UPC verkoopt 50.000 Horizon-settopboxen

UPC heeft sinds de lancering van de Horizon-settopbox in september 50.000 exemplaren van het apparaat weten te slijten. Dat heeft het bedrijf bekendgemaakt. Desondanks is er nog veel kritiek op de software, evenals op de user-interface en de lange levertijd.

Het aantal van 50.000 verkochte Horizon-abonnementen en bijbehorende settopboxen wordt genoemd door het moederbedrijf van UPC, Liberty Global, bij de presentatie van de nieuwste kwartaalcijfers. Online zijn de Horizon-diensten door 125.000 unieke bezoekers gebruikt, aldus het bedrijf, dat van plan is om Horizon ook in Zwitserland, Ierland en Duitsland te introduceren.

Het UPC-moederbedrijf noemt de introductie van Horizon een belangrijke gebeurtenis. Het apparaat biedt onder meer een ingebouwde modem en maakt het mogelijk om video te streamen naar telefoons en tablets. Desondanks is er veel kritiek op de nieuwe settopbox. De lange levertijd leverde UPC veel boze gebruikers op, maar ook was er kritiek op de software. Die zou de nodige fouten bevatten, zoals een bug in het hdcp-protocol dat auteursrechtelijke content die via hdmi wordt vervoerd, moet beschermen. Door die bug ervaren gebruikers van sommige tv's problemen met het beeld. Daarnaast bestaat er onvrede over de user-interface, die warrig in elkaar zou zitten.

Uit de cijfers van Liberty Global blijkt verder dat UPC in het afgelopen kwartaal het aantal aansluitingen met 3000 zag afnemen. Dat kwam vooral doordat het aantal breedband- en internetaansluitingen bij het bedrijf met 18.000 afnam. Volgens Liberty Global werd die afname veroorzaakt door versterkte concurrentie en door de impact van een prijsverhoging op triple play-bundels. In het afgelopen kwartaal draaide de Nederlandse vestiging van UPC een omzet van 300,3 miljoen dollar, tegen 321,7 miljoen dollar een jaar eerder.

Door Joost Schellevis

Redacteur

05-11-2012 • 08:55

90 Linkedin

Reacties (90)

90
89
73
6
0
7
Wijzig sortering
Bij vrienden van mij geïnstalleerd, maar er zijn toch nog wel erg veel bugs met de setup-box. WIFI valt soms weg of het netwerk vertoont onverklaarbare kuren, waardoor je de Horizonbox van de stroom af moet halen. Erg nadelig, want de Horizon-box fungeert ook als je router, waardoor al je devices dus problemen ervaren. Daarnaast gebeurd het soms ook dat als die op stand-by staat, die niet aan wil gaan met de afstandsbediening. Ook hiervoor moet je de stroom er weer afhalen om het te laten werken.

Daarnaast is het menu, ondanks dat het er leuk uitziet, niet heel erg goed op usability gebied. Tekst-input is een drama zonder QWERTY toetsenbord en erg tijdrovend. Je krijgt namelijk een horizontale tekstbalk waar je op alfabetische volgorde letter voor letter af moet gaan. De snelheid van animaties is ook niet optimaal, wat jammer is als je XBMC gewend bent.

Voordelen zijn er ook. Het zappen is sneller, de kwaliteit is mooier (1080P resolutie ipv 720P), en het heeft in mijn optiek de potentie om een mooi platform te worden.

Overigens heb je geen Horinzon-box nodig om op je iPhone of iPad TV te kijken. Deze app werkt voor alle abonnees.

[Reactie gewijzigd door Dannydekr op 5 november 2012 09:05]

Momenteel heb ik de Horizon zelf sinds enkele weken in gebruik en moet zeggen ik kan deze post enkel beamen.

Het concept van Horizon is prachtig als je het mij vraagt, TV welk een stuk persoonlijker wordt, suggesties welk gegeven worden, etc. Maar in de praktijk werkt het momenteel toch nog niet geheel lekker.


1) Router functionaliteit: Gedurende de launch was het nogal omslachtig om de Horizon box de laten fungeren als gateway ipv router, ik heb begrepen dat dit probleem inmiddels wat gemakkelijker is geworden. Wi-Fi heb ik verder geen problemen mee ervaren dusver. Wel heb ik zo nu en dan idd ook wegvallen van de internet verbinding, echter gezien dit reeds aanwezig was met de oude modem denk ik dat dit niet zozeer een Horizon ding is.

Over de router functionaliteit ben ik dan ook zeer zeker niet ontevreden.

2) Telefonie functionaliteit: Werkt prima, enkel vervelend dat UPC bij de omzetting naar Horizon besluit om je standaard naar een anoniem nummer om te zetten.

3) Televisie functionaliteit:

- Zender kwaliteit is superieur, de 1080p output is duidelijk te zien en doet ze volwaardig tot hun recht komen. Echter blijft het hinderlijk dat vooralsnog je niet in staat bent om sound output op DTS te laten staan. Momenteel kun je het per zender instellen, echter wordt deze instelling weer gereset het moment dat je de Horizon box opnieuw opstart.

- Interface, is grafisch goed, maar werkt niet lekker. On demand van zenders ligt te diep, waardoor het lang duurt deze te benaderen. Dit wordt nog verder verslechterd door de trage user interface op dit moment.

Zoeken zoals Dannydekr aangeeft is idd ook geen handige optie. Het ontbreken van een QWERTY toetsenbord maakt het tijdrovend, maar input lag is ook problematisch. Toets je bijv een N verschijnt er niets, probeer je het nogmaals komen dan toch alsnog 2x een N. Op de afstandsbediening zit geen functionerende backspace, dus kun je door de trage interface de backspace opzoeken. Waarbij je nogmaals riskeert weer door input lag getroffen te worden.

- Personalisatie, één van de stokpaardjes van Horizon, valt erg tegen. Ik kijk voornamelijk Comedy Central, RTL Crime, Discovery Channel, National Geographic en de Film 1 zenders. Qua geadviseerde programma's verwacht ik dan ook iets in diezelfde lijn terug te zien. Maar wat voor zaken staan er voornamelijk in? Programma's als Tegenlicht, In Goed Gezelschap en andere primetime dingen van de publieke omroep. Zaken waar ik persoonlijk weinig interesse in heb om naar te kijken.

- Inplannen van opnames, afspelen van opnames, en bekijken van reeds ingeplande opnames wordt ook erg gehinderd door de trage user interface. Daarnaast ontbreekt een duidelijk overzicht van nog beschikbare schijfruimte wat betreft opnames, inclusief een waarschuwing zodra deze vol begint te raken. Het idee van kijken wanneer je wilt, gaat namelijk snel verloren zodra na 5 dagen de schijf vol zit, en zonder dat je hiervan ook maar enige melding krijgt of capaciteit ziet de Horizon gewoonweg langer niet opneemt.

Een bijkomend probleem is vooralsnog dat de optie om alle afleveringen binnen een serie op te nemen, slecht functioneert. Afleveringen worden overgeslagen, of dubbel opgenomen indien ze meermaals worden uitgezonden, etc.

Verbeterpunten naar mijn idee zouden dan ook omvatten:
 • Verbeterde personalisatie.
 • Favorieten en frequented on demand channels naar voren halen.
 • Tekst input wijzigen naar een grid based interface, danwel smartphone controlled maken als mogelijkheid om echt te kunnen typen, verbinding middels Wi-Fi.
 • Betrouwbaardere serie opnamen, plus weergeven resterende hdd capaciteit.
Hoe kan de televisie kwaliteit ineens 1080p zijn als het aanbod 1080i is? Dit is dus upscaling en niet native 1080p.
Het ging hier niet om de televisiekwalitieit, maar die van de GUI. Die is (blijkbaar 1080p ipv 720p zoals op de oudere settop boxen.
Het staat dus los van de kwaliteit van het daadwerkelijke televisie-materiaal.
Ik heb gelukkig nog een aparte modem, dat scheelt mij een boel problemen die de Horizon met zich meebrengt. Ik heb echter niet het idee dat de kwaliteit van het beeld beter is geworden, maar dat kan ook aan de kwaliteit van de zenders/programma's liggen (soms is reclame rete-scherp en het programma slecht). De (trage) interface is inderdaad wel een nadeel. Hopelijk gaan ze dit fixen met een update. Verder ben ik er tevreden over.
Ik hoorde gister ook toevallig van de vele bugs met de Horizon-box. Vond het wel apart aangezien de APP op mijn iPad en iPhone prima en vloeiend werken. Meen dat de eerste digitale setup-boxen ook neit echt een succes waren. De nieuwe "zwarte" varianten van UPC zijn daarentegen i.m.o. prima, al zijn we wel inmiddels ~5 jaar verder.
Helemaal met je eens echter heb ik de box nu 2 maanden en in mijn beleving zijn er nog veel meer problemen.
De Box springt namelijk verschillende keren per dag een paar sec op zwart zonder geluid en dan weer terug. Dit schijnt te maken te hebben met een HDCP probleem tussen box en tv. Dit probleem komt bij verschillende merken voor maar voornamelijk bij Philips. Mensen klagen ook over groenig beeld, het lijkt een beetje op inverted maar dan groen. Chello.nl staat er vol mee. UPC en fabrikanten wijzen naar elkaar....
Dan zijn er ook verschillende vastlopers of error meldingen...
Zaterdag wedstrijd gekocht , met pijn en moeite gevonden hoe... en..... Zwart beeld!!!!
Box aan uit, van stroom af e.d. niks geholpen... wedstrijd betaald maar niet gezien.

Ik gebruik hem puur en alleen voor digitale tv. Dit heb ik gedaan omdat "als" ik ooit problemen krijg met wifi ,router of tv kijken dan meteen heel de box vervangen moet worden als blijkt dat er iets kapot is. Bovendien vind ik het niet makkelijk als al mijn bedrading die naar de router toe gaat nu naar de tv gebracht moet worden ipv naar de meterkast.
De plus punten zijn 4 tuners , beter beeld (1080p) en alle Nederlandse HD zenders naar voren gehaald. Favorieten maken en op volghorde zetten ook goed. (eindelijk)

De min punten zijn....... er veel helaas, zeer beperkte a.b. waardoor je alles via het menu moet doen en die menu's zijn verre van logisch.
Om een voorbeeld te noemen.... Om naar de recorder te gaan moet ik 4 a 5 handelingen doen.Dit was voorheen even drukken op de dvr knop..... Maar die is weg!
Dan wil ik zien hoeveel ruimte ik nog heb....ehh , helaas dit moet je in een ander menu vinden.

Of naar de radio.... Helaas hier is geen knop voor, maar ook geen menu functie dus dit moet je via de tv-gids doen..... je raad het al, geen knop voor! Ik moet dus via het hoofdmenu naar tv-gids , alle zenders kiezen en dan 35x naar boven .... Ja inmiddels weet ik dat rond zender 900 de radio zit maar toch.

Ik ben van mening dat bijna al het goede van de oude box verdwenen is. Waar is de mini guide? Voorheen drukte je op OK en zag je meteen wat er bezig was en wat er daarna begon. Je kon vaak zelf nog een keer meer naar beneden scrollen, of links en rechts door de zenders bladeren terwijl je niet zapte TOP! Maar nu ... je moet op Back(?!) drukken en dan zie je wat er bezig is.... maar je moet nog een keer naar rechts om te zien wat er komt , en als je dan wilt weten waar dit programma over gaat ... (zucht) dan moet je op: Ok , 1x naar boven dan naar informatie en dan weer Ok drukken... Damn waar is de info knop?
Of een herinnering instellen...... probeer het maar eens binnen 10sec.. no way dat dat lukt.

Ik kan door blijven gaan er is nog veel meer mis om de ervaring goed te krijgen. Ik kan me niet herinneren dat iemand ooit om 3d menu's heeft gevraagd met de snelheid van je weet wel door een trechter..... Ik heb liever snelle 2d menu's met logische indeling! Ik kijk tenslotte TV en niet menu's. UPC ik voel me een Alpha/Beta tester!!

Als je hulp nodig hebt (of een klacht in wil dienen) probeer dan niet te bellen want 35 min in de wacht is niks. Ik kan alleen maar concluderen dat ik niet tevreden ben en tot nu toe terug verlang naar mijn oude box jammer genoeg...

[Reactie gewijzigd door Gohan040 op 5 november 2012 10:44]

Voor de gene die hun box een vast ip willen geven en dhcp willen uitzetten een handleiding welke op het forum van chelloo staat. werkt voor mij supper synology nas met standaard dnla werk nu goed.

Link naar handleiding
Anoniem: 481497
@3mib5 november 2012 11:17
Dank je. dit is erg nuttig. Wel jammer dat het op zo'n omslachtige manier moet.
vandaag de nieuwe update aangekondigd:
http://www.chelloo.com/upc/index.php?topic=46464.0
Zoals beloofd, informeren we jullie dat we vanaf deze week een software-update voor Horizon doorvoeren (versienummer 1-1-57.09.1_v 1.25_16777392) . Over een paar dagen publiceren we de details van deze update op chelloo, zodat jullie exact weten wat er is veranderd ten opzichte van de huidige softwareversie.

Vier aanpassingen die in de update zitten melden we nu al graag.
(uiteraard staat in het forum meer....)
Gisteren even kunnen spelen met een horizon box, idee is wel leuk maar wat traag reageert de interface. Ik dacht dat de interface van mijn cisco box traag was, maar de horizon slaat daar echt de plank volledig mis.
Dit is de feature request lijst van chello.nl........ dit zegt wel genoeg denk ik.

Kort overzicht:
- Back-functie herstellen zoals voorheen
- Wachtwoorden onzichtbaar maken bij intypen
- Pijltjes toetsen up/down gebruiken om meerdere stappen terug kunnen gaan (terug zappen naar vorige kanalen)
- Uitbreiding afstandsbediening incl extra apparaten toevoegen om te bedienen
- Wifi Accesspoint in kunnen stellen
- Wifi als Repeater in kunnen stellen
- Ondersteuning van Dynamic DNS in het routergedeelte.
- Weergavetijd miniguide kunnen verkleinen/uitschakelen
- Qwerty-toetsenbordlayout
- Vooruit/achteruitspoelen met grotere sprongen of markers aanmaken
- Automatisch resolutie gebruiken van uitzending
- Android-app
- Opnames via app/internet bekijken
- Navigeren naar 2e rij met items in on demand/opnames/uitzending gemist
- Inschakelen USB
- Opnames exporteren
- Duidelijk overzicht van opnames, sorteren op datum en tijd
- PiP kunnen gebruiken
- Instellen lettergrootte
- Meer keuze w.b.h. regelen van geluid
- AC3-geluid tegelijk via HDMI als optisch (eventueel instellen)
- Samba-client
- Direct naar TV-Gids
- Geen herhaling van items in OnDemand-menu/opnames-menu
- Lijstweergave van ondemand/opnames/uitzending gemist
- Klok centreren
- Afspelen ISO-bestanden
- DVD-map in geheel afspelen
- Nummering favorieten aanpassen (1,2,3,4,5 etc..) en meerdere lijsten
- Wijzigen van dag in TV-Gids
- Airplay-support
- Betere documentatie van functies
- Snelkoppeling in menu
- Niet van zender wisselen indien je in het menu zit (en je drukt op een cijfer)
- SMS-invoer (2 = a,b,c 3 = def etc..)
- Mijn Media -> Pauzeren, terug en vooruit spoelen
- Bepaalde mac-adressen vast IP kunnen geven in webinterface
- Ook 10 min. als extra opnametijd in kunnen stellen
- Energiestand instellen voor bepaalde dag/tijd en welke functie altijd moet werken (telefoon bv.)
- Uitschakelen leeftijdsblokkade, ook voor 18+ zenders
- Keuze tussen soft reset of hard reset (fabrieksinstellingen)
- KidsZone terug
- Signaal naar TV voor juiste HDMI-kanaal
- Menu-animaties uit kunnen zetten
- Informatie bij radiozenders (bv. zendernaam)
- Foto's kunnen draaien
- Overzicht van komende opnames series linking
- Bij opnames / on Demand, optie 'afspelen' in info-scherm
- Bij TV-gids, optie 'opnemen' in info-scherm
- Op kunnen nemen van radiozenders
- 'Laatste kans' melding
- Radio-genre binnen TV-Gids
- Snel bladeren door lijsten d.m.v. blokken
- Tv-Gids: eenvoudig switchen tussen 'een zender'/'alle zenders'
- REC-knop werkend maken in info-scherm
- Extra account aan kunnen maken voor www.horizon.tv (met minder rechten)
- Verder dan 2 weken vooruit opnames inplannen via 'Handmatig Opnemen'
- Spotify-app
- Weergeven hoeveel % van de harddisk nog vrij is
- Haal trefwoorden van erotische zenders uit het zoeksysteem
- Instelling of je bij een herinnering, de keuze wilt of je over wilt schakelen naar de zender of dat dit altijd automatisch direct gebeurt.
- Screensaver bij afspelen muziek
- Wake-On-LAN signaal zodat je pc aangaat wanneer je wilt gaan streamen
- Teletekst-knop gebruiken voor zowel inschakelen teletekst, als uitschakelen.
- Geode internetbrowser als app
- Leeftijdsclassificatie ook d.m.v. iconen weergeven
- Leeftijdsclassificatie bij Mijn Media

Uitgebreid overzicht (indien meer uitleg nodig is):
Haal trefwoorden van erotische zenders uit het zoeksysteem
Mijn kind kijkt bijvoorbeeld Zandkasteel via uitzending gemist.
Echter zodra je de Z aanklikt, staan er trefwoorden zoals Z##dvragend, Z##dslikkend enz in de trefwoordenlijst.

Back-functie
Terug kunnen gaan naar de vorige zender wordt erg gemist. Graag de huidige functie van de back-knop onder 'ok'-knop (zoals bij oude boxen) en de back-knop ook echt gebruiken om terug te gaan!

Via pijltjes tappen terug/vooruit
Via de pijltjes toetsen die tijdens het kijken van TV niet gebruikt worden, de BACK-functie uitbreiden door meerdere kanalen terug of vooruit te gaan

Afstandsbediening
Ok, het is niet mogelijk om een nieuwe knop op de afstandsbediening te laten verschijnen, maar de oude UPC-knop om terug te gaan naar het begin was wel erg handig. Ook worden de kleur-knoppen en knoppen als 'DVR' en 'Guide' worden gemist. Eventueel ook extra apparaten toevoegen om te bedienen.
Tip: Terug naar het begin werkt als je eerst 'Menu' drukt en vervolgens 'Back'.

Wifi Accesspoint
Indien Horizon niet als modem/router wordt gebruikt maar in bestaand netwerk, deze kunnen gebruiken als AccessPoint.

Wifi Repeater
Indien Horizon niet als modem/router wordt gebruikt maar in bestaand netwerk, deze kunnen gebruiken als repeater.

Dynamic DNS
Ondersteuning van Dynamic DNS in het routergedeelte.

Miniguide Algemeen
In kunnen stellen dat hij maar 1 of 2 sec. zichbaar is (of zelf een getal invullen, of helemaal uit kunnen schakelen) of wellicht de mogelijkheid om in te kunnen stellen dat tijdens het zappen een mini-miniguide zichtbaar is, zonder die grote zwarte balk (onder en boven) en tijd bovenaan. Ook zien wat er na het huidige programma komt en eventueel nog verder bladeren met pijltjes omhoog/omlaag.

Momenteel werkt bovenstaande op de volgende manier:
- Druk op Back
- Druk met de pijltjes omhoog of omlaag onder 'Nu'. Je ziet dan de programmas die nu op tv zijn bij de andere zenders.

Tevens, omdat het enigszins gerelateerd is: als je het pijltje naar boven/onder lang ingedrukt houd, kun je snel schakelen naar een andere zender.

Qwerty-toetsenbord layout
In plaats van horizontale schuifen door de letters, ook een qwerty-toetsenbord layout.
Op termijn (eind dit jaar?) is typen ook makkelijker door de toetsenbord-afstandsbediening die te bestellen zal zijn.

Vooruit/achteruit spelen
Doorspoelen met grotere sprongen of markers instellen bij opnames om direct hierheen te springen.

Automatische resolutie
Automatisch de juiste resolutie gebruiken van de betreffende uitzending.

Energieverbruik
Energiestand instellen voor bepaalde dag/tijd bijvoorbeeld: Ma-Vrij (9-18) op lage stand. Tevens in kunnen stellen welke functie altijd moet werken (zoals de telefoon, dat die niet uitgeschakeld word, handig in noodgevallen)

HbbTV
Ondersteuning voor HbbTV welke momenteel gebruikt wordt door Nederland 1,2,3

Android-app
De app (mag wel wat meer spoed krijgen, er zijn meer android devices dan apple devices)
Wordt verwacht in 1e kwartaal 2013

Opnames bekijken
Opgenomen programma's niet alleen kunnen bekijken via de mediabox of de clientbox (later dit jaar) maar ook via de Horizon-apps en PC.
De nieuwe versie van de Horizon-ipad-app waarop opnames bekeken kunnen worden is onderweg en kan binnen kort tijd komen.

AC3-geluid tegelijk via HDMI als optisch
Het geluid zowel via optisch doorgeven als HDMI tegelijk.

Navigeren items
Als je door bepaalde items navigeert, bijvoorbeeld OnDemand-uitzendingen, zou het fijn zijn als je aan het einde van de eerste horizontale rij automatisch naar de 2e rij (en andersom) gaat in plaats van dat je eerst op het pijltje naar beneden/boven moet drukken.

Inschakelen USB
Inschakelen van USB-poorten voor gebruik exteren harde schijf.

Opnames exporteren
Opnames op harde schijf kunnen opslaan. Handig als je box omgewisseld moet worden.

Overzicht opnames
Een duidelijker overzicht van lopende opnames en gesorteerd op datum/ tijd

PIP
Echte PiP.
Andere zender kleiner in beeld laten zien (handig om bij te houden of reclame op andere zender al voorbij is)

Lettertype instellen
In kunnen stellen van de grootte van het lettertype. Mapnamen worden nu soms te snel afgekapt terwijl dit gezien de ruimte niet direct nodig is.

Meer keuze bij regeling van het geluid.
Momenteel kan alleen het volume van de TV zelf geregeld worden terwijl er ook de behoefte is dit via een AV-receiver te kunnen doen.

Samba-client
Gemakkelijker bestanden uitlezen van andere apparaten (windows/linux) in het netwerk. Op deze manier is het gebruikt van Twonky niet nodig en zijn meerdere apparaten ondersteund.

Directe TV-Gids
Als je nu TV-Gids selecteert, direct naar 1 van de onderliggende opties gaan, dus direct de TV-Gids zien. Via instellingen in kunnen stellen welke optie dit dan zou moeten zijn.

Overzicht OnDemand
Geen herhaling van items.

Lijstweergave
In plaats van de weergave van de items met 'filmposter' ook in kunnen stellen dat je lijstweergave wilt gebruiken.

Klok
Plaatsen van de standby-klok in het midden van het scherm in plaats van links.

ISO-bestanden
Af kunnen spelen van ISO-bestanden.

DVD in zijn geheel afspelen
Als er een DVD-map geopend wordt krijg je de submappen te zien en kun je de individuele bestanden in VIDEO_TS openen. Echter, het is fijner als hij direct afspeelt zoals een DVD-speler (en veel mediaspelers) uiteraard ook doet.

Favorieten
Wenselijk om altijd binnen de favorietenlijst te schakelen, ook als je bij de eerste favoriet terug gaat. Dus niet in dat geval weer door de hele lijst bladeren.
Ook zijn meerdere favorietenlijsten wenselijk!

TV-Gids
Wijzigen van de dag.
Niet door hoeven bladeren.
Tip: Als je pijltjes toetsen naar beneden/boven lang ingedrukt houd dan spring je snel naar primetime van volgende/vorige dag.

Airplay
Support voor Apple's Airplay

Betere beschrijving/documentatie
-Wat doet de optie Alles Verwijderen als je geklikt heb op een Opgenomen Programma of een Geplande Opname?
-Hoe werkt Alle Afleveringen Opnemen precies? Gaat dit op (een gedeelte van) de programmanaam? Hoe zit het met herhalingen, worden die ook altijd mee opgenomen? Hoe zit het met wekelijkse programma's op Ned 1-3 waarvan maar 3 dagen EPG beschikbaar is?
-Wat doen de standby instellingen precies? Er wordt wel het verschil tussen Low, Medium en High uitgelegd maar niet tussen Aan/Uit/'s Nachts.

Shortcuts in het menu
Op verschillende plekken in het menu zouden slimme shortcuts toegepast kunnen worden voor de meest gebruikte opties. Als je op een opgenomen programma staat zou het logisch zijn om door op Play te drukken direct te starten met bekijken. Maar b.v. verwijderen via de Stop of b.v. Record knop zou ook handig zijn.

Niet van zender wisselen als je in menu zit
Op het moment is het zo dat je bijna overal in het menu (uitzonderingen volgens mij alleen TV Gids en als er cijfer invoer nodig is) direct van zender kunt wisselen door de cijfer toetsen te gebruiken. Het apparaat springt dan ook meteen uit het menu. Als je dit per ongeluk doet ben je dus helemaal kwijt waar je was. Dit kan erg vervelend zijn als je een Geplande Opname aan het bewerken bent en probeert b.v. de eindtijd te wijzigen maar eerst op OK had moeten drukken. Ik zie het nut niet in van zenders wisselen vanuit het menu.

SMS invoer in zoek functionaliteit
Als je wil zoeken moet je nu links/rechts om zoek termen te kiezen. Er zijn mensen die dit via qwerty willen kunnen doen. Handiger is misschien ook om dit met de cijfertoetsen te kunnen doen via de (ouderwetse) SMS invoer (2=abc etc).

Mijn media
De mogelijkheid om gestreamde films ook op pauze te doen.. En heen en terugspoelen zou ook handig zijn.

Internet
Een functie in de router waarmee aan bepaalde mac-adressen een vast ip-adres kan worden toegewezen. Dit is erg essentieel voor servers, nasjes en andere statisch-ip-afhankelijke apparaten.

Extra opnametijd
In plaats van 5/15 minuten voor en 15 minuten na, ook 10 min. in kunnen stellen.

Uitschakelen leeftijdsblokkade
Het helemaal uit kunnen schakelen van de leeftijdsblokkade, ook voor 18+ zenders

- Keuze tussen soft reset of full reset
> Soft reset - alleen mediabox - standaard instellingen terug zetten.
> Full reset - modem + mediabox, alle standaard instellingen terug zetten.
Nu is het namelijk zo dat als je terug wilt naar fabrieksinstellingen de modem ongewijzigd blijft.
Dit is ook het geval bij Power on /- toets.

Tv signaal geven voor juiste HDMI-kanaal
Tv een signaal sturen als de box aangaat via hdmi zodat deze gelijk naar de juiste hdmi input overschakelt. (werkt wel bij een samsung dvd set, maar niet bij de horizon)

Menuanimaties uitschakelen
Menu animaties zijn leuk voor een paar dagen, daarna vervelen ze en werken enkel vertragend. Dus animaties weglaten of inkorten.

Radiozenders informatie
Tijdens radio mode, wat zinnige informatie op het TV-scherm. Toch minimaal de zendernaam en RDS. Wellicht ook het weer/verkeer en laatste nieuwsberichten. Ook zou het fijn zijn als RDS-info op het display van de box verschijnt.

Overzicht van komende opnames series linking
Een duidelijk overzicht van komende opnames series linking zodat je kunt zien of alles goed wordt opgenomen en of de opnames er uberhaupt nog instaan. Samen met de Feature Request over de 'Lijstweergave' wordt het een en ander een stuk duidelijker.

Op kunnen nemen van radiozenders
Zou leuk zijn als je ook radiozenders kunt opnemen. Soms worden er speciale programma's/sets uitgezonden waarvan het leuk is om deze terug te luisteren.

Snel bladeren door lijsten d.m.v. blokken
Op de oude afstandbediening waren hier twee knoppen extra voor (snel omhoog, snel omlaag).
Zou een dergelijke functie graag terug zien voor oa. de digitale programmagids, en de geplande/opgenomen programma's.
Wat een waslijst!

Maar nu ik lees dat zelfs automatische resolutiedetectie nog niet werkt... wat een prutsers.
Ik heb niet zo'n gespecifceerde lijst, maar mijn conclusie is dat Horizon gewoon nog niet AF is. :)
Veel interactie is niet logisch en de algemene ervaring is zeker niet vlotter of beter geworden!
(Ik heb niet alle reacties op het artikel gelezen.)

Ik heb sinds een week Horizon (met 60 Mb/s). Inderdaad is er best ruimte voor verbetering.

Ik denk, dat ieders oordeel vooral zal afhangen van wat hij het meest gebruikt.

Voor mij ging het om snellere upload dan bij ADSL2 en om via mijn thuisnetwerk televisie te kunnen kijken (met een half oog het nieuws volgen).
Wel, voor ongeveer hetzelfde bedrag (als ik betaalde voor UPC Digital en voor ADSL2 met telefoon) heb ik dat nu. Met plussen en minnen die voor mij minder belangrijk zijn.

De Horizon box lijkt een sterker netwerksignaal te geven dan mijn eigen access point. Anderzijds lijkt de Horizon niet op MAC-adres te kunnen filteren.
PS: De Horizon box kan wèl op MAC-adres filteren. Daarbij is mij niet duidelijk, of toegevoegde adressen toegelaten of geweerd worden. Voorts zag ik een instelling voor Power, standaard op 100 (procent?), maar of dat het vermogen van de zender is...

Ik maakte me zorgen over het energieverbruik van de box, omdat ook in de middelste van de drie stand-by standen de ventilator draait. Maar het lijkt reuze mee te vallen.

Ondanks mijn kritiek ben ik best tevreden.

[Reactie gewijzigd door chrislaarman op 8 november 2012 09:13]

1001 redenen om af te zien van UPC wat een wanprestatie dat is volgens mij als je de waslijst checkt een Alpha status of misschien pre alpha.
Echt heel jammer dit. De Horizon zou een vervolgstap moeten zijn op de eerste on-demand implementaties van de kabelaars, en het blijkt nu meer een stap achteruit te zijn als ik het zo lees. Ongeacht welke functionaliteit zo'n kastje biedt: Als het niet lekker werkt, kun je er niets mee en levert het vooral frustratie op. Net als de eerste generaties smartphones met touchscreens die slecht reageerden (Samsung Omnia 1 e.d.): Je hebt enorm veel functionaliteit, maar het scherm en de hardware kan het allemaal niet bijbenen. Gelukkig is dat probleem met de huidige smartphones opgelost, en misschien gebeurt dat ooit ook nog eens met de tv-kastjes. Een slechte gebruikerservaring = een slecht product, zo simpel is het.

UPC en andere kabelaars hebben altijd al te weinig budget en talent in huis gehad om zowel de juiste hardware te kiezen als software te ontwikkelen. Ze zijn allemaal traag, buggy, verouderd en onlogisch. Ook het aanbod van on-demand content is nog altijd klein. Naar mijn idee zou gewoon alles wat er de laatste 10 jaar is uitgezonden, plus alle noemenswaardige films van de laatste decennia, beschikbaar moeten zijn. En alles wat in de VS is uitgezonden, direct ook in NL beschikbaar. Dat is veel gevraagd, maar anno 2012 niet te veel naar mijn mening. Ik blijf hopen dat er ooit nog eens een oplossing komt waarmee we echt soepel de content kunnen kijken die we willen, wanneer we willen.

[Reactie gewijzigd door geert1 op 5 november 2012 11:08]

Ik heb de Horizon box nu een paar weken.
Het menu reageert soms zeer traag en met VOD een film uitzoeken is echt een crime. Zeker als je al zappend rond probeert te komen. Vijf tot tien seconden laadtijd per titel is geen uitzondering. Sommige zenders (Veronica en Net5) functioneren niet, maar volgens het chelloo forum zou dit aan mijn WCD liggen. Vanmiddag vervang ik deze. Misschien dat de laadtijd dan ook iets beter wordt.

Ik heb de box in combinatie met een 60Mbit aansluiting en heb daarvoor een aparte router Cisco EPC3925 erbij gekregen. Hierdoor laat ik de box zelf buiten het Wifi-netwerk en kan dus ook niets vertellen over dit deel.

Wat mij wel opvalt is dat de box na verloop van tijd vast kan lopen als de box continu aan staat (2-3 dagen). Alleen een harde reset werkt dan.
Je kunt de zapsnelheid aanpassen naar minimaal 5 seconden trouwens.. standaard staat die op 10 seconden voor de programma-informatie weg is.
Heb de Horizon box 3 dagen in huis gehad en daarna weer snel terug gegaan naar de oude situatie. Horizon is te vroeg op de markt gezet en zit nog vol bugs, ben benieuwd hoeveel van die 50000 nu echt tevreden zijn met de box.
Geweldige box.
Menu's kunnen inderdaad iets sneller.
Ook tijdsweergave klopt niet altijd, maar verder: top!! Geen rare beelden, maar scherp beeld, geen vastlopers en zappen gaat best snel.
In het begin vond ik het zappen echt super langzaam, tot ik vond dat je de tijd van het scherm in kunt stellen dat je ziet bij het zappen.. Van 10 naar 5 seconden maakte een behoorlijk zap-verschil! :)
Ik ben er in iedergeval wel tevreden over. Hij draait hier nu ruim anderhalve maand. Niet helemaal zonder problemen, maar nu werkt het wel wat we gebruiken. En qua kosten is het stukken goedkoper dan dat ik had van UPC
Ik zag deze dienst op de reclame en het ziet er opzich goed uit als een concurrent voor de iTV en andere HTPC's aangezien zo echt alles in 1 zit. Maar als de gebruiksvriendelijkheid te wensen over laat dan stap ik nog niet zo snel over op UPC. Daarnaast moet ik sowieso eerst zien wat voor codec support dit apparaat heeft en als hij h264 kan draaien of hij ook embedded subs met alternatieve opmoek draait. (Ik ben namelijk een anime kijker.) Ik heb al snel gekeken maar kan geen informatie over codecs vinden.
Ik zag deze dienst op de reclame en het ziet er opzich goed uit als een concurrent voor de iTV en andere HTPC's aangezien zo echt alles in 1 zit. Maar als de gebruiksvriendelijkheid te wensen over laat dan stap ik nog niet zo snel over op UPC. Daarnaast moet ik sowieso eerst zien wat voor codec support dit apparaat heeft en als hij h264 kan draaien of hij ook embedded subs met alternatieve opmoek draait. (Ik ben namelijk een anime kijker.) Ik heb al snel gekeken maar kan geen informatie over codecs vinden.
Streamen gaat op basis van het DLNA protocol, welke codecs deze box exact pakt is mij ook niet helemaal duidelijk maar qua externe subs, is uiteraard gelimiteerd tot de functionaliteit van het DLNA protocol. :)
DLNA heeft geen external subtitle protocol (helaas), dit is allemaal compleet afhankelijk van de DLNA-server en client die gebruikt wordt of het mogelijk is om met externe subtitles te werken (sommige servers kunnen het wel los sturen, andere encoderen de subtitle in de videostream (waardoor je deze dus niet kunt uitzetten (met de subtitle knop) of aanpassen (sneller/langzamer/positionering) zonder de stream opnieuw te beginnen).
Dat is wat ik dus heel jammer vindt, subtitles lijkt bij bijna alle mediaclients/servers iets dat achteraf is ingebouwd (tenzij de software gemaakt is door iemand die zelf veel met subtitles kijkt).
H264 werkt prima, evenals subs als srt bestand, al zijn ze lelijk en staan ze midden op het beeld.

Er is echter een makkelijke oplossing. Ik draai PS3mediaserver op mijn server, met de juiste profile (staat ergens op github). Automatische transcoding van de mkv en rendering van de subs. Dan zien ze er wel goed uit. Kost je wel wat CPU power, maar werkt 100%..
Anoniem: 481497
5 november 2012 09:38
Ik heb de Horizon box nu 3 weken in huis en erger me kapot aan de interface. Het mag er dan wel modern uitzien in eerste opslag, maar laat je niet verleiden door een mooi plaatje. Er mee werken is een drama. Om ergens te komen blijf je maar klikken en het gaat traag. Zoeken in on-demand is een drama omdat je op plaatjes moet zoeken. Wil je op trefwoord dan ben je een flinke tijd kwijt om überhaupt een trefwoord in te voeren. Wat een rot interface!
Zie ook: http://www.bright.nl/uitpakparty-upc-horizon-tv

Daarnaast vind ik het onacceptabel dat bij een bedraad netwerk en met bestaand netwerk er toch een dhcp server draait die niet is uit te zetten. Om conflicten te vermijden reserveert de horizon box 25 ip-addressen bij de bestaande dhcp server. Waarom is mij een raadsel en het is onnodig en overbodig.

Het zo genaamd op je ipad tv kijken heeft niets horizon tv te maken. Iedere upc abonnee kan deze app gebruiken.

Kortom zeer ontevreden over deze horizon box en geen idee of UPC hier iets aan gaat doen. Erg jammer dit.
Eens, ieder lid kan de app downloaden en TV kijken, echter er komt nog een app waarmee je daadwerkelijk via 1 van de zenders in de box kijkt en waarmee je wat je ziet op de iPad ook via de app kan schakelen naar de TV, daarnaast kan er volgens mij met die nieuwe app ook opgenomen content terug worden gekeken.
Misschien ben ik verwend door m'n high end smartphone, maar als ik nu dat soort trage menu's zie, haak ik al snel af.

Ik ben zelf ook UPC klant en heb de Horizon box vanaf het eerste uur, en man wat is dat traag. Ik hoopte dus dat ze dat wel met wat updates konden oplossen, maar het lijkt echt alsof de hardware gewoon ruk is. Zoals ik al zei, misschien ben ik gewoon verwend omdat ik super snelle menu's gewend ben, maar dit gaat wel te ver.

Ik vraag me dus echt af wie de testers zijn daar bij UPC, want als ik dat was zou het never nooit langs mij gekomen zijn. De usability is .. er gewoon NIET. Eer je iets simpels voor mekaar hebt als het wifi wachtwoord invoeren, ben je dus een half uur verder.

Ik zou het niet eens erg gevonden hebben om wat extra's voor de box te betalen om een soort iPhone 5 of Galaxy S3 "snappiness" te krijgen ...
Zal de hardware toch echt niet zijn, is van Samsung en schijnt in een andere opstelling wel erg goed te werken, ligt dus aan de software van UPC.
En eens....geen idee wie daar test, op die manier wil ik ook wel tester zijn bij UPC, hoeft blijkbaar geen ruk te doen om je geld binnen te krijgen!
Het grootste voordeel voor mij is dat ik nu nog maar 1 apparaat heb, i.p.v. allerlei wazige kabel-, modem- en splitterconstructies zoals dat voorheen het geval was. Heerlijk als de hoofdaansluiting in je woonkamer is!
Daar was ook ook verbaasd over: geen splitters en extra kabels e.d. Gewoon direct 1 kabel tussen de aansluiting in woonkamer en aan de box en het werkte gelijk.
Ja zeker, is ook heel fijn als 1 onderdeel van de box kapot gaat, bijvoorbeeld de voeding.

Dan kun je meteen niks meer, niet meer internetten, geen tv meer, niet meer bellen en ook geen media meer streamen naar je tv (er van uitgaande dat je dan ook geen losse mediaspeler meer hebt).
Nee zeker handig, niet dus!

En je zult zien dat zoiets altijd in het weekend gebeurt of tijdens de feestdagen.
Lekker als dat net op kerstavond gebeurd, dan kun je tot zeker het nieuwe jaar op een nieuwe box wachten.
Want er zit sowieso al levertijd of reparatietijd op, of anders wel de tijd die het duurt om het ding te verzenden.

Nee dan ben ik toch wel blij met een los modem, router, CI+ module, pvr en mediaspeler!

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee