Vodafone en Disney brengen smartwatch voor kinderen op de Europese markt

Vodafone en Disney brengen nog dit jaar de Kids Smart Watch op verschillende Europese markten. Deze 'premium smartwatch' voor kinderen gaat onder andere de bekende Disney-figureren tonen.

Technische details over de Kids Smart Watch geeft Vodafone nog niet vrij. De wearable met Disney-figuren wordt onderdeel van de Smart-Tech-productlijn van het bedrijf, waar ook de onlangs aangekondigde Curve-tracker met gps onder valt.

Verder meldt het bedrijf dat Yves Behar en zijn fuseproject verantwoordelijk zijn voor het ontwerp van de smartwatch. Behar was bijvoorbeeld ook de voornaamste ontwerper van de One Laptop Per Child en het Fuseproject ontwierp onder andere Edge-horloges van Movado.

De Kids Smart Watch verschijnt in ieder geval in Duitsland op de markt. Tweakers heeft de vraag uitstaan bij Vodafone Nederland of de wearable ook hier uitkomt. De Curve-gps-tracker is bijvoorbeeld niet voor de Nederlandse markt aangekondigd.

Door Olaf van Miltenburg

Nieuwscoördinator

15-09-2020 • 08:30

109 Linkedin

Reacties (109)

Wijzig sortering
Nou staat mijn 'privacy-alert' redelijk straks afgesteld, maar hierbij ontplofttie zo'n beetje. Gegevens over locatie en activiteit naar een commercieel bedrijf sturen? Los van privacy: kinderen nóg eerder aan de schermpjes? Het is nu al een serieus probleem voor zowel jong als oud, al die schermen, al die prikkels. Met oprechte en open interesse de vraag: wie zou dit voor zijn/haar kind overwegen en waarom?
Zoals elke privacy schending wordt gepromoot; vanuit angst.

Al die brabantse wijken met grote huizen en oude mensen hangen vol met beveiligings alarmen, camara's, beveiligingsdiensten etc.

Hier wordt ingespeeld op de veiligheid van je kind, zo weet je altijd waar hij is. Als hij buiten aan het spelen is hoef je niet bang te zijn voor kinderlokkers (en kinderporno & pedofilie, the usual suspects), want jij (en de commerciele bedrijven) kunnen altijd zien waar het kind is!

Niks tegen brabant verder hoor, ben zelf een brabo..

[Reactie gewijzigd door Siebelouis op 15 september 2020 14:00]

Mijn zoontje van 8 (toen 7) heeft zo'n Vtech smartwatch gekregen voor zijn verjaardag. Ik heb dat ding "bestudeerd" en moet zeggen dat ik het helemaal niet zo'n slecht ding vond. Daarnaast had het nog iets educatiefs ook (klok kijken, diverse educatieve spelletjes). En hij heeft geen privacy bezwaren in mijn ogen. (geen gps / internet koppeling etc). Wat ik ook meespeelt in een overweging, is dat veel vriendjes hem ook hadden. Dat is waarschijnlijk nog van vroeger toen ik op de Bassischool zat. Al mijn klasgenootjes hadden "The A-team" gezien en waren over de aflevering aan het praten, maar ik mocht het niet zien want "te gewelddadig" (Kwam er pas op volwassen leeftijd achter dat ze altijd mis schoten :X ). Ik zet niet al mijn principes er voor opzij, maar het is wel iets wat mij anders zou kunnen besluiten ook al sta ik er niet helemaal achter.

Verder moet je ook beseffen, dat je een basisschool-leerling nu nog redelijk in de hand hebt. Hoe was je zelf toen je naar het voortgezet ging... alles wat niet mocht gebeurde dan gewoon stiekem. Nu is het moment je kind te leren hoe om te gaan met al deze digitale ontwikkelingen. Hoort in mijn ogen allemaal bij de opvoeding. Als je kind voor deze dingen gaat afschermen, dan kan dat op latere leeftijd misschien veel fouter uitpakken.

Wat ik zelf ook zie als ouder, is dat dit echt een nieuwe generatie is. Wij "oude mensen" willen nog privacy en vinden dat heel belangrijk. Want wij zijn opgegroeid in een wereld dat je eerst 10 keer aan een wieltje moest draaien om iets met iemand anders te delen. Privacy boeit niet zo voor deze nieuwe generatie. Als er iets gebeurd, dan weet iedereen het want het is vast wel door iemand gefilmd en gedeeld. Ze delen zelf alles met elkaar en alles is open.

De oudste van 11 heeft nu Instagram (alleen thuis mag hij dat gebruiken op een oude iphone op wifi) en een YouTube kanaal. Ik probeer hem daar in te coachen met de dingen die hij deelt. En hij gaat daar leuk en positief mee om. Maar er zijn ook momenten geweest dat hij zelf pesterig deed naar klasgenootjes wat hij zelf eigenlijk helemaal niet door had. Dat was een mooi leermomentje voor hem, want sarcasme komt in schrift vaak heel anders over dan mondeling. Instagram... ja super fout natuurlijk, en ik stond er echt helemaal niet achter als ouder. Maar ook hier geld weer dat heel veel klasgenootjes het wel hadden. En de grootste reden om overstag te gaan het toe te staan was het Corona virus. Alle kinderen hebben maanden in quarantaine gezeten. En dit gebruikte de kinderen in zijn klas om contact met elkaar te houden (Video bellen / chatten etc.) Besef dat het een mega impact is voor de alles delende nieuwe jeugd en ze ineens geen contact meer kunnen hebben met elkaar.

afijn: TLDR: Het is een nieuwe generatie, zie het niet te zwart-wit. Social media is een blijvend ding en gaat niet meer weg, dan kan je je jonge kinderen er maar beter mee om laten leren gaan.
Niemand overweegt dit voor z'n kind. De reclame gaat op kinderen gericht worden en die komen zelf met het idee aanzetten bij hun ouders. Dergelijke bedrijven proberen door kinderen te beïnvloeden ouders te bewegen om producten te kopen.
Tja, noem me ouderwets, maar welk kind heeft nu een smart watch nodig ?
Kan Disney goed nagaan waar kinderen interesse in hebben, hoe ze bewegen, waar ze zijn, welke activiteiten ze ondernemen en nog gerichter kinderen targetten. Heerlijk toch. _/-\o_

En niet te vergeten, ouders kunnen dan ook 24/7 hun kinderen volgen. 8-)

[Reactie gewijzigd door KoffieAnanas op 15 september 2020 08:37]

Ik denk in dat opzicht dat Disney daar weinig mee kan.
Het is meer dat Disney zijn naam er opstaat. (Licensies)
Ik denk dat Vodafone denkt; laat ik er een Mickey Mouse op zetten, dan wil een kind het wel omdoen en de ouders het eerder kopen dan een suf blauw of roze ding.
Misschien kunnen ze hier nog even een voorbeeld aan nemen:
Black Mirror - Arkangel
Ik krijg bij deze producten vaak de vibe dat het uiteindelijk meer bedoeld Is voor de ouders. Met GPS je kind in de gaten kunnen houden en weten waar hij/zij is. Kan er helaas niet uithalen of dat met dit product ook zo is. Lijkt me een slechte ontwikkeling, ook kinderen hebben recht op privacy en verdien het vertrouwen dat ze niet steeds in de gaten gehouden worden.

[Reactie gewijzigd door jdh009 op 15 september 2020 08:40]

Wij hebben een soort gelijk apparaatje voor onze dochter (6jr). Maar even aangeschaft nadat mevrouw met een vriendinnetje inderdaad de wijde wereld aan het ontdekken was (en in het dorp liep rond te stappen, drukke wegen etc).
Ze kan er de tijd mee zien (horloge) en ze denkt ook dat dit de enige functie is, geen benul van de gps functionaliteit (hoeft ze ook niet). En hij staat ook niet constant geopend als ze weg is maar soms ter controle vind ik het wel prettig. Als dat ding is op geladen want dat onding kan alleen via een power ank opgeladen worden.
Ze kan er de tijd mee zien (horloge) en ze denkt ook dat dit de enige functie is, geen benul van de gps functionaliteit (hoeft ze ook niet).
Dat vind ik dan weer minder. Ik zie het nut er wel van in deze wereld, maar ik zou mijn dochter (ook 6 jaar) toch echt wel gewoon zeggen waarom ze zoiets krijgt. Als ouder kun je gewoon zeggen 'als je naar buiten gaat hou je 'm om zodat wij je kunnen vinden als er iets gebeurt'.

Liegen tegen je kind over waarom ze een tracker dragen gaat toch ver voorbij waar ik een grens zou trekken.
Mijn kinderen hebben dergelijke apparaatjes niet maar er doen zich altijd momenten voor waarop ze wel handig kunnen zijn lijkt me.

Verder zou ik ook niet zeggen aan mijn kind dat er een tracker in zit. Is dat liegen? Jouw kinderen krijgen dus ook geen sinterklaas en kerstcadeaus want dat zijn ook leugens? :) .

De reden waarom ik het ze niet zou vertellen is omdat ze dan een vals gevoel van veiligheid kunnen kweken. ''Ik mag wat verder van papa en mama lopen want ze kunnen me toch altijd terugvinden''.
Of je bent gewoon eerlijk over wat het sinterklaas feest en hebt allemaal een goede tijd in alle eerlijkheid. Oudere kinderen doen toch ook op die manier aan het feest mee. Het is niet zo zwart wit allemaal. Iets niet vertellen is net zo goed geen leugen, maar heimelijk iemand tracken is ook zo wat. Uiteindelijk is ieder kind en gezin anders en past daar een bepaalde opvoeding bij toch.

Volgens mij is het grotere punt rondom dit artikel dat Vodafone en Disney met specifieke trackers voor kinderen ook weer specifieke gedragkennis opbouwen over locaties waar kinderen vaak komen, welke tijden, of juist wel eens alleen zijn, etc... zulke data mag je hopen dat die heel goed afgeschermd blijven ook bedrijfsintern en heel snel weer verwijderd worden. Want van geo data is al lang bekend dat je met wat combineren al snel personen kunt identificeren uit die 'anonieme' data.
Het is niet meer dan een elektronische ketting waar de kinderen aan gelegd worden.
Jonge kinderen moet je eigenlijk continu in de gaten houden, want hun gevoel voor gevaar is belabberd. Zo'n GPS-tracker voorkomt echter niet dan je kind tussen de auto's door een (drukke) weg op rent omdat de bal nu eenmaal de weg op waait of er een vriend of vriendinnetje aan de overkant voorbij komt. Een GPS-tracker geeft dan alleen maar schijn-veiligheid.
Privacy is voor jonge kinderen niet echt een issue. De ouders horen eigenlijk continu te weten/zien wat zo'n kind doet. Daarbuiten hoort de privacy tot 13 jaar gewoon absoluut te zijn. Bedrijven die de privacy van kinderen schenden zouden ook echt hard aangepakt moeten worden.
Weet je, het is helemaal zo erg niet om je kinderen een beetje in de gaten te houden. Toen ik een jaar of 8 of 9 was, besloot een jongen in mijn straat dat we met onze fiets op pad konden en hij wist wel een cool plekje om te bezoeken. Het was nog niet eens heel ver, maar we waren wel vele uren en uren langer weg dan gepland. Voor mij redelijk uniek. De hele straat werd opgetrommeld om ons te vinden. Het beeld van mijn moeder, naast de bank met haar hoofd op de bank in haar armen, volledig in tranen van paniek toen de buurman mij thuisbracht zal ik nooit vergeten.

Dus ja, waarom zou het fout zijn om iets te gebruiken om dergelijke situaties te voorkomen. Juist omdat kinderen wel eens kinderen kunnen zijn en wel eens domme dingen kunnen doen zoals op de fiets naar een ander dorp te fietsen. Het is niet wezenlijk anders dan non-tech oplossingen als dog tags met je adresgegevens.
Toen mijn kinderen pubers waren zaten ze samen met mij en mijn vrouw vrijwillig in een find my friends bubbel. In de eerste plaats om wanneer het nodig was te kijken hoe ver iedereen nog van huis was om etenstijd te plannen. Zij konden ook zien hoe ver wij van huis waren als ze met een vriendje of vriendinnetje alleen thuis waren. Toen mijn dochter een ongeval had en zo in de war was dat ze niet meer kon beschrijven waar ze was konden mijn oudste zoon en ik onmiddellijk ter hulp snellen. Technologie kan altijd misbruikt worden maar dat hoeft niet zo te zijn.
Disney = kleine kinderen. Ouders hebben niet alleen het recht maar ook de plicht te weten waar die kinderen zich bevinden. Qua locatie heeft deze leeftijdsgroep geen privacy recht tov de ouders.
Pubers, zou een ander verhaal zijn. Maar die kopen geen Disney watch meer.
Als ouder van een 7-jarige zie ik wel een case voor zo'n product. Mijn zoontje gebruikt nu "Spotter" - ook een soort smartwatch met GPS. Via een app kunnen wij als ouders zien waar hij is en hem bellen via zijn horloge als hij naar huis moet komen. Op deze leeftijd is dit handig, vooral als hij zelf naar buiten gaat om met zijn vriendjes te spelen op het schoolplein in een stad met 60.000 inwoners. Er komt een tijd (jaar of 10/11?) waarop ik vind dat we dit niet meer moeten doen omdat hij ook recht heeft op privacy.

Blijft een soort ethische afweging - veiligheid tegenover privacy. Voor jonge kinderen (<9) vind ik de veiligheid belangrijker, voor oudere (>12) de privacy, er tussenin is een grijs gebied.
Ik ben er redelijk gerust in. [sarcasme aan] Het hele stralings gebeuren is inderdaad voer voor complot theoristen. Die kunnen zich helemaal uitleven, niet gehinderd door een gebrek aan feiten uit gedegen wetenschappelijk onderzoek. Die kunnen gemakshalve prima vervangen worden door anekdotes of pseudo wetenschap. [sarcasme uit]

Voor mij zou dit geen beperking zijn geweest, maar Spotter heeft geen Bluetooth en gebruikt volgens mij 2G (alleen bellen en ik vermoed gprs voor locatie doorsturen), wat al meer dan 20 jaar bestaat, zonder aantoonbare negatieve effecten.
Zoveel te beter. Het was een oprechte vraag en geen uitnodiging tot sarcasme, trouwens b :) Ik heb zelf ook een hekel aan complot theorie gekken die gsm masten in brand steken.
Ik dacht alleen dat ze direct contact van smartphones met de huid/hoofd afraden, zeker bij kinderen. Maar misschien is het wetenschappelijk inzicht al uniformer tegenwoordig en is er geen enkel risico. Ik volg het niet op de voet.
Heb je hier ook een onderbouwing voor? Als in een bron naar een onderzoek die dit bevestigd.
Zou me juist lijken dat als kinderen meer risico nemen en meer zelf op pad gaan juist eerder zelfstandig zijn dan kinderen die overal wachten op papa en mama en niks uit zichzelf durven doen.
Ik kan geen onderzoeksrapport tonen die de waarde van zelfstandigheid vergelijkt met en zonder absolute controle van de ouders maar het is algemeen bekend dat kinderen moeten leren om zelfstandig te worden. Als je de hele dag je ouders aan de pols hebt dan zal dit een kind best eens heel onzeker kunnen maken. Want wat als je ouders in eens niet meer binnen handbereik (of onder de knop) zijn? @Maestro J verwoord het misschien iets anders maar ik snap zijn beredenering volkomen.

Ik denk ook dat het onnodig is om je kinderen te moeten monitoren. Kregen wij als kind ook een GPS tracker om onze pols? Ik niet, en ik ben toch redelijk goed terecht gekomen. Het zit een beetje in onze cultuur om tegenwoordig overal maar bang voor te zijn en vooral je kinderen overal maar voor te moeten beschermen. En wat heb je precies aan die GPS tracker? Een eventuele ontvoerder smijt dat ding als eerste het raam uit. Het zou hooguit kunnen helpen als je kind echt kwijt is. Hoe vaak gebeurt dat? En hoe vaak wordt het kind (zonder GPS) ook gewoon gezond terug gevonden?
Maar goed, dan geef je de kids een smartwatch zonder dat je erbij vertelt dat er GPS op zit en papa en mama je de hele tijd in de gaten houden.
Denk zelf, eveneens zonder gefundeerd onderzoek, dat het wel los zal lopen. Ik denk niet dat het dragen van een smartwatch bij kinderen zal leiden tot minder zelfstandigheid. Eerder het tegenovergestelde: "Ga jij lekker buiten spelen.. als papa je appt kom je naar huis.."
Eigenlijk net als vroeger.. "als de lantaarnpalen aan gaan kom je naar huis" maar dan lekker modern.
Ik denk dat de manier waarop je er mee omgaat een groot verschil kan maken. Maar als het kind weet dat hij de hele dag digitaal gevolgd wordt dan zal dat in zekere mate invloed hebben lijkt me. Je kunt je daarnaast afvragen welk probleem die smartwatch probeert op te lossen. Is het letterlijk een gadget voor kinderen of is het een tool voor de ouders?
Kinderen die bang zijn om ergens heen te gaan, maar niet meer als papa en mama het kunnen zien? :?

Volgens mij heeft Meastro J gelijk hierin, in elk geval in het verantwoordelijkheidsgevoel. Als je steeds in gedachten hebt dat papa en mama je wel komen redden en zelf dus niet meer hoeft op te letten...
Maar ook van jou is het een 'volgens mij' gevoel.
Ik kan me vinden in je gedachte.. maar kan ook de andere kan op beargumenteren.. dat juist kinderen met zo'n ding een veilig gevoel krijgen (papa en mama weten waar ik ben) dus ik kan net wat meer gaan ontdekken en daardoor eerder dingen doen dan andere kinderen dat zouden doen en juist daardoor sneller zelfstandig zijn.. want ze hebben meer ervaring opgedaan. Snap je mijn punt? Vandaar mijn vraag of dit ooit is onderzocht en of hier een bron voor is.. ik vind het best interessant namelijk.
als je geïnteresseerd bent in wat een gevoel van 'papa en mama zijn altijd in de buurt' doet met een kind, dan moet je je verdiepen in de hechtingsleer. Is niet persé één onderzoek, maar een hele theorie hierover, gebaseerd op een hele verzameling onderzoek. Nog beter dan één losse studie dus.

Je kunt gelijk je afvragen wat het gevoel van "God is altijd bij me" doet met een kind, als dat kind religieus opgevoed word. Ook hier kun je in de hechtingsleer wel iets over vinden ;)

Zoek maar eens op. Ik ben geen expert maar verwijs DonJunior graag hiernaar door, zodat hij kan uitzoeken of hij Mastro J's uitspraak waarschijnlijk acht. Ik acht hem onwaarschijnlijk.

[Reactie gewijzigd door stephenskocpol op 15 september 2020 09:23]

zal niet het punt zijn: het is disney, dus als het karakter wat men linkt aan het horloge populair is gaan kinderen er wel om vragen.

Mogelijk als men ook nog een gpstrack voor de ouders erin bouwt dan is het kat in het bakkie. Ouders kunnen big brotheren, kinderen hebben een disneyding om hun pols.
Mogelijk als men ook nog een gpstrack voor de ouders erin bouwt dan is het kat in het bakkie.
Ik heb daar wel over nagedacht. Als je een kind van een jaar of twee jaar hebt is het in Nederland heel normaal een hoog hek om je tuin te hebben zodat het kind eenvoudigweg niet weg kan. Is dat beter dan afspraken maken, maar een stok achter de deur te hebben als het kind toch buiten de afgesproken grenzen komt? Niet zodat je meteen weet dat je kind in overtreding is, maar zodat je het kind terug kan vinden als dat niet meer op zicht lukt.
Zeg het maar, ik ben er niet uit. Maar ik heb ook geen zin om tweehonderd meter hek neer te zetten :)
hoog hek om je tuin om je kind van 2 niet kwijt te raken? Dear lord, probeer je kinderen op te voeden of een gevangenenkamp te maken? :P Zo heel normaal is het niet, tenminste niet in mijn omgeving. Een kind van 2 let je gewoon op en laat je niet alleen.

Een GPShorloge gaat niemand ontheffen van die verantwoordelijkheid. Als ze ouder zijn: dat ze lekker de wereld verkennen en af en toe falen, dat is hoe we leren. Die stok achter de deur zijn wat marketingbs waarmee ze je deze meuk aansmeren. Als ze nog ouder zijn dat ze alleen ergens naartoe gaan, is het behoorlijk misplaatst van ouders om nog wat big brother te spelen met GPS.
Zo heel normaal is het niet, tenminste niet in mijn omgeving.
Waarschijnlijk is het een randstad-ding, maar waar ik vandaan kom heeft vrijwel iedereen een schutting. Om de hele tuin om een kind binnen te houden en twee meter hoog zodat de buren niet in je tuin kunnen kijken. Je moet wat als je zoveel mensen kwijt wilt op zo weinig ruimte en iedereen ook nog een beetje privacy in zijn mini-tuintje wil.
Om de hele tuin om een kind binnen te houden
Euh nee, meesal is dat maar bijzaak. De hoofreden is:
zodat de buren niet in je tuin kunnen kijken
meesal is dat maar bijzaak.
Bijzaak omdat de schutting er eerder is dan de kinderen, maar als de kinderen zijn lijkt zo’n schutting me verdomd handig.
Dat is een beetje simpel gedacht, wat betreft je uitspraak over hekken. Een hek houdt niet alleen kinderen binnen, maar ook andere mensen buiten die niet altijd goedbedoelde plannen hebben met je kinderen (of je huis+inhoud).

Ik vind het bovendien juist fijn om mijn kinderen binnen bepaalde grenzen zelfstandigheid te geven zonder dat ik er als vader constant omheen hang om alles in de gaten te houden. Ze kunnen in mijn tuin afzonderlijk van elkaar in hun eentje vrijwel helemaal rondom ons huis lopen en vanalles ontdekken en doen zonder dat ik ze beiden tegelijkertijd in de gaten moet houden. Ook als we bijvoorbeeld koken.

Dat gezegd hebbende zie ik mezelf niet zo snel zo'n smartwatch aanschaffen voor mijn kinderen.

[Reactie gewijzigd door gday op 15 september 2020 12:36]

Een beetje vreemde stelling, maar een kind van 2 heeft geen hoog hek nodig. Een hek ter hoogte van een box is meestal voldoende om ze binnen te houden. (tenzij je een van die kinderen hebt die overal in kunnen klimmen maar dan is een hoog hek ook juist een uitdaging)

Een kind van 2 is niet de target groep voor deze horloges aangezien je ze sowiezo niet uit het oog mag verliezen omdat ze dan dingen gaan doen die een horloge niet gaat tegenhouden zoals bleek proeven, tablets opeten, mieren consumeren etc.

Als ouder is het een goed gevoel te weten waar je kind is maar het maakt je ook lui... Ik vind ze toch wel terug en past goed in deze tijd waarin de verantwoordelijkheid van opvoeding liever buiten de deur wordt gelegd omdat we zo'n druk leven hebben. Ieder moet zelf weten hoe hij zijn kinderen opvoed maar electronica als vervanging voor het opletten is voor mij persoonlijk geen optie.
maar electronica als vervanging voor het opletten is voor mij persoonlijk geen optie.
Dat was mijn eerste gedachte ook, maar mijn vraag is dus of dat echt iets anders is dan een fysieke barrière. De suggestie dat je een kind altijd in de gaten moet houden is natuurlijk heel simpel gedacht. Als je als ouder staat te koken, moet je dan je kind in de keuken houden? Of mag het kind in de huiskamer, waar natuurlijk geen flessen bleek staan, spelen? Daar kun je een relatief veilige omgeving creëren die fysiek omsloten is. Als het kind naar bed gaat, ga je er dan bij zitten? Of neem je een bed met een hogere rand en doe je de deur dicht zodat het kind niet weg kan? Als die fysieke barrières geaccepteerd zijn, waarom hebben we (ik ook) dan zoveel moeite met elektronische barrières.
Een beetje vreemde stelling, maar een kind van 2 heeft geen hoog hek nodig.
Dat heb ik ook nooit beweert, maar dat is wel wat Nederlanders vaak hebben: een schutting.
aangezien je ze sowiezo niet uit het oog mag verliezen omdat ze dan dingen gaan doen die een horloge niet gaat tegenhouden zoals bleek proeven, tablets opeten, mieren consumeren etc.
Laat kinderen maar lekker mieren en zand eten hoor. Maar deze vraag houdt me wel bezig: waarom bewaar jij bleek in de tuin?

[Reactie gewijzigd door 84hannes op 15 september 2020 11:34]

Mijn kinderen mogen hier best om vragen. De kans dat ze em krijgen is echter nihil ;) En ik hoef ze echt niet continu in de gaten te houden, ze mogen ook zelf de wereld ontdekken.

[Reactie gewijzigd door Crazz op 15 september 2020 08:50]

Dat 'ze mogen zelf de wereld ontdekken' schijnt dus typisch Nederlands te zijn. In andere westerse landen zitten ouders veel dichter op hun kinderen. (Wat helemaal niet goed is voor de ontwikkeling van het kind)

Een product als dit zou best een positief effect kunnen hebben. Meer kinderen die zelf de wereld mogen ontdekken.
Aluhoedje op.

Ik denk dat het hier ook niet per se voor het kind van belang is ;)

Aluhoedje af.
Aluhoedje op, ( tis prinsjes dag ;-) ) ....

ouders zijn verslaaft aan telefoon, nu de kinderen nog....

Kun je ipv met je kind iets doen op je krent hangen achter je telefoon....

Aluhoedje af
Tja, noem me modern, maar welke volwassene heeft nu een smartwatch nodig?

Inkoppertje ;)
Ik ben het met je eens hoor, maar als je er over na gaat denken worden smartwatches toch vooral als gadget of gimmick gebruikt. Echt nodig is het niet.
Niemand heeft een smart watch nodig, niemand heeft een smartphone nodig. Het zijn dingen die we handig vinden.

Als iemand die normaal gesproken een normaal horloge draagt is de smart watch een logische volgende stap. Het doet alles wat je horloge doet en veel meer.
Ik sport 4 keer in de week vrij intensief, en dan is het wel essentieel om te zien of je voldoende hersteld bent voor de volgende training. En een smartwatch monitort dat vrij goed.
Ik kan me herinneren dat Vtech ook een 'smartwatch' had een aantal jaar geleden (Kidizoom volgens mij) ik heb het idee gehad dat dat best een succes was omdat het er simpelweg gewoon cool uit ziet in de ogen van kinderen (welk kind wil nou niet iets wat de 'grote mensen' ook hebben?) :)
Als ouder kan ik me alleen bedenken dat het handig kan zijn om je kind met een GPS tracker te kunnen vinden (peuters/kleuters) voor als ze je kwijt zijn. Maar dat zit hier zo te lezen niet in (in NL).

En evt de stappenteller om te checken of ze wel genoeg bewegen ;)
Garmin heeft ook een range van smartwatches, in samenwerking met DIsney (hoe bedoelt u, van twee walletjes eten). Die hebben het best slim aangepakt: hoe meer het kind beweegt, hoe meer punten ze verdienen die ze in de bijbehorende smartphone-game weer kunnen gebruiken om verder te komen. Wel een manier om kinderen in beweging te krijgen, wat soms wel nodig is.
Als ouder kan ik begrijpen dat het interessant kan zijn, om een "probleem" met techniek op te lossen.
Maar aan de andere kant is het ook je verantwoordelijkheid als ouder om op je kind te letten.

Van de wat oudere kinderen, wil ik eigenlijk niet constant weten waar ze zijn. Ik vind dat ze het recht hebben om zich vrij te bewegen.
Daarnaast wil ik ook niet, dat mijn kinderen er aanwennen, dat ze overal gevolgd kunnen worden.
Netzo, dat ik niet constant in de magister app zit te kijken, welke cijfers ze hebben behaald. Ja er zijn ouders die het cijfer eerder weten dan het kind.
Het kind met ouders die zich zorgen maken over wat voor mensen hier op de aarde rond lopen. Er zal genoeg voorbeelden te noemen waarbij een smartwatch het probleem had voorkomen.

Niet alle kinderen luisteren braaf naar de ouders en gaan graag zelf op pad. Om ze toch hun vrijheid te gunnen is een smartwatch een goeie oplossing. Daarnaast komt het wel vaker voor dat een kind even gaat buiten spelen, maar na een uur (of meer) je kind moet zoeken vanwege het avondeten of omdat je ergens heen gaat.
Wat een vrijheid, 24/7 gevolgd worden door je ouders!

Ik ben zo blij dat ik niet in deze tijd kind ben.
Daarnaast komt het wel vaker voor dat een kind even gaat buiten spelen, maar na een uur (of meer) je kind moet zoeken vanwege het avondeten of omdat je ergens heen gaat.
Dan hebben ze pech en is het eten koud. Leren ze ook gelijk dat hun keuzes gevolgen hebben.
Het is een horloge die je af kan doen. Zelfs als volgt de ouder het kind 24/7 dan zou ik nog willen stellen dat een enkelband meer vrijheid geeft dan een gevangenis, want dat is het alternatief van de over beschermde ouder.

Een kind van 4 a 5 jaar kan de verantwoordelijkheid in de huidige wereld waar met 50-60 door een woonwijk gereden wordt helaas niet aan. Tijd besef om op tijd thuis te zijn werkt dan ook niet. Toen ik opgroeide in een analoge wereld was het ook een kwestie van dat de eerste kinderen voor het eten opgehaald werden waarna iedereen naar huis ging. Het is dan een stuk makkelijk als ouder als je dan niet in eerste instantie hoeft te zoeken.

Enkele weken geleden was de hele wijk nog op zoek naar een kind van vijf. Urenlang gezocht en bleek dat hij om half 9, zonder avondeten, bij een ander kindje thuis aan het spelen was. Een smartwatch had het probleem een stuk sneller opgelost.
anekdotisch bewijs, altijd mooi :) Wat het probleem ook had opgelost was dat de ouders van dat andere kind even uit hun doppen hadden gekeken ;)

Het lost niet echt een probleem op, alleen het idee wat bij sommige ouders lijkt te leven dat het een grote boze wereld is na de voordeur en dat je alles totaal moet controleren.
anekdotisch bewijs, altijd mooi :) Wat het probleem ook had opgelost was dat de ouders van dat andere kind even uit hun doppen hadden gekeken ;)
Daar kan je dus niet vanuit gaan. Assumption is the mother of all fuckups. Vertrouw jij je kind toe aan een wildvreemde die toevallig is de buurt woont? De sociale controle is bij ons erg hoog, maar daar kan je niet mee uitsluiten dat er discutabel bewoners zijn.
Het lost niet echt een probleem op, alleen het idee wat bij sommige ouders lijkt te leven dat het een grote boze wereld is na de voordeur en dat je alles totaal moet controleren.
Mijn eerste voorbeeld, zo krijgen die kinderen meer vrijheid. Niet alle kinderen kunnen even goed met vrijheid omgaan, dit moet je als ouder aanvoelen. Ik heb er drie en weet heel goed welke de wegloper en verdwaler is ondanks dat de opvoeding gelijkwaardig is.

Overigens hebben wij geen GPS horloges, maar overweeg het wel vanwege de wegloper. Ik zie het met name als een middel om ze meer vrijheid te geven en ze te laten bewijzen dat ze dat aan kunnen. Verantwoordelijkheid is ook iets wat ze moeten leren.
anekdotisch bewijs, altijd mooi :) Wat het probleem ook had opgelost was dat de ouders van dat andere kind even uit hun doppen hadden gekeken ;)
Kan zijn, maar ik denk dat deze ouders ook gelijk klant voor dit soort diensten....

En ik herken de situatie: mijn dochter van 14 traint nog even een uurtje extra door op de judo-mat, maar vergeet dat even bij ons te melden. Ze komt uiteindelijk twee uur te laat thuis voor het eten. Het puberbrein is nog in de groei zullen we maar zeggen. Gelukkig konden we via de "Trusted Contacts" app zien dat ze nog in de sportschool was (die hebben we maar even gebeld). Kinderen overzien niet altijd alles, en er zijn genoeg zaken waar je je als ouder druk over moet maken....
Maar met alle respect, als een kind van 5 om 7 uur 's avonds nog bij je thuis met je eigen kind aan het spelen is, dan stuur je die ouders toch eens een keer een appje?
Probleem lijkt me dan meer de sociale cohesie in de buurt dan het niet hebben van een smartwatch.
Dan moet je wel weten waar je kind is. Het is een redelijk hot-topic geworden binnen onze wijk en vrijwel iedereen is van mening dat je een kind voor die tijd naar huis stuurt, echter dachten deze ouders daar blijkbaar anders over. Dit is overigens niet de schuld van, maar wel een gevolg van een multicultureel samenleving waar bijvoorbeeld een groot verschil zit de tijd van avondeten en bed tijden.

Overigens wil ik niet zeggen dat het een probleem is dat een kind geen smartwatch heeft, maar het was in dit geval wel een oplossing geweest in plaats van een de hele wijk op te trommelen en inzet van politie (daar zijn ze voor). Gelukkig is in onze wijk de sociale cohesie hoog genoeg dat iedereen die beschikbaar was aan het zoeken was.
Het is ook makkelijk oordelen van een afstand :-)
Een gps tracker bij mijn kind vind ik op zich ook nog niet zo slecht, maar ik ben er (bij mijn kinderen tenminste, ik ben me er bewust van dat elk kind anders is) niet zo bang voor dat ze zichzelf in de problemen brengen. Ik ben eerder bang voor ontvoering / kinderlokkers en ik verwacht dat die als eerste de smartwatch wegwerken. Zou dus nog eerder een gps tracker in een schoen willen verwerken ofzo, maar zodra dat gemeengoed is gaan als eerste de schoenen uit...

Het blijft lastig in een gevoelsmatig steeds gevaarlijkere wereld om je kinderen vrij te laten, maar ook veilig.
Veilig is relatief en helaas wordt door de media graag voorgespiegeld hoe gevaarlijk de wereld is, maar vergeet niet dat als het normaal is dan is het geen nieuws. Nieuws is enkel een verzameling van alle n=1's en geen reëel afspiegeling van de samenleving, net als mijn voorbeeld. Zonder statistieken vind ik het meestal irrelevant, daarnaast kent het verhaal ook vele kanten en zullen met name ouders niet zo snel duidelijk maken waar zij de mist in zijn gegaan, als ze dat al door hebben (geld ook voor mijzelf).

Zelf maak ik mij liever druk om de zaken waar ik invloed op heb. Ik maak in de auto regelmatig de grap dat iemand wel heel graag naar zijn schoonmoeder wilt wanneer ze op mijn bumper zitten en vervolgens met 30 km/u te hard er voorbij razen met een volle achterbank. De kans dat daar iets mis gaat is vele mate hoger.
dat is het issue wat je aankaart: een gevoelsmatig steeds gevaarlijkere wereld.
De meeste cijfers tonen aan dat Nederland op heel veel vlakken alleen maar veiliger en veiliger is ;) Dit zijn in mijn ogen echt extreme middelen voor niet-bestaande problemen 'op te lossen'.

Mij zijn ze vroeger een heel deel keren urenlang 'kwijt' geraakt. Dan was ik ergens een hut aan het bouwen of stond ik wat te kijken bij een plek waar iemand vuurtje aan het stoken was. Dat zijn de zaken waar je iets van leert als kind ook. Waar ik in alle argumenten hier issues mee heb is dat de privacy van oa. een kind totaal aan de kant wordt geschoven (dit zijn datahamsteraars deze devices) ten faveure van wat extreme issues die zo goed als niet voorkomen op te lossen (ontvoering).
De media is altijd druk bezig met angst zaaien waardoor de ouders van nu gevaren zien die er niet zijn.

Als kind was ik vroeger ook gewoon de hele dag weg, er is nooit wat gebeurd. De kinderen van mijn zus spelen ook hele dagen buiten met de afspraak dat ze bij elkaar in de buurt blijven en niet over de ringweg heen mogen en er is niets aan de hand.
Als het kind het horloge af doet gaan de helikopterouders zich afvragen of hij wat stouts gedaan heeft. Dat gaat dus niet door de beugel.
Als je je zorgen maakt om wat andere mensen met je kind kunnen doen moet je het kind zelf in de gaten houden, niet aan smartmeuk overlaten. Het eerst wat iemand met slechte bedoelingen zal doen is die smarttroep allemaal in de sloot gooien. Een horloge is zo af en een telefoon nog veel sneller. Slechte mensen gaat het je niet tegen beschermen. Ik denk juist dat het averechts kan werken omdat je als ouder je kind meer z'n gang laat gaan en dan juist in gevaarlijke situaties terecht komt. Dan kom je je kind halen bij het speelpleintje en vind je alleen het horloge nog terug...

Wij hadden in onze jeugd ook geen trackers en met ons is alles goed gekomen. Waarom zou het dan nu ineens nodig zijn om je kind een tracker te geven?
Dat is dan weer een risico waar ik mij geen zorgen om maak. De meeste verloren kinderen ontstaat door een onschuldige oorzaak. Als ik mijn kinderen niet meer zonder toezicht in de speeltuin kan laten spelen dan ga ik verhuizen.

Daarnaast is het met de mensheid in de middeleeuwen ook goed gekomen, maar toch ga ik echt niet zo leven. Mobiel internet is ook maar een luxe en het komt uiteindelijk echt wel goed zonder hoor. Toch zou ik heel veel zaken liever opgeven.
Soms zijn kinderen net volwassenen...en vinden ze een digitaal schermpje wat beweegt en verschillende figuurtjes leuker dan een statisch plaatje?

Of kinderen dit daadwerkelijk nodig hebben, nee! Maar volwassenen toch ook niet? Eigenlijk is een horloge een volledige luxe product, want de tijd kanje ook op je telefoon aflezen. Maar het staat leuk, en is handig.
Kinderen niet echt. Voor ouders is het echter best handig. Als mijn kinderen buiten gaan spelen, is het voor ons een manier om in de gaten te houden waar ze zijn. Als ze buiten een bepaalde straal gaan, krijgen we een berichtje op de telefoon. De actie die we dan doen? Bellen en zeggen dat ze weer terug moeten gaan. Komt ook vaak genoeg voor dat ze buitenspelen en ze rond 17:30 ineens bellen: Hoe laat moet ik thuis zijn? Kunnen we dat mooi aangeven en klaar.

Wij doen dit overigens met vrij goedkope GPS-horloges van Aliexpress i.c.m. een prepaid simkaart (geen opwaardeerplicht en beltegoed blijft altijd geldig mits je één keer per half jaar belt). Ik vind het echt een uitkomst!
Komt ook vaak genoeg voor dat ze buitenspelen en ze rond 17:30 ineens bellen: Hoe laat moet ik thuis zijn? Kunnen we dat mooi aangeven en klaar.
In mijn jeugd hadden we daar gewoon afspraken over. 6 uur thuis, anders geen snoep die avond. Hoefde je nergens voor te bellen. We hadden niet eens een manier om te bellen (hooguit een telefooncel). Onzinnige oplossingen voor niet-bestaande problemen als je het mij vraagt...
Wij doen dit overigens met vrij goedkope GPS-horloges van Aliexpress i.c.m. een prepaid simkaart (geen opwaardeerplicht en beltegoed blijft altijd geldig mits je één keer per half jaar belt). Ik vind het echt een uitkomst!
Echt een uitkomst ook voor China, en iedereen met slechte bedoelingen die bij de data kan. Die weten precies waar je kind de hele dag uithangt. Bij de meeste goedkope producten wordt 0 aandacht besteed aan beveiliging. Hoe vaak hoor je wel niet dat opnames, locaties of andere data gewoon beschikbaar was via een publieke API en je door een opvolgend ID te veranderen in de URL die van anderen op kan vragen? Een echte hardcore pedo zou de hele dag op zo'n API kijken wie er in de buurt van huis weg is.
In mijn jeugd hadden we daar gewoon afspraken over. 6 uur thuis, anders geen snoep die avond. Hoefde je nergens voor te bellen. We hadden niet eens een manier om te bellen (hooguit een telefooncel). Onzinnige oplossingen voor niet-bestaande problemen als je het mij vraagt...
Ik vroeg het je niet :) En je hoeft het er niet mee eens te zijn. Dat is zo mooi aan een vrij land als Nederland. Zoals ik verderop ook nog aangeef; het geeft een stukje gemak. Smartphones en mobiele telefoons lossen ook geen problemen op. Toch gebruiken we ze en zijn ze in 25 jaar verworden tot haast een levensbehoefte. So?
Echt een uitkomst ook voor China, en iedereen met slechte bedoelingen die bij de data kan. Die weten precies waar je kind de hele dag uithangt. Bij de meeste goedkope producten wordt 0 aandacht besteed aan beveiliging. Hoe vaak hoor je wel niet dat opnames, locaties of andere data gewoon beschikbaar was via een publieke API en je door een opvolgend ID te veranderen in de URL die van anderen op kan vragen? Een echte hardcore pedo zou de hele dag op zo'n API kijken wie er in de buurt van huis weg is.
Ik denk dat China heel wat wijzer wordt van het heen en weer lopen tussen een paar huizen, een paar speeltuintjes, etc. Overigens, de app waar wij mee 'tracken' (je moet het nummer én het horloge apart registreren) is van Nederlandse makelij (en confrom Europese richtlijnen); de goedkopere horloges die wij hebben zijn in Nederland rebranded uitgebracht als Spotter GPS Watch. Data wordt bijgehouden in een Europees datacenter (ISO9001 / ISO 14001/ ISO 27001 en NEN 7510).

Over je pedo-argument, true. Zou kunnen, in theorie. Met één druk op de knop weten wij echter dat er problemen zijn en zijn we ook snel ter plaatse en kunnen we volgen. Beetje kinderlokker met een busje en een kind zonder horloge ben je kwijt.

[Reactie gewijzigd door Frituurman op 15 september 2020 11:21]

Zoals ik hierboven ook al eens zei, dat horloge is het eerst wat ze weggooien. Denk je dat ze al een uur lief aan het spelen is op een pleintje, zit ze al in Duitsland. Zo’n ding geeft een vals gevoel van veiligheid.
Kan! Maar tegen die tijd heeft je kind de SOS-knop vast al een keer ingedrukt en ben je wel meteen op de hoogte dat er wat is. Dan valt er sneller te schakelen met autoriteiten. Schijnveiligheid tot op zekere hoogte dus. Altijd nog beter dan géén veiligheid of mogelijkheid om te alarmeren, toch?
Ligt aan de opties/mogelijkheden. Ik ben eigenlijk al lange tijd op zoek naar een smartwatch met GPS-tracker die ik kan gebruiken om te locatie van mijn dochter van 5 te bepalen, maar waar ook een soort noodknop op zit waarmee ze naar 1 voorgeprogrammeerd nummer (mijn nummer) kan bellen. En dan zal via providers een speciale sim aangeboden moeten worden die ik aan mijn eigen sim kan koppelen voor max 5 euro per maand of iets dergelijks, waarmee tot een bepaald aantal minuten naar dat ene noodnummer gebeld kan worden en waar een beperkte hoeveelheid data voor A-GPS op zit.

En dat dan allemaal op een horloge met Disney-figuren, om het weer even on-topic te maken.

Tips zijn welkom.
Het enige wat hier 'for kids' aan is, is volgens mij Disney. De rest van de functies lijkt me voor de ouders.

Afgezien van de privacy (ik ga er vanuit dat er in de voorwaarden losjes staat dat de smart info gebruikt mag worden) vind ik als ouder het niet OK om een kind een smartwatch te geven. Je straalt toch geen vertrouwen uit zo? Je ondermijnt je eigen gezag een beetje heb ik het idee.

Met openheid en eerlijkheid kom je het verst volgens mij. Je kind 100% van de tijd in de gaten kunnen houden lijkt me niet gezond. Zo kun je nooit je kind loslaten...

Kinderen doen nou eenmaal dingen die niet mogen of die je niet leuk vind. Daar moet je over kunnen praten en je kind de kans en het gevoel geven er over te kunnen praten. Met een paar slim geplaatste vragen kom je er echt wel achter of je kind ergens is geweest waar die niet mag komen.

Noem me ouderwets, maar een smartwatch voor een kind is bij mij een hele grote rode vlag.

Edit: wellicht wat voorbarig gereageerd en er zijn gevallen waarbij het zeker nuttig kan zijn zoals in het geval van @Eager bijvoorbeeld :)

[Reactie gewijzigd door skunkopaat op 15 september 2020 09:17]

"Je kind 100% van de tijd in de gaten kunnen houden lijkt me niet gezond. Zo kun je nooit je kind loslaten"

Ik heb een kind met epilepsie en weet graag waar hij is. Hij fietst alleen naar school of naar sporten. Voor hij weggaat belt hij mij op, dan weet ik waneer ik hem ongeveer kan verwachten. Op zijn iphone heeft hij "find a friend" aanstaan. Mocht hij binnen redelijke tijd niet thuis zijn kan ik zien waar hij is.

Heb een Apple watch overwogen omdat die valdetectie heeft. Zou nuttig kunnen zijn maar ik wil niet een kind op een VMBO school een horloge van 500 euro laten dragen.

De tracking helpt ons juist om hem lost te laten, waar we hem vroeger altijd en overal moesten begeleiden.
Herkenbaar. Zelfs met kinderen zonder hele serieuze aandoening die toch dagelijks zelfstandig heen en weer pendelen tussen school, sport, huiswerkbegeleiding, vriendjes, etc. hebben we toch regelmatig de vraag waar ze uithangen en waar ze horen uit te hangen. Zeker als ze serieus te laat thuiskomen is het handig om te zien dat ze onderweg zijn of ergens zijn blijven hangen.
Hou jij dat maar eens vol als ouder als ze 8 of 10 zijn als alle kinderen in de klas smartphones hebben.
8 of 10? Dan zit men in groep 4 - 6. Lijkt me onnodig om een kind op die leeftijd een smartphone te geven. Die van mij in ieder geval kunnen een telefoon krijgen wanneer ze naar de middelbare gaan. Misschien denk ik er tegen die tijd anders over, maar ik had zelf ook pas een telefoon toen ik naar de brugklas ging.
Heb je kinderen, skunkopaat? Wij hebben het tot groep 8 kunnen afhouden bij onze oudste, maar mijn jongste basisschoolganger (groep 4, 7 jaar) zit in een klas waar pakweg de helft van de kinderen een smartphone heeft. Ben je zo principieel dat je kind buiten de boot valt bij de rest van de klas en 'nergens' (dat is wat ongenuanceerd, toegegeven) aan mee kan doen?

V.w.b. horloges. Het gaat niet alleen om kinderen in de gaten te houden. Het is ook gewoon 'handig' om ze te zeggen wanneer ze thuis moeten zijn, etc. We houden het in die zin in de gaten dat we de horloges een 'straal' meegeven rondom onze woning waar ze binnen moeten blijven. Dat geeft ze genoeg bewegingsvrijheid om klasgenootjes op te zoeken en te spelen, maar geeft ons wel een stukje veiligheid er voor terug. Daarnaast zit er ook nog een SOS-functie op, waarmee ze in geval van nood ons direct kunnen alarmeren (ongeluk, kinderlokker, etc.). Daarnaast... ze spelen bij ons in de buurt met tientallen kinderen. Als je ze soms moet zoeken, is dat knap lastig, want je weet niet bij wie ze nu weer achter het huis aan het spelen zijn. Kunnen er letterlijk tientallen zijn. Als ze nog moeten sporten o.i.d. heb je geen tijd voor dat zoeken. Het is dus ook gemak :)

En laten we niet vergeten; wie had tot pakweg 25 jaar geleden een mobieltje nodig? Niemand toch? Nu heb ik er vrijwel altijd twee in de broekzak. Tijden veranderen.

EDIT: Typo!

[Reactie gewijzigd door Frituurman op 15 september 2020 10:23]

Wat is een Curve-tracker?
Jammer dat ik dit zelf moet opzoeken.

Het schijnt een GPS tracker te zijn met de volgende functies:
 • Packed full of features with a keyring that attaches to almost anything
 • Follow Curve in real time via the app
 • Personalise alerts to create your own zones ​
 • Choose different tracking modes to match what you track ​
 • Up to 7 days of battery life
Kost ook nog een maandelijks geld:

A separate Vodafone Smart SIM subscription is required
After purchasing your device, download the Vodafone Smart App and activate one of the below subscription plans:
 • £2 monthly for a minimum of 24 months
 • £3 monthly for a minimum of 12 months
Bron
Het product heet Curve en het is een gps-tracker. Beetje vreemde samenvoeging in de tekst door Tweakers. En in principe heeft het niets met de smartwatch te maken, behalve dan dat het bij vodafone onder dezelfde productlijn valt.

Maar de kans is natuurlijk wel dat de smartwatch voor kinderen ook een gps tracker krijgt waarop de ouders kunnen zien waar het kind is.
Dit gaat wel ver hoor.. kinderen hebben al genoeg concentratieproblemen tegenwoordig.. dit helpt absoluut NIET.
Zou je me kunnen zeggen waarom een smartwatch voor concentratieproblemen zou zorgen? Natuurlijk is het in het begin een leuk speeltje.. maar dat zwakt na een week ook wel af en daarna hebben ze gewoon een horloge om. Toen ik mijn dochter net een horloge (zonder smart) gaf was ze ook een week lang afgeleid.. mag dat dan ook niet meer?
Concentratieproblemen heeft voor mijn gevoel tegenwoordig veel te maken met het aanbieden van activiteiten aan je kind. Als voorbeeld; als je een kind 10 cadeautjes tegelijkertijd geeft dan heeft het kind na het uitpakken allereerst geen idee waar het mee wil gaan spelen en kan zich, als deze iets gekozen heeft, daarna moeilijk concentreren op dat ene spel omdat er nog 9 anderen liggen te wachten.
Geef je echter maar één dan kan het kind met een veel betere focus spelen met dat ene cadeau. Zo werkt het ook met de rest. Als je kinderen laat spelen met speelgoed maar wel de TV aan op de achtergrond dan is het niet gek dat het kind concentratieproblemen heeft.

En ik denk dat dit met zo'n (smart)horloge niet heel anders is.. dat is gewoon speelgoed en dat is super leuk.. laat ze er lekker mee spelen net als papa en mama ook een smartwatch hebben. Na een tijdje ebt de interesse weg en is het echt niet anders dan een reguliere horloge.
Toen ik mijn dochter net een horloge (zonder smart) gaf was ze ook een week lang afgeleid.. mag dat dan ook niet meer?
Een normaal horloge geeft geen continue, actieve meldingen (zonder eigen input). Dat is waar een smart-watch zijn bestaansrecht aan ontleent. En continue, actieve meldingen leiden af.

Tevens: n=1.

[Reactie gewijzigd door paoper op 15 september 2020 09:36]

Ik ben het met je eens dat er een potentieel gevaar schuilt in dergelijke devices voor kids. Maar concentratieproblemen zijn van alle tijden. Dat heeft naar mijn mening niet zo zeer te maken met een smartwatch om je pols. Ik was vroeger ook snel afgeleid. Toen ging het alleen niet om een smartphone/watch maar zat ik naar vogeltjes te staren of poppetjes te tekenen terwijl de juffrouw iets aan het uitleggen was.

Uiteindelijk gaat het er om dat kinderen op een juiste manier worden uitgedaagd. Woon je op 4 hoog en ben je niet in staat om je kind voldoende aandacht te geven (c.q. uitdaging)? Dan is een smartphone geen goed idee. Althans, dan is de kans groot dat een kind zich hierin verliest. Maar zit een kind lekker zijn/haar vel met voldoende uitdaging, vriendjes en sporten? Dan zie ik geen rede waarom een smartphone of watch per definitie slecht zou zijn. Alles valt of staat met de afspraken die je erover maakt en de mate van beperkingen die je instelt. Een kind zo lang mogelijk weghouden bij dergelijke techniek zou ik juist onverstandig vinden.
Gevoelsmatig zorgt een launch in Duitsland er voor dat de privacy aspecten van een dergelijk project goed worden onderzocht. Ik heb de indruk dat het daar beter geregeld is dan bijvoorbeeld in de UK.
Weet ik niet. Onder de AVG neemt de ouder de beslissing om zijn kroost te volgen, en omdat de kinderen nog minderjarig zijn is daar geen weerwoord mogelijk. Dus vanuit een privacy-oogpunt valt dit in de categorie dat je jezelf vanalles mag aandoen, zolang je het maar bewust doet.
Ik ben van mening dat de EU zulke producten moet verbieden.
Kinderen zijn momenteel een enorme groeimarkt voor het ‘suveillance kapitalisme’.
Dat zie je ook steeds meer in het onderwijs met Google classrooms en Ipads. Het gedrag van kinderen bestuderen en manipuleren is uitermate onwenselijk.
Dus terwijl aan de ene kant de op kinderen gerichte reclame steeds meer aan banden wordt gelegd, krijgen we aan de andere kant nu dit waarmee ze al in een vroeg stadium verslaafd worden gemaakt aan likes en cartoonpoppetjes en waarmee hun Big Data Profile al in een vroeg stadium wordt opgebouwd.
Ben hier ook verbaasd over. Ruim 7 jaar geleden was een goede vriend bezig met een vergelijkbare product en toen leverde het veel juridische risico's op i.v.m. privacy dat er besloten werd om niet door te gaan.

Maar dat was een startup en had niet de financiële vermogen voor top advocaten en lobbyisten. Disney en Vodafone kunnen die risico wel aan.
Smartwatch zou wat betreft 18+ moeten zijn. Kan toch niet zo zijn dat Disney dadelijk meer weet van je kind dan jij zelf :+
Het zal vast beter zijn geregeld als het in Duitsland wordt gelanceerd met bekende namen als Vodafone en Disney. Maar ik krijg altijd zo'n unheimlich gevoel als ik dit soort horloges bij kinderen zie of als er nieuwe varianten worden gelanceerd.

Zal wel door blog posts als deze komen:
https://www.troyhunt.com/how-to-track-your-kids-and-other-peoples-kids-with-the-tictoctrack-watch/

En dat is nog los van de discussie of dit goed is voor kinderen.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Kies score Let op: Beoordeel reacties objectief. De kwaliteit van de argumentatie is leidend voor de beoordeling van een reactie, niet of een mening overeenkomt met die van jou.

Een uitgebreider overzicht van de werking van het moderatiesysteem vind je in de Moderatie FAQ

Rapporteer misbruik van moderaties in Frontpagemoderatie.
Google Pixel 7 Sony WH-1000XM5 Apple iPhone 14 Samsung Galaxy Watch5, 44mm Sonic Frontiers Samsung Galaxy Z Fold4 Insta360 X3 Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee