Disney Research toont smartwatch die aangeraakte objecten kan herkennen

De onderzoeksafdeling van Disney heeft samen met de Carnegie Mellon University een proof-of-concept gemaakt van een smartwatch die aangeraakte objecten kan herkennen. De EM-sense doet dat door elektromagnetische signalen te analyseren.

Veel objecten geven elektromagnetische signalen af; zodra men een voorwerp aanraakt, komen deze signalen het lichaam binnen. Het wearable-prototype van Disney Research en de universiteit van Carnegie Mellon vangt deze signalen op en kan volgens de onderzoekers vervolgens vaststellen welk voorwerp of object de drager van de smartwatch aanraakt. De onderzoekers hebben hun bevindingen gepubliceerd in een paper en tonen in een proof-of-concept-video hoe de techniek in de praktijk zou kunnen worden toegepast.

Helaas!
De video die je probeert te bekijken is niet langer beschikbaar op Tweakers.net.

In de paper beschrijven de onderzoekers dat ze een goedkope software-gedefinieerde radio-ontvanger hebben omgebouwd tot een sensor die elektromagnetische signalen kan waarnemen. Bij het prototype is deze radio-ontvanger aan de onderkant van de smartwatch gemonteerd. De wearable zelf lijkt erg veel op de Samsung Galaxy Gear-smartwatch. Het maken van de aanpassingen zou volgens de onderzoekers minder dan 10 dollar hebben gekost.

De signalen die de radio-ontvanger binnenkrijgt, worden geanalyseerd en met behulp van machine learning kan de EM-sense vaststellen welk object of apparaat de drager van de wearable aanraakt. Alle objecten die elektrisch of elektromagnetisch zijn, zouden geclassificeerd kunnen worden. Daarnaast kunnen ook grote metalen objecten zaken als deuren, meubels en kozijnen worden herkent volgens de onderzoekers. Ze claimen dat in hun tests een nauwkeurigheid van 96,1% werd behaald.

Door te herkennen welk object de drager van de EM-sense aanraakt, kan de smartwatch een goede inschatting maken waar de gebruiker mee bezig is en daarop inspelen met een andere actie. Zo wordt er bijvoorbeeld automatisch een timer ingesteld zodra de gebruiker een tandenborstel vastpakt. Ook kan de EM-sense de drager vertellen welke afspraken hij heeft zodra hij de deur van zijn kantoor opent.

Of en wanneer de techniek van de EM-sense daadwerkelijk op de markt gaat komen is nog niet bekend. Disney Research is een internationaal netwerk van onderzoekslabs. Eerder presenteerden ze een algoritme voor het maken van panoramavideo's aan de hand van beelden uit meerdere camera's.

EM-sense Disney Research

Door Julian Huijbregts

Nieuwsredacteur

10-11-2015 • 18:02

36

Reacties (36)

36
36
30
0
0
0
Wijzig sortering
Heel gaaf concept/idee/prototype, maar het nut ontgaat me wel een beetje, je ziet immers wat je oppakt :+
Het zou dus al iets kunnen toevoegen voor blinde mensen... ;)
Of voor enkelband dragers (In Belgie worden gevangen onder voorwaarden thuis gezet met een elektronische enkelband)
Als de enkelband niet enkel de positie kan detecteren, maar ook wat de gevangen allemaal aanraakt...wapen...electronica die zou kunnen dienen voor de enkelband beveiliging te omzeilen...dan kan dat tegen hem gebruikt worden.

Voor veroordeelde cocainegebruikers: een armband dat een sms stuurt naar de procureur voor te laten weten dat de gebruiker weer bezig is...

Voordeurklink die een speciaal patroon uitzenden, kunnen als sleutel dienen voor het slot automatisch te laten openen als de gebruiker de deur wil openen.

[Reactie gewijzigd door sebastienbo op 23 juli 2024 01:40]

De vraag is of de privacy het toe laat, want dat zou een bijna 1:1 "toezicht" zijn. Ik kan me voorstellen dat daar veel oppositie tegen is. Je bent niet voor niets vrijgelaten...
Je bent eigenlijk niet vrijgelaten, je bent onder huisarrest (voor het gevangenis capaciteit probleem op te lossen)
OT: gevangenis capaciteit probleem... de VVD is 'streng' maar er worden alleen maar gevangenissen gesloten...
Disney Research?
http://www.disneyresearch.com/research-areas/

Ik denk dat het meer richting robitica gaan om een vorm van redundantie te hebben of een extra vorm van check.
Het kan ook goedkoper zijn om deze vorm van techniek te gebruiken dan door middel van camera-techniek.
Ja maar, hoe gaan die het horloge dan aflezen? ;)

En oke, tuurlijk, het kan ook met audio, maar dan nog, ik denk dat de gemiddelde blinde mens zelf toch wel weet wat waar ligt, en het anders aan de vorm zal voelen? (ken er persoonlijk geen dus misschien schat ik het verkeerd in hoor)
Uhm, maar hoe gaan die het display aflezen dan? :?
Ja, we moeten denk ik iets heel erg complex en innovatiefs gaan bedenken om tekst op een scherm naar audiosignalen te transmuteren, waarna vervolgens dat wellicht in een bepaalde vorm van digitale spraaknabootsing (we kunnen beginnen met letter voor letter, maar dit kan ongetwijfeld ook in primitieve klanken herkenbaar als woorden kunnen) weer 'voorgelezen' kan worden. Ofzo.

8)7
De app kan reageren op wat je vastpakt. Zou het wreed handig vinden als mijn smartwatch de tea timer app start als ik de waterkoker pak, en ook de juiste tijd instelt bij welke theesoort ik pak ;-)

BTW dit is net als LASER, destijds was het een mooie oplossing - maar het probleem moest nog uitgevonden worden. Nu niet meer weg te denken.

[Reactie gewijzigd door jegelie op 23 juli 2024 01:40]

Begrijp me niet verkeerd, zou ik ook cool vinden, maar dat zal voorlopig echt nog toekomst muziek zijn, kijk naar de video en je ziet al dat bijv de dremel boor en schuurmachine pas gedetecteerd worden als ze aangezet worden, want dan geven ze de elektromagnetische straling pas af, zelfde met de trackpad van die macbook, ik zou graag zien dat het werkt als de laptop uit staat, maar dat laten ze niet zien.

En ja, een theezakje heeft (nog?) geen chips of andere hardware, dus zelfs al ziet de wearable op dat moment dat je een stukje papier vasthoud (wat best kan, als de sensors ontzettend gevoelig zijn) dan weet het nog niet dat je een theezakje vast houd, en de smaak is helemaal nog een brug te ver.

Hebben we als laatste nog de verschillende deurknoppen, dat is waarschijnlijk een kwestie van statische electriciteit meten, maar ja, dat ze verschil zien tussen een deur en een achterdeur is zeer waarschijnlijk alleen voor de demo zo getoond, de smartwatch weet natuurlijk niet waar de deurklink aan vast zit, heb je in je huis overal dezelfde deurklinken (wat vrijwel iedereen heeft) dan ziet de wearable die allemaal als hetzelfde object.
zelfde met de trackpad van die macbook, ik zou graag zien dat het werkt als de laptop uit staat, maar dat laten ze niet zien.
Daar gaat het ook helemaal niet om. Het inloggen op de laptop wordt een stuk eenvoudiger en veiliger. Ik gebruik zelf Knock2unlock icm fingerprintID en een heel sterk wachtwoord. Zodoende hoef ik het wachtwoord niet in te toetsen in bv de trein of in college en kunnen potentieel jatratten het wachtwoord niet afkijken. Willen ze mijn laptop jatten, moeten ze en of het wachtwoord al weten of ook nog eens mijn telefoon stelen en mn duim er af jassen. Anders komen ze er gewoon niet in.
Veiliger? hoe dat dan? denk je dat je zonder het horloge niet meer in kan loggen? lijkt mij van niet, is de batterij van die smartwatch leeg kom je je computer niet meer in, dus er is hoe dan ook een andere route beschikbaar, om nog maar niet te spreken over het faken van bluetooth verkeer.

Ennuh, sorry, maar vingerafdrukken zijn niet veilig, het is zelfs dom te noemen dat iedere telefoon bouwer dat nu inbouwd, hier een leuk recent artikel over het probleem (in het engels)

Het komt erop neer dat [1] vingerafdrukken heel makkelijk te achterhalen zijn, behalve dat je ze overal achterlaat kun je zonder veel moeite van een foto een vingerafdruk afleiden, en [2] je kan je vingerafdruk niet veranderen, heeft iemand je vingerafdruk, hebben ze je login voor overal waar je nu en in de toekomst je vingerafdruk gebruikt, en dan nog [3] een vingerafdruk scanner moet 'ongeveer hetzelfde' als goed genoeg zien, het probleem is dat je dat moeilijk kan hashen, waar een wachtwoord 1op1 overeen moet komen (en het daarom mogelijk is gehashte versies te vergelijken) mag een vingerafdruk een gedeeltelijke match zijn, maar dan krijg je natuurlijk een andere hash, dus geen match.
Snap je dan echt niet dat de combinatie van verschillende technieken (die opzicht zelf niet per se 100% veilig zijn) altijd veiliger zijn dan afzonderlijk van elkaar?

Het voorbeeld van mijn Macbook. Stel ik heb een wachtwoord van 8 random karakters (gewoon online laten genereren). Nu kan ik dit uit mijn hoofd leren en iedere keer intypen, maar een dief hoeft maar vijf seconden slow motion film van mij te maken terwijl ik in de trein zit en hij kan mijn wachtwoord achterhalen. En met de steeds drukker wordende treinen is de kans groot dat het normaal is als mensen naast je staan met hun telefoon terwijl jij gewoon lekker zit te werken. een simpele snatch en grab op het station is daarna erg eenvoudig door de drukte die er is. Je hebt het wachtwoord en het apparaat en klaar. Clean install, hallo €2000. ja?

Goed nu mijn opstelling. Random gegenereerd PW van 20 karakters alfanumeriek. Vervolgens op mijn telefoon een app die een signaal kan sturen naar mijn mac dat dit wachtwoord ingevoerd moet worden (software keypress), maar alleen als het wachtwoord wat mijn telefoon verstuurd overeenkomt met het wachtwoord wat mijn laptop heeft (2e password dus) en vervolgens moet dit allemaal ook nog geauthenticeerd worden door mij dmv een vingerafdruk.

Hoe dan ook kost het een dief bij Methode 2 vele malen meer tijd om een laptop te stelen zodanig dat hij er ook wat mee kan. Er zijn drie stappen waar een Password/authenticatie om de hoek komt kijken ipv 1 en dat ook nog verspreid over meerdere apparaten (eerst toestel en mac die zich in de buurt van elkaar moeten bevinden, vervolgens toestel authenticatie en als dat klopt gaat de mac pas wat doen).

Het gaat er helemaal niet om dat bepaalde dingen eenvoudig zijn of structureel verkeerd geïmplementeerd of whatever, deze discussie is hier al vele malen voorbij gekomen en slaat nergens op. Enig idee hoe lang het duurt voordat je een redelijke vingerafdruk van een specifiek persoon ergens vandaan haalt die gebruikt zou kunnen worden voor dergelijke doeleinden?

Apples fingerprintID is al voor de gek gehouden, maar het koste wel ruim 24 uur aan tijd voordat deze methode ook daadwerkelijk de boel kon foolen.

Punt 3 is overigens niet helemaal relevant. De scanner hoeft in principe niks te hashen. jij gaat uit van de traditionele manier van wachtwoorden uitwisselen. Een pw hashen dat doorsturen en vervolgens 2 haasjes vergelijken. De vingerafdruk scanners in telefoons geven alleen helemaal geen hash door. Alleen "jo dit klopt" of " nope, probeer nog maar eens".

We weten al jaren hoe vingerafdrukken in elkaar zitten en we gebruiken ze om mensen mee te identificeren. Hoe vaak komt het voor dat vingerafdrukken van twee mensen exact hetzelfde zijn? Juist bijna nooit. Ja er zijn in het verleden mensen veroordeeld omdat hun afdruk kennelijk op de scene was gevonden, maar dergelijke prints zijn verre van nauwkeurig en schoon. Bij mijn telefoon is dat bijvoorbeeld wel het geval en hoewel een vinger ook verouderd en de print daarmee ook iets veranderd zal deze in dat opzicht waarschijnlijk makkelijker te profilen zijn, Ik gebruik hem immers per dag tientallen keren op dezelfde scanner (die er dan van kan leren als het goed geïmplementeerd wordt).
Maar niet iemand die bijvoorbeeld blind is. En daar kan dit enorme uitkomst voor zijn ;)
Hij of zij hoeft nu alleen zijn wearable er tegenaan te houden, en als er dan een klein speakertje in zit, kan de wearable hetgeen voor hem opnoemen.
Top ontwikkeling dus naar mijn mening.

[Reactie gewijzigd door SSDtje op 23 juli 2024 01:40]

Anoniem: 399807 @43436511 november 2015 15:49
Ik vind er niets gaafs aan. Dit is weer een privacy eroderend concept.

"De signalen die de radio-ontvanger binnenkrijgt, worden geanalyseerd en met behulp van machine learning kan de EM-sense vaststellen welk object of apparaat de drager van de wearable aanraakt. "

Dus de geheime dienst en de advertentie industrie via sociale media weten naast ALLES straks nog MEER, namelijk niet alleen wat je interesses zijn, wie je kent en waar je bent etc. ad infinitum, maar ook wat je doet en waar je mee in aanraking komt.

En nee, het gaat er niet om of dit een realistisch concept is of niet en technisch haalbaar of dat 'het niet zo'n vaart zal lopen', het feit dat er er 'mensen' zijn die überhaupt zoiets bedenken vind ik tergend.

Dit soort nerds zijn de gevaarlijkste mensen in de wereld.
tandeborstel vast : 3 minuten aftellen
computer : unlock sequence
de deur van je werk : check emails
...

zalig prototype !
Anoniem: 166774 @svennd11 november 2015 11:30
Klinkt afgrijselijk wat je daar beschrijft. Ik heb geen timer nodig als ik mijn tanden sta te poetsen. Ik doe het al mijn hele leven, en als ik daar nu ineens een timer voor nodig heb is er duidelijk wat mis met me.
Jij niet maar dat was wat wij vroeger leerden hoe lang je minimaal moest poetsen. Hoe jij een +1 krijgt en ik een 0 snap ik compleet niet.
Heb zo'n gevoel alsof ik ook zoiets een paar jaar geleden had gezien aleen toen was het no geen smartwatch. (maar kan zo 1-2-3 niets terug vinden)

De voorbeelden die men geeft zijn opzih ook wel zeer handig voor een smartwatch. Mooie vooruitgang.
Klopt, die gedachte kwam bij mij ook op. Een aantal jaar geleden kwam Disney al met Touché, en technologie die verschillende vormen van aanraking van objecten kan herkennen.

http://www.disneyresearch...nsing-for-the-real-world/
Dat was het inderdaad, na het zien van het filmpje is het dus niet helemaal hetzelfde maar heeft wel met aanraking te maken.
Een toepassing zou kunnen zijn dat elk mens of dier zo'n ding ingebouwd krijgt om te achterhalen wat er bij bijvoorbeeld een crimescene zou kunnen zijn gebeurd.
Je kan nu al zo veel meten:

- Welke objecten heeft je lichaam aangeraakt
- De acceleratie van lichaam/lichaamsdeel (afhankelijk van waar de chip zich bevindt).
- Hartslag
- Temperatuur van je huid
- Hoe je ongeveer hebt gelopen (Stappenteller) als het ook de staan en zitpauzes registreert.
- Locatie in het huis
- Locatie buiten het huis

En natuurlijk de datum en het tijdstip van al deze gegevens.

In de toekomst zou er zelfs een blackbox voor ieder mens kunnen zijn.

[Reactie gewijzigd door XthinkZ op 23 juli 2024 01:40]

privacy is dan wel volledig weg, hoewel in een perfecte wereld dit heel nuttig zou zijn ja.
Voor blinden mensen zie ik hier ook nog wel een toepassing voor, al kan het denk ik niet vertellen of je een pot pasta of pindakaas vast hebt
Gelukkig kunnen ze nog ruiken.
Erg vet concept, vraag me af of ze in de dagelijkse praktijk van Henk & Ingrid ook 96,1% nauwkeurigheid behalen, zeker met 'vervuilde' omgevingen ;)
Anoniem: 532949 10 november 2015 18:40
Voor robots gaat dit misschien ook handig worden in de toekomst , zeker als die dingen moeten kunnen oppakken / aanraken. ( denk aan robot's voor in de zorg iets waar al veel geld ingestoken word) dit zou een soort controle voor hunzelf kunnen zijn of ze wel het goede gepakt hebben.

Als dit later aan normale smartwatches word toegevoegd zou dat wel een leuke functie kunnen zijn. doe je je hardloop schoenen aan gaat er vast een timer klaarstaan enz.

Als deze techniek verder ontwikkeld word ( en accuraatheid / gevoeligheid verbeterd wordt) , zou het waarschijnlijk ook mensen kunnen herkennen, zo zou het als beveiliging kunnen werken. Je horloge is alleen door jou te gebruiken.
On-the-fly werkinstructies voor montagestappen als toepassing zie ik uiteindelijk nog wel gebeuren.
Nooit meer het verkeerde schroefje in het verkeerde plankje! Wordt de nasleep van een dagje Ikea toch een stuk gezelliger van :+
Dit in combinatie met Google Now kan de functionaliteit van Google Now enorm opschroeven. Nu is het meestal nog dat je naar de pagina toe moet om bepaalde "voor jou bedoelde" informatie te bereiken. Wanneer dit goed zal werken hoef je dat niet meer zelf te doen, maar zal het exact op het moment dat je het nodig hebt worden aangeboden.
Voor de mogelijke toepassingen die aangehaald worden, is NFC toch veel efficiënter en bruikbaarder. Het voordeel daarvan is dat er niet 'gegokt' moet worden wat men vast neemt. Het is gewoon gedefinieerd door de nfc chip. Ook werkt het voor voorwerpen die geen elektromagnetische signatuur hebben.
Het nadeel is dat die chip dan wel ingebouwd moet worden (al dan niet achteraf), wat met bovenstaande techniek niet vereist is.
Doet me een beetje denken aan een ander techniek waar disney research een tijdje mee kwam genaamd botanicus interacticus, waarmee een sensor in de grond bij een plant kon detecteren waar de plant werd aangeraakt.
https://m.youtube.com/watch?v=EcRSKEIucjk

[Reactie gewijzigd door dehim op 23 juli 2024 01:40]

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.