Slimme beker weet wat je drinkt

Een team ontwikkelaars van Mark One heeft een beker ontwikkeld die kan 'zien' wat erin zit. Zo kan de beker onderscheid maken tussen bijvoorbeeld koffie en thee, en in sommige gevallen ook het merk van de drank herkennen.

De Vessyl van Mark One, een Amerikaanse start-up, analyseert de samenstelling van de vloeistof die erin zit en bepaalt op basis daarvan om welk type drank het gaat, bijvoorbeeld appelsap of koffie. De beker kan door middel van bluetooth 4.0 verbonden worden met een smartphone. Gebruikers krijgen dan via een app inzicht in hun drinkgewoonten. Via 'lenzen' in de app kunnen gebruikers ook zien welke voedingsstoffen de drank bevat. Er zijn onder andere lenzen voor calorieën, suikergehalte en vetpercentage.

De app van Vessyl zou verbonden kunnen worden met populaire activiteitstrackers, al is niet bekend welke. Mede op basis van de gegevens uit deze trackers, kan de app dan bepalen hoeveel drinken een gebruiker nodig heeft op een dag. Ook zou de app een waarschuwing geven als een gebruiker te veel van een bepaalde voedingsstof binnenkrijgt.

Aan de achterkant van de beker is een meter verwerkt die bijhoudt hoe gehydrateerd de gebruiker is. Via die meter kunnen gebruikers, net als in de app, zien hoeveel van een bepaalde voedingsstof zij die dag hebben binnengekregen. In de smartphone-app kunnen consumpties ook handmatig worden ingevoerd, om vervolgens in het dagtotaal te worden opgenomen. Van elke dag verschijnt in de app een tijdlijn met daarop alle consumpties van de gebruiker in chronologische volgorde.

Dankzij een waterdichte dop aan de bovenkant kan de Vessyl meegenomen worden in bijvoorbeeld een tas zonder dat deze gaat lekken. Als de batterij volledig is opgeladen, moet de batterijduur 5 tot 7 dagen bedragen. Opladen gebeurt via een draadloze lader, die vermoedelijk via inductie werkt. De beker zou 'weten' wanneer hij wordt afgewassen en de vloeistoffen die daarbij in de beker komen niet meetellen. De Vessyl gaat volgens plan begin 2015 in de verkoop voor een prijs van 199,99 dollar, maar geïnteresseerden kunnen nu al een beker reserveren voor 99 dollar.

Helaas!
De video die je probeert te bekijken is niet langer beschikbaar op Tweakers.net.

Door Taco Blauw

Stagiair

13-06-2014 • 14:13

179 Linkedin

Submitter: alaintje

Reacties (179)

179
174
87
6
1
54
Wijzig sortering
Misschien maakt dit wel toepassingen mogelijk in de gezondheidszorg. Misschien monitoren of (demente) bejaarden wel genoeg (water) drinken ofzo?

Voor gezonde mensen lijkt me dit niet zo zinvol.
Uh.. Kan ik nou niet lezen of staat er nergens hoe het werkt? Hij analyseert de vloeistof en doet met de uitkomst allerlei leuke dingetjes maar hoe hij de vloeistof analyseert is mij een raadsel.
waarschijnlijk een combinatie van een spectrofotometrische analyse in combinatie met een electrische geleidbaarheid. En de resultaten vergelijken met een database van dranken die eerder opgesteld is.

Ik denk dat je daar best een eind mee komt in het vergelijken van verschillende vloeistoffen. Beide analysemethoden zijn non-destructive, vereisen weinig sample en kunnen on the fly uitgevoerd worden.
Eerst kon je op je telefoon zien welk weer het buiten was, nu kan je eindelijk ook zien welke drank je jezelf net hebt ingeschonken! Super!!! :+
Het gaat vooral om het voorspellend vermogen. Buienalarm bespaart me regelmatig een nat pak en helpt me op regenachtige dagen de juiste momenten uit te zoeken om de hond uit te laten.

Hetzelfde geld voor deze beker. Dat je een mierzoet drankje drinkt weet je op dat moment zelf inderdaad ook wel. Waar het om gaat is dat de app aangeeft dat je volgende drankje beter een glas water kan zijn anders zit die chocolade reep vanavond er niet meer in.

Voor mensen die geen dieet volgen is dit wellicht niet zo spannend, maar voor mensen die nu zelf calorien/vetten/"punten" lopen te tellen kan het interessant hulpmiddel zijn.
Als je een dieet volgt drink je water en/of thee en/of koffie (zonder suiker & melk).
Geen zoete drankjes (al dan niet synthetisch) drinken, daar dit hooguit zorgt voor een grotere behoefte aan meer zoet.
Nooit van het Sherry dieet gehoord?
Ik heb al tijden niet meer zo kunnen lachen om een bericht op Tweakers. Netjes gedaan!

Maar gelijk heb je, we gaan een beetje de verkeerde kant op met onze technologie. Ik neem aan dat de beker ook nog laat zien wat er precies in het drankje zit en niet welk drankje er in de beker zit.
Met een beetje app kan de huisarts en verzekering staraks ook zie dat je wel erg veel koffie, cola en/of bier drinkt.

Kan die beker straks ook melden dat iemand ghb in mijn drankje heeft gedaan ?
Ik heb er eentje besteld :)

60% omdat ik het gewoon cool vind en 40% interessant qua informatie die het oplevert
Ik dacht dat het een grap was, eerlijk gezegd.
40% interessant qua informatie die het oplevert
"er zit 1KG suiker in uw kopje Coca cola."
"Dit is uw derde kop koffie."
60% omdat ik het gewoon cool vind
"U heeft 200 dollar betaald voor deze beker."
Pre-order is 100 dollar (granted, niet spotgoedkoop maar wel stuk minder dan 200)

De extra informatie doet wel iets meer dan dat (advies over wat je het beste kan gaan drinken, consumptie over langere periodes etc)
Ik word te oud denk ik, maar kun je niet gewoon kijken wat je in de beker schenkt?

Tof dat het kan maar volkomen nutteloos.
Precies het gevoel wat ik ook had inderdaad: leuk proof of concept, maar wat is de toegevoegde waarde ervan?
95% van de mensen zal zelf hun beker vullen en weet dus wat erin zit. Dan 100 of zelfs 200 dollar neerleggen om informatie te krijgen die je al weet lijkt me echt weggooien van geld.
Als je er wat serieuzer over nadenkt...het gaat over meer dan welke vloeistof, ook over wat er in zit en daar kan je wel iets mee, als je erin geïnteresseerd bent
... want je kunt niet de voedingswaarde tabel aflezen op de verpakking van het product wat je net ingeschonken hebt?

Het filmpje ook al: iemand trekt een blikje bier open, schenkt die in de beker en bekijkt de analyse: "beer". En knikt vervolgens tevreden dat er inderdaad bier in zijn beker zit.

Sorry hoor, ik kan dit echt niet serieus nemen.

Voor mensen die serieus geïntersseerd zijn in wat erin zit (ook caffeïne/suiker/alcohol/allergenen) zijn er betere oplossingen én wettelijke bepalingen v.w.b. etikettering. Deze beker is gewoon nonsens bling bling voor de hipsters met teveel geld.
Je kan toch ook handmatig bijhouden hoeveel stappen je zet op een dag? Waarom dan een stappenteller gebruiken? ;) Natuurlijk weet iedereen welke drank ie 2min geleden heeft ingeschonken, maar weet jij nauwkeurig hoeveel koffie, fris, water etc je per maand( of zelfs jaar) binnen krijgt? Dan kun je natuurlijk wel de etiketten lezen en per drank handmatig noteren hoeveel je ergens van binnen krijgt, maar het is toch handig als dit automatisch gebeurt? Welke gek gaat dit een jaar lang handmatig bijhouden?

Ik kan me goed voorstellen dat dit nog best wel praktisch kan zijn als analysetool voor sporters op een voedingsschema of diëtisten. Als je goed had gelezen had je gezien dat het ding het ding bijhoud welke voedingsstoffen in de drank zitten en krijg je dus een uitgebreidere analyse dan alleen "je drinkt teveel koffie per maand".

Apps die bijhouden of je voldoende water binnen krijgt zijn ook immens populair, alleen dien je hier nog handmatig in te voeren wanneer je water hebt gedronken. Uiteindelijk kun je alles handmatig bijhouden en uitrekenen, dit soort ontwikkelingen ( zoals ook augmented reality ) zijn er dan ook om het dagelijkse leven eenvoudiger te maken. Vroeger zag men ook het nu niet in van computers, i'm just saying ;)

[Reactie gewijzigd door quintox op 13 juni 2014 14:49]

Als je goed had gelezen had je gezien dat het ding het ding bijhoud welke voedingsstoffen in de drank zitten en krijg je dus een uitgebreidere analyse dan alleen "je drinkt teveel koffie per maand".
Als je mijn reactie goed had gelezen dan had je gezien dat ik dat ook al aanhaal en dus gelezen had.
Apps die bijhouden of je voldoende water binnen krijgt zijn ook immens populair, alleen dien je hier nog handmatig in te voeren wanneer je water hebt gedronken.
En hoe ben je dat dan van plan met deze beker? Alles steeds maar overschenken? Op stations, de snackbar, het tankstation, de sportclub, het restaurant, in de kroeg, bij je vrienden thuis?
En dan wel meerdere bekers meesjouwen natuurlijk, want als je net een milkshake op hebt en dan je koffie erin smaakt natuurlijk nergens naar.

Of val je dan toch maar terug op handmatig invoeren of de barcode scannen met je app zoals tientallen andere apps dat ook al doen?

[Reactie gewijzigd door Tjolk op 13 juni 2014 14:45]

Het gaat uiteraard om de techniek die ontwikkelt wordt, niet zozeer de beker. In de toekomst zou je dan idd meerdere uitvoeringen, vormen en maten kunnen hebben die gekoppeld zijn met elkaar. Dit is pas het 1e prototype, de mogelijkheden gaan verder dan één beker. Als Tweaker zijnde ben je hopelijk toch wel in staat om verder te kijken dan wat er boven gepresenteerd wordt?

Als je uit statistische redenen precies wilt weten wat je binnen krijgt, dan is overschenken toch nog altijd makkelijker en sneller dan letterlijk constant alle voedingswaardes te noteren bij wat je drinkt?

[Reactie gewijzigd door quintox op 13 juni 2014 15:04]

Als je uit statistische redenen precies wilt weten wat je binnen krijgt, dan is overschenken toch nog altijd makkelijker dan bij alles wat je drinkt noteren wat erin zit?
Ik vind een barcode scannen met een apparaat wat ik toch altijd al bij me heb toch echt een stuk handiger dan alles wat ik drink over gaan gieten in een apparaat wat ik weer extra mee moet gaan sjouwen.
Naja goed, begrijpelijk als je veel op pad bent natuurlijk. Persoonlijk ziet mijn dag er niet zo spannend uit. Ik rij met mijn auto naar kantoor, daar drink ik vervolgens de hele dag koffie en water ( iets wat geen barcode heeft ) en om 4 uur doe ik wild en pak ik een cup'a'soup. Vervolgens gas ik weer naar huis om daar weer over te gaan op koffie/water en na het sporten een eiwit shake.

Ik denk dat het erg persoons/situatie gebonden is of je dit product als nuttig ervaren kan worden. Ik zie er zelf wel voordelen in. Zoals bijv. de hoeveelheid cafeïne, alcohol, suiker, fructose, glucose etc je jaarlijks binnenkrijgt. Nu is deze beker niet echt praktisch om mee te nemen naar bijv. een kroeg natuurlijk, maar de techniek is wel enorm interessant en hier kan meer mee gedaan worden!

[Reactie gewijzigd door quintox op 13 juni 2014 15:17]

Omdat je stappen steeds moet tellen door dag geen maar je voedingswaarde je hoogsten zo nu en dan eens bij moet houden, je drinkt en eet toch je vooraf afgestemde maaltijden als je zo bezig bent met voeding. Dan is je week al helemaal gepland zeg maar, je hebt dus eenmalig schema gemaakt en daar hou je je dan aan, je eet op vaste tijden die je ook in je schema verwerkt. En die loop je gewoon af, week in week uit. :)

Zomaar iets innemen door dag heen geeft je geen goed resultaat, vaste tijden, structuur is belangrijk, en dat is een voordeel, je kan het dus makkelijk vooruit plannen.

Ik vind het zeer nutteloos.

2liter fles in koelkast geeft je ook prima indicatie of je zat water hebt gedronken, is die nog niet leeg heb je te weinig gedronken, is die leeg heb je zat gedronken. ;)
Daar heb je ook zeker gelijk in, dit zal voor de hardcore sporter dan ook volkomen nutteloos zijn. Echter hoeveel mensen hebben de discipline om net zo bewust met voeding en hun lichaam om te gaan? Dan zijn dit soort producten toch ideaal om periodiek statistieken te bekijken?

Ik doe bijv. veel aan sport, maar ik volg geen specifiek voedingsschema of ben erg bewust bezig met mijn voeding. Ik eet gewoon wat de pot schaft en ik weet dat ik teveel koffie drink op een dag, de exacte waardes ben ik mij niet van bewust :P

[Reactie gewijzigd door quintox op 13 juni 2014 15:31]

Ik ben het met jullie eens, hoor, daar niet van, maar hoeveel mensen zullen de voedingswaarde weten van wat ze inschenken? En dat dan ook nog eens over langere perioden bijhouden? Ik denk dat het best interessant kan zijn om erachter te komen wat je lichaam te doen krijgt door wat je inneemt. En ook om op de lange termijn inzicht te krijgen in wat je drinkt en wat je gebruikt aan voedingsstoffen. Toch zou ik er zelf zeker niet honderd(en) dollars aan uitgeven.

Ik denk trouwens dat dit:
Ook zou de app een waarschuwing geven als een gebruiker te veel van een bepaalde voedingsstof binnenkrijgt.
vooral van toepassing zal zijn op suiker, zeker in de V.S. Of misschien dat het je ook kan vertellen wanneer je teveel alcohol hebt gedronken (om te mogen rijden, bijvoorbeeld).
Zo'n beker is voor mensen die preciezer willen bijhouden wat je over een langere periode drinkt, en wat je daar aan voedingstoffen binnenkrijgt. Denk aan sporters en degene die een dieet volgen. Wat ik zo snel zag trackt ie suikers, eiwitten, caffeine etc. Voor veel drankjes weet je dat natuurlijk al maar lang niet altijd is het duidelijk, bijvoorbeeld zelfgemaakte smoothies oid. Over een week genomen kun je via een app/Health-XYZ een overzicht krijgen wat je zoal drinkt zonder dat je bij elk drankje moet invoeren wat het is en hoeveel.

199$ is veel te veel, maar 99$ is nog redelijk betaalbaar, als het ook een goede reisdrinkbeker is.
Zo ken ik ook nog wel een proof of concept.. Sommige dingen kan je maar beter gewoon concept laten.. Je hoeft het niet te bewijze :9
Ben ik niet met je eens. Je weer nog niet half wat je in je schenkt iedere dag. Als je op het eind van de dag even hard op de feiten wordt gedrukt laat je dat extra glas cola 's avonds misschien wel staan. Of dat nu $199 waard is, tja.
Dat is dus het probleem van tegenwoordig. In plaats van dat we zelf discipline hebben en bewust zijn met wat we doen, zijn er allerlei middelen nodig om ons te vertellen wat we wel en niet meer mogen. Als je aan het eind van de dag niet weet wat je die dag gegeten en gedronken hebt moet je misschien iets meer bezig zijn met wat je allemaal naar binnen gooit.
Dat is een beetje naïef van je, want "tegenwoordig" zit er ook veel meer rommel in drinken, mensen hebben niet half in de gaten wat er wel niet in een glas Cola zit en van die leuken etiketten wordt je ook geen moer wijzer zonder een diploma gewichtsconsulent want de termen zijn niet bepaald duidelijk in wat dat stofje nou met je lichaam doet.

De Vesyl kan dit allemaal een stuk begrijpelijker maken en drukt je ook nog is effectief op de feiten want zo'n app open je echt wel, het is immers interessant om statistieken over jezelf te bekijken.
Alleen ga jij voor elk drankje je Vessyl vullen? Of pak je stiekem toch een keer een plastic bekertje?

Want dan is deze uitvinding in een klap nutteloos geworden...
Thuis / op het werk verwacht ik niet dat je een andere beker zult pakken, waarom zou je als je een Vesyl hebt? Of doel je op het bewust saboteren om er toch leuk uit te zien in de app?
Je pakt nooit een andere beker?

Ik kan me best voorstellen dat als iemand koffie gaat halen, die gewoon met plastic bekertjes aankomt.

Of thuis, als je de Vesyl in je tas laat zitten, en even uit een normale mok/glas drinkt.
Mijn gedachte precies. En hoeveel van die bekers ga ik nodig hebben? Of is dit de enige beker die ik heb en moet ik die continue schoon houden zodat ie stand-by is voor mijn volgende drank?

En wat als ik een Starbucks pak onderweg, of een glas wijn in een restaurant? Hef ik he dan over in deze beker?

Leuk dat het kan,, maar absoluut niet praktisch. Als je wilt weten wat je drinkt kost het twee tellen om het in MyFitnessPall te zetten, ben je ook klaar.

Edit: Ik zit net dat filmpje van hun te kijken zit daar een waus met een blikje bier op de bank het over te hevelen in zijn Vessyl om daarna verbaasd te kijken wat het is... (of je kijkt eens op het blikje he).

[Reactie gewijzigd door coensel op 13 juni 2014 14:59]

Inderdaad. Of in 1 van de tientallen apps die ook iets soortgelijks doen.
Mooie toevoeging voor Healthkit :)
Denk het niet; sowieso geeft Google op "healthkit" al ontzettend veel verschillende instituten en apps terug, dus over welke Healthkit je het hebt, is me even onduidelijk.

Verder kan ik op de site van Vessyl niets terugvinden over hoe er gemeten wordt. Wel staat er in de FAQ meerdere keren iets genoemd over "liquid intake" en dan een terugverwijzing naar de algemene term "sugar".

Het probleem schuilt 'm erin dat veel suikers niet altijd slecht zijn voor je, dat je lichaam een bepaalde hoeveelheid suikers nodig heeft en dat veel "slechte" suikers zijn vervangen door zoetstoffen. Er is op dit moment van niet alle zoetstoffen duidelijk wat het effect is op het lichaam in grote hoevelheden. Iemand die dus overschakelt van 2 flessen gewone cola naar 2 flessen cola light, gaat hele andere zaken uit balans brengen en hoeft er niet per definitie van af te vallen.

Verder lijkt het me zeer onwaarschijnlijk dat deze beker ook mixdranken kan analyseren; ongeacht of dit combinaties zijn van frisdrank, melkprodukten, alcoholische dranken of andersoortige vloeibare/drinkbare middelen.

Ze zeggen wel eens: meten = weten; dat geldt ook voor voeding/dranken en een beker van $200 met wat geavanceerde technologie erin, gaat geen significante verandering brengen hierin.
Waarom heb je dit nodig.

Ik zie het alleen maar als nog meer informatie verzamelen wat je allemaal doet. Het is nergens voor nodig. Helaas komen de makers van dit soort dingen altijd met handige verkoopargumenten waarom het wel nodig is.
Nodig is een groot woord. Maar precies weten wat ik wanneer aan vloeistoffen naar binnen giet kan behoorlijk helpen in het vaststellen van bijvoorbeeld toekomstige ziektebeelden.

Op korte termijn zou ik het praktisch vinden om te weten hoeveel caffeïne ik precies naar binnen werk. Ook zou ik lichaamshydratatie willen zien.
"Ook zou ik lichaamshydratatie willen zien. "

Weet die beker ook hoeveel jij gezweet hebt? en hoe vaak naar het toilet? of je ook nog wat water uit de kraan hebt gedronken en hoeveel?

Het kan best gevaarlijk zijn om je hydratatienivo foutief van een apparaat over te nemen. Kun je denk ik beter naar je lichaam luisteren.
Ik zou dit in ieder geval meer als speelgoed zien dan als een apparaat dat medisch correcte informatie verschaft.
Tip: alles met mate, dan komt het allemaal wel goed ;). Je kan je hele leven bezig zijn met calorietjes tellen en grafiekjes maken etc, maar word je daar vrolijk van?

Ik vind het een leuk, doch tamelijk leuke onnodige uitvinding dit. En idd weer info verzamelen: kom maar op met die frisdrank advertenties...

[Reactie gewijzigd door Sjekster op 15 juni 2014 10:03]

Toekomstige ziektebeelden is een non argument.

Genoeg voorbeelden van mensen die gezond leven en kanker krijgen. roken is slecht en toch zijn er af en toe mensen die er 90 mee worden.
Genoeg mensen die ongezond eten en weinig klachten hebben, het beetje vet op de botten kan soms gezond zijn.

De ene mens is de ander niet, wat voor de 1 werkt, werkt voor de ander niet. Genetica spelen een hele grote rol en daar kan die bekers niet mee tenzij deze je dna kan gaan analyseren.

Data data en nog eens data als mens wordt je er gek van. Leef gewoon geniet drink met mate. Jezelf een ziekte aan laten praten of slechte gezondheid is waar bedrijven op zitten te wachten en die beker is daar voor mij een heel goed voorbeeld van.
Quote:

"Genoeg voorbeelden van mensen die gezond leven en kanker krijgen. roken is slecht en toch zijn er af en toe mensen die er 90 mee worden."

De vraag blijft.... hoe oud zouden deze mensen zijn geworden als ze niet zouden roken??

Maar goed het is inderdaad behoorlijk onzin. als ik wil weten hoeveel cafeïne ik binnen krijg dan tel ik de hoeveelheid koffie die ik heb gedronken en kijk naar het label op de verpakking. Deze beker meet echt niet hoeveel van iedere stof er in de vloeistof zit. de beker zal koffie kunnen herkennen en aan de hand daarvan via bluetooth 4.0 op de smartphone opzoeken wat er in koffie zit. Dus ongeacht of je hem nu zo sterk maakt dat je hem zowat met mes en vork moet eten zullen er steeds dezelfde waardes worden weergegeven. Terwijl je wellicht toch dubbel zoveel cafeïne binnen hebt gekregen.

Dit is dus volkomen nutteloos, tenzij er iets in de beker zit die echt alle stoffen in een vloeistof afzonderlijk kan analyseren.
Volledig nutteloos is ook wel zwaar, persoonlijk heeft dat ding wel nut, of in ieder geval voor twee weken of tot mijn vriendenkring ermee gespeeld heeft, wat het snelste is.. :+
Echter er zijn ook wel iets serieuzere voordelen te bedenken, maar dan denk ik aan mensen die al ziek zijn en speciale diëten moeten volgen. Mogelijk kan deze techniek helpen in het voorkomen van fouten daarin (mijn oma had nogal eens problemen met haar suiker vanwege verkeerde dingen eten en drinken).
Anoniem: 26447
@sygys13 juni 2014 18:25
De vraag blijft.... hoe oud zouden deze mensen zijn geworden als ze niet zouden roken??
Dat is het tweede non argument, van geen enkel belang want dat persoon is gewoon dood zoals wij allemaal gaan, Maar het zou ook kunnen dat deze man hoogsten 42 jaar was geworden als hij niet gerookt had, dat in namelijk hetzelfde non-argument.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 26447 op 13 juni 2014 18:25]

Ik zie mij al zitten met die beker aan de toog ... kelner doe hem nog eens vol ... ha ha ha . 8)7
Er zit een label op voedingsmiddelen.
Hoe wil je je hydratatie meten? in je beker piesen, en je beker geeft dan de concentratie van je urine aan? :?

Maar goed, je kan eea ook voor ongeveer 2,50 bijhouden: Blocnote en potlood...
OK, dan moet je nog wel voor 5 euro een mok los kopen natuurlijk :-)

Er zullen ongetwijfeld mensen zijn die zo'n beker kopen. Dezelfde mensen kopen ook Segways denk ik.
Maar goed, je kan eea ook voor ongeveer 2,50 bijhouden: Blocnote en potlood...
OK, dan moet je nog wel voor 5 euro een mok los kopen natuurlijk :-)
Met jouw redenatie kan je wel over elk product gaan zeggen dat het overbodig is

Waarom bestaan er rekenmachines? dat kan allemaal prima met een blocnote en potloot

Dit kan gewoon handig zijn voor mensen, lijkt me niet al te lastig om te begrijpen

Wel is het natuurlijk veel te duur

[Reactie gewijzigd door Sinester op 13 juni 2014 18:19]

Deze beker klinkt als een oplossing op zoek naar een probleem...
Natuurlijk is een blocnote + potlood het andere uiterste ;-)

Wat rekenmachines aangaat: Die zijn handig en nuttig. (zeker gezien het feit dat hoofdrekenen een uitstervende kunst lijkt te zijn)

Maar goed, misschien heb ik het mis, en heeft over een jaar of 20 iedereen een intelligente beker, zodat ze kunnen zien wat ze drinken...
Anoniem: 384777
@Ruudjah14 juni 2014 12:30
Dat kun je toch ook van te voren al vaststellen, in plaats het eerst in een beker gieten en dan opdrinken ? 8)7. Vind het maar een zinloos ding wat véél geld kost.
Nergens voor nodig zal ik niet direct zeggen... ik twijfel alleen aan het functioneren van het apparaat. Ik kan mij verder absoluut wel praktische toepassingen bedenken zoals voor een topsporter of iemand op een streng dieet... koppel het aan een van de bekende 'fit armbanden' e.d. zodat de beker ook kan weten wat je nodig hebt en je kan heel exact je inname reguleren zonder dat je zelf hoeft te rekenen. Het lijkt mij verder geen product voor de massa, maar absoluut wel toepasbaar voor een niche markt.

En zit ik mij ineens te bedenken... de huidige vrouw van mijn vader besteld meestal cola light als we uit eten zijn maar het gebeurd opvallend vaak dat restaurants dan toch normale cola schenken en dat proeft zij direct! Dat vind ze best irritant en dat laat ze weten ook ondanks dat ze verder vrij easy going is, met zo'n beker kan dat uiteraard nooit meer mis gaan :)
De vraag is, WIL je alles reguleren? Ik namelijk niet. Ik let op mijn gewicht en sport veel. Maar als ik vanavond bij een vriend van me een pot bier open trek terwijl nederland met 1 - 0 achter staat tegen spanje.... moet ik dan eerst na gaan denken of het wel verstandig is? Kun je dan niet beter gelijk een touwtje om je nek binden? Waarom moet alles gereguleerd en gecontroleerd worden? Ik wil soms ook kunnen leven.

en al wordt ik 80 ipv 90 jaar oud. ik heb wel genoten van mijn leven. zonder een of andere domme beker die mij verteld of ik wel of niet een pilsje moet pakken.

De technologie wordt in mijn ogen een beetje te veel allemaal.
Niet iedereen, maar er zijn genoeg gevallen te bedenken waarbij het zelfs noodzakelijk is. Een collega van mij is jaren geleden topsporter geweest en heeft zelfs bijna de olympische spelen gehaald. Hij is alleen gestopt met topsport vanwege diabetes, niet dat hij niet meer kon presteren maar hij was de godganse dag alles wat hij at of dronk aan het meten en opschrijven om in balans te blijven, naast het wel 10x prikken naar de waarden etc. Zijn complete dag stond daarvan in het teken... ik kan mij voorstellen dat zo'n beker dat makkelijker had kunnen maken.
Als topsporter heb je een bepaald dieet en weet je vrijwel dus al wat je inneemt (aangezien je maar een max aantal mag hebben let je er al op en heb je een ritme)

Het ding kost $200 (ok momenteel 100) wat gewoon te veel is voor zo iets, tegenwoordig staat er informatie op het product, daarbij weet ik wel of ik koffie, thee of appelsap in mijn beker doe, dat hoeft het mij niet te vertellen..

Oftewel het klinkt wellicht leuk en handig maar zodra je hem hebt zal je hem waarschijnlijk niet al te vaak gebruiken.
Maar voor die nichemarkten zijn er handigere methodes te bedenken om die metingen te verichten.
Zo lijkt het me handig om van te voren te weten wat je koopt in plaats van er pas achter te komen dat je iets verkeerds hebt.
Ook de vrouw van je vader had dan beter een handig klein sensortje gehad in plaats van een beker.
Dit is een product met hoog gadget gehalte. En zoals vele gadgets zijn ze maar beperkt functioneel maar desondanks zijn er altijd gadget freaks die hiervoor te vinden zijn. En overal waar je komt met je beker kan je gegarandeerd om belangstelling rekenen.

Maar ook al is het maar beperkt bruikbaar het zet de deur verder open tot automatisering binnen apparaten waarvan we het niet verwachten. Door heel die smartphone revolutie hoef je enkel wat sensoren, een batterij en een transponder in te bouwen.
Nu herkent hij enkel nog maar welke drank erin zit maar als men verder gaat zijn er best wat mogelijkheden. Hoeveel keer ik al niet aan de melk heb staan ruiken en niet durf zeggen of hij nog net goed is of niet. Even de beker erin en de zuurtegraad controleren.
Of dat het apparaat de bestandsdelen kan opnoemen geeft dit een hele waaier aan mogelijkheden. Zo kan je het gebruiken om te controleren of er niets "iets" extra inzit als je uitgaat (heb zo een keer een volledige cocktail weggegoten, smaakte zout wat wijst op vloeibare xtc).
Of je kan het gebruiken om een basisanalyse te doen van je urine. Uiteraard wel goed wassen maar urine zelf is volledig steriel dus naar bacteriën toe is het geen probleem.

Maar zoals het nu op de markt word gezet is het puur gadgetgehalte. Maar dat neemt niet weg dat het een idee is dat ik nog niet echt eerder heb gezien met een mogelijk groeipotentieel.
Weet je wat je nodig hebt?

Eten, drinken, warmte.

Voor de rest heb jij helemaal niets nodig en alles wat je hebt en niet in bovenstaande valt valt in de categorie: "Wil ik hebben".

Nog meer vragen?
Het probleem schuilt 'm erin dat veel suikers niet altijd slecht zijn voor je, dat je lichaam een bepaalde hoeveelheid suikers nodig heeft en dat veel "slechte" suikers zijn vervangen door zoetstoffen
Wat een dooddoener... Zelfs je boterham worst bevat suiker ;). Suiker vrij leven is in Nederland vrijwel onmogelijk.

Daarnaast kan het lichaam de suiker die het nodig heeft zelf aanmaken. Als je echt over suiker wil praten dan moet je een onderscheid gaan maken tussen Glucose, Fructose /Sucrose. Dat lijkt me buiten het interesse gebied van menig tweaker gaan.

Fructose zorgt in ieder geval voor VLDL (Very-low-density lipoprotein Cholestorol)productie omdat het alleen door de lever verwerkt kan worden. Produceert ook extra urine en zorgt ervoor dat het signaal dat er normaal voor zorgt dat je vol zit onderdrukt wordt.

Zijn zoetstoffen dan het antwoord? Nee ook niet... Er zijn diverse onderzoeken die uitwijzen dat groot gebruik diverse zoetstoffen schadelijk is. Daarom zijn er ook ADI waardes.

Recentelijk eens gekeken of dat Yanga water bij de fitness nog iets is... Kwam op het volgende stukje:
Omdat veel fabrikanten de vervelende eigenschap hebben E nummers en technische namen door elkaar te vermelden ben ik zo vrij geweest om overal het nummer, waar men dit “vergeten”, is even tussen haakjes toe te voegen. In feite bevat deze vloeistof dus (E 330, E952, E954, E950, E214, E415, E202, E471 en nog wat andere ingrediënten). Dat zijn maar liefst 8 E nummers waarvan 7 wat meer aandacht verdienen. Nu zijn er een aantal in te delen in de categorie “ok” zo is citroensap, natuurlijk of chemisch, bijvoobeeld vrij onschuldig. Maar laten we eens kijken naar wat Corinne Couget heeft gevonden en naar wat we verder op internet kunnen vinden. Allereerst hebben we drie rood aangeduide zoetstoffen. Over E 952 schrijft ze dat het 30 a 40 keer zoeter is dan gewone suiker en dat het bij labaratoriumratten kanker in de zaadballen veroorzaakte. Verder is het sinds 1953 in gebruik maar sinds 1970 in de VS! verboden. De rest van de wereld mag er nog wel van genieten. Op naar de volgende; E 954: 300 keer zoeter dan suiker, brengt allergieën met zich mee en is waarschijnlijk kankerverwekkend. Vervolgens E 950: Hier heeft ze een wat langer verhaal over. 200 keer zoeter dan suiker, sinds 1988! door de FDA toegelaten terwijl het niet grondig onderzocht is, zit in veel levensmiddelen, ongunstiger dan aspartaam en uit een Engelse analyse kwam naar voren dat deze stof ook als kankerverwekkend geldt. Ze spreek over longtumoren, toename van cholesterol en leukemie. Wikipedia geeft andere studies aan.
http://www.leefjewel.nl/i...ngo-sportdrank-vloeistof/
8)7

[Reactie gewijzigd door sdk1985 op 13 juni 2014 19:59]

Over E 952 schrijft ze dat het 30 a 40 keer zoeter is dan gewone suiker en dat het bij labaratoriumratten kanker in de zaadballen veroorzaakte. Verder is het sinds 1953 in gebruik maar sinds 1970 in de VS! verboden. De rest van de wereld mag er nog wel van genieten.
Alleen al door dit stukje is dat hele artikel waardeloos. Want voor het gemak vergeten ze hier wel te vermelden dat de studie waarop dit vermoeden is gebaseerd uit 1969 dateert en dat latere studies die niet hebben kunnen bevestigen.
Ik verwacht metingen op basis van infrarood l spectrum. Hiermee kunnen veel van dit soort zaken gemeten worden. Er zal wel een manier gevonden moeten zijn om met sensordrift en led verloop om te gaan. Maargoed, blijft een gok.

In ieder geval zou je met infrarood en nir moeten kunnen zien hoeveel suiker etcetera er aanwezig Is.
Mooie toevoeging als in:

"200 dollar voor een fkin beker waar je appelsap of koffie in pleurt".

Waar zijn mensen toch in godsnaam mee bezig?!
Lees dan gewoon de verpakking van je producten, en ben wat actiever bezig met je leefstijl.
Ik ga werkelijk hard lachen om de eerste die dit product koopt. Waarschijnlijk iemand die dan zorgvuldig precies bijhoud wat er in zijn Vessyl gaat, om dan niet de drank mee te rekenen die toevallig ergens anders in zat... 8)7
Het zou nog wat kunnen zijn als er bier in kon en een sensor zag dat je bier bijna op was en dat er dan een automatisch seintje naar de ober ging... maar dit is inderdaad 8)7
en wat als je je beker omstoot... xD
Wordt er gelijk een nieuwe gebracht, mooi toch?
Ja mooi man en met firmware 2.0 van de beker kan hij een Push Bericht sturen naar je vriendin. Weet ze wanneer er bier gehaald moet worden.
Stapje verder, je gaat naar een restaurant, om vervolgens je drankje over te gieten in je super beker om anders de statistieken te missen. A la foursquare dus.

Nee, beetje nutteloos dit. Tenzij je gadgetgeil bent.
Anoniem: 492420
13 juni 2014 14:15
Weer iets ''slims'' nou nou zeg wat functioneel allemaal. slimme toiletpapier weet hoeveel je veegt. Sorry hoor maar ik vind dit soort dingen nergens op slaan.

Just my 2 cents

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 492420 op 13 juni 2014 14:15]

Een soort kilometerteller op je papier? Lijkt me een goede toevoeging. Ik ben wel benieuwd naar mijn gemiddelde en maximale veegsnelheid, gebruikte afstand aan wc-papier, daadwerkelijk geveegde afstand na dubbelvouwen, gemiddeld aantal vellen per veeg, gemiddeld aantal vellen per beurt, etc etc. De mogelijkheden zijn eindeloos! Ik zou een kickstartertje beginnen als ik jou was!
But, to be honest, bedenk eens wat de mogelijkheden zijn voor een elektrische tandenborstel, of nog beter: elektrische fiets. Dit zijn toepassingen waarbij dit nog eens erg handig kan zijn. Tot nu toe richten fitness trackers zich op lopen/hardlopen, nu nog een metertje op je fiets en je bent weer een stapje dichterbij een gezond leven. Een tandplak analyzer op je tandenborstel en een infraroodscanner voor het analyseren van gaatjes. Big business. :)
Als je dan toch bezig bent waarom niet meteen een sensor in het wc papier dat je shit analyseert. Dunne schijt weet je meteen waarom, te dik oeps anders eten. hoeveel schijt je in gewicht per dag.
Je hebt het al wel als WC
Anoniem: 424588
@CrackSlet13 juni 2014 14:47
Zullen we dan meteen die apps laten vervinden met facebook e.d. dan weet iedereen precies wat je gebruikt. Kan er ook meteen mooi een selfie bij.
Die selfies worden al jaren gemaakt op ratemypoo punt com :+
Tja, aan 1 kant; nog meer informatie die je moet verwerken, en af het ergens toe leidt? Teveel informatie die je bezorgd maakt, kan leiden tot een soort psychotische angst.

Andere kant, iemand die veel cola drinkt, ziet na een jaar bijvoorbeeld wel dat hij zeg 30kg suiker heeft opgedronken. En dat zegt vaak meer dan de etiket vermelding, en leidt wellicht tot een verandering van slechte gewoontes.
Handig voor mensen die een dieet volgen, ze proberen iets nieuws waar niet alles op de verpakking staat, schenkt het over in deze beker en ziet alsnog of/hoe het past in je dieet.

Zeer handig voor afvallers / gewichtheffers.
He wauw, zou dit niet enorm handig zijn voor mensen met diabetes?
Als diabeet zijnde zie ik hier geen voordeel in. Immers staan er op alle verpakkingen inmiddels gewoon de hoeveelheid khoolydraten. Wat mij ook nauwkeuriger lijkt als dat deze beker het zelf gaat uitrekenen.

[Reactie gewijzigd door Amped op 13 juni 2014 14:47]

Helaas gaan de etiketten lang niet altijd uit van een standaard glas of beker. Daardoor moet je uiteindelijk toch nog gaan zitten rekenen wil je weten wat je precies binnenkrijgt. Als deze slimme beker+app dat automatisch kan doen en een acceptabele foutmarge hanteert dan is dat wat mij betreft een verbetering.
Deze beker weet niet hoeveel je beweegt, hoe je metabolisme verloopt en wat je lichaam aan suikers (koolhydraten) opneemt, de snelheid waarmee het die opneemt. De beker zou dus alleen iets kunnen zeggen over de suikerintake en niet over de legio aan andere factoren die bij suikerpatiënten een rol spelen.

De concentratie glucose in het bloed meten is hoe dan ook de meest betrouwbare momentopname om eventuele insuline/suiker vraag te bepalen.
Precies. Dit is gewoon een extra healthsensor. Combineer de gegevens met een weegschaal en trainingsinformatie en je kan al veel interessantere conclusies trekken.
En als je dan te veel hebt, de helft terug gieten in het pak? Simpel sommetje uitrekenen lijkt me sneller en eenvoudiger.
Anoniem: 424588
@xnpu13 juni 2014 14:40
Dan maar alleen een beker met alleen een rekenmachine + maatbekerapp en done
Dus moet ik overal die beker mee naar toe slepen als ik iets wil drinken? :P
Nee gewoon even rekenen (d.m.v. rekenformule op insuline pomp) is betrouwbaarder en praktischer. Om nog niet eens over de prijs van dit dingetje te beginnen. :)
En exact daarom is dit weer de zoveelste "omdat het kan" uitvinding.
Ik als type 1 diabeet en pomp gebruiker zie hier wel degelijk potentie in . Het klopt dat er op elke verpakking staat wat er in zit . Helaas staat er altijd ,bijvoorbeeld 100 ml 10 gr koolhydraten alleen wie zegt dat mijn glas ook 100 ml is . Dus als die beker kan berekenen dat er bijv. 17 koolhydraten in zitten hoef ik zelf alleen nog maar te berekenen , Wat ik moet bolussen . Dus ik vind deze beker wel een leuke toevoeging . nu nog een bord die het zelfde kan en ik ben verkocht .
Goed punt. Ik gebruik van die Ikea glazen à 100ml dus dat zit meestal wel in de buurt. Daarnaast drink ik eigenlijk alleen maar water en af en toe frisdrank in blik. Makkelijk te bolussen dus. :)
Nu nog een kunstmatige alvleesklier ter vervanging van mijn pompie :D
inderdaad , met een blikje of een pakje is het vaak makkelijk bolussen . ik heb mijzelf voor die kunstmatige alvleesklier opgegeven . ze hebben me afgelopen week uitgenodigd voor een intake tot mijn grote verbazing :D
Werkelijk ja? Jaloers..... Ik heb me ook opgegeven maar nochtans niets gehoord. ;(
Succes!
Dankje :D mischien dat je ook nog wel bericht krijgt joh :)
Nee, ik ben ook diabeet en leef gewoon zoals ik wil leven let nergens op, want als het tijd wordt om op te stappen, stap ik gewoon op. :)
Voor medische doeleinden is dit natuurlijk geweldig! En inderdaad, als dit door ontwikkeld kan worden, dan is het perfect voor iets als XXana aangeeft, kijken hoe veilig je drankje is in omgevingen waar dat niet altijd zo zeker is.
Ik juich dit zelf alleen maar toe, puur omdat ik redelijk wat allergieen heb, en niet altijd duidelijk is wat waar inzit. Op het moment dat dit zo door ontwikkeld wordt, kan het voor mij (en anderen) geweldig zijn.
Dat op zich wel maar wie gaat er constant zijn/haar eigen beker overal mee naartoe slepen.
Ik geef dit product weinig kans, al was het alleen maar vanwege de hoge prijs
Erm, als ik kijk naar de situaties waar ik wekelijks inzit? Ik, mijn moeder, paar vrienden etc. We zijn al verplicht om voor onze eigen gezondheid veel mee te nemen (medicijnen, vernevel apparaat, etc) dus dit is echt niet zoveel extra.
Mensen vergeten snel dat als je redelijk (ernstig is ook weer zo overdreven) ziek bent, je vaak geforceerd wordt genoeg dingen mee te nemen om puur te zorgen dat je de dag doorkomt.
Ik geef dit product weinig kans, al was het alleen maar vanwege de hoge prijs
Dat zei men ook ooit over een laser-kleurenprinter, de plasma-tv en over smartphones en zo.
Hoge prijzen zijn de eerste tijdelijke hindernis.
Mooi. Is er al één die bier kan bijbestellen als ik droog dreig komen te staan?
Terwijl sommige mensen dit als irrelevant beoordelen vind ik dit juist ontzettend relevant. Het geeft juist de mogelijkheden aan van dergelijke producten. Analyseren van gedrag gecombineerd met zelflerend vermogen en vervolgens op basis van locatie en tijdstip een vervolgactie plannen of suggereren.
Dit is zelfs het enige nut. Stel je voor dat dit eruit zou zien als een normaal bierglas en je een café zou hebben.
Vanaf een bepaalde prijs zou het superinteressant zijn om te zien wie allemaal een leeg glas hebben op een centrale plek (tablet, kassa, computer, smartphone,..). (Je kunt tenslotte niet alle glazen langslopen om te zien wie er droog staan) Vervolgens superklantvriendelijk en casual langslopen en vragen of ze nog wat willen drinken.

Een goeie manier om inkomsten te vergroten, mits de kosten natuurlijk niet hoger zijn.
Ben wel benieuwd of die dan ook evenementenbier kan meten. ( voor zover het al bestaat). :)

Op zich zou het wel handig zijn om bij te houden hoeveel alcohol je mag drinken, want officieel 2 gewone biertjes is niet meer van deze tijd met Amstel Radlers van 2 procent en alcohol arme drankjes.
1 2 3 ... 6

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee