Tweaker stuurt met Homey-module apparatuur in huiskamer aan via spraak

Tweaker WeeJeWel is samen met compagnon Stefan Witkamp een Kickstarter-project begonnen om de Homey op de markt te brengen, een module die dankzij diverse radiomodules tal van apparatuur in de huiskamer kan aansturen. De Homey werkt geheel op spraakcommando's.

Met spraakopdrachten kan de Homey tal van apparatuur in de huiskamer aansturen, mede omdat het gebruik van mobiele apps in veel gevallen te omslachtig zou zijn. De gebruiker moet eerst de tekst 'Homey' uitspreken om vervolgens een bepaalde opdracht te geven. Deze kan vrij complex zijn, bijvoorbeeld om de mediaspeler de opdracht te geven de muziek van een bepaalde artiest af te spelen. Homey moet ook zelflerend zijn en intelligent. WeeJeWel, wiens echte naam Emile Nijssen is, geeft als voorbeeld een wekkerfunctie; als de gebruiker aangeeft te gaan slapen kan de Homey hem wekken voor een eventuele afspraak in de ochtend en, rekening houdende met de reistijd, de wektijd daarop aanpassen.

De Homey maakt gebruik van de spraakherkenningstechnologie van Google. Deze wordt bijvoorbeeld al volop gebruikt in Android. Bovendien kan er in verschillende talen gesproken worden tegen het bolvormige apparaat; naast Engels worden ook Nederlands, Spaans en Frans ondersteund. Het apparaat, dat bij voorkeur op een centrale plaats in de huiskamer wordt neergezet, herkent zelf spraak, maar een mobiele app maakt het ook mogelijk om op grotere afstanden opdrachten te geven. Dit kan desgewenst ook met touchbediening en de app zal voor Android en iOS worden ontwikkeld.

In de Homey zitten acht radiomodules: 802.11n-wifi, bluetooth 4.0, nfc, ZigBee, Z-Wave, zowel een 433,92MHz-ism- als een nRF24L01+-module en een infraroodsensor. Hierdoor wordt volgens Nijssen een groot aantal apparaten out of the box ondersteund, onder andere apparatuur van Philips, Samsung, Bose, Plugwise, Logitech, Sonos, Nest, Somfy en Lightwave zou compatibel zijn.

Bij de ontwikkeling is gebruikgemaakt van de Raspberry Pi als basisplatform, omdat de community rondom deze hardware zeer groot is, zo stelt Nijssen. De uiteindelijke Homey moet een kleinere variant van de Raspberry Pi-chip krijgen, de zogenaamde Compute Module. Omdat voor de aansturing gebruik wordt gemaakt van JavaScript, moet het voor ontwikkelaars relatief eenvoudig zijn om hardware compatibel te maken met de Homey. Ook zal er een appstore komen om applicaties op een centrale plaats onder te brengen.

Nijssen hoopt met Kickstarter 100.000 euro op te halen om de Homey op de markt te kunnen brengen. Daarvoor heeft hij samen met compagnon Stefan Witkamp de start-up Athom opgericht. Nijssen verwacht als alles meezit rond maart volgend jaar de eerste apparaten te kunnen leveren.

Door Dimitri Reijerman

Redacteur

28-05-2014 • 13:26

107 Linkedin

Submitter: Clementine

Reacties (107)

Wijzig sortering
Javascript, prima.
Wireless.. dat moet wel tegenwoordig en het is o'zo unsecure.

Let Homey connect to your ''mail'', calendar en weather service and your already have quite the smart assistant, which only gets smarter and smarter as you purchase more (wireless) devices!

Laten we dat nog maar niet doen, vooral het mail gedeelte.

Apps can talk to each other. For example, with a few lines of JavaScript, you can tell Homey to play your friend’s favorite song when they enter your house with your homemade nfc door lock.

Leuk, dan kan ik dus ook andere data vanaf homey uit devices trekken.

Ik vindt het een extreem leuk idee. Wel ben ik nieuwsgierig hoe de security wordt ingericht voor dit mooi staaltje techniek. Ik zie dat ik als Super backer een eigen gemaakt gerecht zou mogen nuttigen met deze knapen. Ik zou liever een aandeel in dit bedrijf hebben, ik weet zeker dat dit een hit gaat worden.

Die ton gaan ze wel halen, in 3 minuten van 10k naar 14k.. gaat goede kant op. Ik zal ook wat doneren :)

[Reactie gewijzigd door Dr.Root op 28 mei 2014 14:53]

Daar kun je het aan tafel altijd nog over hebben he ;)
"JARVIS, prepare the Mark IV suit for battle" :P
Nee serieus als dit echt goed werkt koop ik er een. Ben idd ook wel benieuwd naar de range van de microfoon.
Ik heb hier wel mijn bedenkingen bij.
 • In de video claimen ze dat huidige toepassingen omslachtig zijn om vervolgens zelf met een toepassing te komen die A. Met spraak werkt en B. In veel gevallen ook nog via de app van commando's voorzien moet worden. Zeker als je bedenkt dat grote bedrijven als Microsoft en Google vaak ook nog last hebben van slechte voice recognition vraag ik me af hoe de gebruikerservaring van dit toestel zal zijn. Daarnaast, wat is de range? Kan ik vanuit de keuken dit ding via mijn spraak bedienen terwijl het toestel in de andere kant van de woonkamer staat?
 • Blijkbaar werkt dit op een open platform. Wie/wat houd mensen tegen om gewoon een raspberry te kopen, die extra interfaces aan te schaffen en de software op een sd kaartje te zetten? Waarom zou ik dit kopen terwijl ik waarschijnlijk zelf iets in elkaar kan knutselen dat gelijkwaardig is?
Dit soort bedrijfjes moeten ook beter succesvolle kickstarter campaigns bestuderen. Het is nogal een moeilijke bedoeling als je niet 20 tot 30% van het gevraagde bedrag zelf investeert via kickstarter. Als je 100k wilt ophalen en mensen zien dat er nu nog maar 5k opgehaald is dan zullen die anders reageren dan wanneer er al 30k ingelegd is.
Zeker als je bedenkt dat grote bedrijven als Microsoft en Google vaak ook nog last hebben van slechte voice recognition vraag ik me af hoe de gebruikerservaring van dit toestel zal zijn
Ze gebruiken dus simpelweg de spraakherkenning van Google zoals in het artikel wordt aangegeven. Moet je ook helemaal niet zelf willen, is veel te ingewikkeld.
Blijkbaar werkt dit op een open platform. Wie/wat houd mensen tegen om gewoon een raspberry te kopen, die extra interfaces aan te schaffen en de software op een sd kaartje te zetten? Waarom zou ik dit kopen terwijl ik waarschijnlijk zelf iets in elkaar kan knutselen dat gelijkwaardig is?
Dat kan, jij ben echter waarschijnlijk een enkeling, er zijn ook niet veel mensen die met een Raspberry aan de gang gaan en hier een openwrt router van maken. Het kan wel - maar dat wil niet zeggen dat iedereen hier de kennis voor heeft of uberhaupt zin aan heeft. Daarnaast ziet deze oversized ping pong ball met LEDs er best grappig uit.
Als je 100k wilt ophalen en mensen zien dat er nu nog maar 5k opgehaald is dan zullen die anders reageren dan wanneer er al 30k ingelegd is.
Het is geen bestaand bedrijf dat door crowdfunding de rest van het geld wil binnenhalen. Het is een bedrijfje (ik neem aan gewoon om als B.V. geregistreerd te worden) opgericht voor het product. Neem aan dat ze hier hun eigen geld al aardig hebben ingestoken en dan is €5000 zo gek nog niet.

Het is dat het product me niet interesseert maar met een gemiddelde van ~181 euro per backer atm lijkt het me nog niet zo gek gaan. Denk wel dat een pledge-tier voor een zelf assemble setje een goed idee had kunnen zijn.
Terwijl ik dit typ alweer 6 backers erbij, denk dat dit wel goed gaat komen
Ik denk dat jij je bronnen moet checken. Je gaat juist op Kickstarter omdat je geen 30% zelf kan investeren.

De 30% regel van Kickstarter is iets heel anders:

"Projects that reach 30% of their funding goal succeed more than 90% of the time."

Het is bij Kickstarter cruciaal dat bij de start al een groot bedrag verzameld wordt via je eigen netwerk. Je zult geen succes boeken als je met 0 euro begint en binnen een dag al niet veel geld hebt verzameld. Dan zullen weinig mensen de gok nemen.

Wat betreft je punten: je snapt hopelijk dat 99% van de wereld geen tweaker is. Dat is wat mensen tegenhoudt om het zelf te bouwen.

En oh ja:

"De Homey maakt gebruik van de spraakherkenningstechnologie van Google".

[Reactie gewijzigd door Relief2009 op 28 mei 2014 13:52]

Anoniem: 16328
@Relief200928 mei 2014 14:05
Op zich is het ook niet erg als de Kickstarter niet wordt gehaald want als investeerder krijg je tenminste je geld gewoon veilig terug van Kickstarter zelf.
Ik snap de relevantie van je reactie niet. Het ging erom dat hij niet gelooft dat zij hun doel zullen halen omdat je eerst 30% uit je eigen zak moet hebben betaald. Wat natuurlijk onzin is.
Anoniem: 16328
@Relief200928 mei 2014 15:54
Je hebt het over een gok nemen. Bij Kickstarter neem je nooit een gok omdat je altijd je geld terugkrijgt als het op te halen bedrag niet wordt gehaald.
Anoniem: 382732
@Relief200928 mei 2014 13:58
Die 99% is nog optimistisch...
Bulk inkopen is vaak goedkoper. Waarom zou je het zelf nog bouwen, kost je tijd en waarschijnlijk meer geld. Als je iets wilt aanpassen koop je hem alsnog.
Alleen echte diehards zullen de zelfbouw tour op gaan, maar die hebben vast geen ambitie om een commercieel product ervan te maken.
Dat zeg ik toch ook? Ik weet niet wat jij leest maar ik bedoel exact hetzelfde als wat jij daar hebt geschreven.

Indirect moet je dus ergens die 30% vandaan halen. Omdat je anders een grote kans loopt dat het project niet slaagt. Dat het dan via familie/kennissen gaat in plaats van je eigen zak doet er niet zoveel toe.

Je kan gewoon rustig reageren, vanwaar zo'n reactie :').
Die 30k hebben ze inmiddels al
Anoniem: 16328
@lasharor28 mei 2014 13:51
Spraak is inderdaad niet handig gekozen of juist wel voor de functionaliteit. Alleen volgens mij kost het ontwikkelen van erg goede spraak veel geld of je moet die techniek inkopen wat ook veel geld kost.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 16328 op 28 mei 2014 13:53]

De spraak van google wordt dus gebruikt.
--------------------------

Het wordt toch steeds meer mogelijk om een star trek achtig huis te maken voor niet al te veel geld :P
Ik ben wel benieuwd of de Nederlandse spraak net zo goed functioneert als de Engelse. Natuurlijk zal de Engelse variant wat verder zijn qua ontwikkeling.

Ook ben ik benieuwd hoe vrij je bent in de spraakcommando's. Maar dat valt eventueel zelf ook nog aan te passen dus.
De Nederlandse spraak is verrassend goed! Ik werd zelf vooral erg blij dat Google's spraakherkenning bekende Engelse woorden combineert, bijvoorbeeld 'Homey, speel muziek van One Direction'!
Ik heb hier wel mijn bedenkingen bij.
 • Blijkbaar werkt dit op een open platform. Wie/wat houd mensen tegen om gewoon een raspberry te kopen, die extra interfaces aan te schaffen en de software op een sd kaartje te zetten? Waarom zou ik dit kopen terwijl ik waarschijnlijk zelf iets in elkaar kan knutselen dat gelijkwaardig is?
Helemaal niets, maar ik zou zelf geen berg printplaten met 500 draadjes op mijn kast willen hebben waar ik via bepaalde commando's af en toe soms als ik het in de goede volgorde uitvoer het gewenste resultaat krijg, je koopt het totaalplaatje in een doosje.
jammer dat ze voor een spraak interface gekozen hebben. Ik zie daar geen heil in.
Hoi MenN,

Er is voor spraak gekozen om de interactie in het huis zo snel mogelijk te laten verlopen. voor mensen die dat ongemakkelijk/onhandig vinden of Homey op afstand willen bedienen is er ook gewoon een app hoor. Deze zal in eerste instantie voor Android en iPhone verkrijgbaar zijn.

Voor meer informatie verwijs ik je graag naar onze Kickstarter: http://kck.st/1jsMmvq

Groeten,

Stefan
Misschien vragen of tweakers dat ook in dit artikel aanstipt. Want juist de spraak interface zorgt ervoor dat ik geen interesse heb, met een app mogelijk wel.

Mensen die hetzelfde denken komen dan nooit op je kickstarter pagina. Succes met je kickstarter, hoop dat je het haalt.
Ik merk dat nu al met Cortana op Windows Phone, even een alarm zetten of een afspraak plannen gaat veel sneller via spraak.

Via cortana kun je trouwens ook voice commands uit laten voeren naar een app, dus ze kan ook luisteren naar "Homey, turn all the lights on" waarna de app kan starten en het commando wordt uitgevoerd.

Hebben jullie trouwens al een api beschikbaar voor developers?
Dat is toch juist het hele speciale er aan?
Je hebt ook wel afstandsbedieningen die het met knoppen doen maar dit is juist zo speciaal omdat het gebruik maakt van stem besturing en, als ik het filmpje mag geloven, werkt dat erg goed!
Anoniem: 382732
@MenN28 mei 2014 13:57
Praten lijkt tegenwoordig inderdaad wel iets heel raars. Zelfs op mijn werk wordt tegenwoordig meer geLynct dan gesproken.
Yo Homey, turn on the light :D
Homey, I'm home!
Via kickstarter heb je wel geluid.

Super cool product, maar ik ben bang dat het erg duur gaat worden. Bij kickstart heb je er een voor €179,- en zoals in het filmpje word gezegd is dit veel goedkoper dan retail. Ben benieuwd wat de retail prijs gaat worden.
Voor €179 krijg je een 50% korting. Voor €229 krijg je homey pas en dan is nog onduidelijk wanneer. Als je het zo snel mogelijk wilt hebben (weer niet duidelijk wanneer) kost het je al €399.
Voor 179 heb je hem in huis en dat is dan bijna de helft goedkoper dan de gewone verkoopprijs zal worden.

2x179=358 en aangezien de 179 bijna de helft is zou de retailprijs best wel eens 359,- kunnen zijn :O

[Reactie gewijzigd door mietde op 28 mei 2014 15:03]

Mmmh na het nog een keer te hebben gelezen, dit is wat er staat
Pledge €179 or more

SUPER EARLY BIRD: Help us get started! You will receive Homey for almost half retail price!
Nu ik het weer lees kan je inderdaad zien dat je de homey voor die pledge zult ontvangen (bekrachtigt doordat alleen voor de eerste 100 mensen die dit bedrag pledgen geldt). Het is wel een beetje dubbelzinnig opgesteld mijn inziens maar ik geef jullie beide gelijk, mijn excuses.
De datum is trouwens 15 juni 2015, ik weet niet of dit is toegevoegd of dat ik gewoonweg niet goed gelezen heb.
Pfoe leuk idee. Ben benieuwd of €100.000 haalbaar is voor Nederlandse begrippen is dit best veel.

Leuk dat Tweakers hier aandacht aan besteed.

Succes er mee.
Anoniem: 16328
@merphixia28 mei 2014 13:42
Het is wel mogelijk want ze hebben in elk geval al meertalige support met Engels, Frans, Spaans en Nederlands. Het idee klinkt ook goed 1 apparaat om al die verschillende home automation producten aan te sturen.
Ik hoop dat native speakers er goed mee overweg kunnen, want als de taal-training door de ontwikkelaar (of ieder willekeurige Nedelrander) is gedaan, voorspelt het niet veel goeds.

OT: Kijkend naar het product / kickstarter, vind ik het eigenlijk een raar product. Iedere tweaker met een computertje kan dit maken. Het lastige punt wordt nog steeds niet getackled: installatie/aansturing van apparaten. Heel leuk dat Homey je lichten, gordijnen en oven kan aansturen, maar dan moet er wel een ontvanger, motoren en nodige hardware aanwezig zijn... Voor die prijs (retail 400 euro!!!), heb je dus eigenlijk nog steeds niks.

[Reactie gewijzigd door vpm op 28 mei 2014 14:41]

Anoniem: 16328
@vpm28 mei 2014 14:38
Ze gebruiken Google's voice recognition API dus dat zal goed zitten. Hier zie je hoe het werkt op een Raspberry Pi: http://blog.oscarliang.ne...ognition-works-like-siri/
Het is dan ook geen NL-only project, de gehele kickstarter pagina is in het Engels. Staat nu al op €6886 met 38 backers. Als ze zichzelf goed weten te promoten zijn er zo denk ik.

Aangezien de comments hier vast ook worden gelezen, probeer op de wereld draait door te komen! Die zijn gek op Nederlandse innovatie en weet een groter/ander publiek te bereiken dan op de meeste tech-sites.
Kun je ze beter naar de Kickstarter pagina sturen: https://www.kickstarter.c...ng-room-talk-to-your-home
Ik was even in verwarring, er zijn minstens twee Emile Nijssen's op T.net.
Je hebt Mux en WeeJeWel, dat zijn dus twee verschillende Tweakers :).
Haha precies, ik was ook al aan het kijken met die namen. Toch wel 2 personen en beide met eigen bijzondere projecten. Wat een toeval zeg! :P
It's all in the name!
Haha blijkbaar. Misschien moet ik dan ook maar overwegen om mn naam te veranderen, hahaha O-) O-)
Anoniem: 605225
@WeeJeWel30 juni 2014 13:07
Hey Emile.
Als HCC Domotica platform willen we jullie graag ondersteunen met een pledg 239,-
Helaas nu eindelijk toestemming is is de kixstrat gesloten
Is er nog een mogelijkheid ?
DIGITALEWONING@COMPUSERS.NL
Leuk gemaakt! Stomtoevallig zat ik gister juist aan iets soortgelijks te denken voor mijn raspberry pi toen ik Jasper ergens tegenkwam. Bij binnenkomst iets roepen als "lichten aan" leek me een grappig idee. Maargoed, dit is 10 stappen verder ;-)

Overigens 6329 euro van de 100k... Benieuwd of ze dit gaan redden.
Moet wel lukken. 40min geleden stond hij 50% lager.

https://www.kicktraq.com/...ng-room-talk-to-your-home

[Reactie gewijzigd door Relief2009 op 28 mei 2014 14:10]

En op moment van schrijven al weer de 25k gepasseerd... ik denk dat ze het wel gaan redden :)
Opzich supertof, alleen jammer dat niet gekozen is voor vertaling buiten de cloud of binnen eigen huis

Wat ik in mijn eigen huis zeg, of deel met mijn dierbaren houd ik graag binnenskamers.

WeeJeWel toont wel aan, welke potentie er zit in the internet of things. En hoe het toepassen van the internet of things modern wonen kan veraangenamen.

[Reactie gewijzigd door 3x3 op 28 mei 2014 13:30]

Leuk in theorie maar dat zal waarschijnlijk onbetaalbaar zijn.
Nee hoor, Google Now kan ook tekst niet opsturen (de tekst komt al in beeld onder het praten (moest je wel activeren bij opties toen ik het nog gebruikte), en pas als je klaar bent stuurt ie de tekst door naar Google), dus dat moet hier ook haalbaar zijn om lokaal te vertalen!

[Reactie gewijzigd door watercoolertje op 28 mei 2014 14:53]

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Kies score Let op: Beoordeel reacties objectief. De kwaliteit van de argumentatie is leidend voor de beoordeling van een reactie, niet of een mening overeenkomt met die van jou.

Een uitgebreider overzicht van de werking van het moderatiesysteem vind je in de Moderatie FAQ

Rapporteer misbruik van moderaties in Frontpagemoderatie.
Google Pixel 7 Sony WH-1000XM5 Apple iPhone 14 Samsung Galaxy Watch5, 44mm Sonic Frontiers Samsung Galaxy Z Fold4 Insta360 X3 Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee