€ 89,90 bij NBB.com

Review door de redactie

Door Olaf Weijers - Redacteur 15 september 2025

Een duik in UniFi's controllerlandschap - Van Cloud Key tot Dream Wall

De Cloud Gateway Ultra heeft een stoere naam, maar in werkelijkheid is het de simpelste en goedkoopste gateway die op dit moment verkrijgbaar is in het UniFi-assortiment. De CGU combineert een router en controller. Er zijn vier aansluitingen van 1Gbit/s aanwezig voor het interne netwerk. Geen van de aansluitingen biedt Power-over-Ethernet, wat veel UniFi-accessoires vereisen voor hun voeding. Om accesspoints te voeden, zul je dus nog een losse PoE-netwerkswitch of injectors moeten aanschaffen. De CGU is zelf ook niet te voeden via PoE. De internetaansluiting ondersteunt 2,5Gbit/s, maar als je pakketinspectie inschakelt, is de doorvoersnelheid beperkt tot 1Gbit/s. De controllerfuncties zijn vrij beperkt: van de UniFi Application Suite wordt enkel de Network-applicatie ondersteund. Weet je vrij zeker dat je UniFi-netwerk beperkt blijft tot een switch en enkele accesspoints, dan is de Cloud Gateway Ultra (tot zo’n dertig UniFi-apparaten) toereikend. Voor elke andere toepassing kom je al snel uit op een van de andere Cloud Gateways. Lees verder »

Pluspunten

• Prijs ten opzichte van CloudKey

Minpunten

• Ondersteunt enkel UniFi Network
Lees de uitgebreide review en reacties

Reviews door gebruikers

3 van 5 sterren
2 van 5 sterren
1 van 5 sterren
19 december 2024 Rapporteer

Na jarenlang met volle tevredenheid een USG 3P in gebruik gehad te hebben nu een UCG-Ultra aangeschaft. Compact doosje, alles netjes verpakt, wel teveel plastic. UCG-Ultra met USB-C adapter en korte CAT6 kabel.

Het opstarten duurt ongeveer even lang als de USG. Het overzetten is ongekend simpel. Maak van de bestaande Cloudkey (of Controller) een backup van de settings en schakel deze uit. Schakel de USG uit en doorloop de installatie ALLEEN UCGU met rechtstreeks aangesloten laptop & internet. Na voltooien installatie en update open de Unifi app. Zet de backup terug met settings en herstart. Na herstart plaats de UCG-Ultra zoals de USG was aangesloten. In principe worden alle apparaten naadloos overgenomen in adoptie.

Hierna kun je genieten van meer snelheid, updates, Wireguard VPN (server/client).

Apparaat wordt niet echt warm, het display is een leuke toevoeging maar biedt niet meer dan statusweergave. Waardige opvolger voor thuis of klein zakelijk.

Pluspunten

• USG & Unifi Controller in één
  • 2.5GB WAN (1GB WAN2 failover)
  • 3 (2 WAN) of 4 1GB LAN poorten
  • Snel ecosysteem
  • (Eindelijk) Standaard Wireguard VPN
  • Prijs, zeker gezien performance en features.

Minpunten

• (Momenteel) alleen Unifi & InnerSpace app.
  • Auto-updates gelijk uitschakelen om problemen te voorkomen.
  • Continu uitloggen Unifi OS (ongekend irritant)
  • Geen ophang mogelijkheid, los te kopen.

R-B
29 oktober 2024 Rapporteer

Perfect product voor de vervanging van je originele router (mijn geval glasvezel van ODIDO).

Alles in één systeem geregeld, heerlijk.

Via de GUI kan je bijna alle (basis) dingen eenvoudig instellen.

Pluspunten

• All in one!
  • Geen cloudkey nodig
  • Prijs
  • Unify!

Minpunten

• niet voor beginners
  • Alleen op te hangen met dure accessoire

29 februari 2024 Rapporteer

Ik heb deze Unifi Cloud Gateway (UCG) Ultra gekocht als vervanging van mijn Mikrotik Hex-S en m'n Unifi Console op de Raspberry Pi4.

De belangrijkste reden voor mij om de UCG Ultra aan te schaffen is de ingebouwde Unifi Controller zonder de Unifi device limiet die de Unifi Express heeft (5). Ook de extra Gigabit poortjes komen goed van pas. De volle 2.5G bandbreedte van de uplink poort of de mogelijkheid om een 2de WAN poort te configureren zullen later ook nog wel een keer van pas komen als ik eens van provider verander.

De UCG Ultra management interface werkt soepel en snel. Het aantal features is best wel uitgebreid. Natuurlijk zijn er andere merken/modellen die meer kunnen maar voor de thuisgebruiker+ zit er een mooie verzameling mogelijkheden in. Zo-uit-de-doos werkt deze gateway prima maar om meer functionaliteit te configureren heb je wel iets meer achtergrond kennis nodig.

Pluspunten

• Makkelijke installatie
  • Robuust gebouwd
  • Veel functionaliteit
  • Leuk schermpje met nuttige info

Minpunten

• Geen Ethernet poort status LEDs aan de voorzijde
  • Muurbevestigiung niet standaard meegeleverd

24 mei 2024 Rapporteer

Het is alsof je een Apple product geleverd krijgt; de verpakking is 'af', het apparaat zit schitterend ingepakt zonder overdaad aan vulmateriaal, en er komt een schitterend device uit die verpakking.

Even de "rubbertjes" eronder plakken, stroom erop en de netwerkkabel van het al jaren in Bridge modus staande kabelmodem erin. En... niets.

Uiteindelijk moest dus ook het kabelmodem een keer door het donker; daarna ging de installatie verder als vanzelf. Kudo's voor de makers van de Youtube video's van Unified IT.
Na het kijken daarvan was het echt een klik-klik-klaar om een net geconfigureerde omgeving op te zetten.

Pluspunten

• Verpakking, productbeleving
  • Plug and Play in de echte praktijk

Minpunten

• De rubber "pootjes" zijn wat armoedig

21 mei 2024 Rapporteer

Ik heb deze nu ruim 2 weken draaien ter vervanging van mijn 7 jaar oude Synology router en ben tevreden met de opties en snelheid die hij biedt. Deze kan alles en meer dan mijn vorige router, en sneller. Veel geheugen en snelle processor maken een behoorlijk verschil in mijn ogen.

Pluspunten

• Degelijke bouw, mooi afgewerkt
  • Goede software ingebouwd
  • Veel opties
  • Redelijk makkelijke installatie

Minpunten

• Moeilijk verkrijgbaar bij Unifi zedlf
  • Sommige opties zitten erg diep weggestopt
  • Geen DHCP adres reservering

24 februari 2024 Rapporteer

22 Februari was de release, 23 Februari besteld bij Unifisupply, en nu (24Feb) up and running.
Snel ingesteld, binnen 15 min online, Gbit throughput, en leuk fancy schermpje.

Ik heb hem met name aangeschaft vanwege de ingebouwde Unifi Controller, en de ingebouwde switch. De Unifi Express mist deze features, en is mbt Controller gelimiteerd tot 5 Devices.

De oudere USG zakte mbt performance in elkaar wanneer je IDS aan had staan, deze routeert gewoon netjes Gbit met de feature aan. Stroomverbruik en hitte is ook minimaal, zeker in vergelijking met de oudere USG variant.

Hij draait nu iets meer dan een maand, en ben er zeer tevreden over.

Pluspunten

• Goede Bouwkwaliteit
  • Leuk lcd schermpje
  • Snelle Interface
  • Snelle setup

Minpunten

• geen 2.5Gbit Lan interface

24 december 2024 Rapporteer

Snel apparaat om de beveiliging van je thuisnetwerk naar een hoger niveau te brengen, wat gezien alle digitale dreigingen tegenwoordig geen kwaad kan. Met IDS/IPS zie je opeens welke programma’s er allemaal verbonden worden/zijn, dus is er meer controle mogelijk. Firmware wordt automatisch geupdate bij opstarten. Gateway (GW) bevat eveneens VPN server & client op WireGuard protocol. Ideaal voor bijvoorbeeld NAS-2-NAS synchronisatie op twee fysieke locaties. Ik heb deze via een separate VLAN lopen die tevens geen toegang hebben tot internet.
GW vereist wel wat meer dan gemiddelde kennis van netwerken, gelukkig heeft Ubiquiti goede duidelijke instructie video’s online staan. GW is misschien wel wat overkill voor thuisgebruik.

Update: Product nu ruime maand in gebruik, in combinatie met een fully managed Ubiquiti switch en accesspoint. Dat werkt goed!

Pluspunten

• Gemakkelijk in te stellen
  • Online goede instructie video’s over hoe je wat kunt instellen
  • Snel!
  • Werkt direct op glasvezel RJ45-poort van Odido (tip: kies dhcp, selecteer vlan en stel in op “300”, klaar)
  • Niet erg duur, maar…
  • Veel beveiligingsinstellingen
  • IDS/IPS aan, geen vertraging gemerkt op 1gbit glasvezelverbinding
  • VLAN’s en client isolation

Minpunten

• Werkt voornamelijk goed met eigen merk apparatuur
  • Een ‘fully managed’ apparaat van een ander merkje neemt hij niet over

15 november 2024 Rapporteer

Simpel maar tegelijkertijd ontelbare instelmogelijkheden. Werkt out-of-box zonder problemen en is daarna door de gebruiker in te stellen naar gelieve.

Dit is echt zo`n ding (merk) waar ik tegen anderen zeg "heb er thuis zelf ook 1"

Pluspunten

• Kwaliteit
  • Quantiteit van de kwaliteit
  • Gebruiksgemak

Minpunten

• Geen POE op poorten

13 september 2024 Rapporteer
Product gekocht 0

Mooie router voor thuisnetwerk.

Pluspunten

• Snelle installatie
  • UniFi software
  • Mooi design

Minpunten

• Bijgeleverde voetjes

22 januari 2025 Rapporteer

Ubiquiti Cloud Gateway Ultra

Voor deze prijs een gateway inclusief cloudkey is echt super goedkoop! De cloudkey is ook nog eens snel.

Mijn oude Ubiquiti USG gateway ging plotseling kapot, net twee dagen voor mijn zakenreis naar Engeland. Gelukkig had Azerty de Cloud Gateway Ultra (CGU) op voorraad. Omdat deze ook al een cloudkey in zich heeft, kon ik mijn oude cloudkey v.1 ook gelijk vervangen, wat goed uit kwam omdat deze erg langzaam werkte.

De CGU heeft mijn verwachtingen overtroffen! Zeer eenvoudige installatie (voor prosumers), de cloudkey werkt erg snel en hij is lekker compact. Helaas heeft het kastje geen voorbereiding om hem op te hangen.

Tot slot ondersteunt de CGU "VPN Teleport", waardoor het mogelijk is om super eenvoudig een VPN naar je thuis netwerk te maken.

Voor deze prijs krijg je dus een goede gateway met ook nog eens een snelle(!) cloudkey. Echt value for your money!

Een AANRADER!

Pluspunten

• Goedkoop
  • Snel
  • Compact
  • Eenvoudige installatie
  • Teleport VPN

Minpunten

• Geen ophang mogelijkheid

3 juni 2024 Rapporteer

Ubiquiti Cloud Gateway Ultra

Cloud Gateway Ultra aangeschaft in combinatie met een U6+ AP te vervanging van mijn Asus router met OpenWRT. Wat een verademing is de UI van ubiquiti ten opzichte van OpenWRT. Product ziet er strak uit, is praktisch plug en play, en heeft meer diepgang dan mijn Asus router met OpenWRT (voor mijn doeleinden).

VLAN's, Routing, IDS/IPS protectie, en Firewalling was nog nooit zo makkelijk, top apparaat.

De spullen van Ubiquiti zijn wel behoorlijk aan de prijs, maar dat zijn mij de features, software, uitstraling en het gebruiksgemak ook wel waard.

OLED schermpje met upload, download, en client stats zijn een leuke bijkomst.

Pluspunten

• Uitstraling Gateway
  • Software en Interface van Ubiquiti
  • OLED Schermpje voorkant
  • Veel stats voor nerds.

Minpunten

• Prijziger (mijn inziens wel redelijk)

3 juni 2024 Rapporteer

Ubiquiti Cloud Gateway Ultra

Vervanging van een Edgerouter. De UCG Ultra heeft een Ingebouwde Unifi Controller dus weg met de docker container. De gateway is hier gekoppeld aan een Ubiquity AP en wat switches. De configuratie is goed te doen, maar het is en blijft wat wennen hoe Ubiquity VLAN's aanpakt. Wel heb je meer dan basiskennis nodig om hem goed in te richten. Wat niet meehelpt is dat sommige opties wat verborgen zitten. De GUI is prachtig, maar niet altijd even logisch.

Je hebt echt goed inzicht in je hele topologie en netwerkverkeer. Stroomverbruik blijft mooi binnen de perken met een paar watt. Jammer is wel dat de gateway zelf geen POE ondersteunt. Indien gewenst kan je een failover internetconnectie instellen.

Installeer wel de laatste firmware (op moment van schrijven early release 4.0.4). De oudere firmware bevat nog wat bugs. De nieuwe overigens ook, maar daar is het early access voor).

Pluspunten

• Mooi uitziend product
  • Klein statusschermpje
  • Installatie goed te doen
  • Local managed mogelijk (geen cloud)
  • Cloud management ook mogelijk
  • Integreert (uiteraard) goed met de Ubi AP's en switches
  • IDS/IPS

Minpunten

• Geen wandmontage standaard
  • Opties soms op onlogische plaats in de GUI
  • .. maar wel wat netwerkkennis nodig voor installatie

7 april 2024 Rapporteer

Ubiquiti Cloud Gateway Ultra

Mooi apparaat, solide gebouwd en met een klein maar - voor algemene statusmeldingen - handig schermpje.
De migratie vanaf mijn eerdere USG met Unifi Network Controller (op een Mac mini) wilde niet vlotten. Kan ook aan mij liggen, al heb ik dan het gebrek aan documentatie als excuus :-). De op de UCG Ultra ingebouwde controller bleek (ook na update) op een oudere versie van de Controller software te draaien. Ook na een downgrade van de Network Controller wilde de UCG Ultra de backup niet helemaal slikken. Na nog wat geklooi met site migratie heb ik uiteindelijk de knoop maar doorgehakt en heb ik de boel gereset en van scratch geconfigureerd (2 switches en 3 AP's).
Aan de internet zijde zit ie rechtstreeks op mijn 1Gbps ODIDO glasvezelaansluiting (VLAN ID: 300 instellen en klaar) - uiteraard na conversie naar UTP. Eenmaal draaiend werkt de UCG Ultra (vooralsnog) probleemloos.

Pluspunten

• Solide bouw
  • Account niet per se nodig
  • Snel en betrouwbaar
  • Veel functionaliteit

Minpunten

• Lastige migratie vanaf USG + Unifi Network Controller
  • Geen Wifi
  • Geen ophangbeugel inbegrepen

Ubiquiti Cloud Gateway Ultra

Deze CGU gekocht om mijn PlinQ internet en IP-TV abbo volledig te benutten.

Insteek: de CGU via een TP-Link L220 fiber>Ethernet aansluiten voor VLAN routing samen met een 16 poorts managed POE L2 switch van Ubiquiti, twee U6 AP's en 1 buiten-AP van ubiquiti.
Na drie dagen vloeken en aanmodderen gaat deze retour afzender, jammer van de mooie console waar alle Unifi apparaten per switch weergegeven worden

PPPOE is ook NIET mogelijk over de WAN poort en je moet dan al uitwijken naar de secundaire poort waarme je je redundancy verliest.
Ook kan Ubiquiti NIET overweg met WAN to LAN IP-TV routing van KPN.

Tip van de routershop waar ik deze kocht: aansluiten op een niet-Ubiquity switch zijn maar dat lukt niet vanwege de PPPOE login die dan ontbreekt.

Nu een R7000 van Netgear met DD-WRT erop aan het inrichten.
Duurkoop is niet altijd goed blijkt maar weer....

Pluspunten

• inbedrijfstellen met App
  • kek uiterlijk met mooi informatief schermpje
  • aantrekkelijk geprijsd
  • stil en compact

Minpunten

• ondersteunt geen PPPOE op WAN poort maar ook op de LAN poort niet gelukt
  • Kan niet overweg met VLANs (WAN to LAN)
  • lastige two factor inlog

2 van 5 sterren (Slecht)
25 maart 2024 Rapporteer

Ubiquiti Cloud Gateway Ultra

Toen deze uitkwam heb ik snel mijn UXG lite verkocht omdat dit apparaat alles biedt wat ik wil. Snellere processor, snellere WAN, snellere VPN, ingebouwde switch en ingebouwde controller. Nog mooier was het geweest als de LAN poorten ook sneller waren dan 1Gbit, maar de komende jaren is dit voor mij genoeg. Zeer tevreden over dit apparaat, ideaal voor thuis gebruik, als je alleen netwerk features gebruikt. Als je echter Protect wil gaan gebruiken moet je naar een duurdere oplossing bv. UDR.
Als je hem aan de muur wil bevestigen moet je los een muurbeugel kopen. Het apparaat zelf heeft geen montagegaten.

Pluspunten

• Veel features
  • Ingebouwde controller
  • Prijs
  • 1Gbit IDS/IPS
  • 2,5 Gbit WAN

Minpunten

• Geen protect
  • LAN "slechts" 1Gbit
  • Geen muurbevestiging

Heb jij ook een Ubiquiti Cloud Gateway Ultra?