Door Mark van der Kruit

Videoredacteur

Presentatie UPC Horizon

07-09-2012 • 18:00

116 Linkedin

Het is niet alleen een settopbox, maar het dient ook als modem, router en vormt de aansluiting voor ip-telefonie: UPC probeert met Horizon alle diensten in een kastje te vervatten. De Horizon vormt de opvolger van de huidige settopboxen van UPC.

De Horizon is ongeveer even groot als de huidige settopboxen en is van glimmend zwart kunststof. Hij loopt schuin af, zodat hij iets kleiner oogt dan dat hij in werkelijkheid is. Op de voorkant zijn alleen statuslampjes en een scherm te vinden, terwijl de aansluitingen aan de achterkant zitten. De aansluitingen zijn onder meer een hdmi-poort, vier lan-poorten, twee usb-ingangen - die niet bedoeld zijn voor randapparatuur - en een scart-aansluiting. Overigens is dit niet het enige Horizon-kastje; er komt ook een versie zonder dvr en volgend jaar zullen nog meer settopboxen komen onder dezelfde Horizon-naam. Sprekend detail: op de hele voorkant is de naam van UPC niet meer te vinden. Onder het logo staat alleen de naam Horizon. Zoals gezegd kan Horizon de modem en router vervangen, maar dat hoeft niet; hij kan ook als los onderdeel in een thuisnetwerk worden gehangen. Bovendien kan de Horizon via dlna communiceren met onder meer tablets, telefoons en een nas of externe harde schijf. Via die weg kunnen foto's en video's van apparatuur op het scherm van de tv worden getoverd, al werkte dat nog niet echt lekker tijdens de demo's: de foto's verschenen niet op het scherm.

De interface kent veel 3d-elementen, maar bij een 3d-tv zal hij desondanks als 2d worden weergegeven. Wellicht komt dat door de beperkte processorkracht van de Intel Atom CE-processor, een x86-cpu met een kloksnelheid van 1GHz. De interface lijkt in 2d soms al lastig te renderen; veelal zagen we tijdens demo's dat animaties hakkelden of met vertraging werden weergegeven. Bovendien liet de snelheid geregeld te wensen over, waarbij het opviel dat het bijvoorbeeld tot 20 seconden kon duren voordat een app in beeld verscheen. De interface van Horizon werkt niet alleen op tv, maar ook in de iOS-apps; iPads en iPhones hebben daardoor veel van dezelfde mogelijkheden als het kastje, zoals live tv kijken en het instellen van opnames - iets dat met de huidige UPC-app ook al kan. De app, Horizon TV, komt komende week ook beschikbaar voor andere klanten van UPC. Vermoedelijk omdat de interface voor zowel touch als bediening per afstandsbediening is gemaakt, is hij vooral op tv's niet optimaal. Vaak worden opties in een 3d-lijst horizontaal weergegeven. Dat ziet er mooi uit, maar het was sneller geweest als er gewoon een grid van opties was gemaakt. UPC heeft zich dat ook gerealiseerd, want in sommige delen van de interface is wel een grid van opties te vinden.

De features van Horizon brengen UPC weer bij de tijd; waar Ziggo en KPN al langer apps aanboden om live tv te kijken, komt UPC daar nu mee. Veel van de functionaliteit dubbelt ook met andere apparatuur, die veel mensen al in huis hebben staan. Daarmee is Horizon op de markt niet de revolutie die UPC belooft. Wie het echter naast het huidige aanbod van de kabelaar legt, kan niet anders dan concluderen dat het een behoorlijke vooruitgang is. Horizon werkt sneller, biedt meer functies in een betere interface en voelt veel moderner aan. Daar betaal je wel voor: abonnementen met Horizon zullen ongeveer vijf euro per maand duurder uitvallen dan met de huidige settopboxen. Voor wie alleen een beetje tv wil kijken en af en toe wat opneemt, is het die meerprijs vermoedelijk niet waard. Hecht je wel aan de extra diensten, is het een mooie meerwaarde. UPC ziet Horizon in ieder geval als iets waar alle klanten op de lange termijn op over moeten gaan en binnenkort hebben nieuwe klanten niet eens een keuze meer; dan is Horizon al de standaardoptie.

Wat vind je van dit artikel?

Geef je mening in het Geachte Redactie-forum.

Reacties (116)

Wijzig sortering
Jammer dat dit alleen in triple play wordt aangeboden. Ik heb nu UPC digitale Televisie met een Tele2 telefonie en internet pakket, ben eigenlijk wel tevreden over beide. Gezien UPC geen glasvezel aanbiedt en Tele2 straks wel ga ik die overstap nu maken naar alles op Tele2, UPC zou een klant als mij juist over de streep kunnen trekken met glasvezel.

Waar ik bovendien zo moe van wordt: Waarom altijd beginnen met iOS? Ik snap dat ontwikkelen voor Android meer tijd in beslag neemt bij een dergelijke app, maar het moet toch niet zo moeilijk zijn om tegelijk voor beide platformen te lanceren? Het marktaandeel van Android is inmiddels het grootste van Nederland, daar moet je toch als onderneming rekening mee gaan houden indien je als extra feature van het product een app aanbiedt?
iOS <> Android is vaak een discussie tussen telefoons en daar ligt het aandeel ongeveer 50/50.

Echter wanneer je iPad tegenover Android tablets leg, is de verdeling 80/20 en is de verantwoording er al snel: iPad eerst, daarna volgen andere platformen zoals Android en wellicht WP.
Ik denk dat je het aandeel van iOS schromelijk overschat, wereldwijd is het voor android al +60% en voor iOS ergens rond de 17%, toch wel een significant verschil (voor telefoons, bij tablets zal iOS vermoedelijk nog een voorsprong hebben maar zelfs als je dat erbij telt kom je op een veel grotere install base van android devices)

[Reactie gewijzigd door blouweKip op 7 september 2012 23:43]

IOS heeft momenteel ongeveer 65% marketshare en android 22%
dat is dus ruwweg 3X zoveel.

Bron:
http://www.netmarketshare....aspx?qprid=8&qpcustomd=1

de andere reden om eerst te developen voor IOS is dat er veel minder verschillende handsets zijn wat dus makklijker te testen is. ook geen grafische schillen of andere dingen zoals erg veel verschillende versies van het OS om rekening mee te houden.

kortom goedkoper en meer markt aandeel.
de 80% was 2 jaar geleden echter, dus android haalt wel in.

verder lichtelijk offtopic blijkt dat apps op IOS gewoon meervoudig beter verkopen dan op Android. en dat zorgt ervoor dat meer developers meer bekend zijn met IOS en deze apps (ook gratis) dus sneller en goedkoper gemaakt kunnen worden.
Graag bronnen voordat je getallen uit de lucht pak. Want de getallen die jij noemt zijn tegenstrijdig van elk artikel op het internet.
Ik denk dat de keuze eerder gebaseerd is op het feit dat ze voor IOS een app of misschien een dedicated ipad app hoeven te maken.
Dat ten opzichte van android waarbij er rekening gehouden moet worden met alle mogelijke roms van fabrikanten en hardware etc etc.
IOS heeft hier gewoon een vorm van superioriteit als het gaat om simpele apps maken. Als er apps moeten komen met meer vrijheid dan is android aan de beurt omdat daar gewoon alles kan maarja dan ben je wel langer bezig

(heb zelf een ipod en een htc sensation dus benadeel hier niks)
volgens mij hoef je alleen te zorgen voor ondersteuning voor diverse resoluties.
Voor de rest kan je het erg beperken. Bijv alleen geschikt maken voor android 4.x zorgt ervoor dat je geen rekening met bbeperkingen op oude toestellen hoeft te houden.

Processor, rom heeft volgens mij totaal geen invloed.
Wat doe je dan allemaal dat coax niet snel genoeg zou zijn voor je?

Het voornaamste voordeel dat ik zie in een glasvezel aansluiting, is dat je eindelijk wat te kiezen hebt. In het filmpje worden de features vergeleken met concurrenten als Ziggo, maar meestal zijn die voor UPC klanten niet beschikbaar, en vice-versa.

Al met al zit er gelukkig wel de nodige verbetering in de nieuwe set top box, maar voorlopig helaas alleen nog maar beschikbaar voor degenen die een tripple-play abbo aangaan.
Wat dacht je van 100 Mbps upload? Dat biedt UPC je niet, glasvezel wel.
Of je het vaak of echt nodig hebt is zaak 2.
Ik heb even op de Tele2 site gekeken. Ze gaan niet verder dan 50Mbit down, 5 Mbit up.
Bij UPC heb ik nu 60Mbit down, 6 Mbit up. En met de tip van Checkpointx (waarvoor dank; zie eerdere post) overweeg ik een upgrade voor dezelfde prijs: dus En Horizon En 120 Mbit down, 10Mbit up.
UPC en Ziggo (of Caiway of random kleine kabelaar X) bieden inderdaad geen 100mbps upload aan. Voorlopig omdat er nog geen ruimte vrij is in het frequentiespectrum doordat mensen nog steeds via analoge TV willen kijken. Het kan technisch dus wel om een fikse boost bij de upload te geven (zegmaar max 4 kanalen met 10-15mbit per kanaal, dus 40/50mbit upload met docsis 3), alleen willen mensen geen functionaliteit verliezen. Meeste glasvezelaars bieden niet eens analoge TV meer aan. Het is dus echt een kwestie van tijd voordat het glasuploadverhaal ook weer overruled wordt omdat het via coax ook allemaal mogelijk is, weliswaar met iets meer moeite. Maar dat compenseert weer met de kosten die op dit moment nodig zijn voor glas om helemaal aangelegd te worden.

Conclusie: maakt geen hol uit of je nou coax hebt of glas.
Overigens vind de interface van de stb wel strak eruit zien, je kan zien dat ze wel goed hebben gekeken naar systemen die al goed werken zoals XBMC wat hierboven is vermeld of Plex.
TIP! om de 45 euro activatiekosten te besparen: http://www.upc.nl/horizon/pakketten/?vip=on

Als je via deze link besteld, krijg je geen activatiekosten. Ik probeerde via de telefoon te bestellen en vertelde van deze manier, maar dat bestond niet werd er verteld. Toen ik de link gaf, kwam er een of ander l*lverhaal dat alleen geselecteerde klanten zonder activatiekosten konden bestellen en dat het systeem aan de hand van de postcode alsnog de activatiekosten zou berekenen. B*llhit, orderbevestiging gehad zonder deze kosten.

Ben benieuwd naar de box. Slechter dan de huidige kan haast niet. 4 programma's tegelijk opnemen is overkill, maar kan wel eens handig zijn. Alleen waardeloos dat Android apps weer later komen,.....
Toch is het zo.
De zogenaamde VIP's zijn mensen die in eerste instantie geselecteerd waren om het nieuwe platform te testen.
Dit is uiteindelijk niet doorgegaan en deze mensen krijgen nu korting.
Reken er maar op dat je die activatiekosten gewoon betaalt.

-edit- typo

[Reactie gewijzigd door coob op 8 september 2012 07:33]

Ik heb besteld via die link. Op de bevestiging staan geen activatiekosten. Deze mogen ze dus achteraf ook niet in rekening brengen.
Telefonisch werd mij verteld dat ik geen kosten in rekening krijg. Kreeg de mail omdat ik me in had geschreven voor de nieuwsbrief.
De FAQ (veelgestelde vragen) bij UPC bevat al veel antwoorden over de nieuwe Horizon mediabox:

http://vragen.upc.nl/app/answers/list/p/245

Zojuist stonden even een paar pagina's live bij horizon.tv . Hieronder de opgeslagen pagina's (dropbox):

https://dl.dropbox.com/u/...Horizon%20TV%20Online.htm
https://dl.dropbox.com/u/60718505/Gebruiksvoorwaarden.htm
https://dl.dropbox.com/u/60718505/Genres.htm

[Reactie gewijzigd door f.v.b op 8 september 2012 13:28]

Lekker soepel op die iPad... met horten en stoten...
Daar gaan Apple users niet blij mee zijn, en Android later ook niet.
Ik was ook aanwezig. Een half uur te vroeg en toen mocht ik er ook al even mee spelen. Toen ging het een stuk vloeiender. Op het moment dat alle 12 demozuilen gebruikt werden werd het zo traag als je ziet. De reden zal de WiFi geweest zijn, de demozuilen stonden gewoon te dicht bij elkaar waardoor ze elkaar gingen verstoren.
Je ziet zelfs dat de interface hakkelt wanneer men niet in de programma-lijst kijkt, maar gewoon in het hoofdmenu. In de rapportage wordt ook aangestipt dat het 20 seconden duurt eer een app ingeladen is...

Daarnaast zou het een dergelijke settopbox niet misstaan als er e.e.a. gecached werd i.p.v. de hele lijst continue opnieuw binnen te halen. Het lijkt me niet dat WiFi interference en/of bandbreedte hier het échte probleem is...
Dank voor deze aanvulling.
Toch jammer, en imho een blunder van kabelaar (!) UPC. Je zet een belangrijk nieuw product in de etalage, nodigt alle media uit, en laat vervolgens een belabberde indruk achter vanwege een lokale ondercapaciteit in je netwerk (!) :'( 8)7
Op zijn zachtst gezegd: even meenemen in de evaluatie :X
...als Apple de app niet uit de winkel mikt.
dit is allerminst bevoorderlijk voor de Apple user experience.

Maar als ik het goed begrepen heb uit het filmpje ligt dit aan de software van de settop-box, en niet aan de iPad/pod/phone of de app.
En?En?En?
Kunnen we nu eindelijk de volgorde van de zenders aanpassen? Of zit Nederland 1 HD nog steeds op 71
Net in de UPC-winkel geweest, Nederland 1 HD zit gewoon op 1 en kun je via je favorieten ook nog indelen naar wens.
Precies, UPC vertikt het om zo'n achterlijk simpele feature in te bouwen, en probeert ons ondertussen een nieuwe (waarschijnlijk net zo'n buggy) set-top box aan te smeren. Ik ben ook benieuwd of deze nieuwe wel binnen 3 minuten een koude start doet.
Waarom alleen dlna ondersteuning en geen ondersteuning voor apple airplay. Het apparaat ondersteunt alleen DLNA. DLNA wordt zelfs ondersteund door mijn samsung TV van 4 jaar geleden en voegt daarom voor mij en ik denk veel andere gebruikers weing toe.

Met Airplay kan ik ook spotify naar mijn mediacenter streamen, dat lukt volgens mij niet met dlna. Nadeel van airplay is dat het alleen stereo ondersteunt, en geen 5.1.

@Simkin Mijn tv ondersteunt de meeste formaten, h264 divx enz....

[Reactie gewijzigd door HEY_DUDE op 7 september 2012 21:56]

En welke formaten kan die TV van jou allemaal probleemloos decoderen :) Het is niet enkel het transport protocol (DLNA) maar ook de ondersteuning tot nagenoeg alle populaire formaten! (divx/xvid/vob/ac3/..)
dlna werkt in principe overal op, airplay maar een een beperkt aantal apparaten, zou me niet verbazen als die ondersteuning in een software update wordt toegevoegd in de toekomst (maar het lijkt me zeker geen prioriteit)
hoeveel mensen maken gebruik van DLNA, en hoeveel van airplay.
Ik weet nog niet zo zeker welke kant je op wilt met die opmerking.
ik heb hem vanmiddag besteld kwam goedkoper uit dan mijn abbo nu en krijg 2 x zo snel internet.

ga van 60mb naar 120 mb voor het zelfde geld ongeveer (iets minder zelfs)

Hoop dat je nu eindelijk wel zenders op je eigen volgorde kan instellen.
Ja, is mogelijk via Favorieten. Zodra je favorieten aan gaat maken worden deze als eerste getoond (met een sterretje) in de door jou gewenste volgorden. En onder je favorieten staat dan de rest van de kanalen in de UPC standaard volgorde.
is die prijs blijvend zo laag of kom jij nu goedkoper uit omdat je 6 maanden korting heb? als het namelijk zo is wat jij nu zeg dat je voor dubbele snelheid iets minder betaal (naast de korting) ga ik morgen ook gelijk upc bellen voor een upgrade :P
Dat ze de Horizon box alleen leveren bij nieuwe klanten tamelijk absurd. Zorg eens wat beter voor je bestaande klanten zou ik zeggen. Die moeten als ze deze box willen hebben 49 euro administratie kosten betalen en een nieuw abonnement nemen.

De kabelmarkt kan wmbt niet snel genoeg open gebroken worden. Dat zal UPC hopelijk leren wat zuiniger op de klanten te zijn die ze hebben.
Ik krijg als bestaande klant ook een nieuwe box. Wordt deze/volgende week geleverd. 24e komen ze aansluiten.
Wanneer je je een aantal maanden had opgegeven als potentieel geinteresserde dan had je de VIP status gekregen en was de overstap gratis.. Dat doet UPC met klanten die aangeven dat ze graag iets nieuws willen. Ik heb er dankbaar gebruik van gemaakt..

UPC levert al een paar jaar prima kwaliteit, het enige wat ik nu hoop is dat de interface niet zo traag is als het filmpje laat zien; die vertraging in alles wat je doet zit ook in de huidige mediabox!
Mja, het ziet er wel gelikt uit, maar voor mij is het weer onhandig dat ook meteen het kabelmodem geïntegreerd is.

In de huidige situatie staat mijn modem gewoon in de meterkast met daar de verdere distributie (firewall en LAN-switch). Het is dan totaal niet handig dat het modem opeens in de tuner zit, want die staat in de woonkamer. Moet je weer moeilijk doen en een LAN-kabel terug naar de meterkast trekken door een buis waar dat niet meer in past... Om maar te zwijgen over de extra coax-kabellengte voor data die het kost (bij mij meer dan 25 meter).

Met QAM-256 die UPC recent is gaan gebruiken is een ultieme coax-bekabeling sowieso een must.

Daarnaast vraag ik me af of je twee van die boxen kan gebruiken op een aansluiting. Dat kan op dit moment namelijk wel met de Cisco HD PVR (2x 2 streams). 2x 4 streams lijkt me wat veel van het goede voor een aansluiting?

En laten we hopen dat de bugjes en performance-probleempjes er snel uitgehaald worden, want dat is ze met de Cisco op dit moment nog steeds niet gelukt terwijl ze die al een paar jaar leveren...
Je mag er ook voor kiezen om je huidige internet en telefoniemodem te behouden. Daarnaast zou de nieuwe Horizon mediabox minder gevoelig moeten zijn voor slecht signaal, zie http://www.totaaltv.nl/ni...toringen_Horizon_box.html.
Okay, dat is dan weer okay te noemen, dat zou voor mij wel werken. Bedankt voor de link/info.

De vraag is dan nog steeds of je er twee op een aansluiting kan hebben.

En ik vraag me af of UPC deze tekst zelf letterlijk heeft gecommuniceerd: "Veel van de huidige generatie mediaboxen kunnen niet zo goed met zwakke signalen omgaan, zoals die via bepaalde frequenties worden uitgezonden."

Want als dat zo is, dan wil ik graag een gratis upgrade want ze hebben dus willens en wetens producten op de markt gezet die niet helemaal deugdelijk zijn. Ik kan me dus niet voorstellen dat ze dat officieel gezegd hebben. Maar het klopt wel.
Volgens mij worden de extra boxen een soort van slaves van de huidige horizonbox. Deze decoder heeft 6 Tuners. Hetgeen hem de mogelijkheid geeft om signaal aan meerdere apparaten door te geven (pc, tablet, phone of een Horizon(slave)) of om meerdere opnames tegelijk uit te voeren.
De slave zal gebruik maken van 1 van die tuners wanneer deze aan staat of gemaakte opnames kunnen afspelen en deze zal wireless connected worden met de (moeder) Horizon box.

Edit: aangeven hoe de slave connectie zal maken.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 472911 op 12 september 2012 11:38]

Bij 4:37 zie ik iets vreemds. Tussen de e-sata en de poweraansluiting zit een 3,5mm aansluiting. Zonder label. Waar zou die voor zijn? Analoge audio out? Of een service interface?

http://www.flickr.com/pho...7943999646/in/photostream

[Reactie gewijzigd door robertwebbe op 7 september 2012 20:25]

Ik denk dat je er wel van uit kan gaan dat dat inderdaad en service aansluiting is. Via de 3,5 mm jack wordt dan een seriële verbinding gemaakt. Als het een audio connector was zaten er waarschijnlijk geen usb-poorten tussen de cinch en deze poort.
Ik doe even een gok, omdat hij zich dicht bij de voeding aansluiting zit, misschien een remote-aansluiting (on/standby via een kabel), of heel misschien een DC out voor de eSata disk.

Zou ook een service port zijn, maar die zijn meestal via JTAG ed op het moederbord te vinden, of via speciale apparatuur aan de SCART aansluiting. Gezien hoe de huidige mediaboxen dichtgetimmerd zijn, lijkt me stug dat ze ineens een externe serviceport beschikbaar maken ;)

[Reactie gewijzigd door Madshark op 10 september 2012 07:34]

vergeten een schroefje erin te draaien? :-P
1 2 3 ... 6

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.


Nintendo Switch (OLED model) Apple iPhone SE (2022) LG G1 Google Pixel 6 Call of Duty: Vanguard Samsung Galaxy S22 Garmin fēnix 7 Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee