Op de eerste dag van de laatste maand van dit jaar is het weer tijd voor de Laptop Best Buy Guide. Daarin besteden we dit keer aandacht aan de budgetlaptop die maximaal 500 euro mag kosten, de basislaptop van 700 euro en een krachtige gamelaptop waarvoor we 1400 euro reserveren.
Aan de vooravond van het nieuwe jaar staan er weer wat introducties van nieuwe laptophardware op stapel. Naar verluidt is het op de CES begin januari zover voor nieuwe processors van Intel en AMD, alsmede voor nieuwe videokaarten van Nvidia. De mogelijkheid van Zen 4 en Ada Lovelace in een mobiele formfactor klinkt interessant. Meer nog dan wat er precies wordt aangekondigd, vragen we ons af hoeveel laptops er zullen komen met de nieuwe hardware en hoe snel, en of fabrikanten het lagere segment dit jaar niet stilletjes voorbij zullen rijden. Laptops onder de 1000 euro hebben vaak nog steeds geen Intel-processor van de twaalfde generatie, die in de eerste dagen van 2022 werden aangekondigd, maar een elfde- of tiendegeneratiechip van 2021 of 2020. AMD's Ryzen 6000U-serie voor Ultrabooks heeft nog meer weg van een paper launch. Bijna een jaar na de introductie staan er precies 17 notebooks met een chip uit deze serie in onze Pricewatch, tegenover meer dan 300 apparaten met een Ryzen 5000U-processor.
Wat er gaat komen is altijd lastig te voorspellen, maar ook de oudere generaties van Intel en AMD kunnen vaak nog prima mee. Nu het bijna kerst is en de tijd voor grote aankopen is gekomen, zijn de kortingsacties die deze maanden worden gehouden, ook mooi meegenomen. In deze Best Buy Guide hebben we zoals altijd samengevat wat wij op dit moment de beste laptops vinden.
De categorie tot 500 euro is een interessante. Je komt er niet de snelste of meest flashy laptops in tegen, maar het is wel de categorie waarin je goed kunt zien dat je ieder jaar weer een beetje meer waar voor je geld krijgt. Ondertussen betekent dit dat je voor 500 euro een laptop met een quadcoreprocessor, ips-scherm, toetsenbordverlichting en een vingerafdrukscanner kunt krijgen. Dat alles vind je terug in een Lenovo IdeaPad 3 en wie de Laptop Best Buy Guide vaker leest, zal dit systeem niet onbekend voorkomen.
Voor de Vlaamse bezoeker hebben we ook een azertyuitvoering van de IdeaPad 3 gevonden, maar dat is een aanmerkelijk slechtere deal. Wat processor, werkgeheugen en ssd betreft komen ze overeen, maar de azertyversie heeft geen toetsenbordverlichting, heeft geen vingerafdrukscanner en is ook nog eens van een kleinere 38Wh-accu voorzien.
Exterieur
De IdeaPad 3 is Lenovo's op-een-na goedkoopste laptoplijn. Dat betekent dat je van de buitenkant van de laptop eigenlijk niet al te veel moet verwachten. De behuizing is volledig van kunststof gemaakt en dat voel je als je de laptop vasthebt. Het geheel geeft een wat goedkope indruk. De print op het plastic verwijst duidelijk naar een geborsteld aluminium behuizing, maar daar blijft het bij, want je kunt als je wilt de behuizing ook een beetje torderen.
Van die plastic behuizing liggen we niet wakker; het is eigenlijk precies wat je verwacht in deze prijscategorie. Soms kun je voor 500 euro nog weleens laptop vinden waarbij de achterkant van het scherm van metaal is gemaakt, maar een geheel metalen behuizing kun je vergeten.
Ergens is het ook wel een aantrekkelijke behuizing. Hij ziet er opgeruimd uit en er zitten geen lampjes of grote logo's op. De verlichting die erop zit, is onder de toetsen te vinden en dat is iets wat je in deze prijsklasse nauwelijks tegenkomt, en al helemaal niet als er ook nog een vingerafdrukscanner in de behuizing zit. Die scanner is in de aan-uitknop verwerkt en er zit een stickertje op om je erop te wijzen, want je ziet hem anders snel over het hoofd.
Om randapparatuur aan te sluiten, zitten links en rechts op de behuizing USB-A-aansluitingen, maar daarvan is alleen de linker een snelle aansluiting die op 5Gbit/s werkt. De rechter werkt op USB 2.0-snelheid. Naast die poort zit een kaartlezer en dat kom je niet vaak meer tegen. Verder is de rechterkant leeg, maar links kom je nog wel twee aansluitingen tegen. Een daarvan is een USB-C-aansluiting, die op 5Gbit/s werkt en waarop je alleen USB-apparaten kunt aansluiten. Beeldschermen gaan er niet op werken en je kunt hem ook niet gebruiken om de laptop mee op te laden. Tot slot zit er nog een HDMI 1.4-aansluiting op. Die heeft als nadeel dat je er geen 4k-scherm op 60Hz op kunt aansluiten. Als het al werkt, dan is het door gebruik van chroma-subsampling en dat komt de beeldkwaliteit niet ten goede.
Benchmarks
Lenovo voorziet deze uitvoering van de IdeaPad 3 van een Ryzen 3 5300U-processor en dat is in deze prijsklasse de snelste die je kunt krijgen. Het is een processor met vier cores en een maximale kloksnelheid van 3,8GHz. De Intel-tegenhanger die je in deze prijsklasse vindt, is de Core i3-1115G4. Die heeft weliswaar snellere cores, maar moet het met slechts twee stuks doen. In de praktijk heb je daarom meer aan de Ryzen 3 5300U.
Met al die vlotte hardware, vingerafdrukscanner en toetsenbordverlichting aan boord kun je je afvragen of Lenovo nog ergens op bezuinigd heeft. Dat is inderdaad het geval; de wifikaart ondersteunt namelijk maximaal Wi-Fi 5 en geen Wi-Fi 6, zoals op dit moment gebruikelijk is.
In Cinebench Multi zie je duidelijk dat de Ryzen 5300U aanmerkelijk vlotter is dan de Intel i3-1115G4, maar in Cinebench Single blijkt weer dat een enkele i3-core vlotter is dan een van AMD. In 3DMark Night Raid blijken de AMD- en Intel-gpu's aan elkaar gewaagd te zijn. Welke je ook kiest, het zijn in alle gevallen geen gpu's die voor gaming bedoeld zijn.
Beeldscherm en accuduur
Deze IdeaPad 3 is voorzien van een 14"-scherm met een resolutie van 1920x1080 pixels. Daarvoor maakt de laptop gebruik van een ips-paneel, dat weer voorzien is van een matte coating.
In de prijscategorie tot 500 euro kom je veel van dit soort panelen tegen. Ze hebben ook allemaal één ding gemeen; ze kunnen niet de volledige sRGB-gamut weergeven. We zijn slechts één keer een laptop tegengekomen die dat wel kon, in de BBG van afgelopen juni. Het scherm van de IdeaPad 3 is dan ook gewoon goed.
Zoals we aan het begin van deze pagina al aanstipten, zijn er uitvoeringen van de IdeaPad 3 met een 38Wh-accu en uitvoeringen met 45Wh. Het hier geteste model heeft de grote accu en dat levert een mooie accuduur van iets meer dan negen uur op.
Upgraden
Mocht je de IdeaPad 3 overwegen, dan is het goed om te weten of er nog wat te upgraden valt als de laptop na verloop van tijd onvermijdelijk trager wordt.
Upgraden kan gelukkig. De laptop is van 8GB werkgeheugen voorzien, bestaande uit 4GB dat aan het moederbord is vastgesoldeerd, en een losse module van 4GB. Die laatste kun je vervangen door een module van 8GB, voor een totaal van 12GB. Verder zit er een 42mm lange 256GB-ssd in, maar er is ruimte voor langere ssd's, tot 80mm. De wifikaart, tot slot, is ook vervangbaar.
Conclusie
Het is niet voor het eerst dat we de IdeaPad 3 uitroepen tot Best Buy en de reden daarvoor is steeds dezelfde; de laptop biedt veel waar voor je geld. In dit geval krijg je een laptop met een Ryzen 3 5300U-processor, 8GB geheugen, 256GB-ssd, toetsenbordverlichting en een vingerafdrukscanner voor minder dan 500 euro.
De IdeaPad 3 heeft bovendien een accuduur die niet tegenvalt en een scherm dat zeker niet perfect is, maar wel zo'n beetje het beste dat je in deze prijscategorie kunt krijgen. Nadelen zijn er ook, in de vorm van de HDMI 1.4-aansluiting en de Wi-Fi 5-kaart, maar wat ons betreft wegen die niet op tegen de voordelen, wat reden genoeg is om deze uitvoering van de IdeaPad 3 te kronen tot Best Buy in de categorie budgetlaptop.
We vermoeden dat deze laptop binnenkort weer in prijs gaat stijgen, maar zelfs als hij net boven de 500 euro uitkomt, is dit een bijzonder mooie deal. De Dynabook (voorheen Toshiba), is voorzien van een Ryzen 5 5600U-processor, 8GB geheugen en een ssd van 256GB. Voor de liefhebber zit er een ethernetaansluiting op en verder is de laptop voorzien van een full-hd-IPS-scherm. Het enige nadeel? Er zit ook hier een verouderde Wi-Fi 5-netwerkkaart in.
Ook van deze Huawei Matebook verwachten we dat de prijs snel weer zal stijgen. Voor 500 euro is deze laptop, voorzien van een Core i5-processor, namelijk ook een bijzonder mooie deal. Er zijn verder 8GB geheugen aanwezig en een ssd van maar liefst 512GB. Het scherm heeft een full-hd-resolutie en een ips-paneel en er is zelfs Wi-Fi 6 aanwezig.
Met een prijs die ruim binnen het budget ligt, is de Acer Extensa 15 een interessante optie. De i3-1115G4-processor moet het met slechts twee cores stellen, maar dat kan voor een niet-veeleisende gebruiker genoeg zijn. Net als bij de Lenovo zijn er 8GB geheugen en 256GB opslag aanwezig. Het full-hd-scherm heeft een ips-paneel en een resolutie van 1920x1080 pixels. Ook bij deze laptop houdt het op bij Wi-Fi 5.
Score: 0(0 reviews)
Tot 700 euro: HP Pavilion 14
Het verschil tussen een laptop van 500 en een van 700 euro zie je op verschillende plekken in die laptop terug. Natuurlijk kun je met een ruimer budget een snellere processor krijgen, maar we vinden ook dat je het prijsverschil terug moet kunnen zien in het exterieur en de uitstraling van het systeem. Gelukkig vallen de wat mooier afgewerkte laptops met een metalen behuizing nu binnen het budget.
De HP Pavilion 14 is zo'n laptop. Je ziet duidelijk dat dit een duurder model is dan de budgetlaptop van 500 euro, die een plastic behuizing heeft. De Pavilion 14 heeft een deels metalen behuizing, is ook wat dunner en is uiteraard voorzien van vlottere hardware. De specifieke configuratie waarop ons oog viel, is de Pavilion 14-ec1750nd. Die is voorzien van een 'vernieuwde' Ryzen 5-processor, 8GB geheugen en een ssd van 512GB. Dit model is exclusief bij bol.com te krijgen, maar er is ook een equivalent dat bij andere webshops te koop is: de ec1355nd. Voor dit artikel hebben we gekeken naar de 14-ec1350nd, die eveneens dezelfde hardware heeft, maar een zilvergrijze in plaats van donkerblauwe behuizing.
De Pavilion 14 is niet helemaal van metaal gemaakt. De schermomlijsting en de onderkant zijn van plastic, maar daarmee is het nog altijd een behoorlijk stevig aanvoelend laptopje. Aan de buitenkant valt verder op dat hij van alles voorzien is wat je op een laptop voor dit geld mag verwachten. Een vingerafdrukscanner zit erop, aan de rechterkant van de polssteun. De touchpad heeft een glazen oppervlak, zoals je op de duurdere laptops mag verwachten en het toetsenbord is van achtergrondverlichting voorzien. Die verlichting is in twee standen te dimmen.
In de bovenste schermrand zit de webcam en die is met een resolutie van 1280x720 pixels adequaat, maar niet bijzonder. Laptops vanaf een euro of 1000 krijgen steeds vaker camera's met een hogere resolutie mee, maar in deze prijscategorie is dat nog niet het geval.
HP vermeldt ook de samenwerking met luidsprekerbouwer B&O op de laptop. Het resultaat van die samenwerking is een applicatie met daarin een equalizer die het karige geluid van de kleine luidsprekertjes niet echt kan verbeteren. Ze produceren een behoorlijk volume, maar daarmee is alles over de geluidskwaliteit wel gezegd.
De Pavilion 14 is aardig goed van aansluitingen voorzien. Links en rechts zit een USB-poort die de standaard doorvoersnelheid van 5Gbit/s ondersteunt. Rechts zit ook een USB-C-aansluiting. Die doet 10Gbit/s en kun je bovendien gebruiken om een beeldscherm aan te sluiten, maar ook om de laptop mee op te laden. De HDMI-aansluiting ondersteunt versie 2.1 van het protocol, wat genoeg is om 4k-schermen op 120Hz aan te sturen.
Hardware en benchmarks
Onze keuze viel op de Pavilion 14 vanwege de 'nieuwe' AMD-processor die erin zit. 'Nieuwe' staat tussen aanhalingstekens, omdat het eigenlijk dezelfde processor is als de 5600U, maar dan met een 100MHz hogere turbofrequentie, die daardoor op maximaal 4,3GHz ligt. Gelukkig is de 5600U, en daardoor ook de 5625U, nog altijd een heel capabele processor. Hij heeft zes cores en twaalf threads, en is een van de snelste processors die je binnen dit budget kunt kopen.
In Cinebench zie je mooi terug dat de 5625U in de HP net een fractie sneller is dan de 5600U in de Lenovo Yoga Slim 7. In 3DMark valt het algehele resultaat tegen, wat veroorzaakt wordt door de lage gpu-score. De gpu is toch al het zwakke punt van de Ryzen 5000-processors. Ze maken nog altijd gebruik van een Vega-gpu, een architectuur die ondertussen al vijf jaar meegaat. AMD heeft wel nieuwe laptopprocessors met snellere gpu's aangekondigd, in de vorm van de Ryzen 5 6600U en Ryzen 7 6800U, maar laptops met die hardware zijn nog maar mondjesmaat verkrijgbaar.
Aan de andere kant moeten we dit gpu-probleem ook niet groter maken dan het is, want plat gezegd kun je de prestaties van deze gpu's zien als gerommel in de marge. De Intel Xe 80- en 96-gpu's zijn sneller dan de Vega's, maar uiteindelijk zijn dat ook geen chips die bedoeld zijn om games mee te spelen. Daarvoor zul je eerder moeten kijken naar een externe videokaart, maar door het hogere verbruik en de grotere warmteontwikkeling kom je dan bij een heel ander slag laptops uit. Waar het bij de laptopcategorie tot 700 euro om gaat, is dat een Ryzen 5625U of een Core i5-1235U ongeveer het snelste is wat je kunt verwachten. De HP is van die eerste voorzien en die presteert zoals je mag verwachten.
Beeldkwaliteit en accuduur
De Pavilion 14 is voorzien van een 14"-scherm, zoals de naam al aangeeft, met een resolutie van 1920x1080 pixels en een matte coating. Het gaat om een ips-paneel en toch is dat een kleine achteruitgang in vergelijking met eerdere Best Buy Guides. In april bijvoorbeeld kwamen we in de Laptop Best Buy Guide in deze zelfde prijscategorie de Lenovo Yoga Slim 7 tegen met een resolutie van 2560x1600 pixels en een HP Pavilion Aero met een resolutie van 1920x1200 pixels. Behalve een hogere resolutie konden beide laptops het volledige sRGB-kleurbereik weergeven.
Dat is bij de Pavilion 14 helaas niet zo. De helderheid blijft steken op 270cd/m², wat in combinatie met de matte coating in de meeste gevallen genoeg is, maar bij veel omgevingslicht is een helderder scherm, zoals bij de Pavilion Aero, toch prettiger.
Ondanks de bescheiden afmeting van de accu is de accuduur tijdens browsen niet verkeerd. We komen op een minuutje na uit op negen uur. Daarbij moeten we wel vermelden dat de browsetest geen zware belasting vormt voor de hardware, dus als je zwaardere software draait of het scherm feller zet dan de 180cd/m² die we in deze test hanteren, zal de accuduur lager uitvallen.
Upgrades
De Pavilion 14 is een vrij compacte laptop en hoe dunner de laptop, des te groter is de kans dat onderdelen vastgesoldeerd zijn en je ze dus niet kunt upgraden.
Bij de Pavilion 14 is daar gelukkig geen sprake van, want beide geheugenmodules zijn vervangbaar. Ook de ssd, die verticaal naast de accu is geplaatst, kun je vervangen. Wat je misschien ook zou willen vervangen, is de draadlozenetwerkkaart. Dat is namelijk een Wi-Fi 5-kaart met Realtek-chipset. Dat is een tegenvaller, want Wi-Fi 6-apparatuur is al lang op de markt en Wi-Fi 7-accesspoints komen volgend jaar al beschikbaar.
Conclusie
De HP Pavilion 14 is niet de allerbeste koop die we tot nu toe in deze categorie gezien hebben. De HP Pavilion Aero en de Lenovo Yoga Slim 7 uit de BBG van april waren door hun betere schermen en Wi-Fi 6-ondersteuning interessanter. Dat was echter een rare periode, waarin corona 'voorbij' was, en fabrikanten door de teruglopende verkoop hun magazijnen steeds verder vol zagen lopen.
Het lijkt erop dat die tijden voorbij zijn, waardoor dergelijke laptops niet meer binnen het budget vallen. Daarom komen we uit op de Pavilion 14, die weliswaar niet zo'n goed scherm heeft als de eerder genoemde laptops, maar wel een mooie, metalen behuizing. De Ryzen 5625U is een van de snelste processors binnen dit budget. De HP onderscheidt zich bovendien door de mogelijkheid om het werkgeheugen te upgraden, iets wat bij veel andere compacte laptops niet kan. De draadlozenetwerkkaart is gelukkig ook vervangbaar, want die blijft nog op Wi-Fi 5 hangen.
We hebben de HP Pavilion Aero al een aantal keer genoemd en eigenlijk is deze laptop een betere koop dan de Pavilion 14. Dat komt vooral door het scherm, dat een iets hogere resolutie heeft en meer kleuren kan weergeven. De processor is ongeveer even snel en deze Aero is ook voorzien van 8GB geheugen en een 512GB-ssd. De Aero is bovendien lichter en wel van Wi-Fi 6 voorzien, maar heeft geen vervangbaar werkgeheugen. De Aero is onlangs in prijs gedaald en nog maar bij één webwinkel te krijgen, dus het lijkt erop dat dit model uitlopend is.
De Pavilion 14 heeft zes cores, maar deze Lenovo IdeaPad 5 heeft er zelfs acht. De Ryzen 7 5700U-processor is in scenario's waarin al die cores aan het werk worden gezet, dan ook sneller dan de 5625U. Net als bij de HP zijn er 8GB geheugen aanwezig en een 512GB-ssd. Bij deze laptop is alleen de achterkant van het scherm van aluminium gemaakt; de rest van de laptop is van plastic. Net als bij de Pavilion 14 wordt niets boven Wi-Fi 5 ondersteund.
Je kunt het ook over een andere boeg gooien in deze prijscategorie en niet kiezen voor snelheid, maar bijvoorbeeld voor een ander gesbruiksscenario. De Spin 3 is een convertible met touchscreen, waarbij je het scherm om de behuizing heen kunt klappen. Het scherm heeft een resolutie van 2560x1600 pixels en geeft de volledige sRGB-gamut weer. 8GB geheugen en een ssd van 512GB zijn ook aanwezig, maar het nadeel is dat de Core i3-processor slechts twee cores heeft. Leuk om te weten: de stylus zit erbij en kun je in de behuizing van de laptop steken, zodat je hem niet kwijtraakt.
Score: 0(0 reviews)
Gamelaptop tot 1400 euro: Acer versus ASUS en HP
In de kerstperiode wil je jezelf of een ander misschien verwennen met een rappe alleskunner die goed geschikt is voor gaming. In deze sectie van de BBG gaan we op zoek naar de snelste gamelaptop voor minder dan 1400 euro. We kwamen daarbij uit op de combinatie van een Nvidia GeForce RTX 3060-videokaart en een 45W H-processor van Intel of AMD, plus een minimum van 16GB werkgeheugen en 512GB opslag, gestoken in een 15,6"- tot 16"-behuizing. Daarmee is zo'n apparaat duidelijk groter en zwaarder dan de meeste laptops, maar minder log dan een 17,3"-model.
Acer, ASUS en HP stuurden ons een laptop die aan bovenstaande eisen voldoet. In de Black Friday-periode waarin dit artikel werd geschreven, was lastig te voorspellen welke laptops in de toekomst voor het juiste bedrag verkrijgbaar zouden blijven. Het model van Acer, voluit de Acer Nitro 5 AN515-58-56BL, is op dit moment in Nederland niet meer te koop voor minder dan 1400 euro. Belgen kunnen hem binnen dat budget nog wel kopen in een vergelijkbare configuratie als degene die wij hebben getest, maar dan met een Azerty-toetsenbord: de Acer Nitro 5 AN515-58-500A. Omgekeerd is de laptop van HP, typenummer Victus 16-d1350nd, alleen in Nederland beschikbaar voor het gevraagde bedrag. De ASUS-laptop is in beide landen beschikbaar voor ruimschoots minder dan het streefbedrag, met de aantekening dat de Nederlandse versie die wij ook hebben getest, de ASUS ROG Strix G15 G513IM-HN073W, een andere processor heeft. De Belgische variant ROG Strix G15 G513QM-HN027T-BE heeft een nieuwere Ryzen 7 5800H-processor.
Behuizing en aansluitingen
Alle drie de laptops hebben een behuizing met een wat verhoogd gedeelte aan de achterkant bij het scherm, met daarin een stel grote ventilatieopeningen. De ROG Strix G15, zo'n 100 gram lichter dan de concurrenten, heeft een nogal druk ontwerp met veel tierlantijnen. Het gladde plastic rondom de toetsen laat snel vingervet zien. De laptops van Acer en HP, die ongeveer 2,5kg wegen, hebben een lichtruwe bovenkant waarop dat minder opvalt, zeker bij de HP Victus 16 met zijn scherpe belijning en donkergrijze kleur. Bij alle laptops is de onderkant van de behuizing van plastic, maar de stevigheid blijkt niet zo slecht. De Victus 16 laat zich nog het makkelijkst heen en weer buigen, waarbij die laptop ook bij druk in het midden het meest meegeeft. De Acer Nitro 5 voelt steviger aan en de ASUS ROG Strix G15 is het stevigst.
Acer Nitro 5 AN515-58-56BL
Ook de schermklep van de ASUS-laptop voelt hoogwaardig aan. In tegenstelling tot bij beide concurrenten is die gemaakt van metaal. Het schermdeel van de Victus 16 wordt bij de onderste hoeken nergens door ondersteund, waarmee het onderdeel bij die laptop het slapst blijkt. HP heeft ook een slap scharnier ingebouwd; het scherm wappert behoorlijk heen en weer als je tegen de behuizing stoot. Bij Acer en zeker ASUS blijft het scherm veel beter op zijn plek staan. Jammer bij de ROG Strix G15 is dan weer de beperkte openingshoek van het scherm.
Teleurstellend is bovendien het gebrek aan een webcam, zoals om een of andere reden vaker bij ASUS' gamelaptops. De twee concurrenten in dit artikel hebben tenminste nog een simpel 720p-cameraatje. ASUS biedt wel de mogelijkheid je telefooncamera via wifi als webcam te gebruiken. Je moet daarvoor op je Android of iOS-toestel de app Link to MyASUS installeren. Het werkt op zich eenvoudig, maar de beeldkwaliteit laat te wensen over. De minste beweging levert al een blokkerig beeld vol artefacten op. ASUS heeft de budgettaire ruimte die is vrijgekomen door het weglaten van de webcam, geïnvesteerd in goede luidsprekers, met voor een laptop een behoorlijke basweergave en goed detail. De Victus 16 mist wat in het laag, maar klinkt verder prima, terwijl klank en maximumvolume bij de Nitro 5 tegenvallen.
HP Victus 16-d1350nd
De Victus 16 en Nitro 5 hebben allebei een toetsenbord met een numpad, maar een geïntegreerde powerknop. ASUS maakt de tegenovergestelde keuze: geen numpad en wel een aparte aan-uitknop. De ROG Strix G15 is ook nogal rijkelijk voorzien van rgb-verlichting, met lampjes in het toetsenbord (instelbaar in vier zones) en in een balk voor aan de behuizing. Het logo op de kap wordt wit verlicht. Ook Acer heeft een rgb-toetsenbord met vier zones, waarbij de verlichting door de deels doorzichtige keycaps extra opvalt. De Victus 16 is de enige zonder veelkleurige ledjes; de toetsen worden alleen wit verlicht.
Het ASUS-toetsenbord beschikt over de duidelijkste aanslag van de drie, met vrij veel travel. Ook de touchpad voelt het fijnst aan: een glad, zo te voelen met glas afgewerkt oppervlak en geïntegreerde knoppen met een fijne klik. Bij Acer en HP is de touchpad ruwer en veert hij diep in bij een klik, wat een beetje een goedkope indruk maakt. Ook het toetsenbord van beide apparaten heeft een slappere feedback, maar bij de Nitro 5 klinkt het tenminste netjes gedempt. Bij de Victus 16 rammelt de behuizing behoorlijk tijdens het tikken. De vlakke keycaps van dit model voelen ook niet zo fijn aan als de wat meer afgeronde toetsen met een heel licht kuiltje van de concurrentie.
ASUS ROG Strix G15 G513IM-HN073W
De drie laptops voorzien allemaal in een combinatie van gigabit-ethernet en ax-wifi, naast driemaal USB-A, eenmaal USB-C, HDMI, een 3,5mm-combopoort voor een headset, en een losse voedingsaansluiting voor het relatief forse, meegeleverde blok. De USB-C-poort van de Nitro 5 onersteunt als enige Thunderbolt 4. HP bouwt dan weer een SD-kaartlezer in, die de andere modellen niet hebben. Bij ASUS en Acer zijn beide beeldaansluitingen, HDMI en USB-C, geschikt voor 4k bij 60Hz. De Victus 16 heeft een HDMI 2.1-poort, waarmee 4k op 120Hz mogelijk wordt. Omgekeerd lijkt de USB-C-poort van dit model beperkt; wij kregen het niet voor elkaar een 4k-scherm op 60Hz aan te sturen zonder 4:2:2-kleurcompressie. Misschien komt het doordat de USB-C-poort bij dit model is aangesloten op de videokaart, waar de verbinding bij de andere modellen via de iGPU verloopt. Bij de ROG Strix G15 komt ook het HDMI-signaal niet direct vanaf de losse videokaart, wat in theorie een beetje performance kost als je gamet op een extern scherm.
Aansluitingen - Acer Nitro 5
- ASUS ROG Strix G15
- HP Victus 16
Beeldscherm
De Acer Nitro 5, ASUS ROG Strix G15 en HP Victus 16 zijn voorzien van een 144Hz-ips-paneel met 1920x1080 beeldpunten. Zoals de naam al zegt, is het scherm van de Victus 16 iets groter, met 16,1". De andere modellen hebben een 15,6"-diagonaal.
De testresultaten zijn over de hele linie teleurstellend, met de tekortkomingen die bij alle drie de modellen terugkomen. Zo is de maximale helderheid niet bepaald hoog, zeker niet bij de laptops van ASUS en HP, waarmee het scherm bij een beetje omgevingslicht slecht afleesbaar is. Voor ips-panelen zijn ze wel redelijk contrastrijk. De ROG Strix G15 heeft veruit de beste kleurafstelling van de drie, met een mooi neutrale weergave van grijstinten, maar aan het inherent beperkte kleurbereik van het paneel kon de fabrikant in de afstelling niets doen. Alle drie de schermen vertonen maar ongeveer twee derde van het sRGB-kleurbereik, zoals budgetlaptops van 500 euro, met fletse en onaantrekkelijke kleuren tot gevolg. Voor bijna het driedubbele bedrag hadden we op meer gehoopt. Ook tegenvallend zijn de responstijden van de schermen. Om de 144Hz-refreshrate waar te maken, moet er iedere 6,94ms een nieuw beeld op het scherm staan. Die tijd wordt door geen van de drie laptops gehaald voor de overgangen die we met onze oscilloscoop hebben doorgemeten, zelfs niet bij benadering.
Systeem- en gamebenchmarks
We hebben de drie besproken laptops zoals eerder aan de orde kwam, uitgekozen vanwege hun RTX 3060-videokaart. Die maakt het mogelijk om recente titels vloeiend te draaien met hoge instellingen. Raytracing is met een beetje goede wil en hulp van DLSS-upscaling ook nog te doen. Bij de Acer Nitro 5 en HP Victus 16 gaat de videokaart vergezeld van een moderne Intel Alder Lake-processor. De Core i5-12500H is een midrangevariant met vier grote en acht kleine rekenkernen. De ASUS ROG Strix G15 heeft een twee generaties oude AMD Renoir-processor, maar wel een van de snelste uit de toenmalige serie: de Ryzen 7 4800H, met acht grote en nul kleine kernen.
Acer Nitro 5 AN515-58-56BL
ASUS ROG Strix G15 G513IM-HN073W
HP Victus 16-d1350nd
Processor
Intel Core i5-12500H (12c/16t)
AMD Ryzen 7 4800H (8c/16t)
Intel Core i5-12500H (12c/16t)
Videokaart
Nvidia GeForce RTX 3060 (140W tdp)
Nvidia GeForce RTX 3060 (130W tdp)
Nvidia GeForce RTX 3060 (100W tdp)
Geheugen
16GB DDR4-3200
16GB DDR4-3200
16GB DDR5-4800
Ssd
512GB
1TB
512GB
Wifi
Killer AX1650i Wi-Fi 6 + Bluetooth 5.2
MediaTek MT7921 Wi-Fi 6 + Bluetooth 5.2
MediaTek MT7921 Wi-Fi 6 + Bluetooth 5.2
Beeldscherm
15,6"-ips, 1920x1080 pixels, 144Hz, mat
15,6"-ips, 1920x1080 pixels, 144Hz, mat
16,1"-ips, 1920x1080 pixels, 144Hz, mat
Niet alle laptops met op papier 'dezelfde' videokaart halen dezelfde prestaties, onder andere doordat er varianten met een verschillend stroomverbruik in omloop zijn. Bij de Acer Nitro 5 mag de videokaart bijvoorbeeld 140W verbruiken, terwijl ASUS hem begrenst op 130W en HP op slechts 100W.
Ondanks de beperkte tdp-ruimte is het in veel omstandigheden niet de laptop van HP die aan het kortste eind trekt in de benchmarks die we hebben gedraaid. De ROG Strix G15 is in veel scenario's het allertraagst. De verouderde processor biedt niet zulke goede singlecoreprestaties, die belangrijk zijn voor gaming, terwijl dat juist een sterk punt is van de courante Intel-chips. Met dank daaraan zijn de Acer Nitro 5 en HP Victus 16 soms bijna even snel als de laptop met RTX 3070 in deze grafiek en een AMD-processor uit de 5000-serie. In een titel als F1 2020, die niet heel zwaar op de gpu leunt, zijn ze met lagere resoluties en instellingen zelfs nipt sneller dan dat model.
Door zijn tragere processor verliest de ASUS ROG Strix G15 in de full-hd-benchmarks regelmatig tientallen procenten ten opzichte van Victus 16 en Nitro 5, en dat is uitgerekend de resolutie van het ingebouwde scherm. Ook als we met wqhd aan de slag gaan, scoren de Victus 16 en Nitro 5 in veel gevallen nog hoger, waarbij de laptop van Acer met zijn 140W-tdp voor de videokaart logischerwijs aan het langste eind trekt. Pas in 4k kan de ROG Strix G15 soms terugkomen. In Metro Exodus, dat het meest van de gpu vereist van de geteste spellen, kan de ASUS-laptop al in wqhd aanhaken. In de 4k-Ultra-test bereikt hij vervolgens een zeldzame overwinning, maar daarbij is 30fps ook voor de ROG Strix G15 het hoogst haalbare.
Ook voor andere rekentaken steekt de Ryzen 7 4800H niet meer zo gunstig af tegen een moderne Core i5. Geekbench, een synthetische test van de processorprestaties, laat zien dat de nieuwe chip 30 tot 50 procent sneller is, zowel singlecore als multithreaded. De i7-12700H van duurdere laptops, met zijn twee extra performancecores, is vooral in de multithreaded benchmark nog wat sneller.
De praktijktest met Blender wijst uit dat de ASUS-laptop weliswaar trager rekent dan de concurrentie, maar dat de prestaties op termijn netjes constant blijven. De Victus 16 begint even snel als de Nitro 5, maar gaat vervolgens throttlen, waardoor de rendertijd na een paar runs oploopt tot boven die van de ROG Strix G15.
Alle drie de laptops hebben vervangbare geheugenreepjes, DDR5 bij de Victus 16 en DDR4 bij de Nitro 5 en ROG Strix G15. Ook de opslag kan nog gemakkelijk worden uitgebreid doordat de fabrikanten een extra M.2-slot hebben ingebouwd voor een tweede ssd. ASUS heeft het eerste slot al gevuld met 1TB, waar de concurrentie de helft biedt.
Binnenkant - Acer Nitro 5
- ASUS ROG Strix G15
- HP Victus 16
Acer Nitro 5 AN515-58-56BL
ASUS ROG Strix G15 G513IM-HN073W
HP Victus 16-d1350nd
Accuduur en geluid
De Acer Nitro 5 is voorzien van een relatief kleine 57Wh-accu. HP bouwt een 70Wh-exemplaar in zijn Victus 16, terwijl bij de ASUS ROG Strix G15 een riante 90Wh aan accucapaciteit voorhanden is.
Inderdaad scoort de ROG Strix G15 in onze accutests het best. Bij licht gebruik, gesimuleerd door onze browsetest, biedt het apparaat zelfs een veruit betere werktijd, vergelijkbaar met die van een Ultrabook. Dat kan van de Nitro 5 en Victus 16 niet gezegd worden; die geven het al na vijf tot zeven uur op. Bij zwaardere werkzaamheden scoren de Victus 16 en ROG Strix G15 ongeveer gelijk. De Acer Nitro 5 is dan bijna de helft sneller leeg.
De focus op maximale prestaties gaat bij de Nitro 5 niet alleen ten koste van de accuduur, maar ook van de nodige herrie. We meten het geluid van de ventilators in vier scenario's en in de omstandigheden waarin het meest van het apparaat wordt gevraagd, is de Nitro 5 veruit het luidst. De Victus 16 is erg stil onder belasting, wat waarschijnlijk mede komt door het relatief lage stroomverbruik waarop HP de videokaart heeft begrensd. De ROG Strix G15 is tijdens benchmarks luider, maar bij het gamen relatief stil. In idle is hij zelfs nauwelijks hoorbaar. De Victus 16 maakt dan juist relatief veel lawaai.
Conclusie
Voor minder dan 1400 euro koop je op dit moment een gamelaptop met een snelle Nvidia RTX 3060-videokaart, waarmee je recente spellen met hoge instellingen en framerates kunt spelen. Een goed beeldscherm blijkt lastig te vinden; de drie geteste laptops van evenzoveel verschillende merken hebben allemaal een tegenvallende helderheid, fletse kleurweergave en trage responstijden.
De ASUS ROG Strix G15 heeft van het drietal de mooiste behuizing, met het fijnste toetsenbord, de fijnste touchpad en de beste luidsprekers, plus de langste accuduur en een stille werking. Hij is ook nog het goedkoopst op het moment van schrijven en heeft dubbel zoveel opslag. Het gebrek aan een webcam is een misser. Door de verouderde Ryzen-processor liggen de prestaties uitgerekend op de full-hd-resolutie van het scherm veel lager dan bij de Acer Nitro 5 en HP Victus 16. Die presteren dankzij hun courante Intel Alder Lake-processor regelmatig beter dan je zou verwachten. De laptop van Acer is het allersnelst, maar maakt daarbij ook het meeste lawaai en doet veruit het kortst met de accu. Onder de streep biedt de HP Victus 16 daarmee de beste balans tussen framerates, accuwerktijd en lawaai, met wat leuke extraatjes (HDMI 2.1 en een SD-kaartlezer) maar ook wat missers (het wapperscherm en het rammelende toetsenbord) in de verdere uitvoering.
Alternatieven
Behalve Acer, ASUS en HP zijn er nog meer merken die voor onder de 1400 euro een RTX 3060-laptop in het assortiment hebben. De alternatieven hieronder lijken ons interessant vanwege de specificaties, maar we hebben ze niet getest.
Geen van de geteste laptops geeft goed beeld, maar de Lenovo Legion 5 15ACH6H (82JU0192MH) zou het afgaande op de specificaties een stuk beter moeten doen. Deze laptop heeft een wqhd ips-scherm met 165Hz-refreshrate en een beloofde 100 procent sRGB-dekking. De laptop bevat verder een Ryzen 7 5800H-cpu, 16GB ram en 512GB opslag. Een azertyversie met het goede scherm lijkt helaas niet beschikbaar.
De Intel Core i5-12500H blijkt in dit artikel een zeer capabele cpu, maar de Alder Lake-serie heeft nog snellere processors. Het is mogelijk voor dit bedrag een laptop te vinden met de Core i7-12700H en een RTX3060, zoals de MSI Katana GF66 12UE-005NL. Door de twee extra performancecores moeten vooral taken die gebruikmaken van veel cpu-threads, sneller verlopen. Een Belgische tegenhanger lijkt er niet te zijn.
Gaminglaptops met een AMD-videokaart zijn dungezaaid en de MSI Delta 15 A5EFK-088NL is er een van. Hij is uitgerust met een Radeon RX6700M, die vergelijkbaar of iets beter moet presteren dan de RTX 3060, behalve wanneer je raytracing aanzet. Ook de processor van dit model, een Ryzen 7 5800H, komt van AMD. De Delta 15 onderscheidt zich verder door een 240Hz-full-hd-scherm en door zijn lage gewicht van minder dan 2kg. Er is ook een variant van deze laptop met Belgisch toetsenbord, die hieronder is gelinkt.
Hallo, ik vroeg me af of er ook wat aandacht geschonken kan worden aan laptops welke geschikt zijn om met een usb-c te docken (laden en invoerapparaten en scherm(en))?
Ik zie zelf door het bos niet meer welke laptops via usbc kunnen docken op die manier.
Precies, dat wil ik ook weten. Dat verwacht ik in een "werklaptop BBG". De meeste flexplekken bij ons op kantoor hebben een scherm met ingebouwde dock, USB-C kabel aansluiten en je hebt scherm, toetsenbord, muis en je laptop laadt op.
Een HP Zbook vaagt teveel stroom, die laadt niet op op zo'n scherm. Wat mij betreft een "fail" als werklaptop. Maar dat zou je uit zo'n BBG moeten kunnen halen...
Geen idee wat die 34" HP schermen aan stroom leveren, maar waarschijnliojk geen 65W. Mijn HP Zbook 15" 4K 6 Core i7 laadde er niet op. Elke HP EliteBook, MacBook Air, MacBook Pro en Dells' en Lenovo's (oud of van externen) doen het er prima op.
Ik verwacht dat de HP schermen zo'n 60W kunnen leveren, maar dat is niet voldoende voor de Zbook. Het is niet eens dat de accu iets minder snel leegloopt, nee, het is alsof er helemaal geen stroom wordt geleverd. De accu loopt dus in 2,5 uur leeg...
Net even gekeken, mijn Z Book heeft een voeding van 230 W. Als ik die uit de laptop trek, krijg ik meteen een melding dat het scherm niet genoeg stroom levert.
ah dan heb je wel een wat ander model dan ik. het workstation type. mijn kwam met een usb c 65w oplader op zich best wel licht voor een stevige cpu en gpu en oled scherm (niet dat ik die veel gebruik eerlijk gezegd)
Misschien interessant om eens met tweakers te testen.
Ik ondervind met mijn thinkbook 16p met rtx3060 dat hij wel oplaad op USB PD (100w) maar dat hij niet dezelfde perfomance haalt als met de meegeleverde stroomadapter met vierkante plug.
USB-C met PD is er natuurlijk voor het gemak van een universele werkplek, op een eigen werkplek (dus geen flexplek) kan een aparte adapter misschien voordelen hebben.
Ik begrijp dat dit de december buy guide is echter wel jammer dat deze rubriek niet een week eerder uit is gekomen. Veel van de laptops hier besproken waren vorige week van goedkoper tot heel veel goedkoper dit vanwege Black Friday. Zo was de Acer Nitro 5 AN515-58-56BL vorige week slechts 888 euro nu is hij weer 1499.
Dat gezegd hebbende het probleem met al deze game laptops is het probleem dat ze een totaal brak scherm hebben (staat overigens ook duidelijk in de review). Enige echte use case voor mij zou zijn dat je deze laptops als je ze af en toe eens meeneemt, maar ze vnl gebruikt met een redelijk extern scherm. Wil je laptops met dezelfde specs met een beter scherm moet je gewoon 500 euro meer neertellen.
[Reactie gewijzigd door zap8 op 1 december 2022 14:36]
Ik begrijp dat dit de december buy guide is echter wel jammer dat deze rubriek niet een week eerder uit is gekomen. Veel van de laptops hier besproken waren vorige week van goedkoper tot heel veel goedkoper dit vanwege Black Friday. Zo was de Acer Nitro 5 AN515-58-56BL vorige week slechts 888 euro nu is hij weer 1499.
Dat gezegd hebbende het probleem met al deze game laptops is het probleem dat ze een totaal brak scherm hebben (staat overigens ook duidelijk in de review). Enige echte use case voor mij zou zijn dat je deze laptops als je ze af en toe eens meeneemt, maar ze vnl gebruikt met een redelijk extern scherm. Wil je laptops met dezelfde specs met een beter scherm moet je gewoon 500 euro meer neertellen.
ik heb deze vorige week aangeschaft voor 888 bij MM en heb er geen spijt van. ja inerdaad beeldkwaliteit is minder, maar dan had de laptop het dubbele moeten gaan kosten, en dat vond ik niet de moeite.
Wellicht leuk om te vermelden: op Pepper staat nu een actie met kortingscodes voor Lenovo laptops tot 25%. Dan kun je dus wel een betere laptop halen voor 700 euro, in plaats van de hier aanbevolen HP met een slecht scherm, slechts 8GB intern geheugen en een brakke WiFi kaart (zie comments hierboven).
Ik heb t idee alsof er geen leuke laptops te koop zijn…
Iets in de trance van 15 in scherm,
16gb ram, minstens 512gb SSD, beetje vlotte CPU, normale stevige behuizing, Windows hello en fingerprint en WiFi ax. Any ideas?
Met name voor mijn vrouw met word en excel en voor mij af en toe om videootje te editten wat niks fancys is.
Ik heb zelf twee jaar geleden een Lenovo ideapad 5 14 inch direct van Lenovo gekocht ivm de 20% studentenkorting. Zonder die korting had je alsnog een laptop met metalen behuizing, fingerprint scanner, wifi 6, toetsenbord verlichting, 6 core cpu, 16gb ram en 100% srgb dekking voor zo'n ~750 euro. Enige minpunt was dan wel een lange levertijd van zo'n 2-3 maanden, en dat die prijs exclusief een windows license was (scheelt ongeveer 60 euro iirc).
Ik heb anderhalf jaar geleden een Lenovo Thinkbook 15 inch, i7 10th, 16GB, 512GB gekocht. Vingerafdruk + redelijke behuizing + USB-c laden. Was destijds 1050 euro.
Geen idee hoe de Thinkbook nu is qua specs en prijsniveau, maar dit modelletje heeft mij verrast.
De Thinkpad was stukken duurder en de rest van de line-up ging niet tot deze specs.
Een opmerking bij de Acer Nitro: in het tweede ssd slot blijken grotere capaciteit ssd's niet te passen door de connectoren die daar op het moederbord zitten.
Ik ben heel blij met bbg! Maar ik snap af en toe de groepen niet. Ik volg de game laptop niet in dit rijtje. Of wil de guide er mee zeggen dat je voor 700 euro de best mogelijke laptop koopt als je niet gamed? Ik had graag als laatste groep bv een professionele laptop gezien, lange accu, flinke prestatie, veel opslag groot en goed scherm en niet te zwaar.
Tweakers baseert deze prijs categorieën op de populariteit van die prijs punten in de price watch.
Persoonlijk vind ik dat je daarmee je gebruikers - ook de minder technische mensen - flink tekort mee doet.
Mensen kopen een computer op basis van wat ze er mee willen doen, prijs is altijd secundair. Mogelijk zie je dit anders, maar dat Apple laptops zo populair zijn demonstreert dat prijs gewoon niet het uitgangspunt is voor veel mensen.
Echter vanuit het perspectief van Tweakers lijkt het er op alsof Apple laptops niet bestaan. Persoonlijk vind ik dan dat je dit niet een Best buy guide mag noemen en dan nog: wat de hell betekent 'best' hier? Best voor wat?
Persoonlijk vind ik het 1000x nuttiger als ze uit zouden gaan van scenario's. Zoals een schoolgaande puper, een fotograaf, of iemand die op 120hz 1440p wil gamen. Specifieke use cases / scenario's.
Helemaal mee eens, ik mis ook de "werklaptop". Eentje waar je goed op kunt werken zolang je werk geen gpu vereist. Dus op z'n minst iets met 16GB werkgeheugen en dan graag inderdaad met een goeie accuduur, goeie aansluiting voor een werkplek (en wellicht een docking station adviseren) et cetera. Bij ons werk geldt een BYOD-policy en ik zou collega's dan ook graag naar een BBG doorverwijzen. Maar die hebben hier helaas niks aan
Vele jaren terug was Dell XPS mijn standaard aanrader.
Maar die zijn tegenwoordig erg duur en ik hoor veel klachten over stuurprogramma problemen (webcam, wifi). Toen eens een Lenovo bekeken van een collega maar wat een enorm slechte bouwkwaliteit was dat, zeg. Die leefde ook niet lang. HP Probook? Ja, als je lage resoluties, blazende ventilatoren en middelmatige specs houdt.
Tegenwoordig nemen collega's nog liever een macbook air. Maar ik zou ook wel graag een alternatief zien op PC gebied met een budget van 1000 euro.
Dit was precies mijn overweging om op een gegeven moment toch de stap naar Apple te nemen. Als je kijkt naar value for money in de range rond 1000-1400 euro voor een 13/14” aluminium professionele werk laptop, dan springt Apple daar met de MacBook Pro en Air erg goed uit. Dat was ten tijde van de Intel chips en misschien nu met hun M1/2 nog meer. Ja, je moet over naar de Apple-side, true. Voor de een een groter issue dan voor de ander. Maar alleen de build quality is voor mij al een reden om te blijven, het “voelt” gewoon echt sturdy en robuust.
Als je inderdaad een compacte laptop wilt, zijn dat opties. Maar in die prijscategorie zijn 15" laptops van Apple geen optie. En alles boven de 1500 euro voor een laptop waar je alleen wat op internet en tekstverwerkt is wat mij betreft zinloze overkill. Het staat wel stoer natuurlijk
Wat zakelijk ook belangrijk is, is de managebaarheid van de devices. Apple biedt hiervoor mogelijkheden en valt ook te combineren met bijvoorbeeld Intune, maar het werkt allemaal nét niet goed samen. Dan is een Windows Pro laptop toch echt wel een uitkomst
Maar in die prijscategorie zijn 15" laptops van Apple geen optie. En alles boven de 1500 euro voor een laptop waar je alleen wat op internet en tekstverwerkt is wat mij betreft zinloze overkill.
Het is grappig dat je daarover begint, ik zat net te kijken op de Dell site naar een XPS. Ik zou ook minimaal een 15 inch scherm willen maar wat een enorme bedragen. En dan moet je Windows Pro helemaal niet aanvinken, dan ben je met een macbook pro zelfs goedkoper uit. Zoals gezegd, zou ik ook graag een Windows alternatief zien.
Wat zakelijk ook belangrijk is, is de managebaarheid van de devices. Apple biedt hiervoor mogelijkheden en valt ook te combineren met bijvoorbeeld Intune, maar het werkt allemaal nét niet goed samen. Dan is een Windows Pro laptop toch echt wel een uitkomst
Ik neem regelmatig deel aan moderne werkplek uitrollen maar dat valt wel mee, toch? Bij een moderne werkplek moet het niet uitmaken welk onderliggende OS de eindgebruiker heeft? Afdwingen dat je een bepaald OS gebruikt is juist tegenstrijdig aan het moderne werkplek concept (zegt Microsoft). Ik zou daarnaast ook niet wat je precies weten wat je wil 'managen' op een mac anders dan een wachtwoord verplichting? Bij Microsoft is het anders gezien zaken als encryptie daar niet standaard zijn (wat nog steeds bizar is).
Dan is een Windows Pro laptop toch echt wel een uitkomst
Wij willen iedereen de zelf de keuze geven (BYOD) die ze willen en daar hoort uiteraard een Windows laptop bij. Maar tot nu toe heb ik buiten Dell nog geen echte keuzes gezien waar ik achter sta. Ik zie goede reviews van de LG gram maar die is weer niet echt beschikbaar hier (en support zal daardoor ook wel een drama zijn).
Ik zie zakelijk HP elitebooks onder de duizend euro prima werken voor kantoortoepassingen incl Teams (16 GB RAM). Zelfs met BTW meegerekend is € 1.500 in mijn beleving dan al onnodig duur. Vast 1,5 kg ipv 1,3kg dan of zo, kan zijn, maar werkt goed in praktijk die dingen. Andere klasse dan de ProBook inderdaad, moet wel echt de EliteBook hebben bij HP.
De prijzen van de Elitebooks zijn inderdaad niet zo extreem als vroeger, zo te zien (al zijn ze onvindbaar in de Pricewatch). Goede call, ik ga er eens naar kijken. Thanks.
Ik hoor dit argument wel vaker maar er wordt een gebruikersgroep over geslagen: mensen die in de moderne tijd niet tegen gestutter en vertraging kunnen. Goedkopere laptops zijn vaak wat schokkeriger in gebruik, zeker als je een paar browser windows/tabs open hebt en een youtube filmpje wil kijken.
Ik ben dus zo iemand die wel degelijk een dikke laptop wil, zonder dikke gpu, ook al doe ik er in jouw voorbeeld weinig mee, ik wil gewoon een constant vloeiende ervaring...dan zijn goedkopere laptops gewoon vaak geen optie.
Ik heb de afgelopen 5 jaar zo zo zooooveel laptops geprobeerd (in mijn zoektocht naar een desktop vervanger?) en XPS was by far de beste compacte oplossing. Nu zijn er meer opties, HP Envy, Asus Zenbook e.d. zijn "dure" maar erg goede laptops die aan mijn wensen voldoen. Zeker als je, zoals ik, de laptop eigenlijk als desktop vervanger wilt hebben, dan zul je helaas wat dieper in de buidel moeten tasten...ook al ben je geen zware gebruiker.
Offtopic; de XPS 13 2in1 was by far de beste leptop, voor mij. Compact, prachtig scherm en constante performance...althans voor zover ik dat kon zien. Met de nieuwe XPS 13 2in1, is het eigenlijk een tablet geworden met keyboard dock, soort van Windows Surface met keyboard verhaal. De performance is echt bagger, zeker vergeleken met zijn voorganger, maar wel prijziger...dus inderdaad, helaas, is die optie nu niet meer realistisch. Beter af met vorige model XPS 13 2in1.
[edit] added info.
[Reactie gewijzigd door yvez op 1 december 2022 13:17]
is de Dell XPS lijn niet meer gericht op consumenten? de zakelijke laptops zijn de latitudes.
Maar als je usecase is "desktop vervanger" die niet mobiel is. Dan kun je beter voor een NUC kiezen, klein sterk, stabiel en de cpu's zijn niet geknepen zoals in een laptop.
Nee, de XPS lijn is ook een zakelijke laptop...maar los van voor wie de lijn bedoeld is volgens Dell, het is een perfecte werk laptop, zoals ik uitleg
"Als". Nee, wel dus als mobiele desktop vervanger. Ik zag laatst hier een review van de minisforum minipc, dat zou de ultieme desktop vervanger zijn idd als je niet mobiel hoeft te zijn.
Dat is denk ik echt een vorm van perceptie en zeer persoonlijk.
Onze thuis-op-de-bank-laptop is een laptop uit 2013 die bij een klant weg ging omdat er koffie over gemorst was. Ik heb hem open gemaakt, gepoetst een ssd ingezet en dat ding geeft echt een prima werk ervaring, zit zelfs maar 4gb geheugen in. Schermpje is geen FHD waardoor youtube ook niet zwaar aan de bak hoeft. Maar alles scrolt snel, laadt snel. Geen gesputter en vertraingen. En dat voor 40 euro
Ik kan me niet voorstellen dat als ie even aan staat en je op start klikt dat hij dan gelijk opent, en meer van dat soort dingen. Aan de andere kant, if you do, then; very nice
Mijn huidige en vorige laptop zijn inderdaad ook XPS's en dat is momenteel ook wel wat ik verwacht als opvolger weer te nemen over een jaar of wat. Maar zijn inderdaad niet de goedkoopste laptops en niet iedereen heeft dat er voor over. Dus precies wat je zegt, als ik collega's iets anders wil aanraden dan een macbook is het nu lastig om een geschikt apparaat te vinden. Perfect voor een Tweakers BBG dus om die vraag te beantwoorden
Weet niet wat voor Lenovo je had? Maar met de (goede) zakelijke modellen is niks mis.
XPS is een stuk minder tegenwoordig inderdaad, zou ik niet meer aanbevelen totdat ze wat aan met name hun QA gaan doen.
MacBooks hebben nog steeds een crappy toetsenbord (alhoewel niet zo slecht als 2016-2020, maar dat was dan ook wel heel slecht) en zijn sinds het weer verwijderen van de Touch Bar ook weer somewhat bruikbaar. De non-x86 CPU is nog wel een struikelblok voor wat dingen.
Display is wel nice, maar tegenwoordig genoeg alternatieven met een goeie kwaliteit scherm met dezelfde of hogere resolutie in 16:10 of beter dus dat is ook niet echt een reden meer om naar een mbp te grijpen.
[Reactie gewijzigd door aaahaaap op 1 december 2022 19:09]
Ja, ik zou ook graag zien dat laptops getoetst worden op rekenkracht. Een 3d kaart in een laptop boeit me niet. Een vierde categorie toevoegen kan geen kwaad.
Ik begrijp niet waarom de HP wint in de categorie 700€.
Die realtek wifi functioneert slecht, ik heb het moeten vervangen door een Intel om teams stabiel te krijgen (op basis van tips van andere gebruikers van realtek).
Beeldscherm is ook matig met 67% rgb, toetsenbord onplezierig.
Een laptop is méér dan de cpu en fps bij spelletjes.
En sinds wanneer zit alles direkt in memory bij een MS OS? denk wat een voorbarige conclusie. Met 8 voor een gewoon gebruik kom je vandaag nog vlot mee rond, daarbovenop is het probeel gewoon het budget van BBG tweakers... wat 700vandaag is is eigenlijk 500+ begin dit jaar. Je budget is het probleem en de verwachting erbij.
Je hebt een punt, voor veel dingen is 8GB nog genoeg. Misschien wat kort in mijn reactie maar:
-er zijn rond dit prijspunt ook genoeg laptops die wél gelijk met 16GB komen
-laptop moet even mee kunnen, dus krap aan kopen wat vandaag de dag misschien genoeg is, is niet handig, en er is al een goedkopere laptop punt in deze review meegenomen (dat je bij instap die concessie doet snap ik meer)
-bij upgrade staat heel duidelijk dat beide modules bezet zijn, een simpele upgrade door bijprikken kan dus niet, er is geen leeg slot. Je kan dus niet 8GB bijprikken maar moet dan 16GB kopen als je die stap wil maken en hebt de 8GB die er in zit over (of rare combi 1 module van 4 laten zitten en er iets bijprikken, allemaal niet optimaal)
Misschien voor velen geen punt, ligt aan gebruik maar als je de stap wil maken naar 16GB dan komen er dus wat kosten bij. Een alternatief waar het gelijk in zit kan dan voordeliger zijn
En dan zeggen ze ook nog van een van de alternatieven dat het eigenlijk de betere koop is. Ik snap er niks van, zoals ik het lees zijn ze toch wel terecht kritisch op de HP Pavilion 14.
Dit is ook waarom ik niet vertrouw op deze 'aanbevelingen'. Ooit een collega een Lenovo aangeraden die hier stond en wat een problemen hadden we daarmee zeg.... Daarnaast was ook nog de flex van het toetsenbord gewoon zwaar irritant en kon je de pixels zien. Fijn als je de hele dag naar tekst kijkt in Word..
Ik heb het gevoel dat men deze apparaten niet echt 'gebruikt' buiten de benchmarks.
Hij voldoet aan het volgend criterium:
"maar we vinden ook dat je het prijsverschil terug moet kunnen zien in het exterieur en de uitstraling van het systeem. "
Persoonlijk vind ik dat niet, en zou ik als het budget 700 was en de tijd om een laptop te kopen niet gunstig is, eerder kiezen voor een laptop met fatsoenlijke onderdelen uit een lagere modelklasse dan 1 met een metalen behuizing waar je binnen een jaar de helft van de onderdelen van mag gaan vervangen.
Dit valt een beetje in de categorie: er past een BMW in mijn budget en dat is de allergoedkoopste met 0 opties maar hé, ik kan wel zeggen dat ik BMW rijd.
Ieder zijn persoonlijke afweging, maar ik zou verwachten dat er op een site als Tweakers wat meer naar inhoud wordt gekeken en minder op uiterlijk wordt gestuurd.
Nee, dat is bij mij ook het eerste filter dat ik in de pricewatch aanzet als ik op zoek ben naar een nieuwe laptop. Ik ga echt niet naar zo'n klein 14 inch scherm turen.
Wat ik zelf herken in mijn Privé en werkomgevingen is dat onderhand de meeste mensen een dockingstation met 1/2 scherm(en) hebben staan op een thuiskantoortje en datzelfde. Dan word het praktisch nut van een groter scherm wat minder groot, en de meeste fabrikanten hebben daar ook naar gekeken en is 14/15" de norm geworden voor menig laptop.
De enige die bij ons dan ook nog grotere laptops krijgen, dat zijn de mensen die bijna altijd op pad zijn en niet kunnen docken. Maar zelfs onder die groep toch vaak het verzoek voor een kleiner scherm, want dat is (aanzienlijk) minder gewicht dat ze in de tas hebben hangen.
Ik mis idd wel iets als een praktische/zakelijke laptop. Niet te dun (want duur en hitte problemen), wel draagbaar (14, 15, misschien 16"), goede garantie en stevigheid. Dus bijv. HP Elitebook, Dell Latitude, Thinkpad T. Of is er zo weinig aan die apparaten te testen, omdat ze allemaal goed zijn?
Ik vind zelf de generatie met iets hogere (matte) schermen (1900x1200, dus niet 16:9) interessant. Wat er nu voorbij komt in de BBG's is el cheapo, of te veel (game) bling bling. Iets minder poespas zou fijn zijn.
Voor een gemiddelde gebruiker is een laptop die de Office Suite draait al voldoende - het enige waar een consument op hoeft te zoeken is de specificaties die ze persoonlijk belangrijk vinden en dan wordt het heel subjectief (grootte, garantie, stevigheid). Waar zou je op willen benchmarken?
En CPU performance.
De 479 euro Lenovo heeft een Zen 2 3.8 GHz 4C8T 5300U CPU,
de 479 euro Dynabook een Zen 3 4.2 GHz 6C12T 5600U CPU. De IPC van Zen 3 is sowieso stukken beter.
[Reactie gewijzigd door Olaf van der Spek op 1 december 2022 10:11]
Voor kantoorwerk:
-5000x in en uit je tas halen
-Kwaliteit van scharnier e.d.
-Met tas en al laten vallen
-Het draaien van al je corporate bloatware
-Geluidsproductie
-Schermhelderheid (is typisch bij dit soort producten wat beter dan bij de gemiddelde consumentenlaptop)
-Trackpad/toetsenbord
-Gebruiksduur batterij (wel fijn als je vaak vliegt)
Een manuur bij de meeste bedrijven €50 tot €150, je gereedschap moet dan gewoon goed zijn, dat verdien(t) je (baas) echt wel terug. Ik heb overigens het gevoel dat dat de benoemde apparaten: Elitebook, Dell Latitude, Thinkpad T allemaal hele goede producten zijn (en daar is de prijs ook naar). Ik heb ze allemaal gebruikt en vond het allemaal prima machines.
[Reactie gewijzigd door klonic op 1 december 2022 10:24]
Eens, dat zijn de typische zakelijke laptops waar je weinig over hoort omdat ze goed voldoen. En die kun je prima in bulk inkopen ook, met wat prijsvoordeel als bedrijf. Wordt soms met BYOD onderschat, daarom steeds meer BYOC (Choice) -> keuze om zelf te doen, of bedrijf het te laten leveren
Ah, ik gebruik nu UBS C laders, als mn kabel kapot zou gaan hoef ik alleen een nieuwe kabel te kopen. Op kantoor en thuis heb ik docking stations. Mijn lader gebruik ik zelden. Tijdens meetingens is de accu bijna altijd voldoende. Ik denk dus voor elke 50 keer dat mijn laptop open/dicht gaat, ik mijn lader 1 keer gebruik.
Maar logisch dat dat voor sommige mensen anders is. Echter zou dit opzich met USB C laders opgelost moeten zijn. Dan kunnen kabels gewoon los getest worden. Wat betreft levensduur kan je dan een kabel kiezen met lange garrantie.
[Reactie gewijzigd door klonic op 2 december 2022 12:44]
Ik heb gemerkt dat een business laptop betere wifi heeft. Toetsenbord comfort/productiviteit is dan wat lastiger te meten. Vervangbaarheid van onderdelen is ook nog iets, al worden zakelijke laptops daar ook minder in geworden. Accu autonomiteit, koeling spelen ook een rol. En levensduur. Maar dat is weer lastig.
Anyhow, een club als notebook check.com lukt het wel om ze te vergelijken. Met jouw redenering heeft een zakelijke laptop geen nut