Avira Antivirus van zelfde moederbedrijf als Norton bevat ook cryptominer

Naast Norton 360 wordt ook Avira Antivirus tegenwoordig geleverd met een cryptominer, zo meldt Krebs On Security. Dat antiviruspakket is van hetzelfde moederbedrijf als Norton: NortonLifeLock. Net als bij Norton 360 staat de miner wel standaard uitgeschakeld.

Volgens Brian Krebs heeft Avira inmiddels 500 miljoen gebruikers wereldwijd. Dat heeft de dienst volgens hem grotendeels te danken aan het feit dat de antivirus aangeboden wordt in de vorm van een gratis variant. Avira Crypto werd in oktober vorig jaar toegevoegd aan de software, maar in september begonnen andere antivirusproducten de aanwezigheid van een cryptominer in de Avira-installer al aan te geven. Avira is sinds januari 2021 in het bezit van de huidige eigenaar.

Net als bij Norton 360 is de cryptominer een opt-in: hij staat standaard niet aan. De miner delft Ethereum en volgens Krebs steekt het moederbedrijf 15 procent van de crypto in eigen zak, maar dat vermeldt het niet in de ondersteuningsdocumentatie. De miner werkt verder alleen op momenten waarop de rekenkracht van de computer niet voor iets anders benut wordt.

Brian Krebs heeft NortonLifeLock om een reactie gevraagd, maar heeft die nog niet gekregen. NortonLifeLock heette overigens in het verleden Symantec. Een ander antiviruspakket van NortonLifeLock is sinds augustus vorig jaar het bekende Avast. Het heeft vooralsnog geen miner aan boord.

Avira Crypto - beeld via Brian Krebs

Door Mark Hendrikman

Redacteur

09-01-2022 • 13:59

165 Linkedin

Submitter: Peter_Utrecht

Reacties (165)

Wijzig sortering
Puur het financiele aspect, is het nu eigenlijk profitabel om van zo een dienst te gebruiken? (Niet uitgaand van zonnepanelen etc, puur op basis van het afnemen van stroom op de klassieke manier) Kost het je niet meer aan stroomkosten dan dat het je oplevert, of is Ethereum zo erg de lucht in geschoten qua prijs dat dit elkaar opheft?

Verder zijn dit zulke schimmige praktijken (ongevraagd installeren, stiekem 15% pakken, enzovoorts), dat ik daar niet eens veel tijd aan wil verspillen. Wat een ontzettend laag bedrijf. Norton zal ik met een enorme boog omheen lopen.

Edit: Bedankt voor de informatie allen!

[Reactie gewijzigd door saren op 9 januari 2022 23:17]

Ik heb een mining review hier geplaatst op t.net. Voor minen maakt simpel YouTube afspelen en surfen niks uit. Je voegt 75watt toe met een 6700 xt. Zelfs met 140watt die ik in de review gebruik is het winstgevend. productreview: AMD Radeon RX 6700 XT review door enermax
Winstgevend financieel misschien op jouw type systeem, maar niet voor iedereen en nooit voor het milieu. Of elke computer het aan kan, of de airco twee keer zo hard staat de stampen in de zomer bij dat minen. Norton zal het kennelijk niets interesseren, die gaan er redelijk blind in. Schandalig als je het mij vraagt met allerlei initiatieven voor stroombesparing, klimaatdoelstellingen voor 2030 en 2050.

Dit nu al tweede beveiligingspakket is bovendien vanuit Norton plots een financieel speculatie product geworden, forse stroomvreter ver voorbij wat je normaal van een security product verwacht. Bij sommige enkel voor kort piekgebruik gekoelde apparatuur mogelijk met structurele oververhitting en vroegtijdige uitval tot gevolg. Hier zou in alle opzichten een bijsluiter van toepassing zijn.

[Reactie gewijzigd door OruBLMsFrl op 10 januari 2022 00:43]

Ik kan mij niet aan de indruk onttrekken dat cryptocurrency adepten meer bezig zijn met hun hebzucht dan het milieu.

En het is volgens mij geen toeval dat mining gesitueerd is in landen met lage energiekosten en een zwakke dan wel corrupte overheid.
Ik kan mij niet aan de indruk onttrekken dat cryptocurrency adepten meer bezig zijn met hun hebzucht dan het milieu.
Ja want mensen gaan GPU's kopen en beginnen met minen omdat ze bezig zijn met het mileu... :?
Denk dat je letterlijk de enige bent die dit zou verwachten

Wel is het de inschatting is dat Bitcoin mining al tussen de 40 en 75% aan alleen hernieuwbare energie gebruikt
Hernieuwbaar, groen, duurzaam.. allemaal mooi woorden, maar het betekent nog steeds een aanslag op het milieu.
Vroeger (jawel, vorige eeuw) heb ik nog een tijd meegedaan met Seti@home.. erg handig dat de idle cycli werden gebruikt voor onderzoek: de processors draaiden toen tenslotte toch voortdurend op één vaste snelheid.

Maar toen de processors geavanceerder werden merkte ik dat mijn laptop wel erg veel lawaai maakte als Seti@home draaide. Logisch, want hierdoor draaide de laptop constant op volle snelheid en werd dus warm wat weer door de ventilator gekoeld moest worden.

Vandaar dat ik toen ben gestopt met dit soort taken: naast de herrie betekende het immers dat er meer energie verstookt werd en het dus niet meer over gebruiken van toch al aanwezige cycles ging. Hiermee was voor mij de gedachte erachter achterhaald geworden en vond ik het ook (toen al) bezwaarlijk energie te verstoken op een dergelijk inefficiënt systeem.

Maar goed: het kan natuurlijk vast wel iets opleveren in de praktijk, als je de extra herrie voor lief neemt.. en de tijd zal leren hoe waardevol en -vast dergelijke cryptomunten in de toekomst zullen zijn.
Als je verwarming toch al op elektriciteit draait is het natuurlijk een goede manier om geen koude voeten te krijgen. Alleen denk ik niet dat veel mensen met straalkachels werken. We hangen immers ook geen gloeilampen op om de CV uit te kunnen laten.
We hangen immers ook geen gloeilampen op om de CV uit te kunnen laten.
Maar in dezelfde gedachtelijn: Zijn we opgeschoten met het gedwongen vervangen van goedkope gloeilampen door duurdere LED lampen met schaarse grondstoffen, als de CV dat verschil in warmte weer bij moet stoken?
Lampen hangen vaak aan het plafond en zorgen dus vooral voor een hogere temperatuur van het plafond.. daar heb je dus niet zoveel profijt van.. bovendien: nu een ledlamp al te koop is voor een enkele euro is die extra investering volgens mij ook niet aan de orde. Daarnaast gaan ledlampen nog eens véél langer mee..
Ik weet dat het momenteel niet zo lijkt, maar het is ook wel eens zomer he ;-)

Om over zuidelijker landen maar te zwijgen.

Als je warmte wil maken met electriciteit dan is een warmtepomp een stuk efficienter dan een gloeilamp of straalkachel.
Een warmte pomp is nog steeds veel efficiënter
Vroeger (jawel, vorige eeuw) heb ik nog een tijd meegedaan met Seti@home.. erg handig dat de idle cycli werden gebruikt voor onderzoek: de processors draaiden toen tenslotte toch voortdurend op één vaste snelheid.
Sorry om je teleur te moeten stellen, maar SETI@home heeft altijd extra stroom gekost.

Ja, CPUs van die tijd (SETI@home stamt uit '99) kenden geen variabele kloksnelheid, maar ze kenden wel een idle mode. De meest basale versie hiervan was de HLT-instructie, welke de CPU liet slapen tot het eerstvolgende interrupt. Vanaf latere 80486 chips bespaarde dit ook daadwerkelijk energie. Voor Pentium IIs (gangbare CPU's in '99) was dit de gebruikelijke manier om een CPU minder stroom te laten gebruiken als er niks te doen was.

Het is dus nooit gegaan om "cycles die anders toch verspild werden"; door ongebruikte cycles iets te laten doen in plaats van slapen kostte het meer energie, ook toen al. Tenzij je SETI@home op een 80386 draaide ;)
Maar wie krijgt de winst van het minen? Jij niet, maar je hebt wel slijtage en extra stroomverbruik... Wordt tijd dat de EC zich hier mee gaat bemoeien.
Er staat toch duidelijk in het artikel dat Norton 15% krijgt en jij de rest?
Eigenlijk dus alleen Norton, want die krijgen 15% van de crypto zonder echte kosten te maken.
Ik kwam met mijn 2070 super en 3900x uit op zo'n 4 dollar winst per maand na energiekosten e.d. zonder optimalisatie van de instellingen of dedicated mining hardware

Als je dus zonnepanelen hebt is er best wel wat geld mee te verdienen
Als je dus zonnepanelen hebt is er best wel wat geld mee te verdienen
Dat is pas na de terugverdientijd en dan heb je nog de saldering, terugleververgoeding en je vastrecht. Daarbij heb je nu mogelijk een subsidie gehad en er wordt wel de aanname gedaan dat besparingen oa gaan naar vervanging van de omvormers en later ook een nieuwe installatie. Tevens is het ook bedoeling dat je woning en zonnepanelen in lijn liggen qua stroomverbruik. Dus als je een extra paneel of twee op je dak wilt voor je GPU dan is het jouw keuze, maar de rekensom blijft nog steeds niet zo rooskleurig te zijn.
Hoezo na de terugverdientijd? Zolang saldering bestaat krijg je (alleen) een lager bedrag terug voor wat je aan kWh's teruglevert(je overcapaciteit). Ik heb circa 1000kWh over en krijg daar rond de 10ct voor terug(in het vorige contract tot 15). Dus die kWh's kosten je ook slechts 10ct per kWh(een derde van de normale prijs) om te verbruiken. Dat kan je bijvoorbeeld doen door op strategische plekken lokaal elektrisch (bij) te verwarmen eventueel met infraroodpanelen. Daarmee kan je zelfs zorgen dat je je thermostaat omlaag kan zetten omdat je het lokaal aangenamer maakt(het haardvuur idee) en dus kosten besparen op gas(nog niet eens meegerekend dat de lokale verwarming de ruimte ook meeverwarmt).

Dat moet je ook binnen het jaar doen, je kan niet na de 'terugverdientijd' opeens je overschot van de afgelopen 5 jaar gaan verbruiken. Sterker nog, je overschot verstandig inzetten kan onderdeel zijn van het verkorten van de terugverdientijd.
10 tot 15 cent teruglevergoeding?
Bij welke energieleverancier is dat?
Ik krijg hoogstens 7 cent terug bij mijn energieleverancier (Vattenfall).
Dat was bij Powerpeers. De 15ct(of eigenlijk 4ct extra) gold als jouw energie op dat moment gebruikt werd door een andere Powerpeers klant. Dus als bijvoorbeeld hun panelen tekortschoten of een andere bron hadden(bijv. wind). Gebeurde dat niet, dan 11ct. Overigens zat er natuurlijk wel een klein addertje onder het gras, de vaste (jaarlijkse) kosten waren wél wat hoger(volgens mij 50 euro meer dan mijn huidige(Coolblue), maar dat kon voor mij wel uit. Ik had er overigens graag willen blijven, maar met de verhogingen die eraan kwamen durfde ik het nieuwe voorstel niet af te wachten.
En ik kan weinig zeggen over de regelgeving in Nederland maar jullie geven dit ook in in de belastingen als inkomsten? Ook mee rekening gehouden?

Althans, in België zou je het moeten doen. Of het gebeurd, andere vraag.
Volgens mij valt dit inderdaad in Nederland ook gewoon onder inkomsten in box 3, maar dan kom je denk ik alsnog goedkoper uit dan als je hetzelfde stuk energie teruglevert, helemaal als daar de belastingen ook voor omhoog gaan binnenkort.
is het nu eigenlijk profitabel om van zo een dienst te gebruiken
Veel mensen zullen alleen denken: 'Ha! ik kan crypto verdienen' zonder zich bewust te zijn van de kosten. En voor Norton is het sowieso zeer profitabel, en ik snap dus best dat er bedrijven zijn (in dit geval dus Norton) die het proberen, en dan de mensen enkel de voordelen voorspiegelen...
Op zich is het al discutabel dat een anti-virus product crypto-mining gaat aanbieden.
Iets met schoenmaker blijf bij je leest.

Maar ik snap echt niet hoe ze het in hun hoofd halen om de miner alvast te installeren zonder toestemming van de gebruiker.
Bij Norton kreeg je al tijden zo'n pop-up over dat het handig kan zijn je idle time om te zetten in cash (of hoe ze het ook maar omschreven), maar het is echt een brug te ver om ook daadwerkelijk de miner te installeren.
Dit maakt het nog interessanter voor malware om te zoeken naar gebruikers van deze tools en dan die miner te activeren en wellicht de crypto die al gemined is te kapen.
Dat duurt nog veel langer voordat mensen het door hebben dan bijvoorbeeld ransomware en de miner is zelfs van de maker van de anti-virus toolkit, dus niet eens een "vreemd" proces op je systeem.
schoenmaker blijf bij je leest.
Maar voor niets gaat de zon op. :P

Broadcom heeft vlak voor de pandemie nog 10 miljard dollar neergeteld voor Symantec iirc.
Maar het is een betaald product (Norton 360 ten minste).
Niet voor het hele bedrijf. Broadcom tikte 10.7 miljard neer voor de Enterprise security software business.

Hierna is wat resteerde hernoemt naar nortonlifelock, het nu huidige bedrijf.
maar het is echt een brug te ver om ook daadwerkelijk de miner te installeren.
Veel van wat bijvoorbeeld Facebook doet is ook een brug te ver (of twee...). Toch doen ze het, en komen ze met verbazend veel weg...

Veel mensen en bedrijven denken niet altijd goed na of hetgeen ze willen doen wel ethisch is. En daarnaast beoordelen mensen en bedrijven hun eigen gedrag altijd als gunstiger en ethischer dan ze het gedrag van anderen beoordelen...

En je hebt natuurlijk ook mensen en bedrijven die gewoon alles proberen wat mogelijk is en niet verboden, of zelfs wat wel verboden is, die het misschien ook wel niet uitmaakt of ze anderen schade toebrengen. Ze zien dan achteraf wel waarmee ze weg kunnen komen.
Met een 1660S mine ik op 30MH/s en dat kost ~130 watt. Ik gok dat dat ongeveer op 0,0005 ETH/24u uitkomt. Bij de huidige koers (staat laag) en energieprijs (hoog) komt dat net wel/net niet uit. Als de energieprijs daalt en de koers stijgt naar bijv. 3800 euro, levert het wel iets op maar echt jackpot is het niet nee :)
Met een 1660S mine ik op 30MH/s en dat kost ~130 watt. Ik gok dat dat ongeveer op 0,0005 ETH/24u
Dat is totaal niet effiecient, Als je daar echt serieus iets mee wilt doen moet je hem waarschijnlijk undervolten / Overclocken, maar die kaart is gewoon niet zo geschikt voor mining

ter vergelijking een 5700X doet 50-60MH/s bij zo'n 100-115 watt en een 580 30MH's op 80-90Watt (getuned)
Ik heb er inmiddels toch al aardig wat mee verdiend in 9 maanden! Ik heb de kaart gewoon om mee te gamen dus dit is een kleine bijsnabbel. Heb ook een 580 op de werkplaats staan (stroom is daar inclusief) en die doet ook 30MH/s. Allebei de videokaarten zijn ruimschoots terugverdiend.

Heb allebei de kaarten al wat getweaked met Afterburner. Dat leverde 15-20% snelheid op en scheelde iets van 40W per kaart. Heb niet heel veel zin om er nog meer moeite in te steken.

[Reactie gewijzigd door Tuktop op 10 januari 2022 18:13]

Ik heb er inmiddels toch al aardig wat mee verdiend in 9 maanden! I
Oh dat geloof ik best hoor, mijn punt is alleen dat die GPU niet echt effiecient is voor minen, (Kijk alleen naar mijn voorbeelden)

Maar de winst op minen is lang zo hoog geweest dat letterlijk elke GPU wel een winst kon behalen
Openlijk blijft de waarde dalen, omdat mensen gewonen gpu's te kunnen kopen watvoor ze zijn bedoeld. Gamen :(
Ik game er ook mee, hoor :)
Ik snap de frustratie maar zelfs voordat crypto minen een ding was moest je soms een aantal maanden wachten op een video kaart. Ik herinner me bijvoorbeeld nog dat de wachttijd voor een AMD Sapphire HD 5870 Vapor-X vier tot zes maanden was. Inmiddels zijn er veel meer gamers en apparaten die chips gebruiken in de wereld, en minder zeldzame aardmetalen. Het effect van miners op de voorraad valt wel mee. Teminste, het is niet erg genoeg om vakkels aan te steken en de hooivorken te pakken. Scalpers aan de andere kant hebben een veel hogere impact op de beschikbaarheid.
15% afdragen en met de huidige stroomprijzen lijkt het mij dat je alleen maar verlies draait met de doorsnee PC.
Niet perse. Met mijn 3080 verbruikt mijn systeem zo’n 350W (ondervolted) en levert zo’n €200,- per maand op. Met 7kWh kost het zo’n €60,- aan electra. De restwarmte blaas ik de woonkamer in via de centrale ventilatie (en in de zomer naar buiten) oftewel het scheet ook nog flink in de stookkosten. Ik heb een 2e 3080 bijgekocht en in 6 maanden beide kaarten terugverdient (and still running).

Daarnaast heb ik ook nog zonnepanelen, maar daar heb ik in bovenstaande geen rekening mee gehouden.
Ligt eraan wat er gemined wordt, hoe efficiënt je GPU kan minen enzovoorts. Je kunt kijken op https://whattomine.com. Maar het zal sowieso gunstiger zijn om zelf een miner te installeren, zodat je de opbrengsten niet hoeft te delen.
Crypto is nu best hard gedaald en energieprijzen zijn omhoog geschoten en nog steeds maak je winst op je videokaarten met minen.

Je hoeft het ook niet meteen te verkopen dus wat je nu mined kun je voor x jaar laten staan als je het vertrouwen hebt dat het omhoog gaat ;)
De enige die hier écht financieel voordeel van heeft is de uitgever zelf. Enkele duizenden machines * 15% is een leuk extratje als je hier niets voor hoeft te doen. Waarom iemand dit zou gebruiken om een paar euro te scoren is voor mij een raadsel.
Hoe kan een bedrijf zulke streken uithalen en toch overeind blijven? Klanten worden niet enthousiast van schimmige praktijken, zeker niet bij een bedrijf dat zulke praktijken tegen zou moeten gaan.
Ik snap er ook weinig van. Gelukkig is het een handmatige opt-in, maar het wordt natuurlijk de vraag hoelang het duurt voordat deze- of een andere partij auto opt-in doet.
Staat je laptoppie of gaming rig lekker te roken voor andermans portemonnee, want die 15% kan zomaar je winstmarge zijn op 'n dag met de fluctuerende cryptoprijzen ;( (aldus zo had ik het begrepen, ik mine niet).
In een poging dit uit te leggen, klassieke security werkt op het principe dat om het te breken je heel veel rekenkracht nodig hebt maar als je de sleutels hebt is de benodigde rekenkracht verwaarloosbaar. Echter dit houd in dat je vertrouwen moet hebben in diegene die de sleutels heeft.

Crypto vertrouwd niemand met de sleutels en werkt op het principe dat je die grote hoeveel rekenkracht altijd nodig hebt. Zolang je, gecombineerd, meer rekenkracht hebt dan wat gelijk welke partij op zijn eentje kan verzamelen heb je een secure systeem, de gecombineerde rekenkracht is de nieuwe sleutel in dit verhaal.

Hoeveel rekenkracht je er tegen gooit is niet van belang zolang je maar die grens haalt waar niemand eenzijdig meer rekenkracht kan hebben. De vergoeding die hier tegenover staat voor het netwerk is fixed en word verdeeld over de huidige hoeveelheid rekenkracht. Het is dus niet als de rekenkracht verdubbeld er ook meer coins uitgegeven worden, je krijgt gewoon minder per eenheid rekenkracht.

Bijgevolg is de vraag, hoeveel coins krijg je op dit moment voor een eenheid rekenkracht en wat is de stroomkost voor die eenheid rekenkracht. De mining markt zal altijd evolueren naar een balans tussen die 2.

Als gevolg daarvan is het voor een particulier die er niets van kent het in de praktijk verlieslatend om te gaan minen, de apparatuur is niet effeciënt genoeg, je verbruikt teveel stroom voor te weinig rekenkracht in een markt die zich continu corrigeert op elke nieuwe release van nieuwe apperatuur.

Avira weet dit uiteraard, de consument is 2 euro stroom aan het verbruiken voor 1 euro opbrengst maar die 2 euro kost is voor de consument terwijl Avira met 15% van de opbrengst gaat lopen. Strikt genomen doet Avira niets illegaal maar het is wel gewoon profiteren van het gebrek aan kennis van mensen. In dat geval lijkt het mij dan ook rechtvaardig dat een overheid de consument beschermt en dit soort praktijken gewoon illegaal maakt.
Heeft Avira hierin geen informatieplicht naar de consument?
En dan moeten ze niet enkel de 'gratis' *coin benoemen en maar ook de verwachtte energiekosten en de 15% voor Avira.
Dat nalaten of ergens wegstoppen is misleiding.
Je zou het zelfs oplichting kunnen noemen.
Precies. Bovendien antivirus moet je vertrouwen, anders ga je die antivirus niet gebruiken. Als hij iets stiekem op je machine installeert - gaat het vertrouwen weg.
Verkoop het maar als aparte produkt, niet als “verborgen” deel van antivirus.
Gratis geld! Ook nog eens meeliften op de stroomkosten van klanten. Echt niet netjes op z'n zachts gezegd. Vooral niet dat het niet expliciet overduidelijk vermeld wordt dat je 15% doneert aan dat bedrijf.
De klant krijgt het geldbedrag en het staat default uit, de klant geeft dus toestemming door het bewust inschakelen, heb je het verhaal wel gelezen?

[Reactie gewijzigd door mr_evil08 op 9 januari 2022 16:31]

De klant krijgt slechts 85%. De overige 15% gaan naar het moederbedrijf.

De klant betaald wel de stroomrekening, dus eigenlijk krijgt de klant veel minder dan 85%. Terwijl het moederbedrijf geen enkele cent meebetaald aan de stroomrekening :)

[Reactie gewijzigd door Poljert op 9 januari 2022 17:01]

Nee, maar je krijgt wel een gratis virusscanner. Als ik moet kiezen tussen een cryptominer en nare reclames van onzinspelletjes, dan wil ik hier best eens naar kijken. Maar dan niet 100% stoken, maar tot 10% ofzo, of zelf in te stellen (soort kies je eigen bedrag).
Gelukkig is de situatie niet zo zwart wit.
Maar nog altijd kiest de klant ervoor om het in te schakelen.
Op basis van onvolledige informatie.
Tendentieuze berichtgeving. Lees de voorwaarden eens, dit staat er (uiteraard) wel in:

"Our fee is currently 15% of the crypto allocated to you. We will notify you ahead of time of any changes in the fees charged."
( https://www.avira.com/en/Avira-Crypto-terms-and-conditions )

Ondenkbaar dat een groot bedrijf als Avira dit als scam zou doen natuurlijk, en helemaal dodelijk voor een bedrijf in die sector.
Het alleen al meeleveren is op z’n zachtst gezegd twijfelachtig.

Leek me tot voor kort sowieso ondenkbaar om zoiets met een security product mee te leveren maar blijkbaar moeten we het al normaal vinden…
De klant weet niet altijd dat dit extra stroom kost en dat de PC onderdelen hierdoor sneller slijten. (Zoals ventilatoren en chips/soldeerverbindingen die grotere warm/koude cycli krijgen) Daarnaast zul je genoeg PC eigenaars hebben die geen benul hebben van crypto mining waarbij zoon- of dochterlief de mining aanzet voor een extra zakcentje terwijl de stroomrekening voor pappa of mamma is.
Dat begrijp ik allemaal wel, overdrijven is ook een vak met "slijtage", pc,s worden eerder vervangen vanwege ouderdom dat ze toepassing XYZ niet meer kunnen dan vanwege slijtage.

Als mams/paps geen benul heeft van de energierekening dan interesseert het ze ook niet, iemand die de energierekening wil verminderen gaat zich erin verdiepen of schakelt hulp in.

[Reactie gewijzigd door mr_evil08 op 10 januari 2022 12:55]

half half, de klant krijgt de waarde van de munt gedolven, niet het geldbedrag.

Maar, (en dit is assumption), een groot deel van die gebruikers zijn minder IT minded en moeten ook nog de mogelijkheid plus kennis hebben om de cryptomunt om te zetten in een voor hun betekenisvolle munt. (euro, dollar...)

Er zijn al sites waar je met crypto kan betalen maar in het algemeen is het nog niet aanvaard in de dagelijkse maatschappij om een brood te kopen.
Jij bent geld aan het uitgeven aan je energie om iemand anders rijk te maken. China had blackouts veroorzaakt door ..cryptominers.

https://www.youtube.com/watch?v=ndB_fvxGWhs


https://www.youtube.com/watch?v=RzGQkYQ-rp8

[Reactie gewijzigd door obimk1 op 9 januari 2022 14:38]

"Blackouts veroorzaakt door ..cryptominers"
Ik ben geen fan van crypto maar dit lijkt me een zeer gewaagde, niet onderbouwde uitspraak.

"The TRUTH! Why China Banned Crypto" - filmpje met 175 views noem ik geen onderbouwing lol.

Niet YouTube nieuws komt vooral met de reden dat de fabrieken weer open zijn gegaan na de lockdown.

https://www.bbc.com/news/business-58733193

https://www.nytimes.com/2...my/china-electricity.html
Dus reductie van beschikbare elektriciteit of niet beschikbaar maken is praktisch geen blackout?

https://www.youtube.com/watch?v=40ogCP4ZKe8
In België, een ontwikkeld land, hebben we ook al een paar keer dicht tegen een blackout gezeten en dat was lang voor "crypto".

Dat je in China nog minder marge hebt en niet zoveel nodig hebt om het net onderuit te halen omdat crypto er toevallig als laatste bijgekomen is... meh.

Benieuwd hoe goed het net in Nederland het houdt als morgen iedereen plots een elektrische auto heeft... of zonnepanelen.
Chip machines vreten ook veel energie, datacenters ook. Zonnepanelen hebben een efficiëntie van 22%, Wind energie is hier veel realistischer.
Import van kolen uit Australie is gestopt omdat Australie kritische vragen had over een bepaald virus. De chinezen die hun huis met kolen verwarmen betalen daardoor de hoofdprijs. Er stonden ook nog een paar chinese kolenmijnen onder water. Geen wonder dus dat de cryptominers de schuld krijgen. Vooral ook omdat het ook een kapitaalvlucht is en China zijn eigen crypto wil gaan gebruiken.
China belangrijkste kolen importeur is Australië.

Elektriciteit netwerken zijn complex, je kunt niet zomaar iets in of uitschakelen. Van te voren kun je wel regio's ,steden en industriegebieden aanwijzen, en bitcoin mining kost heel veel energie. China heeft bitcoin mining in de ban gedaan.


https://www.theguardian.c...-use-environmental-impact


https://www.visualcapital...mption-of-bitcoin-mining/


https://www.newscientist....0-million-tonnes-by-2024/
Hoe kan een bedrijf zulke streken uithalen en toch overeind blijven? Klanten worden niet enthousiast van schimmige praktijken, zeker niet bij een bedrijf dat zulke praktijken tegen zou moeten gaan.
Omdat de wereld van de commerciele closed-source software behoorlijk verziekt is. We zijn gewend geraakt aan 'black box' software en vinden het heel normaal dat ons leven aangestuurd wordt door geheime software. Niemand (buiten de auteur) weet hoe het echt werkt en we kunnen en mogen er zelf niks aan veranderen. Daarnaast accepteren we ook nog eens dat we via End User License Agreements de leveranciers zich onttrekken aan alle verantwoordelijkheid. Ondanks jaren van informatica en IT-onderwijs snappen mensen steeds minder van de software die ze dagelijks gebruiken.

Mensen snappen er niks van en ze kunnen dus ook niet beoordelen of software 'goed' is of niet. Aangezien ze het verschil toch niet zien tussen goede en slechte software wordt de kwaliteit van het product nauwelijks meegewogen. De belangrijkste overwegingen zijn vaak "voel ik me hier lekker bij" en "is het goedkoop"? Of software goed werkt, in dit geval, of het beschermt tegen virussen, komt vaak pas achteraan de prioriteitenlijst.

Het voelt af en toe als een cult van totaal afhankelijke zieltjes die niet meer zelf na kunnen denken en stug blijven volhouden dat de cultleider verlossing zal brengen als ze zich maar braaf aan alle regeltjes houden, ook al snappen ze die niet. Iedere keer dat blijkt dat het model niet goed werkt vinden mensen weer een excuus om het goed te praten.

In dit geval verwacht ik dus ook dat de meeste mensen a) niet begrijpen wat er hier aan de hand is, b) de gevolgen niet overzien (zoals stroomkosten, warmteproductie, etc), c) niet weten welke alternatieven ze hebben en d) niet weten hoe ze dit product zouden moeten vervangen.

Op zich is het natuurlijk prima dat je professionele hulp inschakelt als je het zelf niet kan. Dus niks mis met betalen voor de ontwikkeling van software of de support daar op. Het probleem zit niet in geld. Het probleem zit in kennis en begrip waardoor de meeste mensen niet weten wat ze nodig hebben en ook niet kunnen beoordelen of ze waar hebben gekregen voor hun geld. Daardoor blijft er maar geld gaan naar bedrijven die het niet verdienen ten koste van hen die het wel goed doen maar daardoor zijn dan de concurrentie die er de kantjes vanaf loopt.
Ik zie echt niet wat dit met closed-course te maken heeft. De miner is grote rotzooi, daar zijn we het wel over eens. Maar Henk en Ingrid zullen die miner echt niet gaan opmerken door het lezen van de source. In dit geval moet je de miner zelf aanzetten, bij Norton waren er geruchten dat een vinkje bij installatie hem al aanzet.
In beide gevallen is het in ieder geval wettelijk gezien duidelijk genoeg (in mijn persoonlijke optiek niet maar daar gaat het niet om) en zijn klanten die helemaal niet lezen het probleem. Dat los je met open source niet op.

De beste oplossing is zelfs gewoon de closed-source virusscanner van Microsoft gebruiken die zo'n fratsen (en heel veel andere) niet uithaalt.
Ik zie echt niet wat dit met closed-course te maken heeft. De miner is grote rotzooi, daar zijn we het wel over eens. Maar Henk en Ingrid zullen die miner echt niet gaan opmerken door het lezen van de source.
Henk en Ingrid inderdaad niet. Maar Henk en Ingrid hebben deze miner ook niet gevonden. Henk en Ingrid zijn daar gewoon niet mee bezig. Maar er zijn ook mensen die wel dit soort onderzoek doen. Voor die mensen wordt het makkelijker om rotzooi te vinden.
En, als mensen weten dat hun werk voor iedereen inzichtbaar is dan werken ze netter en halen ze minder gekke dingen uit. Als ze weten dat ze toch niet gecontroleerd worden nemen ze meer vrijheden.
In beide gevallen is het in ieder geval wettelijk gezien duidelijk genoeg (in mijn persoonlijke optiek niet maar daar gaat het niet om) en zijn klanten die helemaal niet lezen het probleem. Dat los je met open source niet op.
Dat klopt op zich maar met lezen komen we er niet uit. Niks gaat mensen ze ver krijgen dat ze 30 pagina's juridische tekst doorworstelen. Dat moeten we dan ook niet proberen. Wat we eerst moeten doen is ons afvragen waarom die EULA's zo lang zijn. Dat is omdat sommige leveranciers, niet alle, best weten dat hun klanten niet zitten te wachten op bepaalde "features" zoals reclame, tracking of cryptominers. Daarom verstoppen ze dat soort informatie door het allemaal zo vaag mogelijk te omschrijven zodat niemand echt weet wat er aan de hand is. Als het makkelijker wordt om te zien wat een applicatie echt doet dan heeft het ook geen zin meer om die informatie te verstoppen in een onleesbare EULA of privacy statement.

Ik ben het met je eens dat de wet strenger zou mogen maar het is heel moeilijk om grenzen te trekken want mensen kunnen altijd toestemming geven om toch die grens over te gaan. Harde grenzen (waar geen uitzondering op mogelijk is, ook niet met toestemming) zijn haast niet op te stellen zonder ook legitieme/gewenste toepassing te verbieden.
De beste oplossing is zelfs gewoon de closed-source virusscanner van Microsoft gebruiken die zo'n fratsen (en heel veel andere) niet uithaalt.
Hoe weet je dat?
Voor die mensen wordt het makkelijker om rotzooi te vinden.
Nou nee, de source code lezen is echt veel moeilijker dan de EULA en de vinkjes uitzetten.

Over de MS-virusscanner: ik snap dat theoretisch mogelijk is dat er iets in verstopt zou kunnen zitten. Echter blijkt uit alle tests dat hij het prima doet als het gaat om virussen vinden, en dat hij weinig ressources gebruikt.

Ik zie best de voordelen van open source, maar deze problemen met Norton hebben er niets mee te maken.
Nou nee, de source code lezen is echt veel moeilijker dan de EULA en de vinkjes uitzetten.
Misschien, al ligt dat natuurlijk aan je achtergrond. Maar "Henk en Ingrid" kunnen het allebei niet. Het voordeel van broncode is dat een expert echt kan vaststellen wat er daadwerkelijk gebeurt. Bij juridische teksten worden zelden harde grenzen aangegeven maar altijd brede scala's aan mogelijkheden waardoor je nooit zeker weet wat er nu echt aan de hand is.
En ik zeg niet dat het makkelijk is, maar beter dan vertrouwen op eula's.
Echter blijkt uit alle tests dat hij het prima doet als het gaat om virussen vinden, en dat hij weinig ressources gebruikt.
Het zal vast prima virussen vinden, net als Avira en Norton, maar dat zegt niks over ander ongein die de software misschien uithaalt. Misschien stuur die virusscanner jouw bestanden wel op naar Microsoft of worden je wachtwoordbestanden geanalyseerd of kijken er marsmannetjes mee op je scherm. Het zou kunnen, dat blijkt niet uit de reviews van virusscanner die je op internet kan vinden.
Voor de duidelijkheid, ook zonder broncode is uiteindelijk te achterhalen wat software precies doet, maar met de code is het een stuk makkelijker (moet je wel nog even bewijzen dat de gecompileerde code hetzelfde is als de broncode maar daar zijn oplossingen voor). Ik geloof op zich dus wel dat die virusscanner geen gekke dingen doet tot voor kort dachten we dat ook over Norton/Avira.
Ik zie best de voordelen van open source, maar deze problemen met Norton hebben er niets mee te maken.
Er is inderdaad geen directe relatie, maar ik indirect wel. Het probleem hier is gebrek aan transparantie. Open broncode is een manier om die transparantie te verbeteren. Het kan ook op andere manieren zoals EULA's maar daar zijn onze ervaringen niet zo goed mee. Het beste is natuurlijk om niet op één middel te vertrouwen maar er een paar te combineren.
Er is inderdaad geen directe relatie, maar ik indirect wel. Het probleem hier is gebrek aan transparantie. Open broncode is een manier om die transparantie te verbeteren.
Daar kan ik het wel helemaal mee eens zijn. Ik zou een best wel Linux willen gebruiken als er niet (voor mijn gebruik!!!, dat geldt niet voor iedereen) zoveel haken en ogen aan zaten.
Ik vind het wel heel makkelijk gezegd dat het alleen aan de kennis ligt. Een programma kan met elke update veranderen. Zo was er eens op Tweakers nieuws over een Chrome extensie die gekocht is door een bedrijf. En raad eens. Het eerste wat ze deden was een update maken met datamining voor (waarschijnlijk) verkoop. Na jarenlang dus gewoon veilig te gebruiken was het ineens "onveilig". Ook mensen hier op Tweakers zijn hier voor gevallen. En dat zijn toch geen huis tuin en keuken mensen op ict gebied.

Ook is het gewoon vaak genoeg gewoon niet simpel om een programma te zoeken die met zekerheid geen vuile dingen doet op je apparaat. Op de playstore zie ik ieder geval geen optie om te zoeken op een app zonder datamining. Of überhaupt kunnen zoeken op een app zonder bepaalde rechten. Ook de rechten die de app vraagt is niet snel te vinden. Je moet eerst de volledige beschrijving openen, dan helemaal naar beneden scrollen en daar kan je de rechten openen. Ook de reden dat een app dit nodig heeft staat er niet bij. Ook is het natuurlijk maar de vraag of ze gewoon houden bij wat ze zeggen. Een zaklamp app heeft inderdaad geen internet nodig. Maar genoeg apps hebben wel internet nodig. Daar kan je dus niet van zeggen ik vertrouw het niet omdat die internet nodig heeft. Sterker nog een van de belangrijkste apps in Nederland pakt gewoon extra data. De digid app. Daar staat in de instellingen standaard aan dat ze extra data mogen ontvangen. Of het trouwens nog is durf ik niet te zeggen. Maar een jaar geleden ongeveer ieder geval nog wel.

Ook zullen genoeg professionele mensen gewoon Norton of Avira hebben aanbevolen omdat ze zelf gewoon goede resultaten erbij hadden. Die hadden ook niet van te voren verwacht dat cryptomining erin zouden komen.

En ja soms staat het in de licentie overeenkomst die je accepteert. Maar de meeste mensen snappen deze eigenlijk ook niet (ik ook veel niet met al die juridische taal). Maar als al deze mensen dan dus eigenlijk niet zouden accepteren omdat ze het niet snappen zouden ze weer in het jaar 1900 leven ofzo.

En als we alleen bedrijven zouden gebruiken die geen valse dingen gedaan hebben dan blijft er ook weinig over. De meeste bedrijven hebben wel iets gedaan om bijvoorbeeld te zorgen dat oude apparaten minder lang mee gaan door bijvoorbeeld goedkopere matriaal te gebruiken. Of "onafhankelijke tests" laten doen om te bewijzen dat hun product beter is dat de rest.

Ook zal er door bedrijven vaak genoeg misbruik gemaakt worden van termen. Wat jij misschien al als onveilig noemt (zoals data mining) zal een bedrijf bijvoorbeeld gebruik maken van veilig is zonder virussen. Dan denk ik bijvoorbeeld aan plaatjes en teksten gescand door virusscanner (naam) en compleet veilig. Is het echt veilig of is de virusscanner bedrijf betaald om dingen zoals data mining over het hoofd te zien of vinden ze dit gewoon al veilig. Of is het gewoon nooit gescand en wordt het alleen maar gezegd.

Ik verwacht dus dat op de meeste telefoons van professionals ook wel een app of programma zal staan die dingen doet wat ze niet willen zoals data mining zonder dat ze het weten.
Ik vind het wel heel makkelijk gezegd dat het alleen aan de kennis ligt. Een programma kan met elke update veranderen. Zo was er eens op Tweakers nieuws over een Chrome extensie die gekocht is door een bedrijf. En raad eens. Het eerste wat ze deden was een update maken met datamining voor (waarschijnlijk) verkoop. Na jarenlang dus gewoon veilig te gebruiken was het ineens "onveilig". Ook mensen hier op Tweakers zijn hier voor gevallen. En dat zijn toch geen huis tuin en keuken mensen op ict gebied.

Ook is het gewoon vaak genoeg gewoon niet simpel om een programma te zoeken die met zekerheid geen vuile dingen doet op je apparaat.
Dat is waarom ik het 'black-box' software noem. Realistisch gezien is het vrijwel onmogelijk om te weten wat software wel en niet doet en de leveranciers weten dat en maken er goed gebruik van. Voor de duidelijkheid, ik geloof niet dat als de broncode open is dat er nooit gekke dingen gebeuren of die onmiddelijk gevonden worden. Maar de mogelijkheid om problemen te vinden is veel groter en leveranciers weten dat ze niks echt kunnen verbergen.
Op de playstore zie ik ieder geval geen optie om te zoeken op een app zonder datamining. Of überhaupt kunnen zoeken op een app zonder bepaalde rechten. Ook de rechten die de app vraagt is niet snel te vinden.
Het is een beetje een ander onderwerp maar zeker gerelateerd. Een van de nadelen van de huidige generatie appstores is dat ze min of meer een monopolie-positie hebben waardoor er weinig druk is om die applciaties zo goed mogelijk te maken. Commerciele belangen winnen het dan makkelijk van de belangen van de gebruiker.
En als we alleen bedrijven zouden gebruiken die geen valse dingen gedaan hebben dan blijft er ook weinig over.
Het is natuurlijk makkelijker gezegd dan gedaan maar ik verzet me tegen die manier van er naar kijken. Want zo kan je alle rottigheid goed praten.
In principe zou het ook niet nodig moeten zijn, we hebben een andere manier om met valse bedrijven om te gaan namelijk de rechter. Helaas blijkt er in praktijk nog wel een gat te zitten tussen de wet en de ontwikkelingen op IT-gebied.
Ik verwacht dus dat op de meeste telefoons van professionals ook wel een app of programma zal staan die dingen doet wat ze niet willen zoals data mining zonder dat ze het weten.
Vast, al is het maar omdat ook onder professionele IT'ers het niveau vaak niet is waar je op hoopt. Maar ook voor mensen die wel beter weten is het onmogelijk om alles te controleren of te weigeren. Neem WhatsApp. Ik ken een mensen die daar niet super gelukkig mee zijn maar het toch gebruiken omdat hun klanten dat nu eenmaal ook doen. (Niet dat er cryptominer in zit, althans, voor zover wij weten ;) )
Zelf heb ik ook software die ik liever niet zou gebruiken maar ook niet kan missen zonder een hoop gedoe, soms moet je je aanpassen aan de wereld om je heen. Maar niet altijd, meestal probeer de wereld te veranderen zodat die mijn kant op komt, want die is beter, vind ik, uiteraard. ;)
Niet dat alle problemen daarmee opgelost zijn, maar de problemen zichtbaar maken is een belangrijke eerste stap want zolang de meeste software in het duister werkt staan we redelijke machteloos.
Mijn reactie was vooral bedoeld omdat het bij mij in je eerste post vooral liet klinken dat men veel kan voorkomen als men de kennis maar heeft. Vooral de teksten van
Mensen snappen er niks van en ze kunnen dus ook niet beoordelen of software 'goed' is of niet.
Hoe kunnen mensen het nou snappen inderdaad als zelfs de hulp websites het niet eens overal eens zijn met elkaar.
https://virusscanner.software/
https://www.vpngids.nl/antivirus/beste-antivirus/
Al 2 websites die verschillende dingen zeggen. Ga je naar verschillende winkels zal je waarschijnlijk ook verschillende antwoorden krijgen. Ook zal het soms vanwege sponsoring zijn dat de ene beter is dan de andere. Zeg jij dus maar wat mensen wel kunnen geloven.
Op zich is het natuurlijk prima dat je professionele hulp inschakelt als je het zelf niet kan.
Wat ik dus probeerde aan te geven is dat het dus voor iedereen niet makkelijk is. Ook dus de professionele hulp weet niet alles. Ook de professionele hulp zal niet bij elke programma die ze aanbevelen de complete licentie overeenkomst gelezen.
Het is een beetje een ander onderwerp maar zeker gerelateerd.
Persoonlijk zie ik het ander onderwerp. Ja het is geen virusscanner maar wel de onderwerp veilige software. Het niet kunnen filteren op bepaalde rechten die een app niet mag hebben had al veel kunnen voorkomen op de telefoon bij ieder geval simpele apps.
en leveranciers weten dat ze niks echt kunnen verbergen.
Toch proberen ze wel vaak dingen en duurt het vaak genoeg lang voordat we er achter komen. En dan nog vaak komen er compleet mee weg of een kleine (in vergelijking met de verwachtte winst van de overtreding) boete mee weg. Bijvoorbeeld de videokaarten die tijdens testen bepaalde blokkades uitzetten om beter te kunnen scoren (en potentieel beter verkopen). Oops sorry we zijn betrapt en zullen het niet meer doen.
Want zo kan je alle rottigheid goed praten.
Nee ik wil het niet goed praten maar ik ben wel realistisch. Sommige dingen wat wij verkeerd vinden zijn (nog) niet tegen de wet. Bijvoorbeeld door dit vinden genoeg tweakers Avira en Norton nou troep. Avast is betrapt op data te stelen. Microsoft doet ook verkeerde dingen zoals telemetry steeds weer aanzetten na updates dus bitdefender zou dan ook afvallen (tenminste dit vind ik wel zo eerlijk als Avira en Norton afgewezen worden door een externe programma wat niets direct met de virusscanner te maken heeft). En ik verwacht dat ik bij een paar andere merken ook wel iets zou kunnen vinden wat niet bij iedereen goedgekeurd zou zijn. Moeten we dan maar geen virusscanners gebruiken? Of moeten we maar de veilige optie gebruiken en accepteren dat bedrijven misbruik van ons maken? En ondanks dat Microsoft verkeerde keuzes gemaakt heeft op bepaalde momenten zou ik niet zonder Windows kunnen (linux/mac is niet mijn ding, net als zoveel andere mensen). Google doet ook data kopen en pakken van onze apparaten. Toch is Google voor mij nog de beste zoekmachine en vind ik android fijner werken dan ios. En ik zou ook niet zonder de playstore willen zitten.

En het ligt maar aan de eisen die je stelt natuurlijk. Maar ga je echt streng kijken op alle vlakken dan valt het volgende natuurlijk ook eronder. Veel bedrijven gebruiken minder kwaliteit spul om bijvoorbeeld geld te besparen of hopen dat het eerder kapot gaat (buiten garantie tijd natuurlijk) en dat je dus een nieuwe koopt. Ik ben van het gamen dus het eerste wat in me op komt zijn de controllers. Switch met veel drift problemen, PS4 dualshock 4 versie 1 waar veel thumbsticks van kapot gegaan zijn (en ook al kan ik het niet bewijzen vermoed ik dat er meer kapot gingen dan dat ze willen bekennen als ik in mijn persoonlijke omgeving kijk en op internet zie). Dualsense met veel drift problemen. De Xbox heb ik niet echt gevolgd omdat ik geen Xbox heb maar ook daar las ik her en der problemen dus dit lijkt ook wel een ding. Veel games die bij release problemen hebben. Dus eigenlijk alle consoles vallen dan af en dus een hoop game onteikkelaars. Dus van de gaming wereld blijft er dan weinig over. En zo zullen er bij andere apparaten ook wel kosten bespaart worden voor extra winst of in de hoop dat men sneller een nieuwe koopt.

Dit is tenminste zoals ik er over denk. Als je dus echt al die hebzuchtige bedrijven eruit zou filteren dan blijft er weinig over.
Hoe kan een bedrijf zulke streken uithalen en toch overeind blijven? Klanten worden niet enthousiast van schimmige praktijken, zeker niet bij een bedrijf dat zulke praktijken tegen zou moeten gaan.
De meeste klanten merken het niet echt, en als ze het merken, hebben ze weinig of geen last van. Dus is er niet genoeg kritische massa om verandering te bewerkstelligen.

Sommige politici komen ook weg met de grootst mogelijke misdragingen. Een klein deel van de mensen klaagt, een ander deel van de mensen steunt die politici toch, en gelooft de berichten misschien wel niet, en de politici blijven gewoon op hun plek zitten. Er zijn in de wereld, op dit moment en in de recente geschiedenis, meerdere goede voorbeelden.

Ik vraag me af of je Norton kunt aanklagen voor diefstal - van electriciteit bijvoorbeeld. Als dat niet kan, dan zou dat wel moeten kunnen. Dat zou de consumentenbond eens moeten doen...
Norton zal zich ongetwijfeld verschuilen achter een EULA en dat ze enkel via Amerikaans recht (of een banananland) aangeklaagd kunnen worden.

Zeker zolang het opt-in is heb je geen poot om op te staan. En al was het opt-out zit je met een David vs Goliath zaak.
Norton zal zich ongetwijfeld verschuilen achter een EULA en dat ze enkel via Amerikaans recht (of een banananland) aangeklaagd kunnen worden.
Daar komen ze in de VS misschien mee weg, maar in europa/nederland werkt de wet toch iets anders.

Ten eerste moet een bedrijf dat hier verkoopt, zich ook aan onze wetten en regels houden. Ten tweede meen ik dat in zulke gevallen sowieso het recht geldt van het land waar de consument woont, en dus kan een consument ze hier, naar NL recht aanklagen.
Zeker zolang het opt-in is heb je geen poot om op te staan.
Als ze zonder het te zeggen zichzelf een deel toe-eigenen, lijkt het mij gewoon diefstal.
En al was het opt-out zit je met een David vs Goliath zaak.
Eigenlijk moet de consumentenbond zoiets aanpakken. Ik ken ze niet zo goed, maar ik vraag me af of ze überhaupt wel echt verstand hebben van digitale aangelegenheden - in de zin dat ze weten wat belangrijk is, en wat aangepakt zou moeten worden ?

[Reactie gewijzigd door RJG-223 op 10 januari 2022 11:44]

Misschien zelfs ook voor computervredebreuk als ze niet eerlijk zijn over de toevoeging van die miner en of hij aan staat.
Jij en ik zijn duidelijk niet de doelgroep. De doelgroep zijn de vele mensen die geloven in "gratis geld" en zien bij het installeren een knopje wat geld oplevert. Of ze worden er door een kennis op gewezen.

Vervolgens is het vreemd dat de fab van de pc altijd aanstaat, dat deed ii vroeger niet. En dan volgt maanden later de stroomrekening die ineens hoger is dan normaal.

Maar verder geheel met je eens, onbegrijpelijk dat voormalig gerenommeerde bedrijven zich tot dit soort dingen verlagen.
En dan volgt maanden later de stroomrekening die ineens hoger is dan normaal.
De energieprijzen stijgen en 's winters is de energierekening altijd hoger dan 's zomers: goede kans dat een paar tientjes verschil niet opvallem, zelfs niet als volgende zomer de energieprijzen weer gedaald zijn.
Er wordt altijd gewerkt met een voorschot bedrag, wat vast is 12 maanden in het jaar. Dus nee, 's winters krijg je normaal gesproken dezelfde rekening.
Of ze overeind zullen blijven valt nog te bezien aangezien dit pas net naar buiten komt. Op korte termijn zullen ze juist de cryptovruchten van deze ‘dienst’ plukken, maar je doelt waarschijnlijk op de reputatieschade die ze hiermee oplopen. Als ze dat gaan merken is dat echter iets dat vooral op de (middel)lange termijn gaat spelen.
Zelfs anno 2022 is de gemiddelde medemens nog behoorlijk digibeet.

Sjakie is een tandarts met eigen praktijk, hij maakt lange dagen en thuis zijn er nog 2 kids om op te voeden. Elke ochtend loopt hij de hond, in 't weekend gaat hij vissen of uit eten met zijn vrouw.
Sjakie heeft geen tijd/zin om uit te zoeken welk anti-virus pakket het beste werkt (/ en welke troep zijn). Hij koopt een laptop, en daar staat Avira/Norton/Avast al op voorgeïnstalleerd. "Mooi, hoef ik daar geen tijd in te steken".
Hoe kan een bedrijf zulke streken uithalen en toch overeind blijven?
Ik vermoed dat het vast wel ergens in de EULA genoemd wordt....
Simpel, wij tweakers zouden dit niet accepteren, maar jan en alleman die geen tweaker is wel.
Kijk voor de gein maar eens wat voor plugins mensen allemaal wel niet geinstalleerd hebben. En wat de standaard startpagina is. Veelal een pagina van rare zoekmachines..
Inderdaad: zo vaak gezien dat mensen de ICT aanvaarden zoals het is.
Dan ga je achter hun pc zitten, en op vragen als: Waarom ...

- heb je die film op je bureaublad staan
- gaat je monitor niet vanzelf uit, zelfs niet na twee uur ongebruikt
- haal je je ene mail-account op met outlook, en je ander mail-account met browser
- heb je eigenlijk 3 virusscanners draaien
- staat je resolutie van je monitor niet goed
- start dit en dit en dat programma op als je Windows start
- twee wifi accesspoints naast elkaar staan
(- tik je eerst google.nl in, daarna type je in de zoekbalk IKEA, en dan klik je daar op de link van IKEA)
- enz. enz. enz.

... krijg je altijd het zelfde antwoord: "Geen idee; heb ik niet gedaan".

[Reactie gewijzigd door zetje01 op 10 januari 2022 07:34]

Hoe kan een bedrijf zulke streken uithalen en toch overeind blijven? Klanten worden niet enthousiast van schimmige praktijken ...
 • Apple biedt niet de mogelijkheid om geheugen uit te breiden met micro-SD. Extra intern geheugen kost een factor 5~10 meer.
 • Android apps vragen toegang tot zaken die niet nodig zijn.
 • Apple heeft de 3,5mm aansluiting laten vervallen, wat technisch gezien niet nodig is. Maar verkoopt daardoor wel extra draadloze (dure) koptelefoons.
 • Google vertikt het om een fatsoenlijke updatebeleid te hanteren, terwijl dat bij Windows eigenlijk geen probleem is en bij een vele malen kleinere speler, Jolla met Sailfish, ook geen probleem is.
 • Apple probeerde om een monopolie te creëren op reparaties door reparaties van "niet geauthoriseerde partijen" buitenspel te kunnen zetten.
 • China onderdrukt al enige tijd Oeigoeren, een minderheidsgroep in China. Er wordt zelfs gesproken over genocide.
Ondanks dat alles, blijven we kopen. Kopen van Apple, kopen van Google, kopen uit China.
Zou het te ver gaan om "play stupid games, win stupid prizes" te zeggen?

[Reactie gewijzigd door Nas T op 9 januari 2022 15:10]

Want jij hebt hier nu bewezen dat je niet aan dezelfde onzin meedoet?

Kom op. We kopen allemaal uit China. Zelfreflectie, doe het eens. We zijn verslaafd aan commercie, omdat we niets anders kennen. De Oeigoeren boeien ons niets. Ja, hier in de comments wel, daar gaan we het heilig boontje spelen en kijk eens hoe verantwoord ik bezig ben... 8)7 Syrie was ook heel belangrijk. Heel erg ook, wat daar gebeurt. Mali. Ook heel erg. Zal ik nog een handjevol plekken van onderdrukking en/of genocide opnoemen? Belarus, bijvoorbeeld? Toch wat dichterbij. We stonden erbij... keken ernaar.

Er is helemaal niemand in Nederland die publiekelijk verklaart China te boycotten en dat ook controleerbaar doet. Niemand. Ook jij niet. Dat kan namelijk helemaal niet. Die moral high ground zijn we in hoog tempo aan het verliezen, en China weet dat, zoals een heroinedealer zijn junks kent.

[Reactie gewijzigd door Vayra op 10 januari 2022 13:00]

9 van de 10 mensen leest het niet en klikt alle vinkjes aan en houden het technieuws niet bij.

En als ze de pc zien stressen zie je in de taakbeheer de naam van de virusscanner.

[Reactie gewijzigd door Diablo_GT op 9 januari 2022 14:06]

Los van of mensen goed lezen of niet.. Als jij een virus scanner installeert of koopt mag de verwachting toch wel zijn dat je een virus scanner aanschaft en niet een veredelde cryptominer?

Dit is echt alles behalve netjes en hoop dat zulke praktijken zich niet verder ontwikkelen bij andere bedrijven... Doet me een beetje denken aan die ene episode van SouthPark

"had je maar de terms en condition beter moeten lezen voordat je toestemming gaf.
Stond er duidelijk in op pagina 100!"

ps. Is dit echt de enige mogelijkheid dat zulke bedrijven overeind blijven, dat ze zo ver gaan om extra inkomsten te genereren?

[Reactie gewijzigd door Jantjo op 9 januari 2022 14:39]

Norton antivirus is toch echt al een betaald pakket, en niet eens heel goedkoop.
Laat staan dat ze überhaupt weten hoe ze in taakbeheer kunnen komen en daarbij is de kans groot dat ze virusscanner vertrouwen op hun blauwe ogen want het beschermt immers hun tegen virussen, toch?

Ik vind zulke acties extreem laag op een ongekend niveau. Hebzucht helemaal verder dan Tokio en wie mag lekker de stijgende energiekosten betalen.......
Ik roep al jaren dat moderne anti-malware software bijna niet meer is te onderscheiden van de malware waar het tegen zou moeten beschermen. Dat wordt bij deze maar weer eens bewezen.
Vervelender vind ik nog dat het vaak als je een vinkje niet ziet bij andere software komt, bij mijn ouders zitten altijd allerlei vage anti-virus programma's op de laptops. Of het komt al bij je PC.
Yep, zag vandaag ook bijna een vinkje over het hoofd bij cc-cleaner dat ze een eigen browser willen installeren. Default aangevinkt en de vraagstelling is zo dat je even goed moet lezen omdat je anders ineens een andere browser op je PC hebt staan als default browser.
Unchecky installeren, en 99% word tegengehouden.

* al ontslaat het de gebruiker niet van de plicht om de venstertjes te lezen, en pas daarna volgende te klikken
Als ie dan chrome deactiveert is het wel passend bij de rest van de tool :+
Ik vindt Norton aardig bloatware vroeger. Koste super veel resources. Nu heb een laptop en gebruikte al jaren geen virusscanner meer (behalve clam AV ) want werk op Linux. Ik bedenk mij net alleen dat er op de Windows versie volgens mij een testversie van avast zat.

Ik vraag mij af hoeveel virusscanners je nu kunt vertrouwen? Een deel is spyware voor Russen. (Dat wordt gesuggereerd althans)

En dan Norton lovelock heeft er 3.
In Windows zelf zit al antivirus en firewall software ingebouwd, dat werkt prima voor veruit de meeste gebruikers.
Als beveiligingsoftware van derden zou je wat mij betreft nog kunnen kijken naar ESET.
Is snel, makkelijk in te stellen en heeft net wat meer functies op het gebied van internet/browser veiligheid.
Heeft verder ook geen banden met Rusland zover ik weet, maar kost dan weer wel wat geld.
Je krijgt ook echt een stukje software wat volledig is gericht op jouw veiligheid en niet om ook deels andere producten aan te bieden/te verkopen zoals je wel ziet bij heel veel andere avsoftware makers ( helaas ).
ja al jaren tevreden gebruiker *O* volgende week even mn licentie verlengen :-)
Al jaren een tevreden gebruiker. Samen met mijn directe familie gebruiken we eset naar volle tevredenheid
Als beveiligingsoftware van derden zou je wat mij betreft nog kunnen kijken naar ESET.
Is snel, makkelijk in te stellen en heeft net wat meer functies op het gebied van internet/browser veiligheid.
Wij maken er zakelijk op kantoor gebruik van en ESET is daar niets dan ellende.
Start scheduled scans in de achtergrond die uren aan een stok blijven lopen en niet afronden.
Start vrolijk een tweede; derde; vierde; (hey vijfde kan ook nog; je HDD heeft nog ~2% I/O capaciteit over!) scan in parallel en trekt het hele systeem potdicht. Houdt zich niet aan ingestelde exempt folders, maar scant de files toch met de on-access scanner. (Lekker irritant: 10,000 js files in een node_modules folder gaan scannen elke keer als je als developer je modules ververst na een branch te hebben geswitched.)
En ga zo maar door.


Het Internet security gedeelte bestaat uit een droeftoeter van een locale man-in-the-middle TLS-proxy die tijdens het controle-werk de request en respons aanpast en gewijzigd doorstuurt ipv read-only te werken.
We hebben daar al zoooooo- veel bugs mee gehad. Zo f---ing veel.
 • Herschrijft al je HTTP responses om encoding er af te strippen. Zwaai, zwaai bye-bye tegen betrouwbare rapportages van o.a. Google's Lighthouse tools als je website performance wilt testen. Want alles komt zonder compression binnen.
 • Vage problemen met HTTP protocol version mismatches. Communiceren in HTTP/1.1 met servers die alleen 1.0 ondersteunen en vervolgens klapt de verbinding dicht met een Connection-Reset-By-Peer.
 • Vage problemen met random connection loss op websocket verbindingen.
 • Huidige kers-op-de-taart: een heel esoterische bug waarbij Chrome vastloopt als je een WEBM video probeert te streamen over een HTTP/2 verbinding op een machine waar de ESET TLS-proxy geinstalleerd staat. (Hoeft niet eens aan te staan. Alleen geinstalleerd. Zels als deze component uit gezet is door de gebruiker 'werkt' de proxy nog als een passthrough. Behalve dat het niet echt een passthrough is; omdat het dus nog steeds met de inhoud van je verkeer f--kt)
En oh ja; hun HTTP/2 implementatie in die gare proxy...
Die kwam 5 jaar of zo nadat het protocol het al tot standaard geschopt had en al breed in de praktijk uitgerold werd. Dat zijn dus vijf jaren dat iedereen met ESET door dat flut-pakket geforceerd op HTTP/1.1 gehouden is. En de implementatie in kwestie is nog steeds ruk. Van het niveau dat er gratis open-source proxy pakketten zijn die meer compleet en meer correct zijn; ontwikkeld met een fractie van de mankracht en het budget wat een commerciële entitieit als ESET beschikbaar heeft.

[Reactie gewijzigd door R4gnax op 9 januari 2022 18:32]

Avira en Norton zijn nu letterlijk malware geworden.
Dan zit je telefoon ook vol met spyware (is vind dat alletwee en sta achter je uitspraak)

[Reactie gewijzigd door ErwinPeters op 9 januari 2022 22:05]

Ik heb geen ongewenste cryptominers op mijn telefoon.
Dat zei ik ook niet: "Spyware op de telefoon", zei ik. Facebook en gapps die informatie over jouw gedrag, zelfs over gedrag buiten het apparaat verzamelen en dat goed proberen te praten door het in een eula te zetten. Gewoon spyware dus.
Een ander antiviruspakket van NortonLifeLock is het bekende Avast, sinds augustus vorig jaar. Die heeft vooralsnog geen miner aan boord.
Echter hebben die wel weer andere issues gehad..
Wat ik niet begrijp is dat elk bedrijf tegenwoordig zijn producten zo zuinig mogelijk moeten maken, om een A label te halen, maar software bedrijf en dat niet hoeft te doen.

Het extra stroomverbruik voor mining is onnodig en de opbrengsten staan niet in verhouding. Donder gewoon op met dit soort software. Je betaald ergens voor en dan verwacht je dit soort features niet.
Waar heb je het over, het is gratis, en mining staat standaard uit.
Het gaat wel lekker met ‘the quest for more money’… iemand spaceballs 2 al gesignaleerd?

Dit hoort naar mijn idee niet in een antivirus pakket - ze kunnen het eventueel apart releasen als losse tool, maar op deze manier is het maar de vraag hoe lang het duurt voor het standaard op hele low prio aanstaat, etc…. Geen fijne ontwikkeling dit!
Het gaat wel lekker met ‘the quest for more money’… iemand spaceballs 2 al gesignaleerd?
Als je kijkt wat mining aan stroomverbruik met zich meebrengt en wat dat voor o.a. klimaat betekent, dan kun je voorzichtig aan toch al wel "Oh shit. Well; there goes the planet." aan gaan halen, ja.
Als grote bedrijven als Norton er hun tanden in gaan zetten om mee te liften op de crypto-hype en deze troep gemeengoed gaan maken onder de mensenmassa, gaat het energieverbruik meervoudig over de kop.

[Reactie gewijzigd door R4gnax op 9 januari 2022 18:09]

Dit hoort idd niet in een antivirus programma... İk begrijp enigzins wel waarom ze dit hebben gedaan, meer mensen trekken.... "Gratis geld verdienen".

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Kies score Let op: Beoordeel reacties objectief. De kwaliteit van de argumentatie is leidend voor de beoordeling van een reactie, niet of een mening overeenkomt met die van jou.

Een uitgebreider overzicht van de werking van het moderatiesysteem vind je in de Moderatie FAQ.

Rapporteer misbruik van moderaties in Frontpagemoderatie.
Google Pixel 7 Sony WH-1000XM5 Apple iPhone 14 Samsung Galaxy Watch5, 44mm Sonic Frontiers Samsung Galaxy Z Fold4 Insta360 X3 Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee