Netbeheerders staan de komende maanden niet toe dat nieuwe klanten data opvragen van slimme meters. Die maatregel is nodig, omdat is gebleken dat kwaadwillenden slechts weinig gegevens nodig hebben om in te loggen bij bepaalde webportals en data van slimme meters in kunnen zien.
Het probleem zit volgens brancheorganisatie Netbeheer Nederland bij zogenoemde oda's, onafhankelijke dienstenaanbieders. Dat zijn bedrijven die consumenten diensten aanbieden om het stroomverbruik in de gaten te houden via de slimme meter, maar het zijn zelf geen netbeheerders of energieleveranciers.
Het is mogelijk bij die webportals om je in te schrijven als iemand anders, mits diegene een slimme meter heeft. Portals checken veelal alleen op naam, adres en ean-code van de gas- en elektriciteitsmeter. Die ean-codes zijn online makkelijk te achterhalen. Daardoor is het in theorie makkelijk om jezelf als iemand anders in te schrijven en volgens Netbeheer Nederland heeft een niet nader genoemde journalist dat ook gedaan.
Dat oda's een risico vormen, was al jaren geleden bekend geworden na een risico-analyse van TNO. Het is onbekend of en hoeveel mensen misbruik hebben gemaakt van deze methode om het energieverbruik van anderen in te zien.