Nederland kent op één na hoogste breedbandpenetratie van OESO-landen

Nederland staat tweede van de OESO-landen op het gebied van breedbandpenetratie, zo blijkt uit cijfers van de OESO. Vier op de tien Nederlanders heeft een breedbandverbinding, waarbij van de OESO-landen alleen in Zwitserland een groter deel van de bevolking breedband heeft.

De cijfers zijn vergaard uit data die in juni vorig jaar is gepubliceerd, maar pas nu in een rapport is verwerkt, zo laat de organisatie voor economische samenwerking en ontwikkeling weten. De ruwe data is door de organisatie op zijn website gepubliceerd. Uit de cijfers blijkt dat vier op de tien Nederlanders in juni vorig jaar een breedbandverbinding had; alleen Zwitserland heeft met 43,8 procent een hogere breedbandpenetratie.

Dsl blijft de meest populaire technologie voor breedbandverbindingen met een percentage van 52,7 procent. Het percentage glasvezelverbindingen groeit, maar ligt op slechts 15,7 procent. Vooral in Korea en Japan ligt het percentage glasvezelverbindingen aanzienlijk hoger dan het gemiddelde.

Uit eerder onderzoek bleek al dat Nederland ook in de top staat als het gaat om snelle verbindingen. Van de mensen die al een breedbandverbinding hebben heeft 52 procent een verbinding die als snel wordt gekwalificeerd: het gaat daarbij om verbindingen van meer dan 30Mbit/s.

De OESO heeft ook cijfers vrijgegeven voor mobiel internet. Zo blijkt dat er inmiddels zes landen een penetratieniveau voor mobiel internet bestaat van 100 procent of meer. Het penetratieniveau wordt berekend als het aantal abonnementen voor mobiel internet op het aantal inwoners van het desbetreffende land. Nederland zit niet bij de landen met minimaal 100 procent penetratie; uit de data blijkt dat het percentage zelfs iets onder het OESO-gemiddelde van 68,4 procent.

De organisatie houdt statistieken bij over tal van economisch gerelateerde onderwerpen van alle landen die bij de OESO zijn aangesloten. Van de OESO zijn in totaal 34, veelal welvarende, landen lid.

OESO -- statistieken

Door RoD

Forum Admin Mobile & FP PowerMod

09-01-2014 • 19:10

39

Reacties (39)

39
36
22
5
1
8
Wijzig sortering
Anoniem: 126717 9 januari 2014 19:15
Broadband: 256 kbit/s verbinding, of sneller.
http://www.oecd.org/sti/b...ubscribercriteria2010.htm
Niet echt wat ik er persoonlijk onder versta....
De term breedband refereert dan ook niet alleen maar naar snelle verbindingen. De definitie verschilt nogal, maar het refereert naar bandbreedte in de zin van dat een lijn meerdere signalen en verkeerstypen tegelijk kan transporteren (meerdere kanalen). De tegenhanger ervan is smalband, wat dus maar over een enkel kanaal data kan versturen (zoals de oude analoge telefoondienst). Nu heeft de OESO dit nog iets verder gespecificeerd door er wel ook nog een snelheidsbeperking aan toe te voegen anders zou ISDN waarschijnlijk ook nog als breedband kwalificeren.

Dat wij de 256 kbit/s te laag vinden om van breedband te spreken is alleen maar een teken van hoe goed we het hier hebben met de bandbreedte.
In het artikel word namelijk ook aangegeven dat 52% van de Nederlanders een breedband verbinding heeft die als "snel" wordt geklassificeerd (ofwel >30 Mbit/s), dus om meer in jouw definitie van breedband te zitten zou je die cijfers meer aan moeten houden.
Nog niet zo heel lang geleden was je interessant voor de rest van de buurt als je een breedbandverbinding met die snelheid had...
Als je hetzelfde denkt als mij, bij deze:

OESO-landen
De Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO) bestaat uit de volgende 30 landen: Australië, België, Canada, Denemarken, Duitsland, Finland, Frankrijk, Griekenland, Hongarije, Ierland, Italië, IJsland, Japan, Korea, Luxemburg, Mexico, Nederland, Nieuw-Zeeland, Noorwegen, Oostenrijk, Polen, Portugal, Slowakije, Spanje, Tsjechië, Turkije, Verenigd Koninkrijk, Verenigde Staten van Amerika, Zweden, Zwitserland.
Dan snap ik de titel niet, ik tel veel meer landen dan 1 boven Nederland die binnen de OESO vallen..
goed lezen wat op het plaatje staat... gaat over Wireless broadband.
Het zijn tegenwoordig 34 landen. Je mist Israel, Chili, Slovenie en Estland
Anoniem: 195390 9 januari 2014 19:16
"Dsl blijft de meest populaire technologie voor breedbandverbindingen met een percentage van 52,7 procent"

dat zal nog wel even zo blijven ook als er geen provider investeert in de buitengebieden.
Een eigenschap van een investering is dat die na een bepaalde tijd meer geld oplevert dan wat het gekost heeft.... Voor buitengebieden valt het te betwijfelen of bepaalde investeringen terugverdient kunnen worden.
I'm confused: Het artikel gaat over breedbandpenetratie (kabel en glasvezel?), maar de grafiek gaat over 'wireless broadband' en daarin scoort Nederland beduidend minder. Lees ik het nou verkeerd?
De grafiek voor vast Internet staat er niet bij: dat is alleen voor mobiel Internet.
4 op de 10 Nederlanders heeft een breedbandverbinding
Dit is misleidend: als er 4 verbindingen zijn voor elke 10 Nederlanders, betekent dit niet dat slechts 4 op de 10 mensen toegang hebben tot breedband. Ik denk dat een heel groot deel van die 4 verbindingen gedeeld worden door meerdere mensen. Volgens mij heeft wel 80 of 90 % daadwerkelijk toegang tot breedband-Internet in Nederland als je naar andere cijfers kijkt.

Verder is data meervoud, dus De ruwe data zijn...
Disclaimer: Ik werk bij de OESO en ben de kamergenoot van degene die verantwoordelijk is voor de data.

Wat je zegt klopt. De data geven geen inzicht in hoeveel mensen breedband in hun huis hebben. Hiervoor zijn een paar redenen:
- Niet voor ieder land is er goede data over de grote van huishoudens, of wat uberhaupt als huishouden geteld mag worden.
- Lang niet alle breedband verbindingen zijn voor huishoudelijk gebruik. Denk bv aan winkels, bedrijfjes en andere toepassingen waar een breedband verbinding naar toe ligt.

De combinatie van de twee leidt ertoe dat het gebruik van een getal per honderd een betere indicatie geeft van breedband gebruik in een land. Je kunt dan ook, zoals bij mobiel breedband over de 100 aansluitingen per 100 inwoners hebben.

Daarbij, veel landen (zie bv CBS) doen ook enquetes bij huishoudens, waarin gevraagd wordt: "hebt u breedband". Die getallen zijn ook interessant, maar kunnen (bijna) niet boven de 100% uitkomen. Die getallen geven dan ook weer geen inzicht in het gebruik van verbindingen voor andere dan huishoudelijke toepassingen.
Precies! Het probleem is een beetje dat in het artikel "vier op de tien Nederlanders heeft een breedbandverbinding" gezegd wordt, wat dus waarschijnlijk misleidend is.

Jij zegt dat enquêtes geen informatie geven over Internet bij bedrijven e.d., en dat is inderdaad ook belangrijke informatie. Toch lijken nieuwsberichten vaak meer geïnteresseerd in privé-Internet: mensen willen lezen over hoeveel mensen thuis (snel) Internet hebben, en nieuwsmedia lijken de informatie ook vaak met dat doel te presenteren.

Wat betreft de grootte van huishoudens: al wist je de gemiddelde grootte van huishoudens, dan nog zou je een zwaar vertekend beeld kunnen krijgen als b.v. rijke huishoudens met weinig kinderen in verhouding veel snelle internetverbindingen hebben en arme, grote gezinnen minder vaak.
De OESO heeft ook cijfers vrijgegeven voor mobiel internet.

De grafiek slaat volgens mij op deze zin uit het artikel.
40% vind ik best weinig eigenlijk als je alle dsl/kabel/glas als breedband definieert. Of ze rekenen per huishouden en dat dan maar één persoon die verbinding heeft. Dus op welke naam de verbinding staat.
Ze rekenen het aantal breedbandverbindingen per 100 inwoners.
Dus een gezin van 5 met 1 kabelinternet abonnement zou een resultaat van 20% geven.
Dat verklaart dan een hoop want ik ken bijna niemand zonder kabel of dsl lijn.
Zelfs 65++ hebben tegnwoordig breedband.
Nee hoor, ik ken nog genoeg mensen met verbindingen varierend van 50kbit(dial-up) tot 512kbit(DSL)...
Kun je mij vertellen waar ik nog een DSL lijn van 512 kbit kan krijgen? ;)
Het zijn veelal heel oude abonnementen die nooit omgezet/geupgrade zijn. Zo kan je met Ziggo ook nog max. 128kbit hebben als je oud @home klant bent. Ik ken ook nog iemand die met tijdsurfen (DSL 1,5Mbit maar met tikken) en werkt. + nog iemand met Demon 512Kbit

Edit: Schijnt dat je bij DDS nog DSL gecapped vanaf 128kbit/s kunt hebben.
En 512 kbit/s is dus breedband. Volgens de definitie gebruikt in dit onderzoek is DSL vanaf 256 kbit/s breedband.
Correct, zie ook mijn reactie hierboven. Het doorrekenen naar huishoudens is daarentegen niet aan te raden.
Rekenen ze nu per adres of per persoon. Lijkt me per adres.
Als er dus gemiddeld 2 personen op 1 adres wonen, dan hebben 2 X 40 = 80 % van de nederlanders rechtstreeks toegang to internet.

Egenlijk zou ik dat laatste willen weten: hoeveel % van de nederlanders hebben direct toegang tot internet, mddels een eigen verbinding of een wifi verbinding. Aan een dergelijk getal heb je namelijk wel wat.
Volgens TNS NIPO hebben 92% van de Nederlanders toegang tot breedband internet.

http://www.telecompaper.c...ng-blijft-groeien--923601
Zie ook mijn reactie hierboven, waar ik de verschillen uitleg tussen de OESO methodologie en bv de TNS NIPO methodologie.
In ieder geval geen excuus voor Sony om playstation Now niet in Nederland uit te brengen. ;)
Anoniem: 382732 @AtlAntA9 januari 2014 21:55
De reden daarvoor zal zijn dat ze er in andere landen meer mee kunnen verdienen....
Als het downloadverbod er moet komen dan veranderen deze cijfertjes wel ;(
Waarom? De pakkans is nihil.
Hoe zou het komen dat er in Nederland in verhouding zo weinig mobiele data abonnementen zijn? Komt dit omdat iedereen overal wifi kan gebruiken? Als ik bij mij in de vriendengroep/familie kijk dan heeft meer dan de helft geen data in zijn/haar abonnement.
Goede vraag. In mijn beleving gaat mobiel data gebruik vaak samen met openbaar vervoer gebruik, dan is er tijd en reden het te gebruiken.
Tellen ze je 50Mbit verbinding ook mee als breedbandverbinding wanneer je 80% van de tijd niet sneller kan als 1Mbit (Caiway kabel in HIA)?
Ja. We doen geen kwalitatieve uitspraken. Daarbij, ook met 1Mbit zit je boven de 256k grens.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.