Nederlanders beginnen weer meer mobiel te bellen

Nederlanders zijn weer meer mobiel gaan bellen. Dat blijkt uit cijfers van toezichthouder ACM. Vermoedelijk is dat te danken aan de abonnementen van de afgelopen jaren waarin een onbeperkt aantal belminuten zit.

Ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar verbruikten Nederlanders volgens de Telecommonitor in het eerste kwartaal van dit jaar 9 procent meer belminuten. In totaal verbruiken Nederlanders per maand per mobiele gebruiker gemiddeld 117 belminuten, tegenover 106 minuten in dezelfde periode begin 2014. In de jaren daarvoor nam het aantal belminuten steevast af.

De lichte stijging is vermoedelijk te danken aan de introductie van abonnementen met een onbeperkt aantal belminuten bij alle providers. Veel duurdere abonnementen hebben geen limiet meer op het aantal belminuten of hebben een optie daarvoor.

Het dataverbruik nam in een jaar tijd met 40 procent toe en dat is vermoedelijk te danken aan de stijging van het aantal mensen met een 4g-abonnement. Waar begin 2014 per gebruiker met mobiel internet het verbruik op 383MB per maand lag, is dat gestegen tot 643MB per maand. De groei vlakt wel af. Ten opzichte van eind 2014 groeide het dataverbruik met 4,5 procent, waar dat percentage een jaar geleden nog op 17 lag.

Het aantal mensen met een snellere internetverbinding thuis steeg ook. Dat lijkt vooral te komen door een wijziging in de abonnementen van Ziggo, dat de snelheid van het goedkoopste abonnement verhoogde van 30 naar 40Mbit/s, waarmee het in een hogere categorie terechtkwam. Daardoor is het aantal mensen met een internetsnelheid boven de 30Mbit/s in één klap met een miljoen toegenomen. Daarbij gaat het om de maximale snelheid van het abonnement, niet de daadwerkelijke snelheid.

Door Arnoud Wokke

Redacteur

07-08-2015 • 10:45

87 Linkedin

Reacties (87)

87
81
67
1
0
0
Wijzig sortering
Vind je het gek. Data bundels kan je niet meenemen .

Ik heb 400MB over van mijn vorige bundel. Die ben ik gewoon kwijt iedere maand
Volgens mij heb je zelf de keuze genomen om bij een nieuw abonnement te kiezen voor een bepaald aantal belminuten en MB's. Ik neem aan dat je niet daartoe bent gedwongen.

Je hebt ergens bewust de keuze gemaakt voor de (te) grote hoeveelheid data, wellicht doordat een telefoon daardoor minder heeft gekost bij een abonnement?
Ja, maar je neemt data en belminuten vaak op het maximum van wat je gebruikt.

Wanneer je regelmatig 900 mb gebruikt ( regelmatig is bijvoorbeeld 50% van de tijd) neem je een abbo van 1 gb.

De andere helft van de tijd gebruik je maar 500 mb.

na 1 jaar heb je dus 12 gb mogen verbruiken
Je hebt 900x6+500*6 = 8.4 GB gebruikt ( voor het gemak 1 gb = 1000 mb ) een abbo van 750 MB was ruim voldoende geweest ( als je de keuze al hebt ).

Bij tele2 heb je tegenwoordig 1 of 2 gb bundels. Dat verschil is wel erg groot. En dat is bij andere vast ongeveer hetzelfde.
Als iedereen zijn bundel precies op zou maken elke maand, heeft de provider meer kosten, die natuurlijk zouden worden doorberekend aan de klant.
Juist dat men dat niet doet, en vaak zoveel "overhoudt", maakt dat ze die bundels goedkoper kunnen aanbieden.
Tenminste, ik neem aan dat ze daar heus wel over hebben nagedacht, en zich wel bewust zijn van hoe klanten zich gedragen bij welke bundel en welke prijs.

Sommigen staren zich blind op dat ze hun bundel niet mee kunnen nemen en worden "bestolen" door de providers als ze hun bundel niet opmaken. Maar het product en de prijs zijn van tevoren (meestal) gewoon duidelijk, en daar ga je dan toch zelf akkoord mee.
Je hebt helemaal gelijk. Daarom biedt Vodafone in Spanje en andere landen steeds meer "prul" aan als extra. Je krijgt het namelijk toch niet op, of je gebruikt het toch niet. Bijvoorbeeld, in de VF.es Red XXL heb je 50 gratis minuten naar 0900-nummers, 1000 min/1GB roaming in zone 1 (EU), 50 min/mb roaming in zone 2, Vodafone TV, 25GB dropbox, 200 min naar buitenland bellen, napster, antivirus etc.

Ze weten wel dat je toch niet elke maand naar het buitenland reist en 1000 min belt en een GB verbruikt. Je gaat ook niet 200 min naar de VS en een uur naar 0900-nummers bellen.
Ze gebruiken gewoon een gemiddelde en wie onder het gemiddelde zit, betaalt "te veel", maar wie, net als ik, elke maand ff een weekendtrip naar Duitsland/Portugal/Frankrijk doet, en daar veel naartoe belt, die vind het natuurlijk niet erg om 100 eur/maand ervoor te dokken.
Bij tele2 kan je als je echt veel data gebruikt die maand, een extra bundel nemen.

Zodra je over de 50% komt komt hier een knop te staan:
http://i.imgur.com/BlJSLbg.png (mijnmobiel.tele2.nl)
Die bundels zijn zo gek geprijsd nog niet ook.(6 euro voor 500MB, 10 euro voor 1GB)

[Reactie gewijzigd door MrFax op 7 augustus 2015 14:19]

Als je kijkt naar de historie van de europese telco's dan zal je zien dat ze achterlijke omzetten hebben gedraaid/draaien. Als ze nou eens die datalimieten vrijgeven en het netwerk wat verbeteren dan zal je zien dat het gem data gebruik minimaal vertienvoudigt, wat kan je tenslotte allemaal doen met 1 gb?, veel meer dan wat liedjes luisteren, wat apjes sturen en een beetje browsen kom je daar ook niet mee.

Dat het huidige netwerk daarvoor nog niet goed genoeg is, is uiteindelijk niet het probleem van de consument, ze proberen ons gewoon zo lang mogelijk een oor aan te naaien.
Zo'n ontiegelijke onzin dat data gebeuren. Stel je voor dat je kabelmaatschappij gaat zitten meuken over een paar MB meer of minder. Nee, het is gewoon een melkkoe net als belminuten dat zijn, en dat proberen ze zo lang als mogelijk is in stand te houden.
Mijn punt was dat als ze niet zouden muggenziften over die MB's, dan zou dat de prijs opdrijven.
Uiteindelijk zijn het allemaal melkkoeien, ze moeten ergens aan verdienen.
En als ik met mijn boerenverstand kijk naar de kwartaalcijfers van de telecoms, valt de winstmarge reuze mee, het kan niet enorm veel goedkoper.
Misschien kunnen ze efficiënter werken? Mijn ervaring bij KPN is dat het een volledig verkokerde organisatie is.
bij tele 2 heb je 100mb, 500mb, 1gb, 2gb en 4gb bundels voor resp. 3, 6, 10, 15 en 25 euro per maand (Sim only). Heel eerlijk: 10 en 15 euro zijn nu niet echt hoofdprijzen. en 6->10 ook niet.

Vaak is buiten bundel gebruik duurder, en meenemen kunnen we (helaas) al jaren niet meer....
Aan de andere kant zit je met 4gb nog steeds vast aan een achterlijke limiet, 20 jaar terug deden ze dat ook met vast internet. Toch eigenlijk niet meer van deze tijd als je het zo bekijkt. Vooral ook gezien de hoeveelheid bedrijven welke juist voordelen zouden behalen door meer gebruik/ minder beperkingen voor hun afnemers. (content providers bv).

Echter gaan deze 'telco's' eens investeren in een beter netwerk dan gaan daarna de kosten van gebruik ook naar beneden, en zonder limiet kan je ook niet zoveel meer rekenen... dan gaat hun winst zo de deur uit!, nee dat laten ze niet gebeuren. Deze acties zijn niet goed voor onze Europese economische productiviteit/ vooruitgang.
Ik zelf heb nog een onbeperkte data limiet uit 2011 van ben.nl.
Heb een periode meer dan 6GB per maand verstookt invb met verhuizen en weet ik het wat.

Nooit klachten gehad van Ben.nl(of T-mobile) betreffend het overtollig gebruik.
Als dat met mijn abo(en die van mijn vriendin) gewoon prima kan, waarom niet bij alle telco's? De 4G kan me op het moment echt gestolen worden want het weegt gewoon niet op tegen 3G zonder limiet. Ik schrik er dan ook soms hoeveel mensen soms betalen voor 1GB of zelfs 500MB.

Het was allemaal mooi rond de introductie van 3G tot 2011, toen begon men geld te ruiken en kapten ze de abonnementen af voor data limiet abo's.
Abos aan bieden voor een miezerige 100mb/200/500 . En mensen klagen dat ze er telkens overheen zaten. Telco's beginnen nu pas te begrijpen dat men meer doet dan alleen whatsappen en e-mails lezen op de telefoon. En toch zijn de huidige abo's achterhaald.
Wees eerlijk tegenover jezelf en bekijk je dataverbruik aandachtig. Het kan lonen om een kleinere bundel te nemen, indien je maandelijks wat overhoudt.
Ga je er dan een maand overheen dan koop je een losse bundel (die kosten vaak 2x zoveel als de bundel die in je abonnement zit).
Als je dan kijkt wat je per jaar betaald aan databundels kan het zijn dat je goedkoper uit bent met een kleinere bundel, die je soms aanvult.

Dit staat los van de absurde realiteit dat jij je overgebleven mb's niet naar de volgende maand mag meenemen.

[Reactie gewijzigd door Maulwurfje op 7 augustus 2015 12:40]

Maar dan zouden die lagere bundels net zoveel kosten, of ze het nu rechtsom of linksom doet er zal geld verdient moeten worden door een bedrijf, als dan iedereen na iets lagere bundel zou overstappen dan zullen ze die iets duurder maken anders lopen ze inkomsten mis.
Ik zit met mijn 500mb per maand eigenlijk altijd precies goed. Maar mocht ik eens een maand hebben dat het wel erg snel gaat, dan koop ik die maand gewoon 1malig 500mb extra in bij Simyo voor €5.

Alleen die belminuten gebruik nooit. En dat vind ik jammer. Ik moet minimaal 100 belminuten aanschaffen bij het goedkoopste abbonnement, waarvan ik er per maand misschien maar 5 gebruik. (En sommige maanden helemaal niks) .

De stapjes zouden gewoon veel kleiner moeten. Of gewoon betalen naar werkelijk gebruik. Maar dan gooien ze de kosten weer gigantisch omhoog. Linksom of rechtsom betaal je altijd te veel voor wat je gebruikt.
Is ook niet altijd mogelijk... ik heb elke maand 180 mb over omdat providers niet echt kleinere bundels aanbieden... ik gebruik hooguit 20 mb per maand, meestal maar 5-10 mb. Dus 90% van mijn bundel gebruik ik niet...
Ik geloofde je uitspraak niet, maar ik heb het gecontroleerd.

Het is vandaag de dag gewoon mogelijk om een abonnement zonder data af te nemen. Dit geldt in ieder geval voor de volgende providers:
- Vodafone
- KPN
- T-Mobile (ook abonnement zonder belminuten beschikbaar)
- Simpel
- Tele 2
- Hollands Nieuwe
- Ben
- Simyo
- Youfone
- Telfort

Naar mijn weten is het sinds vorig jaar verplicht gesteld, dat er altijd een abonnement moet zijn zonder data.

Kortom, check je abonnement even. Als je niet veel belt, dan is pre-paid wellicht wel een betere optie ;)
Nouja het subtiele puntje is wel dat ik geen abonnement zonder data wil. Het enige waar ik het voor gebruik is whatsapp en soms de postvak in van m'n mail bekijken. Ik heb er niet heel uitvoerig naar gekeken, maar volgens mij zijn er weinig tot geen providers die abonnementen tussen 0 en 200 MB aanbieden (heb 1 keer 150 MB langs zien komen, maar dat maakte qua prijs niet uit volgens mij).

Met pre-paid was ik per maand 10 euro kwijt; nu ben ik per maand iets van 8 euro kwijt als ik niet over de bundel ga. Die MB's die ik niet gebruik zullen qua geld niet een wereld schelen dus ik besteed er ook niet zoveel aandacht aan en ik vind het eigenlijk ook wel best zo... maar het is en blijft wel een punt dat er niet voor iedereen een 'perfect' passende bundel is (of iig, dat ik hem nog niet heb gevonden).
Dan moet je een ander abonnement kiezen. Ik heb een Hollands Nieuwe bundel van 275MB/minuten/SMS. Ik gebruik het internet maar stream bijvoorbeeld geen muziek en filmpjes over het mobiele netwerk. Dat scheelt enorm in data, met rond de 100MB per maand heb ik genoeg. Dan nog wat bellen en SMSjes en ik houd bijna elke maand een heel klein beetje over. Dat tegoed blijft 3 maanden geldig, dus als ik een keer een maand meer gebruik compenseert dat fijn.

Door vorige maand een tijd in het buitenland ging het wat harder en heb ik eenmalig een tientje extra opgewaardeerd waardoor ik dezelfde kosten heb als binnen de bundel.

Mijn abonnement kost uit mijn hoofd € 7,50 per maand. Mijn Xperia Z toestel welke ik los heb gekocht 2,5 jaar geleden voor 400 euro (particulier nieuw) heeft me nu 13 euro per maand gekost. Telefoon doet het nog altijd perfect en voor mijn idee is het nog altijd een redelijk high-end toestel ten opzicht van veel nieuwe toestellen. Toestel kan normaal nog wel een tijdje mee dus mijn maandelijkse kosten aan mobiel bellen zakken nog wel een stukje onder de 20 euro gemiddeld verwacht ik zo ;). Als ik dan kijk wat een nieuw abonnement met "gratis" toestel per maand kost schrik ik daar wel van. Met meer belminuten en data dan menigeen nodig heeft. Eigenlijk bizar.
Helaas is dat abonnement niet meer te krijgen. Tegenwoordig is de geldigheid ook bij HN aan het einde van de maand niet meer geldig. Alleen de bijgekochte minuten/sms/mb zijn langer geldig!
Alleen jammer dat Hollandsnieuwe met de nieuwe abonnementen ook niet meer ondersteund. De oude mogen inderdaad tegoed meenemen, maar met de nieuwe is het tegoed ook maar een maand geldig.
Inmiddels heeft telfort he meenemen van MBs en belminuten weer ingevoerd voor nieuwe abonnementen:
Telfort - Meenemen van belminuten en MB’s

In den goeden oude tijd was dit ook al bij Telfort (en bij veel andere providers).

Als je, zoals ik, in een normale maand niet aan je max zit, betekent dit effectief dat je na een paar maanden sparen, 3x zoveel hebt (want 3 maanden geldig) om een piek op te vangen.

[Reactie gewijzigd door Thirler op 7 augustus 2015 11:06]

En vaak genoeg je minuten ook niet. Dus dat gaat niet helemaal op.
altijd laag instappen; ophogen kan tussentijds altijd (meer betalen is geen probleem)
want naar beneden zetten gaat vaak niet... tenzij, zoals je zelf aangeeft, data over houdt; dan kun je bij sommige providers wel je abbo naar beneden zetten.
bel 1200 en informeer wat mogelijk is
Anoniem: 382732
@ronka7 augustus 2015 11:16
Het gaat over bellen. En volgens mij gaan mensen zomaar bellen omdat je belminuten op moeten. Je moet toch op z'n minst iets hebben om over te praten...
Je moet toch op z'n minst iets hebben om over te praten...
Wel eens in de trein of in de bus naast iemand gezeten die belde? Een gespreksonderwerp is voor sommigen totaal niet nodig. :+
De auto is ook een heel populaire plaats om belminuten op te brassen, getuige de vele zwabberende kletschauffeurs. Zelfs in graafmachines en traktoren zie je vaak de chauffeur een mobieltje tussen zijn oor en schouder inklemmen terwijl hij dertig ton bieten door het dorp laveert.
https://youtu.be/oxSVvabLBpg?t=24s

In 2009 al heel mooi verwoord door najib amhali

Ontopic : Dan haal ik het gemiddelde nog lang niet met amper 30 minuten per maand.

[Reactie gewijzigd door puntje013 op 7 augustus 2015 18:22]

Die statistieken zou nog een leuke voor een Poll onder Tweakers zijn.
Hoeveel bel jij en wat verstook jij? Gemiddeld gezien over NL zou die 643MB best aardig zijn, maar vraag me af wat de tweaker verstookt. Ik zit er iig meer dan 10x boven...

Qua bellen niet.
Heb 'helaas' nog zo'n abonnement met een gelimiteerd aantal minuten, anders zou ik denk ik ook wel meer bellen. Maar ja... het is in mijn geval een dure grap om te upgraden naar onbeperkt bellen bundel.
Zit nu aan de €21,- p/m, voor 225 minuten én 11GB per maand.
De belminuten gaan meestal wel op, maar ben er voorzichtig mee, geen zin in een na-heffing. ;)
Die 11GB verstook ik meestal wel bijna. (op 1 á 1,5 GB na). Maar ik gebruik dan ooit nooit Wifi en stream lekker muziek in de auto.
Ik ben gauw klaar ik heb een belbundel van 100 minuten ik houd altijd 99 minuten ervan over eigenlijk, soms bel ik 2x zoveel. :P

Heb wel een 2gig databundel :)
Ja ben ik ook wel benieuwd naar... Verstook hier gemiddeld 8GB en +/- 275 minuten pm aan uitgaande gesprekken naar vast en mobiel. (0900 klantenservice shit niet meegerekend.) Piek (niet meegerekend in gemiddelde) was 14GB en 980 minuten.

Ik dacht altijd dat er een groep is die zo weinig verbruikt dat t gemiddelde hard maar beneden gaat, maar als je de hele tijd op WiFi zit en in de trein/auto/bus enkel een beetje nieuws leest, een emailtje stuurt en een appje: dan is je verbruik echt maar 2 a 300MB/maand, hehe... Bizar.
Dat wisselt bij mij heel sterk. Ik heb een jaar met de trein naar werk gereisd, toen was ik per dag vier uur onderweg en gebruikte ik 4G op mijn iPad. Het is een paar keer voorgekomen dat ik GB's moest bijkopen.

Sinds een paar maanden heb ik weer een auto en verbruik ik nog maar een paar honderd MB's van mijn abonnement. De simkaart van de iPad zit nu in de auto, voor file-info van het navigatiesysteem, maar dat kost nauwelijks data.

Ook scheelt het of ik op mijn werk van een wifi-netwerk gebruik kan maken, ik doe projecten bij klanten op locatie en soms moet ik met mijn laptop via de verbinding van mijn telefoon op internet.

Onbeperkt bellen is dan wel weer fijn. Ik zit dus veel in de auto en dat is ideaal om uitgebreid te bellen.
Ik snap het wel, maar mijn voip thuis telefoon is nog altijd goedkoper als je bekijkt hoeveel je per jaar ervoor betaald. Geld zal echter geen rol spelen denk ik , meer gemak. Voor mijzelf: Als ik thuis ben heb ik niet altijd mijn telefoon in mijn broekzak. Gevolg ik ben beter bereikbaar op mijn huistelefoon als ik thuis ben. Ik zal wel de enige zijn als je naar de bovenstaande cijfers kijkt.
Ik begrijp je beredenering maar überhaupt betalen voor VOIP is een vreemde instelling. VOIP is letterlijk niks anders als een netwerk protocol wat gebruik maakt van je internetverbinding.
Je betaalt dus extra om data te gebruiken van je internet verbinding waar je al voor betaald heb.
Het is geen aparte verbinding dus het werkt niet als je geen internet verbinding heb of stroom uitval heb.
In het begin was het vaak een schakeling problem tussen internet en het oude telefoon netwerk waardoor het toch extra geld koste maar tegenwoordig is een oude analoog of zelfs isdn lijn moeilijk te vinden en wordt je dus een oor aangenaaid met belminuten en extra abo kosten ook al is het misschien maar 5 euro per maand.
Ik begrijp je beredenering maar überhaupt betalen voor VOIP is een vreemde instelling.

Je betaalt voor:
1) het hebben van een nummer
2) het verbonden zijn met het algemeen telefoon netwerk en dus ook non-VoIP kunnen bereiken.
3) afhankelijk van de provider voor extra diensten

Dus zo vreemd is dat niet.

Of jij het product het waard vindt, is een tweede. Ikzelf vind het mijn geld niet waard, maar dat is een ander punt.
Je betaalt voor:
1) het hebben van een nummer
2) het verbonden zijn met het algemeen telefoon netwerk en dus ook non-VoIP kunnen bereiken.
3) afhankelijk van de provider voor extra diensten
1) Eenmalig het nummer registreren in een database is voldoende en hoef je niet elke maand weer opnieuw te doen. Ze vragen je NAW gegevens toch ook niet elke maand om het geld af te schrijven?
2) Dat was inderdaad een punt dat ik aangaf maar is niet meer van deze tijd.
Ze kunnen dat gebruik ook zeer makkelijk berekenen aan de hand van data mocht het nodig zijn maar toch blijven ze hangen aan bellen per minuut of zelfs secondes.
3) n.v.t
Er zijn meer kosten dan eenmalig inschrijven, maar dat besef je vast zelf ook wel toch O-) Het onderhouden van routering is bijvoorbeeld ook niet gratis.

Maar waarom is het niet meer van deze tijd? Als ik een bedrijf wil bellen kom ik met WhatsApp nergens. Met Skype moet ik betalen per keer, en dus is een abbonement op een VoIP servcie wellicht een goed idee.

En waarom zou het 3e punt n.v.t. zijn? Meeste VoIP providers beiden extra diensten. Dat is een feitelijkheid dus juist absoluut v.t. _/-\o_

Jij verwart dat JIJ het een onzin dienst vind met niet meer van deze tijd zijn. Ikzelf ben het overigens persoonlijk met je eens, maar zoveel mensen, zoveel wensen.
Het onderhouden van routering is niet gratis nee maar kost ook geen 5 euro per maand voor onderhoud.

En ik geef aan dat het niet meer van deze tijd is omdat heel veel bedrijven en het overgroot deel van de bevolking geen gebruik meer maken van analoog of isdn.
Dat je een overschakeling van netwerk zou moeten bekostigen is nu een uitzondering geworden ipv regel.

En mbt het derde punt extra services kosten extra geld. Of het verder van toepassing is op het voip verhaal is niet relevant aangezien het daarvoor niet uitmaakt of voip betaald of gratis zou moeten zijn bovenop de kosten die je al betaalt voor je internet verbinding.
Dit is in feite precies hetzelfde wat er gebeurt met de mobiele netwerken. De data die gebruikt voor internet staat niet in verhouding tot wat bellen verbruikt en zeker niet tot wat SMS verstookt aan data.

(Want bellen gaat meestal over 2G, dit heeft een maximum snelheid van 64 kbit/s. Dit is dezelfde snelheid als een inbelmodem en wat vele mensen krijgen als snelheid bij het overschrijden van hun bundel met data).

Dit betekent dat ook bij mobiel gebruik je een oor aan genaaid wordt en dat dus de vaste lijn wel degelijk goedkoper is ;). De infrastructuur is echter wel anders maar dit is in feite weinig afwijkend van het internet (IP adres vs telefoonnummer wat in feite ook een soort van adres is).

[Reactie gewijzigd door Yamotek op 7 augustus 2015 19:28]

Bellen gaat niet per definitie over 2G en de gebruikte bandbreedte komt niet eens in de buurt van 64 kbps.
Dat begrijp ik, ik wilde meer een vergelijking schetsen met dat de marges van bellen en SMS gigantisch zijn omdat het verbruik in schril contrast staat met het verbruik van data voor internet. Maar ik heb het aangepast :).

En ik geef alleen aan dat de maximum bandbreedte van 2G 64 kbps is, niet dat bellen zoveel verbruikt.

[Reactie gewijzigd door Yamotek op 7 augustus 2015 19:28]

Je betaald bij voip niet alleen voor je data, ook voor de koppeling van je nummer en het gebruik van hun voip server(s). Als je het zelf zou regelen heb je die kosten ook.
Bij voip betaal je niet voor data je betaalt per minuut. Was het maar waar dat je voor data zou betalen.
Is ook de reden waarom providers vroeger het skype protocol gingen blokkeren op mobiele telefoons zodat je niet goedkoper kon bellen met het je al extreem over geprijsde internet verbinding dan het gewone mobiele netwerk te gebruiken.
Ik begrijp je beredenering maar überhaupt betalen voor VOIP is een vreemde instelling. VOIP is letterlijk niks anders als een netwerk protocol wat gebruik maakt van je internetverbinding.
Je betaalt dus extra om data te gebruiken van je internet verbinding waar je al voor betaald heb.
Als je wilt VOIP-en naar een telefoonnummer, dan zul je toch in zee moeten gaan met een VOIP provider die dat mogelijk maakt en daar moet je voor betalen.
Ik vind dat geen vreemde instelling.
Ik vind de stijging van het aantal mb's logisch als ik naar me zelf kijk. Voorheen op 3g was het verbruik veel minder en nu ik 4g heb en hetzelfde gebruik toepas, dan toch verstook ik haast 2x zoveel MB's.

Kan iemand mij dit uitleggen hoe dit komt? de pakketjes lijken mij evengroot toch wat ik ophaal?
Sommige apps gaan meer data gebruiken, youtube bijvoorbeeld schakelt op 4G standaard naar een hogere bitrate. Moet je heel goed op letten.
Daarnaast kan je meer doen in dezelfde tijd, dat wil t verbruik ook nog wel eens iets opdrijven...
Volgens mij zijn er browsers die plaatjes in lagere kwaliteit laten zien bij een mindere verbinding.
2 héle minuten meer?
In totaal verbruiken Nederlanders per maand per mobiele gebruiker gemiddeld 117 belminuten, tegenover 106 minuten in dezelfde periode begin 2014.
Q4 met Q1 vergelijken kan niet, Q1 2014 met Q1 2015 wel.
Ja en nee. De winter begin 2014 was veel strenger dan de winter begin 2015. Wie weet heeft dat voor relatief meer mensen buitenshuis gezorgd en heeft dat het verschil veroorzaakt :+

De verschillen zijn in ieder geval te klein om iets heel erg zinnigs over te kunnen zeggen.
Dan kan er voor zorgen dat er inderdaad mee gebeld is. Maar q4 met q1 word nooit gedaan. Tevens gaat het om het gemiddelde. Doe die 11 eens keer x miljoen en dat zijn een hoop extra belminuten. En als je data er ook nog bij rekent. Dan kan je stellen dat providers blij zijn hoor.
Het ene kwartaal heeft Kerst en Oud&Nieuw (wordt de belpiek die elk jaar bij O&N hoort als Q1 of Q4 gerekend?), de ander misschien een mooie lente of pasen oid. Vandaar dat er gekeken moet worden naar vergelijkbare periodes en niet opeenvolgende kwartalen
Het komt denk ik inderdaad door de gratis minuten die je bij de duurde abbo's die je voor de extra mb's opgedrongen krijgt Denk echt niet dat mobiel bellen populairder geworden is
Het lijkt erop dat het hier gaat om werkelijk verbruikte minuten. Niet om de belbundel.
Anders ben ik ook heel slecht voor de statistieken. 160 minuten per maand bundel, maar ik gebruik er amper (nog geen 20 per maand denk ik).
Je zal vast niet de enige zijn met weinig belminuten. Als ik er 10 per maand verbel is het al veel. Echter genoeg zakelijke verbindingen die uren per maand verslinden qua beltijd. Dan gaan de gemiddelden weer snel omhoog. ;)
Dat klopt... telefoon aan carkit en 5 uur/dag aan auto is toch 1-2 uur per dag telefoneren.

Dan heb ik meer tijd dan op kantoor
Ben ik nog wel benieuwd of de groei bij de consumenten of de zakelijke markt weg komt.
Goede vraag. Nu we vrijwel alle doemdenkers er van hebben kunnen overtuigen dat de crisis al een paar jaar voorbij is kan het "economisch herstel" (lees: normal doen) gamakkelijk zo'n effect veroorzaken.
Sinds kort een nieuw abo bij Telfort afgesloten: 300 minuten 1000 Mb, overgebleven min, en Mb mag je nu weer meenemen naar de volgende maand. Vooral voor Mb's zal dit vaker zinvol zijn.
Bij mijn vorige provider kwam ik nauwelijks boven de 300 minuten, wel over de 500 Mb heen!

Ik heb nu 5 jaar glasvezel 50/50, heerlijk zo'n snelle verbinding!
@ CH 033 Ter aanvulling :P

Minuten en MB’s zijn 3 maanden geldig
Bij Telfort zijn je minuten en MB’s 3 maanden geldig. Heb je aan het eind van de maand minuten of MB’s over? Dan kun je deze nog 2 maanden gebruiken. In een nieuwe maand maak je eerst de ongebruikte minuten en MB’s op. Wel zo eerlijk.

Bijvoorbeeld: je minuten en MB’s van de maand januari zijn tot en met maart te gebruiken.

MB’s uit een Extra 500 MB bundel zijn een maand geldig en vervallen aan het einde van de maand.

Na 10 minuten gratis bellen
Bij Telfort bel je tijdens elk gesprek na 10 minuten gratis. Dat geldt voor alle gesprekken naar vaste en mobiele nummers in Nederland. Zo kun je lekker lang bellen zonder je zorgen te maken over hoge kosten. Je kunt elke maand maximaal 3.000 minuten bellen.
Toename? Uit een dergelijke grafiek maak ik op dat het aantal gebruikte belminuten al een jaar lang ongeveer constant is.
Precies. Maar het is komkommertijd, dus dan moet je toch iets doen om nog wat nieuws te maken.

Men zou de "0" lijn van het grafiekje op 100 kunnen leggen, dan ziet het er best spectaculair uit.
En dan worden de Nederlandse consumenten nog een behoorlijk "genaaid" door hun operators... Hebben jullie enig idee wat je in bijvoorbeeld in België allemaal in je bundel van 15 of 20 Euro krijgt? Bovendien zijn de bundels in Nederland niet maandelijks opzegbaar. Heel gebruikelijk is een abo van 12 maanden, en zelfs 24 maanden. Ook voor sim only! Schandalig!!!!!!!!!!!
Bvb
KPN Nederland (abo van 12 mnd Sim Only)
Basis Mobiel Basis (150 min of sms en 500 MB) € 22,50
Vooral Internet Instap (150 min of sms en 1 GB) € 25,00
Vooral Internet Standaard (200 min of sms en 5 GB) € 30,00
BASE België (maandelijks opzegbaar abo Sim Only)
Base 15 (onbeperkt bellen naar Base + 120 minuten alle netwerken + onbeperkt sms + 1 GB) €15
Base 25 (onbeperkt bellen naar Base + 300 minuten alle netwerken + onbeperkt sms + 3 GB) €25
Base 39 (onbeperkt bellen + onbeperkt sms + 5 GB) €39

Ik beperk me hier tot Base, maar andere operators zijn zeker niet (substantiëel duurder), en België is nog niet eens het goedkoopste land in Europa voor telefonie. 't Wordt tijd dat de Nederlandse consument zich eens goed gaat kwaadmaken!!!!

[Reactie gewijzigd door petersamyn op 7 augustus 2015 11:41]

KPN abonnement zijn dan ook erg prijzig. Voor wat betreft sim-only kun je beter kijken naar partijen als Simyo en Telfort die ook van KPN zijn en van hetzelfde netwerk gebruik maken en veel scherpere tarieven rekenen vooral bij databundels van 500MB of 1GB zijn die interessant echter wel standaard met 3G. Voor 4G betaal je wel bij beide 5 euro meer op onderstaande prijzen. Bij KPN is dit standaard. Daarnaast vraagt KPN geen geld als je over databundel zit. Je kunt dan met een hele trage snelheid nog gebruik maken van het internet (voor WhatsApp en internet net voldoende).

Simyo 100 min of sms en 500MB €11 (1jaar abo, maand abo ook mogelijk maar duurder)
Simyo 200 min of sms en 500MB €12 (1jaar abo, maand abo ook mogelijk, maar +2 euro meer)
Simyo 200 min of sms en 1GB €15 (1jaar abo, maand abo ook mogelijk, maar +2 euro meer)
Simyo 200 min of sms en 4GB €30 (1jaar abo, maand abo ook mogelijk, maar +2 euro meer)

Telfort 150min, onbeperkt sms en 500MB €13 - 1jaar abo, minuten/mbs 3mnd geldig, na10min gratis bellen
Telfort 150min, onbeperkt sms en 1GB €16 - 1jaar abo, minuten/mbs 3mnd geldig, na10min gratis bellen
Telfort 300min, onbeperkt sms en 2,5GB €25 - 1jaar abo, minuten/mbs 3mnd geldig, na10min gratis bellen

Ik ben zelf overigens al jaren een tevreden Simyo gebruiker.

[Reactie gewijzigd door funrider op 7 augustus 2015 12:36]

Ja ach in het ene land betaal je meer voor mobiel.

In het andere land heb je zelfs bedraad een data limiet.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee