Sonos laat draadloze luidsprekers zonder Bridge werken via thuisnetwerk

Sonos heeft het mogelijk gemaakt om zijn draadloze luidsprekers direct op het thuisnetwerk van gebruikers te laten werken, zonder dat daarvoor de tot nu toe vereiste Bridge nodig is. Daarnaast komt de fabrikant in oktober met een opvolger van de Bridge, de Boost.

Voor draadloze werking moeten Sonos-luidsprekers tot nu toe met het speciale SonosNet-netwerk verbinding maken via de los te verkrijgen Bridge, die door middel van een kabel met de router verbonden moet zijn. Sonos heeft nu echter een firmware-update uitgerold voor een Station-modus, waarbij de luidsprekers direct met het wifi-netwerk van gebruikers verbinding kunnen maken.

Sonos Direct Station Mode set-up

Bij het gebruik van Sonos-luidpsrekers en een Playbar voor een surroundsoundsysteem, is Station-modus echter niet mogelijk en de luidsprekers kunnen via het thuisnetwerk ook niet als repeater dienstdoen, zoals bij SonosNet wel het geval is. Sonos ziet daarmee nog mogelijkheden voor de Bridge en komt in oktober zelfs met een variant van die accessoire: de Boost.

De Boost gaat omgerekend ongeveer 75 euro kosten en moet een 50 procent beter bereik bieden dan de Bridge. De optie voor verbinding via de Bridge of Boost is volgens Sonos onder andere geschikt voor mensen met een onbetrouwbaar draadloos netwerk.

Door Olaf van Miltenburg

Nieuwscoördinator

03-09-2014 • 11:16

91 Linkedin

Submitter: Boertje_63

Lees meer

Reacties (91)

Wijzig sortering
Een Bridge is niet in alle situaties vereist om Sonos 'draadloos' te laten werken: als je meerdere Sonos apparaten hebt, kun je ook 1 van die apparaten bedraad aansluiten, waarna de rest van de devices via 'SonosNet' wireless met dit ene bedrade apparaat verbindt.

De Bridge is alleen nodig als er geen één van de Sonos apparaten in huis bekabeld aangesloten kan worden.

Android apparaten konden overigens al tijden verbinding maken met het verborgen wifi netwerk (genaamd SonosNet) van Sonos om normaal mee te surfen.
Dat is dus de update, je hoeft nu niet meer 1 device met een draadje te verbinden.

Zit al een poosje in de BETA en dit werkt erg goed.
Hoef je er geen 1 meer aan te sluiten? Of kan je er nu meerdere bedraad aansluiten?!
je hoeft er geen 1 meer aan te sluiten op een bedraadnetwerk.
En werkt mutliroom audio dan nog goed als je geen enkel van al je Sonos apparaten via Wifi aansluit (dus niks met een UTP kabel en ook geen brigje)?
ik heb er geen problemen mee ondervonden. Ik heb er 1 in de keuken en 1 in de huiskamer. Mulitroom muziek gaat naar mijn mening vlekkeloos, maar ik gebruik hem meestal in group mode en niet los van elkaar.
Ik heb nog een leuk gebruik voor de bridge: wifi extender

mijn setup
[upc modem met wifi] - [sonos bridge] [div sonos] [sonons bridge] [wifi router]

De tweede wifi router kan niet direct draadloost verbinding maken met het upc modem, maar wel via de (utp poort op) de bridge. Met wat 'overtollige hardware' een leuk resultaat.
Is er eigenlijk ook een Sonos product dat (zoals een SqueezeBox) gewoon via tulp/optisch/coaxiaal aan te sluiten is op een bestaande versterker, of moet je perse een van hun versterkers van honderden euros gebruiken?

[Reactie gewijzigd door RuuddieBoy op 3 september 2014 12:03]

Er is een Sonos Connect module die je rechtstreeks met tulp of via digitale (coax) uitgang aansluit op je normale stereo installatie. Ik gebruik de voorloper hiervan (ZP80) al jaren
Ja, maar de Sonos Connect is ook belachelijk duur om alleen audio door te geven aan je versterker.
Zoals hierboven gemeld, met de Connect.
Maar het kan ook bvb met een Playbar. Ik heb mijn TV via optische uitgang op de Playbar en in een groep met 2 x Play:1 opgesteld voor surround. Voor de zenders die in surround uitzenden echt geweldig.
Koop een ROCKI van 50 euro, zelfde effect, veel goedkoper en beter geluid (uit je eigen stereo).
Ik blijf sceptisch over het kwaliteit van het verschil in geluid tussen bedraad en draadloos.
Iets in mijn hoofd blijft zeggen : draadloos is minder kwaliteit!

Er zullen altijd bitjes omvallen (aanname dat het transport digitaal is naar de speakers) door omgevingsstoring. Hhet is en blijft 2,4Ghz.... en die is toch echt vol aan het raken.

Desalniettemin voor de meeste mensen zal het toch een upgrade zijn t.o.v. de huidige TV speakers en/of cheapass DVD HomeCinema setje :)

Plus je hebt op ELKE plek van je speakers een 230V stopcontact nodig
Omvallende bitjes hoef je je echt niet druk over te maken.
Er wordt natuurlijk gebufferd, en als een netwerk-pakketje niet of beschadigd aankomt wordt deze gewoon opnieuw opgevraagd.
Jij ziet toch soms ook niet opeens Tweakers.nqt in je adresbalk staan....

Bij een kan ik het me nog voorstellen, daar wordt het 'analoog' van de schijf gelezen, hoewel daar ook foutcorrecties ingebouwd zitten. Maar in een netwerkomgeving bestaan er eigenlijk niet echt iets als omvallende bitjes (uitgaande van het TCP protocol, wat voor de meeste toepassingen, en vaak ook muziek streaming, gewoon gebruikt word. En niet UDP, wat bijvoorbeeld wel voor IPTV gebruikt wordt.)

Let wel: Hier wordt vaak een digitale bron gebruikt, welke digitaal verstuurd wordt naar de speakers. Als er eerst nog omzettingen analoog -> digitaal, of conversies tussen digitale bestandsformaten aan te pas komen dan gaat dat natuurlijk vaak wel ten koste van de kwaliteit.
Geluid bufferen voor je speakers? Lijkt me een behoorlijke no-go voor interactieve toepassingen (games). We hebben al last van input lag op onze schermen, nu gaan we daar ook nog eens lag aan toe voegen voor het geluid. Nee, bedankt.
Sonos moet je dus ook niet voor je games gebruiken. Voor muziek is iets vertraging geen enkel probleem.

[Reactie gewijzigd door mr.paaJ op 3 september 2014 12:42]

Ik denk dat je de kwaliteit van een dergelijk systeem onderschat. Ik zou het bovendien heel knap vinden als jij dat omgevallen bitje kan horen in die honderduizenden bitjes die per seconde door de lucht gaan.

Ik heb zelf achter mijn Sonos:connect een midrange cambridge versterker staan met daartussen een goede DAC, omdat Sonos daarin niet de beste is, en een paar KEF 700 boxen. Geluid is prima.

Verder door het huis twee Play-5's en een Sonos-Amp op een paar oude boxen in de keuken. Werkt allemaal perfect. Spotify, internet radiozenders, lossless vanaf de NAS......ideaal systeem.
Begrijp me niet verkeerd, het gaat ook niet zozeer om dat ene bitje uiteraard.
Ik ben ook geen azijnpisser of hoe noem je dat, van al die draadloze communicatie enzo is slecht voor je .. so be it :)

ik vraag me alleen serieus af over de kwaliteit, maar horen = geloven.
zal eens keertje ronde maken :)
Kwaliteit doet niet onder voor een gemiddeld geluid installatie dat geld zelfs voor de goedkoopste variant. Als je zelf een high end installatie hebt staan. Ja dan is er natuurlijk wat verschil te horen.
Ik heb het laatst bij mijn buurman gehoord, Sonos 3 geloof ik. Ik vond het behoorlijk tegenvallen. Kwaliteit is beneden alle peil als je een beetje eisen stelt aan geluid.

Je betaalt voor gemak maar zeker niet voor geluidskwaliteit.
Mag ik vragen wat jij dan hebt staan voor installatie en boxen. Als je het zo zwak geluid vind ?.
Klipsch RF serie 7 en Pio LX70
Ja ik snap nu dat het geluid tegen valt van de Sonos. Speekers van zo 1500 euro per stuk met een versterker van 3500 euro,
Daar kan de 200 euro of 300 euro kostende Sonos versterkertjes en speakers niet tegen op. En is dus geen vergelijking. Wat jij hebt is niet een gemiddeld systeempje.
Nee dat snap ik zelf natuurlijk ook wel. Daar gaat het ook niet om.

Er zijn in de categorie van 200 euro per speaker betere te krijgen dan de Sonos alleen dan zonder poespas van draadloos internet. Dat draadloos ontgaat mij sowieso want ze hebben voeding nodig.

Verder kan je bijna iedere versterker tegenwoordig in je netwerk hangen en dus heb je dan meteen dezelfde functies als de Sonos met veel betere geluidskwaliteit.

Bij Sonos betaal je voor gemak en niet voor kwaliteit. Want nogmaals. Als je 200 euro per speaker uitgeeft kan je veel betere geluidskwaliteit krijgen dan Sonos biedt.
Anoniem: 382732
@Crazy-3 september 2014 11:44
Met een goede foutcorrectie is het niet erg als er bitjes omvallen. Pas als er heel veel bitjes omvallen heb je een probleem. Een apparaat dat afhankelijk is van de onderste laag in de stack is wel erg beroerd ontworpen.
Zien websites er bij jou ook anders uit als je draadloos internet? Er zijn genoeg manieren om betrouwbaar data over te sturen over een relatief onbetrouwbare verbinding (foutcorrectie, resend, redundant versturen etc.).
Op zich hoeft het voor de kwaliteit niets uit te maken. Ik ken de details niet van Sonos maar ik weet dat er draadloze systemen zijn die lossless compressie gebruiken. Sonos gebruik dat waarschijnlijk ook. Met een klein laagje foutcorrectie er op kun je dan garanderen dat het signaal aan de andere kant er foutloos uit komt.

Lossless audio compressie zoals FLAC heeft doorgaans minder dan 1000 Kb/s seconden nodig voor CD kwaliteit (bij makkelijk te encoden muziek kan het zelfs onder de 300 Kb/s zijn). Je moet wel een erg gaar draadloos netwerk hebben wil het niet zonder problemen zo'n signaaltje kunnen versturen.
Ik denk ook dat je het onderschat, audio heeft echt niet veel bandbreedte nodig en geraakt met gemak door een kanaal zoals de 2.4GHz band. Vergeet niet dat er in het wifi protocol ook forward error correctie zit die de omgevallen bitjes er gewoon weer uit haalt. Ik heb er geen data van, maar ik denk echt niet dat er zoveel bit errors voorkomen in een audio stream verzonden via wifi.
Draadloos heeft weinig negatieve invloed op de kwaliteit. De speakers in de Sonos systemen echter wel.

Verder snap ik dat draadloze concept niet helemaal want ze hebben gewoon een draad wat in het stopcontact moet.
Leuk systeem, en ook mooi dat het nu via een router kan i.p.v. bedraad of met een apart aan te schaffen dedicated Sonos router.

Jammer dat de apparatuur zo duur is, het is mooi spul, maar mij iets te prijzig. Maja, daar krijg je dan ook wel kwaliteit voor terug (mag ik hopen, heb er niet echt veel ervaring mee).
Valt wel mee hoor, dat duur. Vergeleken met andere apparaten die een vergelijkbare kwaliteit bieden is het een koopje. Vergelijk de SONOS Connect eens met andere hifi-streamers en dan zal je zien dat de SONOS bijna goedkoop te noemen is. Je moet natuurlijk niet gaan vergelijken met een goedkope mediaplayer met crappy audio-uitgang.
Nouja, duur.... De concurrentie is toch ook wel goed op weg met goedkopere apparatuur. Deze stap maakt het natuurlijk aantrekkelijker voor nieuwere gebruikers.

Overigens - sonos heeft leuke aanbiedingen zo nu en dan voor medewerkers in de retail branche - anders had ik ook geen sonos thuis gehad :Y)
Kijk ook eens op MP, heb je kans dat je het voor minder koopt.
Anoniem: 120539
@i2Paq3 september 2014 18:35
Dat valt tegen; er wordt weinig aangeboden, en wat er wordt aangeboden gaat snel en voor relatief hoge bedragen weg.
Zelfs de oudere modellen zijn nog goed te verkopen, waarschijnlijk mede omdat alle generaties players nog steeds compatible zijn met elkaar. (Alleen Sonos-net 2.0 ontbreekt op de oudere modellen)
Anoniem: 453240
3 september 2014 11:28
Gaat de stroomvoorziening dan via batterijen? Of is daar wel een stroomkabel voor nodig?
Welke van de twee het is weet ik niet, maar ik weet wel dat ik van beide alternatieven niet blij word. Het slimme van deze luidsprekers ontgaat mij dus.
Je hoeft een luidspreker alleen op stroom aan te sluiten. Vervolgens maakt hij verbinding met het SONOS netwerk of vanaf nu met je WiFi netwerk.

Vervolgens kan je muziek op de luidspreker afspelen (via internet, muziek vanaf je mobiele device, radio etc.)

Slimme aan deze luidsprekers.. alleen stroom nodig niet overal netwerk en je kan alle speakers koppelen om zo gelijkertijd dezelfde muziek af te spelen of juist elke kamer eigen muziek.
Maar als deze op een stopcontact moet worden aangesloten is de speaker dus niet meer draadloos. Ook zal er dus een versterker en DAC ingebouwd zijn in de speaker zelf. De kwaliteit daarvan is matig blijkt uit de meeste reviews.
Ik heb een setup met 1 playbar en 2 play:1 speakers en ik kan je zeggen dat de kwaliteit niet matig is maar juist heel goed mits je de boxen goed instelt. Verder zit in elke speaker een versterker, DAC en linux server ingebouwd voor de intelligentie.
Ik heb die playbar in de Media markt beluisterd en ben huilend weg gerend. Nu is een Media markt niet de beste test omgeving, maar voor een apparaat van 675 euro verwacht ik toch een stuk meer dan dat blikkerige geluid.
Je kan geen muziek vanaf je mobiel afspelen, wat wel kan is de Sonos aansturen vanaf je mobiel met de sonos app of phonis app voor wp8, werkt ook prima. bv spotify, internetradio of vanaf media speler.
Geluids kwaliteit is goed. De play1 is erg klein, net iets smaller als twee pakken bloem en net zo zwaar. En hoog. 😊 doet niet onder voor een gemiddelde stereo installatie.
Muziek vanaf je mobiel kan wel gelukkig. Eén van de audiobronnen in het hoofdmenu is namelijk 'This Mobile device'.
De luidsprekers werken inderdaad met een gewone stroomkabel. Het zijn heus niet 'gewone' luidsprekers die je aansluit op je hifi-keten. Een Sonos 'is' je hifi-keten. Het 'slimme' van de luidsprekers is dat je zowel muziek kan afspelen van je thuisnetwerk (mp3's op je PC/NAS bvb), streamen van Spotify of luisteren naar een webradio. Allemaal eenvoudig beheerbaar met een app op je smartphone/tablet of via de applicatie op je PC.

Een heel mooi systeem dat ik al een paar jaar naar volle tevredenheid gebruik (Play 5 + Play 3).

[Reactie gewijzigd door tovade op 3 september 2014 11:37]

Mijn ervaring is dat de bridge een veel beter bereik heeft dan mijn UPC draadloos modem. Daardoor kan ik de Sonos elementen betrouwbaar door het hele huis plaatsen, terwijl ik op mijn telefoon, tablet, laptop het signaal nog wel eens kwijtraak.
Het zal de combinatie van Bridge en Sonos ontvanger zijn, die het beter maakt, maar ik neem aan dat de bridge hier een belangrijke rol in speelt.

Ik ben benieuwd naar de boost. 50% krachtiger! Misschien dat ik dan ook in mijn garage signaal kan krijgen (ca. 30m van het modem). Nu wordt het signaal op zo'n 5-10 meter van de garage onbetrouwbaar.
als je al een bridge hebt - zet eens een sonos apparaat dichter bij je garage. SonosNet-draadloos word op welk sonos apparaat uitgezonden ;)
Hé, dat wist ik niet. Dank voor de tip, maar ik weet niet of ik daarmee geholpen ben.
Ik ga daar eens mee testen........ik zou natuurlijk een paar play-1's op de oprit kunnen zetten. :*)
De play:1 is spatwaterdicht ;)

Wat je ook zou kunnen proberen is om een sonos apparaat hoger te plaatsen (bijv. 1e etage) aan de kant van je garage. Wireless signaal is wel erg goed van sonosnet moet ik zeggen ;)
Ik vind dit een tamelijk onnodige upgrade. Ten eerste had je geen bridge nodig als je een ethernetkabel tot bij gelijk welk Sonos apparaat in je netwerk kon brengen. Bij mij zitten ze zelfs allemaal op een kabel. Ten tweede was een bridge nu ook niet zo duur dat het een struikelblok was. 50 euro ofzo? Als je een Sonos setup kan betalen kan dat er ook nog wel bij.

Daarenboven heb je met een bridge ook nog het voordeel dat je dan via het SonosNet werkt, wat een mesh-netwerk is, hetgeen betekent dat ieder Sonos apparaat dat je hebt in je netwerk dan naar de andere gaat zenden en ontvangen, wat automatisch betekent dat het netwerk een veel betere dekking krijgt. Ik zou dat sowieso prefereren mocht ik draadloos gaan werken, alleen al omwille van de veel betere kwaliteit van het SonosNet draadloze netwerk tegenover een klassiek WiFi netwerk. Veel modem/routers die standaard door kabelaars of adsl aanbieders worden geleverd hebben immers geen al te goeie (lees: sterke en met groot bereik) WiFi mogelijkheden.

Ik zou veel liever zien dat Sonos eindelijk eens Airplay zou gaan ondersteunen...
Voor een startende Sonos setup kan het misschien net de doorslag geven, die €50 die men niet (meteen) uit moet geven.

Ik meen me voorts te herinneren dat voor Airplay andere chips nodig waren, waardoor de ondersteuning niet backwards compatible was toe te passen.
Ik denk niet dat voor Airplay chips nodig zijn, dat zit volledig in de software. XBMC op de Raspberry Pi ondersteunt het bv. ook. Daar zitten zeker geen speciale chips op... 't is gewoon een kwesite van niet willen volgens mij.
Mooi dat ze hierin stappen maken, wil iemand nog een bridge kopen? :+

Ik vind het echter jammer dat de speakers geen ''geheugen'' hebben. Wanneer ik mijn S5 uit het stroom haal om ergens anders neer te zetten, moet ik hem opnieuw koppelen met de bridge/netwerk. Bovendien is hij zijn complete queue kwijt.

[Reactie gewijzigd door gis. op 4 september 2014 08:41]

de geruchten zeggen dat het makkelijker wordt om de speakers direct met de TV te verbinden (zoals bij samsung multiroom). een luxe toevoeging dus omdat sonos al momenteel werkt met ''groepen''. tot nu toe was het alleen mogelijk om een speaker met een jack kabel aan te sluiten op de tv (dit geld alleen voor de Play: 5, de 1 en 3 hebben geen jack aansluiting) en moet je dus een playbar verbinden met je TV en dan kan je een groep aanmaken met de playbar en verschillende speakers.
of dat de queue behouden blijft weet ik niet, maar het opnieuw koppelen is nooit na dat de spanning er af is geweest(en dat is hier elke dag)
Hier heb ik geen last van, speakers (2x S5) worden door het hele huis heen gesleept en bij plug in stopcontact en app opstarten op PC/telefoon pakt hij hem gewoon altijd weer.
Mijne ook geen problemen met wegvallen van stroom / verplaatsen van een sonos apparaat. Ik tijdens de beta ook de playbase tegen gekomen. Echter nog niet meer terug kunnen vinden over wat het moet worden.

Een echte draadloze variant(op accu) zou mooi zijn. Sonos mee naar het strand en vervolgens de muziek rechtstreeks vanaf je telefoon op de Sonos afspelen. Ben benieuwd.

Wat betreft de Boost, het zou mooi zijn als ze daar eens het limiet van de 65.000 te indexeren nummers mee oplossen. Overigens zal hij waarschijnlijk 100 euro gaan kosten. Bij Sonos is een dollar namelijk gelijk aan een euro.
De limiet zit 'm in het geheugen wat elk apparaat aan boord heeft. Die zouden ze kunnen vergroten in nieuwe modellen, maar daarmee zou het niet backwards compatible zijn met de eerdere versies.

En inderdaad, op een volledig draadloze versie op accu wacht ik ook al heel lang. Het liefst ook nog eens waterproof!
Limiet zit hem inderdaad in het geheugen van elk apparaat. Echter wordt de index in elk apparaat weggeschreven. Aangezien het een software dingetje is lijkt het me mogelijk om de index bijvoorbeeld op die boost te plaatsen, of te splitsen over de verschillende apparaten.

Maar bovenstaande is meer hopen dan verwachten. Sonos kennende is de boost een bridge met een beter wifi kaartje.

Overigens hebben ze sinds het begin van het jaar van zo'n beetje elk model een update ingediend bij de FCC. Mogelijk dat er dus ook een upgrade van de gehele lijn aan zit te komen.
Bij mij gingen die bridges (2)stuk. De powersupply of het ding zelf. Gebruik nu gewoon een bekabelde versterker en de draadloze wordt gevonden. Maar dit Is nog beter

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Kies score Let op: Beoordeel reacties objectief. De kwaliteit van de argumentatie is leidend voor de beoordeling van een reactie, niet of een mening overeenkomt met die van jou.

Een uitgebreider overzicht van de werking van het moderatiesysteem vind je in de Moderatie FAQ

Rapporteer misbruik van moderaties in Frontpagemoderatie.
Google Pixel 7 Sony WH-1000XM5 Apple iPhone 14 Samsung Galaxy Watch5, 44mm Sonic Frontiers Samsung Galaxy Z Fold4 Insta360 X3 Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee