Groei van het aantal UPC Horizon-abonnees neemt af

UPC kampt met dalende groei van het aantal Horizon-abonnees. Waar de eerste vijf maanden na introductie ongeveer 20.000 mensen per maand Horizon namen, is dat aantal nu afgenomen naar ongeveer 15.000 per maand. Dat blijkt uit de kwartaalcijfers.

Inmiddels zijn er acht maanden nadat de Horizon-abonnementen in de verkoop gingen ongeveer 145.000 klanten in Nederland. Daarmee heeft ongeveer 13 procent van de UPC-klanten die digitale tv afneemt een abonnement met Horizon. Dat aantal lag drie maanden geleden nog op 10 procent. De aantallen staan in de kwartaalcijfers van UPC's moederbedrijf Liberty Global.

Klanten met Horizon klagen veelal over de instabiele en trage software en omslachtige menu-structuur van de nieuwe settopbox. UPC stelde eerst Horizon verplicht bij de duurdere abonnementen, maar onder druk van onder meer de Consumentenbond is die verplichting komen te vervallen.

UPC heeft zijn totale abonnee-aantal verder zien afnemen. Waar er in hetzelfde kwartaal vorig jaar 42.000 abonnees bijkwamen, is het aantal nu afgenomen met 3000. Volgens Liberty Global ligt dat aan de 'felle concurrentie' op de Nederlandse markt. Vorig kwartaal nam het aantal abonnees ook al af.

In de kwartaalcijfers komt ook naar voren dat UPC een groter belang in Ziggo heeft genomen. Waar UPC begin april ongeveer 12 procent van Ziggo bezat, is dat eind april opgelopen tot 18,2 procent. Liberty Global legde in totaal bijna een miljard euro neer voor die aandelen Ziggo. Het is nog altijd onduidelijk of het moederbedrijf van UPC Ziggo in zijn geheel wil overnemen.

Door Arnoud Wokke

Redacteur

07-05-2013 • 11:15

91 Linkedin

Reacties (91)

91
90
65
3
0
19
Wijzig sortering
Als je puur naar de prijsverhoudingen kijkt tussen de standaard mediabox en de horizon:

Standaard mediabox:
60MB Download
6MB Upload
70 Kanalen 10HD Kanalen
2 Dagen Programma gemist
Geen opneembox
1ste 3 maanden: 39,50 Daarna 49,50

HorizonBox:
100MB Download
10MB Upload

70 Kanalen 10 HD Kanalen
2 Dagen Programma Gemist
Opnamebox
Film 1

1ste 3 maanden 42,50 Daarna 57,50

Scheelt op jaarbasis dus: 564 (standaardbox) tegenover: 645. Effectieve verschil: 81 Euro ( 1 ste jaar).

Daarvoor heb je wel een hogere download & upload snelheid, FILM 1 & de mogelijkheid tot opname.

Je zou dus zeggen dat voor de mensen die FILM 1 hebben & geen horizon dat die beter kunnen overstappen.

PS. Bij beide abonnementen (voor nieuwe klanten) 25 euro apparaatkosten.

Zelf zit ik al bij UPC wel eens ellende gehad maar goed opgelost (wel 2 maanden geduurd).

Ook ik wil de Horizon (nog) niet. Eerst maar even de kinderziektes laten verhelpen.
Klachten zul je toch altijd over elk product horen. Geen enkel product is vrij van klachten, bij de 1 zijn er echter wel MEER klachten als bij andere producten.

Ik durf ook te wedden dat er mensen zijn met een Horizon die geen klachten hebben. Gebruiken die wel de mogelijkheden vraag ik me dan altijd af.
precies het is gewoon goedkoper wij wouden eerst upc digi tv en glas internet a 100 mbit maar we zijn straks goedkoper uit met upc 150 mbit met film 1 wat je bij glas niet heb en een aantal zenders meer die je bij glas niet heb en alle HD zenders die je bij glas ook niet heb.

ok ik heb dan krap 10 mbit upload ipv 100 en geen tweak newsgroepen maarja upload is handig maarja dan upload ik wel snachts :)
en usenet is leuk en soms handig maar ik haal met torrents ook vaak de volle snelheid nu en het spul op torrent sites is gewoon van betere kwaliteit.
veel meer divx rips ipv pure dvd's met ruk kwaliteit geen ingebakken subs en alleen nederlandse taal bij animatie.
ik wil alles origineel in het engels en geen ondertitels omdat die nooit kloppen dus torrents zijn handiger.

dus aan het einde van de rit scheeld het 120 euro pj na aftrek 25 euro apparatuurkosten en die ga ik dit jaar in een betere versterker steken en ale kabels vervangen indien nodig.

heb nu nog een splitter dan de versterker dan weer een splitter en dan naar de wandcontact doos en met een andere kabel naar de tv dat is al zeker 4 a 5 DB signaalverlies :(

anyway voor velen is het gewoon slim over te stappen zeker nu je niet meer verplicht ben een horizon box te nemen maar gewoon je hd box kan houden indien geschikt of een hd box aan kan vragen (met dvr).
wij hebben een opnamebox zonder horizon... hoe zit dat dan?
oude abbos bij de nieuwe is dit niet meer in zijn huidige vorm mogelijk.
wil je een gewone hd dvr met een nieuw contract dan zul je ze moeten bellen en horizon bestellen en zeggen dat je een gewone dvr wil ipv de horizon box.
Dat de software traag is, is totaal niet onverwacht. De box maakt gebruik van een oude versie van XBMC (Camelot als ik me het goed herinner, ik heb er een tijd geleden eens naar gekeken). Ondersteuning voor zaken als dirty region rendering and verschillende andere optimalisaties voor embedded devices hebben we pas in Eden geïmplementeerd.

UPC (of Samsung, van wie ze de boxes afnemen) heeft nooit de moeite genomen om met ons (Team XBMC) contact op te nemen. Hadden ze dat wel gedaan, dan hadden we ze hier direct op kunnen wijzen. Een nog beter plan zou zijn geweest dat ze een of meerdere van onze developers hadden ingehuurd om de port te doen, zoals bijvoorbeeld Pivos Group. UPC of Samsung zijn zelfs nog te beroerd om een paar euro te sponsoren voor het gebruik van XBMC, zoals andere bedrijven doen. Daarom vind ik het wel vermakelijk om vrijwel alleen maar berichten over problemen met de box te zien :)
Ben ik de enige die het heel vreemd vind dat UPC 18% belang heeft bij de concurrent? neem aan dat ze nu dan ook inspraak hebben en dat lijkt me niet hele gezonde concurrentie.
Er is geen concurrentie tussen UPC en Ziggo, ze hebben beiden hun eigen service-gebied.
Er is een klein gebied met overlap maar in principe heb je gelijk.
Ik ben al jaren een relatief tevreden UPC-abonnee, maar ik ga me echt niet wagen aan Horizon in de huidige vorm. Deze zomer heeft UPC een grote update beloofd die de grootste bezwaren (instabiliteit en omslachtige en trage menu's) weg zou nemen. Als dat zo is, dan stap ik over, eerder niet...

Edit: deze update bedoel ik: nieuws: UPC komt in juli met nieuwe remote en update voor Horizon TV

[Reactie gewijzigd door mrwolf op 7 mei 2013 11:20]

ook ik ben tevreden UPC klant, zelfs na een verhuizing die vlekkenloos verliep. maar idd horizon neem ik voorlopig ook niet. de update die je aankaart zou ik eerst eens zelf bij een ander getest willen zien voordat ik me daar aan durf te wagen.

ik snap niet waarom het zo moeilijk moet zijn een fatsoenlijke VOD dienst te bouwen. maak het gewoon zo dat het goed uit te breiden is en begin eerst klein.
Hier ook een zeer tevreden UPC klant totdat Horizon in huis kwam.
Ik heb deze box 3 weken gehad waarvan 2 weken geen tv.
Was dan ook zeer blij verrast dat ik hem kon inleveren en mijn oude pace weer terug mocht zetten, alleen de voorwaarden zijn wel wat slechter geworden.

Met Horizon kreeg ik film1 1 jaar, EDL 3 maanden, gratis bellen 3 maanden plus 5 euro korting voor bestaande klanten 1 jaar.

Nu zonder Horizon; geen film1, geen EDL, geen gratis bellen, geen korting en zelfs 3,50 xtra betalen voor mijn pace zonder opnemen.

verder is het 100mb inet hetzelfde.

Ik kon helaas niet meer terug naar mijn oude 60 mbit.

Al met al lees ik verschillende constructies die mensen zonder Horizon aangeboden krijgen op het Chelloo forum. Vandeweek maar weer bellen of het niet anders kan.

Anyway, ik kan weer tv kijken en heb geen Horizon en betaal meer dan daarvoor, tot dat UPC.
Hoe kun je een tevreden klant zijn als dit gebeurt....

Je neemt een upgrade, deze functioneert voor geen meter, en om weer terug te gaan naar wat je had moet je dus bijbetalen voor minder functionaliteit...
Hij zegt ook:

Hier ook een zeer tevreden UPC klant totdat Horizon in huis kwam.
Anoniem: 211516
@themac19837 mei 2013 16:46
Men moet tolerantie grens beetje verlagen, je hoeft niet alles te accepteren, doe je dat wel wordt het alleen maar erger.
Hier heb je je ronduit laten naaien.
behalve dat ik nu 100mbit heb ipv 60, tja wat kan je eraan doen als ze weigeren je het oude abo terug te geven. het enige is dat ik nogmaals kan bellen of dit wel helemaal klopt.
Opzeggen is het enige wat je kan doen, om vervolgens weer abonneren op het gewenste abonnement. Je zult wellicht een paar weken zonder diensten zitten maar het is wellicht de moeite waard.

Zelf heb ik zitten denken om na een aanstaande verhuizing een UPC abonnement te nemen, ik ga van 100Mbps FttH naar een gebied met max 8Mbps ADSL of UPC. Maar aangezien UPC niet het abonnement biedt wat ik nog bereid ben te betalen en dat ik geen zin heb om iets te betalen waar ik geen behoeft aan heb (tv en telefonie) wordt het dus ADSL.
Ik kon helaas niet meer terug naar mijn oude 60 mbit.
Als er in het dorp waar je woont 50 mbit Vdsl met tv aangeboden wordt, dan kun je gaan bellen met de afdeling opzeggingen van UPC.
Er kan dan veel meer geregeld worden.
Ik heb het ook gedaan bij Ziggo en toen kon er [b]gratis en voor niets[b] gewoon een digitale ontvanger met kaart opgestuurd worden.
Tsja, ik woon dan ook op 500 m van een Vdsl centrale.
Telfort kan theoretisch hier 61 mbit down en 11 mbit up leveren.
Het wachten is op glasvezel en dan trek ik die kabel van Ziggo uit de tuin.

[Reactie gewijzigd door jandebehanger op 7 mei 2013 21:00]

Anoniem: 514499
@mrwolf7 mei 2013 11:44

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 514499 op 7 mei 2013 11:51]

Het grootste probleem zit het hem in de instellingen. Ik denk dat als de preview schermen eruit worden gehaald er al een flinke snelheidswinst behaald kan worden. Laat de gebruikers deze op z'n minst uit kunnen zetten want dit is totaal niet nodig. Waar ik me verder nog aan erger is het feit dat je je tv aan moet hebben staan wil je radio luisteren. Ik heb de box op m'n versterker aangesloten maar zodra je de tv uitzet denkt de horizon box dat je gelijk er geen gebruik meer van wil maken. Een beetje overbodige functie. Ook hier zijn geen instellingen voor.
Dat ligt dan echt aan de instellingen van jouw TV / versterker, want bij mij werkt dat prima.
UPC geeft zelfs toe dat het een "bug" is... ja, bij de één werkt het perfect en bij de andere niet. Bij de Cisco 8685 nooit last van gehad. TV uit en radio luisteren, helaas gaat dat bij velen dus niet met Horizon. Tegenwoordig gewoon wat radiozenders op de mediaplayer gezocht en luisteren we wel via de mediaplayer die op de receiver is aangesloten. Verder gewoon tevreden over UPC en Horizon. Internet en telefonie is zeer goed en de beeldkwaliteit is veel beter dan met de Cisco-box. Maar dat is natuurlijk onze ervaring.

@tha_bulldog

Ja, Easylink staat al uit sinds september, helpt niets. Versterker zal wel te oud zijn. Jammer dan.

[Reactie gewijzigd door CreativeS op 7 mei 2013 13:01]

Zet Easylink of CEC uit op je TV en dat is opgelost :)
ik geloof dat er gewoon heel veel mensen zijn met valse problemen door slecht netwerk of iets anders.
exact ditzelfde zag je in 2007 a 2008 met invoering van digitale tv iedereen had problem na probleem met exact dezelfde hardware die ik in huis heb (thombson mediabox in 2 varianten hier) en ik heb nog nooit echt een hardware probleem gehad.
en onze kabels zijn nou niet echt om over naar huis te schijven.
Om hier even op te reageren, ik heb een stevig stabiel netwerk wat met de komst van de horizon redelijk onderuit is gehaald, heel het netwerkverkeer stokte zo nu en dan gewoon, ook de TV bleef in de eerste maanden gewoon compleet hangen, dit was op te lossen door de dhcp van de router en de horizonbox beide opnieuw in te stellen naar dezelfde instellingen die ze ook al hadden. Om aan te geven dat de software van de horizonbox echt wel vol kinderziektes zaten en nog zitten.
Want naast de horizonbox heb ik ook nog enkele Popcorn Hour C-200 mediapspelers. Zodra je de c-200 en de horizonbox in hetzelfde netwerk plaatst dan loopt de horizon gewoon compleet vast (stroom uit en aan is de enige remedie).
Als oplossing gebruik ik de horizon dus maar zonder netwerk in afwachting van de grote update. Zonder netwerk draait het prima (op de slome en onoverzichtelijke menustructuur na).
Ik zou nooit een triple play van UPC afnemen als ik niet in een nieuwbouwwijk woonde (eind 2004 opgeleverd). Dus een nieuw netwerk en nieuwe bekabeling. Dat scheelt veel problemen. En ik kan het weten als ex UPC klantenservice (via een extern callcenter).
Is ook niet zo raar. Horizon is gewoon een heel slecht product. Het is veel te snel op de markt gekomen op veel te trage hardware.

Het heeft zeker potentie maar niet in de huidige vorm en op de huidige hardware.

Ik heb het 6 maanden gehad maar ben zo ontzettend blij dat ik terug kon naar mijn oude pace box.
Anoniem: 505261
@Jedi Geub7 mei 2013 11:38
Ook de normale mediabox is zo traag als dikke s...t.
UPC is wel een duidelijk voorbeeld dat concurrentie werkt.
Met een Cisco Mediabox heb ik geen problemen

http://static.consumenten...hd-pace-dcr7111-large.jpg

Wellicht dat jij nog een oude hebt?
http://www.htforum.nl/yab...2496.0;attach=79512;image

Keer goed klagen dat je mediabox langzaam is, dan krijg je denk ik wel zo'n cisco mediaboxje.
Anoniem: 505261
@DarkUnreal7 mei 2013 13:45
Deze. http://www.chelloo.com/in...37-thomson-dvr-dci6221upc

Maar ja, we laten het daar maar bij. Wie weet wat je ervoor terug krijgt.
De Cisco Mediabox is echt zeer traag, behalve als je niet de HD kanalen bekijkt.

Er is ook geen instellingen om je geluidsvoorkeuren op te slaan, zo moet ik bij NL1,2 en 3 altijd aangeven dat ik de dolby soundtrack wil ipv stereo.

Bij het openen van de EPG moet hij altijd diep nadenken, en vervolgens het signaal voor een paar ms. laten wegvallen om de EPG weer te geven, en hetzelfde verhaal de andere kant op.

Het openen van de meeste 'UPC' gerelateerde functies is overigens langaam.

EPG op mijn sony tv met CI+ kaartje gaat gewoon snel, nooit laadtijden en al helemaal geen reclame banner onderin.

Ik heb al vaak overwogen om gewoon nog een CI+ kaartje te nemen, en de mediabox weg te doen, maar ik vermoed dat dat niet mag van UPC.
Die cisco is anders geen snelheidsmonster en net als de rest staat er dezelfde buggy firmware op..
Dat snap ik best gezien de berichtgeving rond dit product. Zelf heb ik van UPC een HD DVR van Cisco. Deze heeft af en toe eens een vastloper. Dit is trouwens mijn 2e exemplaar want de 1e was binnen een half jaar al gaar.

Omdat ook mijn huidige box af en toe vastloopt en de GUI behoorlijk overjarig overkomt, heb ik even Horizon overwogen. Aangezien de tendens hierover nogal negatief is, zie ik hier dus nog voor een lange tijd van af. UPC is doorgaans zéér traag met updates dus het zal nog een behoolijk tijd duren voordat dit product een acceptabel niveau zal hebben.
De tendens is helemaal niet negatief. Er zijn gewoon een aantal vaste gebruikers die lid zijn van ieder te verzinnen forum en op al die fora precies dezelfde tirades neerzetten.
Mensen die wel tevreden zijn worden weggehoond door diezelfde klagers en bijna als leugenaar neergezet, geen wonder dat niemand meer wil melden dat bij hun alles vlekkeloos werkt.
Juiist, ik heb een prima service gehad nadat ik wou opzeggen. Toch de Horizonbox laten binnen komen omdat de DVR gewoon niet goed functioneerde. Nu met Horizon zijn de menu's omslachtig en gaat het niet heel erg snel, MAAR alles doet het naar behoren. Geen storingen geen stotterend beeld gewoon zoals het moet zijn.
Anoniem: 514499
@Marc P7 mei 2013 20:17
Tjah niet vreemd met al die negatieve berichten rond Horizon, het is gewoon een uitermate slecht product het heeft niet eens de kwaliteit van een beta product eerder van een vroege Alfa!

Wij hebben vanaf het begin Horizon maar met de ervaring die ik nu heb zou ik noooooit zijn overgestapt. Het verbazende is dat Horizon nu een half jaar draait en dat er eigenlijk nog maar weinig dingen verholpen zijn, de updates die we gehad hebben waren maar een drup op de gloeiende plaat.
Waarheid als een koe. Hier precies dezelfde ervaringen met UPC Horizon. Na 4 maanden drama heb ik gelukkig het contract zonder consequenties weten te ontbinden.

Belangrijkste probleem is dat UPC haar afspraken niet of nauwelijks nakomt. Nu komt er een grote update in juni. Ik moet het nog zien of die grote update echt een "grote" update is.

Laten we het erop houden dat UPC haar reputatie niet mee heeft met hoe ik hierover denk.
Kan je mij even vertellen hoe je dit heb gedaan? Ik heb al 3 maanden last van een TV die "stottert" 4 monteurs over de vloer gehad. 2x is de box vervangen. En nu zeggen ze dood leuk aan de telefoon : Wij kunnen het probleem niet oplossen, dus het is ons probleem niet.!!!! 8)7
Want aan de telefoon kunnen ze het contrakt niet ontbinden. :( |:( |:( |:( :(
Wij hebben een aantal monteurs over de vloer gehad, en twee die niet zijn komen opdagen.

Uiteindelijk heb ik weer gebeld en heb ik de helpdesk te kennen gegeven dat ik ze in gebreke wilde stellen en het contract wilde ontbinden. Ik ben toen bij de afdeling retentie uitgekomen en na wederom een blunder van de kant van UPC mijn contract via hen kunnen ontbinden,.

Belangrijk is: Maak een logboek aan. Elke dag weer, wat gaat er mis met je UPC Horizon setup. En bel elke week maar als het weer mis gaat. Dat komt allemaal in je dossier te staan en uiteindelijk: De aanhouder wint!

Sterkte.
Belangrijk is: Maak een logboek aan. Elke dag weer, wat gaat er mis met je UPC Horizon setup. En bel elke week maar als het weer mis gaat. Dat komt allemaal in je dossier te staan en uiteindelijk: De aanhouder wint!
En wie betaalt al die belkosten?
Als ze inzien dat de fout bij UPC ligt, dan zeggen ze toe de belkosten te vergoeden, alleen doen ze dat niet.
Ik zat ook bij UPC, heb veel vaak moeten bellen, het werd me te gek en heb uiteindelijk de boel opgezegd en ik kijk nu heel fijn via de schotel.
Anoniem: 514499
@ASS-Ware7 mei 2013 20:02
In theorie is het 1200 nummer gratis, maar dat blijft theorie als de box down is en niets meer werkt.
Dat gaat helaas niet op als je alleen TV hebt van UPC en geen telefoon.
Same here! Nu op een (stuk) langzamere, maar ontzettend stabiele VDSL.
Haastige spoed... ;)
Wij exact hetzelfde. Het is inderdaad werkelijk belachelijk dat zo'n ongetest, ongeconfigureerd product straffeloos werd opgedrongen aan mensen met spotjes die voor geen frame overeenkomen met de werkelijkheid. Hoe vaak ik ook maar uitkeek naar een update, er is niets gebeurd wat enigszins het product levensvatbaar maakt. Ik ben dan ook zeer kritisch over deze 'update' van juli.

Overigens raad ik iedereen aan om eens kritisch naar hun UPC abo te kijken. Je kunt nu sneller internet krijgen voor minder geld, maar dat vertellen ze je als bestaande klant niet.

Besides, met de dalende abonnees en slechte prestaties van horizon kun je, als je aan de lijn hangt met servicedesk en je krijgt niets gedaan, nog altijd vragen naar de opzeggingen. Dát is grappig genoeg de enige plek waar je wél geholpen wordt en bovendien nogal eens uitkomen met een prima overeenkomst waar de prijs-kwaliteit enigszins in verhouding is.
Heb ziggo met gewoon analoge tv en dan dit:
http://www.kieskeurig.nl/.../prijzen/bezorgen/897212/

Lekker snel zappen. Ideaal.
films kijk ik wel via een laptop, dus heb geen HD tv nodig. Trouwens met goede kabels is analoge tv ook heel goed te behappen. (Voor films dus een dvd/blueray of download)
Geen kinderen en/of partner waarschijnlijk ?

Soms ontkom je niet aan de 'vraag' omdat de wederhelft gewoon niet mee wil in die beslissing.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee