'Google wil nieuwe campus in Silicon Valley met R&D-centrum voor hardware'

Google zou van plan zijn een nieuwe campus te bouwen in Silicon Valley, waar het onder andere een centrum wil neerzetten voor de ontwikkeling van hardwareproducten. Dat meldt Amerikaans nieuwsmedium CNBC.

Volgens CNBC is Google sinds begin 2018 bezig met het opkopen van land in het noorden van San Jose, Californië. Het bedrijf zou daar meer dan 389 miljoen dollar aan hebben uitgegeven, wat omgerekend neerkomt op ruim 330 miljoen euro. CNBC meldt dat de plannen zijn ingediend als een R&D-faciliteit. De daarbij behorende documenten tonen onder andere een centrum voor hardwareoperaties, naast een aparte 'techcampus' die toegankelijk zou zijn voor het publiek.

Een van de bouwdocumenten voor Googles komende campus. Afbeelding via CNBC

De nieuwe campus zou tussen het Google-hoofdkwartier in Mountain View en de onlangs goedgekeurde bedrijfslocatie in San Jose komen te staan. De geplande campus zou daarmee de naam 'Midpoint' krijgen en vijf kantoorgebouwen omvatten, die met elkaar worden verbonden via een voetgangersbrug boven een weg. CNBC claimt dat dit zou grenzen aan drie 'industriële gebouwen', die een deel van de activiteiten van Googles hardwaredivisies zouden huisvesten, waaronder die voor Nest-producten voor smarthomes.

Google heeft nog niet gereageerd op het bericht van CNBC. Het is al wel bekend dat Google zich meer wil gaan richten op de hardwaremarkt. In een interview met The Verge stelde Google-hardwarechef Rick Osterloh dat Google 'klaar is om meer marktaandeel te pakken in de hardwaresector'. Dat deed hij naar aanleiding van Googles recent aangekondigde Pixel 6- en Pixel 6 Pro-smartphones. Die telefoons zullen gebruikmaken van een zelfontworpen Tensor-soc, die componenten die door Google zelf zijn ontwikkeld combineert met componenten die de techgigant onder licentie afneemt bij andere bedrijven.

Afbeeldingen via CNBC

Door Daan van Monsjou

Redacteur

08-08-2021 • 11:54

30 Linkedin

Reacties (30)

Wijzig sortering
Ik begreep dat veel werknemers van tech bedrijven liever buiten silicon valley willen werken ivm kosten van huizen e.d. maar Google kiest toch voor silicon valley. Misschien dat t bij hun minder speelt?
Google breidt ook uit naar andere gebieden, zoals de oostkust, maar niet met dit soort prestigieuze en geavanceerde takken. Blijkbaar zijn de kosten aan de westkust nog te verantwoorden en dat is niet vreemd. Er zit daar enorm veel hoog geschoold (potentieel) personeel en er wordt door young professionals nog erg gekeken naar salaris. Met zo'n inkomen willen die best een paar jaar in een bezemkast wonen om later alsnog te beseffen dat het het niet waard is.

Ze hebben onlangs aangekondigd een engineering hub te betrekken in Research Triangle Park in North Carolina. Apple deed er volgens nog eens een schepje bovenop door daar ook enorm te investeren. Ook weer omdat daar een aantal zeer goede universiteiten zitten en het al een hotspot is voor farms en IT bedrijven. Een prima vestigingsklimaat dus en logische stappen als straks Silicon Valley echt niet meer interessant is.

[Reactie gewijzigd door The Realone op 8 augustus 2021 14:42]

Geld is niet alles. Als je van je vak houdt krijg je bij veel bedrijven in Silicon Valley kansen die je nergens anders kunt krijgen.
Dit klopt voor veel medewerkers, niet voor management en C suite helaas.
Tenzij je een hooggeplaatst iemand bent bij Google, genaamd Caroline Rainsford, en in Nieuw-Zeeland gaat wonen, maar wel eist van de rest van het team dat ze weer op het Google kantoor verschijnen + gevaccineerd.

Larry Page, topman van Google, heeft de meeste tijd tijdens corona doorgebracht op een afgelegen eiland in Fiji. Omdat zijn 12-jarige zoon ziek was geworden is hij met zijn privé-jet geland in Nieuw-Zeeland voor behandeling, maar beseft hij zich niet dat het land op slot zat. Gevolg hij moest er een tijdje verblijven.
Een van de redenen voor die hoge huisvestingkosten is de enorme aantrekkingskracht die Silicon Valley heeft op tech bedrijven en (potentiële) tech werknemers. Uiteindelijk kunnen met name de meest succesvolle en capabele werknemers en bedrijven zich daar handhaven. In die vijver wil Google zich graag laten zien en als het even kan van profiteren.

[Reactie gewijzigd door sampoo op 9 augustus 2021 07:27]

Werknemers roepen dat wel vaker, ook bij "ouderwetse" industrie. Maar het probleem is: waar wil je dan wel wonen? Dat is niet altijd even eenvoudig.

Op enig moment wil zo'n werknemer namelijk weg bij Google en een andere (lees: betere) baan zoeken. Dat is Silicon Valley eenvoudiger dan ergens in the middle of nowhere.

Er zijn weliswaar ook goedkopere tech hotspots in de VS waar je ook makkelijk een baan vind, maar die zijn qua carrière perspectief niet zo heel aantrekkelijk voor de echte top-technici.

Aangezien het hier om R&D gaat en dan ook nog op een voor Google redelijk nieuw vlak vermoed ik dat ze het neusje van de zalm zoeken, en dan zit je voorlopig toch nog echt vast aan SV.
Facebook & Google gaan als goed is voor 1 Miljard huizen bouwen, en Apple zelfs voor 2,5 Miljard.
Maar als je ziet hoeveel mensen er in hun SUV en onder een brug leven, lijkt mij niet dat ze dit ooit gaan oplossen.
Met veel geld is veel mogelijk, maar het grootste probleem is politiek, meeste grond waar huizen gebouwd mogen worden in Silicon Valley is bestemd voor gebouwen voor 1 familie terwijl daar niet de grootste vraag naar is en het maakt bouwen veel te duur omdat je veel grond kwijt bent per huis. Waar behoefte aan is zijn grote betaalbare appartementencomplexen. En dan nog gemeenten die protesteren als een andere gemeente in hun richting gaat bouwen en buurten die protesteren als er een buurt naast wordt gepland, er is gewoon een enorme tegenwerking van veel partijen, want hoe meer je bijbouwt hoe minder hun eigen woning/investering waard wordt.
Dat is inderdaad een deel van het probleem, maar zelfs gezinnen in Silicon Valley hebben de grootste moeite om rond te komen en hun huis te kunnen betalen. Het is dus niet zo dat bouwen voor één familie het enige probleem is als de families voor wie het gebouwd is het ook niet kunnen betalen.
Klopt, maar als je i.p.v. een zelfstandige 1 gezinswoning op 1 stuk grond er een blok van 8 gezinswoningen op kunt zetten is dat wel veel voordeliger.
This niet dat de grootste vraag niet is naar single family homes, er zijn gewoon teveel mensen en woningen tekort.

Ik woon veel liever in een huis dan appartement, maar dat is gewoon 4000$+ de maand. Niet dat een appartement goedkoop is de mijne zit op 2900$ de maand.

Dus eeh ja,
Anyways de zoning is idd een issue als er meer high density gebouwd zou worden zouden de prijzen mogeljk kunnen dalen.

Maar je hebt ook latent demand, de prijzen schrikken af, als die iets dalen door meer aanbod komen er meer mensen.

Kortom beter om echt te verspreiden,
Overigens is san jose imho helemaal geen fijne omgeving, ben daarom recent verhuisd naar vancouver, veel mooier.
Zover ik heb begrepen zijn er een heleboel regels in de V.S. waar een huis aan moet voldoen. En de indeling van woonhuizen, industrie en commerciele gebouwen is ook rigide. Dat is in Nederland ook zo, maar in de VS doet men daar echter een schep bovenop.

Vandaar dat "suburbia" in Tampa, Florida er bijna hetzelfde uitziet als "suburbia" in Los Angeles, Californië.

Het verschil tussen moderne steden en steden met intacte kern van voor 1940 is enorm. Zulke oude steden zijn niet zo verschillend als oudere steden in Europa. Maar na WWII, is men in de VS overgestapt naar alles op rij-afstand te zetten en "suburbia" te genereren. Oude stadskernen compleet vernield voor snelwegen en grote winkels met grote parkeer plaatsen. Die winkels zijn daarna verhuist naar de buitenranden van die steden want goedkoper en het zou de oplossing moeten zijn voor congestie in de binnenstad.

Als resultaat heeft de congestie zich verplaatst naar de buitenring, verpauperde binnensteden en je kan bijna geen enkel commercieel gebouw meer bewandelen of zelfs naar toe fietsen, Het is of te ver, of te gevaarlijk.

Stadsontwerp is helemaal niet gemakkelijk, het concept "suburbia" blijkt na al die jaren helemaal niet te voldoen aan de initiele belofte. Slimmer ontwerpen en een minder rigide regelgeving zou Silicon Valley een flink stuk goedkoper maken. Maar als je begint over slecht stadsontwerp en de gebreken in "suburbia" in forums die vooral bevolkt worden door inwoners van de VS, dan krijg je een hoop gezeik over je heen. "Suburbia" is heilig daar.

Nederland mag dan bedolven zijn onder regels voor gebouwen, het is niet zo erg als in de VS. En men is nog enigzins vatbaar voor rede. Voetgangers en fietsers staan in NL ook hoger in het vaandel, waardoor "suburbia" in veel mindere mate in Nederland is doorgevoerd,

Ikzelf denk dat het veel slimmer is om waar mogelijk het woon/werk gebeuren binnen loop- of fietsafstand te krijgen. Levert uiteindelijk meer betaalbaar woon-oppervlak op.
In elk geval bij Facebook en Google kun je met de reisbus worden opgehaald. Rijden er af en aan in de ochtend.
Mij iets te veel marketing-termen dat ik het serieus kan nemen.

•Google maakt al best lang hardware en heeft als het goed is overal en nergens technici
•Campus suggereert dat het weer een hippe bedoeling wordt
•Veel tech-bedrijven vertrekken uit het oosten van VS en verplaatsen zich naar plaatsen waar het en goedkoper (minder belasting) is maar waar er ook meer naieviteit is om iets nieuws te proberen. De oostkant westkant is meer een vestiging-locatie geworden om er bij te zijn dan een locatie waar iets daadwerkelijk wordt ontworpen/gemaakt.
•Ook vertrekken steeds meer bedrijven uit het oosten ivm het westen China en bijbehorende spionage. Azië ligt er net aan de andere kant van de plas en het aantal direct verbindingen met Midden-VS en Oost-VS is een stuk minder. Daar gaan investeren komt mij een beetje vreemd over als je kijkt naar de ontwikkelingen van de laatste jaren.

edit; iig consistent 😜

[Reactie gewijzigd door Iblies op 8 augustus 2021 14:20]

Wat wil je nu zeggen? Ze gaan naar het westen.
Je trekt nieuws in twijfel omdat iets je niet bevalt in de verwoording? Je vergeet even mee te tellen dat er kennelijk documenten zijn waarop dit nieuws gebaseerd is? Waar denk je dan dat die voor zijn?
Wat bedoel je nou? Mountain View, San Jose en deze nieuwe locatie liggen aan de westkust. Denk je nou echt dat het risico van bedrijfsspionage o.i.d. verhoogd wordt doordat het dichter bij Azië ligt?
Oost is links en West is rechts als je op de kaart kijkt ;)
En als de kaart met het noorden naar boven ligt :-)
Was bedoelt als grapje om Iblies over zijn post na te laten denken ;)
Misschien moet je jouw zorgen even delen met Google's management. Het lijkt er op dat ze echt dingen over het hoofd zien.
Yzord’s brein. Pin het bericht maar voor de toekomst

[Reactie gewijzigd door Yzord op 8 augustus 2021 22:01]

Dat is nou niet bepaald een betrouwbare bron 8)7
Dat komt omdat je me niet kent. Degene die me kennen weten dat het wel betrouwbaar is
:waitwhat: Geef je die dan betrouwbare bronnen waar je deze informatie vandaan haalt of geloven zij gewoon alles wat je... zomaar te weten komt door het te bedenken? Of hoe kom je aan deze informatie?
Geleerd van china? Ach man die spelen samen met de duivel. If you cant beat them join them. Google is het moderne Cyberdyne systems. Vraag me alleen af wanneer het personeel het doorheeft.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.


Nintendo Switch (OLED model) Apple iPhone SE (2022) LG G1 Google Pixel 6 Call of Duty: Vanguard Samsung Galaxy S22 Garmin fēnix 7 Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee