Regelmatig op donderdag 16:00 kwamen (2021) de AMD kaarten beschikbaar in Nederland tegen MSRP prijzen (505 euro). Een vriend van mij heeft geholpen met bestellen en de 2e week was het raak voor mij.
Ik heb de kaart gekocht voor gamen en mining. Nu na 2
dagen maanden mijn bevindingen. Dit is meer een mining review. Ben je op zoek naar de gameperformance, kijk dan naar andere reviews.
Ik heb de GTX1070 uitgebouwd en deze kaart ingebouwd. De review van deze "mini pc" kun je hier vinden
Raven RVZ01.
Mining dat doen ze toch alleen in China?
Ik mine direct naar mijn Binance account. Via Binance kun je met je gratis Binance credit kaart het geld uitgeven op bijv Bol/Amazon. De computer is gewoon mijn werk/game computer. Als youtube afspeelt zakt de hashrate(47+) niet. In 24uur mine je ongeveer 0.0007 ethereum. Nu na 2 maanden heb ik 0.05 ethereum gemined. Dit was vorig jaar 100 euro per maand. Dat is vandaag 12jan '22 met een (lagere) ethereum prijs:
75 euro per maand.
Ahhh stroomkosten
De pc verbruikt 138 watt tijdens minen en idle verbruikt hij 63.5 watt. Als vergelijking de monitor verbruikt 25watt maar die zet je natuurlijk uit. De grafische kaart voegt dus 75 watt toe aan het systeem. Als je alleen wilt minen tijdens "Youtuben" of internetten dan kost dat 75watt extra. Staat je monitor uit en is de computer niet bruikbaar dan moet je met 138 watt rekenen. Gemeten met
PM231E
138 watt per maand is gelijk aan 99kWh. Ik betaal
22ct 2021 15ct in 2022. Verlaging belasting 7ct in 2022. Dat is ongeveer 15 euro aan stroom per maand. Netto verdien ik nu 75-15=
60euro per maand. Dat is gezakt vanwege de daling van ether 15%. Gelukkig hoef je de verwarming niet aan te zetten. Wel fijn met de stijgende gasprijzen. Na ~8 maanden is de kaart terugverdiend.
(Ik heb de GTX1070 verkocht die in deze pc. Na 3 maanden minen heb ik het verschil al terugverdiend). Je kunt het minen natuurlijk spreiden. Bijvoorbeeld alleen 's Avonds.
Standaard wattage mining
De CPU is idle tijdens minen. Je kunt de GPU kaart standaard terug klokken naar 110 watt. Ik zelf gebruik Nbminer v39.7 om ethereum te minen. Echter met iets meer moeite kun je naar 80-90watt. Dit scheelt natuurlijk stroom, maar ook de hardware gaat langer mee (minder warm) en je ventiloren zijn stiller. Dit doe je door het voltage te verlagen. Nu denk je aan allemaal ingewikkelde tools, bios flashen enz maar dat hoeft gelukkig niet. Je hebt 3 tooltjes nodig en de AMD software zelf.
Disclaimer: ik ben niet verantwoordelijk voor schade aan je GPU kaart.
Hier alvast een
Youtube filmpje die een gedeelte van onderstaande tips weergeeft.
Met de AMD radeon software - Performance TAB kun je de kaart al rond de 110watt krijgen. Dit door het voltage en max frequency omlaag te brengen. Echter kunnen we niet lager dan 912mV. Ook kunnen we met de power consumption niet lager dan 90% zetten.

Terugklokken, hoe dan?
1) Download GPU-Z om de rom te bewaren.
Klik.
2) Klik op het pijltje en sla de rom op.
/m/37560/1MJH412LGdd1K7apDsKu8dbt4u4sLFWKghZBc3hh9PmoJAzNuY.png?f=620xauto)
3) Download MorepowerTool
Klik om de GPU min-max waarden te veranderen. Je kunt de rom van GPU-Z inladen in powertools. Verander om te beginnen het voltage naar 910mV naar 900mV enz.
/m/37560/1MJH5036T53VI2HN0sjYwB2UnxpuIPlNpx8vrKzYp1IlvkdXN6.png?f=620xauto)
Je kunt ook de Power consumption al op bijv 30% zetten. Dit geef de mogelijkheid om in de AMD software tot -30% te gaan ipv -10%. Klik Write SPPT en start je pc opnieuw op.
/m/37560/1MJH5P3AY0vIK2pygbZ3JQGuYncC1OpZtc5jP1ogMHHV0ZVpw6.png?f=620xauto)
4) Open het AMD performance tool. Als het goed is, is de kaart al terug geklokt (voltage). We moeten nu nog het max frequency op 1150Mhz zetten. Voor minen hebben we geen snelle kaart nodig. Start de miner.
5) We kunnen ook al de power comsumption % omlaag brengen, echter raad ik aan om het voltage nog iets te verlagen. Dit is bij elke kaart anders, dit komt door het chip productie proces maar 750mV is een reele waarde. Echter zul je niet 80watt halen maar meer rond de 90 watt.
Geheugen
6) Met het programma HWinfo kun je de MEMORYYJUNCTION temperatuur bekijken. Het geheugen willen we overklokken naar 2150 mhz. Echter raakt het backplane van AMD niet de achterkant van de printplaat. Hierdoor moeten we de ventilator van de gpu op 70% zetten om te voorkomen dat het geheugen te warm wordt en zich terug klokt. Ik weet niet welke temperatuur acceptabel is maar voor nu probeer ik deze onder de 85 graden te houden.
/m/37560/1MJHOglIMVFG1JY8OJyrlboyNfXbLCSZ7uyi0i7aIeR6q6PVT1.png?f=620xauto)
7) De oplossing is Thermal pads. Het geheugen daalt dan met ~10 graden.
Klik De bedoeling is deze in vieren te knippen. 8 Schroefjes los maken en op de achterkant te plakken en weer teug schroeven. Je kunt nu de ventilator snelheid omlaag zetten wanneer je op je pc bezig bent.
:strip_exif()/m/37560/1MJHVD1Lb7gVgkWtyngPiRZt42tXQ2Is8htHKn8gi7mFxwm0Aa.jpeg?f=620xauto)
:strip_exif()/m/37560/1MJHVD1zwgrSzoibBEa0CLdysOAop8NvIEqL0FwxdoRsLNersI.jpeg?f=620xauto)
Voor heel veel geld kun je een nieuwe grafische kaart kopen. Echter met mining kun je een deel terug verdienen. Zo heb je uiteindelijk toch een betaalbare kaart.