baseren op wat we weten van dieven en gegevens uit het VERLEDEN.

Het is helemaal niet te zeggen dat het in dit tijdperk nog steeds effectiever is om straten af te rijden op zoek naar potentiele slachtoffers. Ik denk eerlijk gezegd van niet; veiligheden als sociale controle en buurtpreventie worden met deze nieuwe werkwijze goeddeels omzeild. Sowieso al qua tijd: het is niet arbeidsintensief om een PC aan het werk te zetten, je kan het zelfs tijdens je andere activiteiten laten draaien.

Waar het om gaat is natuurlijk gewoon dat een systeem vóórdat er iets mee gebeurt zo waterdicht mogelijk wordt opgezet. Dat er nu nog geen grote groepen inbrekers zijn die dit benutten lijkt me vrij logisch, aangezien het er nog niet lang is.
Net als met Facebook, waarbij mensen zeggen dat ze op vakantie gaan. Op zich niet slim, maar het is nooit bewezen dat er hierdoor meer inbraken zijn.
Nee maar ik ken wel mensen bij wie het gebeurd is.
En van te voren gewaarschuwd. 8)7
In plaats van plannen is het potentieel makkelijker om met een smartphone even te kijken of de verwarming aan staat? Of zijn de gegevens daar niet up-to-date genoeg voor? Lijkt me een mooie extra validatie voor de gelegenheidsdief om te bevestigen of iemand thuis is.
Dat hoeft dus niet zo te zijn want je kan met bijv. domotica exact zo je huis instellen dat lampen op bepaalde tijden en ook random aangaan en na een vooraf ingestelde tijd enzo aan en uit gaan dergelijke ook als je op vakantie bent. Dan wordt er dus gewoon gebruikt dus die inbreker kan dan nog niet zien of jij wel of niet thuis bent.... En ja ook dat kan je kraken want wifi maar je kan het ze aardig lastig maken.... want als jij je wifi echt goed beveiligd wordt het echt wel een vestig en extreem uitdagend en bijna onmogelijk om binnen te komen op je netwerk.. En de meeste inbrekers houden het dan echt wel voor gezien hoor.... Das te moeilijk want dan proberen ze het wel bij de buurman waar een raampje openstaat ofzo.... Of ze moeten al weten dat jij veel waarde in huis hebt maar iemand die jou niet kent weet dat dus niet....
de meeste mensen komen niet veel verder dan een leeslampje in de hoek van de kamer op een klokje te zetten en het gaat echt nog wel een paar decennia duren voordat die gewoonte verandert.
maar wie is er geïnteresseerd in de energie gegevens van de buurman?
Met inzicht in verbruikspatronen kun je redelijk goed vaststellen wanneer iemand wel of niet thuis is. En vervolgens je slag slaan als inbreker...
Daar heb je een punt , ik denk wel als je als inbreker deze methode gebruikt je ook wel potentie op de arbeidsmarkt hebt.
Helaas betaald de arbeidsmarkt lang niet zoveel als dat de inbreker met 1 avond binnen sleept. ;)
precies, die inbreker kan goed verdienen met een inbraakradar app :)
Niet perse van de buurman, maar als ik als inbreker kan zien dat er de hele dag vrijwel geen stroom is verbruikt terwijl dat op andere dagen wel zo is dan lijkt het me handig om die nacht maar is langs te gaan om alles rustig te bekijken....
En vervolgens zijn ondertussen de bewoners terug van hun dagje uit en staat de inbreker daar voor lul...
Men doet alsof het zo makkelijk is aan de gebruiksgegevens te zien of iemand er wel of niet is, maar het is erg afhankelijk van oa het gedrag van de bewoners, en imo is het makkelijker op Facebook of twitter naar vakantie-posts te zoeken...
Overlijdensberichten zijn nog beter. Vaak staat er bij wanneer de uitvaart is. En zo goed als alle naaste familie zal daar zijn.
Anoniem: 601896 @Turner29 januari 2015 16:11
Vooral voor criminelen is dit interessant.

Als je een huis wilt leegroven,
Dan is het fijn dat je weet dat er niemand is.
mensen zijn gewoontedieren.

Met het monitoren van diverse ean nummers, kun je gewoon een weektabelletje maken van tientallen huizen, en dan je het huis leegroven dat:
  • -een relatief lange periode leegstaat,
  • -relatief weinig afwijkt van het 'wekelijkse patroon'.
dan je het huis leegroven dat:
-een relatief lange periode leegstaat
Dat lijkt me niet bijster efficient, inbreken als er niks te halen valt :P
Anoniem: 601896 @Zer029 januari 2015 16:30
Dat bedoel ik in uren.
Een half uurtje boodschappen is een minder prettig window dan een 8 urige werkdag.
In tegenstelling tot de Postnl komen inbrekers dan tenminste wel binnen in het tijdvak dat afgesproken is!
Combineer het met een beetje slim programmeren. Dus hoeveel huizen kun je op een avond doen? Zorg dat de huizen een beetje in de buurt liggen, en dat je spoor van inbraken niet te veel in de zelfde buurt is over langere tijd. Combineer het ook met andere gegevens zoals stemgedrag, waarde van de huizen/autos en wat je allemaal nog niet meer kan vinden.
En zo krijgt de inbreker elke avond een notificatie met de adressen voor die avond.
Of een productie bedrijf/fabriek. Als je de detail stroom consumptie weet kun je daarme de productie capaciteit schatten en volgen. Dat zijn details die je als bedrijf niet prijs wilt geven aan je concurrent of afnemer.
Het gaat verder dan dat.
Als je een db kan aanmaken met het verbruik in een wijk weet je al snel waar de grootverbruikers zitten. Als dit samengaat met afwezigheid overdag kan je er al vrij zeker van zijn dat dit werkende mensen zijn met een degelijk inkomen.
Ideaal om lastig te vallen als verkoper van energie.
Big data, aan het verbruik van je buren alleen heb je niks, aan de verbruik van de straat/wijk/provincie/land mischien wel. je kan makkelijk met deze data apps in elkaar zetten die kunnen voorspellen wanneer je als dief het beste in een huis kunt inbreken,

of als bedrijf persoonlijke offertes aan groot en klein verbruikers, of een wietpand opsporen
wiet telers gaan bijna altijd om de meter heen (pas weer gezien)
Mensen die er belang bij hebben om te weten wanneer jij thuis bent...
Telefoonverkopers zouden er denk ik goud geld voorover hebben om precies op het juiste moment te bellen. Als ze niet hoeven te bellen als je niet thuis bent kunnen ze op een dag veel meer mensen af bellen en het tijdstip speelt een rol in de kans op succes. Als je belt terwijl iemand eten aan het koken is, dan is de kans op succes veel kleiner dan als hij op zijn gemak in de stoel zit.
kijken of iemand thuis is oid? Precies de rede waarom ik geen slimme thermostaat heb, maar een vrij domme :)
Ik vind het niet zo schokkend, heb zelf ook een aanmelding bij een ODA gedaan en kan al tijden mijn energieverbruik online volgen. Fantastische dienst en ook nog eens gratis. En volgens mij heel veilig, want er gaat een brief per post naar het adres dat gemonitord gaat worden. In de brief staat een code, die is nodig om de boel te activeren. Mogelijk is dit laatste niet verplicht en is de boel daarom onveilig, maar ik heb het idee dat het dan in iedergeval bij mijn ODA wel goed geregeld is :)
Fantastische dienst en ook nog eens gratis.
Gratis totdat blijkt dat ze de kosten die ze maken vergoed krijgen door het doorverkopen van jouw gegevens aan derde partijen. Al aanbiedingen gehad om over te stappen van energieleverancier? :)
Die krijg je sowieso wel, dus maakt dat nog iets uit?
Fantastische dienst en ook nog eens gratis.
Gratis totdat blijkt dat ze de kosten die ze maken vergoed krijgen door het doorverkopen van jouw gegevens aan derde partijen. Al aanbiedingen gehad om over te stappen van energieleverancier? :)
Het leek te mooi om waar te zijn, maar dat is in dit geval niet het verdienmodel. De algemene voorwaarden timmeren het zelfs dicht. Het verdienmodel zit hem in een 'plus-pakket' met meer info/diensten (o.a. voor zonnepanelen).
Fantastische dienst en ook nog eens gratis
En nou weet je waarom die dienst gratis is!

Als je niet betaalt voor een service, dan ben je niet de klant, maar het product dat verkocht wordt...

Stel nou dat Eneco voor alle slimme meters in Nederland de standen gaat opvragen - ook voor klanten die bij Nuon of Essent zitten. Dan kunnen ze daar de krenten uitvissen: de mensen die lekker veel gebruiken, of die je wat extra's aan kan smeren. Dan stuur je je Sales mensen erg gericht de straat op, verdien je meer per afgesloten contract, etc.

[Reactie gewijzigd door Tukkertje-RaH op 22 juli 2024 13:38]

Gelukkig hebben we het hier over ODA's; onafhankelijke derde partijen en niet de netbeheerders of energieleveranciers zelf. Zoals ik eerder al stelde is verkoop van mijn gegevens niet mogelijk onder de huidige voorwaarden. :)
Sommige energieleveranciers zijn ook ODA. Ik kan de Toon van Eneco nemen zonder bij Eneco aangesloten te zijn. Dit is de P1 verbinding naar de ODA in het plaatje bij het artikel.
Hier een medewerker bij een ODA. Het is inderdaad niet verplicht om een brief te sturen. Dit wordt echter door de meeste ODA's wel gedaan, omdat het ook in het belang van de ODA zelf is om niet in negatief daglicht te komen staan in verband met het onrechtmatig uit lezen van een slimme meter. Hier heb je namelijk toestemming nodig van de bewoner.
In de brief staat een code
Toevallig je EAN code?
Mijn opa en oma hebben in een nieuwe woning een slimme energiemeter en hebben alleen maar problemen gehad. Ieder jaar wordt de meterstand door Nuon/Liander op afstand uitgelezen en iedere keer klopt de meterstand niet. Ook dit jaar moesten ze €400 bij betalen, terwijl ze al €150 per maand betaalden voor hun appartementje... |:(
De slimme meter standen worden 1 keer per kwartaal door de netbeheerder door gegeven aan de energie leverancier. De energie leverancier kan dit dus per kwartaal bijsturen indien nodig.

Laat je grootouders een apparaat aansluiten aan de slimme meter op de p1 poort en ze kunnen zelf volgen hoeveel gas en elektra ze ieder tien seconden verbruiken.
Verschillende apparaten hiervoor zijn op de markt beschikbaar.
Niet per kwartaal maar elke keer na 2 maanden.
Bedankt voor de tip. Zo'n apparaat is interessant om te proberen :)
Maar is de verkeerde meterstand afgelezen, klopt het verbruik niet of wordt er meer verbruikt dan verwacht?
Beide. De meterstanden die op de jaarafrekening stonden waren hoger dan toen we twee weken later (op de ouderwetse manier) de meterstanden controleerden. De eerste keer dat het gebeurde, kregen mijn grootouders ook zo'n 200-300 euro terug na het sturen van foto's van de meterstanden. Lastige is alleen dat de Nuon constant doorverwijst naar Liander en vice versa |:(
Ik ken de situatie niet, maar als je je contract niet elk jaar opnieuw afsluit, dan worden de maandkosten sowieso duurder.
Het kan zijn dat de schatting niet klopt met de werkelijkheid. Een bedrag van €150,- zegt niet veel, gas = warmte en dat is vrij duur.

Het kan ook zijn dat Nuon steeds fouten maakt, wellicht kun je het voor ze uitzoeken en hen tips geven om elk jaar van stroomleverancier te wisselen (via die speciale website) of om elk jaar een nieuw jaarcontract af te laten sluiten. Je zult zien dat ze met 2000 Kwh /1500 m3 zo'n €110,- per maand kwijt kunnen zijn bij Nuon.
Klopten de gegevens van de leverancier niet met wat er op de snuggere meter stond?
dan lijkt het me dat de meter slimmer was dan de leverancier en die dus de verkeerde meter heeft uitgelezen. Of wat meters bij elkaar heeft opgeteld.
Wel schokkend dit..
Waarom zijn die EAN-codes openbaar? En als dat niet anders kan, waarom is er geen activeringscode voor het openzetten naar een oda?
Dat is gewoon de streepjescode van de meter. Dus voor alle zelfde modellen hetzelfde.
Het is gewoon een getal om een product te identificeren en dus absoluut ongeschikt voor veiligheidsmaatregelen zoals het hier ingezet is.
Er moet dus inderdaad een andere beveiliging komen. Waarom men dat niet eerder bedacht heeft is mij werkelijk een vraag.
Dat is gewoon de streepjescode van de meter. Dus voor alle zelfde modellen hetzelfde.
Wat ik ervan begrijp is dat het om een unieke aansluitingscode gaat, weliswaar zit de code op de meter geplakt, maar zover ik kan nagaan is dat op elke meter een andere code, en dus uniek identificerend voor het adres.

[Reactie gewijzigd door CyBeRSPiN op 22 juli 2024 13:38]

De EAN code is zeer zeker niet voor alle meters van hetzelfde model hetzelfde. De EAN code is een unieke code voor de betreffende gas of elektra aansluiting.

Waarschijnlijk zijn deze gegevens gewoon openbaar omdat er nogal wat bedrijven zijn die deze informatie nodig hebben. Namelijk elk bedrijf dat iets met energie aansluitingen doet (alle netbeheerders, leveranciers, oda's, woningbouw cooperaties, energie advies bureau's, zonnepaneel installatie bedrijven etc.) dat zijn zoveel mensen dat je die gegevens net zo goed openbaar kan maken.

Tot het hele slimme meter gebeuren was er met die EAN dan ook helemaal niets te doen. Misschien kon je hooguit achterhalen wat voor type aansluiting ze hebben.

[Reactie gewijzigd door CabezaDelZorro op 22 juli 2024 13:38]

Dat verbaast me helemaal niets. Ik had al niet echt een hoge pet op van de IT-kwaliteiten van de overheid en netbeheerders i.c.m. veiligheid, maar dit bewijst m'n standpunt des te meer. Veel meer kan ik er eigenlijk niet over zeggen.
Het gaat niet om de veiligheid van de overheid of net beheerders van maar die van commerciële partijen.
Het maakt ook niet uit waar en bij wie die gegevens zonder al te veel moeite kan worden opgevraagd… 't blijft een bekend (IT)probleem bij netbeheerders en/of de overheid dat ze dit soort zaken gewoon niet goed op orde hebben vóórdat het over het hele land wordt uitgerold. Uiteindelijk is de burger er de dupe van namelijk.
Hoezo? Waar blijkt uit dat Netbeheerders, energieleveranciers of de overheid het niet op orde hebben? Het probleem zit hem juist bij sommige onafhankelijke private organisaties waar mensen vrijwillig een dienst bij afsluiten.
Zo ik het begrijp, kan ik vrijwillig een dienst afsluiten op jouw adres. Er zijn private/commerciële organisaties die niet voldoende doen om te valideren dat jij het echt bent.

De netbeheerder verzamelt de gegevens en is wat mij betreft verantwoordelijk om het niet in de verkeerde handen te laten vallen. Wil een commerciële partij die gegevens afnemen (energie maatschappij, analyse bedrijf), dan moeten zijn aantoonbaar hun best doen dat de gegevens alleen naar de juiste persoon beschikbaar worden gesteld. Bij foutief handelen van de commerciële partij zou je de netbeheerder aansprakelijk moeten stellen. Die denkt dan wel een tweede keer na over het uit 'zomaar' handen geven van diens data.

[Reactie gewijzigd door Jozzle op 22 juli 2024 13:38]

Maar waar haal je de EAN nummer dan vandaan?
Ik bel bij jou aan in overal en zeg dat ik van de netbeheerder ben en een routine controle op je energiemeter moet uitvoeren.

En online: http://www.eancodeboek.nl/zoekean.php

[Reactie gewijzigd door Puc van S. op 22 juli 2024 13:38]

De ean code staat niet om een meter, maar inderdaad wel in het eancodeboek
Die ean code staat gewoon op de meter!
Nee waarom zou de ean op de meter staan? De ean identificeert jouw aansluiting, niet de meter.
Draadloze communicatie is altijd een risico.
Mij hebben ze een jaar of 6 geprobeerd zo'n ding aan te smeren. Dat was "verdacht" belangrijk. Maar ik hou het voorlopig bij mijn oude stoppenkast. Meer dan de meterstand hebben ze nergens voor nodig dus zolang dat ding het doet is er geen probleem.

[Reactie gewijzigd door blorf op 22 juli 2024 13:38]

Wat heeft dit nou met draadloze communicatie te maken?

Volgens mij is het punt hier dat ze de slimme-meter-uitleesmarkt open willen gooien en dat het wordt toegestaan dat anderen dan energiebedrijven via een portal zo'n meter kunnen uitlezen. En als dan de controle van die bedrijfjes bedroevend slecht is (naam, postcode, EAN), dan ligt misbruik op de loer.

Het protocol dat de slimme meter 'praat' met de energiebedrijven is hier niet gekraakt of de veiligheid ervan in het geding geweest. Dat jij je voor kan doen als een ander als je alleen maar z'n naam & adres weet - dat is wat er mis gaat!
De portal is er al een aantal jaar, maar er is inderdaad nog steeds geen wetgeving over de controle of je met de juiste persoon te maken hebt.
Misschien mis ik iets, maar best wel veel moeite om mijn meterstand te zien
Je weet dan of iemand stroom/gas verbruikt.
Geen verbruik = dus waarschijnlijk op vakantie. Dit kan dus (eventueel i.c.m. social media) een mooie reden zijn voor inbrekers om een aantal adressen af te gaan.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.