Tweaker maakt via Telegram bestuurbaar koffiezetapparaat

Het zwarte goud wordt door iedere tweaker anders gedolven; sommigen houden van filterkoffie, anderen hebben bijvoorbeeld een bonenmachine. Tweaker zeekoe doet het anders; hij heeft zelf een machine gebouwd die aan internet hangt en die kan hij besturen via Telegram.

Een koffiemachine die je via een bericht vanaf je telefoon kunt bedienen, is iets wat we op de redactie van Tweakers al jaren geleden hadden bedacht. Het Twitter-account KoffieTweakers deed net alsof het een slim botje was dat bestellingen aannam en uitvoerde, maar - en dat durven we nu wel toe te geven - we moesten nog wel zelf op de knoppen drukken.

Tweaker zeekoe heeft het beter voor elkaar. Als hij vanaf zijn telefoon in chat-app Telegram de tekst 'coffee' naar zijn koffiemachine stuurt, gaat die echt een bakkie pleur voor hem brouwen. Het is niet het enige wat de koffiemachine kan. Hij geeft ook treintijden weer, kan een tv-zender opzetten en muziek afspelen, en hij maakt - nu ja - koffie.

Zeekoe, oftewel Ronald Teune, doet zijn project uit de doeken op Hack A Day. Het hart van het slimme gedeelte van de machine is een Raspberry Pi 2 en Atmega8 van Atmel. Voor de rest heeft hij onderdelen van allerlei apparaten afgehaald. De watertank is van een Senseo, de koffiemaler van een Saeco Talea-espressomachine, de knoppen komen uit een tweedehandszaak uit Praag en het achterlicht van een bus heeft hij van zijn opa. De lcd is van een draagbare dvd-speler.

Deze tweaker is niet de eerste die een custom koffiemachine heeft gemaakt om aan zijn eigen wensen te voldoen. Vorig jaar schreven we al over een via de browser benaderbare koffiemachine van svdgraaf.

Door Arnoud Wokke

Redacteur

19-08-2016 • 10:35

64 Linkedin

Submitter: zeekoe

Reacties (64)

64
64
47
3
0
10
Wijzig sortering
Het project vermeldt dat de software een verbetering is ten opzichte van RFC 2324, het HTCPCP-protocol, maar voor zover ik weet is er nog geen nieuwe RFC gekomen. Ik hoop dat deze implementatie spoedig gestandaardiseerd kan worden. Daarnaast biedt RFC 7168 expliciet ondersteuning voor thee en dit project niet. Dat gat wordt hopelijk snel gevuld; ik drink het liefst thee gebrouwen volgens open standaarden met commodity hardware, iets wat nu onnodig moeilijk is. Je merkt aan alles dat domoteaca nog in de kinderschoenen staat.

Niettemin, een stap in de goede richting, hulde. :+
Het project vermeldt dat de software een verbetering is ten opzichte van RFC 2324, het HTCPCP-protocol, maar voor zover ik weet is er nog geen nieuwe RFC gekomen. Ik hoop dat deze implementatie spoedig gestandaardiseerd kan worden. Daarnaast biedt RFC 7168 expliciet ondersteuning voor thee en dit project niet. Dat gat wordt hopelijk snel gevuld; ik drink het liefst thee gebrouwen volgens open standaarden met commodity hardware, iets wat nu onnodig moeilijk is. Je merkt aan alles dat domoteaca nog in de kinderschoenen staat.

Niettemin, een stap in de goede richting, hulde. :+
Dank voor deze kennis. Het is mij echter niet duidelijk of de RFC 7168 dan thee zet conform de ISO 3103 - de standaard voor het maken van thee. Kan hierover uitsluitsel gebracht worden?
Zodra deze machine gecertificeerd is volgende de ruim 20+ normen waaraan koffie moet voldoen zal ik dan ook direct een order plaatsen bij deze Tweaker.
De exacte implementatie van het theeproces is out of scope voor RFC 7168, dat alleen de interface naar het systeem beschrijft en de minimale eisen. Het is een quality-of-implementation issue of het systeem ISO 3103 standaardthee kan schenken. Ik heb overigens ook na enig speurwerk geen bedrijven kunnen vinden die ISO 3103 certificatie aanbieden, ook daar zie je weer dat de industrie nog jong is.
Ah, dat is logisch. Dan zie ik potentie om de standaarden mooi in elkaar te laten overlopen.
Bij een ISO 27001 (informatiebeveiliging) certificering is er een verplichting om een openbare statement-of-applicability uit te brengen. In dit document wordt een link gelegd tussen de eisen uit de standaard en de manier waarop dit geborgd wordt (de 'controls') zodat externen kunnen controleren hoe jij informatiebeveiliging waarborgt.

Als dit al van toepassing is op een onbelangrijk proces als informatiebeveiliging zou het zeker ook zo moeten zijn voor de ISO 3103. De RFC 7168 kan dan de technische eisen beschrijven, en door de statement of applicability uit de ISO 3103 kunnen externen de kwaliteit van implementatie controleren. Zo ontstaat een zelfsturend mechanisme, een fijne gedachte.
Ik heb overigens ook na enig speurwerk geen bedrijven kunnen vinden die ISO 3103 certificatie aanbieden, ook daar zie je weer dat de industrie nog jong is.
De industrie is absoluut nog jong, maar wellicht heeft het gebrek aan adoptie ook te maken met het beruchte feedback column van de New Scientist Magazine op 9 oktober 1999. In dit artikel is feedback geleverd over de afwezigheid van de procedure om de teepot voor te verwarmen alvorens thee toe te voegen. Dit is een traditioneel Brits gebruik en de Britten waren beledigd door de afwezigheid van dit gebruik.
Vervolgens is er een opdracht gegund aan de Royal Society of Chemistry waardoor er een tweede standaard is toegevoegd. Zulke splitsingen zijn natuurlijk funest voor deze branche. Verdeeldheid resulteert in onmacht.

Edit: spelling.

[Reactie gewijzigd door Viince1 op 19 augustus 2016 13:34]

Mijn werkgever is ISO 27001 gecertificeerd en de thee smaakt voor geen meter. Wat nu?

Hoe laat ik mijn huis ISO 3103 certificeren?

Is mijn huismerk waterkoker RFC 7168 compliant?

Veel belangrijkere vragen dan security awareness en clean desk policy en en en en..., nouja

edit: woord viel weg. oh well...

[Reactie gewijzigd door Peetz0r op 19 augustus 2016 16:49]

Ik zou zeggen: ga mailen/tweeten met de Appie
Volslagen nutteloos natuurlijk, maar wel leuk gedaan! Wel jammer dat je alsnog zelf de prut weg moet gooien en het water weer moet vullen, maar ok.
Hoezo nutteloos? Domotica begint steed groter te worden en wanneer je hier kennis in hebt zal dit zeker niet nutteloos zijn in de toekomst!
Ik wil ook wel een bakkie koffie zetten vanaf mn bed. Misschien ook maar even mn pi afstoffen en mn senseo uit elkaar halen :)
Het apparaat is (m.i.) nutteloos, maar de kennis is dat natuurlijk allerminst!
Nutteloos is het allesbehalve....
Je moet er natuurlijk wel tijdswinst mee maken. Ik doe over koffie zetten ongeveer 1,5 min. oid, filter vullen, water erin, maar dan wel 5 minuten wachten op het doorlopen. Nu zou zo'n automaat dat ongetwijfeld sneller kunnen maar als je de ontwikkel- en bouwtijd + de benodigde tijd voor het bijvullen en verhelpen van storingen meer is dan wat met een jaar zo koffie zetten aan tijd wint is het niet 'nuttig'.

Maar dan nog: 8-)

[Reactie gewijzigd door blorf op 19 augustus 2016 13:28]

Toch handig als je zodra je wakker wordt je de koffie kan zetten en je het meteen hebt als je het wilt :P
Bij event 'awake' begint koffie al te pruttelen, moet m wel manueel ophalen. Domoticz is sweet
Blijkbaar zijn er genoeg mensen die maar 1x naar de automaat willen lopen om het op te halen. Ik snap het zelf ook niet echt.
Nutteloos omdat je nog steeds er een beker onder moet zetten en ophalen en drinken.
Precies, er moet nog een drone aan gekoppeld worden die de koffie komt brengen.
Ja dat is wel zo, maar zo kom je niet aan je 10.000 stappen per dag hoor :)
Domotica begint steed groter te worden en wanneer je hier kennis in hebt zal dit zeker niet nutteloos zijn in de toekomst!

OMG wat is toekomst 8)7
Inderdaad, leuk omdat het kán.
Wat een held! Zeekoe, kan ik er 1 bij je bestellen? O-)
nu ja als het product iets minder primitief oogt .. dan zou het nog wel bestelbaar idee kunnen vallen..

Voor Beta + functions .+2 hulde voor de bouwer !
Juist dat primitieve geeft het apparaat een hoog tweak-gehalte :o
WAF is wel wel laag, maar dat komt er wel door hoor :P
WAF is niet ter sprake hier .. overgens de WAF heeft maar 2 opties hier ..
1) accept & drink the golden nectar
of
2) without coffee is praten van de W in in WAF onder de noemer FIFO of /ignore ;)

[Reactie gewijzigd door vso op 19 augustus 2016 12:18]

De W van WAF leest je berichten vast niet mee :+
Hoeft ze ook niet .. door schade en schande Worden ze vanzelf wijs ..

niet zeuren voor/na koffie was het toch ?
Ik heb eraan zitten te denken mijn vorige model te verkopen, maar vond weggeven toch leuker.
Wat heb je ervoor over? :)

(WAF van deze is trouwens erg hoog, moest ik zeggen van mijn vrouw ;))
Compleet onzinnig, maar leuk dat het kan.
Vrienden van mij hebben zo'n duur apparaat met een app die je ook kunt besturen. Maar er is geen rekening gehouden met het feit dat iemand het kopje moet weghalen.

Een smart-switch bij een filterapparaat is het enige wat ik me kan bedenken: je vult het apparaat, zet het aan en 's ochtends als je uit bed komt zet je hem aan via wifi. Dan heb je 2 minuten eerder je koffie klaar staan. Welcome to the internet of things! ;)
je vult het apparaat, zet het aan en 's ochtends als je uit bed komt zet je hem aan via wifi. Dan heb je 2 minuten eerder je koffie klaar staan. Welcome to the internet of things! ;)
Who needs the internet of things?

Doe dezelfde voorbereiding met een ouderwets pruttelapparaat, sluit 'm aan op een tijdklok (€2, bestaan al decennia lang) aangezien je van tevoren weet hoe laat je wekker af gaat. En zie daar, de koffie staat klaar.
Al die onnozele internet connecties tussen basale apparaten, ik snap het niet. Prima voor zaken die op afstand hun nut hebben, maar voor koffie moet je alsnog naar de machine lopen.
Juist bij mijn koffieapparaat mis ik vaak de verbinding.. (mijn vaatwasser en oven hebben al wel HomeConnect, zonnescherm en lampen hebben eigen draadloos protocol). Uiteraard moet je er heen lopen, maar dat is met vrijwel elk apparaat, lees een deurbel op WiFi is ook handig maar als je de deur wilt openen kún je wel een automatisch slot gebruiken, maar dan nog is het vaak netter om in persoon de deur te openen, alleen kun je wel vanaf je zolder of zo zien wie er aan de deur staat. Even zo met koffie, ik zet vaak een dubbele kop, moet ik tijdens het proces toch nog een keer terug naar het ding om hem opnieuw aan te zetten (want cappuccino wil niet met 4 porties (twee fatsoenlijke mokken) blijkbaar itt normale koffie).

[Reactie gewijzigd door jopiek op 19 augustus 2016 12:35]

...sluit 'm aan op een tijdklok...
Je bedoelt waarschijnlijk een schakelklok?
Dat is wat is zeg met een cynische boventoon...
Heel gaaf!
Ik mis tegenwoordig op tweakers.net toch wel een beetje dit soort "echte" tweaker-projectjes.
Dit soort dingen mogen wat mij betreft wel wat vaker voorbij komen :)

[Reactie gewijzigd door Futureal op 19 augustus 2016 10:51]

https://hackaday.com/ had vroeger ook veel van dit soort projecten, maar die site begint ook in kwaliteit af te nemen heb ik het idee.
Anoniem: 399807
19 augustus 2016 12:50
Hoe is de beveiliging geregeld? Als het ding gaar roken en smelten, is er dan een melding naar de gebruiker? Wordt er gelogd wie toegang heeft? Kan het ding gehackt worden?
Ik neem niet aan dat deze versie bedoeld is om in productie te gaan.
Kun je zien in de source. :)
Roken en smelten: hij is al anderhalf jaar in gebruik en dat gaat goed. In de senseo zit een thermische beveiliging die volgens mij bij 125 graden celcius de spanning onderbreekt.
Qua toegang: alleen mijn Telegram-userid. Ik heb maar aangenomen dat TG dat voldoende beveiligd heeft, of dat mensen niet zo'n moeite doen om mijn huis vies te maken.
Anoniem: 399807
@zeekoe20 augustus 2016 19:59
Oei. Aannames.
Supervet, props voor je vindingrijkheid! En in combinatie met een van de lekkerste drankjes ter wereld ;)
Super knap gemaakt.
Ik sta er toch steeds versteld van wat mensen allemaal kunnen maken.
Eigenlijk ben ik een beetje jaloers dat ik dat niet zelf kan.
Koop een Arduino bordje (met starterkit) en een Raspberry pi.

Genoeg bronnen op het internet om in no-time je eigen projectjes te knutselen.
Wat tof! Het praktische nut en uiterlijk daargelaten supermooi dat je dit voor elkaar hebt gebokst :)
Geschreven in Java? ;)
Het gedeelte op de ATMega hoogst waarschijnlijk niet.

Editie: wauw, dat duurde lang.

[Reactie gewijzigd door FuaZe op 20 augustus 2016 13:28]

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee