Cookies op Tweakers

Tweakers is onderdeel van DPG Media en maakt gebruik van cookies, JavaScript en vergelijkbare technologie om je onder andere een optimale gebruikerservaring te bieden. Ook kan Tweakers hierdoor het gedrag van bezoekers vastleggen en analyseren. Door gebruik te maken van deze website, of door op 'Cookies accepteren' te klikken, geef je toestemming voor het gebruik van cookies. Wil je meer informatie over cookies en hoe ze worden gebruikt? Bekijk dan ons cookiebeleid.

Meer informatie

Door Paul Hulsebosch

Redacteur audio en games

Gamescom: Tom Chilton over WoW: Cataclysm

Versimpelen

Met Cataclysm veranderen jullie ook het systeem waarmee de eigenschappen of 'stats' van voorwerpen berekend worden. De opzet wordt vereenvoudigd, hoewel het systeem eigenlijk nog steeds vrij complex is. Kun je je voorstellen dat het systeem nog verder vereenvoudigd wordt?
Als het zin heeft en als het de diepgang van het spel niet in de weg zit, dan zouden we dat kunnen doen. We zoeken eigenlijk altijd naar manieren om het spel eenvoudiger te maken zonder diepgang in te leveren. Als we zaken kunnen schrappen die voor de speler eigenlijk geen interessante keuzes opleveren, maar het alleen nodeloos complex maken, dan zullen we dat doen. Dus het is zeker mogelijk dat we het systeem verder vereenvoudigen, maar dat staat nu niet op de planning. Zulke ingrijpende veranderingen bewaren we voor uitbreidingen omdat het de balans in kritische onderdelen als dungeons en raids kan verstoren.

Voordat jullie aan het ontwerp van Cataclysm begonnen, is een aantal belangrijke spelers in het WoW-ontwerpteam overgestapt naar het team dat de nieuwe mmog van Blizzard maakt. Is dat te merken, is Cataclysm een andere uitbreiding omdat zij vertrokken zijn?
Technisch gezien heb je gelijk en maken mensen als Jeffrey Kaplan en Rob Pardo niet langer deel uit van het WoW-team, maar in werkelijkheid zijn zij nog steeds betrokken bij de beslissingen die we nemen. Als je kijkt wie er in de kamer zitten als we de hoofdlijnen van Cataclysm vaststellen, dan zijn dat Jeffrey, Rob, Chris Metzen, het hoofd van het grafische team en ik - het is eigenlijk nog steeds hetzelfde team dat zulke beslissingen neemt. Rob en Jeff besteden hun tijd voornamelijk aan een andere game en zijn verder niet meer betrokken bij de uitvoering van de beslissingen die we genomen hebben: dat is mijn werk.

Helaas!
De video die je probeert te bekijken is niet langer beschikbaar op Tweakers.net.

Titel World of Warcraft: Cataclysm
Platform pc, Mac OS/X
Ontwikkelaar Blizzard Entertainment
Uitgever Activision Blizzard
Releasedatum nog niet bekend

Wat vind je van dit artikel?

Geef je mening in het Geachte Redactie-forum.

Lees meer

World of Warcraft: Cataclysm Video van 3 december 2010
World of Warcraft: Cataclysm Video van 13 oktober 2010
Blizzard kondigt BlizzCon 2010 aan Nieuws van 25 maart 2010
Video World of Warcraft :Cataclysm Nieuws van 25 augustus 2009

Reacties (111)

Wijzig sortering
Ze lijken wat vooruitgang te boeken met Cataclysm maar vergeleken met "nieuwere" mmo's ziet het er toch nog steeds oud uit, niet alleen grafisch maar ook qua features. Het is iedereen volgens mij allang duidelijk dat WoW gewoon een melk koe is en echt perfect weerspiegeld wat voor MMO een bedrijf wil maken als ze er maandelijks geld voor vragen, zo weinig mogelijk content zoveel mogelijk herhalen voor veel speel uren. Ben er zelf al tijden klaar mee maar je kan het leuk vinden.

Als ik dit artikel en wat andere dingen lees krijg ik er wel weer zin in maar bedenk ik toch wel weer aan alle zinloze grinds, het PvE systeem wat gewoon geen zak aan is en de overvloed aan noobs en spam waar je mee te maken krijgt.

Edit: Offtopic? misschien snapt de mod het systeem niet helemaal...

[Reactie gewijzigd door Engra op 2 september 2010 17:55]

Ik vind je commentaar wat raar: je klaagt éérst over de presentatie, en gaat dan naadloos door met een rant over de inhoud (wat iets anders is), de features, de betaalwijze....

Idd, WoW is niet "grindfree" (maar dat kan een MMORPG ook nooit volledig zijn, je kan namelijk nooit een sense of achievement krijgen door alleen maar leuke dingen te doen). Wat je met het PvE systeem voor probleem hebt, snap ik niet. PvP is er idd véél beter te krijgen dan WoW, dat is zeker.

Maar in het algemeen valt WoW toch op als een game die héél véél content biedt, die héél veel wordt geupdate, waar constant werk in wordt gestoken, én die héél veel spelers verenigd, hetgeen een meerwaarde biedt die een minder bevolkte andere MMORPG nooit kan bieden.

Het is een beetje de iPod van de MMORPGs: niet het meest vooruitstrevend, niet het meest feature rich, niet het meest compleet van de concurrenten, maar hetgeen ze doen werkt zoooo goed dat het de de facto standaard is geworden.
Ja het is misschien wat kort af maar het blijft vooral veel recycling van content en echte vernieuwing zou ik toch wel eens willen zien.
Als voorbeeld neem ik Arenanet die aan guildwars 2 werken, dit wordt een heel ander type mmo dan WoW, misschien meer mijn smaak wie weet, het punt is ze maken een nieuw deel en gooien alles over de kop.

ActivisionBlizzard verdient miljoenen aan WoW maar de hoeveelheid echt nieuwe content is gewoon laag, ja de werelden zijn groot en er zitten aardig wat raids in maar het is vaak gewoon het zelfde idee met een andere skin er overheen, je kan het leuk vinden zeker maar ik mis toch wat.
WoW is gewoon niet meer echt van Blizzard lijkt het, de hele community krijgt zijn kans om een zegje te doen terwijl dit vervolgens gewoon keihard omdat het niet in het business model, zie bijv. filmpjes op Blizzcon met vragen over de game. Al met al kan je het leuk vinden meer het stelt niet echt veel voor, precies zoals je zegt met de iPod vergelijking.
Ik zou wel eens willen weten bij welke MMORPG de PvP beter is.

Welke MMORPG's ik heb gespeeld?

-Age of Conan: PvP was een grap.
-Guild Wars: PvP was inderdaad leuk, maar de enige reden dat het nog enigszins balanced was (nog steeds niet beter balanced dan bij WoW imo), kwam doordat je second professions had.
-Warhammer Online (niet zelf gespeeld, wel veel over gehoord/gezien bij vrienden).
-Eve online: daar is het ook één grote grap.
PvP in EVE Online één grote grap!? Ik wist niet dat er nog een andere EVE Online was dan degene die ik gespeeld heb, maar als er één MMORPG is waarin PvP géén grote grap is is het EVE wel. Neem aan dat je nog nooit in 0.0 bent geweest dan (neem aan dat je weet wat dat is als je het hebt gespeeld).

En al helemaal in vergelijking met WoW zeg... met PvE is WoW wel beter (al is dat moeilijk vergelijken), met PvP is overduidelijk EVE beter wat mij betreft. Heb beiden jaren gespeeld, dus daar ligt het niet aan.

[Reactie gewijzigd door Fridge op 2 september 2010 16:40]

Het is mischien "balanced" maar als het net leuk begint te worden lagged de hele system eruit, net een soort Wintergrasp in 3.0.2 zeg maar.
Die lag schijnt inderdaad een probleem te zijn, maar als je het nieuws volgt weet je dat ze daar druk mee bezig zijn ;)
Ieder zijn/haar eigen smaak mag toch wel?
Ik ben zelf nog steeds fervent WoW-speler (al staat het nu even op frozen i.v.m. nieuw huis), en bij mij gaat het nog niet echt vervelen.

En zelf ben je ooit ook een noob geweest, dus ik denk niet dat je die mensen zo moet generaliseren. Er komen nog dagelijks nieuwe mensen bij, die nog niet weten wat een instance is als ze op lvl70 komen, puur omdat ze het verhaallijn volgen.
Begin jij elke game door volledig uit te pluizen welke weg je moet afleggen om zo snel mogelijk bij de finish/eindbaas te komen?

En spam ben ik met je eens, dat is gewoon &%*&^$ vervelend.. ;)
Toch is naast de spam de gehele attitude in het spel veranderd. Mijn grootste gripe is het verplichten van bepaalde achievements (must have 'epic' achiev! voor de meest simpele dingen).

Ik genoot altijd van het PvE gedeelte en de 5 mans (ik vond deathmines fan-tas-tisch). Met 25 mensen in greens door MC proberen te worstelen... Lekker overzichtelijk ook qua dungeons en epics waren echt wel lastig te krijgen. In WotLK (super 'single player' gedeelte!) was het toch gewoon een kwestie van heroics farmen tot je er bij neerviel, helemaal erg met die jousting arena. En dan met die gear nog geen groep krijgen voor Naxx omdat je geen achieve hebt. (Guild had last van zomerreces).

Maar ik ken me zelf en ik zal cataclysm wel kopen om de oude wereld eens opnieuw te bezoeken.
true, het '5 dagen na invoeren van een nieuwe raid/inst achievement(+GS van een gemiddelde LK-25HC-raider) eisen' is inderdaad irritant. Daarom duurt het bij mij langer tot ik bij de LK ben, maar ooit zal ik er komen, net als Kara, zal ik binnenkort ook een keertje doen... met 3 of 4 guildies die nog moeten lvlen ofzo.. :Y)
De reden voor die must have achievements is omdat er nog steeds veel mensen zijn die er gewoon geen hol van snappen. Epics wil zeggen dat mensen die sucken toch nog redelijk mee kunnen komen. Van iemand in ilvl 200 weet je dat hoe goed die ook zijn best doet hij nooit in de buurt komt van wat je in een endgame instance als ICC moet halen.

Achievements vertellen ook iets over iemands ervaring (hoewel ze natuurlijk altijd op een alt kunnen zitten). Iedereen heeft wel pugs meegemaakt die disbanden na 1 try omdat de helft van de mensen niet weet wat de bedoeling is.

Mensen die zeggen dat Vanilla beter was zeggen dat alleen maar vanwege de nostalgie. PvP in Vanilla sloeg ook nergens op. Endgame guild in PvE betekende dat je goede gear had voor PvP en om goede PvP gear te grinden moest je echt levenloos 23 uur per dag achter je computertje zitten voor Rank 14. Het spel is 'makkelijker' geworden (wat overigens niet echt zo is) maar zeker niet slechter.
De 'slechtere' graphics zijn trouwens juist één van de redenen dat het spel zo populair is, je hebt namelijk geen superpc nodig om het te kunnen draaien. Ik ben het wel met je eens dat ze wel iets zouden kunnen doen als een high-res pack oid zodat de mensen die er de hardware voor hebben het spel wat mooier kunnen maken, maar zoiets kost wel een boel tijd natuurlijk...
Dat argument wordt altijd van stal gehaald, maar de game is nu meer dan 5 jaar oud en iedereen heeft nu toch wel minstens 1 x zijn PC geupgraded, dus ze mogen de wereld toch wel iets mooier maken.

Gisteren was hier te lezen dat PPC-Macs dadelijk niet meer ondersteund worden; misschien mogen ze dan ook wel eisen dat je videokaart tenminste 512 MB geheugen heeft?
Dat zou een probleem worden op mijn upgrade dit jaar, een MacBook Pro met een geïntegreerde videokaart en 256 MB "shared" geheugen. Ik denk dat Blizzard er verstandig aan doet om niet te snel te hoge eisen te stellen en daarin is bij laptops meer als 256 MB geheugen toch al snel een hoge eis (tenzij het een gaming laptop is natuurlijk). Er spelen heel veel "casuals" WoW, in tegenstelling tot vele andere MMORPGs en "casuals" zullen veel minder snel nieuwe hardware aanschaffen voor een spel.
Hier heeft iedereen inmiddels wel een afdoende PC, maar in Azie ligt dat toch echt anders. En daar wordt het heel veel gespeeld.
Dat werd ook over RuneScape gezegd. Als WoW-spelers zeiden dat RuneScape slechte graphics had...

Grappig vind ik dat, vroeger was RuneScape het zwarte schaap wat mmorpg's betreft, nu is dat uit het oog verloren en zijn de WoW-spelers, die eerst afgaven op RuneScape, de sjaak :+.
Leuk he hoe de wereld in elkaar zit ;)
Daarom speel ik Aion op private servers :P
Grafisch sterker als WoW (mijn mening?), and no grindfest ! ^^

EDIT: En Guild Wars 2 komt ook nog. Zonder dat ik beide heb kunnen spelen, ziet GW2 er toch wel aantrekkelijker uit qua features als dit ze... ze gaan toch wel met meer als dit moeten afkomen denk ik.

[Reactie gewijzigd door iDemmel op 2 september 2010 15:15]

Aion is juist wel een grindfest.
WoW is idd verouderd, niet meer leuk.
Wat kun je nu doen?
Arena, oke... ook elk season 't zelfde en veel faceroll setups (aka: wizard cleave / tsg / beast cleave / shadow cleave etc...)
Raids, makkelijker dan dit kan het niet imo, er zit totaal geen uitdaging in, nieuwe bosses zijn bijna altijd down eerste try.
Vanilla WoW was 't beste, TBC was al slechter, en WOTLK is gewoon bar slecht.
Sinds TBC/Wotlk is het hele mmo gevoel er al uit, je teleport overal heen en world-pvp is uitgestorven, de game is gewoon veel te makkelijk.
Dat is natuurlijk onzin, dat er één baas in het spel zit die erg moeilijk is, wil nog niet zeggen dat het spel op zich niet te makkelijk is.

Ik heb met mijn guild de Lich King op 25 man heroic een maand geleden neer gekregen, na maandenlang dezelfde extreem makkelijke PVE-content keer op keer te moeten doen om er te komen. Het verschil in moeilijkheidsgraad tussen deze ene baas en de rest van het spel is enorm en ik vermoed dan ook dat Blizzard de heroic Lich King vooral heeft gemaakt om te kunnen zeggen 'zie je wel, het spel is niet te makkelijk'.

Enkele van de fouten die Blizzard naar mijn mening heeft gemaakt de afgelopen twee jaar:
-Elke nieuwe PVE-tier zijn de nieuwe items zo veel beter, dat je oude items niks meer waard zijn;
-Badges die je nodig hebt om de beste items te kopen, kun je krijgen in zeer simpele 5 man instances;
-Limited attempts, een systeem om de hoeveelheid pogingen op een baas te beperken;
-Hard modes oftewel heroic modes, wat neerkomt op dezelfde bazen maar dan met meer health en damage. Gerecyclede content dus, en zelfs de items die van deze bazen droppen zijn nagenoeg hetzelfde;
-Achievements gebruiken in plaats van echte content. Overgesimplificeerd: 'doe deze baas met één hand op je rug en je krijgt er punten en een mount voor';
-Hergebruiken van models voor items, met als resultaat dat een zwaard van 10 man normal mode Marrowgar er hetzelfde uitziet als een zwaard van 25 man heroic mode Lich King;
-De moeilijkheidsgraad van PVE-content is zo laag dat je niet eens een guild nodig hebt voor veel van de bazen die er zijn. Wie had een paar jaar geleden ooit gedacht dat je de Lich King met 9 anderen uit het Trade channel neer zou kunnen krijgen?

Nu komt hier in Cataclysm nog bij dat 10 mans en 25 mans dezelfde beloningen gaan geven, en dat de stats op items gesimplificeerd gaan worden.

Natuurlijk begrijp ik dat er aan de andere kant van het spectrum ook mensen zijn die wél blij zijn met al deze dingen (getuige het nog steeds gigantische aantal subscribers), maar voor mij is het onderhand wel genoeg geweest. Cataclysm zal ik niet kopen, en daarmee houdt WoW na vijf jaar voor mij op.
Nu komt hier in Cataclysm nog bij dat 10 mans en 25 mans dezelfde beloningen gaan geven
En wat is hier mis mee? Waarom zou je extra beloning moeten krijgen als je 15 extra mensen bij elkaar kan trommelen? Precies, onzin.
Het is inherent onmogelijk om 10 en 25 mans even moeilijk te maken. Een gevecht als Lich King of Blood Queen zal altijd moeilijker zijn op 25 man doordat je dezelfde ruimte tot je beschikking hebt maar waar je met meer man je positionering moet coördineren.

Bovendien is er nog het organisatorische element wat veel mensen over het hood zien; het opzetten van een 25 man raid en het leiden van een 25 man guild is bepaald niet weinig werk. Ik heb ervaring als raid leader in beide soorten raids, en het verschil met 10 mans op dit gebied is toch echt heel erg groot.

Als laatste nog het feit dat Blizzard hiermee een groot deel van de 25 man guilds feitelijk gewoon opblaast. Waarom zou je nog 25 mans blijven doen als je in 10 mans dezelfde items krijgt voor veel minder moeite?
Het is lastiger, en het kan zelfs negatief uitvallen voor 10 mans; als je naar bijvoorbeeld Sartharion 3D kijkt; in het begin was dat op 10 man een stuk lastiger dan op 25 man. Ook Malygos was op 10 man lastiger dan op 25 man, en zo zijn er nog meer encounters die (theoretisch; als ze niet voor een lagere tier getuned waren) lastiger zouden zijn.

Nu gaan ze alles tunen op 1 tier, en ik denk wel dat ze erin slagen om beide encounters evenveel moeilijkheid mee te geven. Ja, als je er nu naar kijkt, dan zie je bosses getuned voor ilvl 264 gear, waar jij met je 277 kit overheen walst.

Verder; 25 mans gaat meer opleveren, dus waarom 25 mans blijven doen? Omdat het makkelijker en flexibler is, en je sneller je guild/groep geared.

Verder nog wat tegenstrijdigeheden in je verhaal; nieuwe gear dat beter is, zorgt ervoor dat je weer nieuwe gear mag verzamelen, zodat je niet een steenoude instance hoeft te blijven runnen (dezelfde extreem makkelijke PVE-content in jouw woorden). Badges krijg je inderdaad ook in 5 mans, maar als je puur daar je gear mee wil verzamelen, dan ben je wel even bezig. Limited attempts gaan weg. Hard modes zorgt ervoor dat je pve content niet te extreem-eenvoudig blijft,

De reuse van item-models ben ik het wel met je eens; dat vind ik ook minder, helemaal omdat je niet meteen aan een speler kan zien wat voor gear hij heeft. En tja, uiteindelijk vind ik het wel steeds beter worden, ook qua recruitement en een guild leiden; BV In tegenstelling tot Vanilla; waar wij door Naxxramas probeerden te komen, maar elke keer dat we een nieuwe recruit kregen moesten we hem wel eerst door bwl/mc/aq40 jassen om hem te gearen.

Nee, als raider verwacht ik wel wat van Cataclysm; Guild Perks waardoor guildruns gepromote worden, Dezelfde lockout voor 10/25 man waardoor je niet dezelfde content 2 tot 4 keer per week ziet, even goede items in 10 man als in 25 man, waardoor je eventueel een instance kan downgraden naar 10 mans als je niet genoeg mensen hebt. Verder wordt het minder aantrekkelijk gemaakt om te gaan guild-hoppen (alhoewel dat ook een recruitement probleem gaat opleveren..).
Je hebt inderdaad gelijk dat er ook voordelen zijn aan de gear resets. Echter zoals het nu is kan iemand level 80 worden, en een paar weken later met zijn uit 5 mans gehaalde gear gebruiken om Icecrown Citadel te raiden. Hiermee slaat hij dus alle voorgaande raids compleet over!

Ik snap niet waarom Blizzard dit zo gemaakt heeft - als gamedeveloper zou ik het doodzonde vinden dat een groot deel van de nieuwe spelers zoveel content overslaat waar maanden- of jarenlang aan gewerkt is. Aan de andere kant heb je ook weer hoe het was in Vanilla, wat inderdaad ook weer te ver doorgeslagen was. Misschien hebben ze gewoon moeite met het vinden van de gulden middenweg ;)

Wat het 10 mans/25 mans verhaal betreft: er zijn naar mijn mening twee bazen geweest in WoTLK die moeilijker waren op 10 man dan op 25 man, Sartharion + 3 drakes en Flame Leviathan + 4 towers (voor de nerf). Dit kwam bij allebei door een doorgeslagen balans op het gebied van health en damage, waardoor je met 10 man gear simpelweg geen kans had. Aan de andere kant heeft mijn guild ook achievements als Herald of the Titans en Dedicated Insanity gedaan, en ook met 10 man gear waren deze achievements niet moeilijk.

Het is dus zeker mogelijk om 10 man bazen moeilijker te maken, zelfs moeilijker dan 25 mans, simpelweg door 'de getallen wat te tunen'. Mijn punt is echter dat hoe goed je ook je best doet, er zal altijd één versie zijn die moeilijker is, omdat een 10 man raid en een 25 man raid nou eenmaal niet hetzelfde zijn. Ik verwacht dan ook dat Blizzard problemen gaat krijgen bij het balanceren van deze twee typen raids.

Hopelijk om mijn post begrijpelijk te houden voor de non-WoW-nerds:
Icecrown Citadel is de laatste raid van Wrath of the Lich King met de beste items.
Herald of the Titans en Dedicated Insanity zijn achievements waarbij je 10 man bazen moet doen zonder 25 man gear te mogen gebruiken.
Het is in ieder geval leuker om die oude content over te slaan met je alts. Het is uitermate vervelend om oude meuk te spelen die je op je main al duizenden keren gedaan hebt alleen maar om nieuwe content te kunnen doen.

De reden dat blizzard dit zo maakt is omdat het meer mensen aanspreekt, het is een bedrijf gericht op winst en wat ze doen doen ze goed. Ze cateren the big crowd en ik geef ze groot gelijk.

Wat betreft achievements (Herald of the Titans bijvoorbeeld), het enige wat je hoeft te doen is je rotation in the facerollen en de uitermate eenvoudige tactics te volgen om bosses down te krijgen. Het is geen spell van skill en dat moet je ook niet verwachten.

Zelfs PvP gaat meer om haste stacken (caster) en een lage latency hebben. Voor mij is het bijvoorbeeld onmogelijk om korte casts te interrupten met mijn 200 latency. Je hoort mij hier verder niet over klagen overigens want PvP trekt me totaal niet.
Achievements, om te kunnen zeggen dat je het gedaan hebt, epeen.

Voldoende redenen voor velen...
Om de doodeenvoudige reden: meer loot per member per boss.

In de categorie te makkelijk: Voor de hardcore raiders is het te makkelijk jah, maar ik vind de uitdaging er juist in zitten om met een half brakke groep ICC in te duiken, en 8 bazen te downen met een gemiddelde van 4,7k gearscore

Je kan het zo moeilijk maken als je zelf wilt.
Ben ik het niet mee eens,

25 man van punt A naar C leiden zonder Punt B aan te raken is simpelweg moeilijker dan met 10 man. 25 man op hetzelfde moment een stap naar links laten doen is simpelweg moeilijker dan 10 man.

De 25 man raids zijn moeilijker dan 10 man raids dus niet alleen de 15 extra man.

Voor moeilijkere prestaties horen extra beloningen imo

[Reactie gewijzigd door hawker op 2 september 2010 18:47]

Heeft niks met 'moeilijker' te maken. Het is gewoon de mentale gesteldheid van sommige mensen. De tactics in bossfights zijn uitermate eenvoudig, het komt door mensen die niet opletten of eenvoudigweg de tactics niet kennen dat 25 man 'moeilijker' is. Er zijn gewoon meer mensen die kunnen failen en zullen failen.
ook echt zijn kill en zijn achievment >.>
en ja random account linken of movie is makkelijk

[Reactie gewijzigd door Mektheb op 2 september 2010 16:17]

haha goeie reply, en nog altijd geen achievement gepost = fail
Vanilla WoW was 't beste, TBC was al slechter, en WOTLK is gewoon bar slecht.
Sinds TBC/Wotlk is het hele mmo gevoel er al uit, je teleport overal heen en world-pvp is uitgestorven,....
Dit vind ik toch wel het grootste minpunt van Wow op dit moment: het hele "gevoel" is er uit! Zowel het MMO, als het RPG gevoel, als simpelweg het gamegevoel.

Wat bedoel ik hiermee?

Nou zoals Lereno al zegt, je kunt tegenwoordig gewoon overal heen teleporteren. Als je een dungeon wilt gaan spelen druk je op een knopje en ga je je andere zaken doen (quests, bijvoorbeeld). Enkele minuten later wordt je naar de dungeon geteleporteerd en kun je met 4 andere mensen spelen. De interactie tussen de mensen is minimaal. Als er al wat gezegd wordt, is het vaak een belediging. Na zo'n 15-20 minuten is het wel weer klaar, en verlaten mensen zonder iets te zeggen de groep.

"Vroeger" (ik moet zeggen: voorheen) was dit hele proces veel leuker: je ging echt op zoek naar andere mensen om samen mee te spelen. Als je die eenmaal had gevonden deed je ook je best om er wat van te maken. Immers, het opnieuw zoeken naar mensen duurde gewoon lang. Je praatte ook wat gezellig en omdat je op dezelfde server zat, kon je elkaar ook nog eens aan je vriendenlijst toevoegen. Je vloog dan naar de dungeon om daar de andere mensen te summonen, en kwam onderweg of bij de dungeon ook nog eens andere mensen tegen.

Het RPG/"verhaal" gevoel is er, vind ik, al uit sinds TBC, waarin we de grootste karakters uit Warcraft III mochten uitmoorden voor ons individuele plezier. Waar Kael'Thas en Illidan in WC3 nog epische karakters waren, werden ze in Wow gewoon door een groepje van 25 mensen neergemaaid. En elke week opnieuw. En nu nog steeds (voor achievements en mounts, etc).

De hele ontwikkeling van het verhaal is ook kromgetrokken. Niet alleen door het simpelweg moorden van onze helden/vijanden (want zeg nou zelf, karakters als Kael'Thas en Illidan werden gewoon, zonder verder verhaal, in TBC geplugt om ze dood te maken) maar ook om de reguliere speler te bedienen, die overigens waarschijnlijk geen benul heeft van het verhaal. Zo is eerst de grote onderkoning Anub'Arak een simpele 5-speler baas. Maar de spelers waren het daar niet zo mee eens, dus komt hij op een later moment terug als een 10/25-speler baas. Ook een klassieker als Onyxia wordt gewoon "geupgrade" naar level 80, zonder dat daar een verhaal aan zit. En dan heb ik het nog niet eens gehad over Naxxramas (dat even naar Northrend verplaatst is) en over hoe netjes de bazen zonder verhaal in Icecrown Citadel op een rijtje staan te wachten om doodgemaakt te worden door voorbijgangers die op weg zijn naar de Lich King.

Ten slotte vind ik ook dat het "game gevoel" van Wow af is. Mede omdat het allemaal zo gemakkelijk gemaakt is (afzonderlijk van "Lich King 25-man Heroic" natuurlijk) is het gewoon op en top een "grindfest". Je doet niets anders dan steeds hetzelfde. Je doet je daily quests, je doet je weekly raid, je daily random dungeon, nog even Vault of Archavon en dan ICC om je emblems te halen en op zeer gemakelijke manier de op-een-na-beste gear uit het spel te verzamelen. Het voelt meer als een verplicht rondje, als repetitief werk, dan als het echt spelen van een game. Er zijn geen echte uitdagingen meer, er is geen echte motivatie om nog verder te gaan.

Ik kan zo nog wel uren door praten over alles wat er slecht aan is (zoals het hergebruik van modellen, hoe het alleen maar slechter wordt in Cataclysm met de gesimplificeerde stats, hoe het voorheen moeilijk was in een dungeon met CC e.d. en je er nu doorheen AOE'd) maar dan blijf ik bezig. In het kort gezegd: Wow heeft, als computerspel, zijn beste tijd gehad. Het zal nog een tijdje doorgaan als verslaving (voor sommigen), als sociaal platform (guilds e.d. zijn wel leuk om gewoon in "rond te hangen") en als nutteloos tijdsverdrijf. Maar een goed computerspel is het allang niet meer, en het verhaal is ook allang kapot.
Hier sluit ik me compleet bij aan. Hét multiplayerspel is nu enorm individualistisch geworden. Als aanvulling op dit bericht vond ik ook altijd de verworven reputatie (echte reputatie) op de servers leuk. Als je een goede speler was die wist wat hij deed en daarbij vriendelijk was, dan steeg je op de server in aanzien. Die tijd is nu wel lang voorbij.
Inderdaad, dat ken ik.

Point is valid.
Gelukkig ben je ook niet verplicht om het te spelen. Dus dat scheelt alweer he? :)

Ik speel voornamelijk WoW voor het sociale aspect. De rest is niet echt relevant, spellen met mooie grafische eigenschappen hebben meestal alleen dat. WoW gaat nog steeds dieper.
Elk seizoen hetzelfde? Ga eens heel snel je huiswerk doen, Wizard Cleaves zijn er pas sinds Season 6, TSG ook, Beast Cleave kwam pas op sinds RMP erdoor neergemaaid werd op een tournament in S6.

Shadowcleave is inderdaad wel de enige set-up die al 8 seizoenen bestaat (en ook erg goed is), RMP ook uiteraard.

"Vanilla WoW was 't beste"

Dank u, nu hoef ik het niet meer uit te leggen: je lijdt aan nostalgie. Vanilla was niet het beste, is het nooit geweest. Enige reden dat bosses toen "moeilijker" waren is omdat mensen toen het spel nog niet zo lang speelden en dus compleet clueless waren vergeleken met nu.

En nu komt de gouden vraag: mag ik uw armory-link van uw main, alstublieft? Dan kunnen we zien hoe ongelofelijk goed u wel niet bent.
Volkomen mee eens. Ik herinner me dat ik Molten Core deed als firemage. In die tijd kon je geen 1000 gold in een dag grinden en respeccen was dus niet relaxed. In die tijd ramde 80% van de community zo maar wat knoppen in.

Mensen zijn zich steeds meer gaan verdiepen in het spel en er zijn steeds meer bronnen van informatie. Iedereen kent wowhead en thotbott wel.

Tegenwoordig wordt van iedereen verwacht dat ze tactics kennen en weten hoe ze hun DPS kunnen maxen.
Zowel openingen verzorgt.
Zo hé, bent u even goed. Oh wacht, iedere "retard newfag" zoals u dat noemt kon dat.

Probeer gewoon eens de PvP kant van het spel, dan weet ik zeker dat u niet meer mierenneukerig over het spel denkt, want dan is het juist een pluspunt als gear makkelijk te verzamelen is (bij PvE ook trouwens). Waarom, zal je ongetwijfeld denken, gezien je post. Omdat het dan aan uw kennis van het spel/skills ligt of u nog steeds server firsts haalt of Gladiator in PvP haalt, als u geen gear voordeel meer heeft.
Leveling buffed 30% extra xp 1-60
Ik stop 30% sneller levelen niet onder de categorie makkelijker, maar onder sneller.

Zoals ik al bij een andere poster in deze thread vroeg: mag ik uw armory-link? Dan kan iedereen zien hoe goed u wel niet bent.
Tenzij ik me vergis is 'private server' gewoon illegaal?

In mijn ervaring, uit mijn Ragnarok Online tijd, hebben private servers altijd problemen...

Ten eerste al die dualiteit: ofwel zijn er zo weinig spelers in het spel dat je veel het gevoel hebt in je eentje te zijn, ofwel kan de server het spelersaantal niet aan en heb je last van slechte performance

Ten tweede, het duurt altijd even voordat de updates weer ge reverse-engineered zijn, waardoor je altijd achterloopt op de normale betaalde versie.

Verder natuurlijk support, als er iets niet werkt ben je op de admins van de server aangewezen en die hebben het vaak veel te druk om iedere speler persoonlijk te gaan helpen...

Nee, doe mij dan maar gewoon de betaalde versie. Tuurlijk kost het een bedrag per maand en ben je er alles bij elkaar veel geld aan kwijt, maar ik vind dat je toch wel waar krijgt voor je geld: support, degelijke servers, updates...
jij vergelijk hier even een private server met een echte server, ik weet niet of je aion op de echte servers gespeeld hebt maar aion is ALLES behalve grindfest vrij.
AION geen grindfest???????? :P
Vooral met het n00b gedeelte heb je gelijk en ben ik blij dat jij het igg niet meer speet.
WoW is een belevenis en die is voor een ieder op een andere manier in te vullen, dat kan je niet generaliseren.

Ik snap ook nooit die mensen die boring typen in de chat...speel het dan niet. In ieder geval vermaak ik mij al bijna dagelijks in deze wereld. En niks mooier maken ofzo, de grafics zijn WoW grafix. Ze alle features maar eens op vol en op bv 1920x1080...ziet er WoW uit ;)
Ik vind het wel jammer dat oude gebieden verdwijnen of sterk veranderen. Auberdine bijvoorbeeld had altijd een hele bijzondere, rustige sfeer, een erg mooi gebied waar ik vaak terugkwam. Jammer dat ik dat binnenkort niet meer kan doen.

Overigens ben ik zelf nog druk bezig met WotLK dus ik heb niet zo'n haast met het aanschaffen van Cataclysm; blijft de wereld dan voor mij zoals hij nu is?
Nope je moet hem kopen anders kan je dus niet in azeroth komen :)
De wereld veranderd ook voor degene die niet de expansion kopen. Daar zit je dus naast ;)

Het juist antwoord is 'Ja' de wereld veranderd voor iedereen.

[Reactie gewijzigd door patrickos85 op 2 september 2010 16:06]

Zou raar zijn als Deathwing de wereld verbrand, maar niet voor degene die de expansion niet koopt :+
Ik dacht serieus dat het niet zou veranderen voor de mensen die de expansion niet kochten :D
Dat is onzin, je kunt prima verder spelen zonder deze expension, maar de wereld zal inderdaad wel voor iedereen veranderen.
Ik denk het niet; de wereld moet immers voor iedereen hetzelfde zijn. De laatste patch voor de expansie zal waarschijnlijk wel de wijzigingen in de oude wereld introduceren, zodat ook de mensen die de expansie niet installeren toch dezelfde wereld zien.

Ik vraag me wel af hoe ze dat doen met alle herontworpen pre-60 quests. Die zou je ook zonder de expansie moeten kunnen spelen, anders kun je geen alts meer levelen. Het lijkt me dus dat je een groot deel van de content van de expansie kunt krijgen zonder hem te kopen.
Afgezien van de nieuwe rassen krijg je dus in feite alles gewoon in de laatste patch zo lijkt het. Vraag me sterk af hoe die verdeling nu is.
Prachtig, ik kan niet wachten, ben momenteel Cataclysm beta aan het spelen, vind dat ze echt veel werk gestoken hebben in het remoddelen van zowat alles, ik vind vooral Vashjir indrukwekkend, een hele stad onder water waar je qeusts en leuke qeust-lines kan doen.

Ben volgens mij al 5 dagen onder water zonder land gezien te hebben.

En als ik dan mensen hoor over "oud", dat zijn gewoon Wow haters die het of nooit gespeeld hebben, te lang per dag, of gewoon niet weten waar ze het over hebben, de game is erg goed ontwikkeld, het design is hardstikke goed, en de gameplay is meer dan overtreffelijk. (wat voor mij de doorslag geeft), speel het al met veel plezier sinds launche, en heb opzich geen andere game nodig.

Verglijk dat maar eens met je next-gen mmo, die het alleen van graphix moet hebben.
Graag, ik zou WoW al TE graag met GW2 willen vergelijken. Das pas een next-gen mmo waar graphics erg belangrijk zijn natuurlijk, maar kijk maar's op youtube naar de vid's... dan zul je ook toegeven dat WoW oud, vol herhaling en (tegenwoordig) weinig ECHT nieuws biedt... alhoewel, beauty is in the eye of the beholder.

En voordat je mij gaat flamen als een WoW hater of wat dan ook, ik speelde 4 jaar lang met dezelfde mentaliteit en entousiasme als jou.. tot deze nieuwste uitbreiding. Blizzard heeft met Cata z'n trouwe, oude gaarde spelers de mazzel gewenst.
Wat een onzin. Zelf speel ik het ook al 4/5 jaar. Ik speel nu al een paar maanden niet omdat het me niet echt meer kan boeien. Ik heb alle content gespeeld behalve HC LK 25. Het spel is inderdaad veranderd over de expansions maar ze hebben vooral de tedious dingen eenvoudiger gemaakt. Dual spec om maar iets te noemen en ze gaan het glyph systeem ook verbeteren in Cata.

Jij bent niet in je eentje de oude garde. Dat jij stopt omdat je Cataclysm niks vind (zonder dat het uberhaupt af is) wil niet zeggen dat de rest er ook zo over denkt. Ik ga juist wel weer spelen als Cata uit komt, eindelijk iets nieuws.

Wat had jij dan gewild? Nu nog steeds BWL raiden na 5 jaar en 19 uur per dag Alterac Valley om maar nieuwe PvP gear te verkrijgen?
Bah, BWL was heel leuk back in the day, natuurlijk moest er nieuw matriaal komen... Tevens, heb ik niet gezegd dat ik in mn eentje de oude garde ben... lees wat meer Blizz forums en WoW community forums. Er zijn zoveel mensen dat ermee gaan kappen..

Natuurlijk, gezien hoe makkelijk Blizz het spel tegenwoordig heeft gemaakt, zal dat wel genoeg nieuwe mensen trekken om de plaats te vervangen. Maar toch jammer dat veel oudjes vertrekken vanwege het "bederven" van het spel.

Eindelijk iets nieuws? Hoe kom je erbij?? 2 rassen (die toch alle bekende spellen hebben en hetzelfde kleding dragen), 5 levels (waar je na een week doorheen bent), 5? instances (lvl85) en een herziende landschap is niet bepaald nieuw... enige wat wel nieuw is, is een class die van gedaante kan veranderen en een onderwater quest hub... daar gaan mensen werkelijk 50-80 euro's voor neerleggen + 11 euro p/m? Niet voor mij weggelegd, maar veel plezier ermee..
Ach, dat er zo veel mensen mee gaan kappen is een verhaal dat elke expansion tot nu toe de ronde deed. Uiteindelijk bleek dat toch flink mee te vallen. En WoW expansions kosten nooit 50-80 Euro hoor :)

Edit: Pre-order bij Bol is 29,99 euries

[Reactie gewijzigd door stefanass op 3 september 2010 10:16]

Idd waar.. vele mensen roepen dat ze gaan stoppen maar uiteindelijk weer de abbo verlengen... viel me dit keer op dat meer oude WoW'ers het aan het roepen zijn.

Das trouwens pre-order prijs.. dat gaat omhoog als het launcht (meen ik me te herinneren van de vorige uitbreidingen). Mijn WotLK Collectors Edition was bij de launch 70euro's, zou moeten kijken of ik de bon nog heb liggen om het tegendeel toch te bewijzen. :P In elk geval, die was 20euro's duurder dan de gewone versie en ik heb toch echt geen 50euro voor de CE neergelegd.
Sorry dat ik hier op moet reageren, de WotLK expansion was maar 35 euro bij de launch, geen 50.
Als ik dit weer zo lees, zie ik: Niet te veel doen anders kost het te veel geld, kortom het is uitmelkerij.

Ik denk ook dat ze veel te veel hun deel steken in het lvlen, hij zegt wel dat veel mensen hun 2de(of 10de) char maken, maar volgens mij doen veel mensen dat ook omdat het een beetje saai word op lvl 80(end game).

Wow is een redelijk goede game, maar als je het vergelijkt met andere games in verhouding met hun inkomsten is het bijster slecht.

Prijs - kwaliteit = onvoldoende
Hmm.

Cataclysm shipt met 4 raidinstances bestaande uit 2 itemtiers.
Alle <60 questcontent is veranderd alsook verschillende instances.
2 Nieuwe races.
4 Nieuwe gebieden die ongeveer 2 maal zo groot zijn als huidige gebieden.
Levelen van 80-85 duurt ongeveer even lang als 70-80.
Nog allerlei nieuwe zaken als glyph changes, stat revamp, archeology, dx11 engine,...

Na hevig testen in de alpha en beta kan ik je met zekerheid vertellen dat hier meer werk ingestoken is als in eender welke eerdere expansion.
dx11 engine? Bewijs aub.. want dat is gewoon ongeloofwaardig.
Wat dacht u van Tweakers in de gaten houden? :>

http://tweakers.net/reviews/1742/wow-cataclysm-dx9-versus-dx11.html

[Reactie gewijzigd door SirNobax op 3 september 2010 04:35]

Dankje voor de link. Heb dat idd gemist.

Helaas is de ondersteuning voor DX11 echter minimaal van Blizz zo te zien aan de benchmarks en screenies. Toch enigzins leuk dan dat ze het er in verwerkt hadden.
Jammer dat je meteen zo reageerd, het is niet voor niks een Beta.
Misschien wel jammer ja... ik verwacht nou eenmaals veel van een bedrijf die miljarden dollars winst verdient van 1 van hun "projecten".. en dat zo een bedrijf vervolgens niet het gevoel geeft dat ze dat geld goed besteden verdient wel wat kritiek :P
Grootte zegt niet over activiteit in een bepaald gebied. Alles is zo belachelijk uit elkaar getrokken, ze hadden net zo goed die 40 mobs op 400m2 in een kamer kunnen proppen van 10 bij 10. Wat deed je vroeger als Orc als het tijd was om naar Ogrimmar te vertrekken? 20 minuten doelloos over een pad te moeten huppelen, om daarna weer 10 minuten verder te mogen lopen naar Barrens. Groot, maar nutteloos.

Races is grappig, heb je nu 2 extra classes met _identieke_ outfits als alle andere races met dezelfde class. Ze doen hetzelfde, ze casten hetzelfde, je skillbar is hetzelfde.

Maar ondertussen blijft je wapen/staff magisch verdwijnen als je een spell cast, zit je als een compleet statische dummie op een mount, zijn de idle animaties nog identiek zoals het in Vanilla en TBC was en kan je nog steeds dwars door elkaar lopen.

De hele talent revamp trapt de exotische builds compleet naar de grond, verplicht 31 punten in een talent tree te gooien om je laatste paar punten in wat zut van een andere talent tree te mogen zetten. Diversiteit wordt uniformiteit met enkel cookiecutter builds.

De min-max wordt nog een niveau omhoog geschopt door mobs dan maar nóg meer HP en nóg meer damage te geven, dat is altijd Blizzard's idee geweest van 'iets moeilijk maken'. Dan te bedenken dat Guildwars met dezelfde leeftijd juist wel een compleet 'DENK NA' combatsysteem neerzet ipv statische timers en cast-abilities.

[Reactie gewijzigd door SinergyX op 3 september 2010 00:05]

opna dat na een tijd guidlwars net zo erg cookiecutters builds kreeg. in het begin van guildwars klopt je verhaal, nu is guidlwars slecht build opzoeken en maken, en me heroes zelfs alles aan heroes overhalen (die zijn bijv betere minion master en minion bomber en interupters).
dus denkna combatsysteem klopt niet (meer).
verder je minmaxing ben ik mee eens, wow is ondertusse al minmaxing en wordt erger.
maarja bijna elke rpg heeft dat (zelfs in tabletops kan je dat vinden (warhammer rp for example)).
ikzelf kan niet wachten op cata, graphics boeien me niet geneog om af te haken het gaat om de gameplay.
daarnaast bne ik tog iemand die graag alts maakt, met nieuwe quests is dat alleen maar beter
Bijna iedereen hier heeft het over de dungeons, de raids, dat deze zo gemakkelijk zijn geworden, etc. Ik zelf heb geen tijd om te raiden, af en toe een keertje. Waar ik naar uit kijk zijn vooral de nieuwe quests en de nieuwe landschappen.

Elke keer weer dezelfde quest doen, daar heb ik nu wel genoeg van.

Wat ik wel hoop is dat de gear wat aangepast is (maar volgens mij is dat helaas niet zo), nu iziet elke NE Hunter, Tauren Shaman of noem maar op maar er nagenoeg hetzelfde uit.

Ik heb zelf o.a. Aion en Warhammer gespeeld, daar is het wel zo, dat iedereen er anders uitziet (vooral in Aion, waar je je gear kunt "kleuren" en er uit kunt laten zien als een low level item).

Natuurlijk gaat het om de gameplay, maar het oog wil ook wel wat.

Ik zit trouwen net de previeq van Guildwars 2 te kijken, ziet er niet slecht uit.

[Reactie gewijzigd door Karina5000 op 2 september 2010 19:18]

Idd, als GW2 half zo goed wordt als dat ze aankondigen, dan wordt het de dood van WoW..
WoW gaat pas dood als Blizzard de stekker er zelf uit trekt. Mensen stappen niet zomaar over ook al zou het spel beter zijn.
Dan heb je blijkbaar de launch van Aion gemist.... 3 best goed rated eu guilds van WoW stapte over, zonder pardon. Dat was gemeld op hun eigen websites en op de Blizz forums.

Zie zelf natuurlijk niet dat Blizz binnenkort de stekker eruit trekt, ze verdienen teveel dollars op het moment.. haha.
Dat was bij ons op de server ook het geval. Na 3 maanden was echter driekwart van de spelers die weggegaan waren alweer terug bij WoW. Ook Aion blijkt absoluut geen WoW-killer te zijn.
Blijkbaar bakten ze er niets van in Aion :P
Inmiddels weet ik echt niet meer of mijn verwachtingen nou goed, of slecht moeten zijn voor dit spel.. want het nieuws wat ik hoor gaat werkelijk alle kanten op. Ik ben wel benieuwd.
Ik trek me persoonlijk niets aan van de meningen die her en der verspreid opkomen, ik probeer objectief te lezen welke features er komen en uit dat oogpunt ben ik best enthousiast. Alleen al het feit dat je eindelijk kan vliegen in de oude wereld en dat alle oude zones verbeterd worden...
Nee ik ook niet hoor, maar toch.. van de een hoor je een volstrekt tegenovergesteld verhaal als van de ander.. De nieuwe features ben ik me inmiddels wel van bewust, ik ben wel erg benieuwd hoe ze alles willen gaan aanpakken aangaande attack power enz weghalen.. Maar dat zullen we zien. Ik ga het sowieso proberen hoor, hoe slecht de verhalen ook mogen zijn.
WoW is idd steeds makkelijker geworden, en dat is jammer want nu kun je het verschil tussen echt goede spelers en noobs niet meer zien. (pve dan, pvp doe ik niet aan) :)

En dat het per expansie minder leuk wordt ligt toch vooral aan het feit dat de basis altijd het zelfde blijft.

Maar dat staat me bij alle MMOs nu tegen, heb Aion geprobeerd maar dat is ook een grindfest.

Toch ga ik Cataclysm weer kopen en spelen, lijkt me wel cool om te zien hoe de wereld waar het allemaal begon nu in puin ligt.

Maar even over het artikel, als WoW kenner had ik graag wat meer diepgang gezien.
Het lijkt alsof de interviewers een lijst met vragen kregen waar ze uit mochten kiezen zodat de heer Chilton een mooi reclamepraatje kon houden.

Ik had bijvoorbeeld wel eens willen weten wat de nieuwe systeemeisen zijn, heb het spel net gepreordered bij Bol dus ik verwacht dat het binnenkort uit gaat komen.

Reddorian
Een echt goede speler zit in een guild die LK 25 HC farmed, een n00b speler zit in een guild die nieteens LK 10/25 normal kunnen killen. Er zit wel degelijk een verschil in. Ik vind het goed zoals het nu is. Als je hardcore wilt kun je heroic doen en anders doe je normal.

Het is stom om de door jou 'n00b' genoemde speler dan maar niet te laten raiden. Die n00b betaald net zo veel per maand dus waarom zou hij niet alle content mogen zien? Daar betaald hij toch voor.

Voor jou is ePeen waarschijnlijk de motivatie, voor andere is een leuke manier om je vrije tijd in te delen de motivatie om te spelen.
Welke guild een speler in zit zegt helemaal niets over de kwaliteit van die speler.
Ik ben afgehaakt voordat de LK instance uitkwam, maar in de MC en BWL tijd moest ik echt mijn best doen om Ragnaros en Nefarian neer te krijgen.
Daar zijn we echt maanden mee bezig geweest en als het dan eenmaal lukt heb je ook echt het gevoel dat je iets bereikt hebt.
C'thun hebben we zelfs niet gehaald voordat TBC uitkwam.

Toen WotlK uitkwam waren we binnen twee maanden door de content heen.
Goed je kon de instances nu moeilijker maken en zo meer rewards claimen maar de content had je zo dus al erg snel allemaal gezien.

Het was niet mijn bedoeling om de indruk te wekken dat ik "spelers met minder skills" geen leuke speelervaring gun.
Ikzelf ben zeker geen "goede gamer" en wilde alleen maar aangeven dat ik het leuker vond dat je als Guild echt moest werken om een baas neer te krijgen om bij de volgende te komen in plaats van alles eerst op normal te clearen en dan op hard en dan met weer een andere hindernis voor nog meer epics.
Ik vond het jammer dat ik na 2 maanden al klaar was met ontdekken en weer bezig was met farmen.

Reddorian
Ik zit momenteel ook in de beta en ben nu lvl 83 en 3 dungeons heb gecleared. Maar ik wou even kwijt dat de dungeons en mobs toch stukken moeilijker zijn geworden, de gemiddelde pug zou nu een instance niet kunnen clearen zonder whipes.
Dus dat wordt allemaal weer generfed zoals altijd.
Goed verhaal, ben benieuwd wat de nieuwe oude content brengt.
Toch jammer dat weer de vraag niet is gekomen: Waarom blijft Silvermoon ongewijzigd?

De Deathscare, de scourge, de lore, de quests.. achterhaalde zut van TBC tijdperk was dus met release een expension achterloopt.

Maargoed, uiteindelijk gaat mijn WoW 'leven' stoppen bij Cataclysm, het concept waarop Cataclysm is verdergegaan is absoluut mijn ding niet meer en je moet uiteindelijk keuzes maken in het enorme aanbod van games en MMO's :P

[Reactie gewijzigd door SinergyX op 2 september 2010 16:19]

Zo jammer dag GW2 niet uit komt rond die tijd. Zou een perfecte overstap zijn.. maar helaas... -.-
Jammer dat mensen denken bij Cataclysm te stoppen.

Eigenlijk zou ik zelf willen zien of het iets is en als het dat niet is zou ik pas stoppen. Je kan niet op een Feature lijst zeggen dat je gaat stoppen zonder de uiteindelijke features te zien.

Meeste dingen zien er bij Concept art echt raar of slecht uit, maar meestal is de uiteindelijke afwerking veel beter dan word verwacht.
Ben ik op zich wel met je eens... hoe kan je een boek oordelen als je alleen de kaft hebt gezien? ....vrij makkelijk echt, of het verhaal spreekt je aan en je wil de eerste bladzijde lezen, of het is simpleweg niet je ding.

De nieuwe uitbreiding spreekt mij gewoonweg niet aan, en ik zie te weinig nieuws voor al het geld wat ik in het bedrijf "geinvesteerd" heb. WotLK had veel meer nieuwe dingen waardoor veel mensen gemotiveerd waren om dat deel te kopen: DK's en hun start zone, een kompleet nieuw continent met nieuwe style quests, BG's en Arena's, vele mounts, 10 levels erbij, wel zeker 10 instances en raids, etc etc etc.

Ook al was qua inhoud WotLK niet je ding, je moest wel toegeven, voor een uitbreiding was WotLK wel een goede met veel bang voor je buck.
Hmm over de quests er zitten echt leuke tussen, nadeel is nu wel dat het iets liniear is maar het volgt nu ook daarom meer 1 verhaal.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.


Apple iPhone 12 Microsoft Xbox Series X LG CX Google Pixel 5 Sony XH90 / XH92 Samsung Galaxy S21 5G Sony PlayStation 5 Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2021 Hosting door True