Google stopt in 2022 met ondersteuning eigen OnHub-wifi-routers

Google heeft aangekondigd de ondersteuning voor zijn eigen wifi-routers te staken. Vanaf 2022 worden de OnHub-routers niet meer ondersteund door de techgigant. Google adviseert om te upgraden naar een nieuwe versie van zijn routers.

Op de supportpagina is te lezen dat de ondersteuning voor de apparaten in 2022 wordt stopgezet. Google kondigt aan dat de OnHub-routers geen nieuwe features en beveiligingsupdates meer krijgen. Daarnaast kun je vanaf 19 december 2022 de OnHub niet meer beheren vanuit de Google Home-app. Ook wordt de verbinding met de slimme assistent van Google niet langer ondersteund.

De routers werden in 2015 geïntroduceerd door Google. De routers waren een samenwerking tussen de techgigant en de twee hardwarefabrikanten TP-Link en Asus. De routers kunnen worden gebruikt om betere wifi-dekking te krijgen in huis.

Op de supportpagina adviseert Google om een nieuwe wifi-set-up te nemen. Iedereen die op dit moment een OnHub-router heeft, kan met korting een nieuwe Nest Wifi kopen. Dit is de nieuwe lijn van wifi-routers van Google, die vorig jaar ook in Nederland en België zijn geïntroduceerd.

Door Robert Zomers

Redacteur

21-12-2021 • 20:49

71 Linkedin

Submitter: TheVivaldi

Reacties (71)

Wijzig sortering
Op de supportpagina adviseert Google om een nieuwe wifi-setup te nemen. Iedereen die op dit moment een OnHub-router heeft, kan met korting een nieuwe Nest Wifi kopen. Dit is de nieuwe lijn van wifi-routers van Google, die vorig jaar ook in Nederland en België zijn geïntroduceerd.

Ik adviseer een router welke ondersteuning heeft voor alternatieve firmware. Tomato, dd-wrt of merlin-wrt.

Meer mogelijkheden, minder afhankelijk van dit soort partijen.

En zeker niet van de aanbieding gebruik maken want het blijkt dat dit een terugkerend patroon is het wat ten kostte gaat van moeder aarde….

[Reactie gewijzigd door Bongoarnhem op 21 december 2021 22:12]

Voor tweakers zeker een gouden tip. Met alternatieve firmware zoals openwrt kan je heel veel dingen doen met (goedkope) routers en vaak blijft de support jarenlang doorlopen.

De keerzijde is dat de installatie en setup voor een leek wellicht te hoog gegrepen zijn.
Bij de laatste versies van OpenWRT vind ik dat nogal meevallen. De grafische omgeving is standaard al goed voorgeconfigureerd en niet lastiger dan firmware van fabrikanten. Als je meer wil dan een intern netwerk met twee Wifipunten en wat port forwardings, moet je er wel echt induiken.
De GUI (Luci) helpt wel maar de installatie instructies zijn vaak nogal slordig opgesteld en dezelfde pagina spreekt vaak al over (de)bricken en serial access wat de drempel toch wel sterk verhoogd. Verder zitten er in de GUI nog wat onlogische indelingen. Het zou misschien helpen om een simple mode voor te schotelen met de basis instellingen of een mooie wizard maar daarentegen is het gewoon de doelgroep niet van Openwrt.
Ja sommige routers zijn niet eenvoudig te flashen met OpenWrt, echter de meeste wel. Dan heb je niets te maken met recovery via een serial port of TFTP. Als je dat nodig hebt heb je meestal iets gedaan wat niet bij de basic toepassingen hoort.
Overigens is bij de laatste versie al een slag gemaakt. Veel parameters en instellingen zijn verplaatst naar de “advanced” tabbladen, waardoor de simple mode vanzelf ontstaat.
Bij de overgang naar 21.02 kon ik de config niet meenemen en kreeg dus een volledig geresette router na de upgrade. Die was feitelijk volledig operationeel met de default settings.
Maar inderdaad als je je buiten de basic paden begeeft is de documentatie niet altijd duidelijk. Veel jargon dat verder niet uitgelegd wordt, of tegenstrijdige informatie.
Klopt, ik ben er jaren geleden ook eens in gedoken om een router te voorzien van OpenWRT en je moet er wel even voor gaan zitten. Het stappenplan is 9 van de 10 keer verouderd, het jargon is verschrikkelijk en vaak klopt het net niet omdat ze er vanuit gaan dat je zelf de gaten wel op kan vullen. Ofwel: scrollen door de comments en het forum om erachter te komen hoe het wel moet.
Het is nu wel wat beter. Het lijkt erop dat de stappenplannen aardig bijgehouden worden en ik zie zowaar verwijzingen naar standaard handelingen die elders beschreven staan, met een mooie hyperlink. Fijn!
De Asuswrt-Merlin firmware volgt letterlijk dezelfde instructie als de officiële Asus firmware. Daarnaast heeft FreshTomato een eenvoudige step-by-step instructie die eenvoudiger is dan een magnetronmaaltijd, althans voor die IT'er in de familie.

Ik heb nooit met OpenWRT gespeeld, maar de instructie ziet er niet complexer uit dan FreshTomato.
DD-WRT is inderdaad wat minder rechttoe rechtaan

Als je dus op jezelf aangewezen bent, kun je dus best een ondersteunde Asus kiezen.
De keerzijde is dat de installatie en setup voor een leek wellicht te hoog gegrepen zijn.
Bij Asuswrt-merlin is dat een eitje. Kan je gewoon als reguliere update installeren, geen resets en zo vereist. Heerlijk spul op heerlijke routers.
Ik begrijp dat de OnHub geen van die OS'en ondersteunt. Wat jammer, weer een zooi e-waste erbij. Vraag me af of de bal bij dev communities van die OS'en of bij Google ligt om iets erop draaiende te krijgen.
Dat is inderdaad een beetje jammer. Maar ik zou niet zo snel voor Google hardware kiezen eigenlijk. Goed, ik heb een Chromecast hangen omdat destijds er niet zo veel alternatieven waren... Nu de ondersteuning stopt is er een goede kans dat er wat meer tijd en energie gestoken wordt door de community om de boel open te breken.
Die kan ik voor je invullen…..

Geen Google hardware kopen💪💪
Ja, beetje vreemde redenatie… “we ondersteunen jouw hardware niet meer, ga ons nog maar meer betalen voor een nieuwe versie die over een paar jaar ook stopt met werken”.

Vanuit Google snap ik het prima. Waarschijnlijk worden die dingen ondertussen niet meer verkocht, dus kost het onderhoud geld. Dan hebben ze een keuze tussen geld uit blijven geven aan iets wat niks meer op gaat leveren, of die kostenpost schrappen en klanten om meer geld bedelen. Maar ik snap niet dat een klant de keuze zou maken voor nieuwe Google hardware en zich 2 keer aan dezelfde steen gaan stoten. We kennen ondertussen Google’s reputatie wel. Maar ik heb ook geen meedeleiden met degenen die nu benadeeld worden. Ze hebben zelf immers voor een product gekozen van een bedrijf met een gemiddelde ondersteuningstermijn van 1 a 2 jaar. Les geleerd?
Je kan er toch ook gewoon voor kiezen om geen nieuwe updates uit te brengen, maar ze voor de rest wel te blijven ondersteunen?
Dat zou een stuk klant vriendelijker zijn.
Aan de andere kant moet je je afvragen hoeveel er van een 7 jaar oud apparaat nog in gebruik zijn.
Al met al behoorlijk klant onvriendelijk en slecht voor het milieu.
Planned obsolence en van tevoren bekend idd.

Wat overigens ook meetelt voor bedrijven als Google is dat die nieuwe devices vaak opeens meer cloud-functionaliteit hebben. En dat mes snijdt aan twee kanten: abonnement nodig en het kan zich fijn NESTelen in de huiskamer van de mensen wiens privacy wordt verhandeld.
Routers - speelgoed voor tweakers, gruwelijk oninteressant voor de rest van de wereld. 99% van de mensheid kan of wil zijn router niet configureren. Oma hoeft geen captive dns of destination nat.

Qua verspilling valt het nog wel mee, een consumentenrouter van 7/8 jaar oud vervangen klinkt niet onredelijk. Je hebt een goede kans dat alles wat vlotter gaat of zelfs veiliger is.
Helemaal mee eens. Ik heb jaren geleden een TP-Link TL-WR1043ND (V1!)gekocht en deze is nu (10 jaar later) wel aan vervanging toe. Ik ben dus op zoek naar een nieuwe budget router voor OpenWRT. Eigenlijk hoeft het alleen maar WIFI te hebben en een WAN/LAN poort.. Ook genoeg geheugen en flash memory moet een beetje future proof zijn, dat is de hoofdreden dat ik wil upgraden. Zelfs een AP zou genoeg zijn.
Ik zou graag suggesties willen!

[Reactie gewijzigd door Teun! op 22 december 2021 05:12]

Wat je precies zoekt is natuurlijk grotendeels afhankelijk van je beschikbare budget. We kunnen immers niet in je portemonnee kijken.
Wat voor een ander een budget router is, ligt voor jou misschien boven je budget (of vice versa).

Als ik kijk naar wat een knappe router kost (€200-€300+) en dan kijk naar openWRT beschikbare router voor een schappelijke prijs zou ik zeggen kijk eens voor de Netgear (R7800) AC2600.
Support van Netgear is over het algemeen niet al te best, maar na het flashen heb je daar toch niks meer mee te maken.

(edit: reactie is uiteraard offtopic)

[Reactie gewijzigd door CGAdrenA op 22 december 2021 06:58]

als je budget in die range ligt zijn er betere opties, een raspberry pi +ethernet adapter + access point bijvoorbeeld.
Bedankt voor je reactie, mijn budget had ik inderdaad beter kunnen benoemen (max 100 euro minder is beter), het gaat eigenlijk alleen om de WiFi voor 2 devices (telefoon en laptop) en eventueel mensen die langs komen dus het hoeft niet zoveel te kunnen. Ik zou wel graag zo volledig mogelijk mijn internetsnelheid behouden (1gb/1gb) alhoewel ik niet bekend ben waar de limieten van WIFI zijn. Als router draai ik PFSense dus het is echt enkel voor het WiFi gedeelte.
Kijk op de site van open wrt wat er ondersteund wordt aan nieuwere routers en kijk vervolgens in de V&A….


Ikzelf ben altijd fan van Asus en de Merlin-wrt software.

[Reactie gewijzigd door Bongoarnhem op 22 december 2021 07:00]

Bedankt, V&A was niet in me opgekomen maar misschien zeker een optie!
Ik gebruik zelf software based routing thuis en voor kantoor, kan VyOS aanraden als je eindeloze functionaliteit wil voor €0,-

Thuis draai ik het op een Dell mini PC met een extra ethernet poort via USB. Dit werkt perfect.

Je moet er wel rekening mee houden dat alles op de CLI moet gebeuren.
V2 Hiero en draait vrolijk op de laatste versie van OpenWRT. Ik haal de volle 100/100 met Bufferbloat optimalisatie. Maar merk inderdaad dat het beestje wat ouder wordt. Binnenkort komt er een nieuwe Fritzbox uit ik dacht de 4060 of 4080. En dan komt OpenWRT op mijn huidige 4040 te draaien.
Ik ben er ook best tevreden over geweest al die tijd voor de lage aankoopprijs. Ik ga in ieder geval die Fritzbox even opzoeken.Ik gebruik WiFi in principe zo min mogelijk eigenlijk alleen met mijn telefoon en af en toe een laptop. Maar zou wel zo snel mogelijk WiFI willen hebben, aangezien ik 1gb/1gb internet heb,
Ik begrijp dat je echt 1000/1000 wilt halen en dat zal bedraad tot ongeveer 960 zeker lukken. Maar draadloos is vaak theorie. De meeste apparaten gaan niet lekker om met enorme draadloze snelheden. Vaak zie ik dat laptops of goedkope telefoons maar een 1x1 antenne hebben en daarmee op wifi AC in het allerbeste geval 433mbit halen. Ik heb daarom voor 2 maal de 4040 gekozen die ik bedraad heb laten meshen. Zo heb ik genoeg dekking in mijn huis en voor een apparaat of 8 genoeg bandbreedte, bereik en antenne mogelijkheden. Uiteraard vind ik latency en bereik veel belangrijker dan bandbreedte en met die 2 4040's heb ik in praktijk genoeg in huis om geen storingen te ervaren. Zelfs als ze terugvallen naar 1x1 wifi N dan haal ik op een meter of 10 nog de maximale 72Mbit/s met een latency van 6-8 ms naar 8.8.8.8. voor die +- 160 euro kan ik niets anders dan lachen en dan krijg je ook nog eens wave2 dus zoiezo 4 actief gekoppelde apparaten gelijktijdig op de volle 433Mbit/s is voor mij voldoende.

Ik weet niet of ik mag linken:
https://openwrt.org/toh/avm/avm_fritz_box_4040

Let op, ik gebruik geen software offloading dat vind ik veel minder belangrijk dan bufferbloat. Hierdoor is de cpu de limitatie maar een 4040 heeft vergeleken met de tp-link toch wat kernkopjes. Ik denk dat hij veel meer Mbit/s kan doorknallen dan de TP-link.

https://wikidevi.wi-cat.ru/AVM_FRITZ!Box_4040

Net nog even gekeken naar de 4060, ik wist niet dat ze hem als topmodel wouden inzetten Maar zo, wat een geweld levert AVM hier.

* Ik ben op geen enkele wijze gelieerd aan AVM, enkel enorm fan van hen product.

* Ik werk enkel draadloos en ondervind geen problemen.

[Reactie gewijzigd door winos op 22 december 2021 23:35]

Wel jammer dat OpenWRT routers met goede moderne wifi ondersteuning niet te vinden zijn.
Kijk eens naar Merlin-wrt icm Asus routers. Daar zit genoeg nieuw spul tussen.
Buiten dat deze reactie off-topic is en niks met het artikel te maken heeft..

Google is echt niet uniek hierin, er zijn wel vaker routers die gewoon geen updates meer krijgen. Als je TP-Link mailt waarom je 100Mbps router uit 2005 geen updates meer krijgt zeggen ze ook gewoon koop een nieuwe.
Tsjah maar deze routers zijn geïntroduceerd in 2015.. 10 jaar later. Daarnaast is WiFi voor gemiddelde gebruikers nou niet echt iets wat je om de jaar upgrade.
Om het jaar niet nee, maar de meeste routers blijven ook geen 10 jaar hangen. Zeker de laatste paar jaar zijn we van B naar N naar WiFi 6 gegaan.. Als je echt bij wil blijven ben je toch zeker iedere 3-4 jaar aan het upgraden.
Wij doen dat misschien maar buiten onze bubbel is dat echt niet gebruikelijk hoor. Normale consumenten upgraden WiFi als het kapot is, zeker niet elke 3-4 jaar.

Edit: Sterker nog hier thuis is het niet anders, ik heb hier alles met AirPort extremes. hopeloos “verouderd” maar doen hun ding prima. Die gaan niet eerder weg dan dat er eentje kapot gaat.

[Reactie gewijzigd door Donstil op 21 december 2021 21:13]

Hier ook, zelfs de n-band AirPort Express kreeg een jaar terug dacht ik nog een kleine update! uitgebracht in 2012, stop gezet in 2018: https://en.wikipedia.org/wiki/AirPort_Express
Mijn ouders hebben een 15 jaar oude modem van de provider hangen (en ik heb de wifi-code daar alleen voor als ik iets naar de Chromecast stuur, de rest van de tijd is het trager dan 4g.), en ik denk dat ze bepaald niet de enigen zijn...
Deze router had gewoon WiF N en is in 2015 geïntroduceerd niet 2005.

Edit: Apparaat heeft zelfs 802.11ac..

[Reactie gewijzigd door MEasterEgg op 21 december 2021 21:15]

99% van de klanten wil niet bijblijven, die wil gewoon dat hun internet het doet...
8)7
Jij gaat elke 3-4 jaar je router upgraden naar een nieuw model??
idd nonsens......als het voor jou werkt prima....laat gaan al die vernieuwingen. Heb zelf een in bridge Ziggo modem met 3 TP link M5 mesh routersysteem en volledige dekking waarbij ik makkelijk 400 mb haal via wifi en 600 met kabel. Meer als voldoende voor alle toepassingen.

Een gelukkige Ziggo gebruiker! :*)
Plus vrijwel alle mobieltjes en laptops hebben geen antennes of chip die hoger dan die snelheden kan. Dus je mist ook echt niks :)
“Bij blijven” met wifi upgrades doen alleen echte tech nerds. De “echte” wereld hangt gewoon een router op die blijft staan tot ie stuk gaat. Ik denk dat een groot deel nog gewoon een G router heeft staan en dat dat ding snel genoeg is voor die mensen. Ik vind 10 jaar geen onredelijke termijn voor een router. Zo snel gaan routers nou ook weer niet stuk.
Valt denk ik wel mee. Deze router heb ik al meer dan 6 jaar en had toen al AC:
pricewatch: ASUS RT-AC68U Zwart

Ik heb nu een AX router er bij, maar die AC kan qua snelheid prima nog jaren mee met zijn praktijksnelheid van rond de 300mbit. Die draait bij mij beneden als AP, terwijl de AX boven als AP draait. AX is denk ik de upgrade ook niet echt waard, tenzij je echt naar die 6E standaard kunt of heel veel apparaten tegelijk gebruikt

[Reactie gewijzigd door Pindamann op 22 december 2021 13:37]

Het betreft Google en gaat om stoppen van productondersteuning én verwijderen van functionaliteit van een product van nog geen decennium oud. Lijkt me zéker on topic.

In een wereld waarin we wat zuiniger met spullen mogen omgaan vind ik het extra kwalijk dat de ondersteuningstermijn zo kort is.
Naja, killed... Replaced wat mij betreft.

Het is niet alsof Google geen wifi spul meer heeft.

Al is een jaar wel heel erg kort om een product aan de kant te schuiven wat mij betreft. Hier mag de overheid wel een langer termijn van eisen. Zeker gezien de grootte van Google. (Tenzij dit al langer bekend was en ik dat gemist heb)
zeven jaar, niet 1 jaar.
Afhankelijk van de laatste verkoopdatum.
Als deze 2 jaar geleden nog te koop was ipv de Nest WiFi dan is de support maar 1-2 jaar geweest wat mij betreft.
Dat is het risico van een oud product in een winkel kopen. Hetzelfde is natuurlijk van toepassing als je een oud model toestel koopt die al 7 jaar geleden uit is gekomen (ja het kan). Het is niet de fabrikant die bepaald hoe lang een winkelier het in de winkel laat liggen. Ik zou liever willen zien dat het na de laatste productiedatum is.
de vraag blijft wel
weet een standaard thuisgebruiker dat het apparaat al ouder is?
Heeft een standaard thuisgebruiker niet ook gewoon een verantwoordelijkheid? Dan gat die maar terug naar de winkel als het niet conform verwachting is door dit soort zaken.
Volgens mij is Google zelf de verkopende partij hier, dus weldegelijk hun verantwoordelijkheid.
Ik vraag me wel ook af hoe substantieel die korting is... Als dat echt significant is dan zou het ok kunnen zijn maar vaak is dat een sigaar uit eigen doos en kun je ook op een 'gewone' aanbieding wachten die dan net zo goed is.

Edit: Dit zijn eigenlijk zaken die gewoon in het artikel hadden moeten staan, wanneer heeft Google de verkoop gestaakt en hoe hoog is die korting dan. Zijn 2 zaken die nogal veel effect hebben op of dit nou scumbag of goodguy Google is.

[Reactie gewijzigd door Finraziel op 21 december 2021 22:42]

Ik vind niet dat een gebruiker hiervoor verantwoordelijk is. Zeker niet in het geval van een router.

Een router is voor veel mensen een apparaat dat ze kopen om op een bepaalde plek beter internet te krijgen. Die mensen gaan naar de Mediamarkt en krijgen te horen dat deze router met Google is. De gebruiker denkt: Prima, dat heb ik op mijn telefoon, werkt goed, doen we. Dat het al langer in de winkel ligt is niet relevant en misschien alleen maar goed. Blijkbaar al jaren een bewezen dienst. Het is geen smartphone van 4 jaar oud waar je misschien straks geen snelle apps meer op kunt draaien.

Twee laat later krijg je opeens een mail: “Je router wordt straks niet meer ondersteund, koop maar een nieuwe.”

Voor een gebruiker totaal onlogisch. Zo’n apparaat dat pas twee jaar stof staat te happen en gewoon het Wifi-signaal versterkt, wordt opeens niet mee ondersteund? Werkt het straks niet meer? Zijn ze kwetsbaar? Normaal zet je zo’n apparaat ooit neer en dan heb je er jaren geen omkijken meer naar. Nu met zo’n Google ding opeens niet meer. Ik vind het een kwalijke zaak.
En dan is je router dus niet conform en dan ga je dus naar de verkoper om je geld of een vervangend product te halen.
Ik ben het hier in principe met je eens, maar het gaat hier wel om een apparaat wat een integraal onderdeel van de beveiliging van je thuisnetwerk is. Eigenlijk zouden alle apparaten na hun laatste verkoopdatum nog minimaal x jaar beveiligingsupdates moeten krijgen.

Dat Google geen nieuwe features toevoegt is natuurlijk prima. Maar ze verkochten het apparaat zelf nog tot niet al te lang geleden. Het opvolgende apparaat is de Nest Wifi van oktober 2019.

Juist van een club als Google zou het niet zo'n groot ding moeten zijn om het oude apparaat nog een paar jaar te onderhouden.
Niet zo lang geleden? Als ze (assumption) oktober 2019 gestopt zijn met de verkoop van dit model omdat ze een nieuwere hadden, dan is 3 jaar ondersteuning prima toch? En voor de gemiddelde gebruiker (waar we naar refereren) zal beveiliging van z'n thuisnetwerk een rotzorg zijn.
Ik vind drie jaar voor een A-merk (beleving van 'de gemiddelde gebruiker') bijzonder kort voor elektronica. Als we onze 'slimme elektronica' iedere drie tot vijf jaar moeten vervangen omdat de fabrikanten weigeren fatsoenlijke ondersteuning te blijven geven, en dat 'normaal' gaan vinden, dan is dat niet zo fijn voor de afvalhoop....

Maar goed... Daar verschillen we dus van mening, wat natuurlijk prima is.
En voor de gemiddelde gebruiker (waar we naar refereren) zal beveiliging van z'n thuisnetwerk een rotzorg zijn.
En dat is juist één van de belangrijkste redenen dat (in dit geval Google) juist die updates moet blijven leveren. Heel veel gebruikers zullen die (steeds onveiliger wordende) apparaten gewoon aan het internet blijven hangen, waardoor hun netwerk niet goed meer is beschermd, en hun apparatuur aan botnets e.d. komen te hangen.
Een gebruiker die 'weet' dat z'n apparatuur potentieel onveilig is, en weet waar hij/zij mee bezig is, kan het apparaat nog in de gaten houden of zelf maatregelen nemen. (al zal zo'n persoon waarschijnlijk niet dit product gebruiken, maar dat is een ander verhaal :) )
Google regelt dat toch ook ;-) Ze zorgen dat het device niet meer werkt.

Overigens, ja kort misschien wel, maar dan moet je geen producten kopen die al jaaaaaaaaaaaaaren in de winkel liggen. Bij kleding weten consumenten ook prima wat nu de mode is en wat vorig jaar, nou, laat ze zich maar verdiepen.

Maar inderdaad, daar verschillen we van mening.
Hoezo een standaard thuisgebruiker? Als een Tweaker door een winkel loopt ziet deze echt niet dat een router model 7 jaar oud is. Of dat het een nieuwe revisie betreft die gewoon nog door Google werd geproduceerd tot en met dit jaar.
Ik denk dat hij de periode bedoelt tussen aankondiging van EOL en daadwerkelijk EOL zijn. Dat is één jaar blijkbaar.
Dat klopt inderdaad.
Ehm, wat is er anders aan dan een router fabrikant die een model X niet meer ondersteund maar model Z net op de markt gebracht heeft? Toch logisch dat een product een einddatum heeft. Het is toch niet zo dat google ineens lifetime support moet bieden?
Ik verwacht voor een router toch wel 10 jaar na einde verkoop. Niemand wisselt om de 2 jaar zijn router.
Verschil is dat je die router gewoon via de webportal kan blijven managen (dus WiFi naam, wachtwoord instellen etc) en deze van Google niet meer.
Is dit nu onderdeel van al die ESG beloftes die ze doen? Iedere paar jaar een nieuwe WiFi set.....
ligt het aan mij maar is dit een redelijk korte termijn van product lifecycle en support?

dat ze geen updates meer voorzien snap ik wel,
maar is het dan zoveel gevraagd om na 6j de security en of feature bugs eruit te hebben?

laat de user zelf bevestigen dat deze niet meer gesupporteerd word,
maar dat je deze niet meer kan managen vind ik net een stap te ver.

mijn ubiquiti's zijn ongeveer van dezelfde periode en hebben ook "redelijk wat gekost",
deze wil ik liefst 10j gebruiken of tot er meerdere het begeven en ik noodgedwongen een nieuwe serie moet kiezen, of een ander merk ...

moest ubiquiti plots zeggen, eind volgend jaar stopt het zoals hier ...
dan boycot ik dit zolang ik leef..

google is nog een pak groter, met de nodige allures erbij .
Je koopt beter iets wat ondersteuning heeft van een of andere xx-wrt-variant - zodat je zeker lang updates kan genieten. Mijn wndr-3800 van netgear was al out-of-support toen ik hem 2dehands voor een prikje gekocht heb en overschreven heb met zo'n OSS-distro. Werkt nog altijd prima - en krijgt nog altijd updates.
Waarom zou ik dan iets kopen van Google of Apple waarbij dat misschien (wellicht) niet mogelijk is?
Leg mij dat is uit!
Op de supportpagina adviseert Google om een nieuwe wifi-setup te nemen. Iedereen die op dit moment een OnHub-router heeft, kan met korting een nieuwe Nest Wifi kopen. Dit is de nieuwe lijn van wifi-routers van Google, die vorig jaar ook in Nederland en België zijn geïntroduceerd.
Ze kunnen beter adviseren geen google producten te kopen :P. De kans dat ze gekilled worden is nogal groot als ze niet genoeg succes hebben.
Iedereen die op dit moment een OnHub-router heeft, kan met korting een nieuwe Nest Wifi kopen.
Ik denk dat iedere Tweaker met een opgetrokken wenkbrauw naar die suggestie kijkt.
Vindt het wel apart, eigenlijk tot vandaag wist ik niet eens van het bestaan af? Ken wel die kleine Wifi tonnetjes (Google Wifi?) maar voor de rest eigenlijk niets. Nou heb ik een adblocker draaien maar dat ik al sinds 2015 niets heb vernomen over dat product lijkt me stug.

Vraag me dan af wat zijn de ervaringen van de mensen die het gebruiken? De Google Wifi wel eens mee gespeeld omdat ik die gratis kreeg maar was daar snel klaar mee. Alles via app, geen webinterface en beperkte instellingen. Ook het resetten van het apparaat/aan de praat krijgen was een hele klus en duurde erg lang. Als ik dat vergelijk met b.v. OpenMesh, Cisco, Ruckus, Ubiquiti, HPE/Aruba etc. Dat heb je eigenlijk zo draaiend, laat ik het zo zeggen.

Google Wifi installatie duurde grofweg 2 uur, moest updaten en dat duurde en duurde....
Laatste Ruckus die ik geïnstalleerd had 10 minuten (met update naar laatste firmware).
Op de supportpagina adviseert Google om een nieuwe wifi-setup te nemen.
En zo maken we de ewaste afvalberg wéér een beetje groter. Thanks!
Bedankt voor het bericht. Ik zal dus nooit een Google-Router kopen. Was best onder de indruk van de google-wifi maar ze leren het nooit.

Kies score Let op: Beoordeel reacties objectief. De kwaliteit van de argumentatie is leidend voor de beoordeling van een reactie, niet of een mening overeenkomt met die van jou.

Een uitgebreider overzicht van de werking van het moderatiesysteem vind je in de Moderatie FAQ

Rapporteer misbruik van moderaties in Frontpagemoderatie.Op dit item kan niet meer gereageerd worden.


Nintendo Switch (OLED model) Apple iPhone SE (2022) LG G1 Google Pixel 6 Call of Duty: Vanguard Samsung Galaxy S22 Garmin fēnix 7 Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee