Sonos voegt Trueplay-functie voor audiokalibratie toe aan iOS-app

Sonos heeft de eerder aangekondigde Trueplay-functie toegevoegd aan zijn iOS-app. Door de akoestiek van de ruimte waarin de Sonos-luidspreker staat te meten met de microfoon van een iPhone, iPad of iPod Touch, kan de audioweergave automatisch worden aangepast.

Eind september kondigde Sonos de Trueplay-functie aan, nu heeft de fabrikant een update uitgebracht voor zijn iOS-app Sonos Controller, waarin de beloofde functionaliteit is verwerkt. De kalibratietool werkt in combinatie met een apparaat dat draait op iOS 7 of nieuwer en kan de geluidsweergave van de Sonos Play:1, Play:3 en Play:5 aanpassen aan de ruimte waar deze in staat.

Sonos doet dat door een toon uit te sturen en die op te nemen met de microfoon van het iOS-apparaat. Zo kan de akoestiek van de ruimte worden vastgesteld en volgens de fabrikant worden de instellingen vervolgens zo aangepast, dat het geluid altijd hetzelfde klinkt, ongeacht de positie van de speaker.

Momenteel werkt Trueplay alleen met de Play-speakers van Sonos. Ten tijde van de introductie stelde de fabrikant dat de functionaliteit later ook beschikbaar komt voor de andere luidsprekers van het merk. Het is niet bekend of de Android-app van Sonos later ook Trueplay krijgt.

Door Julian Huijbregts

Nieuwsredacteur

10-11-2015 • 18:48

42

Submitter: Geim

Reacties (42)

42
40
33
0
0
0
Wijzig sortering
De reden waarom ze voor de iOS alleen een app hebben is omdat ze daardoor altijd weten wat de inkomende kwaliteit van het signaal is. Immers de hardware is altijd hetzelfde. Bij Android heb je zoveel verschillende merken en gebruikte materialen dat het voor Android bijna onmogelijk is om zo'n app te maken.
Dat is natuurlijk een beetje te makkelijk...

Je kunt de app zo maken dat je bijvoorbeeld eerst een testgeluid uitstuurt waarmee je het verschil in de hardware van de microfoon kunt kalibreren. Ook is het helemaal niet van belang dat het geluid zuiver opgevangen wordt door de hardware. Het gaat bij akoestiek metingen om het verschil in de signalen. Hiervoor ben je niet zo afhankelijk van de kwaliteit van de microfoon.

Gewoon voor Sonos een kosten baten plaatje. Als er genoeg aanvraag komt voor een Android app dan komt die er gewoon... ;)

@Krisp
Als je een van te voren bekend testgeluid uitzend, kun je hiermee de afwijkingen in de microfoonhardware kalibreren.

Je kalibreert hiermee ook niet de output van de speaker maar het akoestisch beeld wat de speaker produceert. Hier heb je geen zuiver geluid voor nodig alleen verschillen in geluid. Dus je kunt prima de afwijkingen in de hardware kalibreren met de bovengenoemde methode.

[Reactie gewijzigd door adoy op 22 juli 2024 21:31]

Sorry, maar deze tool is bedoeld om de speaker te kalibreren. Als je eerst de microfoon moet kalibreren met een (nog) niet gekalibreerde speaker, weet je dat het kalibratieresultaat gaat tegenvallen. :) Kortom: je moet eerst onafhankelijk de microfoon kalibreren.

Wat wel kan gebeuren is dat de bekendste Android-toestellen (Nexus, Galaxy S) wellicht ondersteund gaan worden, nadat ze door Sonos gekalibreerd zijn. :)

[Reactie gewijzigd door Krisp op 22 juli 2024 21:31]

in dit geval dat ik dat je de microfoon met de speaker kunt calibreren, zolang je die dichtbij de speaker houdt. Ik neem aan dat Sonos' speakers gekalibreerd genoeg uit de fabriek komen om dit doel te halen. Het verschil tussen de speakers uit de fabriek zal veel kleiner zijn dan het verschil in kwaliteit en karakter van de microfoons op Android telefoons. Ik denk ook dat een smartphone microfoon uberhaupt het verschil tussen Sonos speakers niet kan detecteren (hoge kwaliteit speaker tegenover lage kwaliteit microfoon)?

[Reactie gewijzigd door Menesis op 22 juli 2024 21:31]

Juist. Sterker nog, het zou me zelfs verbazen als het gebruikte iOS apparaat niet eerst wordt gekalibreerd.
De iOS microfoons zijn al bij de ontwikkeling gecalibreerd omdat deze bekend zijn, je specifieke iOS apparaat wordt dus niet eerst nog gecalibreerd voordat je Trueplay uitvoert. Dit is dan ook de reden dat het met Android nog niet werkt, teveel verschillende microfoons, zelfs bij het zelfde model van dezelfde fabrikant!
Over miljoenen apparaten zal de variatie significant zijn. Vereist nog wel wat van de gebruiker hoor. Bv precies op x afstand van de speaker die helemaal vrij moet staan etc etc anders meet je het effect van de ruimte erin mee en die is pas later aan de beurt.
Precies, over een groot aantal devices mag je er niet van uitgaan dat ze allemaal exact hetzelfde gecalibreerd zijn.

Na verloop van tijd kan er een afwijking inde microfoon ontstaan, ook bij normaal gebruik.

Daarnaast valt De calibratie altijd binnen marges. Als de ene bij de negatieve marge zit en de andere bij positieve marge, heb je als nog een verschil. Bovendien heb je bij apple ook verschillende devices, gebruikt mijn iPhone 4 dezelfde componenten als de huidige 6? Denk het niet, maar die verschillen zouden nog wel overkombaar zijn, aangezien apple relatief wel heel weinig verschillende devices heeft.

Kortom het lijkt heel sterk dat de reden is dat deze alleen op iOS beschikbaar is. Waarschijnlijk hebben ze eerst die voor iOS uitgebracht en komt later voor andere OS'en, of helemaal niet. Dat blijft speculeren.
Niet als Apple beslist om andere microfoontjes te gebruiken als hun huidige voorraad op is. Gebeurt regelmatig dat een nieuwe badge mss van een andere fabrikant is met "zelfde specs". De functie is namelijk hetzelfde dat niemand daarover gaat zeuren.
Dit wil niet zeggen dat het geluid van iedere apple microfoon identiek en accuraat zijn maar goed het is vast wel beter dan niets.
De reden van Sonos om nu alleen voor iOS te kiezen is omdat Sonos zich graag in datzelfde markt-segment presenteert. Hun doelgroep van kopers is dezelfde; de oudere jongeren met geld, en de jongeren die graag volgen.

Dat is puur een strategische keuze. Geluidstechnisch is dit namelijk helemaal niet zo geweldig interessant om te doen. Denk bijvoorbeeld maar eens aan hoe vaak je nu je speakers gaat kalibreren... Dat doe je 1x, en als het staat, dan staat het. Als je het geluid met je mee laat verplaatsen heb jij misschien wel goed geluid, maar de rest van de mensen in de ruimte niet. Dus hoe zinvol is dit? Nog buiten de vraag hoe kwalitatief goed je afstelling wordt uiteraard.

Maar marketingtechnisch komt het wel erg fijn uit. Geef het aan je belangrijkste doelgroep, en als de vraag gecreëerd is, rol je het uit naar de andere doelgroepen waar ook vervolgens weer het nodige te verdienen valt. Tsja, geef de boys eens ongelijk...

Overigens hebben ze best wel een aardig product hoor, maar als je het mij vraagt erg duur voor hetgeen je krijgt, waar ook het nodige aan kritiek op te leveren is als je jezelf er iets meer in verdiept in hoe hun systeem precies werkt. Dat kan naar mijn aanzienlijk beter, maar dat maakt het wel weer wat minder gebruiksvriendelijk. En ook hier zie je direct weer de link met Apple's iOS. Prima systeem, maar het kan beter maar gaat ten kosten van gebruiksvriendelijkheid. Een keuze dus qua doelgroep van gebruikers wederom. De bekende geen-gezeur-het-moet-gewoon-werken-en-de-prijs-rot-me-niet-als-het-maar-goed-is-consument.
Sonos poosje gebruikt maar de lock-in van hun systeem is op een gegeven moment gewoon ontzettend irritant.

Je betaald je blauw aan een dure, hoge kwaliteit speaker met redelijk wat vermogen, maar je kan alleen audio via de Sonos app erop spelen. Niks anders.

Sonos verkocht, nu een Harman/Kardon Soundsticks III Wireless en ik kan ALLES erop afspelen zonder beperking, zowel met kabeltje (kan niet met de Play:1) als wireless. Dat is zooveel makkelijker!
Ik heb precies hetzelfde. Die Sonos speakers zijn qua geluid helemaal niet slecht. Niet alleen gebonk, best mooi geluid. Ze kosten echter ook flink wat geld. Voor hetzelfde geld heb je een normale speakerset en versterker. Okee, dan moet je wat draadjes leggen, maar dan heb je de komende 10+ jaar mooi geluid. Bij Sonos moet je maar afwachten of de apparaten die ik tegen die tijd wil gebruiken, dit systeem ondersteunen. Misschien bestaat het dan uberhaupt niet meer omdat iedereen uiteindelijk voor het systeem van Samsung of Sony ging.
M'n zusje heeft al Sonas vanaf het prille begin (15 jaar geleden of zo) en dat ding krijgt nog steeds updates en kan nog steeds meer. De afstandsbediening die er ooit bijzat is wel helemaal aan gort naar aangezien iedereen tegenwoordig een smartphone met Sonos app heeft maakt ook dat niet meer uit...
Je kunt vanuit de google play muziek app rechtstreeks naar Sonos streamen.
En iemand al een merkbaar verschil gehoord? Ik heb het uit moeten zetten omdat het enorm veel lawaai maakte en mijn kind ligt te slapen :)
Bor Coördinator Frontpage Admins / FP Powermod @Korol10 november 2015 19:58
Anders dan de bas wat hoger of lager verwacht ik eigenlijk niet. Als je geluidskwaliteit wilt ben je bij Sonos sowieso niet aan het goede adres. Begrijp me niet verkeerd, het is een prima systeem maar vergeleken met goede speakers en dito versterkers etc is het echt zeer mager. Sonos moet het vooral hebben van uiterlijk (want klein) en streaming functionaliteit wat op de grotere audio apparatuur vaak ontbreekt.
Waarom moet er altijd iemand hier zijn audiofiel fingertje omhoog steken en sonos de grond in boren?? Ik heb een harman kardon set met 11 speakers in mijn auto, een bose geluid systeem bij mijn tv, in mijn hobby studio werk ik met monkey banana gibbon 5's en een senheiser koptelefoon van 300 euro weet ff model niet uit mijn hoofd. Daarnaast heb ik al heel wat verschillende sets / speakers in huis en auto gehad en kan denk ik wel na velen jaren spreken over wat goed geluid is of niet.

Ik heb in de woonkamer en slaapkamer een setje play 1's staan en op kantoor heb ik een play 5. Ik kan je vertellen dat het best goed geluid is wat er uit deze speakers komt. Ja het kan niet op tegen 2 grote speaker pilaren op een 5000 euro yamaha versterker, maar voor het formaat hebben ze echt een prachtig geluid. Het is hartstikke zuiver, de bass radiator ipv bass reflex poort doet prima zijn werk en houd de bass lekker droog en warm.

Ik zou zeggen ga eerst maar eens zo een speaker bij je thuis neerzetten en er eens een dagje naar luisteren ipv meteen het op voorhand al af te kraken. Sonos maakt gewoon kwaliteit spul voor de prijs je moet dit echt niet gaan vergelijken met troep als beats audio ofzo. Ze maken gewoon gebruik van kwaliteit dacs, versterkers, cones, magneten en materialen!

Wordt af en toe gewoon moe van al dat negatieve gedoe hier. Is er eens een fabrikant die gewoon wat goeds maakt en dan moeten er altijd weer mensen zijn die het allemaal beter weten.

Daarnaast hebben ze gewoon goede support reageren vrijwel meteen op mails, updates aan de app zijn frequent, nieuwe streaming services worden altijd vrij snel toegevoegd. Ze luisteren naar hun klanten. Ik ben hartstikke tevreden!

[Reactie gewijzigd door ro8in op 22 juli 2024 21:31]

Bor Coördinator Frontpage Admins / FP Powermod @ro8in10 november 2015 22:43
Ten eerste weet ik hoe een Sonos Play 1 en Play 5 klikt. Dat heeft niet te maken met het op voorhand afraken van het systeem. Het enige wat ik nog niet weet is hoe de Trueplay functie echt werkt gezien ik geen iPhone bij de hand heb. Je gaat veel te kort door de bocht met je conclusie dus.

Daarnaast maak je mij niet wijs dat je met droge ogen kunt verkopen dat er echt goed geluid uit de Sonos lijn komt als je echte HIFI gewend bent. Ja Sonos is leuk wanneer je niet al te hoge eisen stelt maar dat is ook de doelgroep als je het mij vraagt.
Ja maar daar gaan we weer "als je echte hifi gewend bent". We hebben het hier over een internet streaming speaker ver onder de prijs categorie van echte hifi apparaten. Voor de prijs klinkt het enorm goed en daarnaast is geluid kwestie van smaak. Wat de een een prachtig klinkende speaker vind, vind de ander misschien wel niks.
Het enige wat een feit blijft is dat er best goede componenten in een Sonos speaker zitten. Ga er maar eens op na googlen wat er precies in zit! Je mag het mooi vinden klinken of niet, maar om het af te schrijven als slecht geluid slaat gewoon nergens op. De discussie die jij op gang brengt kan je in eeuwigheid voortzetten. Ja die 3000 euro yamaha versterker is geen kwaliteit want wat ze in het dolby film theater gebruiken dat is pas echt goed etc etc.. Voor elke hifi set die jij goed noemt zijn er nog 100 andere die weer nog veel beter zijn.
Je doet alsof sonos speakers niet veel beter zijn dan een jvc boombox van 150 euro maar dat is gewoon niet zo. Er zitten wel degelijk goede componenten in verwerkt.

[Reactie gewijzigd door ro8in op 22 juli 2024 21:31]

"Als je geluidskwaliteit wilt ben je bij Sonos niet aan het goede adres"
"Leuk wanneer je niet al te hoge eisen stelt, maar dat is dan ook de doelgroep"
Man man. Je zal het maar met droge ogen op durven schrijven. Al snap ik dat het soms wel lekker is om bij een bericht als deze even te paraderen met je verfijnde smaak en besef van kwaliteit.

Ik heb thuis voor duizenden euro's aan geluid staan, een volledige kamer ingericht alleen voor het luisteren van muziek en kijken van films. Ik durf wel te zeggen dat ik "echte HiFi" gewend ben. Toch heb ik in de rest van het huis overal Sonos boxen hangen, juist omdat de kwaliteit wat uit die boxjes komt zo verrekte goed is. Staat het gelijk aan mijn Monitor Audio set in de thuisbioscoop? Nee. Komt het voor een pak minder geld in de buurt? Jawel. Is de kwaliteit voldoende om ook een audiofiel te kunnen plezieren? Voor iedereen wil ik niet spreken, maar voor mij is de kwaliteit meer dan voldoende.

ontopic- Eerste calibratie met Trueplay leek weinig te doen. Ik hoorde in ieder geval niet veel verschil. Morgen nog maar eens proberen wanneer er wat minder omgevingsgeluid is.
Als super amateur hobbyist audiofiel moet ik toch eerlijk bekennen dat ik Sonos ook juist vergeleken met goede speakers helemaal niet slecht vind klinken hoor! Absoluut niet!

Zo heb ik vorig jaar in de huiskamer definitief gekozen voor een Sonos Playbar met Sub.
Voorheen heb ik diverse sets zoals de Kef KHT2000.3, Mordaunt Short Genie, Mordaunt Short Alumni en Kef R500's gehad.
Op prijs/kwaliteit vind ik dan Sonos de absolute winnaar. Bovenstaande speakers i.c.m. een goede amp kosten toch al snel het dubbele en meer van zo'n playbar.
Buiten dat ziet enkel een soundbar een de muur er toch wel heel clean uit. De vrouw kan er ook nog eens prima mee werken. 10 jaar geleden had ik iedereen voor gek verklaard, maar zó gek is Sonos nog niet.


Ik wilde het toch even zeggen :)
Het heeft bij mij de bass van de Play:3 wat zwaarder gezet, maar anders dan dat hoor ik geen verschil.
Het kalibratiegeluid is inderdaad een pokkengeluid & het rondjes zwaaien met je iPhone door de kamer voelt een beetje idioot aan.
Anoniem: 368883 11 november 2015 05:32
Call me stupid, maar heb je voor correcte calibratie geen microfoon nodig met een vlakke frequentie-curve? Ik doe zelf af en toe ook wat geluidstechniek op optredens, en ik gebruik een Presonus PRM1 om de acoustiek te meten van de zaal. Een iPhone microfoon doet het redelijk slecht in frequenties oppikken onder de 100hz, dus ik snap niet hoe je hiermee correct de lagere tonen kan calibreren.

Je kan dan nog argumenteren dat de app misschien rekening houdt met de frequentie-curve van de microfoon, maar je kan nooit compenseren voor frequenties die niet worden opgenomen natuurlijk.
Een Sonos van het formaat boekenplank luidspreker zal überhaupt problemen hebben met het reproduceren van tonen onder de 80Hz. Maar de app kan bijvoorbeeld wel impulse correctie toepassen voor de gemeten luister positie. Die meting is naar mijn weten gelijk over het gehele spectrum heen.

Edit: Overigens is sinds iOS 6 (september 2012) het < 100Hz filter van de koptelefoon-microfoon input gehaald http://blog.faberacoustic...n-headset-and-mic-inputs/

Edit2: Volgens de "behind the scenes" video van Sonos maken ze gebruikt van IIR filters: https://www.youtube.com/watch?v=8QgJHUy93T0

[Reactie gewijzigd door Henk Poley op 22 juli 2024 21:31]

Je hebt helemaal gelijk, echt sublaag zal zo'n speaker niet genereren. Vraag is alleen hoe goed de kwaliteit is van de apple microfoons. Als ze slim zijn bouwen ze support voor externe microfoons in.
Sublaag uit een kleine speaker kan wel degelijk, zolang je er maar een klap vermogen tegenaan gooit, dito drivers gebruikt en gesloten kasten gebruikt. Kijk bijvoorbeeld eens hier: Relatief klein doosje (40x40x40) en doorlopen tot 14 Hz recht. Ik heb zo'n ding gehad en heb meerdere malen gehad dat m'n vriendin bij een rampenfilm ruim voordat het mis ging op m'n schoot kroop omdat ze het zo onheilspellend vond. Daarna viel het bovenlicht er uit.. :)
Het is maar wat je klein noemt. De woofer is in jouw voorbeeld nog steeds 12", terwijl de Sonos het met 4" moet doen (waarschijnlijk*). Dat je daar strak laag uit zou kunnen halen is natuurkundig onmogelijk. Vandaar dat ze de weg van "softwarematig geluid oppoetsen" bewandelen. Een weg waarvoor Bose al sinds jaar en dag vergruisd wordt, maar Sonos komt er mee weg omdat het zo hip en gebruiksvriendelijk zouden zijn!

Persoonlijk ben ik geen fan van de Sonos speakers. Ja hun Mesh network werkt goed en het plug & play gedeelte en de schaalbaarheid zijn allemaal voordelen, maar het probleem is dat dit een IT bedrijf is dat een waanzinnig product heeft (de connect en de connect: amp) maar daar niet rijk genoeg van werd en dus toen maar op de 'Bose' tour is gegaan door OEM onderdelen uit china in een hip plastic kastje te stoppen en vervolgens de speakertjes massaal aan de man te brengen.

"Dussss, was t probleem?" Nou dat is in mijn optiek 3 ledig:

1. Hun app is ooit ontwikkeld als vervanger van de zeer brakke CR200 afstandsbediening en is dat nog steeds; een afstandsbediening van een zeer gesloten systeem. Sonos ontwikkeld zich al jaren niet of nauwelijks meer. Ze gedragen zich als "de Facebook van de audio" en willen net als die eerder genoemde een eigen eiland in het net stichten. Al your base are belong to us!

2. de geluidskwaliteit. Die lijkt heel wat, maar dat komt vooral omdat je gehoor een enorm kort geheugen heeft en je het dus alleen hoort als je direct gaat vergelijken. Heb je in de woonkamer een beetje HiFi systeem met een Connect er aan en in de keuken een Sonos speaker en loop je vervolgens heen en weer dan schik je je echt dood! Ook al zou die keuken bestaan uit 2 Play 5 en een sub (a raison de +/- 2 mil.) Dit omdat een goede tweeter altijd beter klinkt dan de brakke OEM made in China onderdelen die alle IT speaker fabrikanten gebruiken... De productie van een dergelijk product blijft immers een financiële aangelegenheid: netwerkchip, DAC, Versterker, tweeter(s), Woofer(s), behuizing+ winstmarge = eindprijs. Dus ga je op al die stappen zo veel mogelijk afromen... helemaal als je al die onderdelen niet zelf maakt.

3. is daar een direct gevolg van: Het fysieuze cirkeltje. "Vroeguah" werdt de laatste productiestap van muziek vaak gedaan op gemiddelde autospeaker kwaliteit. Het liedje moest immers goed verkopen via de radio en dus eigenlijk 'brak' klinken, tenminste dat hoorde je pas als je het ging luisteren op Hifi apparatuur. Hier is de Loudness War uit voort gekomen. Nu zie je dat alles op dergelijke speakers met een uitgesproken hoog, ontbrekend midden en brommend laag wordt afgesteld. Nu kan je zeggen dat dat komt omdat er vraag naar is, maar overdreven gezegd is dat net zoiets als zeggen dat er geen vraag is naar kleurenfilms omdat iedereen op een zwartwit tv kijkt. Dus krijg je grotendeels een aanbod van Elektronische muziek en neemt de liefde voor klassiek en Jazz en akoestisch meer en meer af. In mijn optiek nogal logisch, want dat klinkt van geen meter op dit soort speakertjes...

(*) nog ff terugkomend op die woofer maat. Dat soort gegevens zijn dus nergens te vinden en dat zegt volgens mij al heel wat!)
Wat je zegt klopt niet: Er kan uitstekend strak laag uit een 4" woofer komen, alleen de maximale geluidsdruk is (zeer) beperkt en er moet inderdaad eea gecorrigeerd worden (q-factor, overdrachtscurve etc.) Dat jij daar "tegen" bent is voor jouw rekening: Ik denk zelf dat de intrinsieke fouten die door luidspreker units (vooral woofers) gemaakt worden dermate groot (>50% vervorming / > 720 graden fasedraaiing komt voor in het laagbereik) dat goed en faserein laag alleen haalbaar is via die elektronische correctie. Maar goed, daar mag iedereen het zijne van vinde, ik ben ook geen gelovige ("audiofiel") maar gewoon een muziekliefhebber.

Op jouw 3 punten:

1. Ik heb op mijn Windows Phone "Phonos" gehad, een Sonos afstandsbediening die door een onafhankelijke partij op de markt werd gebracht. Niet zo heel gesloten dus blijkbaar...

2. Hier schiet je jezelf een beetje in je voet: Als je het alleen in een directe vergelijking hoort, waarom zou je dan veel geld uitgeven aan een supersysteem? Je hoort het toch niet.
Het menselijk gehoor is verder trouwens een onwaarschijnlijk slecht meetinstrument: de insinuatie dat er iets verandert is meestal voldoende voor toehoorders om ook daadwerkelijk een verandering te bespeuren...

3. Tja, wat er vroeger allemaal gebeurde.. In de VS waren studio's meer dan eens uitgerust met grote en veel laag producerende monitoren. Afmixen daarop door pro's leverde dan een zeer dun geluid op omdat die het teveel er gewoon uithaalden. De "loudness war" zoals jij hem beschrijft bestaat volgens mij niet echt maar is denk ik meer een poging om de menselijke akoestische perceptie te compenseren. Gecombineerd met de magere speakersystemen en dito versterkers uit die tijd zal dat best een graag gebruikte stand zijn. Vandaag de dag kosten versterker vermogens tgeen drol meer en kan het bassvermogen dus ongestraft omhoog. Gecombineerd met het feit dat de klant koning is levert dat soms inderdaad indrukwekkende baspartijen op, die trouwens best prima klinken op de gemiddelde Sonos hoor.

* Dat een woofermaat nergens terug te vinden is lijkt me geen valide argument: Ook al produceert Sonos haar bassen met bordkartonnen vierkante woofers, als het goed klinkt moeten ze dat vooral doen.

PS: Ik vind 12" inderdaad klein: als je bedenkt dat zo'n unit normaal gesproken een liter of 400 kastvolume nodig heeft demonstreert dit duidelijk wat correcties (mogelijk gemaakt door hoge vermogens) mogelijk maken.

edit: PS vergeten

[Reactie gewijzigd door Homer J.Simpson op 22 juli 2024 21:31]

Op punt 1: Het gaat er mij niet om dat die remote gesloten zou zijn, het gaat om het ecosysteem zelf. Op je telefoon heb je allemaal goede muziek apps die prima de sonos als weergave zouden kunnen gebruiken, zoals airplay bijvoorbeeld wel doet. Dit laat Sonos niet gebeuren. Zij maken aftreksels van die apps binnen hun eigen ecosysteem om zo de volledige controle te kunnen houden. Ergo, gesloten systeem.

Op punt 2; dat 'super systeem' is in mijn voorbeeld geen cent duurder...

Op punt 3: https://en.wikipedia.org/wiki/Loudness_war

[Reactie gewijzigd door Sir Dancelot op 22 juli 2024 21:31]

Wordt een beetje welles-nietus dus ik laat het liggen. Wat betreft de loudness war: De muzieksterkte zoals ik het wikipedia artikel genoemd wordt is imo niet onderhavig aan een trend, maar aan de capaciteiten vna de muziekdrager. In den begine was daar de LP waar hogere volumes betere S/N en bredere sporen (=kortere opnames) tot gevolg hadden. Dat probleem bestond bij de CD niet meer en een dynamisch bereik van 96 dB werd de norm. Nu beginnen we richting 24bit/192 kHz als standaard te gaan en kost versterkervermogen niks meer waardoor de toegankelijke neluidsniveau's verder toenemen. Geen "wars" derhalve maar natuurlijke evolutie, in mijn opinie dan.

edit:
Excuses, ik had met "loudness" iets anders in gedachten. In jouw context is dit de wens om opnames steeds luider te maken door compressie toe te passen, een door mij verafschuwde praktijk. Fijn om te lezen dat Apple en andere streaming aanbieders hier actief tegen beginnen op te treden.

[Reactie gewijzigd door Homer J.Simpson op 22 juli 2024 21:31]

Anoniem: 457607 10 november 2015 20:02
Op sommiger receivers, bijvoorbeeld Marantz, zit er een microfoontje bij speciaal voor dit soort kalibraties, een stuk makkelijker dan dit smartphone-specifiek te maken.
Klopt mn harman kardon heeft een aparte microfoon met een lange kabel, maar goed, kan ook meters instellen.
Ik stel hem zelf wel af. De standaard 'loudness' functie heb ik maar uitgezet, en zelfs dan was de bas nog te overheersend waardoor ik de equalizer wat heb veranderd. Zo is het prima en ik heb eigenlijk ook geen app nodig om het te regelen.
Het gaat niet alleen om bas en treble, maar ook om 'enhancements' om de positie minder waarneembaar te maken. Er is ook een demofilmpje dat ze de sonos in een lade stopen. Juist in lastige kamers/posties kan TruePlay iets bieden.
Daarna kun je natuurlijk nog zelf finetunen.
Het lijkt voorlopig niet aannemelijk dat er op korte termijn een Android versie van de app waarin Trueplay is geïntegreerd beschikbaar zal komen. De verschillen in zowel hardware en software van Android toestellen zijn een grote belemmering in het ontwikkelen van zo'n app (volgens een Sonos webcare medewerker op Twitter.. Klinkt flauw maar ik snap wel dat het makkelijk is om zo'n app te ontwikkelen voor iOS en zijn geijkte hard- en software.
bron 1/bron 2.

[Reactie gewijzigd door hypotweaker op 22 juli 2024 21:31]

Heb 't gelijk maar getest met de Play:1 in de badkamer.
Akoestisch klinkt het nu waarneembaar een stuk beter. Net alsof de Play niet meer in de badkamer staat. De kinderen slapen anders had ik de rest van het huis ook nog gedaan.
Hoe dan ook, goede feature al verwacht ik dat het in de meeste gevallen geen enkel nut heeft. De Play:5 op mijn bureau zal naar verwachting niet verbeteren.
Weet iemand waarom nu alleen iOS wordt ondersteund? Heeft dat wellicht te maken met het feit dat Apple een beperkter aantal devices heeft welke van te voren gekalibreerd hoeven te worden?
Klopt, bij de Android toestellen zijn er gewoon te veel verschillende microfoon's om Trueplay goed te laten werken.
Beetje laat antwoord, maar dit zegt Sonos zelf op haar Facebook pagina:

Garth Fairman: Why no Android support?

Sonos: Hi Garth,
Since Android devices have a variety of microphones and software, we couldn't ensure a reliable Android Trueplay experience.
Vind ik leuk · Beantwoorden · 16 oktober om 21:29

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.