Bepaalde TP-Link-routers lijken informatie over dns-verzoeken te delen met Avira

Nieuwere TP-Link-routers lijken gegevens over talloze dns-verzoeken naar securitybedrijf Avira te sturen, zonder dat de gebruiker daarvan op de hoogte is of toestemming heeft gegeven. Dat zouden de apparaten doen voor de veiligheid en het valt niet uit te schakelen.

Volgens een Redditgebruiker en een recensent van XDA gaat het om zeer veel requests: XDA spreekt van 42.000 en de Redditgebruiker van meer dan 80.000 op een dag. Ze worden gestuurd naar *.safethings.avira.com. Dit wordt hoogstwaarschijnlijk gedaan in het kader van de HomeShield-securitydienst van de routers, die aan de cloud-zijde door Avira verzorgd wordt. Op dat gebied biedt TP-Link drie opties: dienst uit, de gratis variant en de betaalde abonnementsvorm.

Wat echter opvallend is, is dat deze tienduizenden requests onverminderd naar Avira verstuurd worden wanneer de HomeShield-dienst uitgeschakeld is. Dat is niet de bedoeling, zei TP-Link vorig jaar in mei al tegen XDA: "een firmware-update om deze functionaliteit uit te schakelen als Avira-features niet ingeschakeld zijn, is in de maak, maar er is nog geen tijdlijn voor", meldde de XDA-recensent toen op basis van een reactie van het bedrijf. Dat was in mei van vorig jaar en het probleem doet zich nog steeds voor.

De Redditgebruiker claimt dat TP-Links klantenservice tegen hem of haar zei dat de 80.000+ dagelijkse verzoeken ervoor dienden om de abonnementsstatus van de gebruiker te controleren. Dat lijkt niet logisch, aangezien de hoeveelheid verkeer naar het Avira-domein volgens de Redditgebruiker toeneemt wanneer het algemene internetverkeer toeneemt en er geen reden is om 80.000 keer op een dag te controleren of de user een abonnement heeft. TP-Link heeft nog niet verder gereageerd.

Als TP-Link de functie niet uitschakelt, zou het blokkeren van het domein in bijvoorbeeld een Pi-Hole nog een optie zijn, maar dat leidt weer tot een ander probleem. De Redditor meldt dat de routers het bij een blokkade constant blijven proberen, met torenhoog cpu-gebruik op de router als gevolg. Dat betekent verslechterde netwerkprestaties en hoger energieverbruik. Een poging tot de server spoofen strandde ook.

Hoewel Avira de gegevens inderdaad voor malwaredetectie kan gebruiken en de routereigenaar daarmee kan helpen, kan de data theoretisch ook gebruikt worden om advertentieprofielen op te stellen. Adverteerders zijn bereid om te betalen voor informatie die hun helpt om beter gerichte advertenties op te stellen.

De routers waarbij dit gedrag is waargenomen, zijn de Archer AX55 uit 2021 en de Deco X68 uit 2022. Volgens TP-Link zelf is de HomeShield-dienst verder te vinden op vier andere modellen: de Deco X90, Deco X55, Archer AX90 en de Archer AX73. De Deco's zijn mesh-sets en de Archers zijn losse routers.

Avira biedt ook een antiviruspakket. Die bevat onder andere een optionele cryptominer, zo bleek eerder dit jaar. Zusterbedrijf NortonLifeLock biedt dat ook in zijn antivirus.

Door Mark Hendrikman

Redacteur

13-03-2022 • 11:47

175

Submitter: xfj

Lees meer

Reacties (175)

175
172
74
3
0
85
Wijzig sortering
Ik was een tijdje terug nieuwe routers aan het overwegen. Wat mij opvalt is dat echt iedere fabrikant tegenwoordig aan de cloud vast hangt of een of andere "smart" dienst naar je hoofd slingert.

TP Link heeft het voor zover ik kon zien inmiddels zo voor elkaar dat je een cloud account moet hebben om überhaupt je router in te kunnen stellen. EDIT: dit klopt dus niet, je kan stoppen met me corrigeren :)

Ik ben er geen fan van en ik blijf nog even bij mijn Synology RT-1900ac routers, dan maar geen mesh en Wi-Fi 6 en andere "moderne" features.

[Reactie gewijzigd door NanoSector op 23 juli 2024 00:15]

Genoeg te krijgen als je maar geen consumentenspul gebruikt. Als het een router zonder wifi moet zijn dan is opnsense een goed alternatief. Gebruik daarbij dan een los accesspoint en je bent weer in control van wat er op je netwerk gebeurt.
Wat in mijn geval niet helpt is dat mijn ouders nogal picky zijn wat betreft het design van zo'n apparaat. ("Nee die komt niet bovenop het televisiekastje, wat een lomp ding, het lijkt net op een spin joh!", maar ondertussen klagen dat de ontvangst niet super is omdat hij er dan in moet staan :+ )

Wat dat betreft lijken mij de producten van Ubiquity wel wat, maar ik ben geen fan van die vendor lock-in. Bovendien hoeft het voor mij allemaal niet zo fancy en met elkaar verbonden te zijn, als het maar gewoon werkt. IMO mag Apple weer AirPorts gaan maken. Simpel in gebruik, werken goed, weinig aan te slopen, geen gezeik.

De alternatieve besturingssystemen zoals je noemt heb ik ook zitten overwegen maar dan wordt het weer de vraag welke hardware je kiest en hoe stabiel/gebruiksvriendelijk het allemaal is als je met aftermarket firmware gaat liggen klooien etc etc etc.
Ik weet wel wat van netwerken af en ik durf zelf dingen te hosten, maar de interface van bijvoorbeeld RouterOS gaat me dan te ver.

Ik vind het dan ook jammer om steeds deze dingen over TP-Link te lezen, want als je de reviews leest dan komen ze eigenlijk altijd goed uit de test wat betreft gebruiksgemak, en kwa design ziet het er ook prima uit in tegenstelling tot die "gaming RGB 20 antenne" monsters van bijvoorbeeld ASUS.
Bovendien hoeft het voor mij allemaal niet zo fancy en met elkaar verbonden te zijn, als het maar gewoon werkt. IMO mag Apple weer AirPorts gaan maken. Simpel in gebruik, werken goed, weinig aan te slopen, geen gezeik.
Een Apple Airport was fancy en "met elkaar verbonden", en is in feite een milde vendorlock...
Btw, Ubiquity is opgericht door een Apple medewerker, het had een Apple product kunnen zijn..
Het enige wat bij AirPorts een vendor lock was en wat de apparaten voor zover ik weet “koppelde” aldus toonde dat ze verwant waren is de software die nodig is om ze te configureren.

Wat ik bij anderen zie met Ubiquity is dat ze iets aanpassen op hun management apparaat en dat dit vervolgens doorgevoerd wordt naar alles wat eraan verbonden is. Daar zit ik niet op te wachten al lijkt me dat ook een plek hebben.

Ik heb beide platformen nooit zelf gehad, dus wellicht zit ik er naast en is AirPort ook een enorme clusterfuck aan koppelingen en dergelijke. Maar uit screenshots kan ik opmaken dat AirPort weinig instelmogelijkheden had en het simpel probeerde te houden, dat zie ik eigenlijk bijna nergens in terug en zou ik wel graag willen zien. TP-Link is een van die platformen die dat naar mijn idee wel heeft.
Ik heb ervaring met zowel Airports als Ubiquity gear en herken niets van wat je zegt. Het hele "het werkt gewoon" gaat imho niet helemaal op voor de Airports. Ik heb veel problemen gehad met de configuratie van meerdere Airports in 1 WiFi network en ondanks dat het beter werkte dan de router die ik hiervoor had moest ik toch om de zoveel tijd een van de Airports rebooten omdat er weer eens 1 oranje stond te knipperen. Uiteindelijk had mijn centrale Airport Extreme zelfs kuren waardoor verkeer soms gewoon niet gerouteerd werd. En ga maar eens een Apple Airport troubleshooten, dan kan je 'm opnieuw flashen, maar dat is het dan ook. Er zat ook geen garantie meer op dus die kon ik gewoon weggooien.

Een Ubiquity Dream Router is goedkoop, ziet er mooi uit voor in de woonkamer, werkt direct uit de doos en je hebt geen extra randapparatuur nodig. (alleen een browser voor de initiële config) Dit ding is imho veel beter dan een Apple Airport om meerdere redenen. Ik snap alleen niet wat je bedoelt met "alles wat eraan verbonden is". Ik heb alleen een UDM pro en kan niets verzinnen wat er ongevraagd aan instellingen doorgevoerd wordt aan randapparatuur. Ook de FW updates kan je op manual zetten, mocht je geen automatic updates willen. En wat bedoel je met vendor lock? Dat je alleen Ubiquity hardware managen in Unify lijkt me niet meer dan logisch, da's voor Apple niet anders.
Jouw verhaal over problemen met AirPorts hoor ik dan verder weer weinig tot niks over terug ;) Gevalletje your mileage may vary denk ik dan. Problemen met Ubiquity spul trouwens ook niet.

Ik vind een Dream Machine allereerst niet goedkoop, 300 euro voor een router is een fors bedrag. Dit is dan ook het enige apparaat van ze wat geen extra controller node of PoE adapter of wat dan ook nodig heeft zover ik weet. Ik zou graag een keer een volledig Ubiquity/Unify netwerk willen proberen maar dan ben ik richting de 1000 euro kwijt en dat kan ik me simpelweg niet veroorloven (en vind ik het ook niet waard als ik heel eerlijk ben).
Ik snap alleen niet wat je bedoelt met "alles wat eraan verbonden is".
Wat ik vaak (als voordeel, zelfs) hoor is dat wanneer je in de management interface iets aanpast dat dit op het hele netwerk wordt doorgevoerd; het werd hiervoor ergens al Software Defined Network genoemd. Dit wordt als een plus gezien, maar mij lijkt het juist onhandig aangezien ik op het moment van schrijven twee Synology routers/APs heb die ik onafhankelijk van elkaar wil kunnen instellen, aangezien ze verschillende doeleinden hebben. Dan wil ik geen twee controller nodes hebben draaien naast twee sets aan Ubiquity apparatuur, of twee Dream Machines à 300 euro per stuk die dan onafhankelijk werken als ik eigenlijk alleen een access point nodig heb.
Nu hoor ik in deze thread ook dat je met groepen kan werken en als dat zo is kan het probleem opgelost zijn, maar dit is hoever mijn kennis over Ubiquity apparaten reikt. Maar dan moet ik alsnog moeilijk gaan doen om een feature te ontwijken die ik eigenlijk helemaal niet wil.
En wat bedoel je met vendor lock?
Ik koop een Ubiquity access point. Dan moet ik nog een controller node hebben specifiek met de software van ze, of zo'n los apparaatje (Cloud Key is dat volgens mij? ik heb een hekel aan dit soort vage benamingen), want ik kan de access point niet op zichzelf configureren. Van wat ik las moet je ook een van hun PoE injectors of een switch met PoE van ze hebben want een generieke gaat niet werken.

Misschien snap ik het systeem gewoon niet en moet ik het een keer geprobeerd hebben, maar zoals gezegd vind ik de apparatuur te duur om gewoon "even te proberen", en ik ben wat betreft netwerkapparatuur fan van simpele hardware met simpele software. Minder features = meer beter in mijn optiek. Op mijn Synology apparatuur draai ik ook geen extra pakketten, gewoon standaard SRM met grotendeels de instellingen op autopiloot.

Zoals ik eerder al zei vind ik TP-Link dan ook heel interessante spullen hebben, maar dit soort dingen zijn daarbij hele grote rode vlaggen.

EDIT: Ik heb de Dream Router gevonden, ik dacht dat je een typfout had gemaakt. Die ziet er interessant uit, maar ik heb nu steeds meer vraagtekens; waarom is een "domme" AP van ze dezelfde prijs tot 2x zo duur als dit all-in-one apparaat? Heb ik hier een losse controller bij nodig, de website rept alleen over "UniFi OS integration", wat mij suggereert dat dit een integratie is op een ander product? Wat houdt UniFi OS in en waar draait het op? De website neemt me bij "learn more" naar de Dream Machine Pro toe, heb ik die nodig voor het configureren van die Router?

[Reactie gewijzigd door NanoSector op 23 juli 2024 00:15]

Ja, sorry man. Ik denk dat je er inderdaad eens beter naar moet kijken. Ik gaf namelijk de Dream Router als voorbeeld, die kost 82,- euro in de Ubiquity store. (momenteel uitverkocht) Deze is vergelijkbaar met de UDM pro met WiFi6, zonder HD slot maar wel met microSD slot, 2x PoE en (als ik het goed heb) 3gbs DPI. De Dream Machine die jij noemt is inderdaad erg duur maar ze hebben tegenwoordig gewoon goedkope instap modellen. Hetzelfde voor die camera's, daar kan je je helemaal arm aan kopen, maar een G3 Instant camera kost dan weer 25 euro (ex btw). En dat is mijn punt, met een beetje creatief shoppen is het helemaal niet zo duur. En gezien de functionaliteiten vind ik zelfs de Dream Machine een goede prijs/kwaliteit verhouding hebben.

Als je een beetje door de naamgeving heen kan kijken zit het gewoon erg goed in elkaar. Ik snap nog steeds niet wat jouw probleem met SDN is, want als je een AIO koopt heb je daar niet eens last van. En dan nog, als je hardware wil scheiden op een netwerk kan je toch gewoon VLAN's gebruiken? Ik heb ook gewoon meerdere servers, een DiskStation en nog 2 Apple Airport's (voor airplay) draaien binnen mijn Ubiquiti netwerk en zie ook totaal geen beperkingen in het gebruik hiervan.

Maar ik proef ook wat persoonlijke voorkeur in je verhaal. TP-link en Ubiquiti kan je ook niet echt vergelijken vind ik. TP-link is echt consumer hardware en Ubiquiti Prosumer of professioneel. Ik heb TP-link afgezworen toen ze na een firmware upgrade functionaliteit verwijderd hadden van mijn hardware en ik support moest mailen voor een custom ROM om het weer terug te krijgen. Dit nieuws bevestigt alleen maar mijn beslissing. Goedkoop is toch nog steeds vaak duurkoop.
Ja, sorry man. Ik denk dat je er inderdaad eens beter naar moet kijken. Ik gaf namelijk de Dream Router als voorbeeld, die kost 82,- euro in de Ubiquity store. (momenteel uitverkocht) Deze is vergelijkbaar met de UDM pro met WiFi6, zonder HD slot maar wel met microSD slot, 2x PoE en (als ik het goed heb) 3gbs DPI.
Dit is niet waar! Ik had aanvankelijk ook die indruk, maar de UDR heeft een hele andere SoC dan de UDMB, die heeft zonder IDS/IPS niet eens de performance voor gigabit througput! Zie bijvoorbeeld deze reactie.
Ja verdomd, dat heb ik idd verkeerd begrepen dan. Maar voor deze prijs is dit nog steeds een prima instapmodel in de Unify wereld en dat was mijn punt hier.
Dat is zeker waar :) En als je een uplink hebt van een paar honderd mbit/s zal die UDR ook perfect volstaan. Zelfde als die Protect Instant camera. Voor drie tientjes een hele leuke instapper.

Let wel: het kan wat verslavend werken. Voor je het weet heb je een hele patchkast gevuld met UniFi apparatuur.
Haha, dat klopt. Ik betrap mezelf er op dat ik soms "gewoon" ff op de Ubiquiti store kijk om te zien of er nog EA producten op voorraad zijn.
Je hebt gelijk, ik dacht dat je in eerste instantie de UDM bedoelde en een typfout maakte met Router. De Router lijkt inderdaad een heel interessante koop. Even de reviews van de UDR afwachten en dan overweeg ik hem wel. Mijn punt van veel geld ging dan ook uit van een setup met een UDM en dan misschien een paar switches, maar met een UDR scheelt dat alweer een paar honderd euro.

Wat betreft SDN, ik heb er niet zozeer een echt probleem mee, het is meer dat ik de voorkeur heb om mijn apparaten afzonderlijk te configureren en niet in één beheeromgeving te hebben. Ik zou vast uit de voeten kunnen met het systeem van Unify maar ik ben niet bekend met het principe en ik vind het een onnodige extra waarbij ik verwacht dat het me in de weg gaat zitten. Misschien probeer ik het ooit en denk ik fuck wat heb ik gemist in mijn leven :+ , dat is het andere uiterste.

Het stukje voorkeur, ik heb niet persé een voorkeur voor een bepaald merk. Ik vind TP-Link spullen alleen aantrekkelijk vanwege het gebruiksgemak wat telkens uit de reviews blijkt. Ik ben blij geweest met ASUS routers, ik ben nu blij met mijn Synology routers. TP-Link is inderdaad redelijk budget in veel opzichten, daar geef ik je gelijk in, en misschien onderschat ik dan ook hoe budget het is. De kwaliteit van de firmware is in ieder geval niet best zoals je zelf al aangeeft en daar doet Ubiquity het blijkbaar dan ook een stuk beter.
Ik wil je zeker niet vertellen wat je moet doen hoor. :) Toen ik op zoek was naar een een nieuwe betrouwbare router was Ubiquiti ook niet mijn eerste keus. Ik keek eerst naar mesh access points van verschillende merken, maar mijn collega (netwerk engineer) kon me vertellen dat de access points van Ubiquiti erg goed waren en ik was vooral op zoek naar snelle en betrouwbare Wifi. Na het lezen van reviews ben ik gezwicht om alles met Ubiquiti te doen. Ik kon die kleine 500 euro voor een UDM pro, access point en camera prima verantwoorden thuis aangezien mijn vrouw en ik allebei thuis werken, maar ik werd alsnog aangenaam verrast door de kwaliteit van zowel de hardware als de software. Vandaar dat ik toch ff een lans wou breken in deze discussie. Maar uiteindelijk moet je zelf kiezen, Want er zijn natuurlijk ook genoeg andere merken met prima oplossingen. :)
TP-link en Ubiquiti kan je ook niet echt vergelijken vind ik. TP-link is echt consumer hardware en Ubiquiti Prosumer of professioneel.
Dat ligt er aan welke producten van TP-link je vergelijkt met Ubiquity. Je moet de Omada-apparatuur hebben voor een goede/eerlijke vergelijking; deze zijn op prosumers/pros gericht. Heb sinds kort mijn oude trouwe Asus RT-AC68U's door TP-link Omada vervangen en dat werkt in het algemeen prima.
het grote voordeel bij de meeste tplink meuk (het is echt wel goedkope troep), is dat er vrij aardige support is voor openwrt ... het kost dan weliswaar enig uitzoekwerk om zeker te weten dat er een build beschikbaar is voor precies het toestel dat jij wilt kopen (en met heel veel pech zul je misschien een keer een routerje moeten terugsturen omdat jij een net die ene revisie hebt ontvangen die níét lijkt te werken, maar voor het overige is openwrt echt een zegen voor dit soort spul, verwacht daarbij vooral dat bijna alles wel mogelijk is maar lang niet alles zo netjes glanst als bij een af-fabriek-oplossing - dat het opzetten van een mesh net iets meer werk (en knowhow) kost maar dat het wél zonder cloud werkt en dat er regematig beveiligingspatches beschikbaar komen. - in dat op zicht kun je van vrij brakke routertjes ineens heul degelijk spul maken door simpelweg de software te vervangen.
Dat klinkt heel interessant, ik ga hier eens wat meer onderzoek naar doen. Dank!

Puur uit interesse, je noemt TP-Link goedkope troep, ik neem aan dat je dan ook op de hardware doelt, maar waar moet ik in dat opzichte op letten bij ze?
Het enige dat bij mij wel werk is die TP Link "troep". Dus ik ben blij met die troep.
voor zover ik weet is juist tp-link nogal eens problematisch icm openwrt want broadcom wifi chip. is closed source dus drivers ervoor schrijven is schier onmogelijk. wat je schrijft klopt dus niet in het algemeen. het is voordat je een router koopt een voornemens bent openwrt of ddwrt erop te zetten raadzaam om op de respectievelijke websites te checken of er compabiliteit is. bij de tp-link archer c5 gaat die vlieger bijvoorbeeld niet op.
... in dat op zicht kun je van vrij brakke routertjes ineens heul degelijk spul maken door simpelweg de software te vervangen.
Dus eigenlijk roep jij tp-link op om nog meer van dit soort onzin features te integreren in hun routers? Want voor al die features hebben ze meer rekenkracht en meer memory nodig en dan kan openWRT die voor zinnige zaken inzetten? Brilliante denkwijze
Maar om tp-link nu heul degelijk spul te gaan noemen. Daarvoor heb ik er tot nu toe te veel kapot zien gaan
Klopt helemaal! Ikzelf werk voornamelijk met DD-WRT firmware, en het flashen van de firmware is in het geval van DD-WRT helemaal niet zo ingewikkeld. De howto's zijn prima te volgen en is redelijk makkelijk uit te voeren. En je krijgt er inderdaad een betere router voor terug dan toen je 'm kocht met de originele firmware.

Ik heb trouwens het idee dat het bij OpenWRT iets ingewikkelder is om te installeren dan DD-WRT, maar dat weet ik niet uit ervaring (zeg ik er eerlijk bij). Ik heb nog nooit OpenWRT gebruikt, juist omdat ik zo tevreden ben met DD-WRT. In zowel het gemak van het installeren als het gebruik ervan.
Ik koop een Ubiquity access point. Dan moet ik nog een controller node hebben specifiek met de software van ze, of zo'n los apparaatje (Cloud Key is dat volgens mij? ik heb een hekel aan dit soort vage benamingen), want ik kan de access point niet op zichzelf configureren.
Met UniFi APs heb je een controller nodig, maar dat hoeft zeker geen stukje hardware te zijn. Ik heb zelf de controller in een VM draaien, maar die controller hoeft niet 24/7 bereikbaar te zijn. Sterker nog, je zou de controller op je PC kunnen installeren voor het instellen en daarna weer verwijderen.

Echter: in mijn ogen is er dan geen reden meer om voor UniFi te kiezen, je doet dan SDN teniet en maakt er in feite een dom AP van.
Zoals ik eerder al zei vind ik TP-Link dan ook heel interessante spullen hebben, maar dit soort dingen zijn daarbij hele grote rode vlaggen.
Helemaal eens! De 55 euro kostende Archer C7 is, in combinatie met OpenWRT, een hele goede router. Extra functionaliteit kun je toevoegen door middel van plugins/packages.

En op die manier heb je ook niet die red flags ;)
Oké, dus de controller is in dat opzichte de AirPort Utility van UniFi als ik je zo goed begrijp. Ik vind die website van ze enorm onduidelijk. Waar komt UniFi OS dan bij kijken (is dat die controller tegenwoordig?) en welke apparaten hebben dit vs integreren hierop? Als ik meer informatie daarover zoek kom ik op de €380 Dream Machine Pro uit, lijkt me niet dat iedereen met een UniFi netwerk zo'n ding in huis heeft.

OpenWRT op zo'n TP-Link lijkt me ook erg interessant, maar ik hoor gemixte verhalen over de stabiliteit en gebruiksvriendelijkheid hiervan. Hoe ervaar je dit (al neem ik uit de toon van je bericht aan dat dit geen probleem is voor je)?
OpenWRT op zo'n TP-Link lijkt me ook erg interessant, maar ik hoor gemixte verhalen over de stabiliteit en gebruiksvriendelijkheid hiervan. Hoe ervaar je dit (al neem ik uit de toon van je bericht aan dat dit geen probleem is voor je)?
Op Archer C7 hardware heb ik er geen problemen mee. Ik heb het lang geleden zelf gebruikt, maar gebruik zelf een volledig custom OpenBSD router/firewall/gateway. Ik heb OpenWRT wel op verschillende locaties draaien, bij vrienden/familie; die uplinks monitor ik door middel van Smokeping. De stabiliteit is helemaal top.

Wat betreft de gebruiksvriendelijkheid; het is misschien niet zo gebruiksvriendelijk als die moderne Mesh AP's die alles met een wizard automatisch configureren, maar ik zou het zeker niet ongebruiksvriendelijk noemen.

Wel goed om te weten: WiFi staat op OpenWRT standaard uit. Dus als je via WiFi een moeilijk bereikbare router zou flashen schiet je jezelf wel in de voet :+ Maar goed, kabeltje erin en opgelost. Bovendien is dat voor iets kritisch als firmware flashen aan te raden.
Dus als je via WiFi een moeilijk bereikbare router zou flashen schiet je jezelf wel in de voet :+ Maar goed, kabeltje erin en opgelost. Bovendien is dat voor iets kritisch als firmware flashen aan te raden.
Doet me denken aan de allereerste keer dat ik mijn net aangeschafte router ging flashen (héél lang geleden alweer). Dat deed ik, zonder erbij na te denken, via WiFi. Slecht idee, want het toestel was meteen gebrickt omdat 'ie halverwege de verbinding verloor (dûh!). Godzijdank deden ze toentertijd bij Syslink niet zo moeilijk, en ik kreeg een nieuwe router. Sindsdien is ook standaard mijn allereerste tip aan mensen die hun router willen flashen: ALTIJD bekabeld. :*)

[Reactie gewijzigd door Qalo op 23 juli 2024 00:15]

Hier thuis alweer zo'n 5 jaar Ubiquiti AP PRO's hangen. De controller is een VM die meestal wel aan staat maar vaak ook niet. (De mijne draait onder FreeBSD, is gewoon een port/package voor beschikbaar) Wil je captive portal via Unifi voor gasten, dan moet je de controller wel netjes up houden. Captive portal heb ik niet nodig dus ook nooit geprobeerd verder.

Voor de PoE heb ik een Cisco SG300-28p draaien, gewoon vrij standaard MKB-spul in een 19" bracket in de meterkast samen met een patch panel voor de CAT6 door het hele huis. De AP's zijn gewoon generiek PoE-compatible.
Wat ik vaak (als voordeel, zelfs) hoor is dat wanneer je in de management interface iets aanpast dat dit op het hele netwerk wordt doorgevoerd; het werd hiervoor ergens al Software Defined Network genoemd. Dit wordt als een plus gezien, maar mij lijkt het juist onhandig aangezien ik op het moment van schrijven twee Synology routers/APs heb die ik onafhankelijk van elkaar wil kunnen instellen
Je kunt verschillende AP's prima verschillende instellingen meegeven, met één en dezelfde beheertool.
Het is niet zo dat je bijvoorbeeld een nieuw SSID maakt en deze verplicht naar al je AP's gepushed wordt.
Ik koop een Ubiquity access point. Dan moet ik nog een controller node hebben specifiek met de software van ze, of zo'n los apparaatje want ik kan de access point niet op zichzelf configureren. Van wat ik las moet je ook een van hun PoE injectors of een switch met PoE van ze hebben want een generieke gaat niet werken.
Je hebt een controller nodig om het spul in te richten, in de vorm van een stukje software wat je *ergens* op draait, dat hoeft niet eens op hun eigen hardware. Die is gewoon te downloaden op hun site. Voor zo ongeveer elk OS.
Je hoeft het zelfs niet continu te draaien, je kunt een ap 'schieten' met de tool en deze ergens ophangen zonder dat je die tool daarvoor draaiende moet houden.
En PoE is gewoon PoE, dat je een Netgear switch niet kunt beheren met de Ubi tool lijkt me duidelijk, maar je kunt die switch wel gewoon gebruiken in een netwerk met Ubi apparaten.
Misschien snap ik het systeem gewoon niet en moet ik het een keer geprobeerd hebben.
Aan die indruk kan ik me inderdaad niet onttrekken ;)

[Reactie gewijzigd door Sine op 23 juli 2024 00:15]

Hoi allemaal,
Ook ik heb Apple AirPort Extreme gehad en nu een Ubiquity Dream Machine (non-pro). Ik ben erg tevreden met de UDM op de huidige firmware.
MAAR
Het is echt niet gemakkelijk hem te installeren zonder een cloudservice (er is een Redditpost over), maw je zit eigenlijk vast aan hun could connected diensten.
Ik heb ook AdGuard Home draaien op mijn Synology, en kan zien dat naast de cloud-enablement er ook zeer veel traffic gaat naar Ubiquity. De top blocked domain is Ubiquity.

Dus een PiHole/AdguardHome is zeker aan te raden. Dit zijn mijn top-blocked domains:
1) trace.svc.ui.com
2) app-measurement.com
3) dit.whatsapp.net
4) api.segment.io
5) cdp.cloud.unity3d.com
trace.svc.ui.com
Dat kan je permanent uitschakelen op je UniFi Controller nadat je een gedeelte van die meuk via de webGUI hebt uitgeschakeld ;)

Dat doe je dan via SSH op de volgende manier :

# cat /var/lib/unifi/sites/default/config.properties
config.system_cfg.1=system.analytics.anonymous=disabled

De rechten op de file zijn :

# ls -la /var/lib/unifi/sites/default/
-rw-r--r-- 1 unifi unifi 56 mei 15 2020 config.properties

En dan effe al je apparaten een Forced Provision geven! :Y)
Wat ik bij anderen zie met Ubiquity is dat ze iets aanpassen op hun management apparaat en dat dit vervolgens doorgevoerd wordt naar alles wat eraan verbonden is.
Dat is juist het hele idee achter SDN (Software Defined Network), maar je kunt relatief eenvoudig uitzonderingen maken voor AP's, of AP's in groepen combineren om zo onderscheidt te maken.
Maar uit screenshots kan ik opmaken dat AirPort weinig instelmogelijkheden had en het simpel probeerde te houden, dat zie ik eigenlijk bijna nergens in terug en zou ik wel graag willen zien.
Unifi heeft inderdaad veel instelmogelijkheden, maar veel zijn standaard verborgen, en pas zichtbaar als je "automatisch" naar "handmatig" over zet. Het beste van beide werelden imo.

Vooral met de Unifi en Amplfy producten is Ubiquity in mijn ogen de Apple van (soho-)netwerkapparatuur.
Ik heb een dream machine pro als router in mijn netwerk. Mis het punt over de vendor lock in een beetje.

Toegegeven heb wel camera's van unifi hangen, dus dubbelt de dream machine als nvr.

Maar verder gewoon wifi6 van Aruba en een klein Linux bakje met pihole en home assistant.

Met wat instellingen links en rechts heb ik niet eens een cloud account en log ik dus gewoon lokaal op de box in. De overzichten over gebruik van de verbinding werken dan ook gewoon prima. Voor mij was het vooral handig dat er een kleine switch in zit en daar kon ik in de meterkast mooi alle niet Poe meuk op aansluiten.

De nieuwe versie doet ook Poe, maar dat was me de meerprijs niet waard. Dus gewoon mijn oude kleine Netgear switch voor de wifi en camera's.

Werkt tot nog toe perfect.
Airport had weinig vendor lock-in. Airport Utility misschien.

Voor de rest eigenlijk jammer dat Apple de draadloze router-space heeft verlaten.

Integratie van AP-mogelijkheden met bvb. Apple TV of Homepod zou echt een meerwaarde zijn.

“Mesh netwerk” boden zij al aan voordat het een modewoordje werd.

Ik heb nog een stel Time Capsules uit 2013. Ze werken nog aardig, de ingebouwde harde schijf is alleen echt veel te traag. Het netwerkgedeelte (802.11ac, WiFi 5) doet het nog prima en kan zich nog prima meten met moderne apparatuur.
Een Unifi Nano. Kunnen je ouders zelf een kleurtje voor de skin kiezen en voor de rest werkt dat spul prima. Enkel even de Unifi Cloud Controller downloaden en ergens op je eigen pc/laptop installeren.
Of je flashy openwrt erop. TP-Link spul heeft over het algemeen goede support voor openwrt
Hier in Paraguay (Zuid-AMerika) is het voornamelijk alleen maar TP-Link spul wat je kan kopen. En dan is het vaak ook nog ens geimporteerd uit buurland Brazilie. En dan krijg je versies van de TP-Link apparatuur die niet al te goed door OpenWRT worden ondersteund.

Heb echter wel 2 simpele (en oudere modellen) TP-Link WiFi routers succesvol met OpenWRT kunnen flashen. Wat een wereld van verschil is dat. De software van TP-Link is vaak gebaseerd op een heel oude Linux-kernel (2.2 tot 2.4) en levert in dit deel van het land met brakke spanningsnetten heel veel problemen op.

Na het installeren/flashen van OpenWRT is je Linux kernel heel veel meer bij de tijd. En in mijn geval waren beide WiFi routers veel stabieler en hoeven bijna nooit opnieuw te worden geconfigureerd. Wat wel moet gebeuren met de orginele firmware van TP-Link.

Daar moet ik dan wel bij vermelden dat WiFi routertjes gemakkelijk aan zijn te komen hier. AP's niet. En die zijn ook nog eens hartstikke duur, zelfs voor TP-Link AP apparatuur betaal je je al helemaal scheel. Dus ik configureer de WiFi routers zodanig dat deze zijn gereduceerd tot een simpele AP. Het echte werk word op een PC met OPNSense router geregeld. Alle WiFi routers die in huis en tuin hangen zijn allemaal bedraad aangesloten.

Werkt al jaren betrouwbaarop een terrein van 120 meter bij 60 meter met 4 woonhuizen, een grote schuur, een 'cincho' en een enorme tuin met zwembad. En ja, ik kan een Youtube video starten aan de ene kant van het terrein en de video blijven kijken kijken als ik van de ene naar de andere kant wandel.

Voor mijn doen en laten is dat ruimschoots voldoende. De rest van het netwerk heeft bekabelde desktops en er zijn ook 3 laptops aanwezig. OPNSense regelt het allemaal beter dan whatever andere oplossing die ik tot op heden hier heb uitgeprobeerd. En allemaal op een oude Intel Core Duo bak met maar 2 GByte aan RAM en een 320 GByte HDD die ik toch had liggen. Het ding komt amper uit 'idle'.

[Reactie gewijzigd door GeroldM op 23 juli 2024 00:15]

Het is het nieuwe verdienmodel: alles met abonnementen.

AVM (Fritz) is er nog niet zo van, gelukkig.
Met de vrije modemkeuze heb ik een Fritzbox overwogen als Ziggo klant, maar deze hebben helaas ook alleen maar Puma chips voor hun kabelmodems. Puma 7 heeft dan wel minder last van de bug en al helemaal bij AVM's firmware, deze is helaas nog steeds aanwezig. Voor 300+ euro ga ik dan ook geen concessies doen. Wel ben ik met je eens dat AVM een van de beste opties lijkt in de huidige markt.

Uiteindelijk maar de Ubee UBC1318ZG bij Ziggo zelf aangevraagd want die is gebaseerd op het Broadcom platform en die werkt naast wat missende functionaliteit (NAT hairpinning) prima. Gelukkig kan je hier wel je eigen DNS servers op instellen en dus schrijft mijn AdGuard Home instantie nu mijn domeinnaam binnen het netwerk om naar een lokaal adres, probleem opgelost :)
Ik ga dit jaar zien of ik een mini-itx computertje in elkaar kan zetten met twee 2.5 Gbit poorten, om het te gaan gebruiken als router met opnsense. Het kost dan wel wat meer, maar het is een leuk hobbie projectje en je hebt alles zelf in de hand.
Om die reden heb ik een AliExpress fanless PCtje met een laptop i5 processor er in en 6x 1Gb poorten gekocht. Iets van 250 Euro. pfSense er op loopt echt als een tierelier. Even een leercurve door maar dan kan je ook echt alles instellen wat je maar wil, inclusief een homelab met meerdere VLANs, firewalling, routering enz.

Zopas overgestapt op een nieuwe provider, die leverde een Frtizbox. De monteur heeft hem aangesloten, laptop maakte verbinding en daarna direct kabeltje omgeprikt in mijn router. VLAN instellingen op WAN poort had ik al voorbereid, de huisgenoten hebben nauwelijks gemerkt dat er iets veranderde. Ja, 10x zo snel downloaden, dat dan weer wel ;)
Het nadeel/voordeel van Mikrotik is dat de leercurve van RouterOS
voor de gemiddelde gebruiker echt veel te steil is.
MikroTik is hardcore maar via YouTube kom je een heel eind en prima bezigheid therapie voor ons Tweakers :)
Wij hebben hier ook Mikrotik draaien nu, alles zelf geleerd, een enorme leercurve. Maar wat mij nog het meest irriteert aan Youtube videos over Mikrotik, is dat het óf een synthetische stem is die een document opleest (dan ben ik meteen al weg), of iemand uit India die maar nèt Engels kan.
Erg moeilijk om naar te luisteren, en mateloos irritant.
Deel je mening toch is het de moeite waard om je Tweakers level te verhogen...
Ik weet het. Heb er ook heel wat uurtjes mee verbrand. Omdat het kan, en omdat ik het een verrijking vond. Maar het is zeker niet voor iedereen.
Als die je leercurve eenmaal door bent, kun je er ook wel alles mee doen wat je wilt.
Ik weet het. Met gemak de beste router die ik heb gehad.
AVM ( Fritz )
Mikrotik
Edgerouters ( Ubiquity )

Vrijwel allemaal kale routers, al dan niet met WiFi.
Deze week wordt mijn glasvezel aangesloten, daar komt een Fritz bij.
Even aankijken, maar anders wordt het tzt een Mikrotik RB5009
Ja zag de RB5009 langskomen er komen meerdere uitvoeringen had ik begrepen, even kijken welke dat worden 1x 2.5gbit lan vind ik iedergeval niet toekomst proof.
De RB5009 is echt een hele gave 'low budget' router.
En deze ondersteund vanwege de ARM CPU ook nog ZeroTier!
AVM is Duits. En daar zijn ze heel fel op privacy zaken. Ik heb diverse routers van ze en sommigen hebben wel wat bugs die slecht opgelost worden, maar niet van die rare grappen dat je een cloud service moet afnemen.
Ik heb sinds kort de TP-Link AX55 en juist die gekocht omdat ik geen apps of account nodig heb. Ik heb gewoon via een draad op het IP adres ingelogd en het ingesteld.

Maar dan heb je weer dingen als dit…
Laat ik die nu afgelopen donderdag uit de koopjeshoek van de MediaMarkt gekaapt te hebben, JUIST omdat die DD-WRT ondersteunt. En raadt nu eens met welke router ik nu werk? Inderdaad: die je net noemt! Draait als een speer! Zowel bedraad als draadloos haal ik zonder haperen de maximale snelheid van mijn abbo (300 down, 30 up, met vaak pieken naar boven ook nog). Fantastisch gewoon! :)
Je kan wel zonder cloud account een TP link gebruiken maar bepaalde zaken zijn dan niet meer te gebruiken inderdaad zoals antivirus etc.
Ik heb een TP link maar gebruik die functionaliteiten niet.
wat je zegt klopt niet, ik heb voor mijn ax55 router geen account nodig.
For what it's worth, op mijn ASUS RT-AX58U met Asuswrt-Merlin kan je dat redelijk makkelijk uitschakelen tijdens de setup. Uiteraard verlies je dan wel sommige features* maar het draait volledig lokaal.

*DDNS, Remote Connection (ASUS Router APP、Lyra APP、AiCloud、AiDisk), AiProtection, Traffic analyzer, Apps analyzer, Adaptive QoS, Game Boost and Web history.
For what it's worth, op mijn ASUS RT-AX58U met Asuswrt-Merlin kan je dat redelijk makkelijk uitschakelen tijdens de setup. Uiteraard verlies je dan wel sommige features* maar het draait volledig lokaal.

*DDNS, Remote Connection (ASUS Router APP、Lyra APP、AiCloud、AiDisk), AiProtection, Traffic analyzer, Apps analyzer, Adaptive QoS, Game Boost and Web history.
Hmm.. klinkt nou niet bepaald als features waar je überhaupt echt op zit te wachten.
Lekker uit houden, dus. Kan dat ook met de stock Asus firmware; of is het een Merlin-specifiek dingetje?

[Reactie gewijzigd door R4gnax op 23 juli 2024 00:15]

Ik vermoed dat het ook wel in de stock Firmware zit, maar heb die eigenlijk nooit echt gebruikt en meteen voor de Merlin gegaan.
Ubiquiti (en dan de edge router) + unifi ap's
Of je koopt een router waarvan je voor aankoop hebt gecontroleerd of deze OpenWrt kan draaien.
Voor mij een voorwaarde om een router te kopen. Ondersteunt zo'n router geen OpenWRT of DD-WRT (laatstgenoemde gebruik ik hier), dan heb ik géén interesse (al krijg ik 'm gratis mee). Ik check dat ook altijd vooraf. Of... het moet op de doos al staan, zoals bij mijn aankoop van afgelopen donderdag bij de MediaMarkt, waar ik de Linksys WRT3200ACM heb gekocht. "Upgradable with OpenWRT of DD-WRT" stond op de doos. Alleen om die reden al wilde ik 'm hebben. ;)
Mikrotik doet dit ook niet. Maar is wel een niveautje omhoog van klik&klaar.
het is vooral marketing voor de mensen die geen verstand hebben. was eergisteren nog bij een klant die een rax40 had gekocht voor zn 16mbps verbinding die alleen maar tvs, chromecasts, iphones en oude laptops gebruikt.
Zelfde voor smart weegschalen. Alle apps lijken een account nodig te achten
Dit is inderdaad vervelend, de reden is volgens mij omdat ze uiteindelijk toe willen naar 'as a service' abonnementen.

Zelfs Unifi die zeer home user vriendelijk was begint dit nu te doen, de nieuwste spullen van hen kan je ook niet meer activeren zonder cloud account.
Steeds meer apparatuur vereist een account voor een goede w,erking. Ik vraag me af: waarom? Ik heb een TP-Link Deco m5 set. Twijfelde wel, maar een bewuste keuze vanwege de hoge prijs van Ubiquiti. Wat mij wel stoort is dat ik een app met account moet hebben om de router in te kunnen stellen. Ik wil dit gewoon via een webinterface doen.
Synology ondersteunt met hun nieuwe routers ook mesh netwerken
Je kan zelfs gaan voor een hybride bekabeld en draadloos mesh netwerk
En de nieuwe AX6600 die binnenkort uitkomt komt ook met WiFi 6 en 2.5Gbps ethernet

Persoonlijk zou daar mijn voorkeur echt naar uitgaan
Zit toevallig net te overwegen om de Asus RT-AC87U te vervangen sinds 'ie EOL is. Zat te twijfelen tussen meerdere WiFi6 modellen maar de lijst is nu in ieder geval een stuk korter zonder TPlink. Nu nog kiezen tussen gemak en een enkele AIO asus router of Ubiquiti...
Hulde voor Ubiquiti
Wat ben je met een wifi ap die >1500Mbps kan als er maar 1 netwerkpoort opzit die max 1000Mbps aankan? Ja goed kijken, ik was ook van plan om op eht werk over te gaan naar wifi 6 maar ie Ubiquiti's kunnen gaan wifi 6 outbound snelheden aan.
Je kijkt nu wel heel erg naar de theoretische speeds die geen een AP haalt. Met die poorten heb je meer als genoeg. Wifi 6 is meer voor drukte en latency voordelen.
Dat is natuurlijk alleen de access point, niet een all in one router, switch en AP zoals de meeste apparaten

[Reactie gewijzigd door DamirB op 23 juli 2024 00:15]

Snel data uitwisseling tussen twee WiFi devices is bijvoorbeeld een usecase.
Hoor ik vaak, vandaar de twijfel ook maar het lijkt een beetje gedoe. Los van de AP heb je dan ook nog een router én switch nodig. Dan lopen de kosten opeens op en is het lastig om dat te kiezen of het niet gewoon makkelijker is een asus router te kopen, aansluiten en klaar.
Je kunt gewoon een AP kopen en die aansluiten op je router van de provider. Instellen met de app op je telefoon als je geen aparte controller wilt opzetten en klaar. Op de providerbox Wifi uitzetten en puur laten routen en dhcp.

[Reactie gewijzigd door Clevergyno op 23 juli 2024 00:15]

Ik heb geen router van de provider, dus dat is wat lastig
Dus.. je hebt geen internetverbinding?
Ik heb een glasvezel modem van de provider, geen router. Is egenlijk niet eens een modem, zet gewoon het glasvezelkabeltje om in Ethernet. Meer niet. Daarom is de prijs zou laag aldus de provider (39p/m voor 1gbit)

[Reactie gewijzigd door DamirB op 23 juli 2024 00:15]

Ik weet al welke provider je hebt. Ik gebruik om die reden zelf de Edgerouter 12(P)
Die kan de snelheden tenminste zeer goed verwerken naar de WAN kant.
en je hebt ook nog de routers van Fritz, zeker het overwegen waard, gewoon degelijk Duits spul.
Of je zet OpenWrt op je Asus.
Broadcom, dus geen wifi.
Kan niet meer, ook EoL. Zit een aparte chipset in
Binnenkort komt Synology met de AX6600
Die ziet er ook heel goed uit
Zeker software lijkt beduidend beter dan die van alle andere routers
Er zitten 86.400 seconden in een dag. 80.000+ verzoeken is dus ca. 1 verzoek per sec.
Zo’n gemiddelde zegt natuurlijk niks. Als je bekijkt hoeveel subdomeinen en 3rd-party cookies sommige sites gebruiken zit je snel aan die 80.000.
Windows heeft een dns cache, een beetje router ook. Er is geen logische reden om 80k keer per dag een verzoek te doen voor dns.

Klinkt eerder alsof de webactiviteit gelogt wordt.
Dat logging een mogelijke reden is sluit ik ook niet uit (al dan niet van de bekende tracking bedrijven). Maar simpel zeggen dat 80.0000 daar bewijs voor is, slaat nergens op.

En ik meen zelfs te herinneren dat bijv. chrome een tijdje zelfs de dns cache negeerde. Daarnaast is het natuurlijk niet 1 apparaat dat dns queries genereert, voor een gezin van 4 zit je al snel op een stuk of 10 apparaten.
Als je dan bedenkt dat een dns-request een time-to-live heeft waarmee netjes wordt aangegeven hoe lang de dns aanvraag kan worden bewaard zodat ze niet opnieuw hoeft opgehaald te worden. Reële waarden van de ttl is ergens tussen een half uur en een paar dagen. Daarmee zie ik deze 80.000+ keer als een serieuze bug. :+

Nu nog iemand die misbruik kan maken van deze feature door de dns-antwoorden dusdanig aan te passen dat er andere zaken over hoop gaan. }>
Is openwrt een beetje te flashen op die dingen? Heb nog stel liggen en wilde net wifi netwerk upgraden.. }:O
Die wordt niet genoemd in het artikel, de AX versies zie ik er ook niet bij staan.
Nee, ik heb een beetje het idee dat openwrt/ddwrt etc een langzame dood sterven wegens gebrek aan ondersteuning voor Wifi 6(E) routers.
Hoe moeilijk kan het voor ze zijn om een kleine firmware update uit te rollen, waarbij IF homeshield not enabled THEN don't send dnsdata...
Hoe moeilijk kan het zijn om iets uit te schakelen waar ze waarschijnlijk voor betaald krijgen? Hoe moeilijk kan het zijn om werk te doen wat ze werkelijk helemaal niets oplevert?

Het antwoord wat TP-Link hier geeft is absoluut abominabel. Waarschijnlijk een overtreding van de AVG dus wat mij betreft mogen ze aangeklaagd worden. Op z'n minst zouden deze apparaten onmiddelijk op de zwarte lijst moeten komen.
Waarschijnlijk een overtreding van de AVG dus wat mij betreft mogen ze aangeklaagd worden.
Dat 'waarschijnlijk' kun je gerust weglaten.
Dit is gewoon een overtreding.

Of de verwerking van deze gegevens nu ergens voor benodigd is of niet; en ongeacht de grondslag die er voor verwerking gebruikt wordt, ben je als verwerkingsverantwoordelijke verplicht te melden aan de betrokkene welke gegevens er verwerkt worden; voor welk doel; voor hoe lang; en met welke derde partijen - incl. onderaangenomen verwerkers - deze gedeeld worden.

Als gebruik van de dienst uitgezet is; zou je mogen verwachten dat de communicatie van gegevens met Avira ook op houdt. Dat is kennelijk niet het geval, en de informatie die TP-Link de gebruiker biedt, laat dit onduidelijk. Alleen al daarom is TP-Link in overtreding.

Aangezien dit al sinds vorig jaar mei bekend was; kan TP-Link zich ook niet beroepen op het feit dat het een software-technische fout is waar ze geen weet van hadden. Dit verdient gewoon glashard een maximale boete, want het is willens-en-wetens weigeren te handelen.

[Reactie gewijzigd door R4gnax op 23 juli 2024 00:15]

Geen tp-link meer voor mij. Ik geloof het niet dat het was een fout. En het antwoord van tp-link bewijst dat - het was intentioneel gedaan
Zo simpel is het gewoon, maar ze willen het dus niet doen. Ze laten het gewoon zitten in de hoop dat het stof binnenkort weer is gaan liggen en niemand er voorlopig niet meer naar kraait, gezien het vorig jaar mei dus al bekend was.
Bijna een jaar en nog geen fix. Dat is gewoon onwil. Het wordt echt tijd dat consumenten de winkelier massaal in gebreken stellen, en de koop ontbinden voor dit soort dingen. Lullig voor de winkel, maar wel het enige mechanisme dat echt werkt.
Waarschijnlijk al snel EOL dus verwacht niet teveel.
Behalve dan dat het in volgende modellen ook perongeluk niet uit te zetten is.
Per ongeluk, he ;) Who are you kidding ;)
Ik ben blij dat ik geen TP Link routers heb! Alleen een ethernet switch en een "domme" powerline.

En mooi dat Google bij dit niet zo positieve item een TP Link reclame heeft gezocht...

[Reactie gewijzigd door Gadget Freak op 23 juli 2024 00:15]

En toch maakt TP-link best goede spullen, qua hardware. Ik heb hier nog een stel access points van ze en die presteren beter en hebben snellere hardware ingebouwd dan ubiquiti spullen die het dubbele kosten. Ja, er is minder in te stellen, maar dat zijn instellingen waar ik persoonlijk geen behoefte aan heb. Jammer dat hun software soms rare dingen heeft zoals dit.
En toch maakt TP-link best goede spullen, qua hardware.
Een produkt kan technisch nog zo goed zijn, als je dit soort trucs uithaalt en privacy-gevoelige data doorspeelt naar derde partijen, zonder de consument de mogelijkheid te geven dit uit te schakelen, of zelfs de consument maar te informeren dat je dit doet, ben je in mijn optiek van zeer dubieuze kwaliteit als leverancier.

Prima dat je met Avira wil samenwerken, maar maak het dan wel opt-in en niet opt-out, of no-out, zoals hier. En doe het zéker niet stiekem zonder je gebruikers te informeren.

Ik weet iig zeker dat ik TP-Link niet meer ga overwegen bij de aanschaf van dergelijke apparatuur. Als je dit soort dingen uithaalt, kom je bij mij iig niet meer binnen in mijn netwerk.

[Reactie gewijzigd door wildhagen op 23 juli 2024 00:15]

Dat ze informatie doorspelen aan derde partijen is inderdaad jammer, maar dat betekent niet dat hun goed presterende hardware dat ineens nooit is geweest en vanaf nu dubieus kwaliteit is. Goed presterende hardware met een kanttekening dat de software iets verdachts doet, is opzich nog steeds goede hardware.

Waar ik me persoonlijk aan irriteer met TP-Link Deco is de slechte update beleid. Onze Deco P9 draait op 2020 software.

[Reactie gewijzigd door RCFProd op 23 juli 2024 00:15]

Het update beleid is inderdaad niet het sterkste punt van TP-Link, die vooral concurreert op prijs. Zo'n tien jaar geleden was dat al zo bij de range extenders die voor een paar tientjes werden aangeboden of gratis werden weggegeven door isp's. Voordat ik naar een driedelig Deco M5 mesh setje ben overgestapt, heb ik er echter jaren probleemloos gebruik van gemaakt. Die M5 is in augustus vorig voor het laatst geüpdatet, dus het wordt wel weer eens tijd, als dat überhaupt nog gaat gebeuren, gezien het feit dat die set bijna vijf jaren geleden is geïntroduceerd. Voor een recenter product als de P9 vind ik het kwalijker dat die voor het laatst in 2020 is bijgewerkt.
De derde beta van 1.6.0 met diverse verbeteringen is net uit. De verwachting is dat deze dit kwartaal nog voor iedereen beschikbaar komt.

Best leuke features; guest netwerk schedule, bandbreedte ervan beperken maar de mogelijkheid om per cliënt/AP de source te fixeren lijkt me erg fijn.

https://community.tp-link...orum/topic/274402?page=28
Dat laatste kan handig zijn, gezien het feit dat ik nu wel eens devices aan een (in mijn ogen) niet logische deco zie hangen. Zeker bij bijvoorbeeld een laptop, die nagenoeg altijd in dezelfde werkkamer staat, kan dat nuttig zijn. Verder wil ik juist niet te veel vastpinnen, om het idee van een mesh netwerk niet te ondermijnen. En in mijn geval is het voldoende om het gastnetwerk handmatig aan of uit te kunnen zetten. Maar goed, fijn dat er een update aan zit te komen en bedankt voor het delen daarvan.
Nou ja dat standaard aanstaat heb nog niet eens zoveel problemen mee, maar inderdaad geef het netjes aan tijdens de setup ofzo.
Of als het in een update is mee genomen, zet een notificatie aan dat je op de hoogte ben als je op je device ingelogd.

[Reactie gewijzigd door Carlos0_0 op 23 juli 2024 00:15]

De kwaliteit van de (mesh)routers staat in dit geval los van de functie om de dns-gegevens te delen.
De functie is in wezen helemaal niet zo gek en kan best wat extra veiligheid bieden. Malicious sites zijn zo hardwarematig tegen te houden.
Dat TP-Link dit gedrag niet aan de klanten meldt is wel kwalijk, zeker in combinatie met het toch doorgaan met het verzenden van de DNS verzoeken als de functie uitgezet is. Dat maakt TP-Link wel een minder betrouwbare leverancier. Dat men 10 maanden na de eerste melding nog steeds geen firmware-update klaar heeft is ronduit kwalijk. Dat men er ook nog geen roadmap voor heeft geeft eigenlijk aan dat TP-link het probleem niet serieus neemt. Dat is toch wel een kwalijke opstelling voor een fabrikant.
je kunt de software vervangen, dan heb je dus én goede hardware én goede software,

zou er een goede openwrt-compatible router bestaan met een 10+ gbit fiber wan port (zodat er dus geen NTU of media convertor nodig is), dan zou ik die zomaar overwegen boven de frittzbox die freedom gaat leveren zodra we in ons nieuwe huis gaan wonen. - al moet ik zeggen dat een 'worry free fritzbox en een fritzrepeater me eigenlijk ook wel wat lijkt ...
Ook voor mij nooit meer een product van TP-Link.

Ik had een Archer C3200 (bijna 200 euro destijds): die kreeg slechts 1 jaar aan firmware upgrades, en vertoonde allemaal problemen met veel wifi clients op het netwerk. Ik heb met customer service uitgebreid contact gehad, info doorgestuurd etc., maar uiteindelijk gaven ze niet thuis en 'viel het buiten garantie'.

Punt is dat met zulke gebrekkige support (geen updates en onwillige support) de levensduur van je (dure) aankoop het niet waard maakt.
Erg blij met mijn X60 mesh. Die staat er ook niet tussen gelukkig. Maar de X90 van hetzelfde jaar wel. En de X55. Hoop dat de X60’s het echt niet hebben.
Ik heb ook een TP Link switch voor het splitsen van de wired-internetverbinding. Wel al een paar jaar terug gekocht.
Deze vervangen? Of wordt er vanuit hier geen data overgebeamd naar Avira.

Hebben de TP Link Deco punten nog een 'phone home' optie? Heb deze vorig jaar bij Ziggo destijds gratis gekregen...
In het artikel wordt er gesproken of TP-link routers en geen switches dus lijkt me geen invloed te hebben.
Van mijn deco m4 set van ziggo zie ik niks op pihole.
Google: We tracken je internetgebruik om je de meest relevante advertenties te tonen
De meest relevante advertenties: 8)7
Google: We tracken je internetgebruik om je de meest relevante advertenties te tonen
Dat ook inderdaad, maar voor nog veel meer redenen. Kennis is macht. Ze willen zoveel mogelijk informatie hebben die verkocht kan worden.

Wet maar dat google de uitslag van verkiezingen weet voordat er gestemt is bijvoorbeeld.

Iedereen denkt altijd dat google enkel advertenties wil targeten, maar uit hun mega data anayse is veel meer dan dat op te maken.

[Reactie gewijzigd door B0KIT0 op 23 juli 2024 00:15]

Ze willen zoveel mogelijk informatie hebben die verkocht kan worden.
Dat fabeltje blijft maar naar voren komen, Google wil geen data verkopen, die data geeft namelijk anderen dan de mogelijkheid om targeted ads te verkopen, en dat wil Google niet, dat is zijn hun grootste inkomsten.
Jaja okay, omdat ze dat zelf zeggen ofzo?

Als je van de halve aardbol tot in zeer verfijnt detail weet wat iedereen opzoekt, bekijkt en bespreekt met elkaar, dat is pure macht man.

Daar ga je echt wel wat meer mee doen dan ads verkopen lol |:(
Jaja okay, omdat ze dat zelf zeggen ofzo?
Nee omdat iedereen die een klein beetje logisch denkt dat begrijpt.
Google steekt heel veel resources in het verkrijgen van die data. En op basis van die data maakt Google veel winst met advertenties. Als Google die data deelt lopen de advertentieinkomsten mis.
Als je van de halve aardbol tot in zeer verfijnt detail weet wat iedereen opzoekt, bekijkt en bespreekt met elkaar, dat is pure macht man.

Daar ga je echt wel wat meer mee doen dan ads verkopen lol |:(
En weer begrijp je het niet.
Een voorbeeld. In Nederland speelt het niet zo maar in de VS is een verkiezingscampagne tot wetenschap verheven. Google kan bv uit hun data afleiden dat een bepaald blauw district op het punt om te slaan naar rood. Dat is dus de macht die je correct beschreef. Google verkoopt die informatie aan de Democraten, of geeft het gratis weg omdat ze de Democratische standpunten steunen. Maar de onderliggende data is en blijft bedrijfsgeheim. Omdat zoals ik al schreef ze die conclusie kunnen verkopen, maar ze kunnen ook ads op basis van die conclusie verkopen. Of rankings zodat mensen 'blauwe' verkiezingsretoriek altijd bovenaan in de search results staat voor mensen die in het gebied wonen dat rood dreigt te worden.
Maar als je de data wegggeeft geef je ook de daarop gebaseerde producten weg.
En heb je enig bewijs dat er data verkocht wordt door Google?
cambridge analytica? anyone?
of zijn we zo kort van memorie?

my bad ...

[Reactie gewijzigd door PetervdM op 23 juli 2024 00:15]

Dat was Facebook toch?
Nee, wij zijn niet kort van memorie. Het Facebook–Cambridge Analytica data schandaal had geen releatie met Google...
Je komt wel echt over als een wappie die z'n info uit z'n onderbuik haalt en zelf weinig nadenkt.

Google die z'n data verkoopt zou toch bijzonder lomp zijn van ze, buiten dat het illegaal is en als ze gepakt worden, ze wel op kunnen doeken is het ook nog eens een bijzonder dom businessmodel, want je kunt zo maar één keer verdienen aan je data. Google verkoopt zo dus niets, Google probeert doelgroepen te herkennen waar je als klant van Google naar kunt adverteren. De data van Google komt dus niet buiten Google. Op deze manier kan Google aan dezelfde data onbeperkt verdienen.

Google verkoopt dus geen data, maar geeft je de mogelijkheid om richting groepen met specifieke eigenschappen en interesses te adverteren.
Maar snap inmiddels wel hoe de wereld in elkaar zit.
Ja, jij duidelijk wel hoor :+
Je komt wel echt over als een wappie die z'n info uit z'n onderbuik haalt en zelf weinig nadenkt.
Ja m’n reacties hierboven waren inderdaad wel erg kort door de bocht, excuus daarvoor.

Ik ben inderdaad wel erg cynisch geworden als het op grote multinationals en overheden aankomt. Zonder daarbij allerhande vage theoriëen bij te halen is in mijn ervaring wel duidelijk gebleken dat ‘ze’ voor niets terugdeinzen als er flink geld verdient kan worden.

Er worden smerige spelletjes gespeeld op dat niveau, daar kennen we allemaal wel genoeg voorbeelden van denk ik?
5 miljoen boete hier, 400 miljoen winst daar.
"The cost of doing business"
Ja snap wat je bedoelt. Men gelooft nog steeds dat de beloften en verklaringen van politici en de marketing afdelingen van grote cooperaties de waarheid zijn.

Terwijl nu toch wel duidelijk zou moeten zijn dat die er niet zijn voor ons, maar vooral voor zichzelf.
Yup, precies dat wat ik bedoel.Uiteraard is die info erg pijnlijk en dient hier gedownmod te worden. Vroeger noemde we dat struisvogelpolitiek.
Van zulke reacties krijg ik het dus van... Die mannen maken echt wel prijs / kwaliteit één van de beste spullen op de markt.
Het gaat niet over kwaliteit.
Verschillende gebouwen voorzie ik van super degelijk, stabiel internet. Ik spreek over duizenden gebruikers die nooit 1 keer geklaagd hebben. (tegenover de andere "betere" merken..) De business switchen die ik gebruik zijn eeuwen oud en nog steeds kan de huidige ubiquiti switchen er niet tegenop.
Waarom zou je klagen als je niet doorhebt dat je bespioneerd wordt?
Dat ze een foutje hebben gedaan, wat eigenlijk door de vingers kan gezien worden omdat het data is dat verwerkt wordt om cybercrime te bestrijden en geef je plots zo een achterlijke commentaar die nog eens een +1 krijgt? En als je dan een ransomware binnenkrijgt ga je dan waarschijnlijk staan roepen waarom ze geen betere reasearch hebben gedaan.
Dit is geen foutje, dit is een misrekening, men dacht waarschijnlijk dat ze ermee weg zouden komen.
Misschien moet je eens iets meer betalen en voor de business versie opteren, plaats van de "domme" powerline en simpel ethernet switch. En test de volledige line-up van een merk vooraleer je een oordeel over velt.
Waar komt dit vandaan?

Voor de goede orde: mijn TP Link spullen zijn simpele netwerkonderdelen, deze houden mij niet in de gaten.
Voor huis tuin keuken is een switch van de Action ook perfect te gebruiken.
Knock yourself out!
[...]
Knock yourself out!
De Action switch komt waar vandaan ?

Check !
De Action switch komt waar vandaan ?
Vraag dat aan PhanToM!

Mijn idee was dat het goedkope Chinees zou zijn, maar als jouw foto bij een Action switch hoort, dan is het TP Link.

Maar zolang het "dom" is, maakt het niet uit. Pas als er intelligentie bij komt kijken, wordt het mogelijk een bedreiging. Ik hou m'n TP Link gigabit ethernet switch gewoon.
De beste oplossing lijkt me niet zelf gaan knutselen, maar het apparaat als ondeugdelijk terugbrengen naar de verkoper en je geld terug eisen. En dan mag de verkoper nog blij zijn niet aangeklaagd te worden voor het ongevraag en heel veel verzamelen van persoonlijk dns verkeer gedrurende lange tijd. Wat verkoper en tp-link hier doen is in meerdere opzichten verboden.
Alleen dit valt niet zomaar onder ondeugelijk want het apparaat doet gewoon wat er geadverteerd is.
Alleen dit valt niet zomaar onder ondeugelijk
Wat het apparaat doet is wederrechtelijk. Dat is per definitie ondeugdelijk.

Voor elke relevante producteigenschap die niet door de verkoper vantevoren toegelicht is, mag een consument redelijkerwijs aannemen dat geldt wat bij vergelijkbare producten normaal is. Zulke aannames zijn rechtsgeldig en vormen samen met de wel toegelichte producteigenschappen een essentieel onderdeel van het koopcontract.

Aangezien verkopers geen zaken mogen verkopen die wettelijk niet door de beugel kunnen; is de aanname dat een product zich aan de wet houdt, altijd een redelijke. En elk product wat daarna blijkt dat niet te doen, is non-conform cq. ondeugdelijk.

Primair betekent dit dat de verkoper moet toezien op het weer conform maken v/h product, maar aangezien zij hierin volledig afhankelijk zijn van de fabrikant en de fabrikant al een jaar de kantjes er vanaf laat lopen, zal het heel snel uitlopen op ontbinden contract omdat herstel binnen afzienbare tijd en zonder overlast, onmogelijk is.

[Reactie gewijzigd door R4gnax op 23 juli 2024 00:15]

Gelijk hebben is een - gelijk krijgen een ander...

Wat als dit bij vergelijkbare producten juist normaal is? Alleen niet/minder zichtbaar?
Of erger: wat als dat bij alle gangbare hard- en software te doen gebruikelijk is? Waarschijnlijk lang niet altijd met een dergelijke hoge frequentie - maar toch!

Wat dan?
Wat dan?
Normaal gezien zou dat een zinnige vraag zijn.
Hier niet echt. Kan in dit geval namelijk niet spelen, omdat verkopers geen producten mogen verkopen of diensten mogen verlenen die zich niet aan de wet houden. Dat kan dus niet 'normaal' zijn.

Daarnaast gaat het bij deze vorm van aannames die consumenten redelijkerwijs mogen maken, vziw over wat de perceptie van de normaal is. Dus zelfs als er problemen zijn die sector-diep lopen maar die onzichtbaar zijn gebleven, zou dat de validiteit van die aannnames niet in twijfel trekken.

Verder heb je gelijk: gelijk hebben is één; gelijk krijgen is twee.
Geloof me; weet ik alles van. Ik ben 8+ maanden met een Android TV bezig geweest mn gram te halen.

[Reactie gewijzigd door R4gnax op 23 juli 2024 00:15]

Mja - maar dat wil dan zeggen dat er geen apparaten verkocht mogen worden waar Windows, Ubuntu, Android, iOS, macOS, MS365 en GoogleApps (en dan vergeet ik er vast nog een paar)? Omdat geen van die zich aan de wet houden? De ene wat meer dan de ander - maar is normaal voor elk van die partijen.

Ben dan wel benieuwd - hoe heb je dat opgelost? Geen foon, laptop, etc?

[Reactie gewijzigd door Airw0lf op 23 juli 2024 00:15]

Sinds mijn power tp-sockets (die ik met home assistant uitlees) per seconden een request naar buiten sturen, heb ik deze geblocked met Pi-Hole en koop ik nooit nog iets van TP-Link.

[Reactie gewijzigd door junkchaser op 23 juli 2024 00:15]

Ik ook niet. Blijkbaar was geen ongeluk.
Je hebt gelezen in het artikel dat een Pi-hole block bij de router voor extra problemen zorgt (hogere load).
avm fritzvoxxen router prima routers
gebruik ik al jaren

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.