TP-Link brengt drie Archer-routers met Wi-Fi 7 uit

TP-Link heeft drie Wi-Fi 7-routers geïntroduceerd in de Archer-serie. Ook brengt het bedrijf nieuwe meshproducten uit. De routers volgen de aankomende IEEE-specificatiestandaard voor de opvolger van Wi-Fi 6(E).

TP-Link brengt onder andere de Archer BE900 uit, die ook een ander ontwerp heeft dan eerdere Archer-modellen. De BE900 ondersteunt quadband Wi-Fi 7 en maakt daarbij gebruik van een 2,4GHz-band, twee 5GHz-banden en een 6GHz-band. Daartoe zijn twaalf interne antennes aanwezig. Opgeteld levert dat een theoretische maximale snelheid van 24Gbit/s op voor draadloze verbindingen.

De router heeft daarnaast een ethernet- en SFP+-poort met een snelheid van 10Gbit/s, een wan/lan-poort van 10Gbit, vier 2,5Gbit/s-poorten en een enkele gigabitpoort. Ook zitten er twee USB-poorten op de router.

Daarnaast brengt TP-Link twee andere Archer-routers uit, de BE800 en de BE550. De eerste is een router met drie banden met een maximale draadloze snelheid van 19Gbit/s en zes ethernetpoorten waarvan twee 10Gbit/s kunnen halen en vier 2,5Gbit/s. De tweede router heeft een maximale snelheid van 9,2Gbit/s en heeft vier 2,5Gbit-poorten.

TP-link

De nieuwe routers zijn een van de eerste op de markt die Wi-Fi 7 ondersteunen. Die standaard wordt op dit moment nog ontwikkeld en is de opvolger van Wi-Fi 6. De officiële standaard is nog niet door de IEEE gespecificeerd, maar de routers werken op basis van een draft die inmiddels al wel is opgesteld. Het is gebruikelijk dat er wifiapparatuur uitkomt nog voordat de specificatie 'af' is. De uiteindelijke specificatie van Wi-Fi 7 wordt in mei 2024 verwacht. Tweakers schreef eerder dit jaar een achtergrondartikel over Wi-Fi 7.

De routers komen aanvankelijk alleen nog uit voor de Noord-Amerikaanse markt. Ze worden in het eerste kwartaal van 2023 geleverd, maar een definitieve datum is nog niet bekend. De enige prijs die bekend is, is die van de BE900. Die gaat 700 dollar kosten.

BE 900 BE800 BE550
Max. snelheid 6GHz: 11520Mbit/s
5GHz-1: 5760Mbit/s
5GHz-2: 5760Mbit/s
2,4GHz: 1376Mbit/s
6GHz: 11520Mbit/s
5GHz: 5760Mbit/s
2,4GHz: 1376Mbit/s
6GHz: 5760Mbit/s
5GHz: 2880Mbit/s
2,4GHz: 574Mbit/s
Aansluiting WAN/LAN 10Gbit/s + 10Gbit/s SFP 10Gbit/s + 10Gbit/s SFP 2,5Gbit/s
Aansluiting LAN 4x 2,5Gbit/s, 1x1Gbit/s 4x 2,5Gbit/s 4x 2,5Gbit/s
USB 1x USB 3.0, 1x USB 2.0 1x USB 3.0 1x USB 3.0
TPLINK BE900TPLINK BE800TPLINK BE550

Van links naar rechts: BE900, BE800, BE550

TP-Link heeft verder ook nog een nieuw meshsysteem geïntrodceerd in de Deco-lijn. De Deco BE95 ondersteunt net als de Archer-routers Wi-Fi 7 en haalt maximale snelheden van 33Gbit/s op vier frequenties, waarvan twee op de 6GHz-banden. Het apparaat heeft ook een 10Gbit-poort.

Ook brengt het bedrijf de GE800-router uit die via een bijbehorende app netwerkverkeer voor games voorrang kan geven. Die router komt in het eerste of tweede kwartaal uit voor een nog onbekende prijs.

TP-Link 2

Door Tijs Hofmans

Nieuwscoördinator

15-11-2022 • 13:04

74

Reacties (74)

74
74
58
1
0
11
Wijzig sortering
ik mis even het verschil tussen wifi 6E en wifi 7? Iemand die daar het vershil tussen weet?
https://en.wikipedia.org/wiki/Wi-Fi

Wifi Name Poss. Speed Intro Band
Wi‑Fi 7 802.11be 40.000 TBA 2.4/5/6
Wi‑Fi 6E 802.11ax 600 to 9.608 2020 2.4/5/6
Wi‑Fi 6 2019 2.4/5

(Edit: zou wel makkelijk zijn als je een tabel zou kunnen plakken)

[Reactie gewijzigd door Het.Draakje op 23 juli 2024 17:28]

Overigens goed om hierbij te vermelden dat de WiFi 7 standaard nog niet officieel uit is. De final versie van de spec wordt in 2024 verwacht, dus alle hardware die nu uitkomt is op basis van de draft specificaties.

Nu is de kans dat de hele spec omgegooid wordt niet heel groot, maar het kan dus wel zo zijn dat er uiteindelijk functies in de final spec komen waardoor deze router geen 'echte' Wifi 7 is.

Persoonlijk vind ik het een hele gevaarlijke trend, om hardware te verkopen met een standaard die nog niet af is. Zeker als er nog iets verandert wat ze er niet in kunnen of willen patchen heb je eigenlijk geen wifi 7 hardware maar gewoon hele dure wifi 6e hardware.
Vandaar dat er onder Intro TBA (To be announced) staat. Er is nog geen officiële introductie geweest.

Het introduceren van nieuwe hardware vooruitlopend op de aankomende standaard heeft bepaalde risico's. Maar het is geen (nieuwe) ontwikkeling / trend. Het gebeurd eigenlijk al zolang er standaarden zijn. Toen we nog gewoon inbel-modems gebruikte was het ook al de gewoonste zaak van de wereld. En bij zo'n beetje iedere nieuwe Wifi standaard had je hetzelfde. Time to market is voor de leverancier cruciaal en hij schuift het risico van incompabiliteit maar al te graag af naar de cliënt.
Wifi 7 heeft een betere encoder, die de data omzet naar een radiogolf en weer terug. Dat werkt echter alleen op vrij korte afstand, als het signaal niet te veel verstoort wordt. Daarnaast is het mogelijk om een bredere radioband te gebruiken voor 1 verbinding, dus kun je veel meer data voor 1 verbinding gebruiken (maar uiteraard wel ten koste van het aantal verbindingen). Deze aanpassingen vereisen echter wel behoorlijk optimale omstandigheden en voegen dus mogelijk niet zoveel toe voor huis- tuin en keukengebruik.

Iets dat wel erg handig lijkt is dat je met Wifi 7 verschillende banden kan combineren. Dus een verbinding kan dan tegelijkertijd 2.4 Ghz en 5 Ghz gebruiken. Als de verbinding op 5 Ghz dan wegvalt, verlies je wel snelheid, maar blijft de verbinding in stand.
Iets dat wel erg handig lijkt is dat je met Wifi 7 verschillende banden kan combineren. Dus een verbinding kan dan tegelijkertijd 2.4 Ghz en 5 Ghz gebruiken. Als de verbinding op 5 Ghz dan wegvalt, verlies je wel snelheid, maar blijft de verbinding in stand.
Dat kan zelfs met WiFi5, 11ac. Ligt meer aan je client die het moet ondersteunen. Mijn telefoon doet het (Snapdragon 8 gen1+ bijvoorbeeld, mits de fabrikant deze feature ook gebruikt).

De iets betere encoder zorgt echt niet voor veel sneller internet. De hogere frequenties en combi daarvan en nog bredere blokken hebben daar meer impact op. Maar van die voordelen blijft na een dun muurtje niks meer over.

[Reactie gewijzigd door Jazco2nd op 23 juli 2024 17:28]

Dat werkt echter alleen op vrij korte afstand, als het signaal niet te veel verstoort wordt.
Dus nogal nutteloos in een gemiddelde nieuwbouw woning.
Als de verbinding op 5 Ghz dan wegvalt, verlies je wel snelheid, maar blijft de verbinding in stand.
Ik heb gemerkt met de huidige "AI" dat routers graag alle toestellen op 2.4GHz zetten bij 5m+ afstand i.p.v. ze op 5GHz te houden (waar alsnog de snelheid te behalen is). Tenminste dat is mijn ervaring bij routers die 2.4GHz en 5GHz SSID hetzelfde houden en zelf ervoor kiezen of een apparaat op 5GHz of 2.4GHz verbind. Hopelijk is dat beter bij 7. Overstappen naar 2.4GHz zou (in mijn geval) alleen dan moeten als het 5GHz daadwerkelijk een zeer instabiele verbinding heeft.
Is het de router/access point of de client? Ik heb gemerkt dat er bij mij nogal verschil zit tussen de twee smartphones die ik gebruik en de laptops. Bij laptops kun je instellen dat ze liever de 5GHz pakken dan de 2.4, maar bij telefoons is dat niet zo eenvoudig. Mijn Samsung blijft zo lang mogelijk vasthouden aan 5GHz, maar mijn Xiaomi schakelt terug naar 2.4GHz zodra het scherm uit gaat en blijft daar vrij lang op zitten.
Ik heb het idee dat de client vaak de 'keuze' maakt voor de netwerkverbinding en vrij vlot terug schakelt naar 2.4GHz en niet zo vlot weer naar 5GHz als het signaal weer beter is.
Artikel van HWi

Je zou ook het plus-artikel van Tweakers kunnen lezen.

Of even zoeken op het internet.
700 dollar voor een router.. :? Het zal wel aan mij liggen maar ik vind dat vrij duur voor huis-tuin-keuken gebruik. Of is dit puur voor de zakelijke markt bedoeld?
Focus is enthousiast.

Zakelijk kijk je naar een heel andere range.
Dit lijkt me ook echt zo'n niche product. Ik ben een enthousiast / prosumer te noemen en zou nooit zoveel geld uitgeven voor een half-half product als deze. Wifi7 is nog amper implementatiegeschikt en als ik dan voor hetzelfde geld een firewall, switch en wifi6 accesspoint kan kopen die ook nog eens meer (enterprise) features hebben dan weet ik het wel.
De hoge prijs komt ook mede door de 2,5 Gbit en 10 Gbit-poorten die erop zitten, denk ik. Switches met dat soort poorten zijn ook al relatief duur(der).
Verder ben ik het wel met je eens dat de prijs te hoog is. Prijs-prestatie is wel in orde hoor en de prijs is ook zeker netjes en zelfs aan de lagere kant voor wat je krijgt.
Maar voor 'een router voor thuis' denk ik wel dat het nog eventjes te duur is.
Vaak ben je er hiermee thuis ook nog niet. Vaak heb je thuis toch switch-op-switch (afhankelijk van hoe oud je huis is natuurlijk en hoeveel kabels je getrokken hebt) dus moet je nog wel wat meer switches vervangen voordat je hele netwerk 2,5 Gbit/s geschikt is. En eigenlijk wil je dan ook liefst meteen 5 Gbit/s-switches hebben en die zijn nog weer duurder :-)

Ja, 1 Gbit/s-apparatuur is praktische gratis maar de wat hogere snelheden zijn nog best duur. En praktische noodzaak is er voor de meeste mensen niet echt. Ja, leuk als je bestand van de NAS ietsje sneller gekopieerd is, maarja, als je dat een investering van 1500 euro kost in totaal, tja, dan wacht ik wel een paar minuutjes langer.
Zakelijk ligt het weer anders natuurlijk, als je dagelijks backups maakt van grote virtuele machines dan kan het wel heel fijn zijn om 2,5, 5 of 10 Gbit te kunnen gebruiken.
De 10gbit uplinkpoorten zijn dan ook vrij zinloos omdat je nog amper 10gbit kan krijgen in Nederland. Daarnaast heb je dan nog steeds clients die met 2.5gbit beperkt worden per poort tenzij je maar tot twee hosts hebt (waarbij je sowieso bij eentje een dure 10gbit sfp nic moet kopen) of je alsnog een dure 10gbit switch koopt.

Ben trouwens wel benieuwd waar je de prijs-prestatie ratio vandaan haalt, want zoals wel vaker bij dit soort producten kan ik nergens iets vinden over de NAT performance. Leuk, 10gbit poorten, maar als je geen 10gbit aan imix traffic kunt NATten is het natuurlijk compleet zinloos om 10gbit op je router te hebben. Ik gok met de 2.5gbit poorten dat dit beestje het niet kan (en dat is ook niet zo gek, want over het algemeen kunnen alleen dure enterprise appliances dat tenzij je zelf iets bouwt met x86_64).

Als je use-case is om sneller data van en naar je NAS te verstoken dan heb je natuurlijk geen dure router van 700 euro nodig. Dan kun je prima een 10gbit switch kopen, die zijn een stuk goedkoper.
waarbij je sowieso bij eentje een dure 10gbit sfp nic moet kopen
Wat is duur? Dergelijke modules zijn redelijk goedkoop te krijgen via FS.com.

Gezien de prijzen van Ethernet bekabeling is het nog wel te verantwoorden om voor runs van meer dan 10meter gewoon direct glas te pakken. Heb ik zelf ook gedaan doordat het ongeveer net zo duur was om 24x 15m glas te doen als 20x 15m Cat6 en die eerste past net niet in een 20mm PVC pijp, die tweede hoe je het ook probeert gewoon simpelweg niet.


kom je uit op zoiets: https://www.fs.com/de-en/...attribute=11788&id=546792
20 ekkies per module voor 10gbps.
Ik heb het niet alleen over de module, maar ook over de nic die je in je apparatuur met nóg een module moet kopen. Dat telt allemaal bij elkaar op, maargoed, dat moet je natuurlijk bij elke 10gbit opstelling.
Er zijn best veel mensen die eigenlijk niet snappen wat ze kopen maar wel gelokt worden door 'WiFi 7' - kan je lekker mee opscheppen.
Meeste apparaten kunnen deze snelheden niet eens aan. Kan me wel een paar use-cases voorstellen zoals het draadloos PC VR spelen op je VR headset (hoewel huidige headsets deze snelheden ook nog niet ondersteunen)

Verder supporten veel mensen hun internet verbindingen niet meer dan 1 gigabit, dus het lijkt me nu nog alleen handig voor als je heel veel data op je lokale netwerk wil gebruiken met een NAS ofzo.

[Reactie gewijzigd door Osiummaster op 23 juli 2024 17:28]

Vergelijk het met een videokaart van 3000 euro, een processor van 800 euro, een moederbord van 600 euro et cetera. Dit is wel een consumentenproduct, maar voor die ene consument die per sé het nieuwste van het nieuwste wil, met de beste specs en nieuwste standaarden.
Dat ligt zeker niet aan jou. De use-case voor de gemiddelde thuisgebruiker is amper aanwezig en een prosumer / hobbyist kan voor dit geld betere apparatuur (lees: beter / uitgebreider configureerbaar) kopen. Het zijn ook zeker geen apparaten voor de zakelijke markt.
Netwerk apparatuur is altijd duur geweest. En vooral wifi. Uiteindelijk valt het bereik en de prestaties vaak alsnog tegen vergeleken met iets als 5G.
En dan ook nog eens TP-link, nou niet de beste ervaringen mee …
Haha, er is meer tussen huis-tuin-keuken en bedrijfsleven. De apparaten die hier fatsoenlijk mee kunnen praten en de bijbehorende infrastructuur zijn al net zo uitzonderlijk als deze router. Dit is echt voor de enthousiastelingen, de hobbyisten, streamers (die laten graag hun apparatuur zien), gamers... genoeg mensen om een product als dit voor op de markt te brengen.
wat zou een use case kunnen zijn voor deze snelheden over wifi?

Daarnaast heb ik mijn lesje wel geleerd bij het kopen van TP-link, het vorige accesspoint kon ik alleen configureren via een app waar een online account voor nodig was, en niet via de webinterface.
dat vond ik echt not done. Gelukkig bood openWrt een uitweg.
wat zou een use case kunnen zijn voor deze snelheden over wifi?
Wifi 6 is nog steeds wel deftig inferieur aan een kabel anders, ook bij redelijk ideaal bereik.
Valt nog genoeg te verbeteren/wensen aan de praktijk van WiFi.
Daarnaast heb ik mijn lesje wel geleerd bij het kopen van TP-link, het vorige accesspoint kon ik alleen configureren via een app waar een online account voor nodig was, en niet via de webinterface.
dat vond ik echt not done. Gelukkig bood openWrt een uitweg.
Ik gebruik Omada, wat qua product(reeks) meer een Ubiquiti tegenhanger is en daar vind ik TP-Link toch wel sterk.

[Reactie gewijzigd door Polderviking op 23 juli 2024 17:28]

Klopt, ook Omada-spul hier, werkt prima en inderdaad via web interface/controller software in te stellen.
Daarnaast heb ik mijn lesje wel geleerd bij het kopen van TP-link, het vorige accesspoint kon ik alleen configureren via een app waar een online account voor nodig was, en niet via de webinterface.
dat vond ik echt not done. Gelukkig bood openWrt een uitweg.
Je bent niet de enige.
Op het forum lijkt het alsof men erg openstaat voor community suggesties ter verbering van bv. hun mesh toestellen. Maar uiteindelijk wordt er maar heel weinig meegenomen, ook al is de vraag vanuit het forum groot.
Aan de andere kant, bieden ze wel nette ondersteuning met firmwareupdates. de M5 mesh (verkrijgbaar sinds 2017) en de M4 (verkrijgbaar sinds 2019, en gebruikt door Ziggo) heeft recent nog firmware updates gekregen en de app is naar versie 3 gegaan met een heel nieuw uiterlijk.

Dat is dan het voordeel van een app, die onafhankelijk van het apparaat onderhouden kan worden en dus geen last heeft van hardware beperkingen.
Daarnaast kan ik zo via die app ook het netwerk bij mijn ouders in de gaten houden.

Is het secure... vast niet voor paranoia niveau maar ze hebben wel ondertussen bewezen niet onveilig te zijn. dus voor mij voldoende secure om er niet met een grote boog omheen te lopen.

Begrijp mij niet verkeerd hoor mijn router draait ook gewoon op openWRT maar daar heb ik weer geen Wifi op aan staan daar gebruik ik deze M5 voor.
Nou ja, als je óf afhankelijk bent van wifi (b.v. je mag/kan niet boren of je hebt geen fatsoenlijke kabelroute naar je apparatuur) óf gewoon de moeite niet wil doen voor een bekabeld netwerk zijn er natuurlijk zat use-cases. Ik zou dan veel liever bekabeld werken maar dat is ieder voor zich.
Wifi 7 nu al? Heb net 6E routers gekocht :p

[Reactie gewijzigd door Silence op 23 juli 2024 17:28]

Was ook al verbaasd, dadelijk zitten we al op WiFi 10 als WiFi 7 routers te betalen vallen ;)
Ik loop graag een generatie (of twee, kennelijk) achter. Zo kan je geweldige 802.11ac ('WiFi 5') routers/access points met OpenWRT-ondersteuning oppikken voor een paar tientjes. :)

[Reactie gewijzigd door The Zep Man op 23 juli 2024 17:28]

Oh, zat je tot 1 sept 2020 nog op WiFi 4 (of zelfs 3)? :+
Dat was ook mijn eerste reactie eerlijk gezegd. De meeste apparatuur in huis babbelt nog niet eens wifi 6, laat staan 7.
Zelfde hier, 6E dan nog wel. Hoopte dat ik voorlopig bij de tijd zou zijn..
Hoe is de firmware support tegenwoordig van de TP-Link routers ?

Heb zelf de C3200 gehad, maar de firmware support was om te huilen…. :'(

Nu al jaren Asus routers in huis en die krijgen tenminste meerdere keren per jaar een update, om de laatste zero days te implementeren om je router dicht te timmeren, wat TP-Link dus nalaat…
Firmware support is volgens mij wel een stuk beter nu. De Deco M5 uit 2017 die ik bij mijn ouders heb neergezet krijgt nog steeds regelmatig updates, laatste was in september.
Ik heb wel het idee dat mensen zich een beetje blind staren op updates, als het werkt dan werkt het. Het zou mij niets verbazen als er merken zijn die maar gewoon updates uitbrengen om het updates uitbrengen en de update dus eigenlijk niets aanpast omdat er mensen zijn die het product als slecht bestempelen als het te lang geen update krijgt. Maargoed, mijn ervaring is dat updates van zowel de consumenten als de zakelijke producten van tp-link tegenwoordig prima op orde zijn.
Ik heb wel het idee dat mensen zich een beetje blind staren op updates, als het werkt dan werkt het.
In het geval van mijn C3200 was dat dus niet het geval in combo met mijn voormalige Ring Pro video deurbel. Heb met TP-Link support, beta firmware moeten draaien om überhaupt de Ring Pro een beetje stabiel online te krijgen. Ook de support van Ring kon het probleem niet vinden met de disconnects die ik had, terwijl het signaal sterk genoeg was van de C3200.

Toen maar m’n oude Linksys router als acces point opgezet, verbonden met m’n C3200, om het WiFi netwerk van de C3200 te by-passen voor de Ring Pro en alle problemen met de disconnects waren toen weg.

Daarna een Asus RT-AX86U in huis gehaald en met deze router, werkt alles out of the box probleemloos.

Dus voor mij nooit meer TP-Link, hoewel het misschien incidenteel is geweest dat de C3200 bijna geen updates heeft gehad, als ik de reacties op mijn vraag terug lees.

Met Asus kan je tenminste je config meenemen naar je nieuwe router als je deze gaat upgraden/vervangen, zodat je bv al je DHCP reservaties niet meer opnieuw in hoeft te kloppen.

Zijn er meer merken die deze optie hebben, om je config van je oude router mee te nemen, bij een upgrade naar een nieuwe router van hetzelfde merk ?
klopt heb hier ook nog een ac3200 waar de nieuwste firmware uit 2016 komt.. voor zo'n duur apparaat vind ik dat ze dit nog wel kunnen en mogen ondersteunen,. heb ook rond gekeken voor een andere alternatieve firmware maar helaas zijn deze er niet,,

Heb nu een asus ax86u geloof ik er die word vaak geupdated en ook nog es in twee smaken..

nu weer terug naar deze TP-Link routers,,

had mijzelf al voor genomen om GEEN Tp link meer te nemen.. omdat Tp link zichzelf in de poten heeft gesneden ivb de updates..
mijn EAP AP krijgt nog best regelmatig updates.
Evenals de Omada software.
Zoals meerderen zeggen is het flink verbeterd de afgelopen jaren. Maar goed, dat maakt de voorgaande jaren mijns inziens nog niet helemaal goed. Ik ervaar het nu juist andersom met Linksys waarbij je vroeger als nerd altijd welkom was zijn ze nu volledig onbereikbaar en niet van plan om fatsoenlijk werk af te leveren.
Naar mijn mening erg mooi design :)
We zullen het er maar op houden dat smaken verschillen. Ik zou dat ding voor geen prijs in mijn huis willen hebben.
We zullen het er maar op houden dat smaken verschillen. Ik zou dat ding voor geen prijs in mijn huis willen hebben.
Ik zou dat ding ook wel gratis in mijn huis willen hebben.
Voor geen prijs =/= gratis. Het betekent absoluut niet. Zelfs niet, als je het letterlijk opvat, als ze mij daarvoor zouden betalen. (Als ze dat doen, dan pak ik dat ding wel aan, en het geld en dat ding gaat dan rechtstreeks de kliko in).
Het is een beetje groot, maar het moet lukken om h'm in een kastje te proppen.
Eerste gezicht gaf het een beetje Geforce RTX 30- en 40 serie vibes met de vorm en kleuren, dus I approve :)
Als iemand die de Wi-Fi verbeteringen niet heel erg in de gaten heeft gehouden, wat is ongeveer een tijdlijn van de 6GHz bandbreedte? Het lijkt mij dat de huidige generatie aan telefoons en laptops die nog niet ondersteund, is het al nuttig om die nu te gebruiken en dus een router te kopen die dit ondersteund?
De meeste high end laptops worden sinds begin dit jaar met WiFi 6E uitgerust, hoe het met smartphones zit weet ik niet. En ja, het is nuttig om nu 6ghz te kopen want je bent waarschijnlijk de enige op die frequentieband dus lekker veel range en geen last van buren enzo :D tis alleen allemaal nog behoorlijk prijzig dus of het verstandig is weet ik niet ;)
Lekker veel range zal wel tegen vallen en last van de buren zul je al helemaal niet hebben. Een lagere frequentie geeft een beter range en komt makkelijker door obstakels heen (zoals muren), maar geeft een langzamere snelheid. Een hogere frequentie geeft dan een hogere snelheid, maar komt ook minder ver. Ik zie thuis bv wel een hele berg 2,4GHz netwerken, maar 5GHz alleen van de buren onder dezelfde kap.
De titel van het artikel is "TP-Link brengt drie Archer-routers met Wi-Fi 7 uit" maar zou dit niet moeten zijn "TP-Link brengt drie Archer-routers met Wi-Fi 7 draft uit"?

Dit kan verwarring geven aan de lezer, zeker aan lezers die via de zoekfunctie de specificaties van de router opzoeken voor koopadvies en dan deze titel in de resultaten vinden. @TijsZonderH

[Reactie gewijzigd door RxTweak op 23 juli 2024 17:28]

Het is inderdaad belangrijk de focus op Draft te leggen.

In het verleden 2x Draft aangeschaft en uiteindelijk hadden beide routers issues met de uiteindelijk specificaties, dus dat doen wij niet meer.
Is bekend welke chipset?
En op basis van welke draft deze routers uitkomen? In November 2022 was de planning om op draft 3.0 te zitten en mei 2023 op draft 4.0.
Zit er een soort van update-garantie bij? Dat je ook de final standaard uiteindelijk gaat krijgen in een firmware update?
Pingji Li, VP & GM, TP-Link Corporation Limited in een press release van Broadcom:
Sincere congratulations to Broadcom for leading the industry and being the first to launch an ecosystem of Wi-Fi 7 solutions. TP-Link looks forward to continuing our strategic partnership by releasing Wi-Fi 7 routers with Broadcom
De chipset nog nergens gevonden, maar ik vermoed Broadcom op basis van deze reactie op een press release van eerder dit jaar.
Even off-topic: Ik zit toch nog binnen de groep "We weten niet of Wifi-straling schadelijk is" en vanuit daar ben ik eigenlijk best benieuwd wat de invloed is van de nieuwe WiFi technologieën, zoals WiFi 7 rondom dat onderwerp. Kan iemand daar meer over vertellen? Is "alle straling mogelijk gevaarlijk" of is dat per frequentie weer anders?

In tegenstelling tot mijn thuisrouter bijv. op 100% signaalsterkte te configureren, stel ik enkel in wat nodig is. Op zolder heb ik weer een aparte router die enkel voor die verdieping is. Wellicht dat ik ooit nog een nieuwe Router wil aanschaffen, maar ik ben wel enigszins bezorgd rondom WiFi-signalen. Zodoende is ook, mede vanwege performance, de meeste apparatuur bekabeld.

Geen aluhoedje geval, maar voor nu nog gezonde bezorgdheid, zonder drastische maatregelen.
De elektromagnetische straling onder ultraviolet licht is alleen schadelijk afhankelijk van de hoeveelheid. De manier dat het schadelijk is: Opwarmen van weefsel, of meer preciezer: Het in beweging zetten van watermoleculen. Alle radiofrequenties die we gebruiken, zitten heel ver onder het spectrum van zichtbaar licht en zijn dus allen niet schadelijk. De vermogens die gebruikt mogen worden voor mobiele communicatie zijn strikt gereguleerd (En dit wordt actief gemonitord) en liggen ver onder de benodigde vermogens die weefsel dusdanig kunnen opwarmen, dat dit schade kan veroorzaken. Je moet echt boven in zo'n mobiele telefonie zendmast langdurig de modules gaan knuffelen wil je kans hebben op weefselschade.

Magnetrons gebruiken b.v. 2,4Ghz, omdat die frequentie het beste is om water op te warmen. De hogere 5Ghz straling is bijvoorbeeld veel minder efficiënt in het verwarmen van water en dus minder schadelijk bij hetzelfde vermogen.

Het natuurlijk zonlicht is veel 'schadelijker' dan alle radiofrequenties die wij gebruiken bij elkaar.

De schadelijke elektromagnetische straling is ioniserend en dat zit allemaal boven ultraviolet.

Geen enkele reden om bezorgd te zijn.

[Reactie gewijzigd door batjes op 23 juli 2024 17:28]

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.