De Franse inlichtingendienst DGSE heeft volgens een Franse krant in het grootste geheim een afluisterprogramma opgezet dat veel overeenkomsten vertoont met het Prism-programma. Data zou worden verzameld via glasvezelverbindingen, satellieten en afluisterstations.
Dat meldt de Franse krant Le Monde. De DGSE, die zich net als de NSA vooral richt op het verzamelen van inlichtingen en data in het buitenland, zou systematisch elektronisch verkeer aftappen in zowel Frankrijk als de landen waarmee het communiceert. De reusachtige database zou zijn opgeslagen in het hoofdkwartier van de DGSE in Parijs. De omvang van de database zou op die van de Britse geheime dienst GCHQ na de grootste van Europa zijn.
Het Franse aftapprogramma zou veel overeenkomsten vertonen met Prism, het geheime NSA-programma dat door klokkenluider Snowden is blootgelegd. De DGSE zou metadata verzamelen van e-mails, faxen, telefoongesprekken en internetverkeer. Deze metadata zou toegankelijk zijn voor andere Franse geheime diensten, zoals de binnenlandse inlichtingendienst DRCI en de militaire zusterorganisatie DRM. Bij de invoer van een naam geeft de DGSE-database een 'hit' of 'geen hit' aan.
Volgens Le Monde is het aftapprogramma weliswaar nuttig in de strijd tegen terrorisme, maar kan het programma misbruikt worden om iedereen te bespioneren. Ook zou het programma in het hoogste geheim zijn gestart en zowel het gehanteerde toezicht als de legaliteit zou een wankele juridische basis hebben.
De onthulling van een 'Franse Prism' volgt kort op kritische geluiden van de Franse president Hollande aan het adres van de Amerikanen. Hij noemde het aftappen van onder andere EU-kantoren door de NSA onacceptabel en dreigde aan deze onthulling politieke consequenties te verbinden. Desondanks ontstond er ook in Frankrijk een rel toen het nieuws verscheen dat het land tijdelijk zijn luchtruim had gesloten voor een vliegtuig van Evo Morales, de president van Bolivia. Het gerucht ging dat klokkenluider Edward Snowden in het toestel zou zitten, maar dit bleek niet het geval.