Aantal breedbandaansluitingen van 100Mbit/s en sneller groeit gestaag

Het aantal breedbandgebruikers dat beschikt over een internetaansluiting met een downloadsnelheid van 100Mbit/s of hoger is in de laatste twee kwartalen van vorig jaar flink gegroeid. Bijna 10 procent beschikte eind vorig jaar over een dergelijke aansluiting.

De groei tot 9 procent in het laatste kwartaal van 2013 is deels te verklaren door de snelheidsverhogingen die kabelaars hebben doorgevoerd: circa 440.000 abonnees hadden een kabelinternetaansluiting van 100Mbit/s of hoger. Ook het aantal afnemers van een glasvezelabonnement is toegenomen: circa 180.000 aansluitingen hadden toegang tot 100Mbit/s of meer, zo is af te leiden uit de Telecommonitor van marktautoriteit ACM.

Het aantal abonnees met een internetsnelheid tussen de 30 en 100Mbit/s bleef stabiel. Vooral kabelaars zitten in dit marktsegment: deze providers zijn verantwoordelijk voor 1,4 miljoen aansluitingen. Er zijn verder 440.000 dsl-abonnees en 339.000 glasvezelklanten.

Het aantal glasvezelaansluitingen in huishoudens is inmiddels gestegen tot meer dan 1,8 miljoen in het laatste kwartaal van vorig jaar. Marktleider in de breedbandmarkt is KPN met een geschat aandeel van 40 á 45 procent, gevolgd door Ziggo en UPC met marktaandelen van respectievelijk 25 tot 30 procent en 15 tot 20 procent. T-Mobile, Tele2 en de overige providers verdelen de rest van de markt.

Uit de cijfers over de trends in de markt van televisie blijkt dat de alternatieven voor kabeltelevisie, zoals Digitenne, iptv over glasvezel of dsl en satelliet, gestaag marktaandeel veroveren. Inmiddels kiezen 2,6 miljoen abonnees voor deze alternatieven, terwijl het aantal kabelabonnees terugloopt naar 4,7 miljoen abonnees.

Ook de trend van het afnemende aantal analoge tv-kijkers zet door. Nog slechts 14 procent kijkt uitsluitend analoog naar televisiezenders. De helft van de Nederlanders heeft zowel analoge als digitale televisie en 36 procent kijkt uitsluitend digitaal.

Door Dimitri Reijerman

Redacteur

30-05-2014 • 14:06

111 Linkedin

Lees meer

T-Mobile verliest 315.000 klanten Nieuws van 26 februari 2015
Nederlanders sturen weer meer sms'jes Nieuws van 21 november 2014

Reacties (111)

111
109
66
5
0
31
Wijzig sortering
Als je van ADSL afhankelijk bent zul je nooit ver gaan komen. Ik werk zelf voor een ADSL boer (niet KPN) en ik vind het persoonlijk om te huilen en wat ik al helemaal niet snap is waarom je ooit voor ADSL zou kiezen met een Coaxkabel in huis. Natuurlijk is het goedkoop maar daar krijg je dan ook diensten naar. Zeker nu met streamingsdiensten in opmars gaat het straks steeds vaker problemen geven. Ik zie bij een ADSL2 verbinding geen 2 mensen Netflix streamen terwijl er nog iemand van die verbinding tv kijkt en nog wil internetten. Die paar Mbit die je maximaal kunt halen gaat zulke dingen niet trekken en al helemaal niet als meer dan anderhalve kilometer van de centrale zit, dan stort je verbinding echt in en VDSL haalt die afstand niet eens zonder instabiel te worden.

Het wordt straks glas of kabel maar die telefoonlijn gaat er langzaam uit en zal een antieke dienst blijven voor die delen die te ver van de centrale liggen maar geen andere optie hebben. Wat overigens niet eens voorbehouden is voor alleen het platteland. Die meerderheid van grote steden haalt ook een treurige snelheid omdat de wijkcentrale te ver weg ligt.
Ik pomp nu 50/5Mbit over mijn telefoonkabeltje. Is snel zat en heerlijk stabiel. En de upload ligt hoger dan die 2,5Mbit van UPC of 3Mbit van Ziggo (in de goedkoopste pakketten). De coaxkabel zuigt hier behoorlijk, veel storingen (en niet alleen ik, de hele buurt). maar ik heb het geluk dichtbij de centrale te zitten (of de pech, vanuit de centrale geen vectoring)

En op de andere plekken waar ik kom ligt geeneens coax, dan mag je blij zijn met 10Mbit ADSL op 3KM van de centrale. Mijn grootouders wonen nog geen 200 meter van de dorpsgrens, maar daar werd geen kabel aangelegd, waardoor ze alleen maar van ADSL gebruik kunnen maken.

Glasvezel kan ik al helemaal van dromen, die komt in Friesland de komende 10 jaar toch niet. En anders wel weer via zo'n lokale kabelaar waardoor je alsnog geen keuzevrijheid hebt.

[Reactie gewijzigd door krakendmodem op 30 mei 2014 21:46]

Ik werk zelf voor een ADSL boer (niet KPN) en ik vind het persoonlijk om te huilen en wat ik al helemaal niet snap is waarom je ooit voor ADSL zou kiezen met een Coaxkabel in huis.
Simpel, ik heb geen behoefte aan een tv abbo en ben dus gebonden aan de koperlijn. Bij mij is dat max. adsl2, dus een download van 1700 Kb/s... prima voor mij.

Ik zou wel overwegen om over te stappen naar coax, als ziggo een abbo heeft voor alleen internet, en geen tv. Maar dat bestaat niet, zover ik weet.

[Reactie gewijzigd door segil op 31 mei 2014 10:12]

Wat is eigenlijk de snelste particuliere internetverbinding die je in Nederland (via een reguliere provider) kunt krijgen? Ik zit in het Haagse met een 400Mbit/s verbinding en zie nergens sneller.
1GB/s nieuws: 'Glasaansluiting van 1Gbps begin 2010 in Amsterdam beschikbaar'

en er was er volgens mij afgelopen halfjaar een die het aan ging bieden in de Arnhem of ergens die hoek omdat dat hun thuis basis is begonnen ze daar.

Gevonden het is dus arnhem
nieuws: Breedband Arnhem komt met 1Gbps-glasvezelabonnement
http://www.breedbandarnhem.nl//thuis/snelheden €99

[Reactie gewijzigd door King4589 op 30 mei 2014 14:35]

Wauw, 1gbps voor 99euro...
Ik ga denk ik toch maar verhuizen. Mijn stad heeft nog 0,0 particuliere glas.
Www.tweak.nl 1Gbit/s up and down via glasvezel.

Wel alleen enschede en almere op dit moment :)
In mijn gemeente (Lansingerland) en een flink deel van het Reggefiber-gebied is 1Gbps beschikbaar (60 euro per maand). Voor zover ik weet is dat het snelste consumentenspul wat je kunt krijgen.

KPN heeft op een optie op zakelijk 10Gbps fiber voor een paarduizend euro per maand. Dat is het snelste commercieel (niet-custom) verkrijgbare abonnement.
Een vraagje welke aanbieder is dit? Klinkt interessant (website eindelijkglasvezel gaat in landsingerland niet verder dan 500)
Bij mijn weten was er 1 aanbieder die 1GB aanbood(wisper) maar vodaphone heeft deze overgenomen en de aanbieder neemt nu alleen nog maar nieuwe zakelijke klanten. Recent is tweak begonnen met 1gb maar enkel in twee gemeenten.
Plinq levert 1Gbps over het netwerk hier. Heb ik momenteel een abonnement bij.
In Eindhoven heb je ook al 500Mbit/s bij glasvezel, maar er zullen er nog wel meer zijn.
In Alphen a/d Rijn ook 1Gbps beschikbaar via Wisper. Tegenwoordig Vodafone.
Je krijgt altijd 2 glasvezel aders. Over 1 ader kan nu 1.000Mbit.
Dus in theorie kan je 2.000/2.000Mbit krijgen, de modems kunnen dit ook al aan.
Het is een kwestie van (lange?) tijd tot je dat als bedrijf en/of particulier gewoon kan krijgen.

[Reactie gewijzigd door PatrickvH op 31 mei 2014 09:47]

Providers als Vodafone, KPN, Fiber en Scarlet bieden 500/500 verbindingen op het Reggefiber netwerk (in ieder geval in bepaalde plaatsen).

Bron (in dit geval voor Urk): http://www.eindelijkglasvezel.nl/urk/keuzehulp/resultaten/
Daarbij moet wel opgemerkt worden dat bij mijn weten het populairste abonnement van Ziggo, de Alles-in-1 Plus, met 90Mb/s net buiten de boot valt. Het is een kwestie van tijd voordat die weer wordt opgehoogd, en dan heb je in een klap heel wat meer mensen met een 100+ verbinding zonder dat iemand daar echte een bewuste keuze voor heeft gemaakt. Voor UPC zal wel iets zoortgelijks gelden, al ken ik hun abonnementen niet.
Bij UPC komt dan ook die sprong vandaan. Buiten de groei van glasaanbieders, is het standaard UPC abonnement verhoogd naar 120 Mb/s. Alleen het basis abonnement is minder (50 Mb/s).

Ik vind het aantal 2-10Mb/s 'zorgwekkender' dan het aantal 100Mb/s+ abbo's verrassend. Jammer dat zoveel mensen zich nog laten lichten door de oude/kleinere providers. Ze betalen vaak evenveel als de rest voor een ~50Mb/s abonnement.
dit zijn dan vaak ook gevallen waarin er niets anders beschikbaar is. Het buitengebied moet het vaak doen met een dure DSL verbinding, omdat er geen kabel ligt. daarom zijn die snelheden daar ook belabberd.
Ik kan hier in hartje Den Haag kiezen tussen VDSL of kabel. Maar kabel heeft altijd koppelverkoop, en ik ben totaal niet geïnteresseerd in TV of telefonie.
Dus ik blijf op mijn 8/2 lijntje zitten. Die is goed genoeg voor wat we doen.
Inderdaad, al zou ik zelf toch graag zien dat er bij mij eens een snelle internetverbinding te krijgen zou zijn zonder dat ik dan ook meteen moet betalen voor een TV aansluiting waar ik nooit gebruik van zal maken.
Op dit moment betaal ik 20 euro per maand voor effectief zo'n 22 Mbps down en 2,8 up. Mijn enige alternatief voor die adsl verbinding is kabel, maar dan betaal ik bij Ziggo meteen het dubbele voor een nauwelijks hogere snelheid (30 Mbps down en 3 up). Om significant beter te krijgen zitten we meteen aan 50 euro, dat vind ik een groot verschil.
TV op zich kost al bijna 18 euro. Nou snap ik dat het niet een simpel sommetje is van TV+internet prijs - TV prijs = los internet prijs, maar als ze al eens internet voor 10 euro lager aan zouden bieden dan zou ik er serieus over na gaan denken.
Mijn oma zit nog op een KPN abonnement van 8 Mb/s.
Ik heb al vaak geprobeerd haar over te halen maar ze is bang dat er iets mis zal gaan.
De verbinding is echt om te huilen, de mobiele versie van t.net openen gaat vaak nog geen eens :'(
Ik denk dat dat de grootste doelgroep is van de langzame abonnementen.

[Reactie gewijzigd door jort99b op 30 mei 2014 14:48]

Met 8 mbit moet je prima de mobiele versie van Tweakers kunnen lezen. Als die snelheid niet eens gehaald wordt is er meer aan de hand, bijvoorbeeld dat ze ver van de telefooncentrale woont. Een sneller abonnement gaat dan ook niet helpen.
ADSL kan een slechte verbinding opleveren als de snelheid in de centrale hoger gezet is dan wat de lijn aan kan.
Dat was bij ons thuis ook het geval, en door de snelheid van 3 naar 2Mbps te verlagen werd de snelheid wel stabiel. (En zelfs 2mbps is meer dan voldoende om vlot tweakers te volgen)
Bij mij ouders is de snelheid ook 8 Mbps maar een sneller abonnement is simpelweg niet mogelijk :'(. Ik denk dat er zo nog wel meer mensen zijn.
8Mbps? Bij de ouders van mijn vriendin mogen ze blij zijn als ze 1Mbps halen. En als er dan al iemand aan het interwebsen (youtube kijken bijv.) is hebben alle andere verbindingen een packet loss van >75% en hun snelheid gereduceert to ~15Kbps
Ja in theorie is het 8Mbps maar bijvoorbeeld in het weekend haal je dat nooit. Als één iemand dan op youtube zit, heeft de rest langzaam internet waardoor bijvoorbeeld gamen ook niet meer goed lukt.
Veel meer mensen hebben dit probleem. KPN investeert niet in nieuwe apparatuur en hogere snelheden in voor hen onrendabele gebieden. Daardoor blijven deze mensen dus op lage snelheden vastziiten.
Een vriend van mij woont in Blaricum Bijvanck, waar KPN nog steeds vrolijk 10 Mbit lijntjes over DSL aanbied, terwijl ik, 1 km daar vandaan en sinds Ziggo de modems verving naar een Ubee ergins in '09 al een tijdje 90Mbit haal.

Het is echt triest.
Mijn ouders hebben een 8 mbit abbo, perfect voor ze.
Alles wat ze doen is, nieuws via de telegraaf en nu.nl en heel af en toe een spelletje. 8 mbit is meer dan voldoende.
Mijn oma heeft geen behoefte aan snel internet en is met 8Mb en een gemiddeld verbruik van 2GB per maand meer dan tevreden. Wat moet ze met VDSL of zelfs kabelinternet als ze de snelheid niet nodig heeft en tevreden is met wat ze heeft. Om over de betrouwbaarheid nog maar te zwijgen.
Bij mij thuis is ook alleen maar een 8 mbit pakket beschikbaar en ik haal maar een halve mbit omdat ik 12 km van de centrale af zit.

Echt om van te huilen :'( :'(
Je kunt natuurlijk ook een schotel in de tuin/dak zetten. Er zijn meer opties dan alleen DSL of kabel.
Betreft het laatste stukje:

ALs ik over mij zelf kan praten.. Ik zit hier maar met 13Mb/s download en 1 Mb/s upload...
Dit word geleverd door telfort..

Waarom ik niet sneller heb? Ik heb al klant eigenlijk niks te kiezen.. Persoonlijk ga ik liever over naar glasvezel alleen>

Het duurt gewoon verrekt lang voordat ze ooit hier beginnen waar ik woon..

Nuth, beek , meerssen die plaatsen hebben al glasvezel.. Brunssum is er mee bezig..
Maar waar blijft gemeente heerlen dan???

Enigste echte optie is ziggo.. UPC hebben krijgen we niet..

Van ziggo moet ik dan verplicht internet en TV afnemen... Laat ik TV nou net niet van ze willen hebben.. En een alles in 1 pakket wil ik ook niet nemen

Het komt erop neer dat ik voor plus minus 30 euro per maand kan internetten. Opzicht wil ik wel sneller, maar er is gewoon geen echte keuze.. Bij ziggo zal ik per maand gewoon meer moeten betalen helaas.. En glasvezel is gewoon een erg lang lopende zaak waar geen einde aan komt..

Daarnaast beinvloed de afstand naar de centrale de snelheid ook nog wel..
Toen ik nog in nuth woonde ging me modem over op VDSL waardoor ik makkelijk 25Mb/sec kon halen.. Omdat ik naar een koopwoning ging ging de pret snel over.

Maar zolang ziggo de monopoly postitief blijft verdedigen word het hier gewoon niks..

[Reactie gewijzigd door Robin4 op 31 mei 2014 02:19]

Net buiten cerntrum gouda woon ik, max leverbaar 16mbit...ADSL dan, REKAM ook weer de enige kabelaanbieder in NL die er nog ouderwetse prijzen voor internet op nahoudt...
ik denk dat het sowieso vooral afhangt van wat er leverbaar is, voor de prijs hoef je het tegenwoordig niet meer te laten...

Als het leverbaar was zou ik het wel weten
Gouda is een regelrechte ramp. Woon zelf in Bloemendaal en krijg nog net 30Mb (dicht bij de wijkcentrale) maar de gemiddelde snelheid hier is tientallen Mb's lager dan in omliggende steden (zie Ookla Net Index). Volgens mij zijn we zelfs een van de steden met het langzaamste internet.
Nou, fijn om te weten dat het iig niet alleen aan mij ligt :p
Mss maar eens wat handtekeneingen verzamelen voor een glasvezelprojectje ? ;)
Iemand heeft het geprobeerd op te starten, maar Reggefiber is niet geïnteresseerd omdat REKAM al aan het verglazen is. Dit gebeurt wanneer de straten worden opgehoogd. Het kabelnet wordt vervangen maar in de meterkast zet een kastje het glas om in een COAX-plug. Volgens mij gaat Caiway hier voorlopig geen glassnelheden over leveren.
Ook hier in Hoogezand-Sappemeer heeft Reggefiber helaas nog niet genoeg interesse. Ben zelf al 2,5 jaar bezig een goed bewonersinitiatief van de grond te krijgen.
Gewoon Ziggo dus qua concurrentie hebben ze niet veel te vrezen.
Reggefiber heeft interesse maar eerst moeten we als bewoners 30% zien te halen...
Reclame: www.hsglasvezel.nl
Kijk hier sla je de spijker op de kop,
ik woon in reeuwijk-dorp en kan enkel kiezen tussen Kabel en ADSL , ADSL kan ik wel elke provider kiezen maar de snelheid ligt hier op max 1-2Mb/s afhankelijk hoe dicht je op de wijkkast zit.
de de enigste snelle aanbieder is Caiway/REKAM met een max van 5Mb/s via de kabel en verder kan ik geen andere internet aanbieder krijgen.
in de nieuwe wijk hier ligt al glasvezel en kunnen ze wel een abbo krijgen van caiway met 50Mb/s en voor bijna de zelfde prijs die ik betaal en deze wijk ligt notabenen 300meter van mij vandaan..dus wij worden genaaid omdat men verder geen glasvezel wilden leggen in het dorp..
en zo zullen er nog genoeg dorpen en gebieden zijn die deze problemen hebben en niet anders kunnen en blijven hangen op hun oude netwerk aanbieder met matige snelheden die niet meer van deze tijd zijn en monopoly in dat gebied hebben.
Triest maar zo zit het voor veel mensen.
Ik heb een Nanostation M5 en de buren ook één. Dit kan een verbinding overbruggen van 10 km. De buren hebben internet en ik nu dus ook ( via hen ) en we delen de kosten.
Ik woon in het weekend ook in Gouda en ik vind het echt ongelooflijk hoe baggerslecht het internet hier is geregeld. Ik lees regelmatig op Tweakers hoe snel het internet hier in Nederland wel niet zou zijn. Nou, hier zeker niet. Over de kabel hebben we voor zover ik weet enkel Caiway als keuze, echt een bedroevend slecht bedrijf, en voor de rest is Telfort geloof ik de beste keus. Een doodsimpel 30Mbit lijntje. UPC of Ziggo zijn hier niet te krijgen.
Anoniem: 156876
30 mei 2014 14:27
Toch nog 30% op 2-10 mbit, dat vind ik schrikwekkend hoog!
Noem een toepassing die niet werkt op die snelheden.

De hoogste kwaliteit Netflix is 7 Mbps. Goed als 2Mbit hebt, dan is het een ander verhaal dan 8 Mbps, maar essentie is: dit zijn geen snelheden waarbij je niet ten volle van het moderne internet zou kunnen genieten.

Sommige dingen duren alleen wat langer. Maar als je een ISO download, maakt het echt uit of het nou 1 minuut of 10 minuten duurt? Het binnenhalen van dusdanig grote bestanden is doorgaans geen toepassing die dermate tijdskritisch is dat die doorlooptijden het verschil maken.

Kortom, voor consumentendoeleinden zijn die hoge snelheden hartstikke leuk, maar verre van noodzakelijk.

Als je dan een wat 'lichter' profiel gebruiker bent, zals de ouders van Dannisi, of ikzelf, waarom zou je dan 40 euro/maand gaan neertellen voor een hogesnelheidsverbinding?

De stijging van die breedband zit hem volgens mij ook niet zozeer in de behoefte van gebruikers, maar vooral in de competitieve bundeling van TV&Internet die de ISP's aanbieden.

[Reactie gewijzigd door Keypunchie op 30 mei 2014 14:57]

Ik heb ook 90mbit ziggo en kom daar weinig aan alleen bij downloaden inderdaad. Denk dat het gemiddelde dataverbruik over de hele maand nog geen 8mbit is (zonder Netflix waarschijnlijk een stuk lager).
Dat "supersnel internet" hebben de meeste mensen geen hol aan. 8mbit is imo een beetje weinig, maar 20mbit zal voor menig internettend Nederlander echt ruimschoots voldoende zijn.
Genoeg voor klantenservices gewerkt, dat er enorm veel mensen zijn met snel internet terwijl ze gemiddelt nooit boven de 1mbit uit komen.
Mensen zoals mijn ouders die nog op een oud HetNet abbo (8Mbit) zitten en het allemaal wel best vinden. Youtube kan je (net) 1080p kijken, wat wil je nou nog meer.
Da's allemaal ADSL natuurlijk , er vanuit gaan dat de werkelijke snelheid gebruikt wordt voor deze stats. En daar zijn er genoeg van. En de ISP's gaan natuurlijk niet investeren als de kosten er niet uitgehaald worden, omwille van hun imago.

Wat wel bijzonder is, is dat die abonnementen nog steeds "tot 20Mb" genoemd worden. Ik zou het wel weten: als zo'n abonnement €30 per maand kost, zal ik ook de rekening "tot €30" betalen, en het woordje "tot" net zo verkrachten als zij dat doen :)
Klopt, en zal niet snel veranderen als er niks in geinvesteerd wordt door de ISPs.
Waarom ik heb (gewoon) 8 mbit adsl via xs4all en het voldoet
nooit problemen altijd stabiel en of een download nou 1 minuut duurt 10 sec
wat maakt het uit op een mensenleven.
Anoniem: 561095
30 mei 2014 14:11
2-10Mbps kun je dan nauwelijks meer "breedband" noemen, gezien het groeiende aandeel van 100Mbit/s-aansluitingen.
Breedband is vanaf 128kbit :-) vrijwel alle Internet aansluitingen in Nederland vallen daar wel onder. Dat je met die snelheid niets kan is weer wat anders ;-)
Ja dat begrijp ik wel. En natuurlijk is 720p ook gewoon HD, maar dat wilt echter niet zeggen dat je eigenlijk niet meer met iets minders dan minimaal 1080p voor de dag kan komen tegenwoordig. Tenzij smartphones.
720P is prima hoor, zeker als je gewoon een LCD 26" HD-Ready TV hebt (ongeveer 8 jaar oud) die het nog prima doet.
Er is natuurlijk op zich niks mis mee, tenzij je het op computermonitors toe gaat passen. Maar dat maakt verder ook eigenlijk niet uit, wellicht heb ik niet de beste vergelijking gekozen.
Breedband is een absolute term. Niet een relatieve. 10 Mbit is geen topsnelheid maar dat maakt het niet minder breedband.

Je zou hooguit kunnen zeggen dat de term breedband niet meer zoveel betekent nu zelfs de goedkoopste vaste lijnen en de meeste mobiele devices het makkelijk halen. Breedband is nu eigenlijk synoniem voor internet.
Breedband zegt eigenlijk niks over de snelheid. Het betekent van oorsprong dat er meer frequenties gebruikt worden dan smalband. Vaak is dat sneller maar dat hoeft niet. (Engels: broadband en narrowband)

Volgens de internationale definitie van "breedband" als "snel" internet begint het al bij 256 kbit/s. Daar moeten wij in Nederland van huilen.

In Belgie hebben ze dan ook nog smallband (met dubbele l) voor "langzaam" internet.
Bij ons lekker geregeld in Roosendaal.
Ligt al geruime tijd glasvezel op industrieterreinen, maar glasvezel voor particulieren slaan ze over.
Inmiddels hebben alle omringde dorpen (particulier en bedrijfs) een glasvezelaansluiting, en voor Roosendaal staat niks in de planning.
Waarom ik zo graag galsvezel wil? Omdat het internet dan beter verdeelt word, we zitten nu met 10 man op 1 router ;).
Hier precies hetzelfde verhaal. Alle dorpen en steden rond Zutphen zijn al verglaasd.
Voor Zutphen is er ook totaal niks gepland op dat gebied.
Het blijft afwachten tot er ooit eens informatie in de brievenbus beland dat Reggefiber of desnoods een andere glasvezel aanlegger, gaat peilen of er interesse is in een glasvezel aansluiting.
Ik wil voornamelijk glasvezel omdat alles dan beter word.
Zowel internet, telefonie en tv.
Hier in Zeeland nog 0% aan (particuliere) glasvezel mogelijk. Volgens een inventarisatie van de provincie ook zeer onaantrekkelijk voor reggefiber en CIF om in te investeren. Omdat de afstand tot andere glasnetwerken groter is, nog onaantrekkelijker.

Als je een beetje snelheid wilt hebben moet je naar de kabel(Zeelandnet) met redelijke hoge abonnementstarieven. VDSL2 is hier heel erg beperkt, weinig upgrades en grotere afstanden om af te leggen. Mensen die hier wonen hebben meestal via xDSL een snelheid van ~6Mbit.

Helaas, er zijn nog veel van zulke gebieden waar de snelheid bedroevend laag is. Dat is ook hier weer te zien(2-30% lijn in de grafiek).
Ze zijn wel steeds meer bezig om ook buitengebieden (gebieden die ver van het dichtbevolkte centrum wonen) te gaan aansluiten op glasvezel. Vooral ook omdat de buitengebieden al jaren alle nieuwe technieken op het gebied van snelle verbindingen (vdsl, kabel) aan hun neus voorbij zagen gaan.

Maar inderdaad het is dan extra zuur dat je met een snelheid van 6mbit blij moet zijn terwijl op glasvezel al snelheden van 1gb steeds meer in opkomst zijn.
Kan wel zijn, maar volgens mij komt dat nu meer voor in de gebieden vlak buiten de randstad. Hier is er nog niks van te merken. Enkel wat VDSLupgrades in Middelburg gepland, de rest staat voor dit jaar weer niet in de planning(Bron KPN forum, webcare).

Glasvezel komt hier zeker nog niet, politiek gaat ook niet meewerken aangezien gemeenten en provincie aandeelhouders van onze kabelmaatschappij zijn.
Ja ik merk het ook dat de aanleg van glasvezel op een bepaalde manier tegen gehouden word.
Hier in Zutphen heeft vorig jaar in een lokale huis aan huis krant gestaan dat de gemeente in onderhandeling was met Reggefiber om glasvezel aan te leggen.
Tot op heden is daar verder nooit meer wat over gehoord of gezien.

Dus ik zit net als jou in het ongewis of en zo ja wanneer er hier ooit glasvezel komt.
Dit jaar in ieder geval niet en volgend jaar is ook nog maar af te wachten.
Komt vast nog wel bij jou. Lijkt me eerder gek als t niet zo is want Doetinchem heeft ook ff moeten wachten terwijl onderliggende dorpen het al wel hadden. Als het niet wordt aangelegd vindt ik het apart....soms is t echter ook apart.
nieuwere woningen krijgen eerder glasvezel kost minder
Peilen of er interesse is?... De glasvezel ligt er wrs al, alleen niet tot aan de huizen. Maar wie zou dat niet niet willen? Gaan ze soms van deur tot deur om te vragen over iedereen €500 wil lappen om een kabel aan te leggen ofzo? Want dan is de interesse natuurlijk snel weg. "Peilen of er interesse is" is wat mij betreft alleen nodig als je van plan bent een fuckup te gaan maken.
Het peilen of er interesse is doen ze vanwege de hoge aanlegkosten. Als er minder dan 30% van een bepaald gebied geen interesse is, dan word daar (voorlopig) geen glasvezel aangelegd.
Tenminste zoiets valt te lezen op de pagina van reggefiber.
http://www.eindelijkglasvezel.nl/wie-is-reggefiber/

Zo ver ik weet ligt er om heel Zutphen al wel een glasvezelring, dat is mij ooit al eens verteld.
Dus je hebt gelijk dat er al wel glasvezel ligt.
Zou dit ook kunnen komen door de snelheidsverhogingen die de providers doorvoeren? Toen ik van Tele 2 (20Mbit/s waarvan er 12Mbit/s aan kwam) over stapte naar Ziggo (40Mbit/s waarvan alles gerealiseerd werd), kreeg ik na een tijdje twee snelheidsverhogingen in korte tijd naar 50Mbit/s en 60Mbit/s. Sinds Mei zit dit abonnement op 90Mbit/s. Aan de website van UPC te zien, heeft UPC hun vergelijkbare abonnementen al over de 100Mbit/s gekrikt. Toentertijds waren de abonnementen identiek, dus waarschijnlijk komt die groei deels door de verhoogde kabelsnelheden. Waarschijnlijk doet de rest (glasvezel van KPN, etc) ook mee.
Anoniem: 26447
@ikt30 mei 2014 14:17
Hier is 3 maanden geleden glasvezel in de grond gestopt en steken de kabels bij de meterkasten omhoog, maar wie de boel verder moet monteren is mij een raadsel want sindsdien is het stil hier in glasvezelland, terwijl het toch echt om 100 woningen gaat.
wij hebben nu twee jaar glasvezel, duurde bij ons ook lang alleen werd binnen "alles" in een keer gedaan. dat wil zeggen, de kabels staken een week of 2 uit de grond voor de tuin en een of 6 uit de grond voor de meterkast (buitenhuis). toen ze binnen kwamen was er direct een genexis box aan gehangen.

weekje later kwam de meneer van vodafone de verbinding klaar maken

Al zeggen ze bij vodafone nu dat deze geen sneller abbonement aankan dan 30/30 terwijl er toen al 50/50 en hoger aangeboden werd. en de nieuwe kunnen geen signaal op de coax zetten, wat ik nou net het meeste gebruik. Die besparing van het nieuwe abbonement is voor et eerste jaar €20 per maand, maar dan moet ik naar 3 slaapkamers een netwerk kabel trekken en een switch aanschaffen om alles van tv te kunnen voorzien. en óók nog 3 extra decoders á €5 per stuk per maand bij huren. €5 per maand korting gedurende 12 maanden en daarna €5 duurder uit zijn is voor mij de moeite niet waard. dan maar kijken naar een andere aanbieder....

[Reactie gewijzigd door King4589 op 30 mei 2014 14:29]

Interessanter zou ik vinden hoe het gaat met de stijging van upload snelheden ten opzichte van jaren er voor. Ik denk dat we dan nog eens achter de oren krabben en zien dat daar nog erg veel ruimte voor verbetering zit....
Stijging is gelijk gebleven; bij bijna alle providers en abonnementen is je upload "maximaal" 10% van je download zolang het over DSL of kabel gaat.

Je zou dus bijna effectief het grafiekje kunnen kopieren, even de assen hernummeren en je hebt alle uploadsnelheden inzichtelijk.
Hier mag wel bij opgemerkt worden dat het gaat om downloadsnelheid.

Ziggo is overigens geenszins van plan de uploadsnelheid te verhogen, hebben ze me beantwoord in een tweet. Waarom is me onduidelijk, want de transportstandaard kan het gewoon. Maar op die vraag krijg je dan natuurlijk geen antwoord, want dan moeten ze zichzelf voor lul zetten met een eerlijk antwoord, of een kutsmoes verzinnen en zichzelf daarmee voor joker zetten. Geen antwoord, altijd makkelijk, de weg van de minste weerstand.

Ik zou weleens willen weten hoe de grafiek eruit ziet als het gaat om symmetrische verbindingen van 100Mbps en meer.
Het hoeven geeneens symmetrische verbindingen te zijn... Ik wacht met smart tot er wat meer nadruk op de uploadmogelijkheden van internetaansluitingen gelegd wordt.

Tot voor kort hadden we thuis een ADSL2-aansluiting, de langzaamste (en goedkoopste) die beschikbaar was. Met rond 1MB/s download voldoende, maar de upload bleef onder 100kB/s steken. We zouden al twee stappen in abonnement naar boven moeten om naar het dubbele in upload te gaan, en meer dan het dubbel in abonnementskosten.

Sinds kort is VDSL beschikbaar, en voor een paar euro meer per maand hebben we nu 5MB/s upload. Daarmee begint het een beetje de moeite te worden om thuis een (mail/photo/web-)server of clouddienst te draaien. Internet wordt er een stuk leuker door!
Het hoeven geeneens symmetrische verbindingen te zijn... Ik wacht met smart tot er wat meer nadruk op de uploadmogelijkheden van internetaansluitingen gelegd wordt.
Mijn Ziggo upload is bij elke downloadverhoging mee omhoog gegaan, momenteel is hij 18MBit/Sec, niet verkeerd toch?
Tot voor kort hadden we thuis een ADSL2-aansluiting, de langzaamste (en goedkoopste) die beschikbaar was. Met rond 1MB/s download voldoende, maar de upload bleef onder 100kB/s steken.
Ik vrees dat jij 1MBit/Sec bedoelt, wat de max is voor normale ADSL(2) en dat komt overeen met de 100KB/Sec die je noemt, niets vreemds aan dus.
Ik vrees dat jij 1MBit/Sec bedoelt, wat de max is voor normale ADSL(2) en dat komt overeen met de 100KB/Sec die je noemt, niets vreemds aan dus.
Je hebt helemaal gelijk ;-) Niet vreemd, wel jammer.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee