Nederlanders gebruiken gemiddeld bijna 1GB aan mobiele data per maand

Het dataverbruik van Nederlanders stijgt snel en zal met de huidige groei snel de grens van 1GB doorbreken. Inmiddels verbruiken Nederlanders met mobiel internet per maand ongeveer 890MB per maand. Dat was een jaar geleden 541MB.

Begin 2012 lag het dataverbruik van Nederlanders nog op gemiddeld 187MB. Er lijkt nog geen einde te komen aan de stijging van het verbruik van data en in het najaar van 2015 steeg het met bijna 10 procent in drie maanden, zo blijkt uit de Telecommonitor van markttoezichthouder ACM.

Het verbruik per gebruiker per maand is af te leiden uit de cijfers, doordat ACM zowel het aantal aansluitingen met mobiel internet als het totale dataverbruik per drie maanden publiceert. Deze cijfers zijn een deling van het totale verbruik per maand en het totaal aantal gebruikers in die periode

Het aantal aansluitingen met mobiel internet groeit nog altijd met een paar procent per kwartaal. De cijfers gaan over het derde kwartaal van 2015. In totaal zijn er 23,3 miljoen mobiele aansluitingen in Nederland, gemiddeld 1,37 aansluitingen per inwoner. Ongeveer 2,5 miljoen daarvan zijn machine-to-machine-abonnementen.

Door de stijging van het aantal aansluitingen met mobiel internet lijkt het erop dat de smartphonemarkt in Nederland nog niet verzadigd is en er nog altijd nieuwe gebruikers bijkomen. ACM becijfert niet de smartphoneverkopen in Nederland.

Door Arnoud Wokke

Redacteur

12-02-2016 • 12:02

197 Linkedin

Reacties (197)

197
194
112
3
0
8
Wijzig sortering
Ik vind dit artikel een beetje jammer. Er wordt 1 getal (het gemiddelde datagebruik van mobiel internet) in het Tweakers artikel neergezet, terwijl er veel meer informatie in de publicatie van het ACM staat

Zo is pagina 10 duidelijk te zien dat de sterke stijging voornamelijk wordt veroorzaakt door de komst van 4G en dat hier voornamelijk KPN (pag 11) van heeft geprofiteerd.

Een ander aspect (die ik niet zo snel in het 62-pagina tellende rapport kon vinden) is hoe de verdeling is. Een gemiddelde zegt eigenlijk vrij weinig. De spreiding is veel interessanter. Ik had graag een histogram gezien zodat je deze tegen de aangeboden bundels kunt leggen.

Een ander aspect wat ontbreekt is dat mobiel dataverkeer ook via bijvoorbeeld Wifi gaat. Ik weet niet in hoeverre Ziggo met zijn netwerk is (ik heb zelf geen telefoon die wifi of 3G heeft), maar die verhouding t.o.v. 3G/4G is ook wel interessant.

Als laatste Tweakers redactie: "Aantal mensen met mobiel internet" is discrete data en daar maak je nooit, maar dan ook nooit, een doorgetrokken curve van. Je kiest of voor bijvoorbeeld een staafdiagram, of je zet de punten er los in en maakt een trend/fit lijn.
Het valt me nog steeds tegen dat er bij iedere client van E-mail, Whatsapp, Telegram, Skype, etc dat je niet op OS- of app-niveau kunt instellen hoe vaak per uur hij gaat pingen/pushen/refreshen voor nieuwe berichten.

Dat zou echt enorm in (zinloze) dataverkeer en -verbruik schelen.
push werkt anders dan je zou verwachten...
De appstore/playstore maakt een connectie naar de apple of google server en laat deze open staan. Er wordt heel af en toe een keep alive overheen gestuurd. wanneer een bericht verzonden word naar jouw apparaat gaat dit dus via de open connectie naar je store toe en vandaar uit naar de desbetreffende applicatie. Dit betekend dus dat de servers bij google/apple servers hebben staan met miljoenen 'actieve' verbindingen. Echter maar 1 verbinding per device.

Er wordt dus niet gepolled (native mail clients vallen hier natuurlijk buiten)
(...) Er wordt heel af en toe een keep alive overheen gestuurd. (...) Echter maar 1 verbinding per device.
Hier wil ik toch even op inhaken. Vanaf de client-kant is het 1 verbinding per app. Een snelle zoektocht op het internet zegt dat een keep-alive bericht ongeveer tussen de 4 en 256 bytes is, afhankelijk van het data format (XML, JSON, CSV..).

Als zo'n keep-alive elke minuut per dienst / app gestuurd moet worden, dan tikt dat per maand toch wel aan als je 2 à 3 apps hebt die hun connectie willen behouden. Nog leuker wordt dat als je veel moet reizen en daardoor van 2G/3G/4G èn zendmast wisselt.
Je hebt Daniel304's bericht niet goed gelezen. Je telefoon heeft 1 connectie naar de pushdienst van je OS (Apple of Google). Daarover gaan alle pushberichten van alle Apps. (Exoten even buiten beschouwing gelaten).

Er hoeft dus voor al je apps maar 1 connectie open te zijn.

Daar komt bij dat bij een 2G/3G/4G/whatever verbinding een connectie in theorie tot het oneindige open blijft staan. Bij thuis aansluitingen achter een routertje vervalt de NAT connectie als er X seconden geen data is uitgewisseld. Bij mobiele data is dat niet het geval (en straks bij IPv6 ook niet meer over thuis aansluitingen).

Kortom, een connectie over een mobiele verbinding heeft in theorie geen keepalives nodig. Er zal desondanks wel een keepalive verzonden worden om exotische netwerk issues op te merken, maar dat is dus slechts 1 keep alive per toestel.

Het wisselen van zendmast is niet relevant. Dan wijzigt namelijk de data verbinding die daar bovenop ligt niet. Dus de connectie vervalt niet bij het wisselen van mast.
Veel apps die je noemt ontvangen juist pushberichten. Dat scheelt niet alleen aan de kant van de telefoon, maar ook op server niveau. Als er 100 miljoen telefoons iedere minuut pollen of er nieuwe berichten zijn, heb je een aardig serverpark voor nodig.
Als er nu een bericht binnenkomt op de server, dan houdt hij bij op welk IP adres je bent aangemeld en stuurt dan een push bericht als je er bent. Scheelt bakken aan dataverkeer en verwerkingstijd.

Dat is ook bij de grote mail tools zo.
Helaas dit is niet het geval.. wanneer je op een intern netwerk zit hebben al je devices 1 extern ip adres. dus de google server kan wel een bericht naar een ip sturen maar dat zou nooit op jouw device uitkomen... Push werkt door een 'permanente' verbinding die opgezet is vanaf jouw device (client) naar de server. Deze permanente vebinding verbruikt echter maar erg weinig dataverkeer.
Zoon feature zit in Android 6.*
En dochter feature zit in Android 7.*
Wat? lol.

Alle respectabele E-mail apps ondersteunen dit al sinds Windows Mobile (die van rond 2003) en de rest van de apps kunnen dat niet doen want dan valt iedereen z'n social media bubbel uit elkaar, het hele nut(teloze) van de apps die je noemt is dat je direct berichten deelt, en juist niet met vertraging, want dan heb je er niet zo veel aan/is het net trage email (want email is ook instant, echter staat dat juist standaard ingesteld op 1x per uur checken ofzo, wat de reden is dat al dit soort overbodige 'IM apps' populair zijn)
Zal Facebook wel een flink aandeel in hebben met die belachelijke autoplay van video's die standaard aan staat. Met alleen whatsapp en een beetje surfen haal je dat niet.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 80487 op 12 februari 2016 12:09]

Ik ben zo iemand die alleen een wat Whatsapp en surfen doet met soms wat navigatie.
Over de laatste 11 maanden kom ik gemiddeld op 348MB per maand.
Wellicht dat dit de komende tijd wat meer gaat worden omdat ik nu met de bus naar het werk ga i.p.v. de auto. (al zet ik vaak alleen muziek aan en dan wat naar buiten loeren :P )
Jij loert tenminste nog naar buiten. Het gros zit als zombies op hun lulijzer te turen in het openbaar vervoer. Het oogt heel surrealistisch.... :P
Vroeger was dit weinig anders, voorbeeldje.

Ik durf geen exact jaartal te noemen maar destijds zat ik als één van de eersten in het OV met opera mini op m'n dumb phone te browsen. Toen werd ik wel eens aangesproken "Wat zit je toch op zo'n klein schermpje te turen terwijl je ook de metro/kant kan lezen?"... Dan reageerde ik dat ik nu al op internet lees wat morgen in de krant staat.

Ik heb geen Facebook, Twitter of Instagram, maar ben een goed geïnformeerde zombie, en voel me daar prima bij.

-edit-

Verbruik zo'n 6GB data per maand trouwens.

[Reactie gewijzigd door Chris.nl op 12 februari 2016 15:14]

Precies. Ik denk dat wij wel de zware minderheid zijn overigens. Ik zie niets dan facebook, whatsapp, snapchat en instagram als ik een glimp vang van andermans telefoon. Ik word er wel triest van.
En ben je ook wijzer geworden van al dat getuur op dat schermpje?
En? Wat zou ik anders moeten doen in een bus? Naar buiten kijken gaat wel vervelen als je elke dag 2x, 330-ish dagen per jaar naar buiten kijkt... Een krant is ook geen optie, zoals Chris.nl al hieronder zei:
"dat ik nu al op internet lees was morgen in de krant staat."
En kranten zijn ook wel een medium wat niet meer van deze tijd is...
Met willekeurige mensen praten natuurlijk, zelfs als je dat niet wilt en al helemaal als de andere persoon dat niet wilt. Hoe durf je een van de beste uitvindingen te gebruiken als je verder niks te doen hebt?!?!
Ben trouwens van mening dat dit gedrag het aantal gevallen van vandalisme en ander ongemak in het OV heeft verminderd.
Er is minder verveling, men wordt in beslag genomen door interessante appjes, muziek, video's en games etc.
Kortom WiFi in het OV kan een heilzame werking hebben op rust (mits speakers uit staan) voor de reizenden.
Leve het lulijzer!
Sommige bussen hebben tegenwoordig wi-fi.

Ben zelf benieuwd hoeveel data er totaal over een smartphone gaat. Deze gigabyte is naar mijn maatstaven maar een kleine fractie.
Bij Android kun je zien hoeveel data je verbruikt over WiFi en hoeveel over je mobiele verbinding. Zou misschien een leuke pol zijn voor op de Tweakers om inderdaad eens te kijken hoeveel data er doorheen gaat over de Wi-Fi verbinding op een telefoon.
Dan ben je een flinke appert. :)
Bij mij komt whatsapp niet over de 100MB in een maand.
Apps als Instagram en Facebook gaan daar in een week fluitend, met twee vingers in de neus aan voorbij.
Je kan dit gewoon uitzetten in de instellingen hoor.
Anoniem: 80487
@Laho12 februari 2016 12:13
Dat doet niets af aan het feit dat het een brevet van onvermogen is dat die app daar niet wat slimmer mee om gaat.
Ze weten wanneer je gaat poepen dus ze weten ook wanneer je niet op wifi zit. De kans dat er dus een tamelijk strict datalimiet van toepassing is en die autoplay feature daarmee bijzonder onwenselijk wordt lijkt me hoog.
Zo'n feature moet je ondubbelzinnig aanzetten, niet andersom.
Facebook is niet verantwoordelijk voor jouw dataconsumptie. Het maakt ze verder ook niet uit wat jij verbruikt, of je op WiFi zit of op je databundel. Het gaat in hun optiek om de gebruiksvriendelijkheid/gemak van de feeds. Veel mensen hebben de voorkeur om dit automatisch af te laten spelen. Waardoor dit dus ook op standaard staan. Echter heb ik het ook uitgezet ;)

Daarnaast zet ik zelf laatste jaar vaak WiFi uit omdat ik 4G meerdere malen op verschillende locaties sneller ervaar dan (brakke) draadloze netwerken. Voor mijn databundel maakt het me niet uit, maar iedereen gebruikt andere instellingen en andere netwerkomstandigheden. Je moet het naar je eigen aanpassen.
Anoniem: 80487
@Laho12 februari 2016 12:24
Als iets in de papieren kan lopen (en nog lang niet alle providers zijn over op het data is op, snelheid naar beneden principe, er zijn er nog zat je die je gewoon een nota sturen) moet een goed ontworpen app je gewoon voor zwaar verbruik waarschuwen.
Wat Facebook of diens gebruikers daar verder van vinden boeit mij niet zo. Het is gewoon slecht app-ontwerp.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 80487 op 12 februari 2016 12:26]

Het is helemaal geen slecht app-ontwerp. Ze willen juist dat mensen meer filmpjes kijken, dat is immers een van hun inkomstenbronnen. Dat jij het graag anders ziet betekent niet dat het anders moet.
Dat snap ik ook dat ze dat willen. Dat maakt het natuurlijk niet goed mijn databundel daarvoor te misbruiken.
Daar ben ik het helemaal mee eens :)
95% Van de keren dat ik ga poepen zit ik op wi-fi hoor?
Hij zegt ook 'wat standaard aanstaat'
Ahh, klopt. Te snel gelezen #vrijdag
Denk eerder Spotify, YouTube en dergelijke. Ik gebruik per maand makkelijk 5GB. Werk ook veel in de cloud, dat begint ook redelijk aan te tikken.
Spotify download ik en zit in mijn iptables (lees: kan niet het internet op met een mobiele verbinding) en YouTube kijk ik thuis wel (ook in iptables).
Heb dit deze maand ingesteld, maar nadat de verleiding voor YouTube weg was is mijn data wel vrij vlak gebleven
Je bent er van op de hoogte dat je dit uit kan zetten onder opties hoop ik? Zo niet, weer wat geleerd.

Ot; Ik verbruik ronde de 4 a 6 GB data per maand. Op werk tether ik redelijk veel. Daar gaat het meeste dan ook aan op. Mijn bundel is dan ook 6 GB.
Wordt ook zo aangeboden natuurlijk. Voorheen bleef ik altijd net onder de 2GB. Maar bij het verlengen voor een paar euro extra 7GB per maand bij Vodafone gekregen. Nu let ik helemaal nergens meer op, voer alle app-updates gewoon uit, heb alle hotspots en WiFi van vrienden en familie verwijderd uit de instellingen en heb een duo-sim aangevraagd voor de laptop die nu hele dag online is als ik bij de klant zit. En nog red ik het lang niet om op te krijgen.

[Reactie gewijzigd door Dennisdn op 12 februari 2016 12:36]

Waarom de wifi van vrienden en familie verwijderen?
Omdat 4g een stuk sneller is dan de meeste huis, tuin en keuken verbindingen wellicht? Meeste locaties waar ik kom heb ik tussen de 80 en 100mbit. Buiten dat is de sterkte van sommige WIFI's bij vrienden ook ondermaats.

Anyhow. Same story here. Heb 10GB en 400 belminuten bij KPN voor 20 euro (simonly) en gebruik feitelijk met uitzondering van thuis geen gebruik van WIFI hotspots (wel werk voor wat werkgerelateerde dingen).

Gemiddeld verbruik 5gb aan data terwijl ik iedere ochtend en middag minimaal 2 uur muziek livestream van o.a. Soundcloud en Tunein
Jullie zijn zulke gelukzakken! In belgie is dit nauwelijks mogelijk voor die prijs. En ik woon in Canada, daar is het helemaal duur. 70 CAD voor onbeperkt alles met 2 GB data. Als je flink wat soundcloud streamt haal je dat makkelijk op een maand. Zeker nu de soundcloud app niet meer cached. Als ik een radioshow van 2 uur opzet dan download die stomme app de hele 100 mb. Als ik lang genoeg mijn ap op inactief zet en weer open om verder te luisteren wil hij het opnieuw downloaden. Ja hallo.
ja inderdaad irritant dat soundcloud niet cached
Mag ik vragen hoe je aan dit abbo komt?
Vooral Internet Standaard
200 min of sms + 5 GB voor € 25,00 per maand

Met kpn compleet wordt alles verdubbeld en krijg je 5 euro korting.
KPN compleet ;) 5 euro korting en alles verdubbeld. Betaal normaal 25 euro voor 200 belminuten en 5gb maar heb nu 400 belminuten en 10gb voor 20 euro! Ideaal.

Mijn onderbuurman heeft een KPN internet verbinding en we delen de huisnummers sort of. 6-8 staat op het pand maar ik heb wel degelijk een prive ingang.
Ja inderdaad. 10GB en 400 belminuten voor 20.00 lijkt me erg sterk. Als ik een 10GB abonnement bij KPN bekijk dan kost dat i.c.m. onbeperkt bellen 37.50. Nou heb je wellicht gebruik gemaakt van een verlengingsaanbod, maar ik kan me niet voorstellen dat je als bestaande klant 17.50 korting krijgt.

Edit: oh bij KPN compleet. Dan is het natuurlijk niet echt 20.00.

[Reactie gewijzigd door FreqAmsterdam op 12 februari 2016 13:23]

Hoezo niet echt 20 eu?

Andere KPN abbo's hoeven niet eens op dezelfde naam te staan, maar alleen op hetzelfde adres.
Ik heb ook 400 min + 10 GB voor 20 eu p/m door KPN kompleet dankzij een huisgenoot met een internet+bel abbo van KPN, dus ik merk niets van de andere kosten.
hmm ik heb KPN 500/500 glas en op het moment zit ik bij Telfort op mijn mobiel. Ik heb maar 150 bel minuten en sms en 500mb data voor 35 euro. (wel toen een xperia Z2 erbij) Ik maak geen gebruik van het data omdat ik nooit bereik heb. Als deze abbo afloopt klinkt KPN kompleet interessant.
Als je nooit bereik hebt, gaat een overstap naar KPN niet helpen denk ik: zelfde netwerk. Denk eerder dat er dan iets met je telefoon is, want KPN heeft zo'n beetje de beste dekking in Nederland.
Ik zou even met een prepaid testen, of wat bekenden vragen die bij andere aanbieders zitten, en alles overzetten naar een andere aanbieder die Compleet aanbiedt. Overigens doet Telfort ook zoiets aanbieden. Ziggo idem.
Maar wel wanneer je op jezelf gaat wonen dan zult u een KPN abonnement moeten afsluiten om van de luxe te blijven genieten. Het gaat je op termijn toch meer geld kosten of je moet van de luxe afstappen. Maar eenmaal de luxe van veel data is vaak lastig om weer minder te hebben. Doet KPN heel slim!
Jep, je kan heen is altijd makkelijker als terug zullen we maar zeggen :P
Ik heb bij Tele2 voor 36 euro 24gb icm onbeperkt bel sms en een telefoon (oké, wel een goedkope).. En dat alles met een 1 jarig contract!
ik geniet hier net als Coffee ook van 24gb data bij tele 2 voor maar 35 euro per maand. inclusief onbeperkt bellen en sms. sim only zelfs dus geen maandlasten voor een mobiel erbij.
Das knap. Deze is naar mijn weten niet sim-only. Zit altijd minimaal €1 bij voor een goedkoop toesteletje.
je kan de toestelkosten helemaal naar 0 euro per maand schuiven.
dan betaal je wel eenmalig de telefoon, maar door de hoge abbonementskosten geeft tele 2 korting.
zo heb ik dus een iphone 6 gekocht voor 360. en toen op marktplaats weer verkocht voor 550 euro.

en nu heb ik dus een sim only abbo om het maar zo te noemen, en bijna 200 euro extra.
Oker das nog zo iets. Tele2 verkoopt sinds de nieuwe abos geen iPhones meer. Heb je het in de winkel gedaan? Of via een reseller als Typhon ofzo? Tele2 zelf geeft namelijk beide opties niet bij mij en dat is al zeker een aantal maanden dat ik af en toe kijk naar wat nieuws.
heb het via belsimpel gehaald ;)
Hoe kan je nou zo'n goedkoop abbo hebben?? Ik heb 500 min en 2 Gb voor 30 euro per maand sim only
/edit Telfort

[Reactie gewijzigd door gabba25 op 12 februari 2016 13:01]

hoe we een goedkoop abbonement hebben? goed zoeken. ik zit namelijk bij tele 2 en heb 25gb per maand voor 35 euro. en onbeperkt bellen en sms.
KPN sim only middels KPN compleet. 200belminuten en 5gb voor 25 euro. Krijg 5 euro korting en alles wordt verdubbeld.

Mijn onderbuurman heeft een KPN verbinding en we delen de huisnummers sort of. 6-8 staat op het pand maar ik heb wel degelijk een prive ingang.
Hier in Amsterdam kan ik niet meer internet krijgen dan een 60Mbit lijntje thuis - hier ben ik niet blij mee trouwens (KPN). Maar met KPN compleet heb ik wel bijna 21 Gig aan data per maand voor me telefoon op 4G. Als je dan bijna geen WiFi gebruikt en toch regelmatig dingen streamt (Youtube, televisie, Hd, etc.) is dat toch wel erg fijn! Daarnaast is 4G inderdaad dusdanig snel op de meeste plekken, dat voor mij het verschil met WiFi heel weinig uitmaakt..

Als je dan nog de abonnementen van familieleden er bij neemt in het contract dan kan je ook nog MB's versturen naar hen als er MB's over zijn. Op deze manier is het win-win-win in mijn situatie/ogen.
waar the hell heb je dat abonnement gevonden?
4G is inderdaad sneller als de gemiddelde thuis-lijn. Wat veiliger. Een andere reden is: om het gevoel te hebben dat ik niet 80% van de bundel weggooi. Ga nu zelfs wel eens via horizon TV zitten kijken in de file. Oh en regelmatig een volledig zinloze speedtest, doet het ook goed voor de mb's :-)

[Reactie gewijzigd door Dennisdn op 12 februari 2016 13:32]

Dennis! Wat een verrekt goed idee :) Horizon TV via mijn bundel. Sta regelmatig ook in de file. Goede toepassing :)
Ik heb wel altijd voor de zekerheid de mb-teller Dataman met een counterwidget meedraaien om niet ongemerkt keihard door de bundel te gaan. Maar op 4G doet Horizon meestal rond de gig per uur.
Als jullie maar wel op de weg letten! }:O
Oké ik ben blij dat ik dus niet de enige ben. :)
Bekend verhaal! Had eerst 1GB maar inmiddels 16GB 4G, zelfs binnenshuis vaak 4G aan ipv. WiFi omdat 4G dubbel zo snel is (En vele male stabieler)

Gebruik zelf ~13GB per maand, 13 keer het gemiddelde haha
hey smiba volgens mij kennen wij elkaar :p

maargoed, ben het met je eens. ik heb 24gb in de maand (35 euro) en ik haal het nog net. maar dan wel met wifi gebruik binnenshuis.
Ik heb ook 7GB, maar heb er toch echt een 5GB blox bij moeten neme. Ik stream teveel xD.

[Reactie gewijzigd door JBVisual op 12 februari 2016 15:31]

Jongeeeee, Origin is de shit, wat moet je met Steam?!

(JK, Steam ftw)
Dat vind ik knap. Ik red het met 12GB niet eens, en ik gebruik het alleen in de trein heen en weer van mijn werk (een reis van ongeveer 30 minuten).
Ik heb ook 7GB data, bij Polkomtel (Plus GSM) in Polen (woon in Warschau). Snelheden hier op LTE zijn +- 80Mbps (tenminste in Warschau).

Ik heb eigenlijk altijd met 3 weken door m'n dataplan heen, buiten het plan wordt de snelheid verlaagd, maar is nog steeds zo'n 10Mbps wat werkbaar is.

Ik gebruik m'n data plan ook met m'n laptop als ik bij klanten zit. Wat ik merk is dat sinds de mobiele snelheid zo ophoog is gegaan dat ik soms vergeet dat ik op m'n wifi hotspot van m'n gsm zit en wat download wat nogal groot is. Dat is natuurlijk eigen schuld, maar ik denk dat ik niet de enige ben die dit doet.

Verder is het verbruik met een beetje youtube op hd etc echt best wel stevig. Ik vind de 1Gb gemiddeld eigenlijk nog weinig.
Dat is ook heel erg herkenbaar. Er worden nogal wel eens updates gepushed vanuit ons coorporate-ICT-gebeuren en ben altijd wel beetje bang dat er een keer een grote bij zit. Zeker omdat ze hebben verteld dat windows10 bij ons uitgerold gaat worden.
Dan heb je vast en zeker geen iPhone?
Zonder WiFi ben je nergens met zo'n ding.Van tijd tot tijd WiFi nodig voor foto's/filmpjes te uploaden naar iCloud en ook apps >100MB kan je niet via 3G/4G binnen harken.
Ik heb een iPhone en het is echt debiel hoe vaak je WiFi aan moet zetten. Ik heb zelf een 20 Gb bundel bij KPN omdat het lijntje in de grond maar tot 15 Mbit gaat 8)7 , 4g is hier toch even 3/4 keer sneller op zijn minst.
Wel een iPhone. Thuis gebruik ik gewoon wifi. Naast de dingen die je aangeeft moet het ook wel voor domotica, Kodi, Youtube naar tv streamen, dat soort dingen.... Maar buiten de deur gebruik ik geen wifi meer.
Ik weet nog de tijd van mijn 1e iPhone, toen kreeg je nog onbeperkt data erbij. Tegenwoordig is het op een houtje bijten.
Bij mijn bundel van KPN heb je een datalimiet, maar als je daar overheen gaat kost het niks extra's alleen wordt de snelheid verlaagd. Dus wat dat betreft bestaat onbeperkt data nog steeds.
Verlaagd? Ik zou 32kb/s gewoon in de categorie "onbruikbaar" leggen...
Ik kan niet eens Telegram gebruiken, zegt dat er een tineout is en Whatsapp doet er 40 seconden over om een bericht te sturen...
Ik heb 64 kbs, Whatsapp gaat prima bij mij. Evenals Tweakers, Nu.nl, Insidegamer en Hearthstone (online kaartspel).
Bij het verlengen van mijn abonnement wilde ik eens kijken in hoeverre ik mijn 1gb bundel zou missen. Ik moet eerlijk zeggen, dat ik het niet echt mis. Mijn webbrowsers staan goed ingesteld, ik bekijk meestal niet meer dan 3/4 sites. Onderweg gebruik ik mijn telefoon eigenlijk alleen voor het afspelen van muziek (spotify), series, films (thuis of elders gedownload via wifi) en Hearthstone.
toen verbruikte we ook 100 mb per maand he
Ik zou er voor tekenen om gewoon weer onbeperkt te hebben met een lagere doorvoersnelheid...
Ik vind dat gezeik met datalimieten maar een gedoe.
Leuk om te zien dat ik toch weer uitzondering op de rgel ben.

Ik gebruik nog geen 5MB per maand aangezien ik het alleen voor whatsapp gebruik.
De rest doe ik liever over wifi.
Zuiniger en sneller en om die frustratie te voorkomen wil ik best even wachten tot ik thuis ben.

Verder is het natuurlijk veel goedkoper zo ik betaal immers maar 8 euro pm voor die 200 mb en 100 min.

Ik geef dat geld liever aan iets anders uit dan iets wat je met wat wachten "gratis" kan doen.
Jij bent in mijn ogen een heavy-user :)
Ik verbruik minder dan 1MB/maand.
Idem hier, 500kb tot 6mb. Gemiddeld <1MB.
Mijn 4G is sneller dan mijn glasvezelverbinding thuis. Download dan, upload ~50%. Ik haal namelijk met gemak 100-120mbit over 4G, of 50mbit in de trein. :>
Ik moet dat eigenlijk eens testen, ik zit hier op een magere 0.6 Mbit upload (DSL), dat is zo irritant.
Maar minder stabiel in die snelheid denk ik en daarbij ook nog eens veel duurder en minder energie efficient en dus zou het slimmer zijn om op wifi over te stappen.
Zo doe je langer met je accu wat altijd welkom is.
Je bent niet de enige, ik ga zelden over mijn bundel van 200 MB heen. Er is gewoon op alle plekken waar ik regelmatig ben WiFi.
Ik had een soortgelijke ervaring; was zo dom om bij Simyo 1 maand een "morsige" app te downloaden die maar liefst €200 aan buitenbundel data op de achtergrond verstookte |:( |:( .

Daar was ik toen snel klaar mee en ben meteen overgestapt naar YouFone met een vast ingesteld bel en dataplafond. Kan ik daar tenminste nooit meer overheen! En bovendien per maand opzegbaar.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 280673 op 12 februari 2016 14:26]

Uhh, KPN heeft ook gewoon plafonden, je hebt geen buitenbundelkosten, je verbinding wordt alleen afgeknepen/onbruikbaar gemaakt.
Ik heb gewoon de limiet in mijn telefoon gezet bij bij 160 een waarschuwing en bij180 mb gaat ie uit.
Ik gebruik best veel per maand, en het grappige is dat ik bijna overal Wi-Fi heb, maar die juist uitzet omdat 4G bijna overal sneller / stabieler is.
misschien tijd voor een nieuwe router dan:) ik kan me niet voorstellen dat mobiel internet sneller of stabieler is dan mijn wifi.
Nou weet ik wel dat de juiste router en sterk zendvermogen HEEL veel uit maakt.
zo ben ik van een sitecom wl-351 naar een tp-link wdr-4900 gegaan en haal nu ipv 16 a 20 Mbit gewoon met 2,4 ghz 145 Mbit en via 5ghz 175 Mbit.


De meeste routers zijn dan ook gewoon ruk.
Anoniem: 574136
12 februari 2016 12:18
Ik schaam me er bijna voor, maar jaag er elke maand bijna 10 GB doorheen... Scheelt weer dat dit gewoon in onze zakelijke bundel zit. Precies zoals sommigen hierboven ook al aangeven: soms even een tv streampje kijken, youtube, spotify, netflix. En dat allemaal buitenshuis en dan gaat het erg rap.
Waarom zou je je daarvoor schamen? Ik knal er al 2 jaar iedere maand 10GB doorheen. Sinds 4G gebruik ik ook binnenshuis geen wifi meer. Heb thuis een 200mbit abo en een dure Draytek router maar 4G is gewoon veel sneller in het dagelijks gebruik.
Ik herken dat.. Spotify (indertijd) en Plex maakten toch dat ik met mijn 3 Gb per maand nauwelijks uitkom. En dan kijk niet eens... ik stream alleen maar audio...
Poepkonijnen drukken er best wat door per keer .. :)
Valt me reuze mee. Als je je indenkt dat met een goede 4G 120Mbit/s gehaald kan worden.. Dan zou je in theorie 900 MB in 1 minuut kunnen verstoken.
Ja maar wie doet dit nu? Download je torrents op je telefoon?

Snelheid draagt wel iets bij aan de verstookte hoeveelheid data omdat er bijvoorbeeld meer websites geladen kunnen worden.
Echter kost een website nog steeds dezelfde hoeveelheid data, 3g of 4g
Ik beheer een hele boel zakelijke 4G telefoon en dataverbindingen. Vooral streaming media is een datastoker. Daarnaast wordt een telefoon ook wel eens als hotspot voor de laptop of dergelijke gebruikt. En geloof me. Er zijn gebruikers die in staat zijn om in hele korte tijd zeer veel data te gebruiken. Dat komt regelmatig voor. De trend is ook dat sinds we van 3G naar 4G zijn overgestapt, het maandelijks verbruikte data per gebruiker simpelweg verdubbeld is.
Netflix en YouTube kunnen bijv. ook een trapje hogere kwaliteit weergeven op 4G aangezien beide diensten met adaptive bitrate werken.
Af en toe download ik een app van rond de 2GiB. Meestal games. Ik stream alles in glorieus 1080p.
Alleen de bundels werken nog niet echt mee, zou toch mooi zijn als deze bundels groter werden.
mee eens, Vodafone bijvoorbeeld loopt hier hopeloos mee achter...
Maar Vodafone en KPN vind ik eerlijk gezegd wel een van de betere providers. Daar betaal je ook wel gedeeltelijk voor het netwerk en de service.
Tele2 heeft bijvoorbeeld alle bundles verdubbeld en de prijs is hetzelfde gebleven, ook voor nieuwe contracten, voor de rest weet ik niet of bundels goedkoper zijn geworden.

[Reactie gewijzigd door MrFax op 12 februari 2016 12:06]

Alleen 4g gebruikers. 3g kreeg alleen een maand 1 gig. En deze abonnementen zijn niet meer af te sluiten. Je kunt bijv. Alleen nog onbeperkt bellen afsluiten als je ook een telefoon erbij neemt. Vroeger kon dit ook los.
Ze hebben de 4G abonnementen in prijs verlaagd deze december, en is ook gewoon nog steeds zo.(als je een telefoon erbij neemt heb je onbeperkt + 4GB voor 21 euro per maand+de telefoon kosten, das toch echt niet verkeerd)

[Reactie gewijzigd door MrFax op 12 februari 2016 14:09]

Nou ben ik als uber krent van Simyo overgestapt op Tele2 maar het ontvangst is niet denderend. Op werk haal ik een bereik van 3 streepjes en thuis mag ik in mijn handjes wrijven met 2 strepen.
lekker belangrijk als het maar goed werkt. Heb thuis ook maar 2 streepjes maar bellen gaat altijd prima en over dataoverdracht heb ik ook nooit te klagen.
Zit ook bij tele2 en in de randstad is het iig nooit een probleem, ook al is je bereik volgens de streepjes niet denderend, werken doet het prima bij mij.

[Reactie gewijzigd door jozuf op 12 februari 2016 12:17]

Nadel is alleen dat die 2 streepjes ten opzichte van vol berijk je wel veel stroom kost.
Ik ben bezig met verhuizen en ben van vol bereik naar nog geen 2 streepjes gegaan (zelfs op 2g) en mijn screen on tijd is bijna gehalveerd laatste maanden en dat met het zogenaamd betere kpn netwerk waar ik bewust naar was overgestapt voor beter bereik...

Dit is puur omdat de telefoon constant op zoek is naar een betere verbinding wat hij bij vol bereik niet doet.
Hoeft niet (perse) bij KPN te liggen, ik heb HR+ ramen en het bereik is daardoor gewoon kut, doe ik de balkondeur open merk ik dat gewoon in mn bereik!
Interessant ik weet dat het dubbel glas is maar het huis is uit 1987/1988 dus volgens mij is dit er later ingezet dus wanneer dit gedaan is en welk dubbel glas dit is weet ik niet.
Heb verder nog niet uitgezocht waar de masten staan of er een graans is waar het ineens beter word.
Ik weet wel dat 300 meter verderop richting de ringweg het probleem weg is.
Even een aansteker voor het raam houden als het donker is. Mocht je HR++ glas hebben dan heeft 1 van de vier gereflecteerde vlammetjes een andere kleur. Als ze alle vier dezelfde kleur hebben, dan heb je normaal dubbel glas.
K maak het je even makkelijker...
Hier vind je de 4gmasten bij je in de buurt op een mooie kaart : https://www.google.com/ma...zO0DHqLdKkdI.kHd6s6iKM7FQ
Zo te zien is de dichtstbijzijnde mast 900 meter de Nr 2 ongeveer 1100 meter en de nummer 3 bijna 1,6 m verderop.

in het oude huis is dat 400 meter , 600 meter , en dan 1200 meter.

Meer als de dubbele afstand dus.

Wat me dan wel weer verbaasd is dat T-Mobile wat goed bereik heeft ongeveer dezelfde afstanden aflegt maar geen problemen heeft en dat terwijl de 2g/3g frequentie hoger is en dus minder ver zou moeten komen en 4g gelijk is..

Wat me wel opvalt is dat van 2 van de 3 dichtstbijzijnde master er gebruik word gemaakt voor Vodafone kpn T-Mobile en tele2 op 1 paal.
Ik vraag me dan ook af of dat een oorzaak kan zijn.
Bij mijn oude huis lijken het wel privé masten van providers te zijn.
Opzich maakt het niet zoveel uit dat wat providers op 1 paal zitten.
Ze hebben allemaal hun eigen apparatuur staan.
Wat bij het bereik belangrijk is is dat de frequentie zo laag mogelijk is voor een zo goed mogelijk bereik.
Ik weet van KPN dat hun 4G ook op 800Mhz zit wat ik goed merk in mijn huis. Hier is het bereik constant 80-90%
De streepjes zeggen alleen iets over het bereik, niet het vermogen. De verbinding kan met 1 of 2 streepjes sneller zijn als met de volle bak.
Heb heel soms dat verbinding compleet wegvalt. Ligt niet aan mijn nieuwe S6 want de eerste maand zat ik nog met mn oude Simyo abonnement.
Is dat zo? Ik heb nog altijd 500MB als ik op MijnTele2 kijk....
Had je een 3g telefoon waarschijnlijk, daar is de verdubbeling niet voor uitgevoerd. Ik had hetzelfde en heb daarom een verlenging genomen met een nieuwe sim-only van 500mb + 150min/sms naar 1GB + 100min/sms voor precies dezelfde prijs. Als ze je het niet geven, dan er zelf maar achteraan gaan :)
Idd. _/-\o_ gratis 500 mb's :)
offtopic:
Wel jammer dat ze me bij het aanvragen van een nano-sim een aanbod deden dat slechter was dan ik had voor meer geld. (150 min +1000mb voor 11 heb ik, ==> 100 min + 1000mb voor 11,50 8)7 ). Dus toch maar 15 euro los betaald voor de nanosim.
Nu maar hopen dat ik met nano-sim even voorruit kan i.t.t. microsim.
Hoezo geen sim only? Ik loop al 2+ jaar bij tele2 met sim only.
https://www.tele2.nl/mobiel/sim-only/

Sim-only is er gewoon, en het bereik is nog steeds aan het verbeteren gezien ze nog niet klaar zijn met uitrollen van eigen netwerk.

En het bereik (zeker 4G) is nu al als je het mij vraagt (regio amersfoort & zwolle) hardstikke in orde.
8 en 24GB hebben in ieder geval nooit bestaan bij Tele2. En probeer het nou niet opeens over een andere boeg te gooien als je ongelijk heb.

[Reactie gewijzigd door MeNot2 op 12 februari 2016 13:17]

Anoniem: 727139
@MeNot212 februari 2016 13:49
Jawel, ik kan hier gewoon 4GB 8GB en 24GB bestellen bij tele2.

https://www.tele2.nl/shop...s6-edge-32gb/?color=zwart

Maar bij sim only niet.

Dat is het punt.
Onzin bundels worden wel groter. Er is tegenwoordig veel meer keuze in bundels van groter als 5gb, in vergelijk met 3 of 4 jaar geleden. Als je zelf je 1gb abo blijft houden, er nu niet meer genoeg aan hebt, zal je toch wel echt zelf actie moeten ondernemen.
Zeker als je bedenkt dat die bundels binnen een maand opgemaakt moeten worden. Belminuten kun je vaak vele maanden mee doen maar databundels moet je in één maand opmaken.
Oplichterij noem ik dat.
Telfort heeft dat niet, kan je 3 maanden meenemen wat je niet opmaakt.

Vroeger kon dit geloof ik bij meer providers, is toch op z'n minst wel fair want je hebt er wel voor betaald.
Ik zit voor deze maand al aan de 5Gb de helft van mijn bundel. Gisteren middag nog een minuut of 10 schaatsen zitten kijken in de trein gewoon omdat het kan. :)
Ik kom ook tegen de 10Gb per maand uit, doordat ik netflix kijk in de trein. Met inderdaad dezelfde reden, het kan.
Leuk, dat doe ik tegenwoordig in de auto (netjes via een standaard) en inderdaad: gewoon omdat het kan ;)

Trouwens net even gekeken op mijnTelfort: ik zit nu op 868 MB, dus totaal zit ik rond de 2GB per maand.

[Reactie gewijzigd door willempjuh op 12 februari 2016 12:23]

Ik hoop toch dat je geen filmpjes kijkt als je rijdt :? ? Standaard of niet, totaal onverantwoord en een gevaar voor iedereen om je heen.
Volgens de letter heb je gelijk, het creëert afleiding, net als radio, bellen, sms-en, whatsappen, navigeren, de ruitenwissers, je toerenteller, snelheidsmeter etc. Gewoon er niet de hele tijd op kijken. En vaak luister ik meer dan dat ik kijk.
Het voelt nu alsof je een loophole gevonden hebt. Het gaat immers altijd goed! Gewoon niet de hele tijd er op kijken, duh. Maar wat als je nét op het moment kijkt dat je niet had kúnnen zien dat er iemand aankwam? Want zeg nou eerlijk, een wedstrijd is een stuk interessanter dan navigatie of je toerenteller.

Het is niet de vraag of je iemand dood rijdt, maar wanneer. Stop met dit belachelijke gedrag, alsjeblieft! :( :( :( :( :( :( :(

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee