Meer dan helft Belgen heeft geen mobiel internetabonnement

Minder dan de helft van de Belgische bevolking heeft een abonnement op mobiel internet. Dat blijkt uit een onderzoek dat door verschillende internationale instanties is uitgevoerd. Nederland scoort met zo'n zes op de tien personen iets hoger.

De cijfers staan in een rapport, dat is opgemaakt door The Broadband Commission for Digital Development, een initiatief van de ITU en Unesco. In België hebben 46 op de 100 personen een abonnement op mobiel internet. Daarmee bevindt het land zich op een 41e plaats. Nederland neemt met een percentage van 62 procent een 21e plek in. Singapore leidt het klassement als het gaat om mobiele breedbandpenetratie. Per honderd inwoners hebben zo'n 135 personen een mobiel internetabonnement, wat er onder andere op wijst dat er inwoners zijn die meerdere abonnementen hebben afgesloten.

Meer dan veertig procent van de Nederlanders bezit inmiddels een vaste breedbandverbinding. Alleen Denemarken, Zwitserland en Monaco hebben op dat vlak een hogere breedbandpenetratie. Monaco is met 44,7 procent de nieuwe lijstaanvoerder. Het lost Zwitserland af, dat in 2013 nog het enige land was met een breedbandpenetratie van hoger dan veertig procent. België staat met 34,4 procent op de twaalfde plaats op de ranglijst.

In het rapport wordt gesteld dat meer dan vijftig procent van de wereldbevolking binnen drie jaar toegang heeft tot internet. In Nederland heeft momenteel zo'n 94 procent toegang tot internet. In België ligt dat percentage met 82,2 procent iets lager. Zuid-Korea heeft met zo'n 98 procent de hoogste internetpenetratie ter wereld.

Door Kay Korevaar

Stagiair

22-09-2014 • 18:18

69 Linkedin

Reacties (69)

69
68
56
3
0
3
Wijzig sortering
Ik zie eigenlijk ook voorlopig niet echt het nut in van een abonnement. Ik ben een student, ik heb een smartphone. Ik gebruik hem regelmatig om te bellen/smsen/snapchatten en af en toe WhatsApp (bijna niemand van m'n vrienden heeft dat overigens, vandaar).

Ik ben echter zo wat de helft van de tijd thuis, waar ik wifi heb, of aan het studeren in bijvoorbeeld de bibliotheek, waar ik eveneens wifi heb! Allemaal 'gratis'. Waarom zou ik geld uitgeven om een WhatsApp te kunnen sturen als ik toevallig op m'n fiets zit of iets dergelijks :P.

Ik heb overigens wel 250 MB aan prepaid, voor 'noodgevallen'. Als ik écht internet nodig heb, en er niets van Wifi voorhanden is, kan dat zeer handig zijn. Heb het tot nu toe slechts 1 keer moeten gebruiken, dus dat toont ook aan dat in mijn situatie een mobiel abonnement geen noodzaak betreft.

Misschien komt het wel doordat ik amper WhatsApp (m'n Nederlandse vrienden hier aan de KU Leuven bekijken me écht heel raar :D), maar ik heb dus niet echt de nood om constant met het mobiel netwerk verbonden te zijn. En ik geloof dus - het is slechts een aanname - dat veel mensen van mijn leeftijd een beetje in dezelfde situatie zitten :).
Hier een Nederlandse student :P en WhatsApp is juist de reden dat ik 24/7 bereikbaar wil zijn. Voor projecten en projectgroepen is het heel belangrijk om iedereen een berichtje te kunnen sturen en deze natuurlijk zelf te ontvangen. Dit gaat om groepen, en dit ondersteunt SMS niet. Evenals afbeeldingen.
Ook met mijn kameraden ben ik eigenlijk constant in gesprek over allerlei onzin, iets wat ik graag lees op de fiets of in de bus (waar geen wifi is). Of even Tweakers lezen :)

Daarnaast zorgt de NS ervoor dat het internet in de trein zo traag is dat het onmogelijk is om in de trein goed met je studie bezig te zijn. Oplossing? Smartphone op hotspot stand en op 4G snelheid gewoon doen wat ik wil.

En dan nog alle andere plekken waar je soms even bent. Ja, er is wifi in dat restaurant zodat ik een snapchat naar mn vrienden kan sturen, maar voordat ik de code heb en ben ingelogd zijn we ook weer minuten verder.

Ik kan niet meer zonder mobiel internet, zonder het snelle contact met andere mensen. Voor zowel werk als studie... Noem me verslaafd :P

Edit: ik vergeet Spotify helemaal! 3 uur per dag muziek gaat over mn mobiele internet :) met dank aan Hi gaat dat niet van mn databundel.

[Reactie gewijzigd door Richh op 22 september 2014 19:05]

Sms ondersteunt zowel groepsberichten als images / sound(met multimedia heet dat MMS).

Ik ben ook een Nederlandse student maar ik ervaar alleen maar irritatie aan het 'altijd online zijn'. Whatsappberichten die om 3 uur 's nachts binnenkomen, al zijn ze van mijn projectgroep, ik bekijk ze de volgende ochtend pas. Mobiel internet, veel te duur. Niet alleen in het dataverbruik maar ook in energie, telefoon moet na een dagje HSPA+ weer aan de lader.
Standby, met hier en daar kwartiertje WiFi en alleen bereikbaar via sms en voice met 2G, ideaal. Telefoon gaat dagenlang mee, lekker goedkoop en nog socialer ook ;)

Wel een prepaid-oplossing om onderweg af en toe wat mail op mijn notebook te kunnen checken(Noodgedwongen want NS levert trage en onveilige internetverbindingen.).
En wat kost een MMS'je? Stuur ik er 3 per dag dan is een internetbundel al goedkoper.

Ik vind het ideaal om snel te communiceren. 3 uur snachts kan je niet van je medestudenten verwachten natuurlijk (tenzij het echt af moet natuurlijk }> ), dat lijkt me meer dan logisch. Echter zijn dat uitersten, ik kan er wel heel slecht tegen als iemand een volledige dag niet kijkt of er wat aan z'n eigen studie moet gebeuren.

Mobiel internet te duur? De hele maand bereikbaar kost je een tientje per maand bij onder andere Simyo en Tele2, maandelijks opzegbaar en met belminuten. Met de nieuwste smartphones en grote databundels ben je inderdaad veel geld kwijt, maar wie slim kijkt hoeft echt geen fortuin uit te geven.
En als je telefoon het een dag volhoud maakt het toch allemaal niet zoveel uit? Je slaapt toch dagelijks, zo'n kabeltje inprikken is toch geen probleem? Als hij het einde van de dag niet haalt hebben we het over wat anders, maar ook daar zijn talloze oplossingen voor (en bovendien worden batterijen groter een SoC's op idle zuiniger; mijn Nexus 5 doet op 4G >1% per uur idle).

Socialer? Dat mes snijdt wat mij betreft aan twee kanten. Iedereen in mijn omgeving whatsappt, als ik er nu voor zou kiezen om mijn telefoon te laten liggen betekent dat dat ik veel minder contact zou hebben met mijn vrienden. Ik denk niet dat ik ze dan vaker ga zien. Daar is geen tijd voor, maar tussendoor is er via whatsapp mogelijkheid zat om met elkaar te praten en bovendien: afspreken wanneer we met z'n allen wat gaan doen.
Ik denk dat het ook net ligt aan de groep mensen waar je mee omgaat. Zo ken ik eigenlijk alleen maar mensen die Whatsapp gebruiken. 'Zelfs' mijn ouders gebruiken het tegenwoordig. Ik kan me voorstellen dat het weinig nuttig is als vrienden en familie er geen gebruik van maken. En misschien is in België het SMS'en al inclusief?
Ik weet het niet zeker, maar ik dacht gelezen te hebben dat WhatsApp gewoon veel minder populair is hier in België dan in Nederland. Zou dat kunnen? :)

Ik ben denk ik geen vreemde zonderling die niets moet weten van vernieuwing, of iets dergelijks. Ik vind technologie geweldig, en ik zie veel voordelen in WhatsApp. Maar het is echt geen grapje: de meesten van m'n medestudenten hebben gewoon geen WhatsApp, en wie het wel heeft, gebruikt het meestal slechts sporadisch. Wellicht ook omdat lang niet iedereen een mobiel abonnement heeft. Ik ben WhatsApp pas beginnen gebruiken door Nederlandse medestudenten die me erop wezen dat een SMS wel heel verouderd en ouderwets was :D. Het volstaat voor mij en m'n vriendenkring echter meestal wel, en anders is er nog altijd Facebook.

Voordeel van SMS is dat je iedereen steeds kan bereiken, ook als deze niet online is. Verder kost het geen rooie cent hier, en geen internet op dat moment is geen probleem. En dat (bereiken) is nog steeds waarvoor ik m'n telefoon het meest gebruik. Als ik echt veel wil babbelen pak ik m'n computer en praat ik via Facebook.

Ik ga er van uit dat WhatsApp wel populairder zal worden in de toekomst. Momenteel echter hebben veel mensen geen (nood aan een) mobiel abonnement en ook geen WhatsApp. En dan is SMS een heel goed alternatief en dus nog steeds 'overheersend'.
Bij mij is de situatie juist andersom. Ik heb een vriendin in het buitenland en ik heb juist een databundel genomen om haar via het mobiele netwerk te bereiken, door middel van Skype, Facebook, etc. Een SMS-je sturen naar het buitenland kost best veel als je vaak aan het chatten bent.
...daar komt dan nog bij dat je overal Telenet Homespots en Belgacom FON's vindt. Ikzelf heb toegang tot beiden dankzij een Fonera. Enige voordeel van een mobiel abonnement is dat je je makkelijker kunt verplaatsen tijdens het internetten...maar voor dat geld ga ik liever even op een bankje zitten nabij een Wifi-netwerk om te internetten. Dat is trouwens makkelijker en veiliger dan pakweg WhatsApp'en op de fiets.
Ik beleef hier het omgekeerde bij de utwente meer met internet dan zonder. Zou eerlijk gezegd ook niet zonder willen voor reizen onderweg en werken ergens heb ik meestal sneller internet via men tel dan wifi . helemaal in de trein xD
Komt door de idiote tarieven daar/ Wacht maar tot de roaming afgeschaft is. Dan zullen er ongetwijfeld aanbieders komen uit allerlei obscure hoeken van Europa die daar een klein netwerk hebben en nu in staat zijn om door heel Europa 'onbeperkt alles' abonnementen te gaan verkopen zonder dat het ze extra geld kost. Heb je alleen een buitenlands nummer maar who cares?
Jahjah jij geloofd dat? Kom nou, alsof KPN verplicht wordt obscure Oost-Europese providers voor onder de kostprijs op het netwerk te laten. Iemand moet het netwerkonderhoud betalen en dat zal altijd de echte gebruiker blijven. Die onderlinge prijzen zakken heel traag hoor.

Wel kan het dat je Vodafone GB's in bijna elk land straks geldig zijn, gezien Vodafones netwerk.
Een vriend van mij heeft sinds een aantal weken ook maar eens mobiel internet aangeschaft. Er ging een wereld voor 'm open.
En een portemonnee leeg :)

Ik zit er hard over te denken om het op te zeggen.
Ben meestal of thuis of bij mensen met wifi en in de stad heb ik vaak mijn telefoon niet eens mee.
Zonde van m'n geld dus.

[Reactie gewijzigd door computerjunky op 22 september 2014 18:45]

is het eigenlijk ook. Ik heb een abonnement met 1,5 GB prive en op het werk onbeperkt, maar ik gebruik het alleen voor flitsmeister. Het leek me nog leuk in het voebalstadion gelijk herhalingen te kijken, maar omdat duizenden anderen dat ook denken werkt dat niet echt :X

Tijdens vakanties enzo is het wel handig, maar voor dagelijks gebruik heb ik er ook niet echt veel nut voor.
Ik heb in Nederland mijn Mobiel Internet een jaar of 1,5 geleden opgezegd nadat fair use werd omgezet naar limited bundels. Er ging een echte wereld voor me open.
Waarom had je dan je oude abbo niet gehouden?

**Zit nog steeds bij telfort
Internetbundel onbeperkt met Fair use policy voor € 10,12 per maand
Internetbundel wijzigen
Startdatum - einddatum 15-05-2011 - geen einddatum, vrij om te verhogen of te verlagen
Korting 49.75% t/m 15-08-2094

:)
Ik heb zelf wel een mobiel internetabbo maar ik kan me goed indenken dat als je op je vaste punten al Wifi tot je beschikking hebt geen mobiel internet nodig hebt op je telefoon.
Ik denk dat het eerder komt door de oudere generaties die gewoon geen internet nodig hebben (of in ieder geval niet gebruiken). In Nederland krijg je hetzelfde.

Er zijn wel ouderen met internet en smartphones, maar lang niet allemaal en ook maar een klein deel zit daadwerkelijk met een databundel. Dat haalt het gemiddelde vrij hard onderuit.
heeft niet alleen maar met de 'oudere' generatie te maken. Browsen op een 4-5 inch scherm is niet echt denderend, en als je niks met social media hebt, heb je ook niet veel aan mobiel internet. Begin steeds meer het idee te krijgen dat mobiel internet iets is dat je 'moet' hebben.
Mwoah, voor mij is het redelijk essentieel voor mn dagelijkse handelen. Flitsmeister (voor de flitsers) en Google Maps (voor kaart met files) vind ik toch vrij handig als ik onderweg ben. En ook nieuwsbericht luisteren via de NOS app (oid). Verder nog zoeken/navigeren naar locaties of muziek luisteren. Er is aardig wat meer te bedenken waarvoor je internet nodig zou kunnen hebben. Al dan niet met grote databundel.
Het enige zinnige wat ik me kan bedenken is de actuele file status.

Nieuwsbericht luisteren kun je ook op de radio, navigeren kun je ook zonder internet (Sygic of andere apps met kaarten) en muziek luisteren ook. Muziek opslaan op je telefoon of wellicht de radio (al is van die laatste het aanbod niet denderend).

Als mobiel internet nu even duur was als kabel /ADSL zou het wat anders zijn maar met die schofterige prijzen / limieten van de providers begin ik er niet aan.
Ik werk thuis, gebruik NavFree voor navigatie, en op bijna alle plekken waar ik buitenshuis naartoe ga is wel WiFi - zo niet, dan kan ik best een half uurtje zonder. Dus geen mobiel internet voor mij... ;)
Wij kiezen voor Mobile Vikings! :D
Zou het kunnen dat onder "Subscriptions" ook pre-paid valt?
Lijkt me mogelijk, waarom zou je die uit willen sluiten uit het onderzoek?
Omdat die minder geld opleveren. Even generaliseren: bij prepaid denk je vooral aan kids en studenten of mensen die bijna niks gebruiken.
Nou, bij prepaid denk ik vooral aan mensen die hun kosten zelf onder controle willen houden en niet achteraf voor onaangename verrassingen komen te staan. Mezelf incluis, ik ben nl. ook een Mobile Viking :Y) en die bieden nu eenmaal enkel prepaid sim aan. Je kan natuurlijk wel automatisch herladen aanzetten, dan vervaagt de lijn tussen prepaid of abonnement...

Dat je prepaid bent zegt eigenlijk niets over hoeveel en hoevaak je oplaadt.
Net even gekeken bij Mobile Vikings en klopt het dat alles vervalt 1 maand na je laatste opwaardering?? Dat is helemaal geen prepaid dat is een verkapt abonnement.
De bundel met 'gratis' smsen en inbegrepen data vervalt inderdaad na 1 maand, maar de belwaarde blijft gewoon staan. Je kan dus ofwel opladen en dan krijg je opnieuw een bundel voor 1 maand of je belt/surft/smst na die maand verder aan de gewone tarieven.
Hedendaags is de goedkoopste oplossing voor middelmatige gebruikers een sim only met een los toestel.

puur omdat je dan het beste kwaliteit van je internet verbinding kunt ontvangen, veel aanbieders hebben 4G standaard bij hun contracten.

en 4G is een aangename internet verbinding voor de nieuwe generatie smartphones.
In Belgie zit 4G ook standaard in prepaid
Zo heb je van proximus pay&go generation connect als je maandelijks 20 euro oplaad krijg je 2GB internet en onbeperkt sms'en, je belkrediet van 20 euro kan je gebruiken om te bellen, de bus te betalen of extra data paketten te bestellen

http://www.belgacom.be/nl...iel-surfen-.html?tabnav=1
De bus betalen?? wauw!

In Nederland werken we met verschrikkelijke OV chip kaarten.

Dan hebben ze het in Belgie nog lang niet slecht, haha!
in Belgie kan je inderdaad voor een busrit betalen met een smsje gaat dan gewoon van je abbo/ prepaid tegoed
Vikings vormen een verwaarloosbare minderheid in Nederland, ik zou dat juist niet generaliseren naar de generieke prepaidgebruiker. Ik denk dat de meeste mensen (= NL, misschien ook BE) met prepaid degenen zijn die niet aan een abo kunnen of inderdaad dat niet willen. Daarbij denk ik dat de meeste prepaidgebruikers wel aan een abo of sim-only zouden willen (Ben bv. is populair vanwege de flexibiliteit).

Prepaid - over het algemeen - levert de klant minder gebruiksunits per euro op en de provider minder totale winst, ook weer omdat gebruikers minder uitgeven. De weinigverbruikers onder de mobiele gebruikers zeg maar. T-Mobile als voorbeeld: aantal prepaidgebruikers neemt erg af, aantal abonnees stijgt ietsje, winst stijgt desondanks en omzet blijft 'stabiel'. 'Besparingen' meegenomen lijkt het erop dat abonnees veel meer winst brengen dan prepaidgebruikers. Dus prepaid levert de provider minder geld op.

Mobile Vikings is helaas niet zo revolutionair in NL als in België. Kijk alleen al naar het verschil tussen het aanbod. Als alles gelijk werd getrokken (zouden ze misschien geen winst maken :9 en) zou het hier misschien wel een grote 'kleine provider' zijn geworden tegen deze tijd. Nu lijkt het aantal klanten nog steeds vrij laag te liggen…
Wel, sinds ik opgelicht geweest ben voor 60 euro door proximus, pas ik wel op met abonnementen.
Met prepaid heb je tenminste de boel zelf onder controle, en kan er niet meer af gaan dan wat er zelf op plaatst oorspronkelijk.
Begrijpelijk, heb zelf ook dergelijke ervaringen. Ik ben desondanks aan de sim-only :P Eerste 12 maanden 50% korting én 10GB extra gratis data elke maand gedurende 24 maanden is een lokkertje dat ik niet kon weerstaan ;)

[Reactie gewijzigd door Blizz op 23 september 2014 12:22]

En ouderen zoals ik.

Ik breng 8 tot 10 uur per dag aan de computer door, maar mijn echtgenote en ik zijn met onze prepaid mobieltjes (zonder Internet) de enigen die die op de spreekwoordelijke bruiloften en partijen niet deelnemen aan het belachelijke colectieve spelen met het mobieltje. Wij vinde dat ronduit onbeschoft.

Zo juist zag ik zelfs de vuilnisman die met de ene hand de containers aan het rechtzetten was en in de andere hand met zijn mobieltje bediende. Ik vroeg hem "of hij wilde zien of ze nog van hem hield......"
Ik heb (NL) ook geen mobiel internetabonnement. Bij T-Mobile is 64 kbit/s (kostenloos) inbegrepen bij ieder internetabonnement, dus ik zie het nut niet zo van een mobiel internetabonnement. Emailen kan prima op GPRS, UTRAN en LTE met een snelheidsbeperking van 8 kb/s. Zelfs een beetje surfen op Wikipedia kan prima op ISDN-snelheid. Ik behoor dus tot een minderheid :P
Dan heb je dus een abbo met mobiel internet je kan namelijk mobiel internette. je heb alleen geen databundel.
Als je zo redeneert dan heeft iedereen een abonnement met mobiel internet. Mobiel internet moet je namelijk zelf uitschakelen bij de klantenservices (zodat je geen 150 euro per mb betaalt).
Nee hoor het staat standaard uit je krijgt alleen de config als je een bundel heb.
en je moet altijd zelf 3g uitzetten ja maar dan hreb je vaak alsnog niet de instelling en dus geen internet.

met 64k onbeperkt heb je dus gewoon internet en zal je de instellingen binnen krijgen.
je hebt in belgie maar 1 abbonement met mobiel internet van 6 euro en dan heb je nog maar 50 mb. dus hier is het eigelijk nog te duur t.o.v duitsland bijvoorbeeld
Alle Belgacom klanten met een pakket waar internet in zit (op het basis pakket na dacht ik) hebben sowieso een mobiele databundel. Deze kunnen ze op hun Belgacom mobiel abonnement gebruiken, of als ze dat niet hebben, kunnen ze een data sim krijgen om die databundel te gebruiken.

Zo zit ik zelf bij Mobile Vikings, maar heb ik een aparte Belgacom SIM met 500MB voor in mijn tablet door het internet + TV pakket dat we hebben.

Verder zijn er genoeg opties om goedkoop mobiel internet te nemen. Denk maar aan Mobile Vikings (10€ herladen = 500MB bonus voor 30d), Medion Mobile (€ 4 voor 400MB, 30 dagen). Bij MV ben je dan wel 10 euro kwijt, maar da's gewoon belwaarde en je krijgt er ook nog een SMS-bundel als bonus bij. Voor mensen die af en toe eens bellen en SMSsen, komt dat al snel voordeliger uit dan Medion Mobile.
niet als je bij telenet zit en niet meer dan 5-6 euro wilt betalen voor een abo.
tis nu niet dat ik veel sms(200-500) en bellen doe ik bijna helemaal niet. mobiel internet is dus welkom.
zelf zou ik een abo verkiezen met 500sms en 200mb fzo voor mij ideaal als studentje. :)
Mobile Vikings 10 euro herlaadbeurten = 500MB data, 500 SMS nationaal + dagelijks een hoop extra sms en belminuten naar andere MV.

Als je bijna helemaal niet belt, kan je je resterende belwaarde af en toe opbellen naar een betaallijn die ongeveer de helft daarvan terugstort. Voila, 500 SMS + 500 MB + hoop gratis SMS en bellen naar MV voor 5 a 6 euro per maand :-)
Ofwel voor 7,5 euro per maand 2GB + 2000 SMS + hoop extra naar MV.

Voorbeeldje: http://betaallijn.be/

[Reactie gewijzigd door GORby op 24 september 2014 11:30]

Ik heb geen internetabonnement nodig dankzij Mobile Vikings. Echt bellen is vrij duur, maar ik bel niet zoveel mobiel, vaak ook skype of andere voip. (Note: MV.be is stuk goedkoper dan MV.nl.)
Ik heb iets dergelijks maar dan bij Hi Prepaid (in Nederland).
Voor de "Onbeperkt Online Bundel" schrijven ze 7.50 van je beltegoed af, en dan heb je compleet onbeperkt (maar wel sloom) internet voor een maand.
Het is te sloom om media te streamen, maar WhatsAppen en websites lezen gaat prima. Ik hoef me ook geen zorgen te maken dat apps te veel data verbruiken ofzo.
Mochten ze nu nog eens goede ontvangst hebben.
Thuis heb ik (met moeite) ontvangst.
Onderweg naar het werk én op het werk zelf is dit iets anders.
Base mag dringend eens iets doen aan hun netwerk.
Deze klant zijn ze alleszins (alweer) kwijt.
Laat ze eerst maar eens fatsoenlijke telefoonlijnen aanleggen. Ik spreek regelmatig Belgen aan de telefoon, maar het klinkt altijd alsof ze een zakdoek over de microfoon van hun (mobiele) telefoon houden. Heeft echt niets met hun 'zachte g' te maken, het geluid klinkt gewoon zeer dof.
dat ligt niet aan de telefoonlijn, dat is het gebruik in Belgie als we telefoon krijgen van een 'ollander'
Het heeft er ook wat mee te maken dat SMS in België niets kost. Koop een prepaid kaartje, gooi er 10 euro beltegoed op en ontvang 10.000 sms'en gratis is geen uitzondering. Daarnaast heeft het lang geduurd voor smartphones goed zijn gaan lopen omdat koppelverkoop met een abonnement (telefoon op afbetaling) lang verboden is. Pas nu met Mobile Vikings en Telenet's King en Kong loopt het een beetje.
Terwijl heel de wereld net de omgekeerde beweging maakt met simlock :)

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee