Het aantal breedbandgebruikers dat beschikt over een internetaansluiting met een downloadsnelheid van 100Mbit/s of hoger is in de laatste twee kwartalen van vorig jaar flink gegroeid. Bijna 10 procent beschikte eind vorig jaar over een dergelijke aansluiting.
De groei tot 9 procent in het laatste kwartaal van 2013 is deels te verklaren door de snelheidsverhogingen die kabelaars hebben doorgevoerd: circa 440.000 abonnees hadden een kabelinternetaansluiting van 100Mbit/s of hoger. Ook het aantal afnemers van een glasvezelabonnement is toegenomen: circa 180.000 aansluitingen hadden toegang tot 100Mbit/s of meer, zo is af te leiden uit de Telecommonitor van marktautoriteit ACM.
Het aantal abonnees met een internetsnelheid tussen de 30 en 100Mbit/s bleef stabiel. Vooral kabelaars zitten in dit marktsegment: deze providers zijn verantwoordelijk voor 1,4 miljoen aansluitingen. Er zijn verder 440.000 dsl-abonnees en 339.000 glasvezelklanten.
Het aantal glasvezelaansluitingen in huishoudens is inmiddels gestegen tot meer dan 1,8 miljoen in het laatste kwartaal van vorig jaar. Marktleider in de breedbandmarkt is KPN met een geschat aandeel van 40 á 45 procent, gevolgd door Ziggo en UPC met marktaandelen van respectievelijk 25 tot 30 procent en 15 tot 20 procent. T-Mobile, Tele2 en de overige providers verdelen de rest van de markt.
Uit de cijfers over de trends in de markt van televisie blijkt dat de alternatieven voor kabeltelevisie, zoals Digitenne, iptv over glasvezel of dsl en satelliet, gestaag marktaandeel veroveren. Inmiddels kiezen 2,6 miljoen abonnees voor deze alternatieven, terwijl het aantal kabelabonnees terugloopt naar 4,7 miljoen abonnees.
Ook de trend van het afnemende aantal analoge tv-kijkers zet door. Nog slechts 14 procent kijkt uitsluitend analoog naar televisiezenders. De helft van de Nederlanders heeft zowel analoge als digitale televisie en 36 procent kijkt uitsluitend digitaal.