Somfy komt met verbeterde TaHoma-app voor aansturen van domoticaproducten

Somfy, fabrikant van draadloze bedieningssystemen voor huisautomatisering, heeft nieuwe versies van zijn TaHoma-apps en -webapp uitgebracht, die naast een gemakkelijker bediening ook nieuwe scenario's en een verbeterde alarmeringsfunctie moeten bieden.

SomfyTaHoma 2.0 toont een verbeterde interface waarin de gebruiker een overzicht te zien krijgt van zijn huis en de directe omgeving. Dit moet het bedienen van allerhande domoticafuncties vereenvoudigen, waaronder buitenshuis, zoals op het terras of in de garage. Ook zijn er ten opzichte van eerdere versies van TaHoma minder klikken nodig. Daarnaast is de interface gemaakt in html5, waardoor deze op een groter aantal platformen, met name binnen browsers, moet kunnen draaien. Ook is de interface consistent gemaakt tussen de smartphone-apps en webapps.

Ook de functie om scenario's te creëren is verbeterd. Deze kunnen nu ook op basis van een jaarkalender ingepland worden. Er zijn zogeheten voorwaardelijke scenario's beschikbaar waarbij tot zes functies aan een sensor zijn te koppelen. Als voorbeeld noemt Somfy een zonnige winterdag: een gordijn kan overdag openblijven als het binnen koud is en vervolgens ’s avonds automatisch sluiten. Dit kan energie besparen en biedt meer comfort voor de gebruiker. De vernieuwde TaHoma-interface zou de gebruiker ook beter kunnen informeren bij verdachte situaties. Dit kan bijvoorbeeld via de mobiele applicatie. De mobiele apps zijn per direct beschikbaar op iOS en Android.

Verder meldt Somfy dat het aantal producten dat compatibel is met TaHoma is vergroot tot meer dan honderd. Zo is er nu ook ondersteuning beschikbaar voor Philips Hue-lampen en radiatorknoppen van de firma Danfoss.

Helaas!
De video die je probeert te bekijken is niet langer beschikbaar op Tweakers.net.

Door Dimitri Reijerman

Redacteur

24-06-2015 • 14:34

34

Reacties (34)

34
34
29
1
0
0
Wijzig sortering
Heb zelf een hoop Somfy producten, maar stuur deze aan met een Somfy RS-485 RTS Transmitter. Afgehaakt op TaHoma toen ik erachter kwam dat dat via servers in Frankrijk loopt en "in de cloud" zit. Echt ontzettend jammer dat zoveel IoT / domotica toepassingen erop staan dat het vanuit de cloud aangestuurd moet worden. Nee dank, ik houd het liever gewoon binnen mijn lokale netwerk. Voordeel is wel dat ik alles (gordijnen, zonwering, lampen, bel, ventilatie, mediacenter afstandsbediening) heb kunnen integreren in één applicatie voor mijn smartphone.

[Reactie gewijzigd door Shapeshifter op 26 juli 2024 06:56]

Ben al tijden op zoek naar een goede manier om Somfy RTS motoren aan te sturen, heb nu alleen homewizard, maar als ik nog andere protocollen zou kunnen gebruiken zodat ik bijvoorbeeld ook met Fibaro iets kan maken zou helemaal fantastisch zijn. Waar kan ik die module kopen en wat kost dat?

[Reactie gewijzigd door moppentappers op 26 juli 2024 06:56]

Wij zijn met Homey (www.athom.com) ook hard bezig met een nieuwe controller, welke eigenlijk alle draadloze technologien bevat (dus zowel Z-Wave van Fibaro als 433 MHz van Somfy en KaKu), en aan te sturen is met zowel een app als via spraak. Deze zomer komt hij uit, en Somfy RTS ondersteuning staat daarbij ook op de planning.

// Sorry voor de reclame, maar ik vond het wel een relevante reactie.
De Homey staat inderdaad op het verlanglijstje, maar wordt ook de 868 mhz band ondersteund voor draadloze weerstations?
Sowieso nu het probleem dat ik met homewizard niet kan aangeven dat als het stormt de zonwering dicht moet blijven, kan dat met Homey wel?
Ik heb een weerstation die ik met een Raspberry Pi uitlees voor dat doel. Tevens heeft Somfy een apparaat dat daar specifiek voor bedoeld is (de Soliris), misschien is dat ook een optie voor je...
Homey bied zeker ook ondersteuning voor de 868 band, ja. Hierdoor kun je inderdaad ook weerstations en dergelijke koppelen. Door onze flow editor kun je vervolgens alles aan elkaar knopen, waarbij scenario's zoals jij ze hier noemt, zeker mogelijk zijn!
Allemaal mooi en wel, maar ik heb schakelaars en lichtpunten.
Ik ga de schakelaars niet wegdoen, zijn van die dure nico dingen 6 kleine schakelaars.

Hoe kan ik homey of iets anders de lichten laten schakelen en toch de schakelaars behouden ?
Anoniem: 551631 @C00P24 juni 2015 22:49
Een hotel schakeling maken op elke lijn met bijvoorbeeld een kaku inbouw dimmer als 2de schakelaar. Dan blijft de oude schakelaar gewoon nog werken en kan de dimmer draadloos benadert worden
Ik volg Homey al een tijdje. Somfy gebruikt voor hun oude motoren RTS maar voor hun nieuwe motoren, IO homecontrole. Staat IO homecontrol ook op jullie planning?
IO Homecontrol is een draak van een ding, welke volgens Somfy zelf alleen met specifieke, erg dure, hardware geimplementeerd gaat worden. Wij doen uiteraard ons best om hier verder naar te kijken, maar tot nu toe is RTS een stuk toegankelijker. @r2504, RTS is al redelijk bekend online, dus dat scheelt.
Is het Somfy RTS protocol dan open... of moeten jullie daar één of andere licentie op nemen ?
Een RS-485 RTS Transmitter kan het, maar een pricewatch: Rfxcom RFXtrx433E USB 433.92MHz Transceiver volgens mij ook. Eerste is moeilijk te krijgen en duur (~€500,-), Somfy Nederland wist niet eens dat hij in het assortiment zat ;) Tweede kun je in combinatie met iets als Domoticz gebruiken volgens mij, maar heb me daar niet echt in verdiept. Homewizard kan het ook dacht ik.

[Reactie gewijzigd door Shapeshifter op 26 juli 2024 06:56]

Toch raar dat mensen van alles zien in die 'domotica' terwijl ze met een beetje moeite (speciale stekkertjes etc.) ook alles aan en uit kunnen zetten met 1 afstandsbediening. Beetje jammer dat mensen dat niet al heel lang gebruiken. Weet zeker dat deze technologie dan ook veel strakker geregeld zou zijn: In plaats van leverancier afhankelijke producten (zoals speciale Philips lampen om deze via je tablet te besturen) zon speciaal 'stekkertje' ertussen die ipv met een afstandsbediening werkt, met je smartphone kan werken? Maakt je stukken meer leverancier onafhankelijk lijkt me?
98% van de mensen die hebben daar echt geen verstand van, die willen het gewoon inpluggen en klaar. Niet klooien met magische stekkertjes (waar ik nog nooit van gehoord heb trouwens).
Het spul is er wel, er zijn al genoeg fabrikanten die ook eenvoudige oplossingen leveren. Punt is, men zit er kennelijk gewoonweg nog niet op te wachten. Zelf vind ik het prima om gewoon met de hand mijn lampen aan te doen. Een vriend van me heeft daarentegen z'n volledige huis aan elkaar geknoopt d.m.v. een HomeWizard. Is ook best handig. Met 1 druk op de knop kan hij, bij het verlaten van z'n huis, alles uitschakelen, verwarming terug draaien et cetera. Zodra je bij hem de gang ingelopen komt, gaat het licht automatisch aan. Je kan van alles en nog wat aan elkaar linken (bewegingssensoren/knoppen/thermometers als input, lampen/radiatoren/electrische aparaten die daar op reageren).

Maar ja, een basis Homewizard pakket ben je toch al een ruime 200 euro voor kwijt (en dan heb je slechts 2 stekkerdozen en een thermometer). Wil je echt leuke dingen gaan doen, dan ben je snel enkele honderdent euro's kwijt.
@megamind:

Zoals hieronder vermeld de 'magische stekkertjes' (heb het zelf maar even stekkertjes genoemd bij gebrek aan een betere verwoording). Klooi door op deze technologie en dan zou het bijna 'plug en play' moeten kunnen worden lijkt me? Punt voornamelijk was dat ze het natuurlijk nu gaan maken in samenwerking met bepaalde bedrijven om zo samen veel geld te verdienen, breid deze markt uit en maak de markt leverancier onafhankelijk. Dat zou het veel aantrekkelijker maken voor mensen om hier überhaupt aan te beginnen. Voor de prijzen waarmee je dat nu kan en van de 'speciale apparatuur' die je nu aan moet schaffen lijkt het mij voor de meeste consumenten onbetaalbaar.
Anoniem: 404669 @hoogevost24 juni 2015 15:21
Heb je een voorbeeld van zo'n stekkertje?
Ben ook erg benieuwd naar de kosten enzo.
Neem het spul van KlikAan-KlikUit. Die hebben inbouw schakelaars, maar ook gewoon tussen stekkers. Werkt op 433.92 Mhz en is dus open te gebruiken met andere leveranciers die gelijke techniek gebruiken. Homewizard er bij, en klaar is Kees.
Je hebt gelijk, voor de mensen die het niet willen inbouwen, kunnen ze het al vaak simpel oplossen. Naast de tussen stekkers zijn er ook varianten die je tussen de lamp en de fitting stopt.

Nadeel van deze varianten is alleen dat het zo zichtbaar is of het past niet altijd in de lamp zelf.

Dit is wat dan bedoelt wordt:
http://www.klikaanklikuit.nl/shop/nl/producten-1/acd-201/
http://www.klikaanklikuit...1/fitting-dimmer-afr-101/

[Reactie gewijzigd door joenevd op 26 juli 2024 06:56]

Klopt, en voor dat doel hebben ze dus ook inbouw schakelaars. Zelfde idee, maar dan niet zichtbaar.
En welk 'stekkertje' mag dat dan wel zijn? Lijkt me nog al makkelijk gezegd zo :)

Je kan wel z-wave of kaku-modules gebruiken, maar da's soms niet zo op 1-2-3 geïnstalleerd, bvb tussen een lichtschakelaar of een rolluik.
Niet iedereen wil enkel maar een staande lamp kunnen aan/uitzetten ;)
@Fire69 & @Edwin1981

Inderdaad wat the_shadow zegt: KlikAan-KlikUit is een voorbeeld wat ik bedoel.

En op déze technologie doorbouwen om deze te laten werken met je eigen device lijkt me toch zeer handig. KlikAan-KlikUit heeft hier een control station voor maar dit is ook allemaal nog erg nieuw. Hierop anticiperen leek mij nuttig. En zoals je ziet http://www.klikaanklikuit.nl/shop/nl/ics-1000/ heeft het wel wat toepassingen. Breidt deze technologie uit en er zit potentie in, als je meer kan dan alleen een lichtschakelaar of rolluik bedienen. Denk aan integratie met televisie en multimedia devices. Als meer fabrikanten dit zouden doen (de markt wordt vergroot), zou je in principe dus geen speciale Philips lampen meer over hebben.
Het primaire probleem dat ik bij KlikAan-KlikUit zie, is dat het signaal niet ge-encrypt door de lucht gaat: iedereen zou dus met een 433.92Mhz zender jouw lamp uit kunnen doen (of ernstiger: de bewegingsmelder uit kunnen lezen of je thuis bent). Integratie zou wel grappig zijn: zodra de TV wordt aangezet gaan de gordijnen dicht, lampen worden gedimd, en de rest van je entertainment systeem gaat ook aan (ik zeg maar wat). Het is in theorie mogelijk, nu de praktijk nog. :)
Precies je snapt hem! Door innoveren op deze technologie. encryptie voor het signaal lijkt me ook te realiseren?
Encryptie is te realiseren, maar niet met de huidige 433.2Mhz technologie. Er zijn daarentegen zat draadloze technieken voor domotica die wel encryptie als feature hebben, zoals ZigBee en Z-Wave. ZigBee heeft geloof ik ondersteuning voor 128 bits AES, dus is wel veilig te noemen voor deze toepassing.
Dit is mischien iets wat je bedoeld met 'stekkertje' :
pricewatch: Belkin WeMo Insight Switch WiFi, Energiemeter

plug and play en met smartphone te besturen en beveiligd via wi-fi
Dat heet marketing :)
zoals speciale Philips lampen om deze via je tablet te besturen) zon speciaal 'stekkertje' ertussen die ipv met een afstandsbediening werkt
Welk "stekkertje" geeft een willekeurige LED lamp de mogelijkheden van Hue (bv het RGB gebeuren)?

BTW Hue heeft een open API, wellicht dat je direct kan communiceren mbv ZLL
Anoniem: 16328 24 juni 2015 15:20
Somfy is toch van die zonneschermen?

HTML5 is een goede zet. Hierdoor is het op elk OS toegankelijk.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 16328 op 26 juli 2024 06:56]

Somfy levert motoren en besturingen voor onder andere zonwering.
is dit nu IOhomecontrol of iets van somfy zelf? ik word echt knettergek van alle producten die eigen systemen gebruiken, heb hier thuis Velux met z'n eigen tablet, infrarood, bluetooth, wifi, zwave, kika... echt ramgek wordt je ervan
IO homecontrole is door Somfy ontwikkeld maar meerdere fabrikanten gebruiken het. Het is een beveiligd protocol en twee richtingsverkeer. Kijk ook maar op http://www.io-homecontrol.com
Anoniem: 243154 25 juni 2015 08:09
Ik heb al bijna 3 jaar een Tahoma box. In het begin alleen mijn rolluiken kunnen aansturen. (Let wel op je heb RTS (eenrichtingsverkeer) en IO homecontrole (twee richtingsverkeer). RTS wordt door meerdere ondersteund. IO alleen door Somfy). Later mijn Evohome en weer later EnOcean en Somfy verlichting. Nieuwe app ondersteund nu ook Philips Hue en dat werk best goed. Voordeel vind ik dat het redelijk open is maar dat er toch een gerenomeerd bedrijf achter zit.
Laat maar zitten Somfy, wij gaan hier toch voor Homey :)

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.