Cookies op Tweakers

Tweakers is onderdeel van DPG Media en maakt gebruik van cookies, JavaScript en vergelijkbare technologie om je onder andere een optimale gebruikerservaring te bieden. Ook kan Tweakers hierdoor het gedrag van bezoekers vastleggen en analyseren. Door gebruik te maken van deze website, of door op 'Cookies accepteren' te klikken, geef je toestemming voor het gebruik van cookies. Wil je meer informatie over cookies en hoe ze worden gebruikt? Bekijk dan ons cookiebeleid.

Meer informatie

Door Arthur Geraerts

World of Warcraft: Cataclysm

Conclusie

Valt Cataclysm dan tegen, of is het slecht? Nee absoluut niet. Als je WoW, net als wij, de laatste maanden op een laag pitje had staan - als je Arthas had verslagen, viel er op Achievements jagen na niet zo heel veel meer te beleven het laatste half jaar - dan ben je met Cataclysm de komende tijd echt wel weer onder de pannen. Het spel is er in totaliteit alleen maar beter op geworden, sterker nog, World of Warcraft is nog nooit zo goed geweest. Maar echt revolutionaire veranderingen of nieuwe dingen moet je niet verwachten. Of Cataclysm voor oude WoW-rotten genoeg biedt om tot de volgende uitbreiding door te spelen? De tijd zal het leren... voorlopig nog wel.

Pluspunten:

- Oude gebieden helemaal 'up to date', zowel grafisch als m.b.t. gameplay
- Goblins en Worgen zijn welkome aanvullingen op bestaande rassen

Minpunten:

- Geen echt grote inhoudelijke veranderingen, meer van hetzelfde
- In vergelijking met vroeger wordt het spelers soms veel te gemakkelijk gemaakt

Eindcijfer: 8,5

Titel World of Warcraft: Cataclysm
Platform Windows, OS X
Ontwikkelaar Blizzard Entertainment
Uitgever Blizzard Entertainment
Releasedatum 7 december


Wat vind je van dit artikel?

Geef je mening in het Geachte Redactie-forum.

Lees meer

World of Warcraft: Cataclysm Video van 29 november 2011

Reacties (171)

Wijzig sortering
Ik was een WoW speler van het eerste uur, US closed beta, US open beta, EU open beta, de retail had ik gepre-ordered. Ik was daarbij ook nog eens de eerste level 60 Druid van mijn server (3e overall van mijn server), ik heb zoveel zien veranderen, maar na TBC is de game echt niet leuk meer. TBC an sich ging nog wel, maar ik merkte gewoon dat er geen echte vooruitgang in het verhaal meer was, en de lore sprak me steeds minder en minder aan. Ik heb daarna WotLK nog even een paar maanden gespeeld, naar 80 gegaan. Maar ik merk dat het enige wat ik nog maar deed: dungeons grinden voor tokens, die inruilen voor items zodat ik goede gear had voor raids, om betere gear te krijgen voor moeilijkere raids.

Dat is het enige wat het is: een hele grote item hunt. Wat komt er als je alle items (top niveau dan) hebt? Een nieuwe dungeon met -nog- meer items. Zelfs het hele gearscore verhaal zodat je virtuele penis kan meten en op basis daarvan kan beslissen of iemand met je groepje mee mag of niet draagt hier aan bij. Vre-se-lijk vind ik het.

LOTRO vind ik dan oneindig beter omdat je echt een verhaal aan het spelen bent, er is echte character progressie e.d. Ook nog niet echt super, maar dat kan me veel meer boeien, en ik hoorde mensen het hier ook al zeggen: levelen is een noodzakelijk kwaad. Nee dat is het NIET. Een RPG draait er juist om. om je character te ontwikkelen, nieuwe skills leren. Items zijn een leuke bijkomst, maar niet in WoW, het draait om items. Oh en op levels 60-70-80 en straks ook 85, ziet iedereen er het zelfde uit. So much voor individualiteit.

Ik zit bijv ook in de closed beta van Champions Online. Heerlijk, ik zie er echt uniek uit, kan een eigen character samenstellen en ik heb zelf mijn skill ontwikkeling in de hand. Items dragen bij, maar zie je nooit en het is echt niet zo dat een level 40 item eindeloos beter is dan een level 30 item. Het spel is wel wat beperkt in content, maar character ontwikkeling is er, en hoe. Je kan zelfs een complete background story voor je poppejte schrijven, dat is nog eens immersie voor mij.

Ook speel ik mee met de closed beta van Black Prophecy, lekker doen en laten wat je wilt. Wat researchen voor een schipje, was missies doen. Je kan zelfs een outpost uiteindelijk bouwen, minen, etc. Vrijheid ten top. Er is wel een level progressie systeem, maar dit bepaald enkel welke items/schepen je kan gebruiken.

Dit is verder niet een post om WoW an-sich te bashen, maar het is echt gewoon niets vernieuwends meer. Ja, Azeroth ziet er wat anders uit, er zijn wat nieuwe quests te doen. En dan? Ben je 85, weet je wat je dan mag doen? Item hunten!

Sorry, dit is iets meer een rant geworden dan mijn bedoeling was.

@Morrowyn: precies mijn probleem. Naar mijn gevoel is een 6 meer op zijn plaats, want het is gewoon nog atlijd meer van hetzelfde, om die reden zou CoD:BO ook gewoon een dikke 6 moeten krijgen, omdat het gewoon hetzelfde doet als voorgaande delen, maar dan net iets anders. Een 9.5 voor een triple A titel die hetzelfde doet als een echt vernieuwende game van 5 jaar terug, met enkel opgepoetste graphics is dan ook echt complete onzin. Ik wou dat reviewers eens een eerlijke review deden. Ik gebrijp dat het net allemaal wat anders ligt voor een MMO, want daar word de grond gelegd met de vanilla editie, maar na 5-6 jaar en 4 uitbreidingen is er nog niets fundamenteels vernieuwd aan WoW.

[Reactie gewijzigd door Nazanir op 7 december 2010 12:14]

Dit is altijd het geval geweest in games als WoW, Diablo etc. Voor mij is de lol met m'n guild content af te maken, wat voor ons (casual guild) een uitdaging is. Gewoon groep vrienden samen lol hebben (We hebben LK nog maar een paar maanden down). Dus ja, je stopt er tijd in, en gear is absoluut belangrijk, want wie vind het nou niet leuk om goede gear te hebben? Het maakt het spel makkelijker (want je hebt het nodig voor nieuwe content). Dit geld voor andere spellen ook (Perks in CoD b.v.). Tja, en als het puur om je gearscore gaat en je ziet mensen rondlopen met PvP gear voor PvE content om maar een hoge GS te halen als ze gecapped zijn voor andere stats dan ligt dat echt niet aan WoW of Blizzard maar aan de persoon. Die zou precies hetzelfde in een andere MMO doen. Je moet je realiseren dat de 'hardcore' item grinders maar een fractie van de player base is, maar wel de grootste mond hebben op forums waardoor er zowieso vaak een schuin beeld onstaat.

Ik respecteer LotrO als MMO, maar voor mij is Lotro niet intressant. Het verhaal is niet te verslaan (voor een MMO), grafisch ziet het er goed uit maar het bied te weinig end content om me bezig te houden / uitdaging te blijven. Champions Online heb ik nooit gespeeld dus kan er weinig van zeggen.

Ik herken het wel, je heb moeite gedaan om te bereiken. Expansion komt uit alles is gereset, terwijl je er veel tijd in hebt gestopt. Ik had dat na vanilla ook wel enigsinds, maar het sociale aspect is voor mij (en vele anderen) toch het belangrijkst, of dat nu op je TS/Vent server met WoW is of op Xbox live voor CoD.

[Reactie gewijzigd door Kura op 7 december 2010 12:18]

Gear is leuk, maar daar zou het spel niet om moeten draaien. Anders is het gewoon Diablo 2.5. Dus, bosses killen voor loot. Diablo 2 is leuk, speel ik nog steeds, omdat het zich niet beter voordoet dan het is: het isgewoon een loot game wat ik heerlijk vind van tijd tot tijd, maar een MMORPG die eigenlijk alleen maar een loot game is, zonde.

Even terugkomende op de gear, dit is eigenlijk het enige wat nog telde toen ik WotLK speelde. Had je goeie gear, beetje je gezicht over het toestenbord rollen en je kwam door raids heen (beetje overdreven misschien, maar toch). Een RPG is toch role-playing game? WoW is meer een LPG: loot playing game. Talents zijn leuk, maar als je niet een specefieke build volgt, zuigt je character an sich, en je gebruikt toch altijd maar een paar skills. Kortom: geen individualisatie. En ik vind het echt zo zuur als ik net mijn best heb gedaan om bepaalde items te bemachtigen en ik loop vervolgens Dalaran binnen en 75% van alle andere spelers (zelfde class) hebben het ook. Serieus, dat is wat WoW is geworden in mijn ogen.

Ik mis echt vanilla WoW, de items waren leuk om te hebben, en om er een beetje mee te pochen, maar MC/BLW/Naxx/AQ40 dat waren nog eens echt leuke tijden. Nu loop je door ICC in een dagje, 2e poging en je bent klaar. Ik weet nog dat we 3 uur bezig waren alleen maar de eerste boss te doden van MC. Wat een lol! De loot was toen echt een bijkomstigheid, want we deden het meer voor de uitdaging.

En wat dan nog als maar 5% van de spelers de ECHTE endgame te zien krijgen? Ze zouden dan toch niet in te hoeven leveren op lore, of belangrijker nog: spelplezier?

Het is niet zo dat ik een probleem heb dat als je 80 bent, je je items weer kan weggooien, het probleem is dat het op 85 gewoon weer precies hetzelfde is: item hunten. Daarvoor zijn er al spellen, en die doen het nog beter ook (Diablo 2 en 3 in aantoch, Torchlight 1 en 2 in aantocht) en zelfs bij die spellen heb je meer character ontwikkeling, omdat je daar tenminste nog een keuze hebt qua skills (niet alles is even goed, maar toch) en zeker hoe Diablo 3 er uit gaat zien qua character ontwikkeling ziet er veel belovend uit.

Ik heb echt heel wat MMOs gespeeld, maar nu de hype voor mij wat is gaan liggen rond WoW, en ik het spel wat meer objectief bekijk (of kijk naar wat het echt DOET), merk ik gewoon dat het ZO vreselijk te kort schiet bij andere MMOs. Zelfs Runes of Magic is een redelijke itemhunt, maar je character ontwikkeling staat er centraal bij.

Ik mis gewoon de tijden van Ultima Online, Anarchy Online en dergelijke. RPGs draaien om een goed verhaal, character ontwikkeling. Morrowind is daar bijv. meester in, en een game met een dergelijk systeem zou ik absoluut geweldig vinden. Maar zelfs bij WoW is dat weggelaten, want als je leveled, worden al je base stats aangepaast voor je. Ook de keuze in ras is redelijk cosmetisch geworden, op een paar leuke skills na (Vanilla Will of the Forsaken, over IMBA gesproken :')) en het feit dat bijv. Night Elves nu ook mages kunnen worden verpest de lore gewoon voor mij (Tauren Paladin, HOLY COW!) gewoon om mensen te laten spelen zoals ze willen, niet zoals ik ook voorgeschoteld kreeg in Warctaft 1 tm 3.

Maarja, ik kan nog wel een boekje schrijven; Vanilla WoW was geweldig, daarna ging het bergafwaarts, ook al word Cata moeilijker, het blijft gewoon een itembased game. Dat is voor de reden om af te haken. En ik vind het echt jammer.
Gear is leuk, maar daar zou het spel niet om moeten draaien.
Dat is een keuze, je kan 100% voor de gear gaan, je kan ook voor plezier spelen en lol hebben met vrienden. Ik vind gear natuurlijk absoluut leuk maar daar draait het niet om.
Had je goeie gear, beetje je gezicht over het toestenbord rollen en je kwam door raids heen (beetje overdreven misschien, maar toch)
Zeker, we hebben grote moeite met b.v. Putricide en Syndragosa op herioc, en absoluut geen faceroll. Op normal is het makkelijker geworden. Is dat erg? Ik vind persoonlijk van niet. Ik heb een drukke baan en volg een studie en ook nog eens een sociaal leven ;) Maar toch kan ik de end game content zien. Ik heb dan misschien geen Lich king herioc title, maar dat boeit me verder niet. Als je uitdaging wil ga je voor de herioc modes.
Talents zijn leuk, maar als je niet een specefieke build volgt, zuigt je character an sich, en je gebruikt toch altijd maar een paar skills. Kortom: geen individualisatie.
Serieus, dat is wat WoW is geworden in mijn ogen.
Je kan best wat builds volgen en natuurlijk moeten warriors (voor 4) altijd eerst def capped zijn etc. maar b.v. als disc of holy priest kan je een verschrikkelijk groot verschil maken, zelfs per talent tree en mastery keuze. Ook als holy hoeft haste niet beter te zijn als crit (voor 3.3). Zelfde voor Arms of Fury warrior, ga je als utility DPS mee (Arms) of puur dps (Fury)? Ga je armor pen of strenght als dps? Ga je utility als mage (ice) of puur dps (arcane). Natuurlijk heb je vast de elitist jerk talent spec die ongetwijfeld door 23 berekeningen het best blijkt voor hps / tps, maar het is niet dé spec. Dit was totaal niet het geval in Vanilla. Iedereen heeft z'n exact zelfde T2 of T3 setje met exact dezelfde build, net zoals nu mensen met T10.10 of T10.25 lopen. Set bonussen waren redelijk essentieel. Toen was het nog erger zelfs. Er waren 8 stukken in een tier set. Mensen hadden _exact_ hetzelfde. Want iedere priest had Benediction toen MC uit was. Waarom? Het was de enige goede epic healing staff t.o.v. nu waar er tig goede combo 1hand/offhand of 2hand zijn. Individualiteit is meer geworden. Bekijk overigens voor de grap eens een priority rotation van een shammy, dat is meer als 2 buttons rammen ;)

Als je nu zoiets heb, dit verhaaltje hiervoor is exact wat ik bedoel met item grind etc., dan is het gewoon de game niet voor je, maar dan zou vanilla ook niets voor je moeten zijn.
Ik mis echt vanilla WoW, de items waren leuk om te hebben, en om er een beetje mee te pochen, maar MC/BLW/Naxx/AQ40 dat waren nog eens echt leuke tijde
De loot was toen echt een bijkomstigheid, want we deden het meer voor de uitdaging.
Dat is dus onzin. Loot was 100x belangrijker als nu. Back in MC/BWL dagen was het juist puur gear based want 99% van de fights wat gewoon puur tank 'n spank, het waren geen tactics bosses, het was pure, keiharde rauwe DPS race waar je zero skills voor nodig had, want als je destijds geen T1 set had in MC , en geen 250 fire resist, en in BWL niet de Onyxia cape etc. kon je net zo goed stoppen. Je had alle potions nodig en het was een grind iedere raid om alles weer bij elkaar te krijgen, weer naar scolo voor flask of the titans etc. Naxx/AQ40 had dit al minder (C'thun, Hygan etc. kwam al wat tactiek kijken), maar pas in BC / WotlK kwamen pas bosses die écht goed gescript waren en gear opeens veel minder belangrijk werd.
En wat dan nog als maar 5% van de spelers de ECHTE endgame te zien krijgen? Ze zouden dan toch niet in te hoeven leveren op lore, of belangrijker nog: spelplezier?
Dit klinkt meer alsof hardcore spelers bij een soort klein elite clubje willen vormen die zich beter willen voelen als ik b.v. als casual speler. Ik vind het leuk dat ik de kans krijg om ook de lore af te sluiten (hoe dun het verhaal dan ook is t.o.v. andere MMO's) door de LK af te maken. En als je denkt dat LK25 HC echt makkelijker is C'thun of 4 horseman in Naxx40 om maar wat te noemen zit je er helaas naast.

Om heel eerlijk te wezen klinkt het meer nostalgie is die je een WoW had destijds en veel minder dat het spel nu minder is als toen, zeker met het lijstje andere MMO's die je noemd.

[Reactie gewijzigd door Kura op 7 december 2010 14:19]

Wat ik aankaart zijn mijn persoonlijke ervaringen, dus puur mening. Het gevoel dat ik krijg bij het spelen van WoW ten opzichte van het gevoel dat ik krijg wanneer ik CO speel. Tactisch waren er echt zeker wel bij een Vael (van BWL), of een Major Domo (van MC). Het was echt niet zo gear intensief dat je eerst andere raids moest doen. Als je wat gear had met fire resistance, kwam je al een heel eind. En die gear kon je veelal gewoon craften. De beloning van MC/BWL was een gevoel van voldaanheid. De beloning die ik ondervond met TBC in zijn algemeenheid en in WotLK nog veel erger was: mwah, op naar de volgende dungeon?

Je hebt wel gelijk dat het een keuze is, maar je word wel een beetje de kant van dungeons/raiden opgepushed. Elke keer loopt Blizzard lekker te showen met de volgende Tier aan gear en wat voor mooie item models ze nu weer bedacht hebben. Ook zijn er een heleboel kleinere quests te vinden met op zich wel leuke verhaaltjes, maar die gewoon wat minder in het geheel passen. Quests die wel in het geheel passen draaien in 99% van de gevallen uit in Dungeons en Raids. Dat weet een ieder die WoW wat langere tijd heeft gespeeld.

Een Raid die losstaat van het verhaal, knetter moeilijk is, uitspelen daarvan zal mij voldoening geven, misschien een leuke item, maar om die item is het mij niet te doen. De uitdaging, 40 man raids waren echt zo leuk.

Je mist een beetje mijn punt wanneer ik zei dat WoW in zijn algemeen geen individualiteit biedt, zeker wanneer het op items aankomt: je geeft namelijk zelf typerend aan dat er maar 1 goede item was tijdens MC voor Priests. Items zouden optioneel moeten zijn, niet verplicht. Dus iedereen had de staff uit noodzaak, anders kwam je BWL niet in. Hier komt weer mijn item probleem om de hoek kijken. Maar goed, ik kan nog uren discussieren, is wel leuk, maar het gaat hier om mijn gevoel en mijn mening wanneer ik over WoW praat. Die zal nooit gelijk zijn aan de jouwe :).
. Elke keer loopt Blizzard lekker te showen met de volgende Tier aan gear en wat voor mooie item models ze nu weer bedacht hebben.
Tja dat is zeker waar, het is absoluut een goed argument dat Blizzard dit doet om mensen binnen te houden (want er moet 'het volgende' zijn). Anderszijds is het leuk (voor mij) om te zien van , oh deze tier set heeft meer crit, hoe moet ik gaan gemmen / enchanten / reforgen om genoeg haste te hebben voor die extra Renew tick, en toch nog genoeg spirit te houden dat ik niet oom' met een normaal gevecht. Maarja, zoals je al zei, iedereen z'n mening waar hij voldoening uit haalt uit een spel.
Ook zijn er een heleboel kleinere quests te vinden met op zich wel leuke verhaaltjes, maar die gewoon wat minder in het geheel passen. Quests die wel in het geheel passen draaien in 99% van de gevallen uit in Dungeons en Raids. Dat weet een ieder die WoW wat langere tijd heeft gespeeld.
Grappig, ik had juist het omgedraaide, zeker door de phasing van de tereinen in b.v. Icecrown en Dragonblight waardoor je het idee kreeg dat wat je deed echt invloed had op het geheel. De laatste quests die eindigen idd tot raids.
Je mist een beetje mijn punt wanneer ik zei dat WoW in zijn algemeen geen individualiteit biedt, zeker wanneer het op items aankomt: je geeft namelijk zelf typerend aan dat er maar 1 goede item was tijdens MC voor Priests.
Excuses, ik dacht dat je bedoelde dat dit niet het geval zou zijn in vanilla maar nu wel.
Maar goed, ik kan nog uren discussieren, is wel leuk, maar het gaat hier om mijn gevoel en mijn mening wanneer ik over WoW praat. Die zal nooit gelijk zijn aan de jouwe .
Zeker, maarja, beter als 'WoW is alleen voor nerds en je bent verslaaft' bashes :P

[Reactie gewijzigd door Kura op 7 december 2010 16:10]

Dit klinkt meer alsof hardcore spelers bij een soort klein elite clubje willen vormen die zich beter willen voelen als ik b.v. als casual speler.
Ga eens rondneuzen op xbox360 achievements, ps3 trophies of steam achievements.

Je zal achterover vallen hoe weinig mensen hun games uitspelen tot het einde. En ik heb dat niet gemerkt over één spel maar over vele tientallen games.
Rond de 33% mensen speelt zelfs nog geen 1 level/hoofdstuk/... uit in een spel. Not kidding you.

Dus het is zeker geen abnormaal statement dat niet iedereen het einde zou moeten bereiken. Dat is nu al het geval.
Ik moet zeggen dat je redelijk het gevoel omschrijft wat ik zelf ook heb bij WoW.
vanilla 40 man raids waren de bomb. en wat je zei niet om de items maar gewoon het gevoel dat je na uren ploeteren een boss down kreeg.

Zelf na tbc afgehaakt

en voor clan/vriendschap gevoel. Wat wow spelers zo graag roepen, raad ik aan EvE te proberen. kan je zien wat die vrienden echt waard zijn en wanneer ze kiezen voor zichzelf :)
mijn advies? speel arena
De review is wel erg negatief en klopt op bepaalde punten ook niet. De revieuwer heeft duidelijk zich niet erg verdiept in de gang van zaken rondt de nieuwe uitbreiding.

Als minpunt noemen jullie op dat het spel te makkelijk is geworden. In een opzicht klopt dat wel. Het levelen is namelijk makkelijker geworden maar ook leuker. Zo laat je als ontwikkelaar meer ruimte voor end-game content die wél moeilijk is.

De dungeons in WotLK waren makkelijk. Dit is iets wat Blizzard ook erkent heeft. Daarme zijn ze inderdaad doorgeschoten. Maar in cataclysm hebben ze geprobeerd om alle dungeons bepaalde mechenics mee te geven zodat ze altijd lastig blijven onafhankelijk van wat voor soort gear je hebt.

Ook schrijven jullie dat het meer van hetzelfde is. Dat klopt, maar het is en blijft een MMO. Daar doe je dingen die je altijd doet in een MMO. Wel is het zo dat er veel meer content is dan in oudere expansions. 3 nieuwe raids, 4 nieuwe gebieden, 2 nieuwe rassen en ook nog eens de makeover van alle oude gebieden.

Btw: Om in azeroth te vliegen hoef je de skill aleen maar te kopen voor 250g. Niet 5000. Dat is voor epic flying. En de reden dat je niet meer terug kunt keren naar de starting area van de goblins is dat het opgeblazen wordt aan het eind.


Uit eigen onderzoek van Blizzard is gebleken dat de meeste nieuwe spelers afhaken in de eerste levels. Dan is het logisch dat ze dat hebben aangepakt. Content is veel makkelijk te balencen vanuit het oogpunt dat iedereen max level is. Zo werkt blizzards nieuwe filosofie.

Natuurlijk is niet alles rozengeur en manenschijn. In de oude wereld zouden best wat meer moeilijkere quests mogen komen. Je kan het niet met mij eens zijn, maar naar mijn mening wordt er teveel gezeurd over dat het makkelijk is. En cataclysm pakt dat juist aan.

Edit: Het is ook niet bevestigd dat er een nieuwe expension komt binnen een jaar. het enige wat we weten is de uitgelekte roadmap die waarschijnlijk ook niet echt is. Tussen de uitbreidingen zit meestal 2 jaar.

[Reactie gewijzigd door Iekozz op 7 december 2010 10:37]

toch wel er is 1 expansie bevestigd en een andere niet officieel

http://www.gamepron.com/n...be-another-wow-expansion/
Ben het volledig met je eens.
Het levellen was nooit leuk, zeker de eerste 20-30 levels ofzo. Je hebt nauwelijks iets van skills, waardoor je nauwelijks iets kunt doen, en dus gewoon zit te kijken.
Nu speel ik al een tijd niet meer, maar als ik hoor zijn er nu toch een hoop leuke quests. En phasing maakt het toch ook leuker, zodat je toch iets of wat van veranderingen ziet. Want alles voor WOTLK, bleef er hetzelfde uitzien, ook al deed je alle quests van een zone.

Nu is het misschien wel beetje jammer dat Azeroth niet meer te bekijken is als de oude wereld, maarja, heel de oude wereld lag er nu toch verlaten bij. Als ze een AH in dalaran en dergelijke geplaatst hadden, dan was er helemaal geen volk meer. Buiten de occassionele levellers in de typische zones die gekend zijn om snel XP te vergaren.
Qua gebied is het spel nu toch ruim genoeg, kunnen ze beter deze blijven gebruiken.
Ook schrijven jullie dat het meer van hetzelfde is. Dat klopt, maar het is en blijft een MMO. Daar doe je dingen die je altijd doet in een MMO.
WoW is niet de enige MMO, en fantasy MMO's of MMORPG´s zijn niet de enige MMO's. Je hebt ook MMO's waar je hele andere dingen moet doen dan de typische RPG dingetjes.

http://en.wikipedia.org/wiki/Massively_Multiplayer_Online

Nou wil ik niet zeggen dat ze in WoW racen moeten gaan introduceren ofzo, maar je kunt niet ontkennen dat WoW door zijn eigen succes een beetje de standaard is geworden voor wat je in een MMO qua gameplay kunt doen; en bij die standaard blijven ze vervolgens ook; dat kun je ook wel een beetje als oogkleppen zien.

[Reactie gewijzigd door RagingR2 op 7 december 2010 14:49]

Als je vindt dat er dingen anders en beter hadden gekund, dan staan we altijd open voor kritiek. Het is echter een beetje not-done om als iemand die als redactie schrijft voor Techzine, en daar zelfs zelf eerder over WoW heeft geschreven, bij een andere site de boel af te kraken.

Zeg maar een 'nettiquette' voor conculega's.

OT: Ik speel de afgelopen maanden ook vrijwel niet meer. Met veel veranderingen al beschikbaar in de patches, ben ik maar weer eens gaan kijken. Het levelen is inderdaad leuker en makkelijker geworden, hoewel er nog wel een overschot is aan kill X keer target Y. Wat wel fijn is, is dat opvolgquests vaak onderweg ingeleverd en opgevolgd kunnen worden.

Al met al de upgrade zojuist dan toch maar aangeschaft, want voor af en toe een paar uurtjes voor de ontspanning is het leuk. Echt heel actief zal ik toch niet meer worden, omdat het zo zal blijven dat in de top meedraaien gewoon veel tijd investeren blijft.

[Reactie gewijzigd door Floppus op 7 december 2010 16:29]

Hmmm, toch waren er een paar min puntjes in deze review :

''Ook zijn dungeons, net als een raid instance als Ulduar, voorzien van teleporters. Dat heeft als voordeel dat je, wanneer je onverhoopt overlijdt, niet meer zo ver terug hoeft te lopen.''

Teleporters zijn niet van toepassing, de ''graveyard'' (waar je dus terecht komt als je dood gaat) is simpelweg naar het begin van de instance geplaatst.

''Bovendien krijg je de mogelijkheid te vliegen, iets dat tot op de dag van vandaag alleen mogelijk was in Outland en Northrend, en nu dus ook in Azeroth zelf. Althans: als je er 5000g voor over hebt.''

Volslagen onzin, op level 60 kan men met Expert Riding (iets wat ongeveer 250g kost. Exalted korting = ongeveer 200g) al vliegen in Outland, daarbij koopt men ''Flight Master's License'' voor 250g zodat men ook in Azeroth kan vliegen.

Al met al 550g inclusief mount op level 60.
Ik zei eerder al: volgens mij is dit geen review. Het lijkt erop dat de 'reviewer' de beta niet gespeeld heeft.
Een aantal mensen hier verwarren "Ik vind een game niet leuk" of "Ik vond de game leuk maar nu niet meer" met "De game is slechter geworden".

Dat je een game niet leuk meer vindt betekent vooral dat je er op uitgekeken bent, niet dat het spel an sich slechter geworden is. Er is idd veel in WoW veranderd, en de drempel voor een hoop zaken is verlaagd, maar de lat kwa end-game met HC modes is juist hoger gelegd. Ga dus eerst Cata spelen voordat je een oordeel velt. En mensen die niet van MMORPGs houden kunnen m.i. beter gewoon hun mening voor zich houden want die is als je een game niet speelt echt nergens op gebaseerd.
Ik weet niet of iemand het al gepost heeft, maar vliegen in de oude wereld ( of nieuw als je het anders bekijkt ) kost 200g. Ik ben exalted bij Orgrimmar. Ik weet niet of het duurder is als je niet exalted bent.

5000g kost het om de snelste variant te krijgen. Van 280% naar 310%
ja die prijzen veranderen, met exalted kost 310% 4000g
Ik lees veel reacties in de trend van: Ik vind het niet leuk meer want alles is zo simpel gemakkelijk geworden.

Ja, je kunt inderdaad best goede gear bij elkaar vergaren door het doen van dungeons. Maar is dat dan echt zoveel gemakkelijker dan tich keer dezelfde dungeon doen met een kans op de drop die je nodig hebt (en die vervolgens weg geninjaad zien worden)?

Het geven van punten waarmee je gear kunt verzamelen zorgt er mijns inziens voor dat iedere dungeon interessant blijft voor spelers, en niet alleen die dungeons waar voor jouw characrter net dat ene stukje dropt dat je nodig hebt.

Waar velen ook naar kijken is hoe simpel de HC instances van WoTLK zijn geworden doordat met in gear loopt die vele malen beter is dan men aan het begin van de expansion kon verkrijgen.

Er is wel sprake van een zekere gear inflatie doordat oude raid gear overbodig wordt door nieuw verkrijgbaar gear door emblems en (raid) instance drops. Dit maakt e.e.a. wel simpeler, maar zorgt er ook voor dat nieuwe aanwas een kans maakt om op in de laaste instances mee te draaien.Tevens geeft het de mensen die niet in de top meedraaien een mogelijkheid tot verbetering.

Cataclysm en de eerdere patch 4.0.3a maken het levelen via quests van 1-60 een stuk interessanter dan het was in Vanilla, tevens zijn de items die je krijgt als quest reward qua stats meer afgestemd op de stats die voor een class nuttig zijn.

Ik kan nog niet veel zeggen over de nieuwe 80-85 zones, maar wat ik tot nu heb gezien ziet het er mooi (maar overbevolkt :p) uit.
"Als beginnend Worgen heb je de keuze uit alle speelbare spelklassen, op Paladin na."

Shaman is ook niet speelbaar als Worgen ;)

[Reactie gewijzigd door MetalPool op 8 december 2010 13:14]

Weinig veranderd in deze expansion? Hallo, dan ben je echt compleet clueless zeg. De complete wereld is veranderd, het niveau aan details is immens. De nieuwe zones zijn enorm goed en mooi. De nieuwe instances, quests, class mechanics (waaronder nieuwe talents) zijn bizar groots aangepakt. En dan heb je het nog niet eens over de verhaallijn, de lore achter het spel, wat ook enorm onder handen is genomen. Meer voortgang in het verhaal, alle bijhorende zaken die daarom ook zijn aangepakt.

Deze review doet Blizzard tekort.

Maar, toegegeven, het is waarschijnlijk dat ze veel tijd en geld spenderen aan de eerste uitbreiding voor SC2 en natuurlijk aan de ontwikkeling van Diablo 3. Dat neemt niet weg dat WoW:Cataclysm een bijzondere uitbreiding is.

Dit spel gaat nog makkelijk 4 jaar mee. Volgens een gelekte timeline zijn er al 2 nieuwe expansions gepland voor WoW.
Inderdaad, dat kopje 'Zuinig' sloeg compleet nergens op. Dit is met afstand de grootste expansion die WoW tot nog toe gekregen heeft.
Oude wereld heeft zowat een complete grafische update gehad, verder waren flying mounts in Azeroth tot dusver nog niet mogelijk dus veel landmarks en textures waren hierop nog niet aangepast (denk bv. aan de Undercity, dat waren eerst gewoon platte textures aangezien je er toch niet bovenop of omheen kon komen). En volgens mij is Vasj'ir alleen al groter dan Northrend in zijn geheel.
Er is inderdaad veel veranderd, maar die verandering kan je ook al meemaken zonder cata te bezitten.
Dus in dat opzicht heeft cata niet superveel toegevoegd. (nu is de hele verandering waarschijnlijk wel te danken aan cata)
De veranderingen in de "oude wereld" horen bij Cataclysm. Ze hadden er voor kunnen kiezen om middels hun phasing systeem voor mensen die Cataclysm niet kopen de oude wereld te blijven tonen. En voor mensen die het wel kopen de nieuwe wereld.

Maar dan moeten ze 2 werelden beheren, alle NPC's, alle bugs, alle quests die veranderd zijn in de ene wereld maar niet in de andere, et cetera.

Dus de mensen die de expansion niet kopen krijgen een cadeautje. Dat wilt niet zeggen dat de uitbreiding minder groots is omdat dit toevallig bij de gratis content hoort.

Als we alle gratis content binnen een expansion negeren dan zou je inderdaad kunnen claimen dat het spel nog niet compleet is op release-day. De laatste baas is nog niet beschikbaar, en dat zal ook nog wel even duren.

ECHTER. Het verhaal bouwt op. Je krijgt een plekje in een tijdslijn die daadwerkelijk tijd kost. Als je over een jaar weer speelt dan krijg je 3 GB aan data te downloaden en kan je met een goede guild Deathwing (eindbaas Cataclysm) verslaan.

Het valt me nog mee dat de reviewer het niet heeft over hoe "belachelijk" het wel niet is dat je maandelijks geld moet betalen om te kunnen spelen.
Ik kan er helemaal niets aan doen maar WoW is heel erg simplistisch en juist daar om zo populair, letterlijk en figuurlijk iedereen kan het en je alles wat er voor nodig is is heel erg veel tijd. De snelste en makkelijkste manier om WoW te spelen is met een bot, om maar weer eens duidelijk te maken hoe simpel het is als je het kan scripten dan is het dus echt niet uitdagend maar gewoon herhaling na herhaling na herhaling...
Omdat zo veel mensen er zo veel tijd in gestoken hebben vinden ze het heel erg moeilijk om er mee te stoppen ze zouden dan namelijk alle tijd die ze er aan besteed hebben verliezen en als ze weer terug keren naar de game (geen idee waarom iemand dat zou willen doen maar goed) dan moeten ze weer van voor af aan gebeuren en dus blijven mensen gewoon maar betalen en de account actief houden zelfs als ze zo als de T.Net reviewers eigenlijk geen echte reden meer hebben om nog door te spelen.
Een nieuwe update zal nooit echt nieuwe gameplay bieden omdat er dan teveel aan de game moet veranderen en met een enorm ontwikkel team met tientallen mensen die al 6 jaar nieuwe content toevoegen is het gewoon niet te betalen om dit allemaal aan te passen.

Er zijn andere games die de uitbreidingen gratis beschikbaar stellen omdat ze vinden dan 1x betalen al meer dan genoeg is en dat mensen nu eenmaal niet anders kunnen dan upgraden en de uitgevers niet het recht hebben de mensen die altijd netjes betaald hebben hun account onbruikbaar te maken tenzij ze een vergoeding betalen om met de nieuwe client weer te kunnen spelen.
Maar goed dat zijn verschillen in inzicht tussen een paar honderd duizend mensen en de 12 miljoen WoW verslaafden en de uitgever die ieder jaar de 12 miljoen account's in gijzeling neemt.
Omdat zo veel mensen er zo veel tijd in gestoken hebben vinden ze het heel erg moeilijk om er mee te stoppen ze zouden dan namelijk alle tijd die ze er aan besteed hebben verliezen en als ze weer terug keren naar de game (geen idee waarom iemand dat zou willen doen maar goed) dan moeten ze weer van voor af aan gebeuren en dus blijven mensen gewoon maar betalen en de account actief houden zelfs als ze zo als de T.Net reviewers eigenlijk geen echte reden meer hebben om nog door te spelen.
Wat een onzin,

Ik ben 20 maanden geleden gestopt met WOW ten tijde dat Ulduar net zijn intrede deed, en afgelopen week mijn account eens gereactiveerd met 7 dagen free gametime, en voilla... al mijn level 80's met al hun gear, items en gold waren nog gewoon aanwezig en ik kon verder waar ik gebleven was...
Jammer dat je moet trollen hiervoor. Blijkbaar willen mensen toch betalen voor kwaliteit en als ik hoeveel je moet grinden bij de meeste andere MMOs kan ik me dat best voorstellen. Blijkbaar is grinden == moeilijk bij sommigen.
De snelste en makkelijkste manier om WoW te spelen is met een bot
Ook op een verjaardag van een vriend van je vriendin iets gehoord?
ze weer van voor af aan gebeuren en dus blijven mensen gewoon maar betalen en de account actief houden
Dus jij denkt dat je je account actief moet blijven om je characters te bewaren? Serieus? Als je nu echt maar wat lopen te raden post dan gewoon niets.
niet het recht hebben de mensen die altijd netjes betaald hebben hun account onbruikbaar te maken tenzij ze een vergoeding betalen om met de nieuwe client weer te kunnen spelen.
Grappig dat je iets post maar eigenlijk niet weet waar je het over hebt.
Maar goed dat zijn verschillen in inzicht tussen een paar honderd duizend mensen en de 12 miljoen WoW verslaafden en de uitgever die ieder jaar de 12 miljoen account's in gijzeling neemt.
8)7
De snelste en makkelijkste manier om WoW te spelen is met een bot, om maar weer eens duidelijk te maken hoe simpel het is als je het kan scripten
De beste manier om te schaken, is met een schaakcomputer. Tja. Is dit nou serieus een argument van je?
als ze weer terug keren naar de game dan moeten ze weer van voor af aan gebeuren en dus blijven mensen gewoon maar betalen en de account actief houden
Bull. Ik stop geregeld een paar maanden met WoW, en als ik weer zin heb, heractiveer ik mijn account en zijn al m'n chars er nog.
Een nieuwe update zal nooit echt nieuwe gameplay bieden omdat er dan teveel aan de game moet veranderen en met een enorm ontwikkel team met tientallen mensen die al 6 jaar nieuwe content toevoegen
Mag jij eens raden wat het grootste verschil is dat deze expansion brengt. Hint: de hele wereld is overhoop gehaald.
Er zijn andere games die de uitbreidingen gratis beschikbaar stellen omdat ze vinden dan 1x betalen al meer dan genoeg is
Los van het feit dat Blizzard ook tussen de expansions door ook meer dan genoeg nieuwe content toevoegt: dit argument staat haaks op je vorige. Eerst zeg je dat ze niks kunnen veranderen omdat dat te duur is (wat ze dus wel hebben gedaan), en nu zeg je dat het geen geld mag kosten.
en dat mensen nu eenmaal niet anders kunnen dan upgraden en de uitgevers niet het recht hebben de mensen die altijd netjes betaald hebben hun account onbruikbaar te maken tenzij ze een vergoeding betalen om met de nieuwe client weer te kunnen spelen.
Behalve dat je ook zonder expansion gewoon kunt blijven spelen, en samen kunt spelen met mensen die wel de expansion hebben. Alleen kun je zelf geen gebruik maken van bepaalde expansion-only voordelen, zoals nieuwe races, professions en gebieden.
Maar goed dat zijn verschillen in inzicht tussen een paar honderd duizend mensen en de 12 miljoen WoW verslaafden en de uitgever die ieder jaar de 12 miljoen account's in gijzeling neemt.
Klinkt meer als een verschil in inzicht tussen iemand die geen idee heeft hoe WoW in elkaar steekt, en de werkelijkheid. Je hebt recht op je eigen mening, uiteraard, maar het klinkt alsof je niet helemaal weet hoe WoW in elkaar steekt. Een hoop kritiek op WoW is terecht, maar de punten die jij aanhaalt, kloppen gewoon niet.
Is " betalen voor de uitbreiding" niet onderhand ook een min punt. Als je nagaat dat veel van de concurrentie tegenwoordig de extra content gratis weg geeft. (en helemaal als je na gaat dat blizzard 12 miljoen mensen heeft die ongeveer 10$ per maand betalen per persoon dus een slordige $120 mil per maand als inkomsten hebben van 1 spel)
De concurrentie doet dat vooral omdat anders echt iedereen WoW speelt. Dat Blizzard de economische wetten van vraag en aanbod goed gebruikt is volgens mij geen nadeel. Zo verschrikkelijk duur is het ook niet trouwens.
sorry maar nee, dat zie je fout..
je zegt wel mooi 'omdat anders iedereen wow speelt'
maar ik zelf zou het niet spelen, heb enkele weken gespeeld voor jaren terug en ik vond er niks aan, iedereen was maxed zowat. levelen was dood saai, de quests waren geen reet aan. als je het mij vraagt dan.. en ik ken genoeg mensen die er ook zo over denken.
Natuurlijk is het leuk als je maxed ben en lekker te gaan raiden, maar voor die tijd moet je er veels te veel tijd aan besteden. :)
Speel je een andere MMO dan?

Mijn punt is dat de concurrentie de prijzen verlaagd/free subscriptions start omdat ze niet tegen wow op kunnen. Of dat nu ligt aan marketing, kwaliteit of een dosis geluk is niet zo relevant.

Dat jij het niet leuk vindt en miljoenen anderen doet daar niks aan af. Wow is overigens dermate veranderd dat het levelen nu vaak (nog steeds niet voor iedereen) wel leuk is geworden.
nee....4-5 uur raiden en wipen op dezelfde baas...nee das pas een uitdaging. 8)7

Maar het blijft wel iets persoonlijks, ik vind het questen persoonlijk leuker dan raiden, vandaar dat ik dan ook de Loremaster title heb binnen gesleept.

Kleine instance van max een uurtje vind ik ok maar 4-5 uur en dan een bek krijgen als je naar het toilet moet...nee dank u...been there..done it.

Ik ben sinds een pauze overgestapt naar AION en ik moet zeggen dat mij dei game zeer goed bevalt, geen idee wat mij te verwachten staat op 55 maar dat zien we dan wel weer.

Cata sla ik iig over.
Volgens mij doen ze juist de wetten van vraag en aanbod geen recht aan. gezien er gewoon veel aanbod is. dus volgens de wetten van vraag en aanbod gaan de prijzen dan omlaag.

Daar in tegen hebben ze blijkbaar een product op de markt gezet wat gewoon veel mensen aanspreekt ongeacht wat mijn persoonlijke oordeel over Blizzard en WoW is.

En ook ik moet toegeven dat het een knappe prestatie is dat ze toch weer iedere maand miljoenen spelers weten te boeien. En dat ze ervoor zorgen dat mmorpgs voor de grote markt is, en niet voor een kleine specifieke groep hardcore spelers. En dat ze met deze uitbreiding de markt gewoon nog sterker in hun greep gaan krijgen omdat de meeste mmo spelers toch wel groot zijn geworden met wow

Moet ook wel toegeven dat ik ook wel erg benieuwd ben naar de veranderingen in de bestaande gebieden. Hoewel ik niet de intentie heb om ooit nog eens wow actief te gaan spelen, zit ik er toch echt wel aan te denken een free trial te maken om even de veranderingen te checken :D En dat zegt toch best wat als je nagaat hoe groot mijn aversie is tegen wat Blizzard en Wow geworden zijn (in mijn optiek)

[Reactie gewijzigd door Bornhald op 7 december 2010 10:03]

Grootste gedeelte van wow spelers heeft ook nog nooit verder gekeken, die weten zelfs niet wat er allemaal is
Mij kon wow gewoon niet boeien, het is een erg makkelijke mmo en graphisch liep het al achter sinds het eigenlijk uitkwam. (Was gewoon te makkelijk. Jaja, ik ken die verhalen, dat de endgame content echt wel moeilijk is. Vraag me dan alleen af, waarom mn oude everquest guildleden, die doorgegaan zijn met raiden in wow toch altijd zeggen, dat het makkelijker is dan raiden in everquest.)

Meeste mmo's concurreren ook absoluut niet met wow, een mmo kan winstgevend zijn met een stuk minder aantal spelers.(natuurlijk zijn de abonneenummers van wow gewoon een natte droom voor iedereen, maar zijn niet realistisch voor andere mmo's)

Dat veel mmo's overstappen naar freetoplay systeem is meer, omdat je daardoor een grotere doelgroep mee bereikt en je haalt de limiet o de maximale inkomsten van een abonnnee weg.
-1 Je brengt het binnen het bereik van iemand, die de maandelijkse abonnee kosten niet kan betalen. Dat zijn wereldwijd toch best veel spelers.
-2 Je bereikt een groot aantal spelers, die nooit een mmo te lang achter elkaar willen spelen, door ftp spelen ze tijdje en stoppen weer lange tijd en spelen dan weer is.
-3 Degenen, die meer willen spenderen aan hun hobby, kunnen dat dan ook, terwijl ze bij een abonnee systeem, eigenlijk aan limiet gebonden zijn. (tenzij ze multi boxen)

Dat allerlei mmo's overstappen naar dit systeem, is dus absoluut niet alleen vanwege wow.

[Reactie gewijzigd door bangkirai op 7 december 2010 18:16]

(en helemaal als je na gaat dat blizzard 12 miljoen mensen heeft die ongeveer 10$ per maand betalen per persoon dus een slordige $120 mil per maand als inkomsten hebben van 1 spel
Dat is niet geheel waar, aangezien ze niet overal te wereld hetzelfde maandelijkse bedrag vragen. In china, waar heel veel spelers zitten, ligt dat bedrag heel veel lager, puur omdat de inkomens daar stukken lager liggen.

Bovendien moet je er ook even rekening mee houden dat ze voor die <x> miljoen wel een klein leger aan sysadmins en een horde aan developers moeten aanhouden, om nog maar te zwijgen over de berg servers en andere apperatuur.

Ze zullen heus goeie winst maken d'r op, maar het is niet zo alsof ze maandelijks even 120 miljoen in hun zak steken.

[Reactie gewijzigd door arjankoole op 7 december 2010 09:57]

ik zeg dat hun inkomsten rond de $120 mil zitten.
daarnaast als je naar het financiële rapport gaat kijken zijn de total net revenues 745 miljoen dollar. voor een periode van 3 maanden afgelopen op 30 september.
van die 745 mil is 348 mil uit Subscription, licensing, and other revenue.

dus het zal misschien geen $120 mil per maand zijn maar ik zit er niet ver naast

een server farm onderhouden kost niet zo veel resources vooral wanneer je alles identiek kan inrichten, ontwikkelkosten maak je maar 1x voor alle servers. dus die kosten zullen el mee vallen (kan je vast ook wel nakijken ergens maar ik weet vrij zeker dat je ze aan het overschatten bent)

uit hetzelfde financiële rapport maak je op dat de netto inkomsten 651 miljoen dollar zijn in de afgelopen 3 maanden.

Dus misschien dat ik wel een punt heb wat betreft de kosten.
Hun serverfarm draaiende houden kost hun 186000 $ per dag. Dat noem jij goedkoop?
grof weg $100 mil per maand of om de omzet per dag te bekijken ze krijgen ongeveer $3.330.000 per dag! dus ja al je dat per dag krijgt dan is $186.000 een schijntje
Het is verstandig om het relatief te bekijken

[Reactie gewijzigd door Bornhald op 7 december 2010 10:42]

Wellicht wel, maarja mensen betalen ervoor, dus waarom niet? En het blijft gewoon een goede MMO...
1 2 3 ... 7

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.


Apple iPhone 12 Microsoft Xbox Series X LG CX Google Pixel 5 Sony XH90 / XH92 Samsung Galaxy S21 5G Sony PlayStation 5 Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2021 Hosting door True