Nederlanders sturen weer meer sms'jes

Nederlanders sturen weer meer sms'jes. Daarmee is een einde gekomen aan de jarenlange daling van het aantal verstuurde sms-berichten. Vermoedelijk komt de lichte stijging doordat mensen bij steeds meer abonnementen zonder extra kosten onbeperkt kunnen sms'en.

Het aantal sms'jes per mobiele aansluiting steeg van 16,5 naar 16,7 per maand. Dat lijkt een zeer kleine stijging, maar het gaat in totaal nog altijd om meer dan vier miljoen sms'jes per maand meer dan in de maanden ervoor. De cijfers komen uit de Telecommonitor van marktautoriteit ACM, die zijn cijfers rechtstreeks van providers krijgt.

Daarmee is een eind gekomen aan een daling die enkele jaren geleden inzette toen plots chat-apps als WhatsApp populair werden. Sinds die tijd kwamen providers met veel abonnementsvormen waarbij gebruikers zonder extra kosten kunnen sms'en. Vermoedelijk heeft het stoppen van de daling onder meer daarmee te maken.

Mensen die mobiel internet hebben, zijn het fors meer gaan gebruiken, zo is af te leiden uit de cijfers. Waar gebruikers nog maar twee jaar geleden gemiddeld iets meer dan 200MB verbruikten, is dat inmiddels per maand meer dan 450MB. Vermoedelijk komt dat doordat steeds meer mensen 4g hebben; ten opzichte van de maanden ervoor steeg het datagebruik per gebruiker met ongeveer 20 procent.

Door Arnoud Wokke

Redacteur

21-11-2014 • 16:43

101 Linkedin

Reacties (101)

101
100
50
1
0
15
Wijzig sortering
Weer een No Shit Sherlock onderzoek, steeds minder betaalbare data bij je abonnement maar wel unlimited gratis sms bij de meeste... rara hoe komt het dat het meer gebruikt word.

Weer een lekker geld verkwistend onderzoek van het ACM...
Och, WhatsApp kost echt geen zak aan data. Als dat een probleem vormt die je echt iets fout. Ik stuur best veel foto's over en weer met WhatsApp en kom ik de maand niet boven de 30 MB uit (met alleen WhatsApp). Dus dat lijkt me niet een reden. In het buitenland gebruik ik zelfs liever whatsapp tegen roaming-tarieven dan dat ik ga sms'en, da's vele malen goedkoper.
Als je alleen tekst ontvangt niet, echter ontvang ik regelmatige filmpjes en dat tikt behoorlijk aan :)
Tekst en foto's had ik het over. Video tikt inderdaad aardig aan. Die download ik dan ook niet automatisch maar alleen als ik verbinding met wifi heb.
Heel logisch.

Inderdaad denk ik ook dat het komt door onbeperkt smsen in de huidige abonnementen. Waarom sms ik dan nog als je ook whatsapp hebt? Nou, sms is nog steeds veel betrouwbaarder dan whatsapp, dus als het noodzakelijk is dat iemand een bericht snel leest, stuur ik een sms.
Een sms lezen heeft ook bij mij de prioriteit, omdat dat vaak inderdaad belangrijkere berichten zijn dan whatsapp berichten.

Maar goed, als providers denken dat dit een reden is om weer extra geld te vragen voor smsjes, kunnen ze deze stijging alweer vergeten :P
Betrouwbaarder? Bij SMS krijg je geen enkele garantie van bezorging (sommige aanbieders bieden leesbevestiging maar dat werkt ook niet altijd), bij Whatsapp zie je dat het in the cloud is en daarna of het ook bij de ontvanger is aangekomen.
Als je doelt op de kans dat iemand er serieuzer mee omgaat geef ik je gelijk maar dat is meer de verwachting tegenwoordig en dat kan per persoon verschillen.
Bij Whatsapp heb ik bij meerdere mensen gemerkt dat ze het berichtje pas ontvangen wanneer ze het scherm van hun toestel aanzetten (vaak bij toestellen met een wachtwoord op het lockscreen). Bij SMS gebeurd dit niet.
Nou ik had dat alleen op de iPhone waarbij om 1 of andere reden het data / wife uitstond zodra het beeld uitging en het toestel gelocked werd (wegens energie besparing) was alleen niet mogelijk om dat uit te zetten.
Bij Android heb ik daar geen last meer van. Daar heb ik de keuze wat het os met mijn batterij doet.

Zijn die meerdere mensen waar je over spreekt iPhone gebruikers?
Nope, Samsung gebruikers.
Oké vreemd. Nog nooit gehoord of over gelezen. Zelf ook een Samsung nu en heb dat probleem niet meer.
Heb je een wachtwoord op je lockscreen?
Ja op de Samsung een wachtwoord. IPhone 4s ook. En iPhone 5s de touch+pin

Maar op de IPhone kwamen wel de berichten via SMS binnen. Behalve WhatsApp 9 van 10 keer niet totdat ik het toestel unlocked...

SMS werkt gewoonweg altijd. Zelf ben ik ook meer van de SMS (mensen hoeven niet te zien wanneer ik wel of niet erop ben, discussies als ja je was erop waarom reageer je niet..)
Dat is een manier om stroom te besparen en gewoon een instelling op het toestel. Of ze gebruiken een battery saver app. Iedereen kan voor zichzelf beslissing hoe vaak c.q. snel ze IM berichtjes binnenkrijgen.
Nee op beide. Ik heb zelf de toestellen nagelopen. Afgezien van het wachtwoord op lockscreen staan ze precies zo ingesteld als mijn eigen toestel.
Heb zelf deze instelling juist aanstaan. Vind ik juist wel fijn. Als het dringend is bellen ze wel. Op moment dat ik me telefoon met scherm open dan krijg ik alles binnen waarna het weer heerlijk stil is zodra ik scherm weer uit doe.
En wat voor toestellen zijn dit dan? Op mijn iPad, oude iPhone, huidige OpO, de Samsung S3 en Motorola van het werk komt alles direct binnen met een notificatie. Ook al liggen die dingen al 2 uur in een coma op het bureau. Allemaal met standaardinstellingen. Daarmee dek ik toch een vrij grote lading van users, Samsung, iPad en iPhone.

[Reactie gewijzigd door ItsNotRudy op 21 november 2014 22:24]

Wifi aan laten staan in slaapstand bijvoorbeeld. 3g/4g altijd aan laten staan, dat soort zaken.

Het enige verschil is het wachtwoord op het lockscreen.
Totaal geen antwoord op de vraag.
Dan weet ik niet hoe die mensen in hun instellingen hebben staan maar bovenstaande is namelijk gewoon lulkoek. Whatsapp berichten komen net zo goed binnen dan en vaak nog eerder ook Bovendien kan je met whatsapp veel en veel meer. ik gebruik sms bijna niet meer omdat whatsapp veel handiger is. Gewoon contact selecteren en tekst tikken en klaar is ketel. Bovendien is naar mijn ervaring sms lang niet altijd betrouwbaar. Te vaak komen smsjes te laat binnen en dat gebeurd bij berichten over internet gewoon niet. En je hebt ook gewoon geen ontvangstbevestiging nodig want t komt echt wel aan..
Whatsapp komt alleen aan als je internet (bereik) hebt. Ik snap het wel :-)
Ik heb ook een enkeling waarbij whatsapp niet werkt op zijn telefoon (bugged?) en soms sms ik 4x een bericht wat ik als 1 sms zou sturen als me dat extra geld zou kosten... Zoals gezegd kost smsen vaak niets extra meer en daarom stuur ik soms meer smsjes 😜
Misschien ergens in een uithoek van het land (waar mogelijk nog oude masten staan ofzo) maar ik woon en werk in de randstad en ik heb echt nog nooit problemen met sms of de leesbevestiging daarvan meegemaakt, ook werkt MMS al jaren feilloos, waar je weer een stuk meer mee kan dan met whatsapp.
Wat kan er meer met mms dan met whatsapp? Serieuze vraag: ik heb echt geen idee.
Je telefoonboek privé houden ?

/heeft ook geen idee :z
Niets. Geen idee waar deze meneer het over heeft.

"Een mms kan bestaan uit tekst, geluid, een plaatje of een stukje video, of een combinatie van deze soorten."

En WhatsApp vult dit nog aan met location finder, groepschat, avatars, emoticons, automatische chatlog backups, aangekomen/gelezen indicator, werkt zonder SIMkaart of mobiel bereik, niet aftikken per bericht... ik kan nog wel even doorgaan, maar het lijkt me duidelijk.
Plus dat WhatsApp een actieve data verbinding vereist, en SMS "altijd" werkt mits er maar een simpele GSM verbinding is.

Plus in het buitenland is het gratis ontvangen, en bij verzenden hoef je niet bang te zijn dat toevallig 'even' je email die grote werk powerpoint nét nu wil gaan downloaden. _/-\o_

En natuurlijk zijn er ook nog héél veel mensen die geen WhatsApp hebben. Waarschijnlijk niet veel in Tweakers.net kringen maar dat is juist ook een onderdeel van de 'bubble indruk' die je vaak in de ICT hebt. Iedereen in een bepaalde groep gebruikt X, en dus denkt men dat de heel wereld X gebruikt O-)

(Uberhaupt is WhatsApp's populariteit in Nederland ver boven het wereld-gemiddelde, maar dat maakt voor dit artikel niet uit omdat dat enkel over Nederland gaat.)
Nou ja, zelfs mijn ouders van resp 66 en 68 hebben een smartphone met Whatsapp en sms'en niet meer :D
Zozo, van 16,5 naar 16,7. Het is amper gestegen. Misschien dat het vanaf nu pas groeit.

[Reactie gewijzigd door AnonymousWP op 21 november 2014 17:39]

Maar er is wel een tendens verbroken. Behoorlijk relevant dus.
Als je kijkt naar vorig jaar zie je daar dezelfde beweging ongeveer. Toen was het weliswaar een daling die afvlakte, maar Q3 en Q4 lijken de kwartalen te zijn waarin de grootste dalingen worden waargenomen.
t Lijkt mij geen tendens hoor. De titel suggeert meer dan uit de statistiek kan worden afgeleid. Hoogstens zou je kunnen stellen dat het er naar uit ziet dat aan de jarenlange daling van sms berichten mogelijk een einde is gekomen. De 'stijging' die nu gesuggereerd wordt valt ruimschoots binnen de marge. Als je de lichte golfbeweging van het jaar ervoor ziet, is het mischien zelfs beter om te constateren dan de daling afvlakt.

[Reactie gewijzigd door dirkjesdirk op 22 november 2014 13:08]

0.2 smsje gemiddeld stijging is inderdaad verwaarloosbaar. Maar het gaat wel om een stijging waarbij 100.000 berichten per dag meer werden verstuurd in Q2 dan in Q1.

Persoonlijk verstuur ik zo'n 10 tot 15 SMSjes per dag; de reden hiervoor is niet belangrijk maar juist bij mij is het aan het afnemen. Vorig jaar zat ik op bijna 22 per dag ondanks dat ik ze toen moest inkopen (en dus bijbetalen) terwijl ik nu een FUP heb bij Hi van 350 SMSjes/dag.
Anoniem: 126513
@MAX340022 november 2014 12:35
350 smsjes per dag? Dat kan ik nog niet eens bevatten.
nou nou, ik heb er deze maand maar 15 verzonden... wist niet dat dat zo'n grote impact had op de cijfers ;)

Whatsapp is ook overgenomen door FB misschien dat mensen ene beetje argwaan hebben gekregen?
In tegendeel, ik spreek steeds vaker mensen die hun databundel verlagen en weer gewoon SMS'jes versturen. En zelf heb ik kijkende naar het abonnement van mijn vrouw precies het zelfde gedaan voor haar.

Of ze nu een Vodafone Smart 500 van € 16,00 neemt, of een Vodafone Smart 200 van € 14,00. Het is toch € 24,00 verschil op jaarbasis - nog niet gesproken over het feit dat ze van die 500MB dan gemiddeld zo rond de 350-400Mb per maand weggeeft wat dus eigenlijk een nog groter verschil per maand inhield.

Nu is het verschil voor mijn vrouw wel wat groter (via Friends & Family) maar goed, uitgaande van de consumentenprijs ..............
Of misschien zijn het wel allemaal 2-factor-auth SMSjes, of M2M communicatie ofzo... :p eigenlijk zegt het ene grafiekje niet genoeg.
Ik moest daar ook aan denken. :) Door dat mensen steeds meer 2-factor authentication gebruiken vanwege veiligheid. Zeker in combinatie met iCloud (voor je naakte foto's) wil je dat natuurlijk wel hebben!
iCloud kan de code ook direct naar m'n iPhone 5s sturen door middel van een melding op het scherm. Komt geen sms aan te pas.
Ja, dat klopt, dat gaat volgens mij gewoon via een push messaging systeem, los van SMS.

Je kan dacht ik nog wel iCloud Keychain SMSjes aanvragen, maar die zijn er dus ook niet als je 2-factor auth aan hebt staan.

ik vraag me af waarom n-evo een -1 krijgt, is toch redelijk on-topic en gewenst
nou nou, ik heb er deze maand maar 15 verzonden...
Wow, dat is meer dan ik de laatste 2 jaar. Ik kreeg er laatst eentje. Ik drukte per ongeluk de melding weg. Ik moest gaan uitzoeken hoe ik hem moest gaan lezen.
Ik denk dat je de gemiddelde sms versturende nederlander te hoog inschat :z
Het is duidelijk waarom. De meeste providers bieden namelijk 'gratis SMSen' aan omdat niemand er meer voor betaalt. Bij Hi bijvoorbeeld, 2000 SMSjes zonder kosten. Ik SMS regelmatig naar contacten omdat ik weet dat het bericht aankomt ook als ze géén internetverbinding hebben.
Dat hoeft niet daar aan te liggen. Het kan ook gewoon zijn dat dit dichter in de buurt van de baseline ligt. Er zal altijd een ongeveer gelijk aantal mensen blijven smsen. Die variatie zal niet ineens een stuk groter of kleiner worden.
Spreiden van belasting\ ontlasting van het netwerk? Een dataverbinding houdt een slot vast op het netwerk, een smsje wordt bijna niet gemerkt door de macro?
Ik zit ook bij Hi, onbeperkt binnen Nederland. En heb er de afgelopen drie maanden niet 1 verstuurd.
Een ietsje verschil met een paar jaar geleden toen ik meer dan 1200 smsjes verstuurde naar het buitenland. (Fraaie rekeningen toen!)
Ik stuur alleen nog whatsapps, en dat terwijl de ontvangers regelmatig even zonder internet zitten. Als ik echt een vraag absoluut direct beantwoordt wil hebben bel ik wel, de rest kan wachten.
Waarom zijn mensen niet eerder begonnen met meer smsen toen ze het onbeperkt in hun bundel kregen? want die bundels bestaan al veel langer dan vandaag. Zou de gemiddelde consument dan nu eindelijk het witte licht hebben gevonden en eens opgelet hebben wat er allemaal in hun abo zit?
want die bundels bestaan al veel langer dan vandaag.

Die bundels bestaan nog maar een jaar of 1 bij de grote providers die 90+% van de Nederlandse abbonees hebben. Daarvoor was vrijwel elk abbonement gedeelde minuten/sms bundels.

Dat was namelijk De Oorzaak van de komst van WhatsApp. Je nam namelijk een klein abbonement SMS/belminuten en gebruikte IM en kon zo heel veel maandelijkse kosten besparen. In diverse buitenlanden hebben providers eerder overgestapt en is daarmee de opkomst van WhatsApp ook flink minder geweest. Te lang te hebberig bij de Nederlandse providers.

Nu is onbeperkt SMS bijna net zoiets als voicemail - inbegrepen bij zo goed als elk abbonement anders dan budget.
Die zaten vroeger vooral in dure abbo's, maar nu al bij veel goedkopere.
Ik denk dat het dit einde van het jaar nog een beetje stijgt met de "oud & nieuw" smsjes naar opa en oma. Daarna zal het gebruik wel weer afzakken denk ik.

Zelf sms ik alleen nog om af en toe een online betaling te doen.
Dat effect heeft vorig jaar zeer waarschijnlijk ook plaatsgevonden. Dus dat is te verwaarlozen denk ik.
sms naar op en oma? alls opa of oma al een digiding hebbn is het een Ipad of iets dergelijks maar SMSen zie ik ze niet doen.
Voor mij is SMS > WhatsApp, en dat nog steeds. De helft van m'n kennissenkring heeft geen WhatsApp, dus sms danwel Facebook Messenger is veel handiger. Daarnaast heb ik ook geen mobiel abonnement maar enkel een prepaid MBtjes voor als ik eens zonder WiFi val, dat ik toch een noodoplossing heb. Dat zal in de ogen van veel mensen enorm archaïsch klinken; toch is het voor mij en de meeste mensen die ik goed ken prima zo.

Ik ben overigens nog jong, dus daaraan ligt het ook al niet :)
zo archaïsch is dat toch niet? ik bel ook enkel prepaid. Data heb ik niet eens trouwens, niet nodig. ik vind het zelfs wel handig dat ik met één vingerbeweging internet en dus whatsapp uit kan zetten.

Whatsapp is leuk voor de flauwekul. Leuke anekdote: tot vorig jaar was iedereen aan het zeuren dat ik een telefoon met WA moest nemen: nu hoor ik van meerdere kanten dat ik familie-apps op negeren moet zetten in de hoop dat ik dan wat adequater ga reageren op hun persoonlijke berichten.
Je bent een uitzondering :)
Je bent zoals Sneek al zei echt de uitzondering.. ik ken NIEMAND (werkelijk NIEMAND) die in hetzelfde schuitje zit.. zelfs mijn MOEDER gebruikt Google Hangouts op d'r iPad om met haar vriendinnen te chatten.. de enige die geen IM gebruikt is m'n oma, maargoed.. die heeft dan ook geen mobieltje om mee te bellen (nooit gehad ook).. dat mens weet net hoe ze d'r TV moet aanzetten met een afstandsbediening.
Ik zie in Q1 2013 praktisch dezelfde afvlakking. De 'stijging' in Q2 '14 kan ik nou niet significant noemen. Daarnaast kan het ook komen door de toename in het aantal dienst-SMS'jes zoals voor parkeerservices, als je geen data of geen (snelle) smartphone hebt is dat vaak praktischer dan weer een extra app erbij.
Whatsapp is bij mij veel overzichtelijker dan m'n standaard SMS app, vooral als het aankomt op groepsgesprekken. Ook hoef je niet na te denken over welke client je dan opent, je kunt berichten, foto's en videos makkelijk delen op whatsapp, zonder er echt over na te denken.

Ookal zou ik dus onbeperkt SMS berichten hebben, zou ik het zelden gebruiken. Ik gebruik SMS dan ook echt alleen als ik in het buitenland zit en geen WiFi heb, of als ik ergens in één of ander gat zit waar ik geen mobiel internet ontvang :P

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee