Athom start productie van Homey-controller

Athom meldt dat het de productie van de spraakgestuurde domotica-assistent Homey gaat starten. De productie moest uitgesteld worden wegens een probleem met het infraroodbereik, maar inmiddels is de opdracht voor de start van de productie gegeven.

De fabrikant die de Homey gaat maken in opdracht van Athom heeft drie tot vier weken nodig om de pcb's te ontvangen en het apparaat in elkaar te zetten. Na die periode start de levering aan de mensen die het project via Kickstarter gesteund hebben. Binnen twee weken kan de eerste lichting van kopers de Homey verwachten. Daarna volgen de andere personen die via Kickstarter geld toegezegd hebben en vervolgens komen de andere pre-orders aan bod.

Athom schat vijfhonderd Homey's per week af te kunnen leveren. De productie start later dan het bedrijf aanvankelijk in de planning had, want bij recente testen bleek dat het infraroodbereik veel korter was dan bij eerdere metingen. Dat zou inmiddels opgelost zijn. Athom werkt verder aan een nieuwe website, updates van apps en api-documentatie voor ontwikkelaars.

De Homey, die werkt met stembesturing, is een 'slimme' assistent die dankzij diverse radiomodules verschillende domoticahardware kan aansturen. Het project werd opgezet door tweaker WeeJeWel en zijn compagnon Stefan Witkamp. Tweakers maakte in april onderstaande videoreport.

Door Olaf van Miltenburg

Nieuwscoördinator

10-11-2015 • 18:19

42 Linkedin

Submitter: KroontjesPen

Reacties (42)

Wijzig sortering
Wat ik nog steeds niet helemaal begrijp is dat mensen zo enthousiast zijn over het uiterlijk. Ik wil helemaal geen fluoriserende designbal in mijn huiskamer. Ik wil een vierkant/rechthoekig doosje wat ik in de meterkast kan zetten/hangen.

Verder ben ik zeer benieuwd naar de support en hoe de community dit ding gaat accepteren/adopteren. Daarmee gaat dit ding echt vallen of staan.
Ik wil een vierkant/rechthoekig doosje wat ik in de meterkast kan zetten/hangen.
Dan wordt het erg lastig om een spraakcommando's uit te voeren en IR-signalen uit te zenden.
Spreekbesturing lijkt mij logischer via een apparaat dat je vaak of altijd bij je hebt zoals een smartwatch of smartphone. Homey werkt alleen in de ruimte waar hij staat. Ik vraag me ook af hoe hij presteert in grote ruimtes.

Het doel van een domoticasysteem zou moeten zijn om zoveel mogelijk taken te automatiseren en intelligent te maken zodat je zo weinig mogelijk met het domoticasysteem hoeft te interacteren. Desalniettemin merk ik soms dat het handig is om even snel iets aan of uit te kunnen zetten wat niet werk via makkelijk bereikbare knoppen aan de muur (bijvoorbeeld schrikdraad uitzetten als er kinderen buiten rondlopen). Spraak zou daarbij sneller kunnen zijn dan een app opstarten en door een menustructuur navigeren. Bij andere domoticasystemen kun je spraak integreren via bijvoorbeeld HomeBridge (een NodeJS-server die de HomeKit-api emuleert zodat je een koppeling kunt maken tussen HomeKit en de api van je domoticasysteem).

Voor infrarood zijn oplossingen zoals de interfaces van IRTrans. Deze zijn ook beschikbaar met een ethernet-interface zodat je ze makkelijk overal in huis kunt plaatsen.

Homey doet het overigens wel allemaal voor een zeer lage prijs. Het beheer van het ding is ook erg laagdrempelig.
Op het forum van Homey zijn van die zaken ook al na voren gekomen. Ook dat je soms beter iets buiten je domotica om moet kunnen blijven aansturen bij uitval ervan.
Ook snel zappen gaat met de hand stukken beter. ;)

Als je beide handen vol hebt is het lastig om dan nog je smartwatch of smartphone te kunnen bedienen.
Homey's kunnen straks met elkaar communiceren.

Het is ook voor mij afwachten hoe het in de praktijk hier gaat werken.
Hoezo?
Geef mij er maar een klein subdevice bij voor de speech functies. Kan me niet voorstellen dat dat een heel groot ding hoeft te zijn.. Deze kan ik desnoods zo neer kan zetten dat het met IR mijn devices kan bereiken.

Smaken verschillen natuurlijk, maar ik hoef niet persee een gevaarte prominent in de huiskamer. Na twee keer antwoord op de vraag van visite wat het is ben je dat tenslotte ook wel zat lijkt me ;).
Smaken verschillen zeker, maar hij is toch niet zo groot dat ie prominent in de huiskamer een plaats moet krijgen? Waarom niet boven op een kast (daar komt ie van mij te staan, helaas is de WAF bij mij in huis laag..)?
Ach. als de MIAUW maar niet op je homey gaat liggen. :+

[Reactie gewijzigd door Mezz0 op 11 november 2015 09:08]

Infrarood aansturen vanuit de meterkast? Zal niet meevallen :)
Meterkast is nou niet echt een ideale plek voor een (spraakgestuurd) apparaat dat alle andere moet aansturen. Hij moet juist centraal staan en daarom vind ik het design juist wel weer interessant maar smaken verschillen.
Dank voor de tip, maar draai meer dan tevreden volledig op zwave (HC2) met een losse IR oplossing er naast, gekoppeld met een API.

Echter zijn er natuurlijk altijd wel weer zaken die moeilijk/niet kunnen, zoals bv 0-10v schakelen wat ik graag zou willen kunnen (huisventilatie). KAKU heeft een module van een paar tientjes. Met Z-wave is de enige oplossing die ik ken een module van Vitrum.. En zodra er Vitrum op staat is iets duur (€325)..

Dit is dan ook direct de absolute USP van jullie product mijns inziens, mits de support vanuit de community aanhaakt. Ik ga met veel belangstelling volgen hoe de zaken zich ontvouwen. Ik beeld mijn 'handige' buurman in die straks bij de Mediamarkt in een opwelling een Homey meeneemt, met vanaf internet een mis van diverse, exotische actoren/sensoren op diverse protocollen en in hoe verre dat dan inderdaad eenvoudig werkt, zoals mijn doorsnee-buurman dat zou verwachten.

Begrijp me overigens niet verkeerd; ik denk dat jullie in potentie een waanzinnig mooi product hebben neergezet, wat het volgende stapje in de algehele acceptatie van domotica zou kunnen gaan betekenen. Ik ben heel benieuwd naar de toekomst. Heel veel succes gewenst! Zelf zal ik er ook wel eentje kopen tzt, maar meer voor de spielerij en om te testen. In ieder geval niet voor in de woonkamer om de aangegeven redenen, maar dat is natuurlijk voor iedereen iets persoonlijks :)
Ik was hem al weer bijna vergeten...
Ik ben benieuwd naar het apparaat. Ik ben bang dat het tegen gaat vallen, vooral omdat er apparaten zijn die je er niet mee kunt bedienen.
Maar ik ben heel benieuwd naar de feature set en een uitgebreide review.
Ik ben bang dat het tegen gaat vallen, vooral omdat er apparaten zijn die je er niet mee kunt bedienen.
in de wereld van domotica is dat eerder regel dan uitzonderingen. De homey is tot nu toe een van de eerste apparaten die 7 standaarden ondersteund en dus kan aansturen. Normaal heb je een controller die 1 of 2 standaarden aankan.
Een standaard ondersteunen is 1 ding, dat heb je met een paar software stacks zo geregeld.. Vervolgens zorgen dat alle compatibele apparaten vaan een standaard ook daadwerkelijk ondersteund worden is een heel ander verhaal, bv bij zwave wordt door de leveranciers de standaard nogal eens vrij geinterpreteerd. Kijk naar een fibaro of ander device waar lang niet alles (soms bewust) ondersteund wordt. Vervolgens mag je dat in dit geval nog een keer x7 doen en moet de software er voor zorgen dat onderling de communicatie uitgewisseld wordt. Als developer bij domoticz viel met dat soms zwaar tegen, ik wens de heren veel succes met de support...

Grootste probleem hierbij is ook dat veel mensen gewoon te weinig kennis en teveel verwachtingen hebben. Alles inpluggen en gaan met die banaan is niet de huidige domotica stand van zaken helaas. Ik heb vorig jaar bij een domotica bijeenkomst de homey ff gezien en de overduidelijk ge-enceneerde voice control, ik heb niet bepaald het idee dat dat allemaal al perfect werkt of ooit gaat werken. Gezien de hoeveelheid protocollen is dit een leuk zwitsers zakmes, maar je moet wel ff weten hoe ie open moet..

[Reactie gewijzigd door CopyCatz op 10 november 2015 20:15]

Sorry hoor maar in mijn optiek heb je het dan ook gewoon niet over een standaard. Sure als bepaalde dingen optionele toevoegingen zijn dan is het niet heel erg en kan het per apparaat verschillen (afhankelijk van de functie van het apparaat) maar ik mag toch aannemen dat er gewoon een fatsoenlijk protocol is waarin ook alle vitale basis functies gewoon als standaard zijn gedeclareerd?

Vrij interpretatie zorgt juist voor markt versplintering met proprietary software aansturing. Erg storend als je het mij vraagt.

Edit:

Aan de guys hieronder:

Als het dus zo erg is dan is het dus eigenlijk geen standaard, maar alleen een naam. Sorry, maar als we op die manier met bv de usb standaard om zouden gaan dan was dat een grote ramp geweest.

Maar goed als dat zo is dan kan ik me alsnog de reactie van copycatz niet echt inbeelden. Andere controllers hebben daar dan toch ook last van?

[Reactie gewijzigd door supersnathan94 op 11 november 2015 07:54]

@CopyCatz gebruikt een onofficiele Z-Wave stack, dan is het inderdaad wat lastiger.
Z-wave is wat dat betreft een kleine ramp hoor. CopyCatz heeft het in mijn ogen niet beter kunnen verwoorden. Zaken die op de ene gateway werken kunnen het zomaar op een andere gateway niet, of slechts beperkt doen. Wanneer je vervolgens je firmware updatet kan het weer helemaal anders zijn.

Zelf een standaard respecteren is één, maar de fabrikanten van de diverse spullenboel is helaas een tweede. Mensen gaan in een doldwaas enthousiasme van alles en nog wat kopen en verwachten dat het 'gewoon' allemaal werkt dadelijk.. Ik ben heel benieuwd! :)
Als het dus zo erg is dan is het dus eigenlijk geen standaard, maar alleen een naam. Sorry, maar als we op die manier met bv de usb standaard om zouden gaan dan was dat een grote ramp geweest.
Het is wat minder eenvoudig dan het lijkt. Z-wave is als communicatieprotocol wel goed gestandaardiseerd. Vervolgens moet er nog voor gezorgd worden dat apparaten met veel verschillende soorten functionaliteit (vaak ook nog gecombineerd in één enkel apparaat) met alle domoticasystemen gaan samenwerken. Z-wave heeft een uitgebreide set van device profiles. Toch lukt het blijkbaar niet om apparaten altijd met de standaard device profiles te laten werken.

Usb heeft hetzelfde probleem. Waarschijnlijk heb jij wel eens een driver voor een usb-apparaat moeten installeren omdat het besturingssysteem standaard niet overweg kon met het apparaat.
Ik vind nergens de source op hun site, enkel een SDK. Of is "volledig open" alleen een marketing term?
Enkel SDK, wat momenteel mijn grootste struikelblok is. Gezien het verdienmodel de hardware zou zijn, toch een gemiste kans. Ik vermoed dat ze later nog wat euros uit hun appstore willen persen. Imagine de reeds opgebouwde power&ervaring van domoticz met de vernieuwendheid van de homey....

Weet iemand of je het kan uitbreiden met een 'draadloze' IR module ? en/of 'draadloze' micro ? Dan kan ie toch weer de meterkast :-D Als ze de software-ondersteuning vlotter op orde krijgen dan hun hardwareproductie geloof ik er wel in ndat dit een bommetje kan worden.

[Reactie gewijzigd door ebx op 10 november 2015 23:32]

Volgens de antwoorden op het form en de presentaties is het niet de bedoeling dat er geld voor de app's uit de store wordt gevraagd.
Wel kan iemand uit de communetie een speciale app voor een ander of anderen maken.
De hardware zou dus de enige inkomstenbron zijn.

Nu de hardware klaar is komt er meer tijd vrij voor de software en het nieuwe form
De vertraging in de hardware heeft al wel meer software opgeleverd.
Ook de open source komt zo laat mogelijk om alle wijzigingen mee te nemen.

[Reactie gewijzigd door KroontjesPen op 10 november 2015 23:34]

Apparaten zoals?

Ik denk dat ze met de ondersteunde standaarden een hele goede zet doen.

[Reactie gewijzigd door Alexmoorlag op 10 november 2015 18:43]

Als je een standaard ondersteund als fabrikant dan ondersteun je standaard al de meeste features, ik heb thuis Danfoss living connect radiator sturing (stadsverwarming) en die kunnen eigenlijk door elk apparaat die Z-wave kan besturen bediend worden, omdat zowel de Danfoss modules als de controller aan de Z-wave standaard voldoen.
Dus ik neem even aan dat de Homey standaard ALLE Z-wave apparaten kan besturen zonder veel moeite (ik heb zelf Benext en die kan dat ook).
Goed nieuws! Ik heb er vertrouwen in dat Homey heel veel mensen gaat helpen bij het aansturen van hun domotica.

Ik blijf dit volgen want het gaat natuurlijk niet lang meer duren of een deel van mijn 433 MHz apparatuur gaat het begeven of wordt vervangen. Tot die tijd red ik het wel even met mijn HomeWizard. Stuk minder mogelijkheden misschien maar voor nu voldoet het. En als ik die vervang zijn er altijd weer andere "starters" die wat met mijn HW aan kunnen :+
Ik vind het al een heel goed begin dat ze wachten met uitbrengen tot een belangrijke hardware-issue verholpen is. Menig bedrijf bezwijkt onder de druk om snel op de markt te komen en accepteert enkele bugs / problemen in de eerste serie :)
Zo te zien geen rj45, lijkt me wel een nadeel in sommige gevallen
Leuk, ben benieuwd! Ik zal hem als Geek Backer dan hopelijk onder de Kerstboom kunnen leggen. Onee, gauw uitpakken en zorgen dat ik spraakgestuurd de kerstverlichting en Sky Radio kan aanzetten natuurlijk :+ Ben benieuwd wat de eerste reacties zijn, hoop voor de jongens dat ze veel succes ermee hebben. De voorbereiding was in elk geval heel goed!

[Reactie gewijzigd door rb338 op 10 november 2015 19:20]

Hoop dat hij eerder binnen is. Appje voor de kleuren erop, muziekje erbij en dan kan homey als alternatieve kerstboom dienen :)
Klinkt goed, misschien een draadje op tweakers.net aanmaken voor iedereen die met Homey zijn domotica aanstuurt?
Pas hier op de stream pakte ik nog een stukje mee met Emile Nijssen waar hij vertelde dat het verdienmodel van Athom is gebaseerd op de verkoop van hardware. Dat is wat mij betreft al een groot pluspunt wat ze voor hebben op andere merken als Amazon en Google Nest.
Ik ben benieuwd, als het successvol is, wordt het vast opgekocht door Google. Productie gaat dan toch naar China en weer een Nederlands product weg uit Nederland :D
Ik moet persoonlijk zeggen dat ze het goed aanpakken. Een terecht mooi product.
Ook de documentatie is goed. Applicatie gemaakt in NW.js, dus lekker multiplatform. Modern product gewoon. :)

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Kies score Let op: Beoordeel reacties objectief. De kwaliteit van de argumentatie is leidend voor de beoordeling van een reactie, niet of een mening overeenkomt met die van jou.

Een uitgebreider overzicht van de werking van het moderatiesysteem vind je in de Moderatie FAQ

Rapporteer misbruik van moderaties in Frontpagemoderatie.
Google Pixel 7 Sony WH-1000XM5 Apple iPhone 14 Samsung Galaxy Watch5, 44mm Sonic Frontiers Samsung Galaxy Z Fold4 Insta360 X3 Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee